2019-08-08 381 瀏覽
六公館一個特別的名字。《公羊傳·隱公五年》:“天子八佾,諸公六,諸侯四。諸公者何?諸侯者何?天子三公稱公,王者之後稱公,其餘大國稱侯。” 漢 班固 《白虎通·禮樂》:“諸公六六為行,諸侯四四為行。”可能店主示意:他是王者之後,而去「六公館」用餐的都是將公侯將相。環境:無敵服務:優質食物賣相:極佳食物質素:一流建議:「必吃店」
六公館一個特別的名字。
環境:無敵
服務:優質
食物賣相:極佳
食物質素:一流
建議:「必吃店」

2019-08-03 422 瀏覽
岩鹽48小時慢煮牛肋骨48 hours slow-cooked beef ribs (HK$578)翡翠蟶子皇(冷盤) Chilled Razor Clams with Celtuce and Chicken Spleen Mushrooms (HK$208)法國龍眼蜜煎金蠔Pan Seared Dried Golden Oysters with Longan Honey (HK$228)松茸羊肚菌海膽燴飯Braised Pearl Rice with Matsutake Mushroom, Morel & Sea Urchin (HK$308)腐竹慕絲配山莓啫哩Yuba Mousse with Raspberry Jelly (HK$148)Rating: 5/5 ⭐️ @hexahk餐廳裝修,氣氛都一流。當然唔少得提一提個無敵海景😊服務亦都好好。講講食物,個慢煮牛肉質鮮嫩多汁,而且好腍,個油脂同肉嘅比例剛好,個邊邊有燒過好惹味,本身個調味都足但加少少海鹽更加減低油膩感同帶出個肉嘅鮮味。個冷盤蟶子都好refreshing,有啲四川麻辣味(但其實無咩辣味),但啲麻味花椒味都幾出,加埋爽口
[TST尖沙咀]
Rating: 5/5 ⭐️ @hexahk
餐廳裝修,氣氛都一流。當然唔少得提一提個無敵海景😊服務亦都好好。講講食物,個慢煮牛肉質鮮嫩多汁,而且好腍,個油脂同肉嘅比例剛好,個邊邊有燒過好惹味,本身個調味都足但加少少海鹽更加減低油膩感同帶出個肉嘅鮮味。個冷盤蟶子都好refreshing,有啲四川麻辣味(但其實無咩辣味),但啲麻味花椒味都幾出,加埋爽口調左味嘅蘆筍係好好嘅開胃菜。個蠔其實幾似過年啲蠔屎😂但個龍眼蜜味同上面啲炸薑絲味道都好出,成件事加埋好特別。個海膽燴飯用料新鮮,海膽好鮮甜,但個飯對我嚟講咸左啲。不過整體嚟講靚景靚餐廳食物質素都算係幾唔錯,非常值得一試😋
The restaurant decor is super nice, the vibes, the view, of course, is amazing and service is great. The slow cooked beef was very tender, juicy, the portion of fat and lean meat was perfect, it was well seared, adding a pinch of sea salt, it eliminated the grease and the flavours burst out immediately 😋the chilled razor clams were flavoured with sichuan spicy sauce (yet its not too spicy), the well seasoned celtuce with crisp texture, it was very refreshing! The golden oysters tasted a bit like those we have in CNY haha 😂but the longnan honey flavour really stood out, plus the deep fried shredded ginger, its quite a special dish. The sea urchin rice had some gourmet ingredients, the sea urchin was fresh and sweet yet the seasoning of the rice for me was a bit too strong, thus slightly too salty for me. However overall I would recommend you to try this restaurant definitely - amazing food and view, why not?
2019-07-31 405 瀏覽
1)訂位聽電話位小姐聽不懂中文,以為她英文很了得,結果客人姓名同電話(留左7個數字)冇一樣啱,搞左朋友好耐先入到去。2)限時1.5小時,可惜佢上菜太慢,上齊所有菜的時候,得返30分鐘。食食下,佢係完全冇預先知會下自動上埋個甜品,點埋蠟燭,跟住就開始收食到一半嘅野,換上甜品碟。3)催左我地埋單至少三次,但碌張卡又碌十年都唔俾返我地。4)食物唔錯,個景直頭無得輸,係嘈左少少,但服務實在太差,沒有下次。
3)催左我地埋單至少三次,但碌張卡又碌十年都唔俾返我地。
2019-06-20
2019-07-29 643 瀏覽
見到300 幾個,又咁多人係Instagram 推介,我同朋友慶祝生日就去試下係有幾好味。我地兩個人叫左一碟前菜,另外兩碟餐牌推介既食物,分別日本金袖手撕脆皮雞,龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒及黑蒜焗羊鞍。日本金袖手撕脆皮雞:有金柚肉,真係比平時普通街巿買既柚,係比較juicy d ,甜,只係少少少酸味味~無澀味。所以信佢係日本金袖,雞肉唔會好”孩”。鐘意食雞皮既我,覺得廚師好刀法,個皮好薄,無肥膏痴住,但同朋友都覺得個皮唔夠脆⋯⋯ 好味龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒(但貴) : 如標題一樣,好味既半肥瘦既叉燒,不過唔知係唔係真係西班牙黑豚,一碟三百幾蚊,都幾貴,唔怪得細細個聽呀呀媽話生舊叉燒好過生你。又真係幾好味。Okay la ~ 黑蒜焗羊鞍: 今餐覺得最普通既係呢碟黑蒜焗羊鞍。羊鞍應該有七成熟( 可能算係中餐館,所以唔會問你要幾多成熟) ,羊肉肉質okay 林,但唔會有羊so味,如果鐘意食羊有羊so 味,未必好鐘意呢碟餸。間餐廳係貴,如果有節日慶祝既都可以試下既~ 但未必好surprise , 有機會既再試下海膽飯同慢煮牛再話你知邊邊樣抵食。
見到300 幾個

