餐廳: 八月花 (皇室堡)
資訊:

餐廳: 八月花 (皇室堡)
資訊:

2024-10-21 811 瀏覽
今日嚟飲午餐同同事一大班人可以嗌好多嘢食今日12:30先嚟,所以佢哋已經ready左唔會好似上次咁慢先上菜,不過人手始終不足,想嗌一壺茶到嗌咗好耐由於而家電子落單嘅關係,所以佢枱面上沒有實體Menu,我哋想集中一個人嗌嘢食,但係又想比其他點心大家一齊睇,就問佢拎咗一張,清晰好多!等咗好耐先有小錢財,酸酸甜甜好味手帕青瓜都清新好味叉燒例牌,份量唔算好多因為一嚿好細但係好好味,考得好香,底下有啲黃豆墊住炒飯勁快上枱,啲飯給乾身,唔會好油仲有好多蝦火廿今日個牛雜感覺細瞓咗,同埋一舊牛肺都冇,上次都係冇嘅?今次主要係牛肚同埋大大嚿蘿蔔,份量比較少。奶皇包個皮鬆軟,留心嘅鹹潮正熱辣辣食。蝦餃鄙薄餡靚唔錯,不過個皮嘅煙靭有啲唔夠我勁鍾意食呢度嘅靚預測!真材實料又彈牙好清新,又唔會撈左肥豬游油雞都好好味,但係感覺呢度嘅嘢比較細件 Wasabi手撕雞幾特別 幾勻循嘅Wasabi味又唔會好辣整體而言環境好,食物質素高,只係局部食物冇咁好 好似佢個奇怪咖喱味水煮魚😂😂我哋唔係好識欣賞常餐最好味最欣賞係 腸粉,因為鄙薄餡靚如圖所見晶瑩剔透㗎 !而且好煙韌 超讚
等咗好耐先有小錢財,酸酸甜甜好味
手帕青瓜都清新好味
炒飯勁快上枱,啲飯給乾身,唔會好油
仲有好多蝦火廿
奶皇包個皮鬆軟,留心嘅鹹潮正熱辣辣食。
蝦餃鄙薄餡靚唔錯,不過個皮嘅煙靭有啲唔夠
我勁鍾意食呢度嘅靚預測!真材實料又彈牙
好清新,又唔會撈左肥豬游

油雞都好好味,但係感覺呢度嘅嘢比較細件
Wasabi手撕雞幾特別 幾勻循嘅Wasabi味又唔會好辣

午餐
  • 蝦腸粉
2024-09-17 1599 瀏覽
好慘呀,又冇咗篇成題我講重點算 冇心機再打成篇前菜好味,但係我唔係咁鍾意油油人蔘烏龍茶冇乜回甘味 而且等咗超級耐先上蝦腸好好味,粉腸皮煙靭又薄 蝦嘅份量都好好多一條腸粉有三隻! 唔同平時雪蝦質素比較好但係叉燒腸入面就係碎叉燒,感覺下難少少牛雜煲調味唔錯,但係份量唔多大部份都係蘿蔔,好多嘢都只有一嚿 沒有出現過牛膀?先有厚實好味。 不過可以少啲油。百花魚肚就麻麻哋,佢呢度嘅蝦餃同蝦滑都係撈咗好多豬油的 應該要真材實料主要用蝦先啱 呢個load咗好多又唔好餃子好味,不過見隔籬枱原來有紅油抄手更吸引鯪魚球都係好味!真材實料一點,雖然陳皮味唔重,但係整體有彈性幾新鮮嘅味道,睇吓娃娃菜好甜豬腳薑味道都OK,粒蛋好新鮮係靚蛋 手帕青瓜,好過白灼莧菜,白灼時菜超多油 手帕青瓜嗰條味不會太辣恰到好處最佳好少肉因為我唔食肥膏 不過酒味調味唔錯粥超大碗,但係有啲乏味整體而言環境OK的 不過人手上載速度有啲可以改善嘅空間
好慘呀,又冇咗篇成題我講重點算
冇心機再打成篇
前菜好味,但係我唔係咁鍾意油油
人蔘烏龍茶冇乜回甘味 而且等咗超級耐先上
但係叉燒腸入面就係碎叉燒,感覺下難少少
先有厚實好味。 不過可以少啲油。

