打算去西貢食正海鮮,自不然想到歷史悠久又出名的全記,點知食到一肚氣。是晚假期,人多係意料中事,因此一早訂左檯6:30不用等,但係點解D侍應叫幾次攞menu都唔應?原來係我地講廣東話!隔離檯講普通話,反應極快!侍應推薦下,點了3人餐,5樣海鮮,好似幾合理。結果真係大開眼界。瀨尿蝦:幾香,算係比較好的一樣,但係3人餐得兩細隻,仲要無咩肉。5/10 <-微距鏡影的炒蟹:經典之一,D蟹蓋好細,蟹膏炒成一粒粒,硬曬、唔入味又只是溫的。其他的部位根本無咩肉,姐係全部都係殼。完全唔合格。3/10 mad: <-都係微距鏡影的,留意同旁邊個箝的大細比較蒸倉魚:好有心機的一道菜 --- 唔知花左幾多心機先搵到呢種mini size 倉魚。真係未係酒樓吃過gum細條魚,街市都少見,條魚只係比我部Galaxy Nexus 大個少少、厚個少少(記住係3人餐),而且蒸得都幾老。3/10 電話與倉魚芝士龍蝦伊麵:算係比較正常的一道菜,味道還算可以,只係芝士有陣奇怪的酸味,伊麵特別幼。6.5/10蒸鮑魚仔:好細隻,只係比手指公大少少,而且唔入味。5/10墨魚煎小棠菜:正常水準,幾香口。合格,但$

隔離檯講普通話,反應極快!

<-微距鏡影的

<-都係微距鏡影的,留意同旁邊個箝的大細比較

電話與倉魚

蒸鮑魚仔:好細隻,只係比手指公大少少,而且唔入味。5/10

墨魚煎小棠菜:正常水準,幾香口。合格,但$88偏貴。7/10

盛惠680大元。如果你去熟食中心、正常的街坊酒樓,保證更平更好食(更加唔好講680可以係好的酒樓吃到咩啦)!

最後埋單,前腳剛剛收左我張卡,都未攞返黎比我簽,帶位已經帶左幾個客企係我檯邊看住我地等食,大佬,人多都唔駛搞到gum啊。
好彩有個阿姐醒目,幫我地加返水,先無馬上揾經理!

題外話/補充資料: 西貢吃海鮮,都唔知係咪比本地人食。失望之極!
2012-04-08
(非會員)
2012-02-14 692 瀏覽
第一次去呢間野試下佢地d食物,叫左個套餐食。果個芝士焗龍蝦(伊麵底) ,係就係好快就上到枱,不過就係微暖既! 果刻印象扣晒分...仲有碟菜就超級超級多油......炒硯+清蒸海上鮮(黃立倉) 就一般咁啦...
第一次去呢間野試下佢地d食物,叫左個套餐食。
仲有碟菜就超級超級多油......
炒硯+清蒸海上鮮(黃立倉) 就一般咁啦...
2012-02-13
2011-10-22 247 瀏覽
難得和老公兩人入西貢吃海鮮,便選了全記,套餐的菜式看之前的評論說是麻麻,所以就在門口隨便選了一些海鮮,想著至少都應該是新鮮的,但煮出來的卻是大失所望。。。這日兩人共叫了:白灼海中蝦:主要是蝦夠新鮮,無咩特別,算是OK。姜蔥炒蟹: 蟹鉗肉夠多,蟹腳只有少少肉,但整體不夠入味。粉絲蒸象牙蚌:店員極力推薦,想著試試也無防。可惜蒸出來的象牙蚌,肉好少,而且其中有一些還有少少臭味,應該不太新鮮,差!豉椒炒花甲:整體偏咸,花甲肉有些許老,可能炒得過火了。蒜蓉白菜仔:都係冇乜特別,但要$68一碟,極為不抵!全記門口的海鮮真是海鮮價,但加工費一樣照收,可惜做出來的食物質素太令人失望了,咁既質素,咁既價錢,唔會有下次!