黑蒜焗羊鞍
2019-07-27
龍眼蜜燒西班牙黑豚叉燒
2019-07-29 390 瀏覽
呢間野好出名,因為大家都話景靚所以黎試下!不出所料,個景真系不得了,而啲野食好精緻,好好食!影相真系一流好乾身好爽唔會太咸好好食呢個真系主打必食,啲米爐粒分明但好好咬口,出面好難食到呢個口感!甜甜地好岩小朋友食肉質唔會好難咬,多肉汁,一試難忘無論系賣相定系味道都系一流!

好乾身好爽唔會太咸好好食

肉質唔會好難咬,多肉汁,一試難忘

無論系賣相定系味道都系一流!
2019-07-28 332 瀏覽
果然是名氣大於實質的一家餐廳地段很好,環境,景觀都很不錯但食物的質數和服務態度不佳很多餐廳都有黑毛豬叉燒,想相比其他家相同的價格品質顯得遜色許多太爺雞不如傳統餐廳的水準燒金蠔是真的不太會欣賞當晚除了以上三道菜色,外加一瓶白葡萄酒,一道豆腐配蔬菜,三盅花椒海螺湯(不知道是否因旅遊旺地,口味都特別濃郁,有點浪費了這個湯實質的鮮味,可惜的是最好吃的也就是這個湯)三人共花費$2730服務費是收取10%,這個服務費和實質的服務並不成正比,職員並未及時幫忙倒酒倒水,是我一直招手,叫了幾次才過來,倒了sparkling water就忘記倒酒,杯子空了其實一眼就望到也不知道是不願意還是怎樣,總之覺得不太值。這要是英國這樣的服務態度完全是可以拒絕支付這個服務費的
果然是名氣大於實質的一家餐廳

地段很好,環境,景觀都很不錯

但食物的質數和服務態度不佳

太爺雞不如傳統餐廳的水準

燒金蠔是真的不太會欣賞

)三人共花費$2730

2019-07-22
2019-07-28 304 瀏覽
我指有趣 係因為食物同進餐嘅過程都好好成間餐廳好靚 職員都有酒店嘅水準但係訂檯同Reception接待 都令我地有少少失望我係係六月頭打電話訂檯嘅到六月尾當日 我地比預約時間還早到接待員話無我地嘅訂檯紀錄跟住我話我俾電話你再查下都無紀錄 咁接待嘅同事就用一種我地好似白撞嘅口問同我地講唔緊要 佢有兩手準備可以俾張檯我地我覺得佢arrange得好 但個種口問聽落係唔舒服嘅跟住之後 成餐嘅dining experience都好好尤其是我地搵佢地幫手影相佢地好細心咁拎左一塊打燈板影 影出黎好好細心位係收到之後去到一個月 我收到一個叫我reconfirm booking嘅電話咁我終於知道 原來我嘅訂檯有record只係落簿時落遲左一個月咁打到俾我就即係有我電話號碼我希望下次被接待嘅待遇會好啲因為餐廳環境 食物 同服務其實都好好唔好因為少事令到客人有所失望
我指有趣 係因為食物同進餐嘅過程都好好

我希望下次被接待嘅待遇會好啲
因為餐廳環境 食物 同服務其實都好好
唔好因為少事令到客人有所失望
2019-07-25 351 瀏覽
朋友生日當然要食好西女仔嘛食物要好味之餘,個景一定要有勁好彩book到晚市六公館個晚啲服務超好,要影相個陣仲幫手打燈👍🏻👍🏻岩哂我地啲港女之後上緊生日蛋糕更有中式feel有中式茶壺入邊系牛奶桂花凍..超正啊!推薦
朋友生日當然要食好西

女仔嘛食物要好味之餘,個景一定要有

勁好彩book到晚市六公館

個晚啲服務超好,要影相個陣仲幫手打燈👍🏻👍🏻

岩哂我地啲港女

之後上緊生日蛋糕更有中式feel

有中式茶壺入邊系牛奶桂花凍..超正啊!