餃子好味,不過見隔籬枱原來有紅油抄手更吸引
豬腳薑味道都OK,粒蛋好新鮮係靚蛋
最佳好少肉因為我唔食肥膏 不過酒味調味唔錯
粥超大碗,但係有啲乏味

整體而言環境OK的 不過人手上載速度有啲可以改善嘅空間
午餐
與家中長輩食飯,首選必定是連鎖大牌中菜~八月花環境寬敞樓底非常高,座位間隔分開,坐得很舒服。這次一於試試幾款主廚推介新款,是加入了現代元素的𝐟𝐮𝐬𝐢𝐨𝐧菜呢😋———✤ 香烤深海白鱈魚白鱈魚肉質細嫩多汁,香烤後表層酥脆,內部卻仍保持軟嫩。搭配到少許微酸的清新𝐫𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐚𝐮𝐜𝐞,更突出了魚肉鮮甜的本味,超好味有驚喜👍✤ 巴馬火腿金湯豆腐鍋鍋物料理的湯底以金湯為基底,加入嫩豆腐,再以𝐩𝐚𝐫𝐦𝐚 𝐡𝐚𝐦提味,相當醇厚濃郁✤ 西班牙手抓胡椒豬肋排豬肋排經過慢煮後肉質極度軟嫩,用上胡椒等香料醃製過,香氣撲鼻~味道不如馬拉胡椒肉骨茶般重口味,相信會更讓人接受😍✤ 姬松茸香菇桶仔飯以炊飯為底,鋪灑上香嫩可口的姬松茸及各式菌類。米飯的溼潤軟糯與菇類的鮮美多汁形成絕妙𝐜𝐨𝐦𝐛𝐢𝐧𝐚𝐭𝐢𝐨𝐧🍚✤ 雲呢拿雪糕伴嫲嫲餅醇香濃郁的𝐯𝐚𝐧𝐢𝐥𝐚冰淇淋爽滑順口,與香酥可口的嫲嫲餅形成強烈對比🍦🍫

———

✤ 雲呢拿雪糕伴嫲嫲餅

• 香烤深海白鱈魚
  • 姬松茸香菇桶仔飯
6天前 0 瀏覽
擔心出街食唔健康,最近就發現八月花有全新「適時識食 - 秋冬系列菜式」,搜羅時令嘅當造時蔬炮製,好味得來又有營養豐富,啱晒一家大細去食!有機南瓜煮鮑魚香港本地農場種植出嚟南瓜,以上湯同鮑魚炆煮,充滿鮮味,鮑魚亦十分煙韌彈牙,特別適合經常夜瞓同埋熱氣嘅都市人。羊肚菌秋葵炒鱸魚球加入有超級食物之稱嘅秋葵,有很好的控糖降血脂功效,再配埋有豐富亞油酸嘅羊肚菌和鱸魚球清炒,味道鮮甜又清新,有助增強抵抗力!鮮淮山番薯豬爽肉鮮淮山很爽脆,可以健脾養胃、補肺生津,仲有小朋友至愛嘅蕃薯,佢係低 GI食材,益氣補虛,同豬頸肉以黃豆醬炆焗,味道好夾,啱晒口唇皮膚乾燥嘅人。鮮茨實香芋蝦腰鮮茨實配搭香芋及蝦仁,以椰汁花奶同煮,口感香滑滋潤,新鮮嘅茨實含有人體必需氨基酸,平時好少機會食到試咁幾款新菜式,真係食得出新鮮同健康,每款菜式都營養均衡,有肉有菜嘅組合,啱曬小朋友嘅成長需要,細心D仲發現餐牌仲有中西醫師講解菜式嘅營養成分,令我哋媽媽食嘅時候都好放心。推廣日期 : 即日起至 2024年12月1日全線美心皇宮、全線翠園 (廣場飯店-翠園除外 )、全線八月花、映月樓、翠玉軒

