2009-10-02 22 瀏覽
今日我同幾個friends 去八號餐廳食飯..本來我地都對呢個餐廳的印象幾好,因為佢個面積幾大,坐得幾舒服,雖然野食就貴左少少,不過都不失為一間好餐廳,但係今日我要將呢d 好印象完全抹掉!!野食其實無問題,而且我叫的野食真係幾好食,而且任坐唔趕我地走,都算幾難得!但係弊就弊在佢的收銀態度實在令我好扯火!我畀左錢佢,理應要找番錢,但係遲遲都未拎張單黎找錢於是我就叫個待應埋黎跟進下,雖然他找番錢,但係佢的解釋係指之前個埋單友以為係貼士!it is unbelievable!我係從來無話要畀貼士,而一間餐廳理應找錢,貼士係收費者係埋單之後先決定!但係呢個餐廳真係巴之閉,埋單前已經話哂事,當正找錢係貼士,問都唔問多句容乜易次次當貼士,貼下貼下貼埋原來埋單要畀的錢ga?唔該大家去個間野食野個陣,check清楚自己張單係咪岩!
今日我同幾個friends 去八號餐廳食飯..
雖然野食就貴左少少,不過都不失為一間好餐廳,
但係今日我要將呢d 好印象完全抹掉!!

野食其實無問題,而且我叫的野食真係幾好食,
而且任坐唔趕我地走,都算幾難得!
但係弊就弊在佢的收銀態度實在令我好扯火!
我畀左錢佢,理應要找番錢,但係遲遲都未拎張單黎找錢
於是我就叫個待應埋黎跟進下,
雖然他找番錢,但係佢的解釋係指之前個埋單友以為係貼士!
it is unbelievable!

我係從來無話要畀貼士,而一間餐廳理應找錢,
貼士係收費者係埋單之後先決定!但係呢個餐廳真係巴之閉
,埋單前已經話哂事,當正找錢係貼士,問都唔問多句
容乜易次次當貼士,貼下貼下貼埋原來埋單要畀的錢ga?

唔該大家去個間野食野個陣,check清楚自己張單係咪岩!
2009-10-02
2009-08-11 27 瀏覽
是日到大埔幫手,很少到大埔的我,只是去過一次超級城,其他的地方可說是從未踏足,半蕩失路的我,好在有Nanonavi提供路線,否則又要在太埔蕩失路了~~反正早左黎工作地點,可以先吃個早餐,唔識路所以唔敢周圍走,在鄰近的地方見到這一間餐廳,便跟朋友入去試試看menu就知道早餐好豐富,我order了一個腸仔+ 炒蛋+ 煙肉通粉,和牛油多士跟餐喝熱咖啡,因為server說可以添飲~~server端來早餐,原來份量真是多得很過份!!!最欣賞是腸,因為不是普通的腸仔,是比較大條的再切片,雖然不知是那一種腸,但我還是覺得很好吃~~~~至於咖啡,雖則是可以添飲,但只是普通咖啡一杯,不是即磨的~~~
是日到大埔幫手,
很少到大埔的我,只是去過一次超級城,
其他的地方可說是從未踏足,
半蕩失路的我,好在有Nanonavi提供路線,
否則又要在太埔蕩失路了~~