這日兩人共叫了:

白灼海中蝦:主要是蝦夠新鮮,無咩特別,算是OK。

姜蔥炒蟹: 蟹鉗肉夠多,蟹腳只有少少肉,但整體不夠入味。

豉椒炒花甲:整體偏咸,花甲肉有些許老,可能炒得過火了。

蒜蓉白菜仔:都係冇乜特別,但要$68一碟,極為不抵!

2011-10-21
  • 白灼海中蝦
2011-10-09 191 瀏覽
尋晚放完狗, 同朋友一行4人去食海鮮, 見到全記話自己係米之連推介既食府, 之前食黎食去都係通記, 就試下其他啦~ 貪佢近海又靜d. 4人order 左個4人餐, 5道菜(海鮮)另加一個時菜, 免加一再送糖水=$695, 睇起上黎好似好抵食啦~ 咁就order 左:白灼海蝦: size 唔大, 而且係養既平價基圍蝦, 而非餐牌中說的海蝦. 食5隻有2隻d 肉係"梅"的. 真係好似覺得我地呢d 客人未食過咩叫"海蝦" 咁.豉椒炒蜆:個汁太濃, 而且蜆勁細粒, 好似我手指公隻指甲咁細.椒鹽瀨尿蝦: 蝦肉係"梅"的, 而佢既"椒鹽"好似公仔麵既味粉 / 五咪粉, 一d 椒鹽feel 都無, 4個人得1隻大size 既"梅蝦"+2隻細蝦.上湯龍蝦伊麵: 正常野. 衰在d 龍蝦肉好瘦. 椒鹽游水墨魚: 香脆, 而且墨魚唔un, 又香口. 所以唔錯.蒜蓉菜芯: 估唔到海鮮咁唔店, 而呢個蒜蓉菜芯係最好食既~ 哈哈!糖水: 果皮紅豆沙, 果皮味好香, 紅豆煲到起曬沙, 又唔太甜. GOOD總結: 平均每個菜都要$120/碟, size 又唔夠, 肉又"梅" , 唔通真係唔好有期望, 才不會有失望?
上湯龍蝦伊麵: 正常野. 衰在d 龍蝦肉好瘦.

總結: 平均每個菜都要$120/碟, size 又唔夠, 肉又"梅" , 唔通真係唔好有期望, 才不會有失望? 服務就唔錯, 食左1小時既晚餐, 換左3次骨碟, 上菜時間都ok. 如果以海鮮為賣點, 真係好失望! 而最後既蒜蓉菜芯, 紅豆沙係最正既. 如果呢d配角才是最好, 那店主都要考慮不要再用海鮮做主打啦~ 如果希望位位客人都可以出去大魚缸選舉d 游水既貴價新鮮海產, 咁出d set 出黎又咁既質素, 咁既價錢. 真係唔會有下次(起碼我唔會有下次).
2011-10-08
  • 蒜蓉菜芯
2011-08-19 42 瀏覽
相約同僚好友一行六人入西貢食海鮮, 朋友介紹下就揀左全記已經去左遠dd既呢間7點半左右都人山人海拎完籌就去搵個哥哥仔揀左海鮮先我地揀左一扎蟶子, 一斤四隻南非鮑魚, 兩桶美國桶蠔一隻公加一隻毑膏蟹, 一斤海蝦同六隻扇貝先黎白酌海蝦海蝦非常新鮮, 用黎干煎同白酌咁食都冇問題蒜蓉粉絲蒸蟶子蟶子可能燕蒸既時間較耐所以肉質偏韌, 但可以接受蒜蓉粉絲蒸扇貝粉絲超多 不過若然係以金銀蒜效果會更佳陳皮蒸鮮鮑一般之作, 可取既係果皮味足夠薑葱炒蟹全晚最滿意係佢, 既有膏蟹既香, 又有肉蟹既啖啖肉, 薑葱亦相當入味 酥炸生蠔 起初想要砵酒焗, 但經理大力反對, 狂踩自己舖整既砵酒蠔超難食下...就用左酥炸 其實應該用薑葱掘先更帶到大大隻既桶蠔既鮮相反酥炸佢都處理得唔好, 粉太厚, 搞到食多隻都已經好膩腐乳炒通菜最後先炒起, 不過有啖菜食下都好既~~ 雖然食得出落左好多"師傅"敬送生果盤埋單千七蚊, 服務態度唔錯, 兩樓環境都望到下個海, 三聖外另一選擇
相約同僚好友一行六人入西貢食海鮮, 朋友介紹下就揀左全記
已經去左遠dd既呢間7點半左右都人山人海
拎完籌就去搵個哥哥仔揀左海鮮先

