2018-08-28 91 瀏覽
出來住缺乏湯水,如果搵到一間冇味精,可以煲到足料湯水的餐廳,我都會多多幫襯!呢間唔只有燉湯,更加有泰國菜,滿足晒我呢個貪心嘅人嘅願望!同朋友一齊出去食飯,每個人叫咗一碗燉湯,我最貪心,所以叫咗鮑魚烏雞燉湯,真係原隻鮑魚上,果然不計成本!我老公就叫左花旗參雞排骨湯,清熱氣下一下火!女士們最愛嘅膠除咗係美容成分,感覺仲要好滋補!如果想清清地,可以選擇豬肺排骨萬壽果湯!泰國菜點少得串燒啦!佢嘅串燒全部都好入味,而且好淋,特別推介牛肉,好似牛扒一樣淋滑!雞肉唔會變乾!正!菠蘿炒飯都係我心水!裡面有海鮮有菠蘿,味道清新!而老公最愛嘅海南雞都幾大隻,我地四個人竟然食唔曬!而且呢間店係openrice有得訂位,方便gathering!

2018-08-25 49 瀏覽
香芒大蝦蟹肉炒飯足料夠份量既一個炒飯, 足以喂飽 4 個人! 飯炒得夠乾身, 飯粒分明。 呢到既炒技唔錯,有水準。 咖哩牛筋腩煲咖哩好有港色風味, 冇咁多香料,而比較傑身, 唔算糊口。 撈飯一流, 粒粒飯都有咖哩飽實。好耐冇食過唔痴牙既牛腩牛筋。烤牛肉湯河烤牛肉既選材唔差,唔柴皮,反而仲爽口。厚薄度岩岩好。 醬汁味道夠濃, 襯埋湯河,一濃一淡夠過癮。 椒鹽軟殼蟹有大量椒鹽同炸蒜, 超棒!軟殼蟹較細隻, 炸得通透, 亦好嫩! 軟殼蟹有唔少蟹膏, 炸皮唔太厚, 食落酥脆甘香。

咖哩牛筋腩煲
好耐冇食過唔痴牙既牛腩牛筋。

椒鹽軟殼蟹
有大量椒鹽同炸蒜, 超棒!
軟殼蟹較細隻, 炸得通透, 亦好嫩!
軟殼蟹有唔少蟹膏, 炸皮唔太厚, 食落酥脆甘香。
  • 咖哩牛筋腩煲
  • 香芒大蝦蟹肉炒飯
2018-08-25 67 瀏覽
好小見泰國餐廳有老火湯飲,老火湯飲得出真材實料,無味精,真係真心推薦,個湯好滋保蝦餅爽口好有蝦味、如果份量多點更好四季豆有點偏甜,感覺不是我期待的味道豬頸肉好有肉汁烤得剛剛好
蝦餅爽口好有蝦味、如果份量多點更好
四季豆有點偏甜,感覺不是我期待的味道
豬頸肉好有肉汁烤得剛剛好
2018-08-24 131 瀏覽
跟朋友嚟咗呢間樓上餐廳,第一個印象,估唔到竟然咁旺場,幾乎全場爆滿,心諗🤔,有乜嘢過人之處呢?看看餐牌,選擇非常之多,無論中菜🥢、越南🇻🇳菜、泰國🇹🇭菜都有,簡單來説就是多國菜。馬拉盞炒通菜,入味又惹味,不咸不淡,越食越想食炸蝦餅撈檬,大大碗份量足,金黃的炸蝦🍤餅好大件,有六、七片之多,兼好彈牙及有蝦味檬粉爽身彈牙,加上特別醬汁,美味又開胃軟殻蟹🦀️牛油果🥑卷,十分精緻,顏色配搭賣相吸引,軟殻蟹配上牛油果🥑特別夾,青瓜疏菜爽口又健康,多食也不怕胖咖哩牛筋腩煲更是我至愛,特別嫰滑的牛筋部分,入口即化的感覺好享受,牛腩部分亦充滿肉香,送上一碗白米飯🍚更是完美桂花BB鴿,不同一般的炸乳鴿,淡淡的桂花香滲透在嫰滑的BB鴿肉中,不經油炸,零捨不同