反正早左黎工作地點,可以先吃個早餐,
唔識路所以唔敢周圍走,
在鄰近的地方見到這一間餐廳,
便跟朋友入去試試

看menu就知道早餐好豐富,
我order了一個腸仔+ 炒蛋+ 煙肉通粉,和牛油多士
跟餐喝熱咖啡,
因為server說可以添飲~~

server端來早餐,
原來份量真是多得很過份!!!
最欣賞是腸,因為不是普通的腸仔,
是比較大條的再切片,
雖然不知是那一種腸,
但我還是覺得很好吃~~~~

至於咖啡,
雖則是可以添飲,
但只是普通咖啡一杯,不是即磨的~~~
$22 (早餐)
2009-06-27 29 瀏覽
今日係大埔行完街,就黎左呢間餐廳食晚飯.叫左 set dinner 咖哩吉列豬扒飯 & 焗海鮮飯餐湯叫左1個白湯,1 個茶湯.白湯夠熱,幾creamy 菜湯就好清淡.我叫既咖哩吉列豬扒飯好好味, 豬扒炸得夠脆,咖哩味啱啱好,好多飯,但唔夠汁'勞'd 飯...焗海鮮飯都焗得好好味.另外重叫左個心太軟,個人唔係咁鍾意佢既外型...係心型同埋好'匾',味道都ok,好流心,但外面唔脆.整體而言,呢間餐廳值得一試,主菜水準好,價錢便宜(我地叫既晚餐每人唔過 HKD$40,心太軟都係廿幾蚊),環境又舒適,服務員都好有禮貌~~我會再黎幫親的'
今日係大埔行完街,就黎左呢間餐廳食晚飯.
叫左 set dinner 咖哩吉列豬扒飯 & 焗海鮮飯
餐湯叫左1個白湯,1 個茶湯.
白湯夠熱,幾creamy
菜湯就好清淡.

我叫既咖哩吉列豬扒飯好好味,
焗海鮮飯都焗得好好味.

味道都ok,好流心,但外面唔脆.

我會再黎幫親的

'
2009-06-11
2009-06-15 18 瀏覽
照計大埔既舖租唔會好貴唔知點解近中心既食肆越黎越細細到腳撞腳,一家4口叫野多小小野食都放唔落我地一家都受夠la,所以今次去左呢間餐廳其實呢度應該係cafe可以悠悠閒坐低睇下雜誌,飲下花茶(任飲ga)d位又夠哂闊,對住個無咩人既公園,好hea ar~食物方面,因為都幾平,主要都係意粉同鐵板,叫餐都係30幾至80蚊,份量唔少,用料都ok,我叫左個海鮮意粉,都唔係俾雪藏野我,算係咁不過就叫鐵板,無鐵板,只好用碟上,叫青木瓜沙律無青木瓜,可能唔arm時節la,不過無咩所謂la,一心去hea既我,都好滿意ga la
照計大埔既舖租唔會好貴
唔知點解近中心既食肆越黎越細
細到腳撞腳,一家4口叫野多小小野食都放唔落
我地一家都受夠la,所以今次去左呢間餐廳
其實呢度應該係cafe
可以悠悠閒坐低睇下雜誌,飲下花茶(任飲ga)
d位又夠哂闊,對住個無咩人既公園,好hea ar~

食物方面,因為都幾平,主要都係意粉同鐵板,
叫餐都係30幾至80蚊,份量唔少,
用料都ok,我叫左個海鮮意粉,都唔係俾雪藏野我,算係咁
不過就叫鐵板,無鐵板,只好用碟上,
叫青木瓜沙律無青木瓜,可能唔arm時節la,
不過無咩所謂la,一心去hea既我,都好滿意ga la
2009-06-14
2009-06-07 27 瀏覽
一直都好喜歡食呢到既卡邦尼意粉!!好耐之前見佢縮左水....縮到一碟意粉得7仔d勞面咁大.........所以有好陣子(應該都有成半年)冇黎了~最近見好耐冇食就黎試返點知........d意粉返好多喇!!!d白汁又好食!!!菇類同ham都好足料!!!而且dinner都係$34 ja!!!真係好抵食!!!希望佢可以keep住咁多既份量喇!!!
一直都好喜歡食呢到既卡邦尼意粉!!
所以有好陣子(應該都有成半年)冇黎了~

最近見好耐冇食就黎試返
點知........d意粉返好多喇!!!
d白汁又好食!!!菇類同ham都好足料!!!
而且dinner都係$34 ja!!!
真係好抵食!!!