有機南瓜煮鮑魚

羊肚菌秋葵炒鱸魚球

鮮淮山番薯豬爽肉

鮮茨實香芋蝦腰

推廣日期 : 即日起至 2024年12月1日
2024-11-10 0 瀏覽
小學同學聚會,選一個方便地址,召集人好聰明,揀銅鑼灣皇室堡,同學來自四方八面,遠至美國加拿大新西蘭,最近的住銅鑼灣。飲茶是最好的選擇,因為可以食點心小菜都得,各取所需,我們一行11人,點心就選了好多好多,兩款腸粉5/5分,臘腸卷2/5,叉燒包2/5,春卷2/5,馬蹄糕3/5,百花魚肚4/5,珍珠雞🐔2/5,山竹牛肉2/5,蝦仁蛋炒飯4/5,蟹黃伊麵2/5,食物普通,應該都是熟成產品,服務欠缺,人手極度缺乏,這是香港食肆的普遍現象,環境還可以,坐得舒服,不算太嘈,但冷氣好凍,❄️☃️價錢💰還算合理,在香港食野是不能有太多要求。😅😅

踏入秋冬🍂又係進補嘅好時機,想為家中老幼身體打好個底等佢哋無咁易病,梗係要適時識食 識得揀😉同屋企人經過八月花見到推出咗🌟全新餐牌「適時識食- 秋冬篇」系列菜式,仲特別採用當造溫潤養肺食材入饌🥢,營養價值夠曬豐富 全家人都一樣咁啱食,食完成個人即時♨️暖笠笠 幸福感滿滿🥰❣️羊肚菌秋葵炒鱸魚球秋葵口感獨特 具強效控糖降血脂功效☺️,配合鱸魚球及含豐富亞油酸嘅羊肚菌清炒整個菜色味道鮮美 開胃又清新🌱 ,仲有助增強抵抗力 養生一族必點💕❣️有機南瓜煮鮑魚(本地食材)精選本地農場種植南瓜 香甜富口感,加入上湯及鮑魚同時炆煮 非常入味估唔到味道出奇搭配🌈有驚喜,加上鮑魚滋陰養顏 補而不燥啱晒我呢類經常夜瞓同熱氣嘅朋友仔🤩❣️秋栗🌰花菇燜海參有小朋友❤️最愛嘅當造栗子🌰,每粒秋栗都大大粒 甜美富口感栗子有「腎之果」之稱 能補腎健脾,含豐富鉀離子 可以預防高血壓加入海參及花菇粒炆煮 香氣撲鼻 ,花菇肉厚 含香菇多醣 ⬆️有助提升免疫力海參潤燥滋陰 炆得腍軟又爽彈,有助皮膚抗衰老 抗疲勞🤩經常熬夜易疲累、精力不足嘅朋友仔就最適合不過☺️ 私心推介💕❣️鮮淮山番薯豬爽肉🐖鮮淮山口感爽脆 健脾養胃,仲有潤澤乾燥肌膚效用🧏

仲特別採用當造溫潤養肺食材入饌🥢,營養價值夠曬豐富

全家人都一樣咁啱食,食完成個人即時♨️暖笠笠 幸福感滿滿🥰

❣️羊肚菌秋葵炒鱸魚球

❣️有機南瓜煮鮑魚(本地食材)

估唔到味道出奇搭配🌈有驚喜,加上鮑魚滋陰養顏 補而不燥

啱晒我呢類經常夜瞓同熱氣嘅朋友仔🤩

❣️秋栗🌰花菇燜海參

有小朋友❤️最愛嘅當造栗子🌰,每粒秋栗都大大粒 甜美富口感

海參潤燥滋陰 炆得腍軟又爽彈,有助皮膚抗衰老 抗疲勞🤩

❣️鮮淮山番薯豬爽肉🐖

鮮淮山口感爽脆 健脾養胃,仲有潤澤乾燥肌膚效用🧏‍♀️

而小朋友🧒👧至愛嘅蕃薯🍠味道香甜,屬低 GI食材 益氣補虚

仲含豐富膳食纖維 有助護心降血壓,配合豬頸肉以黃豆醬炆焗 惹味醒胃

關注皮膚/口唇乾燥嘅愛美一族就啱曬喇

唔講唔知,Menu 入面好細心介紹秋冬養生 Tips🥦🥒🫛,由中西醫講解唔同食材嘅營養,原來成日咳啱食海參,邊食邊學到嘢!

