2019-06-26 1129 瀏覽
屋企人生日🎂想搵特別d嘅餐廳黎呢間無論環境同食物都好滿意😊可以睇到維港全境🌃真係好靚😍餸菜定價雖然稍貴,但絕對值回票價👍🏻。🐥龍井熏太爺雞掛住睇煙霧瀰漫一幕..😅冇影到上枱一刻。。好多煙♨️食落的確有淡淡龍井茶香味☕️雞件淡淡肉,亦夠嫩滑新鮮燒腩仔得9舊...珍而重又之但的確係好。好。味皮好脆都唔難做到呢度係做到一層瘦一層肥梅花間竹咁油脂充足,口感一流🤤 呢個大蝦🍤係有驚喜因為落單嗰陣冇留意用咩醬汁整食落原來係鹹蛋黃🍳即刻覺得好好味🤤🤤🤤都冇咩人覺得鹹蛋黃製嘅食物唔好味掛🤔😆另一半嘅大蝦就用芒果醬汁🥭味道好清新,剛好中和鹹蛋濃味 最後附上餐廳靚景一張🌃服務都係值得一讚侍應反應幾快知道你想影相📸仲會自動自覺拎上自家打燈器😆好正👍🏻
屋企人生日🎂想搵特別d嘅餐廳
黎呢間無論環境同食物都好滿意😊
可以睇到維港全境🌃真係好靚😍
餸菜定價雖然稍貴,但絕對值回票價👍🏻

🐥龍井熏太爺雞
掛住睇煙霧瀰漫一幕..😅
冇影到上枱一刻。。好多煙♨️
食落的確有淡淡龍井茶香味☕️
雞件淡淡肉,亦夠嫩滑新鮮
龍丼熏太爺雞

燒腩仔得9舊...珍而重又之

但的確係好。好。味

皮好脆都唔難做到
呢度係做到一層瘦一層肥
梅花間竹咁
油脂充足,口感一流🤤
脆皮燒腩仔

呢個大蝦🍤係有驚喜
因為落單嗰陣冇留意用咩醬汁整
食落原來係鹹蛋黃🍳

即刻覺得好好味🤤🤤🤤
都冇咩人覺得鹹蛋黃製嘅食物唔好味掛🤔😆
另一半嘅大蝦就用芒果醬汁🥭
味道好清新,剛好中和鹹蛋濃味

最後附上餐廳靚景一張🌃
服務都係值得一讚
侍應反應幾快
知道你想影相📸
仲會自動自覺拎上自家打燈器😆好正👍🏻

龍丼熏太爺雞
脆皮燒腩仔
2019-06-25 525 瀏覽
六公館想試左好耐既餐廳,朋友早一個月已經訂好位為我慶祝生日🥰,適逢星期五餐廳都只得8:30時段先有位,我地一行4人準時到都要等一陣,但見到靚景等下都無所謂啦!雖然當晚全場都好full,但入座後都還可以安排坐到窗口位龍井薰太爺雞茶薰味好香松茸羊肚菌海膽燴飯鍾意食海膽既最岩不過牛肝菌慢烤西班牙黑毛豬鞍伴蘋果芥茉蜜糖汁,香烤味好香口,比想像好食得多薑糖芥蘭,芥蘭非常嫩朋友一早為我預備了蛋糕,侍應亦非常體貼為我們打燈拍照📷,我地仲出左去outside影相,侍應都會為我地打燈,下次要試下下午再黎睇靚景
雖然當晚全場都好full,但入座後都還可以安排坐到窗口位