希望佢可以keep住咁多既份量喇!!!
2009-06-05
2009-06-06 30 瀏覽
環境清幽,旺中帶靜,在這兒吃飯很舒服服務員態度親切,價錢算大眾化意粉味道不錯,已經很夠熱!!鳳梨果汁略甜但我很喜歡碳燒三色雪糕卻有點兒有騙人之嫌明明是普通雪糕加上巧克力粉香蕉船竟然碳燒三色雪糕加多1條香蕉和cream罷了大大扣分!!
環境清幽,旺中帶靜,在這兒吃飯很舒服
服務員態度親切,價錢算大眾化
意粉味道不錯,已經很夠熱!!
鳳梨果汁略甜但我很喜歡

碳燒三色雪糕卻有點兒有騙人之嫌
明明是普通雪糕加上巧克力粉
香蕉船竟然碳燒三色雪糕加多1條香蕉和cream罷了

大大扣分!!
熱騰騰
香濃味道
根本是普通雪糕
香蕉船跟碳燒三色雪糕一樣...
2009-06-03 20 瀏覽
家姐就快生日,因當日唔响HK,提早同佢出去食餐飯慶祝一下。住响大埔咁多年,成日都經過,但未去呢間餐廳,所以就去試下。同埋果日風和日麗,可以坐响門口D露天位吹下風,好過吹冷氣呀~因為响正公園旁邊,所以環境都唔錯,有好多人都帶埋D狗仔一齊坐露天位食嘢。果日我哋點咗3個餐1) 自選扒餐 (有8個選擇,自選3款,仲有4個汁俾你揀) (選咗薄牛扒,吉列龍利柳,吉列日本蠔配紅酒汁)2) 燒汁煙鴨胸3) 煙三文魚凱撒沙律個蠔味道唔錯,好夠蠔味煙鴨胸就無乜特別,個汁都OK沙律D三文魚同D菜都好新鮮,好夠味,但D麵包粒有D油味,破壞咗呢間餐廳D咖啡同茶係任添的,飲完可以再飲。但唔方便就係無洗手間,要去旁邊公園個公共洗手間。
家姐就快生日,因當日唔响HK,提早同佢出去食餐飯慶祝一下。

果日我哋點咗3個餐
2) 燒汁煙鴨胸
3) 煙三文魚凱撒沙律

個蠔味道唔錯,好夠蠔味
煙鴨胸就無乜特別,個汁都OK

2009-05-31
慶祝紀念
生日
2009-05-28 23 瀏覽
Most of the staffs in this restaurant is very poor. I have been there for tea for some times. There was a staff that she is very impolite to the customers. My son just held the toothsticks bottle , she came to him and took the bottle away without saying anything and lead him crying. I asked her why she did so, she said she wasafraid that the bottle would be broken. I told her I was looking my son and he just put on his hand. She didn't listen to me and went away. I complaint to her boss, and her boss ( sit in cashier) said "yes, we are not allow to hold the glass appliances because of the fear of broken. She act as a boss , she did not say sorry to the customers, but also agreeed her staff. She also said if you didn't like and not come next time.

I was very angry about this incident. Their food is not very nice, I went there just because of the area is ok. The one sit in the cashier is very 'big nose'. They are very bad.: (
2009-05-22
2009-04-27 24 瀏覽
8號餐廳歷史都有番咁上下~但其實住了大埔10年都有,只光顧過3次最近呢次就等我寫下食評啦~~爸媽同我去吃晚市~貪佢上次D野幾好食同埋平,加上呢度有露天位可以選擇,偷雞D人都中意係出面食煙呀咁,平時下午都見有D帶寵物的人中意坐出面貪可以同愛犬一齊用餐~叫什麼都會送的餐湯,有紅湯白湯我同媽媽是中意紅湯GA人,不過佢的味道不但淡,而且好像是加左過多水咁GA味,落得好少茄膏...白湯就沒問題叫了日式咖哩豬扒飯<---爸不喜歡,可能D日式咖哩唔適合佢胃口,不過D男人都好難服侍,吃來吃去都是個幾味,想起都悶白汁煙三文魚意粉<---佢個賣相其實只算普通不過味道香濃,上面D煙三文魚切成條條咁好難''吉''扒類自選套餐----牛排,雞扒,豬頸肉(跟薯菜,黑椒汁)好食就好食啦...不過佢是鐵扒上(可以選碟上),放到一舊舊咁都唔知邊塊是咩甜品因為心思思想吃,所以叫了心太軟~~呢度竟然有心太軟*W*味道不錯~而且D巧克力漿真的流出來~幾驚可能貨不對版XD餐飲叫了普通的檸檬茶,糖漿自己落個VIEW幾好,晚上去仲有貓~~可能開始收工了~D員工比較得閒仲會同你聊天~
8號餐廳歷史都有番咁上下~
但其實住了大埔10年都有,只光顧過3次