推薦

2019-07-22 258 瀏覽
老公生日,兒子請食飯,餐廳枱櫈的擺設麻麻地,有些似茶餐廳,但個景就無得彈,食物也有驚喜,前菜蟶子好有特色,煑法好突破,好好味,讚👍松茸海膽燴飯實在太好吃,大讚👍👍,鴛鴦蝦煑法一般但用料好正,隻蝦爽肉彈牙,超正。黑蒜羊架同茨實雞湯浸菜正就有些失望,甜品苿梨花茶奶凍香滑到不得了,必食。
2019-07-21
2019-07-18 388 瀏覽
之前朋友請我去六公館食晚餐~地方真係好靚,令我留下咗深刻印象~決定帶朋友再去~好急咁打去book位,夜晚要最低消費1,500仲要比按金先,一係用東亞信用卡比,一係親身過去比~實在太遠喇,唔想行過去...所以揀咗食Lunch~唔洗最低消費又唔洗按金~中午嘅六公館,唔同嘅感覺~好光猛,望到海景,好舒服好正~原來Lunch係好似茶樓飲茶咁~叫點心,飲茶~揀咗一段時間~我哋揀咗黑金蝦餃黑色嘅蝦餃非常特別,仲有小小金色,令人唔捨得食佢~就咁食係一粒黑色普通蝦餃,但同埋粒黑蒜一齊食又變得不平凡喇,味道生色咗不小~雪山叉燒包外脆內暖真係好好味~裏面嘅叉燒真係無得彈~金網鵝肝蝦卷上次食晚餐想叫呢個,點知原來要lunch先有~所以今次就叫咗佢~可能期望太高,對佢有啲失望~完全食唔到鵝肝味...感覺只係食緊米網蝦卷咁...個網仲好快林咗....所以超失望...燒賣好大粒,好彈牙,鮮蝦好大隻,食落好滿足~之後我哋另外再叫咗叉燒~不過都係覺得夜晚嗰次好食啲...雖然都係好食~唔知係咪唔同廚師整呢....原本想叫埋個斑片肉鬆脆米魚湯泡飯點知呢段時間係未有嘅....所以轉叫咗海膽燴飯~上次亦都有食~因爲覺得好味~
之前朋友請我去六公館食晚餐~
地方真係好靚,令我留下咗深刻印象~
決定帶朋友再去~
好急咁打去book位,夜晚要最低消費1,500
仲要比按金先,一係用東亞信用卡比,一係親身過去比~
實在太遠喇,唔想行過去...
所以揀咗食Lunch~唔洗最低消費又唔洗按金~

中午嘅六公館,唔同嘅感覺~
好光猛,望到海景,好舒服好正~

原來Lunch係好似茶樓飲茶咁~叫點心,飲茶~
揀咗一段時間~我哋揀咗

黑金蝦餃

黑色嘅蝦餃非常特別,仲有小小金色,令人唔捨得食佢~

就咁食係一粒黑色普通蝦餃,但同埋粒黑蒜一齊食
又變得不平凡喇,味道生色咗不小~

雪山叉燒包

外脆內暖真係好好味~
裏面嘅叉燒真係無得彈~

金網鵝肝蝦卷

上次食晚餐想叫呢個,點知原來要lunch先有~
所以今次就叫咗佢~可能期望太高,對佢有啲失望~
完全食唔到鵝肝味...感覺只係食緊米網蝦卷咁...
個網仲好快林咗....所以超失望...

燒賣

好大粒,好彈牙,鮮蝦好大隻,食落好滿足~

之後我哋另外再叫咗叉燒~

不過都係覺得夜晚嗰次好食啲...
雖然都係好食~唔知係咪唔同廚師整呢....