茶薰味好香

松茸羊肚菌海膽燴飯
鍾意食海膽既最岩不過

薑糖芥蘭,芥蘭非常嫩

2019-06-14
15 分鐘 (堂食)
  • 龍井熏太爺雞
  • 松茸羊肚菌海膽燴飯
2019-06-24 1272 瀏覽
呢間係其中一間一直都想喺海港城試嘅餐廳,因為個景真係好靚本身想幫朋友慶祝生日,可惜提早一星期打去book都冇位,所以就到今日先有機會試餐廳環境好靚我地四個女仔叫咗六道餸第一樣係翡翠蟶子皇,小小辣,幾開胃第二樣係日本金柚手撕脆皮雞,個皮真係脆脆地同埋份量比想像中多,食極都仲有第三樣係鴛鴦蝦球,兩種味道都好食唔怪得咁多人叫呢樣!第四樣係咕嚕鬈毛豬脆,呢個比起前面幾樣就普通咗啲,可以唔洗試第五樣係避風塘茄子,唔錯第六樣係桂花蟹肉炒新竹米粉,我本身都鍾意食新竹米粉,呢樣都炒得幾好食食飽飽之後我地出咗露天影下相,侍應幫我地影相嗰陣仲會打燈同埋同我地講企邊到先影得好服務唔錯
呢間係其中一間一直都想喺海港城試嘅餐廳,因為個景真係好靚

餐廳環境好靚

我地四個女仔叫咗六道餸

第一樣係翡翠蟶子皇,小小辣,幾開胃

翡翠蟶子皇

第二樣係日本金柚手撕脆皮雞,個皮真係脆脆地
同埋份量比想像中多,食極都仲有

日本金柚手撕脆皮雞

第三樣係鴛鴦蝦球,兩種味道都好食
唔怪得咁多人叫呢樣!

咕嚕鬈毛豬脆

第五樣係避風塘茄子,唔錯

避風塘茄子

桂花蟹肉炒新竹米粉

食飽飽之後我地出咗露天影下相,侍應幫我地影相嗰陣仲會打燈
同埋同我地講企邊到先影得好
服務唔錯

翡翠蟶子皇
日本金柚手撕脆皮雞
避風塘茄子
桂花蟹肉炒新竹米粉
2019-06-23 652 瀏覽
想找一個新地方吃頓午飯 ,心里想很久沒去尖沙咀了,便架車往海運大廈去, 泊在 停車場的深深處,下車隨扶手電梯一直落,到最底層便是餐厅, 因為沒有預先訂枱 ,所以被安排坐在吧檯上, 滿不是味兒 ,但坐下後感觉蛮不错,因为前面一片 寬闊的海景 ,這樣的午餐還是第一次, 唯一缺點是高腳凳不能坐太久 ,一頓午飯吃下來 ,腰和腿都有點累了,所以 希望餐廳的服務員樓意 ,還是安排較年輕的客人坐吧座吧!#新派点心#环境舒适#食物可以#服务可以
#新派点心
#环境舒适
#食物可以
#服务可以
2019-06-14
2019-06-18 433 瀏覽
有朋友生日決定黎六公館食中菜呢度嘅中菜就真係唔平啦食物質素幾好但CP值就唔係太高反而嚟呢度食主要都係食服務同環境我最欣賞嘅係喺呢度慶祝生日侍應會有好專業嘅打燈服務 幫你影相 影出嚟嘅相好睇食物方面樣樣都幾好食最後每人食咗大概$500左右只可以話你呢度慶祝生日的確係唔錯
有朋友生日決定黎六公館食中菜
呢度嘅中菜就真係唔平啦
食物質素幾好但CP值就唔係太高
反而嚟呢度食主要都係食服務同環境
食物方面樣樣都幾好食
最後每人食咗大概$500左右
只可以話你呢度慶祝生日的確係唔錯
2019-06-11 513 瀏覽
粉紅色肉球可遇不可求食肆留天氣開始真係好想飲杯涼快嘅飲品降降温路過天梯 就入左去 一入到見到室內嘅設計 真係吸晴 咁我地就飲杯野 吹下水 本身就有飲野坐位室內同埋室外可以選擇講真咁鬼熱當然留係室內啦 但係出面係正正對住維港夜景都好鬼靚架 所以我哋決定下次冬天再嚟飲品選擇超多 本身我想飲啤酒 不過見到啲名都係飲雞尾酒🍸登 登 登 我地各一杯不同抺晒佢 (綠茶雞尾酒)港女(荔枝玫瑰雞尾酒)柚九里 (梅酒)我地各自口味好唔同 不過大家都覺得自個杯好飲 主因為就唔係雞尾酒死甜 而係真係有佢所講嘅成份 而且凍凍地好少甜 咁就好啱我哋各人嘅口味啦⋯⋯下次一定會你試吓晚飯
粉紅色肉球可遇不可求食肆留