最近呢次就等我寫下食評啦~~

叫什麼都會送的餐湯,有紅湯白湯
叫了
扒類自選套餐----牛排,雞扒,豬頸肉(跟薯菜,黑椒汁)

味道不錯~而且D巧克力漿真的流出來~幾驚可能貨不對版XD

餐飲叫了普通的檸檬茶,糖漿自己落
餐湯不夠濃,但可接受
好味
心太軟超正~
2009-04-22
好味
心太軟超正~
  • 扒類自選套餐
  • 心太軟
2009-04-04 13 瀏覽
四月一日因下班在六時前,還有點機會食過下午茶來減近來的壓力.店內找個位置坐,當然選擇向窗戶.下午茶二十至四十元附近不等,叫一客公司三文治以及凍檸茶.沒有吵鬧的車聲,只有顧客的聊天聲音.這裏的公司三文治是用火腿,芝士,蕃茄等基本材料,麵包也烘底.食下去還不算脆口,此品也來得簡單,四件也足夠下午茶的份量,味道不過不失,中間還鋪著薯條,剛炸起的,炸得脆而熱.來得美味.三十八不便宜,但望望外面,倒是輕鬆,這裏和朋友傾計不錯的地方.坐到接近晚餐的時間了,埋單接著離開回家..題外話:不是陳真說也不知這裏也是悠久歷史
四月一日

坐到接近晚餐的時間了,埋單接著離開回家..

題外話:不是陳真說也不知這裏也是悠久歷史
份量足夠下午茶
主要為了這個
2009-04-01
主要為了這個
2009-03-21 21 瀏覽
我order左個西柚汁,焗野菌芝士汁紐紋粉芝士汁比較稀~ 所以唔太漏~ 份量剛剛好~其他人order左焗茄汁豬頸肉飯,咖哩吉列豬扒飯,煙三文魚蟹籽沙律.奶凍面個層係cream..好滑..下面好重奶味..好香..一個奶凍大約15蚊..此餐廳有一可取之處,就是不收加一,兼免費添飲咖啡.他們真的是不介意你悠閒地坐下嘆報紙的.
我order左個西柚汁,焗野菌芝士汁紐紋粉
芝士汁比較稀~ 所以唔太漏~ 份量剛剛好~
其他人order左焗茄汁豬頸肉飯,咖哩吉列豬扒飯,
煙三文魚蟹籽沙律.

奶凍面個層係cream..好滑..下面好重奶味..好香..
一個奶凍大約15蚊..

2009-03-19
慶祝紀念
生日
  • 韓式泡菜烏冬
2009-02-22 21 瀏覽
八號餐廳, 是我在大埔中心, 唯一懷念的老字號. 因為就在我母校旁邊, 小時媽也在大埔工作, 一放學. 周不是跟著阿媽, 同佢既同事們, 在八號餐廳共享午餐. 今日, 晚上搞了個活動, 需要大家在大學站集合, 見有時間, 何不坐多一個站, 回到自己成長的大埔.本應走路去大埔墟的, 但人懶, 一出車站便直去接駁巴士站, 朝大埔中心而去. 總站一落車, 轉個彎, 在公園旁, 便是一家老字號的西餐廳. 印象中舊址就在巴士站旁, 現址本來是一間快餐店, 有沒有記錯就要請Local指正了, 因我離開大埔實在太耐了.叫什麼好呢, 腸胃仍然不在狀態, 吃飯不是, 下午茶一些Fusion湯麵當然沒興趣. 生冷的沙拉更加不行. 星期六比較多人, 其實看了一陣子都未有人Set檯同招呼我的, 當鋪好餐檯紙, 原來散叫也有餐湯及茶. 再細選之下, 都是以清淡為主. 白汁意粉 (小時的叫法), 就是今個午餐, 清淡的主食.先來餐湯, 比較清的意大利雜菜湯, 伙記則說是羅宋湯, 雖同樣是紅湯, 但飲落不辣, 多菜而清淡, 雖不像正宗意貨, 但起碼配合了港人的口味.Carbonara, 不是扁意粉, 食回普通的圓意

