2006-03-21 21 瀏覽
剛看了別人對此間店舖的評語,所以今晚便去試食。晚餐點了個鮮茄豬頸肉飯配可樂同雜菌芝士扭扭粉配西柚汁(很細杯明顯是果汁先生出品)。個飯不用5分鐘便來,飯溫一般,感覺像放了很久似的,幸好味道補救,飯偏軟,芝士汁多與飯融為一體,豬頸肉嫩但少,番茄略帶酸不太新鮮。總體一般。個粉27分鐘才到,並追了2次,明顯人手不足。幸好粉勝任夠熱,磨菇及冬菇新鮮,但芝士汁稀,粉上不了汁,食畢後碟底留下很多汁,失策。環境不錯,間中有飛蛾飛過,有鄉郊感覺。食宴途中播鄉土音樂,讓人放鬆。但缺點是空間感不足。
剛看了別人對此間店舖的評語,所以今晚便去試食。

環境不錯,間中有飛蛾飛過,有鄉郊感覺。
食宴途中播鄉土音樂,讓人放鬆。
但缺點是空間感不足。
2006-03-03 24 瀏覽
小弟去完客人屋企收文件, 獨自行到大埔中心覓食, 又見到佢好似幾多野食, 咁就入左去......講真D野食都幾好, 果次叫左個三文魚意粉都好得, 而且咖啡可以添飲, 仲可以選擇花茶及果茶......有次小弟同女友晚上十點才在教會離開, 想吃點東西但又唔想食太多野, 忽然想起呢度的茶餐全日供應, 於是又去呢度開餐.唯一一次唔係幾好既, 係情人節果晚個菇同埋個闊條麵麻麻地, 不過果晚氣氛都唔錯, 而且年青女待應仲不理係一家大細, 定係二人同行, 叫普通餐定當晚的「愛人共餐」, 每枱都派了一個小小的心心作為情人節禮物, 同埋果晚個等左廿五分鐘才有的甜品「心太軟」都好好味(看相), 雖然同一款甜品在Strawberry Forever及元朗某一間店(仲要同名)都有, 但它比較大件.同意其他食家講呢度, 日頭去食都幾有Sidewalk Cafe的Feel既, 而且又唔貴, 平日及星期六早上又唔駛加一, 待應同老板娘好好招呼, 全份餐牌的扒或者意粉都係有湯有飲品的Set, 所以一定會再去既.
小弟去完客人屋企收文件, 獨自行到大埔中心覓食,
又見到佢好似幾多野食, 咁就入左去......

講真D野食都幾好, 果次叫左個三文魚意粉都好得,
而且咖啡可以添飲, 仲可以選擇花茶及果茶......

有次小弟同女友晚上十點才在教會離開, 想吃點東
西但又唔想食太多野, 忽然想起呢度的茶餐全日供
應, 於是又去呢度開餐.

唯一一次唔係幾好既, 係情人節果晚個菇同埋個
闊條麵麻麻地, 不過果晚氣氛都唔錯, 而且年青女
待應仲不理係一家大細, 定係二人同行, 叫普通餐
定當晚的「愛人共餐」, 每枱都派了一個小小的心
心作為情人節禮物, 同埋果晚個等左廿五分鐘才有
甜品「心太軟」都好好味(看相), 雖然同一款甜
都有, 但它比較大件.

同意其他食家講呢度, 日頭去食都幾有Sidewalk
Cafe的Feel既, 而且又唔貴, 平日及星期六早上
又唔駛加一, 待應同老板娘好好招呼, 全份餐牌
的扒或者意粉都係有湯有飲品的Set, 所以一定會
再去既.
(非會員)
2006-02-04 18 瀏覽
一行4人去左八號餐廳DINNER~$28-34/set.一杯果汁+ 一個飯/意粉我order左個西柚汁,焗野菌芝士汁紐紋粉芝士汁比較稀~ 所以唔太漏~ 份量剛剛好~^.^其他人order左焗茄汁豬頸肉飯,咖哩吉列豬扒飯,煙三文魚蟹籽沙律.o個2個飯味道都唔錯~係個沙律有dd搵笨o既感覺$132埋單(明明話唔收加一,但都係收左)
一行4人去左八號餐廳DINNER~
$28-34/set.
一杯果汁+ 一個飯/意粉
我order左個西柚汁,焗野菌芝士汁紐紋粉
芝士汁比較稀~ 所以唔太漏~ 份量剛剛好~^.^
其他人order左焗茄汁豬頸肉飯,咖哩吉列豬扒飯,
煙三文魚蟹籽沙律.
o個2個飯味道都唔錯~係個沙律有dd搵笨o既感覺