一系列「適時識食- 秋冬篇」菜式,款款滋補又養生,小朋友食到舔舔脷,一家大細都啱食㗎✨
2024-10-17
5 分鐘 (堂食)
  • 羊肚菌秋葵炒鱸魚球,
  • 有機南瓜煮鮑魚
  • 秋栗花菇燜海參
  • 鮮淮山番薯豬爽肉
一家人吃中菜的話,一向喜歡去銅鑼灣這家八月花,最近推出全新的時令直送海鮮粵式菜單,嚴選當造的海鮮食材,海外直送,以中西融合烹調手法炮製,認真每道菜都非常高質有驚喜,忍不住要介紹!🌟推廣日期由即日起至2024年9月13日,真的非常值得一試,海鮮控把握機會啦!-𓂅咖喱美國珍寶肉蟹(跟鏝頭)使用美國珍寶肉蟹,咖喱汁極濃極香,點上饅頭完美呀🥹珍寶肉蟹名副其實,真的啖啖都是肉,極鮮美!𓂅澳洲虎蝦炒年糕超級特別的配搭,虎蝦新鮮毋庸置疑,年糕吸收滿滿虎蝦的鮮甜香氣。𓂅白酒煮澳洲藍青口白酒味超級濃,青口飽滿多汁比好多西餐還要好吃呢!𓂅香煎紐西蘭草飼法式羊架完美地實現了外酥脆內嫩多汁,也有羊的肉香味,真的非常推介!!
一家人吃中菜的話,一向喜歡去銅鑼灣這家八月花,
最近推出全新的時令直送海鮮粵式菜單,

𓂅咖喱美國珍寶肉蟹(跟鏝頭)
使用美國珍寶肉蟹,咖喱汁極濃極香,點上饅頭完美呀🥹
珍寶肉蟹名副其實,真的啖啖都是肉,極鮮美!

𓂅澳洲虎蝦炒年糕
超級特別的配搭,虎蝦新鮮毋庸置疑,
年糕吸收滿滿虎蝦的鮮甜香氣。

𓂅白酒煮澳洲藍青口
白酒味超級濃,青口飽滿多汁比好多西餐還要好吃呢!

𓂅香煎紐西蘭草飼法式羊架
2024-09-08 1795 瀏覽
八月花係美心集團既,佢既食物水準都改變咗,多元化咗又好食咗。佢既頭盤幾好食,酸酸地既幾開胃。茶就不過不失,都幾好飲。菠蘿叉燒包🍍個菠蘿包皮好香脆,啲叉燒好瘦,好味😋。豉油皇炒腸粉😋啲腸粉條條都索滿哂豉油,又唔厚,好味。叉燒酥😋酥皮很酥脆,內有金寶湯的味道,整體唔錯。魚湯香茜餃🐟魚🐟是白色的,餃子皮薄足料,香茜好食😋。荷葉飯🍚炒得幾香,有幽幽既荷葉味。印度咖哩薄餅🇮🇳🪔🥻呢味餸好特別,佢既薄排質地像台灣手抓餅,點咖哩汁別有一番風味。午市來講,佢算係幾抵食,$4xx多便食了這麼多菜式。#八月花 #菠蘿叉燒包 #豉油皇炒腸粉 #叉燒酥 #魚湯香茜餃 #荷葉飯 #印度咖哩薄餅 #午餐 #皇室堡