我地揀左一扎蟶子, 一斤四隻南非鮑魚, 兩桶美國桶蠔
一隻公加一隻毑膏蟹, 一斤海蝦同六隻扇貝

先黎白酌海蝦
海蝦非常新鮮, 用黎干煎同白酌咁食都冇問題

蒜蓉粉絲蒸蟶子
蟶子可能燕蒸既時間較耐所以肉質偏韌, 但可以接受

蒜蓉粉絲蒸扇貝
粉絲超多
不過若然係以金銀蒜效果會更佳

陳皮蒸鮮鮑
一般之作, 可取既係果皮味足夠

薑葱炒蟹

酥炸生蠔
就用左酥炸
其實應該用薑葱掘先更帶到大大隻既桶蠔既鮮
相反酥炸佢都處理得唔好, 粉太厚, 搞到食多隻都已經好膩

腐乳炒通菜

敬送生果盤
2011-07-03
15 分鐘 (堂食)
2011-08-14 76 瀏覽
食海鮮,要平靚正最好是自己煮。本少爺不懂揀海鮮又不會煮,唯有出街食,這就不能太計較價錢啦。當然,最重要是好吃及不要比人扼珵。上週日與S小姐經過西貢的「全記」,見到人頭湧湧,座無虛席,看來此店多少也有點實力吧。等了十分鐘已經有露天座位,正合本少爺心意!「白灼東風螺」白灼是海鮮最簡單的煮法,亦最能吃到海鮮的真味。這個東風螺很新鮮,沒有腥苦 (不新鮮的死螺會有陣腥苦味) ,而且是很有咬口彈牙的感覺,點少少甜醬同吃,很不錯吃。「陳皮蒸鮑魚仔」靚陳皮對烹調有幫助,絕對能把鮑魚仔提味;但是晚的陳皮明顯下得不夠,亦不夠香,有點失望。幸好鮑魚本身肉厚鮮甜,彈牙搭救。「蒜蓉粉絲蒸扇貝」這個倒是蒸得剛好,肉不會韌,粉絲索盡海鮮汁,鮮味無比!「象拔蚌刺身」個女侍應見我們得兩個人,就替我們找來一隻約一斤多的象拔蚌做刺身。不得不讚師傅的手勢,一隻不大的象拔蚌都可以切到30多片!肉質爽口,味道鮮甜,而且冰鎮的感覺很爽!「蛋白花雕蒸花蟹」最後上桌的蒸花蟹,蛋白絕對是主角!蛋白蒸得恰到好處,很滑,而且每啖都滲透著蟹汁鮮味同花雕酒香,又另一「妹仔大過主人婆」的例子。說起食海鮮,現在是食黄油蟹的時令,即是說吃大閘蟹的季節

「白灼東風螺」

「陳皮蒸鮑魚仔」

「蒜蓉粉絲蒸扇貝」
這個倒是蒸得剛好,肉不會韌,粉絲索盡海鮮汁,鮮味無比!