馬拉盞炒通菜
馬拉盞炒通菜,入味又惹味,不咸不淡,越食越想食
炸蝦餅撈檬

檬粉爽身彈牙,加上特別醬汁,美味又開胃
2018-08-22 65 瀏覽
女士是需要補一補的,返工成日俾人激親,放工就同好友歎個靚湯順一順條氣啦!是否選擇旺角樓上餐廳,可以吃到多國滋味小菜呢!價錢都好親民架!對於有選擇困難的我,真的花了點時間點菜!豬肺排骨萬壽果燉湯🍲十分清甜滋潤,原盅燉起,將所有精華也可以保留在湯內,有住家老火湯的感覺!沒有令為燉湯而來的我們失望呀!泰式原個菠蘿炒飯🍍餐廳另一個主打是泰菜,當然要試一試原個菠蘿炒飯啦!用料十足,有新鮮菠蘿、大蝦、帶子、魷魚及瓜粒!炒得粒粒分明,很有鑊氣呀!椒鹽炸豆腐喜歡愛吃香口野的必然選擇!外脆內幼嫩,豆腐保持滑溜溜的狀態!而且椒鹽惹味,送飯一流!沙嗲串燒(雞及牛)🍢串燒即叫即燒,未上枱已經香噴噴啦!入口肉質嫩滑,仍然保留住肉汁,不會太乾!蒜蓉炒西蘭花🥦吃了這麼多濃味東西,當然要吃點蔬菜中和一下啦!炒得很有鑊氣,西蘭花仍保持翠綠呀!這真的是適合都市人放工開餐的好地方,一來有住家級靚燉湯,二來又有鑊氣,正、正、正呀!

是否選擇旺角樓上餐廳,可以吃到多國滋味小菜呢!

價錢都好親民架!

對於有選擇困難的我,真的花了點時間點菜!

豬肺排骨萬壽果燉湯🍲

泰式原個菠蘿炒飯🍍

椒鹽炸豆腐

沙嗲串燒(雞及牛)🍢

蒜蓉炒西蘭花🥦
  • 菠蘿炒飯
之前食過,覺得好味,所以同屋企人行完街再encore呢度。星期日晚落大雨,八點幾去到都全場滿座,要等差不多半個鐘,原本想放棄,但落大雨一場黎到所以繼續等。牛肉蝦片,我至愛的小食。泰國菜竟然有燉湯,啱哂鍾意飲湯嘅我,湯非常足料,好味,好潤。爐魚,揭開魚皮,有豐富魚肉汁,肉質鮮嫩,嫩滑!!大條多肉少魚骨,鮮甜肥美,d肉嫰滑可口,媽咪好鍾意,主力係咁食唔停。馬拉盞炒通菜,炒過後嘅通菜爽口,辣得啱啱好~生菜包肉碎,超多洋蔥,我唔食洋蔥,所以放棄~
之前食過,覺得好味,所以同屋企人行完街再encore呢度。

