2012-04-08
打算去西貢食正海鮮,自不然想到歷史悠久又出名的全記,點知食到一肚氣。是晚假期,人多係意料中事,因此一早訂左檯6:30不用等,但係點解D侍應叫幾次攞menu都唔應?原來係我地講廣東話!隔離檯講普通話,反應極快!侍應推薦下,點了3人餐,5樣海鮮,好似幾合理。結果真係大開眼界。瀨尿蝦:幾香,算係比較好的一樣,但係3人餐得兩細隻,仲要無咩肉。5/10 <-微距鏡影的炒蟹:經典之一,D蟹蓋好細,蟹膏炒成一粒粒,硬曬、唔入味又只是溫的。其他的部位根本無咩肉,姐係全部都係殼。完全唔合格。3/10 mad: <-都係微距鏡影的,留意同旁邊個箝的大細比較蒸倉魚:好有心機的一道菜 --- 唔知花左幾多心機先搵到呢種mini size 倉魚。真係未係酒樓吃過gum細條魚,街市都少見,條魚只係比我部Galaxy Nexus 大個少少、厚個少少(記住係3人餐),而且蒸得都幾老。3/10 電話與倉魚芝士龍蝦伊麵:算係比較正常的一道菜,味道還算可以,只係芝士有陣奇怪的酸味,伊麵特別幼。6.5/10蒸鮑魚仔:好細隻,只係比手指公大少少,而且唔入味。5/10墨魚煎小棠菜:正常水準,幾香口。合格,但$
芝士龍蝦伊麵:算係比較正常的一道菜,味道還算可以,只係芝士有陣奇怪的酸味,伊麵特別幼。6.5/10 蒸鮑魚仔:好細隻,只係比手指公大少少,而且唔入味。5/10
墨魚煎小棠菜:正常水準,幾香口。合格,但$88偏貴。7/10
盛惠680大元。如果你去熟食中心、正常的街坊酒樓,保證更平更好食(更加唔好講680可以係好的酒樓吃到咩啦)!
最後埋單,前腳剛剛收左我張卡,都未攞返黎比我簽,帶位已經帶左幾個客企係我檯邊看住我地等食,大佬,人多都唔駛搞到gum啊。 好彩有個阿姐醒目,幫我地加返水,先無馬上揾經理!
題外話/補充資料:
西貢吃海鮮,都唔知係咪比本地人食。失望之極!