「象拔蚌刺身

「蛋白花雕蒸花蟹」

說起食海鮮,現在是食黄油蟹的時令,即是說吃大閘蟹的季節又快來臨了。各位蟹癡,are you ready?
2011-08-08
  • 象拔蚌刺身
  • 蛋白花雕蒸花蟹
2011-05-17 53 瀏覽
上次大伙人來吃晚飯,覺得好正,這日與老公專誠來幫襯,選些不同食品,結果......這日叫了一個二人餐,四項海鮮叫了:薑䓤炒蟹:唔夠香同入味,蟹仔好細隻,無咩肉食白灼蝦:偏細中蝦,普通啦!豉椒炒蜆:個汁太濃,不過炒到啱啱開殼,好入味蒜蓉粉絲蒸干瑤柱:呢個蒸到熱㷫㷫,好好味另叫了個蒸水蛋同一個生炒牛肉飯比個仔,諗住叫瑤柱肉崧蒸水蛋,點知侍應誤會咗以為我地剩係要水蛋,不過都無所謂啦個炒飯麻麻地,啲飯太軟,炒唔乾身,唔好味雖然今次有啲選擇錯誤,不過整體而言都覺得好抵食,下次再來會叫椒鹽瀨尿蝦試下,因為見到人食好似好正
這日叫了一個二人餐,四項海鮮叫了:
薑䓤炒蟹:唔夠香同入味,蟹仔好細隻,無咩肉食

白灼蝦:偏細中蝦,普通啦!
豉椒炒蜆:個汁太濃,不過炒到啱啱開殼,好入味

蒜蓉粉絲蒸干瑤柱:呢個蒸到熱㷫㷫,好好味

個炒飯麻麻地,啲飯太軟,炒唔乾身,唔好味

2011-05-14
2011-05-16 181 瀏覽
今天一大班朋友來到西貢食海鮮, 還以為會好貴, 看看餐牌, 套餐都不算太貴呢~結果我們點了個海鮮套餐, 有白灼蝦, 果皮蒸鮑魚, 椒鹽瀨尿蝦, 粉絲蒸扇貝, 龍蝦伊麵, 清蒸海上斑, 避風塘炒蟹, 海鮮湯, 另外我們還點了燒鵝, 冰震鵝掌~冰震鵝掌: 跟卥水鵝掌一樣(70分)白灼蝦: 好似普通的白灼蝦一樣, 無咩特別(75分)果皮蒸鮑魚: 好大隻, 又新鮮, 加上果皮上去蒸真係好味到.......(85分)椒鹽瀨尿蝦: 瀨尿蝦中間好大條膏~好大隻, 炸完之後, 肉質都不變, 讚!!!(85分)粉絲蒸扇貝: 反而這道菜同白灼蝦差不多........真係普通了一點, 因為粉絲太多了(75分)龍蝦伊麵: 龍蝦唔係好大隻, 肉又不太多.....芝士又麻麻地.....如果換轉是上湯龍蝦伊麵會否比較好一點?(75分)清蒸海上斑: 這道菜係石斑, 好大條, 避風塘炒蟹: 成隻蟹都好大隻, 蟹鉗好多肉, 蟹腳都有肉, 不過切得太大件了, 所以成隻蟹都無乜幾多件食(80分)海鮮湯: 這是真真正正的海鮮湯!!!因為湯底有蝦, 蟹, 蜆~湯又鮮甜, 禁不住又想飲多碗了(80分)燒鵝: 最先點的燒鵝, 結果最

冰震鵝掌: 跟卥水鵝掌一樣(70分)

白灼蝦: 好似普通的白灼蝦一樣, 無咩特別(75分)

清蒸海上斑: 這道菜係石斑, 好大條,

燒鵝: 最先點的燒鵝, 結果最後才上檯.....成隻燒鵝又無乜肉.......又肥.....全晚最差的一道菜...真係唔值推介....(65分)

加埋每人叫了一枝可樂, 每人埋單都只是$3xx, 係西貢食, 真係算平靚正了
冰震掌翼
避風塘炒蟹
真正的海鮮湯
燒鵝
2011-04-22
15 分鐘 (堂食)
冰震掌翼
避風塘炒蟹
真正的海鮮湯
燒鵝
2011-04-26 66 瀏覽
復活節假期,一家大小一行七人去西頁食海鮮,見到有套餐幾抵,即管試下,的確唔錯我們叫了一個四人海鮮餐 ($698),可以選五款海鮮,我們點了:芝士龍蝦伊麵底:龍蝦當然係小龍蝦,不過都多肉,同埋啲芝士都幾香;清蒸飽魚仔:每人兩隻,略為"un"咗啲;清蒸海上鮮:無特別;椒鹽尤魚仔:幾彈牙好味;蒜菪粉絲蒸乾瑤柱 :粉絲好多,加埋蒜蓉,好好味蒜蓉西蘭花:套餐包埋;另外加了幾個餸:京都骨:唔知點解無骨,啖啖肉瑤柱肉崧蒸水蛋:好大碟,不過無咩瑤柱肉崧;全記蝦仁炒飯:啲蝦都幾大隻爽口,不過略為咸咗啲,全晚最差依個是日假期,人流比較多,不過食物質素同服務都幾好,下次應該會再嚟