天氣開始真係好想飲杯涼快嘅飲品降降温

本身就有飲野坐位室內同埋室外可以選擇

飲品選擇超多 本身我想飲啤酒 不過見到啲名
都係飲雞尾酒🍸

登 登 登 我地各一杯不同
抺晒佢 (綠茶雞尾酒)
港女(荔枝玫瑰雞尾酒)
柚九里 (梅酒)

2019-06-10 532 瀏覽
六公館 聞名已久,1 個月前book 位, 今日終於可以一嘗! 環境瑰麗堂皇到一個你無法 say no 佢嘅地步.. 270 度 全維港景,還要遇上好天氣,不要說遊客,即使是香港人也要瘋狂打卡拍照。 室內裝修比五星級酒店更加stylish 更加 富貴! 任何節日慶祝,帶家人或女王來這裏,必定過關有讚冇彈,價格雖然不是便宜但係比一般什麼米之蓮西餐廳化算 一大截呢。 難怪要預早book枱一個月。 這裏最利害的地方是除了食環境,食物本身亦都係無懈可擊。煙燻醬茶鴨,鴨肉嫩,有油香,再加上煙燻香氣撲鼻,不油不膩,份量亦都足夠二人分享有餘,擺盤精緻。吃完一件已經有齒頰留香嘅感覺。花膠響螺湯,非常足料,完全沒有味精,湯底清甜味道濃郁,花膠又厚身又黏口。 學員這般他,再把所有偷了我都吃下,頓時感覺幸福滿滿,肌膚都好似充滿咗骨膠原甘。絕對係女士滋補養顏首選。椒香燒大🦐, 香口,惹味,蝦肉爽、嫩、新鮮、彈牙,找不到缺點。 辣味是輕微辣,不是刺喉那種啦,絕對能夠帶出蝦嘅鮮甜。海斑脆米湯飯, 這個湯飯是我吃過最好吃的,材料上乘是必然的,魚🐟肉是海斑,魚味突出又嫩滑, 魚湯非常甜,奶白色的,加上脆米實在是畫龍

環境瑰麗堂皇到一個你無法 say no 佢嘅地步..
室內裝修比五星級酒店更加stylish 更加 富貴!

這裏最利害的地方是除了食環境,食物本身亦都係無懈可擊。

海斑脆米湯飯, 這個湯飯是我吃過最好吃的,材料上乘是必然的,魚🐟肉是海斑,魚味突出又嫩滑, 魚湯非常甜,奶白色的,加上脆米實在是畫龍點睛。即使是不好吃飯的我也不自覺的吃了兩碗哦。

價格實在係非常合理,兩個人慢慢享受美景再享受美食,埋單也不過是$1500 左右。

順帶一提這佢嘅甜品亦都有非常多嘅款式,實在係花多眼亂,可惜已經食得太飽了,實在騰不出另一個胃黎放甜品,只好留待下次有機會再來hexa 吃飯的時候再試一試啊。
2019-06-08 677 瀏覽
環境一流,食物也很精緻,但服務一般,明顯人手唔夠。食物的擺盤有心思,同埋配合一齊食好夾,但點心款式不多,甜點也少,壼茶都好一般。價錢都偏高,勝在環境地段,招待外國人或客人是不錯的選擇。
黑金蝦餃
和牛酥
炸鮮奶
上湯牛肉球
米網墨魚腸粉
2019-06-07 824 瀏覽
海港城伸延發展出來的OTE區段,所有餐廳店舖都精挑細選,各色其色,以前身一個老化的貨倉區塊改建成爲現在的感覺…九倉真的是扭盡六壬、非常創新。而這間有名六公館,一入大門口氣派十足,中西合併的感覺,服務有酒店級水準,細心非常,不會太hard sell之餘,但是推介到位,點到即止。唯一燈光比較暗沉,主要是為了突出夜境,但亦失了高尚中菜廳的氣氛。講番主菜先,花膠海螺燉湯香醇亦燉亦滾的感覺。其中招牌菜鴛鴦蝦球及熏太爺雞是必食之選!太爺雞肉嫰味香又帶煙熏香味。而最有驚喜盡對是那個岩鹽慢煮牛肋骨!比美酒店扒房牛排,香嫰濃厚牛肉味鮮,配上一點點粉紅岩鹽入口,齒頰留香!