菠蘿叉燒包🍍
個菠蘿包皮好香脆,啲叉燒好瘦,好味😋。

豉油皇炒腸粉😋
啲腸粉條條都索滿哂豉油,又唔厚,好味。

叉燒酥😋
酥皮很酥脆,內有金寶湯的味道,整體唔錯。

魚湯香茜餃🐟
魚🐟是白色的,餃子皮薄足料,香茜好食😋。

荷葉飯🍚
炒得幾香,有幽幽既荷葉味。

印度咖哩薄餅🇮🇳🪔🥻

午市來講,佢算係幾抵食,$4xx多便食了這麼多菜式。

2K
2024-08-08 2750 瀏覽
Dinner @ 八月花 (皇室堡) ~去完聖堂,一班教友就行去位於 銅鑼灣-皇室堡 的 八月花 吃晚飯 ~琵琶金乳豬喜盈門:廣東人有句俗語,就係食過乳豬,紅皮又赤壯,乳豬皮脆肉香,略有微溫,大家都知乜嘢味啦,過得去呀 ~翡翠花枝炒蝦仁: 炒功不俗, 不論是花之片或是蝦仁都炒得爽口彈牙,油份也不算多 ~翡翠玉環瑤柱脯:清而不寡,瑤柱味濃郁,但略舔節瓜未蒸得夠透 ~龍蝦湯海皇燴仿翅:湯頭都算杰身,味道不錯但不算驚喜,OK啦 ~紅燜鵝掌鮑螺片:味道中規中矩,鵝掌偏硬,我不太喜歡 ~清蒸沙巴花尾斑:火喉掌握得不錯,魚肉緊緻鮮嫩,魚有魚味 ~當紅一品脆燒雞:算是全晚最佳的一道菜,皮脆肉嫩,如非食神上身,應該都沒什麼好挑剔的 ~甫魚乾燒伊麵:沒太多油份,味道和口感都不錯 ~本篇完 ~
Dinner @ 八月花 (皇室堡) ~

紅燜鵝掌鮑螺片:味道中規中矩,鵝掌偏硬,我不太喜歡 ~

清蒸沙巴花尾斑:火喉掌握得不錯,魚肉緊緻鮮嫩,魚有魚味 ~

甫魚乾燒伊麵:沒太多油份,味道和口感都不錯 ~

本篇完 ~
2024-07-09 2558 瀏覽
這間位於銅鑼灣的中菜餐廳,裝潢設計典雅,燈光柔和,融合東方韻味的設計元素與現代時尚感,營造出一個溫馨高雅的用餐環境。🌸香烤深海白鱈魚選用來自深海的白鱈魚入饌,經過香烤處理,外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁。搭配上秘製的香草醬汁,讓魚肉的鮮美更加突顯。🌸巴馬火腿金湯豆腐鍋融合了巴馬火腿的鹹香與金湯的濃郁,豆腐入口嫩滑,湯汁濃稠醇厚,暖胃之選。🌸西班牙手抓胡椒豬肋排豬肋排份量超多,可供四人享用。豬肋排經過醃製,入味十足。附有小火爐助熱,保持溫度和風味。醬汁酸辣適中,香辣的胡椒激發了味蕾的興奮,讓人難以抗拒。🌸姬松茸香菇桶仔飯桶仔飯以木桶盛載,姬松茸及香菇的香氣撲鼻。每一口都吸收了菇菌的精華,香氣濃郁,口感豐富。🌸雲呢拿雪糕伴嫲嫲餅嫲嫲餅上面足足有五球香滑的雲呢拿雪糕,嫲嫲餅像超大塊的曲奇,配上香脆的果仁,口感豐富,甜而不膩,為餐後作甜蜜完結。