Carbonara, 不是扁意粉, 食回普通的圓意粉. 火腿肉原來是經煎香再切絲, 以華人的口味來計, 煎香了的火腿肉, 味道更加精華香溢, 頓然令這個本來已經叫好的白汁意粉, 再添多一份暖意.

咖啡叫了他們同步一起上, 原來設有添飲服務, 亦有報紙供應, 吃飽的我留著, D.I.Y. 地弄多一杯咖啡. 慢慢整理相機內的照片, 店內開始多人了, 反正想出去走走, 不如讓位給其他客人. 雖然他們真的是不介意你悠閒地坐下嘆報紙的.

2008-12-31 19 瀏覽
今日跟朋友路經大埔, 我朋友介紹了這間, 八號餐廳給我。我入到店內, 環境尚算不錯, 地方都很大, 不過設計比較簡單, 沒有什麼特別的地方。我看看一餐牌, 價錢比一般茶餐廳貴, 但菜式比較特別。我點了一個韓式泡菜烏冬, 味道有點辛辣, 但好特別, 有韓式泡菜味道, 甘香的辛辣, 反而令人覺得很開胃, 至於烏冬很彈牙, 令人食完想再食, 值得推介。
今日跟朋友路經大埔, 我朋友介紹了這間, 八號餐廳給我。
我看看一餐牌, 價錢比一般茶餐廳貴, 但菜式比較特別。

• 韓式泡菜烏冬
2008-08-02 10 瀏覽
過了這天,又是放假的日子~早上路過八號餐廳~以前食過一次午餐~來這裏試第一個早餐~店內數名客人~紅叮找了向窗口位置~一邊食早餐,一邊養足精神~叫了,煎蛋,法腸,煙肉湯麵,多士,凍檸茶一杯~的確望出風景又也不錯~很久也未試過可以這麼嘆~~食物只能說是一般~多士比較脆~凍檸茶,要自己加糖水~味道可以接受~24元,以環境來說,可以沒有人打擾,也沒有所謂~但論食物而言,也不太值~得閒來一次也可以的~
過了這天,又是放假的日子~
早上路過八號餐廳~以前食過一次午餐~來這裏試第一個早餐~

叫了,煎蛋,法腸,煙肉湯麵,多士,凍檸茶一杯~
的確望出風景又也不錯~很久也未試過可以這麼嘆~~

得閒來一次也可以的~
2008-06-27 22 瀏覽
今日又去呢間餐廳食晏.我覺得佢係大埔中心一帶環境最靚ge餐廳. 落地玻璃外面係個公園通常冇咩人, 靜英英, 另一邊綠樹成蔭, 成個格局令人好悠閒舒適, 特別係天朗氣清嗰陣, 連大帽山都望到, 景觀真係一流.午餐點咗雞扒拉面+咖啡($24), 同事點咗個牛扒餐($38). 好似樓下話齋, 得個淡字, 無論點的是豬牛羊雞魚, 味道都係差唔多 ---- 即係冇味. 如果佢唔係舒服好坐, 冇外頭啲餐廳咁嘈, 老實講, 都幾難提起興趣行入去.餐廳有免費報紙睇, 待應服務態度幾好, 除咗個餐牌幾年如一日咁悶, &味道麻麻, 其實我都幾鍾意多啲去幫襯.
今日又去呢間餐廳食晏.