牛肉蝦片,我至愛的小食。

馬拉盞炒通菜,炒過後嘅通菜爽口,辣得啱啱好~

生菜包肉碎,超多洋蔥,我唔食洋蔥,所以放棄~
2018-06-24
30 分鐘 (堂食)
2018-08-21 69 瀏覽
滿心歡喜慶祝9月之星生日食飯點知...book左7:45一行十人去到,由4樓上左去十一樓...8:05點菜,等到飲品嘅冰都融化成水食物都只係到左一樣(當時點左15樣食品)當追佢的時候,食物終於到但係唔熱的... 當時同職員理論十,職員話個碟底係熱嘅(但上面嘅食物真係凍嘛😑) 多番理輪後只肯幫我炒過碟菜..冬陰功湯都可以喺凍😩...食物就如外賣一樣嘅質素...但價錢就...唔算平囉。10個人連加一,三千五睇佐噤多正評先訂呢間 無諗過噤伏
睇佐噤多正評先訂呢間 無諗過噤伏
呢度可以食到越南菜,泰國菜同廣東菜,款式都幾多,啱哂唔同人既口味~軟殼蟹牛油果卷 ($102 /4件) 第一次食咁足料既軟殼蟹卷,軟殼蟹大大隻,啖啖肉好正好滿足🙈 加埋牛油果同粉絲就更加正!串燒沙嗲豬肉/ 雞肉 ($18/串) 泰式既串燒,豬肉同雞肉細切完再攞去炸,食落係幾香,味道都不錯。菠蘿生炒骨 ($95) 呢碟生炒骨性價比好高,味道不錯得黎,份量係多到誇張😳 一路食都仲有好多舊肉,啱哂一大班人黎食。皮脆肉嫩,酸味適中。香芒腰果泰式炒飯 ($108)芒果比想像中甜得多👍🏻 腰果脆卜卜,蝦都好新鮮爽脆。係不錯既炒飯🤤

軟殼蟹牛油果卷 ($102 /4件)

串燒沙嗲豬肉/ 雞肉 ($18/串)

2018-08-17 97 瀏覽
諗唔到食咩菜會黎億鱔,依到咩菜都有!越南菜, 泰菜, 粵菜等, 集東南亞於大成地方大,坐位寛落香芒大蝦蟹肉炒飯$118足料夠份量既一個炒飯, 足以喂飽 3 個人既胃啊!香甜既芒果蓋在飯上,果香由上而下滲透,蟹肉炒飯,鮮!甜! 香!另外一提, 炒飯最緊要炒得乾身, 飯粒分明✨呢到既炒野唔錯👍值得一讚!咖哩牛筋腩煲$108咖哩好有港色風味, 比較厚身但唔會糊口,我地叫左蒜蓉包配黎食;牛腩牛筋燜得相當淋身, 絕對唔痴牙法式蒜蓉包$55厚厚一層牛油再加蒜蓉,份量都幾多烤牛肉湯河$62牛肉既選材唔差,無柴皮感,反而仲有d 爽口。厚薄度剛剛好。 醬汁味道好濃, 襯埋湯河,配合得宜。 椒鹽軟殼蟹$108對於椒鹽控既我, 有大量椒鹽同炸蒜簡直係無得頂!軟殼蟹較細隻, 但反而因為咁會 炸得通透, 亦唔會炸老, 好嫩! 炸皮唔太厚, 食落酥脆,不錯不錯!
地方大,坐位寛落

香芒大蝦蟹肉炒飯$118

咖哩牛筋腩煲$108

法式蒜蓉包$55
厚厚一層牛油再加蒜蓉,份量都幾多
法式蒜蓉包

烤牛肉湯河$62

椒鹽軟殼蟹$108
炸皮唔太厚, 食落酥脆,不錯不錯!

法式蒜蓉包
  • 香芒蟹肉炒飯
2018-08-12 76 瀏覽
晚餐想飲湯,所以搵吓open rice邊度有湯飲,俾我搵到億膳。近油麻地地鐵站,行2-3分鐘就到。上到餐廳即刻有位,大概坐咗一半人,已經有點嘈。 餐牌有越南同埋泰菜,仲有中式老火湯。2個人叫咗一個花期蔘烏雞湯、印度椰子排骨烏雞湯、安格斯牛肉飯。老火湯好足料,有雞、椰子、龍眼肉、瘦肉、排骨,湯好清甜,不過多油咗d, 可以隔咗d油會更好。湯渣都唔會太硬食唔到,飲完個湯都飽咗一半。跟住食埋個安格斯牛肉粒飯,牛肉軟硬適中,有牛味,個飯本身加咗汁,有d似茶仔d碟頭飯,但d牛搭夠,算唔錯。不過個飯太貴,有d唔值。