🌸香烤深海白鱈魚

🌸巴馬火腿金湯豆腐鍋

🌸西班牙手抓胡椒豬肋排

🌸姬松茸香菇桶仔飯

🌸雲呢拿雪糕伴嫲嫲餅
2024-07-01 2345 瀏覽
中午約了𡚒同學銅鑼灣飲茶🫖,不用訂枱。整體吃得滿意,坐得也算舒服。現在美心集團食肆都電子下單,但手機版實在不太好用,如果能提供大屏幕的電子版點餐更好。韭黃鮮蝦腸粉:大大隻蝦,腸粉滑得來帶些煙韌感。卻吃不到有韭黃。陳皮牛肉腸粉:友人一人吃了一碟,說好味。蜆芥炸鯪魚球:賣相吸引,鯪魚球爽口彈牙。煎鮮蝦腐皮卷:蝦肉饀夠份量,外脆䤾可口。燒汁煎釀三寶:賣相特別食物放在小小煎pan內,茄子🍆豆腐、青紅椒釀魚肉,加上芡汁吃美味。欖豉蒸排骨:排骨爽滑彈口,麵根墊底入味。煎蘿蔔糕:大大件,普普通通。蒜蓉炒翡翠苗:蒜蓉味夠,份量較少。

陳皮牛肉腸粉:友人一人吃了一碟,說好味。

蜆芥炸鯪魚球:賣相吸引,鯪魚球爽口彈牙。

煎鮮蝦腐皮卷:蝦肉饀夠份量,外脆䤾可口。

欖豉蒸排骨:排骨爽滑彈口,麵根墊底入味。

煎蘿蔔糕:大大件,普普通通。

蒜蓉炒翡翠苗:蒜蓉味夠,份量較少。
2024-06-11
2024-06-26 1974 瀏覽
銅鑼灣|八月花   ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 餐廳 : 八月花 地址 : 銅鑼灣告士打道311號皇室堡8樓▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ 銅鑼灣八月花,菜式精緻的中餐廳, 這裡除了點心精緻之外,晚間菜式也很吸引,既可以吃到時令菜式,亦保留傳統風味,擺盤也非常講究💫裝潢也設計優雅,環境舒適,空間感十足,若想好好享受中菜,這裡必定是我首選💫 ❣️香烤深海白鱈魚深海白鱈魚含豐富油脂,質地細膩,香烤後油脂感更見豐盈,外皮香脆可口,中間肉嫩,入口嫩滑💫❣️巴馬火腿金湯豆腐鍋金湯為南瓜湯,再加入巴馬火腿,令豆腐入口香甜之餘帶有陣陣鹹香味,層次豐富,南瓜茸棉滑,配豆腐非常配搭 💫❣️蟹肉燴金銀絲 這個我非常喜歡, 以蟹肉,銀牙及粉絲造的菜式 大量的蟹肉已經非常吸引,銀芽爽口, 粉絲極為吸味 再加入雞脾菇烹調而成, 整度菜式既鮮味又爽口 ❣️姬松茸香菇桶仔飯(2個) 姬松茸含豐富的營養成份而且香味濃郁, 用來焗飯上枱時而且傳來陣陣香味, 味道純香帶杏仁香味, 令整桶飯香氣滿滿💫 ❣️花果奇緣(1杯)女士們必點飲品,顏色充滿夏天色彩,以大量生果打造而打,入口清新怡人💫
銅鑼灣|八月花

▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️
餐廳 : 八月花
地址 : 銅鑼灣告士打道311號皇室堡8樓

▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️ ▪️▪️▪️

❣️香烤深海白鱈魚

❣️巴馬火腿金湯豆腐鍋

❣️蟹肉燴金銀絲

❣️姬松茸香菇桶仔飯(2個)

❣️花果奇緣(1杯)
2024-06-24 1686 瀏覽
屋企人生日我地去左八月花到食飯,環境闊落坐得好舒服。😌😌-馬來酸湯鮮魚柳 ($238)唔好見湯底咁嘅顏色好辣咁,但食落有好香嘅冬蔭功味又真係唔辣喎!😯🤩 屋企人唔食得辣就啱哂,而且魚肉好滑又厚身,咬落啖啖肉好正🤤! 最緊要係冇骨,食得好安心~蟹肉燴金銀絲 ($138)有埋蟹蓋好有睇頭呀!🦀 有好足料嘅炒粉絲,味道夠惹味又唔會乾爭爭🤗,而且我最愛嘅蟹肉都幾足料架,一齊食好夾架~😋椒鹽鮑魚蘿蔔糕 ($228)鮑魚真係大大隻呀,咬落唔會覺得硬,幾有咬口😆。另外仲有蘿蔔糕,外皮香脆😋入一層又有層煙煙韌韌嘅外皮,口感都幾特別😚。姬松茸香菇桶仔飯 ($38)呢2個桶仔真係好得意, 每一啖都好香菇菌味🥰,好似用個桶仔焗到好香咁,又唔會太油食落幾舒服。😌忘不了雪糕涼粉 ($68)估唔到甜品都咁大份🍨🍧! 有奶同糖漿可以按自己去落架,涼粉好彈牙,有橫間嘅係咖啡味好香架😋😋! 仲配左水果同雪糕,感覺好清新,做甜品解下膩啱哂呀~🤩
屋企人生日我地去左八月花到食飯,環境闊落坐得好舒服。😌😌
馬來酸湯鮮魚柳 ($238)