清蒸飽魚仔:每人兩隻,略為"un"咗啲;
清蒸海上鮮:無特別;
椒鹽尤魚仔:幾彈牙好味;

蒜菪粉絲蒸乾瑤柱 :粉絲好多,加埋蒜蓉,好好味

蒜蓉西蘭花:套餐包埋;
另外加了幾個餸:
京都骨:唔知點解無骨,啖啖肉

瑤柱肉崧蒸水蛋:好大碟,不過無咩瑤柱肉崧;

2011-04-22
2011-04-04 42 瀏覽
行完麥理浩徑之後,我們6個人來到了這家餐廳,爲什麽不選更近的是因為從遠處看上去這家更豪華一些,但內部是一樣的。看水缸裏面的海鮮都超大隻,很有誘惑力,更像是水族館的感覺。店員態度很好,響應速度快,和不遠處的同一家全記形成鮮明對比,因為之前在另一家吃飯有很多不愉快(店員要求必須點不熱門的那些菜,他們的方式是只要你想要的,我們一律都沒有,比如椒鹽瀨尿蝦,明明進來時看到很多,但是卻被告知套餐不可以,必須單點才行,最後導致雖然套餐是任選幾款,但是去掉那些“買完了”的就沒得選了,糖水也能夠不免費贈送,就是因為是套餐,所以要區別對待),很奇怪同樣一家的兩家分店就會有不同,所以覺得這家好很多吧。上菜速度有點慢,可是第一盤菜芝士局龍蝦上來之後就一個接一個的都來了。下次再去西貢行山或旅遊還首選這一家全記海鮮。當天點了一個四人套餐,加多了幾分單點菜,很滿足,希望這樣的高質素能繼續保持!另一家全記也學習一下這家吧,別再欺騙顧客了,差評我就不去那裡寫了。
芝士局龍蝦和椒鹽游水墨魚
太極鴛鴦炒飯
蒜蓉粉絲蒸瑤柱,大隻,汁鮮
很遺憾沒有點當天特價的海膽皇
2011-03-27
芝士局龍蝦和椒鹽游水墨魚
太極鴛鴦炒飯
蒜蓉粉絲蒸瑤柱,大隻,汁鮮
12月25日, 聖誕大快樂~~~!! 今日晏晝呀比就帶咗我去塔門食海膽炒飯~ 夜晚我地返出西貢就繼續我地嘅海鮮大餐!! 行咗成條海鮮街, 研究完一大輪唔同酒家供應嘅二人餐, 發現呢間全記嘅二人餐$348有四餸一菜之外仲又龍蝦又鮑魚兼送甜品~ 二話不說就走入去啦!!::: 芝士焗龍蝦 (伊麵底) ::: 用上原隻龍蝦開邊去煮, 無乜焗過之後香噴噴嘅味道… 份量唔算大隻, 不過都幾新鮮, 而且頗厚肉~ 唔太彈牙但有蝦味, 蝦頭仲幾多膏添! 伊麵比平時嘅幼身, 煮得有d淋, 但撈埋芝士龍蝦汁食都ok嘅~ 其實咁嘅價錢呢個龍蝦伊麵已經係合格有餘了!::: 清蒸鮑魚 :::清蒸鮑魚仔四大隻! 只以簡單蒜茸豉油調味~ 鮑魚仔係出奇地鮮味, 口感彈牙! 呢個真係幾抵食~~~::: 薑蔥焗蟹 :::炒得都幾香~ 蟹係意料中細隻, 蟹膏亦欠奉. 好在個蟹身都叫有d肉食! 蟹肉味道都夠鮮, 而且薑蔥落得多, 所以成碟野都好惹味~::: 豉椒炒蜆 :::呢個就相對地遜色… d蜆肉炒到離晒殼! 而且d蜆好細隻, 咬落無肉之餘鮮味亦欠奉. 豉椒味亦一般~ 整體真係麻麻…::: 蒜茸白菜仔 :::估唔到呢碟炒菜都
前菜花生夠香口
::: 芝士焗龍蝦 (伊麵底) :::
芝士焗龍蝦 (伊麵底)
::: 清蒸鮑魚 :::
鮮味彈牙
::: 薑蔥焗蟹 :::
薑蔥焗蟹
::: 豉椒炒蜆 :::
豉椒炒蜆
::: 蒜茸白菜仔 :::
估唔到呢碟炒菜都幾大碟! 白菜仔幾大棵同埋夠翠綠! 炒得夠香~ 唔錯!
蒜茸白菜仔
::: 紅豆沙 :::
好好味!! 紅豆大粒兼且煲到起晒沙, 口感極佳!! 味道係一貫酒樓調味咁會比較甜, 但都可以接受~ 仲有d蓮子百合全部都煲到入口即化嘅地步~ good!! 唯一美中不足只能話係太細碗喇!! 完全唔夠喉!!!