2018-08-11 64 瀏覽
我和有個朋友都很喜歡吃越南菜。有日,我們上完堂,就揀選地鐵站附近,而又未曾試過的餐廳億饍吃個飯。香茅豬扒撈檬套餐 $52好大塊香茅豬扒,份量十足,,絕不吝嗇,真是出乎意料之外。豬扒炸得香口。檬粉份量也不少,認真飽肚。套餐還包湯和熱朱古力👍🏻軟殼蟹牛油果卷 $102用薄透米紙包著香脆大隻軟殼蟹,配上清新的牛油果和生菜,中和了軟殼蟹的油膩感。整體食物配搭味道都不錯。芒果椰汁黑糯米 $65芒果微酸,黑糯米質感黏糯,吃進口煙韌,好有豐富營養價值,加上椰汁,口感奶滑,很好吃。

香茅豬扒撈檬套餐 $52

軟殼蟹牛油果卷 $102

味道都不錯。

芒果椰汁黑糯米 $65

下午茶
2018-08-11 81 瀏覽
今晚舊同事聚會,5個人,揀左呢間餐廳,間野本身係4樓,一出升降機就係餐廳全層,但full 晒,安排左我地上11樓,上到去其實佢地只係租用多一個單位,裡面得兩張中式酒樓大臺,每張大約坐8人,我地就坐其中一張,其實好闊落,但氣氛立即唔同晒,唔似4樓熱鬧既泰式餐廳,但就冇限時,都ok 既~
2018-08-10
2018-08-11 75 瀏覽
今日我去咗旺角彌敦道嘅譽發廣場同一班朋友食一間中越泰嘅餐廳, 本menu有好多菜式, 好多款菜式都好想試, 不過好彩我哋人數都唔少, 可以試比較多嘅菜式!越式拼盤 $188個拼盤四個人都夠食,有札肉,炸越南春捲,豬肉蝦片,蒸粉包等等。! 扎肉係一般越南餐廳提供嘅嗰種質素, 味道正常 。個炸越南春捲上枱嘅時候係熱辣辣,咬落去個外皮脆卜, 入面包住蘿蔔絲粉絲木耳絲肉碎等, 點甜酸醬好好食, 我食到有一陣胡椒嘅香味, 好好食! 豬肉蝦片塊蝦片上枱嘅時候已經唔係太脆,個豬肉醃都好入味,不過有少少過咸,淡番少少會比較好食。 個蒸粉包入邊係有好多配料 ,例如有木耳肉碎蘿蔔絲, 粉皮好滑!椰子烏雞排骨燉湯 $72我飲咗幾啖個椰子烏雞排骨燉湯,好清甜,椰子味好濃! 飲得出碗湯係冇落過任何味精,喺咁炎熱嘅夏天飲碗感清甜嘅湯真係一大享受!花旗參烏雞排骨燉湯 $72對比起個椰子烏雞湯 ,我仲加家鍾意飲呢個花旗參烏雞排骨燉湯!因為佢個花旗參味好濃, 飲完之後有少少回甘, 有一陣我好鍾意嘅中藥味道,飲落去嘅感覺好健康!串燒沙嗲豬牛雞各兩串 $122食泰國菜係唔可以唔叫串燒嘅!我哋叫咗豬牛羊各兩串。本人就覺得個雞

越式拼盤 $188

椰子烏雞排骨燉湯 $72

花旗參烏雞排骨燉湯 $72

串燒沙嗲豬牛雞各兩串 $122
食泰國菜係唔可以唔叫串燒嘅!我哋叫咗豬牛羊各兩串。本人就覺得個雞肉最好食,因為佢嘅調味啱啱好,點個沙嗲醬就已經好夠味。而且佢嘅雞肉燒得幾好,雞肉一啲都唔鞋, 豬肉串燒都唔錯, 肉質都算滑嫩,但係我就覺得個串燒牛就有少少過鹹,點番沙爹醬就對我嚟講太重口味了~