蟹肉燴金銀絲 ($138)

椒鹽鮑魚蘿蔔糕 ($228)

姬松茸香菇桶仔飯 ($38)

忘不了雪糕涼粉 ($68)
2024-06-10 1829 瀏覽
《點心🥧》今朝陪屋企人飲茶,佢哋揀咗銅鑼灣皇室堡入面既酒樓,話幾好食,帶我去試吓🫶🏻😍環境坐得幾舒服,不過待應好似唔係好夠,叫好耐先有人斟茶水,最後放棄再叫佢哋自己嚟🫖🫖今次叫咗幾款點心,分別有🔆蝦餃 ($48) 🔆豬肚滑燒賣 ($42)🔆酥脆鮮蝦腸粉 ($48)🔆荷香珍珠雞 ($42) 🔆流沙奶皇包 ($38)🔆煎鮮蝦腐皮卷 ($43)👉🏻覺得最好食係腸粉同埋腐皮卷,兩個都整得好香脆可口,腸粉皮亦都好薄,食到好新鮮嘅蝦味🍤👉🏻比較唔好食嘅係蝦餃,蝦餡都還可以,餃皮口感奇怪,入口又淋又黐,夾完之後個筷子係會黐住啲蝦餃皮❌👉🏻感覺特別小小,出面好少見嘅係豬肚滑燒賣,個豬肚有胡椒味嘅,豬肚都幾爽口,而下面嘅豬肉都幾彈牙,不過少少乾身🤌🏻👉🏻另外奶皇包和珍珠雞味道就正正常常👌🏻,不過嗰珍珠雞就冇乜餡,份量亦較少。
《點心🥧》

今次叫咗幾款點心,分別有
🔆蝦餃 ($48)
🔆豬肚滑燒賣 ($42)
🔆酥脆鮮蝦腸粉 ($48)
🔆荷香珍珠雞 ($42)
🔆流沙奶皇包 ($38)
🔆煎鮮蝦腐皮卷 ($43)

2024-06-06 1568 瀏覽
在銅鑼灣吃中菜,很喜歡來皇室堡八月花,因為環境舒適,而且某些小菜唔錯。今晚點了芥辣炸蝦球,帶子蒸豆腐,龍蝦汁泡飯和芝士大蝦魚麵。芥辣炸蝦球用粉漿炸過外加芥辣汁,味道很好,每次來這兒必點。龍蝦汁泡飯,飯泡在濃稠的龍蝦汁很是惹味。帶子蒸豆腐,今日啲帶子淡而無味,豆腐不滑,這個菜麻麻地。芝士大蝦魚麵,濃稠的芝士汁加上滑滑的魚麵,配上煎香的大蝦,非常美味。

今晚點了芥辣炸蝦球,帶子蒸豆腐,龍蝦汁泡飯和芝士大蝦魚麵。

芥辣炸蝦球用粉漿炸過外加芥辣汁,味道很好,每次來這兒必點。

龍蝦汁泡飯,飯泡在濃稠的龍蝦汁很是惹味。

帶子蒸豆腐,今日啲帶子淡而無味,豆腐不滑,這個菜麻麻地。

芝士大蝦魚麵,濃稠的芝士汁加上滑滑
的魚麵,配上煎香的大蝦,非常美味。