紅豆大粒兼起沙
紅豆沙
環觀成條海鮮街, 全記兩間分店包抄咗一頭一尾咁滯… 尤以佢門口d魚缸入面各種生猛海鮮最為搶鏡! 記憶中多年前我地都喺佢門口拎住隻大龍蝦影過相~ 我估佢都算係西貢入面嘅明星海鮮店! 今次無散叫, 以二人餐咁嘅價錢食到咁嘅海鮮其實都已經算超值~ 下次人多可以試下散叫, 質素應該更好!
2010-12-25
慶祝紀念
聖誕節
芝士焗龍蝦 (伊麵底)
鮮味彈牙
紅豆沙
紅豆大粒兼起沙
前菜花生夠香口
2011-03-22 18 瀏覽
又老一年, 當然要趁後生仲食得嘅時候食多啲!何況唔駛自己俾錢, 當然食盡佢!星期一無咩人, 所以唔需要等位!比我坐到個二樓天台近窗位, 可以對住個海食飯, 對我呢啲窮人嚟講真係夫復何求!?坐定咗之後就落樓下個魚池睇下有咩好食。有個師父問我哋幾多人食同想食啲咩。我就話想食象拔蚌,海膽同墨魚剌身,難得佢全部都特登搵啲細細隻嘅俾我, 等我有錢埋單同話怕我兩個人會食唔晒, 難得!!!無話要掠我一頸血!!!抵讚!!!!!!!一嚟就係隻紫海膽, 正!!!新鮮同好味!!!所以立即叫多隻, 但係嚟嗰隻係黃海膽, 都ok!三種剌身一齊嚟晒後, 侍應阿姐話你哋兩個咁瘦竟然叫咗4個人份量嘅嘢, 食唔食得晒呀?我話一定得!!!!不過要慢慢食3個鐘囉!!!果然, 係我慢慢食同嘆之下, 都係俾我哋兩個人食晒落肚!呢度嘅食物新鮮, 而侍應服務一流, 始終都係因為係星期一比較假期少人嘅關係!但係現家食都去邊度, 你都會發現有一啲嚟自祖國嘅同胞喺附近嘈爾巴閉!如果想食海膽嘅話就要早啲嚟, 因為就算係閒日, 喺我想叫其他熟嘢食嘅時候、大約2030時都已經所餘無幾!除咗個聖子皇比較差之外(始終都係金山最好食!), 總括都值
除咗個聖子皇比較差之外(始終都係金山最好食!), 總括都值得再嚟!但係如果有埋白酒供應嚟食剌身嘅話會更完美!!!!
紫海膽, 好濃郁嘅海膽味!
呢個好抵食, 估唔到一斤七可以起到40幾片剌身!非常鮮味!
墨魚剌身就不外如是, 因為本身味道比較淡!但係真係新鮮, 叫做試下!
之後一隻係黃海膽, 無咁濃味, 但係比較滑身, 而且都係好新鮮同好味!
大堆頭先啱我同夠過瘾!
呢個麻麻地, 無金山咁鮮味同有啲靭。
細細隻嘅花竹蝦,估唔到咁多膏!
俾我咁好彩坐到二樓天台位,正!
2011-03-21
慶祝紀念
生日
紫海膽, 好濃郁嘅海膽味!
呢個好抵食, 估唔到一斤七可以起到40幾片剌身!非常鮮味!
大堆頭先啱我同夠過瘾!
細細隻嘅花竹蝦,估唔到咁多膏!
俾我咁好彩坐到二樓天台位,正!
  • 象拔蚌剌身
  • 海膽
2011-03-09 27 瀏覽
周日中午和2个朋友一起到西贡吃海鲜,天公作美,凉风习习,真是好舒服随便挑了一家店进去吃海鲜,最主要的原因是被他们家门口巨大的濑尿虾吸引。三个人交了一个358的套餐,挑了龙虾伊面、清真鲍鱼、椒盐墨鱼片、炒蟹四样海鲜,另外加了两个super濑尿虾和海胆。濑尿虾是秤斤两买的,10元一两,另收加工费。我们要的海胆是北海道进口的已经处理过的,200元一板海胆真是好好吃,又厚又糯,抵值!濑尿虾也不错,肉质新鲜,就是里面膏很少。龙虾也可以;蟹不行,实在太小只了,墨鱼片也马马虎虎结账803元,我觉得算公道。
好大只
好厚实
分量挺多的