半隻海南雞 $160
呢隻海南雞上枱嘅時候 個溫度係偏凍, 有少少似食凍雞嘅感覺! 佢哋個白鹵水汁醃得隻雞好入味,啲雞皮可能冷縮熱脹嘅關係已經變得非常有彈性,一啲都唔油膩!個雞肉嘅肉質都幾滑,連雞皮食係最好食~ 而佢隻海南雞因為本身已經好入味,我係唔需要再點任何醬汁就可以食,不錯!

香茅泰式明爐烏頭 $198
條烏頭好大條,佢係已經預先整熟咗。上枱嘅時候同個酸辣醬汁分開上,有個店員將啲醬汁倒落去條烏頭到,再一齊加熱。 佢個酸辣汁唔算太辣, 但係個孫度就令到成條魚好開胃, 魚肉嘅肉質都算滑溜, 吸曬啲酸辣汁好好食 ,個酸辣汁仲有好多菇類,蝕嘅時候口感都好豐富, 整體嚟講條魚唔算太辣,好易入口。

欖菜肉鬆四季豆 $96
西季豆炒得好脆好爽口,連埋肉碎食可以撈埋成碗飯 ,欖菜唔算太多, 所以唔會過鹹, 食番碟菜都健康啲!

黑松露野菌炆伊麵 $98
因為我哋叫得太多肉,所以我哋都想叫番啲澱粉質。 平時好少見到有黑松露炆伊麵,所以我哋決定試下!佢嘅黑松露味都幾濃, 每一條伊麵都有黑松露既味, 而且個伊麵炒得一啲都唔油,好乾身,非常好食!

越南蒸餾咖啡兩杯 $90
佢嘅底層係有一層煉奶,然後上面就滴啲咖啡出嚟。當啲咖啡滴完之後就撈埋啲煉奶倒落冰度一齊飲。佢嘅咖啡味超濃超香, 如果鍾意飲咖啡嘅朋友一定好鍾意飲呢一杯越南咖啡。

Yogurt combo $50
加咗青檸既益力多,簡單好飲!
2018-08-07
2018-08-11 1131 瀏覽
今日肥妹仔放工途經彌敦道,見到個廣告牌上面有一間食中越泰菜嘅餐廳,肥妹仔見到個廣告都幾吸引,就同班朋友上去試下食啦!一入到去佢係成層都係嗰一間餐廳,面積唔算好大,有室內同室外嘅用餐地方,可惜天氣實在太熱,肥妹仔都係決定留返喺室內!!越式拼盤 $188個拼盤好大份,入邊有札肉,炸越南春捲,豬肉蝦片,蒸粉包! 個扎肉係我哋一般喺越南餐廳會食到嘅嗰隻味,幾好食!! 而個炸越南春捲就好大件, 外皮炸到脆卜卜,一邊就有蘿蔔絲粉絲木耳絲肉碎等, 個味調得唔錯,一啲都唔咸,點埋個醬好食! 至於塊豬肉蝦片,塊豬肉有少少鹹得滯,如果冇咁咸就perfect喇~ 個蒸粉包又係爆料咁濟 ,入邊有木耳肉碎蘿蔔絲, 個粉皮整得好滑!椰子烏雞排骨燉湯 $72個湯超清甜椰子味好重,雞同排骨煲出嚟嘅湯都好有肉既鮮味,飲得出係老火靚湯,一啲都冇落味精,好好飲!花旗參烏雞排骨燉湯 $72呢個湯好濃花旗參味,肥妹仔飲完之後會有少少回甘,同椰子雞湯 嗰一種甜係有少少分別,不過呢個花其參湯都好好飲好滋潤!!串燒沙嗲豬牛雞各兩串 $122角串燒沙嗲豬肉同雞肉燒到外表微脆 而個肉質亦都keep到好滑嫩好juicy, 點埋佢嘅沙爹醬就