岩鹽48小時慢煮牛肋骨

鴛鴦大蝦球

龍井熏太爺雞

岩鹽48小時慢煮牛肋骨
鴛鴦大蝦球
龍井熏太爺雞
2019-06-05 711 瀏覽
老老實實黎過幾次😁但依然想再試下六公館其他美酒佳餚😝因為印象都唔錯😌印以今晚拉埋三五知己黎再試下其他菜式👫👭👬餐廳位於海港城🏢非常方便搭電梯落去下層就到啦🤓呢到嘅格調高尚😎如果請人食飯都唔錯選擇架食物方面🍽叫個湯潤一潤先🥣天子蘭花膠海螺竹絲雞湯頭飲落啖啖嘅雞味🐥唔會過火喉😃飲落清潤花膠、海螺🐚煲到軟腍可口西班牙紅蝦燴讚岐烏冬🦐之前去西班牙食過紅蝦🇪🇸簡直係一食愛上♥️蝦嘅鮮甜度超高而且個蝦頭係濃郁到呢🤪所以識食嘅一定揀呢道菜回味一下☺️紅蝦大隻而且彈牙😍同西班牙食嘅味道幾一樣用左紅蝦整左個忌廉湯咁😊令到每條讚岐烏冬掛湯程度十分滿意又入味又爽口😋松茸羊肚菌海膽燴飯🥘必食推薦係小妹每一次黎都一定一定要食嘅😝燴飯黏黏濕濕嘅感覺😙每口飯嘅松茸羊肚菌味道非常香濃🥰撈埋置頂嘅加拿大海膽😗令整個飯多種甘甜味🤩同時食落又幾creamy呢個燴飯係無得輸呀👍🏻夜晚食完飯或者約幾位朋友仔一齊黎飲下野都得🥂靠近海邊🏝亦設有座位🥃環境一絕海旁風景📸影相打卡亦唔錯架吹吹海風飲番杯cocktail🍹感覺唔錯架
老老實實黎過幾次😁

食物方面🍽
叫個湯潤一潤先🥣天子蘭花膠海螺竹絲雞
湯頭飲落啖啖嘅雞味🐥
唔會過火喉😃飲落清潤
花膠、海螺🐚煲到軟腍可口

西班牙紅蝦燴讚岐烏冬🦐

靠近海邊🏝亦設有座位🥃環境一絕
海旁風景📸影相打卡亦唔錯架
吹吹海風飲番杯cocktail🍹感覺唔錯架
2019-06-05 22332 瀏覽
六公館可以話係長期都咁多人,可能因為環境同食物質數都好好,所以今次小妹都提早一段時間黎Book枱呢個聖子好新鮮而且沒有沙,食落爽口仲有仲有海鮮既鮮甜味。最主要係海鮮烹既時間,如果時間耐咗就會好韌,所以不得不讚呢個聖子好正48小時慢煮牛肉,煮咗48小時入面都係咁Juicy同埋一D都唔韌。加上用咗Ribs,所以牛肉味更加重魚肉肉質非常嫩滑,魚味濃而不是腥味。唔食魚既人更加唔使擔心,因為好貼心咁將骨拆走,入面仲有蛋白,連埋魚肉一齊食,好香好滑呢個辣炒雞有一陣好香既辣椒味,由於小妹食得辣所以就唔會覺得好辣,但朋友就覺得辣咗D,但個雞都仲帶點嫩滑,所以小妹都幾Like最後要食返個甜品喇,有燉木瓜,木瓜Size1-2人食都無問題,燉完既木瓜更加香同埋食完都有有滋潤既感覺呢到既好Modern又有點情調,好適合2個人一齊食
六公館可以話係長期都咁多人,