海胆真是好好吃,又厚又糯,抵值!

濑尿虾也不错,肉质新鲜,就是里面膏很少。

龙虾也可以;蟹不行,实在太小只了,墨鱼片也马马虎虎

结账803元,我觉得算公道。
2011-03-07
分量挺多的
好厚实
好大只
  • 濑尿虾、海胆
2010-11-21 118 瀏覽
本月上旬,結束了為期一星期的工作坊,波士大為滿意,決定一擲千金,請一班功臣到西貢嘆海鮮。我本不好海鮮,但素聞西貢海鮮出名,內心亦頗為期待。於是我們一行十四人,于傍晚時分浩浩蕩蕩開赴西貢。巴士一入西貢,我立即感覺到深厚的異國風情——綽綽樹影,低矮的建築,精緻的小店,趴著大大個蜘蛛俠的酒吧,泊滿船隻的港灣,以及寧靜悠閑的生活氣息——在這個擁擠吵雜的鋼筋水泥時代,也許這才是香港的本土風情?我未去過越南的西貢,但在我想象中,這兩個名字相同的地方一定是相似的。我們在西貢海鮮街前下了車,波士率領我們進入海鮮街,此間全記海鮮菜館便是我們目的地。是時華燈初上,海風正爽,當然是選擇在酒樓外的露天位入座,依山傍海,燈火璀璨,衹賞海景亦已值回票價。酒樓外陳列的海產五花八門,多不胜數。放眼望去,整條街的海鮮食肆盡皆如此,而且處處人聲鼎沸,熱鬧無比。當晚大約上了十數道菜(包括兩個蔬菜和一個湯)和兩個甜品(一盤生果及紅豆沙)。由於不甘落人后地加入搶食行列,未能將所有菜一一攝下,但所攝下的幾道,以供回味足矣。 白灼海生蝦旁邊的星國美女說很鮮甜,但我衹覺得無甚特別,但蝦肉還是爽口的。一盤蝦中有一隻尤其巨大,我貪好玩夾

白灼海生蝦
白灼海生蝦

旁邊的星國美女說很鮮甜,但我衹覺得無甚特別,但蝦肉還是爽口的。一盤蝦中有一隻尤其巨大,我貪好玩夾走了,別人說我“人細鬼大”。可惜沒有拍攝下來……

上湯龍蝦(伊麵底)
上湯龍蝦(伊麵底)