原本想叫埋個斑片肉鬆脆米魚湯泡飯
點知呢段時間係未有嘅....
所以轉叫咗海膽燴飯~

上次亦都有食~因爲覺得好味~所以再叫嚟食~

雖然水準同夜晚有不同,整體嚟講都好食嘅~
個景都抵返晒啦~
2019-07-08 514 瀏覽
自己第二次嚟,不過我有個朋友從來都未嚟過,所以今次約食lunch呢排天氣唔係幾好,所以來到出面落雨想講下呢度環境其實好大好開揚,又有得出面搞party一流! 首先講下呢度最好食嘅叉燒 我覺得三四個人呢份量啱啱好第二就係呢度嘅蝦多士 🦐 好滿足 真係食完好鬼飽 奉勸大家都係點多啲點心先跟住出場我最鍾意嘅燒賣!呢度都做得唔錯喎真材實料!我去過好多餐廳食燒賣,好貴嗰啲都食過,都係麻麻地呢間做得唔錯呢度鳳爪我就勸大家唔好叫!朋友話非常麻麻地,我哋最後退咗!真係把鬼
呢排天氣唔係幾好,所以來到出面落雨

我覺得三四個人呢份量啱啱好

第二就係呢度嘅蝦多士 🦐 好滿足 真係食完好鬼飽
奉勸大家都係點多啲點心先

跟住出場我最鍾意嘅燒賣!呢度都做得唔錯喎

2019-06-25
2019-07-07 473 瀏覽
HEXA六公館LOGO絕對必拍,因為從透明玻璃望出去,就能盡收整個香港維多利亞港,餐廳美麗的環境。六公館可以說地利海港城之便,餐廳裝潢之美,加上坐擁整個維多利亞港,就算只是平面視角,也是有夠療癒的享受,真心大推這家餐廳,完全吃得很滿意,到現在我還是一整個有夠懷念!食物質素非常好,每次都能保持水準,最喜歡松茸羊肚菌海膽燴飯 ,燴飯上枱時已聞到陣陣松茸的香氣,面頭放了兩排金黃色的海膽,賣相吸引。入口飯粒全滲了松茸菇菌的濃郁味道,淡淡滋味,讓人食唔停口;意想不到融合了海膽的味道完全不覺突兀,海膽甘甜的味道和松茸原來可以咁夾!

2019-07-06 557 瀏覽
整體環境超嘈吵, 好似街市一樣,簡直嘈到頭痛,食物質素不外如是,未食完已經好口渴,味精極強。另員工服務以呢個收費標準,可以説是沒服務可言。 我要求熱水,佢話俾一壺我地,到個服務員放低哂茶杯及茶壺後,同我地講:「其實茶同熱水收費一樣。」😒😒 那個態度可以講係完全被白眼😤😤😤 雖然我們不是強國豪客,但不至於食餐飯要受氣。以呢個收費,五星級酒店中餐價格來比較,可以説是極度失望。 朋友生日飯,攪到大家好掃興絕對絕對絕對唔會有下次下次下次下次下次下次!
整體環境超嘈吵, 好似街市一樣,簡直嘈到頭痛,

絕對絕對絕對唔會有下次下次下次下次下次下次!
2019-07-06
2019-06-30 695 瀏覽
原本諗住飲杯野點知都係嗌左嘢食😝入到來環境唔,成個維港一覽無遺,坐低就即刻叫左杯港女cocktail. 比想像中好飲✌🏽側邊仲有兩粒macaron. 上菜都幾快,呢間有下次
2019-06-26 1247 瀏覽
前排父親節,大家有無食咗啲咩好嘢呢? 我終於有時間post 返... 就係去咗六公館食飯,食完仲可以出去外面坐吓傾吓計,幾舒服岩鹽48小時慢煮牛肋骨 📍 $628慢煮嘅好處就係可以鎖住啲肉汁🥩,啲肉又唔會煮到熟哂黑豚叉燒 📍 $328好多汁,仲好似有啲入口即溶嘅感覺。不過份量唔多八味金磚豆腐 📍有啲似椒鹽豆腐。豆腐好滑身,個皮都好脆好夠味鮮茨實濃雞湯浸菜苗 📍 $208松茸羊肚菌海膽燴飯 📍308好食好食! 燴飯燴得好入味,又唔會太多水 👍 加埋啲海膽食, yummy yummy茉莉花茶味意式奶凍 📍$158好特別嘅奶凍 😋 清甜嘅花香好突出,加埋呢個戶外靚景,可以慢慢品嘗

岩鹽48小時慢煮牛肋骨 📍 $628
慢煮嘅好處就係可以鎖住啲肉汁🥩,啲肉又唔會煮到熟哂

黑豚叉燒 📍 $328
好多汁,仲好似有啲入口即溶嘅感覺。不過份量唔多

八味金磚豆腐 📍
有啲似椒鹽豆腐。豆腐好滑身,個皮都好脆好夠味

鮮茨實濃雞湯浸菜苗 📍 $208

松茸羊肚菌海膽燴飯 📍308