2024-11-13
- 中環|六如 -「午市一人套餐」前菜▪️煙燻糖心蛋🥚糖心蛋充滿煙燻味,上面放咗啲炸過嘅菇菌🍄🟫,更香更有口感▪️竹炭黑磚脆豆腐外皮酥脆,入面嘅豆腐滑溜,配埋少少炸蒜🧄一齊食,夠晒香口湯▪️養生燉湯🥣用咗烏雞🐔、瘦肉🐷、瑤柱等去燉湯,飲落清甜,好滋補嘅感覺主菜▪️宮保大蝦球🦐蝦球大大嚿,食落爽口彈牙,啖啖肉。外層沾滿醬汁,帶微微辣,幾惹味▪️鮮魚湯茨實泡菜苗🐟🥬菠菜苗好嫩,以鮮魚湯去浸,鮮味十足。另外仲有唔少茨實,增添咬口甜品▪️焦糖芝士軟糕🧀🍰其實就係西式芝士蛋糕😂,質感幼滑,味道香濃,面頭仲有粒士多啤梨🍓,酸酸甜甜「精選套餐」▪️南瓜芝士焗斑球🎃🧀🐟有好多件斑球,仲幾厚身,食落嫩滑。另外下面有啲南瓜墊底,軟腍香甜,再加埋滿滿嘅芝士鋪喺面,配搭特別▪️棗茸糕蒸起熱辣辣,口感好煙韌,紅棗味道突出,帶有好天然嘅甜味p.s. 六如前身係三小漁,本身之前仲以為三小漁執咗,原來只係改咗名🙂↕️六如📍中環皇后大道中139號The L. Place 5樓
「午市一人套餐」
前菜
▪️煙燻糖心蛋🥚
糖心蛋充滿煙燻味,上面放咗啲炸過嘅菇菌🍄🟫,更香更有口感
▪️竹炭黑磚脆豆腐
外皮酥脆,入面嘅豆腐滑溜,配埋少少炸蒜🧄一齊食,夠晒香口
湯
▪️養生燉湯🥣
用咗烏雞🐔、瘦肉🐷、瑤柱等去燉湯,飲落清甜,好滋補嘅感覺
主菜
▪️宮保大蝦球🦐
▪️鮮魚湯茨實泡菜苗🐟🥬
甜品
▪️焦糖芝士軟糕🧀🍰
「精選套餐」
▪️南瓜芝士焗斑球🎃🧀🐟
▪️棗茸糕
蒸起熱辣辣,口感好煙韌,紅棗味道突出,帶有好天然嘅甜味
六如
📍中環皇后大道中139號The L. Place 5樓