賣相已經讓人垂涎,龍蝦尚算飽滿甘美且嫩滑,但伊麵甞來較淡。之前以為是芝士龍蝦,還在想為什麼沒有芝士味……

清蒸鮑魚

鮑魚肉質紮實,口感彈牙,唯嫌味道過淡,不夠鮮甜,印象不深。

蒜茸粉絲蒸鮮瑤柱

方一上枱便聞到濃郁的蒜茸香味,配上清爽的粉絲令我非常受落。而在同座指點下,費了一番力氣最終將扇貝拆肉成功,只是拆到一絲一絲,十分影響美觀。扇貝肉鮮甜爽滑,與蒜茸搭在一起也能保持自身原味,很好。

太極鴛鴦飯

雖然只是一盤鴛鴦飯,但深得我心。那樣艷麗分明的色彩,味道卻來得溫文內斂,不濃不淡,不爭不搶,最後圓融為一,似極太極所表達的哲理。個人偏愛白汁蝦的那一邊,蝦仁飽滿爽嫩,白汁香糯,而且本人不太喜歡茄汁的酸感。

清蒸海上鮮

我認不出是什麼魚,同行說是石斑。魚身肉質緊實滑嫩,鮮甜美味,連一向不喜魚鮮的我都不禁挾多兩塊,難怪一上桌便成為大家爭搶對象。不過魚肉比較難拆,所以挾的時候都満狼狽。幸好最後侍應過來幫忙,手勢專業,三兩下便將魚拆好。

椒鹽瀨尿蝦

在整晚所有菜中,該菜最得我心。始終我對海鮮的原汁原味興趣不濃,像這類香口惹味的菜色才是是王道。蝦椒鹽味十足,炸得非常脆,連蝦殼都可以一并吃下。吃了兩大塊,仍嫌不過癮,拎起筷子準備挾第三塊——咦,沒了?

鹽堆蟹?

鹽堆蟹?

這個蟹賣相非常奇異,近視的我遠遠看著還以為是炒飯。超級難剝的蟹殼讓我食興大減,因此衹淺嘗一下,味道並不特別,雖然埋在鹽堆里但并不鹹,甚至有點淡。不過一大群人拎著筷子在鹽堆里挖蟹還真有點雪地尋寶的味道,趣味十足。菜名我并不知道,但google出來最接近的結果就是這個“鹽堆蟹”,乃海派菜,這般想來也貼切,因為波士是上海人,來食海鮮點個海派菜亦屬正常。

酒足飯飽之後,一行人便沿著這條海傍街散步吹水。海面點點燈光如散落于海面的繁星,遠處座落于山上的房屋亮起更為燦爛的燈光。海風清爽,左邊的街上喧鬧熙攘,右邊的海面寧靜平和,與我同行的星國美女感嘆,可惜這里遠離市區,若不然她定與男友每日清晨夜晚都到此散步,該是何等樂事。

我雖偏愛自由,但試想能與所愛共遊于此,也的確浪漫非常。向來喜歡行走遊歷,待學期結束,必記下路線,覓個時間,行路到此,不為海鮮,衹賞風月。
2010-11-08
2010-10-24 24 瀏覽
好少入西貢, 不過今次因要大網仔做嘢, 放工後就相約到西貢一嘗西貢海鮮。全晚最喜歡海膽, 唔好講食, 睇到個樣都流口水!!! 鮮甜到........清蒸老鼠班, 肉質好滑, 要成六+八蚊一両, 價錢比市區食市貴咗八蚊両, 但蒸功相當唔錯。海星湯好清甜, 滋養品, 入秋季節飲, 就最適合!炒澳洲鮑片, 原隻有手掌般大, 味道okay, 不過大厨炒得過火少少, 炒鮑片好考功夫, 有改善空間!本地龍蝦, 皮薄, 用上湯整, 肉質彈口, 正!

海星湯好清甜, 滋養品, 入秋季節飲, 就最適合!

本地龍蝦, 皮薄, 用上湯整, 肉質彈口, 正!
海膽
老鼠班