$132埋單(明明話唔收加一,但都係收左)
(非會員)
2006-02-04 19 瀏覽
olive 太貴,扒王又行貨,在那邊行... 行... 行....以前晚市經過見這8號餐廳好爆,近日卒之去了吃午餐。我叫了卡邦拿意粉(即白汁意粉;紅汁叫拿坡倫意粉);朋友叫了豬肋骨配薯條。意粉好有水準、口味正宗,比意粉屋還好吃。豬肋骨非太瘦都有肉食,但帶點雪藏味,可幸汁料惹味平衡下。午餐價約$35,但差唔多有齊晚市的熱門散餐款式,所以覺得好抵。散叫的甜品如pancake 或cheesecake 成$24以上,拍得住成份午餐。有點貴,叫唔落手。這裡的咖啡有很多口味,隨餐上的也不是cheap 0野,仲可refill 0忝。服務好似唔夠人手,叫幾次至有人應,但0的年輕人員工及老闆娘都好有禮。下午去無客滿又有點sidewalk cafe feel ~ 幾舒服的。為了它的意粉~ 我會再去的呀!

以前晚市經過見這8號餐廳好爆,近日卒之去了吃午餐。

意粉好有水準、口味正宗,比意粉屋還好吃。
豬肋骨非太瘦都有肉食,但帶點雪藏味,可幸汁料惹味平衡下。

為了它的意粉~ 我會再去的呀!
2005-08-01 19 瀏覽
當日我朋友生日...所以我地慶祝完就去食飯..我地去左8號食飯..因為個度有朋友係僖個度做野..個日我就叫左個拿破倫意粉,,味道幾特別..值得一試..係個度做既朋友仲請左我地食香蕉船..and奶凍.,香蕉艘船好靚..好多朱古力..又有雪糕..正!奶凍面個層係cream..好滑..下面好重奶味..好香..一個奶凍大約15蚊..香蕉船唔太記得幾多錢了,
當日我朋友生日...所以我地慶祝完就去食飯..
我地去左8號食飯..
因為個度有朋友係僖個度做野..
個日我就叫左個拿破倫意粉,,
味道幾特別..值得一試..
係個度做既朋友仲請左我地食香蕉船..and奶凍.,
香蕉艘船好靚..好多朱古力..又有雪糕..正!
奶凍面個層係cream..好滑..下面好重奶味..好香..
一個奶凍大約15蚊..
香蕉船唔太記得幾多錢了,
2005-03-29 19 瀏覽
住大埔咁多年都未過此餐廳,每次都只是經過。今天終於有機會,跟姐各要了一個set,另加日本吉列蠔(5隻)。整體而言,味道麻麻,尤其是餐湯,姐要的青豆茸忌廉湯跟茶餐廳飲o個白色粉糊沒有太大分別,更遑論有青豆茸。所謂的意大利菜湯更是不知所謂,其實是雜菜清湯,味道十分奇怪。主菜白汁雞扒焗飯,姐說白汁極溜兼冇乜芝士味;我要的吉列龍,笎全係食麵粉,另叫的吉列蠔也是,上時很大隻,到食落先知隻蠔跟我的姆指差唔多size,可想而知那層炸粉有多厚,完全呃錢! 不過,此餐廳有一可取之處,就是不收加一,兼免費添飲咖啡,還有所有主菜、pasta都係set,唔駛局住要午餐、飯餐,多好多選擇。