呢個聖子好新鮮而且沒有沙,
所以不得不讚呢個聖子好正

加上用咗Ribs,所以牛肉味更加重

燉完既木瓜更加香同埋食完都有有滋潤既感覺

呢到既好Modern又有點情調,好適合2個人一齊食
  • 翡翠蟶子皇
2019-06-04 463 瀏覽
朋友生日揀左係尖沙咀食中菜~今次揀既中菜館價格係中上既位置~不過一分錢一分貨八味金磚豆腐~豆腐超滑~外面炸左薄薄一層加上小小椒鹽~好好食竹笙蟹皇羮⋯⋯每一啖都食到蟹味~下面仲有個火仔熱住個羮~一定唔會凍左好窩心🥰🥰龍井太爺雞~尼個係搵龍井薰完隻雞再張茶葉倒上隻雞上面連茶葉都食得👍🏻👍🏻雞肉都好滑嫩鮮茨實濃雞湯浸菜苗~尼個真心推介~鮮茨實係好難搵既食材~同埋好有營養~雞湯真係好濃~菜苗好新鮮~好食到一個點尼個係腐皮慕絲甜品~估唔到腐皮都可以做甜品~喜出望外既好食尼個又係真心一推~海膽好新鮮好鮮甜好食到一個點而且飯味好濃郁~愛不惜手尼兩杯cocktail 酒味都好濃~小心飲多左會醉哦一間有境有美食仲要服務咁好既~貴d都抵啦🥰

尼個係腐皮慕絲甜品~估唔到腐皮都可以做甜品~喜出望外既好食
尼個又係真心一推~海膽好新鮮好鮮甜好食到一個點
而且飯味好濃郁~愛不惜手
尼兩杯cocktail 酒味都好濃~小心飲多左會醉哦

一間有境有美食仲要服務咁好既~貴d都抵啦🥰
  • 鮮茨實濃雞湯浸菜苗
  • 松茸羊肚菌海膽燴飯
2019-06-04 287 瀏覽
Baked oysters with port wine and honey to start off! Delicious! The freshness of the oyster was brought out so much, and wine and honey added a dash of sweetness. Perfect!Stir fried beef cubes with okra was nice too. Beef was tender and tasty.That was one of my favourites of the evening! I love big prawns cooked this way, in different styles. This time it's tossed into mango puree, and salty egg yolk. Both flavors went so well with the prawns! I loved the salty egg yolk one so much, so tasty!! W
King Prawns Dual – tossed in mango puree and golden salty egg yolk
Woo... My favourite of the night!! If you love uni and mushroom, you'll love this! It's beautiful! Taste the strong scent of mushrooms and uni, and every single bite, uni melts into the rice. Rich taste of uni and mushroom mixing together as you chew. My heart melted.
Braised pearl rice with Matsutake mushroom, morel and sea urchin
To finish off, we ordered a simple veggie dish. It's also cooked nicely. Fresh and crunchy.
  • Braised pearl rice with Matsutake mushroom morel and sea urchin
2019-06-04 15041 瀏覽
因為舊同事升職請食飯,佢好開心,另一同事選左呢間貴野佢都無所謂,想食飯有啲體面。book左830五位,佢地安排左我地響左邊牆壁角落位置,原本位置都唔錯,但個廳正中間有長坐左至少20人既長長長枱,咁就慘喇⋯啲廿幾歲女都斯文細細聲,但係咁三張幾既男人飲大兩杯就嘈到痴左線⋯⋯個場即時degraded.…請客舊同事不停requests 轉枱,但都無轉到俾我地,我地成餐飯係好似鬧交咁食⋯⋯因爲真係除左後面果枱果幾個男人把聲其他就聽唔到😵舊同事發板但佢諗左好耐,侍應哥哥走左埋黎好多次😅介紹呢個新menu但舊同事無選🤣侍應哥哥落間千叮萬囑要叫多幾個因爲碟頭細叫左前菜原名唔記得左,淮山百合配麻醬食個都係生既淮山清脆,未食過生食百合原來都係脆脆地唔粉既配個麻醬🤔我地研究返屋企好似好易還原呢碟陳醋辣津白芯,只用津白嫩葉、爆香蒜頭同辣椒乾,帶點辣但唔係好勁,用陳醋乾煸,比想像中好食。好似叫咕嚕咕嚕爽⋯⋯咪就係蜜桃咕嚕肉,無特別哈哈😄我每次都叫既龍井薰太爺雞,一打開蓋啲煙係咁飄出黎,食薰肉一定要食皮,因為油脂先同薰煙溶合,咁先會有煙薰味,唔食皮不如唔好食同唔識食~皮滑到不得了帶豉油味濃濃茶香,雞肉連個胸都滑得