越式拼盤 $188

椰子烏雞排骨燉湯 $72

花旗參烏雞排骨燉湯 $72

串燒沙嗲豬牛雞各兩串 $122
角串燒沙嗲豬肉同雞肉燒到外表微脆 而個肉質亦都keep到好滑嫩好juicy, 點埋佢嘅沙爹醬就好惹味!!! 雞肉串燒同豬肉串燒本身嘅醃料唔算太多,主要係靠個沙爹醬去提味, 但係個串燒牛肉就本身都已經醃咗,味道比較重,唔使點沙爹醬都已經好好食。

半隻海南雞 $160
其實肥妹仔覺得一隻海南雞好唔好食係在於佢既雞皮夠唔夠爽,雞肉夠唔夠滑, 呢隻海南雞都幾滑嘅, 不過可惜上枱嘅時候太凍,有少少似喺雪櫃拎出嚟嘅感覺 ,如果溫度微暖返少少應該仲加好食。

香茅泰式明爐烏頭 $198
佢個烏頭係預先整熟咗同佢個汁係分開上嘅,先講個汁,個汁係酸甜辣都有,不過酸味就比較重 ,好啱肥妹仔呢啲咁鍾意食酸嘢嘅人!佢嘅烏頭肉質非常滑嫩,一啲都唔鞋,吸咗嗰隻酸辣汁非常好食!肥妹仔我差唔多清咗半條!!

欖菜肉鬆四季豆 $96
都係嗰句,如果有得揀,肥妹仔而家出街都會揀啲菜食,佢個四季豆同啲欖菜一齊炒,仲有肉碎添!!個四季豆煮得好脆,個味啱啱好,水準都好高㗎~

黑松露野菌炆伊麵 $98
個黑松露醬好多,令到個伊麵好香黑松露味,而個伊麵本身亦都有好多茹,個伊麵炒得好乾身,一啲都唔油膩,肥妹仔我又係差唔多食咗半碟!

越南蒸餾咖啡兩杯 $90
杯越南蒸餾咖啡要等少少時間俾佢滴d咖啡出黎,下層有一層煉奶,要撈埋一齊飲,飲落唔會好甜,超濃咖啡味,鐘意咖啡既人一定好like!!

Yogurt combo $50
好似加咗青檸既益力多,好解膩,好好飲
2018-08-07
2018-08-10 60 瀏覽
星期四放工後同幾位友人相聚來到旺角億饎,這間餐廳是港式X越式的fusion 菜,叫幾味小炒好適合同三五知己相聚一刻。越式拼盤 ($188),份量大大份岩哂4個人食時叫,包括有炸春卷、蒸粉包、蒸札肉片、燻蹄、烤豬肉蝦片及濱海,旁邊有D香蔥和蒜粒,喜歡食得濃味D可以加上,成個拼盤好豐富,每樣2件,Share黎食岩岩好。咖哩牛筋腩煲 ($108),店員送上枱上時熱辣辣,一打開煲蓋就聞到好香的咖哩味,成煲都有好多的牛筋腩和薯仔,牛筋腩煮得好淋身,咖哩又香濃。我地另加了法式蒜蓉包 ($55) ,蒜蓉包焗得香脆軟熟,用黎配上咖哩一齊食,的確是不錯的配搭。椒鹽軟殼蟹 ($108),這個很有港式避風塘特式風味的特式小食,軟殼蟹炸得熱辣辣又脆卜卜,椒鹽和洋蔥味都幾濃味,而且份量都幾多。鮮炒蝦醬炒通菜 ($72),通菜充滿住濃味的蝦醬和蒜香味,炒得十分入味。原個菠蘿炒飯($118),成個飯有好多鮮魷和菠蘿粒,菠蘿粒帶點甜味,原個菠蘿大大個,份量十足又足料。
越式拼盤

鮮炒蝦醬炒通菜