2092 瀏覽

麻醬淮山

叫左前菜原名唔記得左,淮山百合配麻醬

醋醬辣津白心

咕嚕咕嚕脆

好似叫咕嚕咕嚕爽⋯⋯咪就係蜜桃咕嚕肉,無特別

龍井薰太爺雞

哈哈😄我每次都叫既龍井薰太爺雞,一打開蓋啲煙係咁飄出黎,食薰肉一定要食皮,因為油脂先同薰煙溶合,咁先會有煙薰味,唔食皮不如唔好食同唔識食~皮滑到不得了帶豉油味濃濃茶香,雞肉連個胸都滑得黎帶彈性同雞味都夠似新鮮雞

海膽松茸羊肚菌燴飯

松茸海膽羊肚菌燴飯,我成日將羊肚菌月牛肚菌攪亂因為都係帶有濃厚味道既菌類~~呢個羊肚菌好香用甜豉油煮個汁煮出黎燴飯真係每一口都有香得黎甜又唔油,松茸增加左飯既口感。平時我好怕食海膽除非即開,呢個真係超新鮮唔腥,但係個飯味真係濃,完全將海膽味蓋過左得返個滑滑既口感。

四個人只叫左兩壺茶,雖然隱約記得茶位係每個計,但為左慳呀主人家荷包⋯⋯侍應哥哥不停酙茶,都幾好服務,個景都唔錯,食物都唔錯,但超嘈超嘈⋯⋯我之前黎因為早又無咁多人食得舒服(嘈既主因主要係後面飲大左果廿幾人果枱係咁嘈同行後行去)今次真係有美食靚景同朋友都好難enjoy,請客既舊同事由頭到尾到港女上身勁不滿,係咁俾說話啲侍應聽~我就好明白關佢地事係關果枱事既俾,留難佢地都無補於事⋯⋯但有枱做乜唔轉俾我地呢雖然我地食左一半(其中一個同事搵toliet見到另一邊有枱)埋單果位到埋單都仲要怨個經理🤣埋單$1300左右⋯一出門口就覺得耳朵舒服晒

2019-05-31
醋醬辣津白心
海膽松茸羊肚菌燴飯
  • 龍井熏太爺雞
2019-05-24 673 瀏覽
我喜歡週圍去試菜,呢間飯店一直都好想來品嚐,聞說d嘢好食但侍應態度差,果然名不虛傳😏幾好食嘅小店都會比呢一兩個害群之馬累嗅這飯店,價錢收得貴就預咗因為除食物嘅質素外我都非常著重禮貌,價格不是包含了服務嗎?若態度如止差勁何不選擇其它小店,好味嘅飯店又豈止一間我比我朋友早點來而朋友又不太熟路,來到這店只多口問多句呢度係咪六公館?誰知她叫她出去問侍應妳係呢到返工莫非連自己係邊到打工也不知嗎?太不知所謂啦更差的還有侍應放下小點,在他身邊問問「唔該有無辣椒醬」想也想不到他頭也不寧轉身走人這算是什麼態度?我不是沒介禮貌也不是不友善何等有這種對待對以上種種不滿乃是個別侍應,因還有幾位非常優秀的侍應而我們叫了8個點心味道不錯在食物方便我個人感覺滿意好滿足我口感

妳係呢到返工莫非連自己係邊到打工也不知嗎?太不知所謂啦
這算是什麼態度?我不是沒介禮貌也不是不友善何等有這種對待

對以上種種不滿乃是個別侍應,因還有幾位非常優秀的侍應
而我們叫了8個點心味道不錯
在食物方便我個人感覺滿意好滿足我口感