2024-05-15
媽咪話聽朋友講呢度嘅鵝腸好好食所以決定趁母親節過嚟食飯慶祝🌹舊式茶居,雖然坐得唔太舒適,裝潢亦有啲年代感,但可能因為有心理準備,反而嚟到覺得衛生情況都ok喎地下尚算乾淨,起碼唔係話周地垃圾或者濕漉漉嗰種杯碟的確有啲污漬,但反正係咪都會自己沖,認真沖完抹完就可以安心食因為係母親節,餐廳仲準備咗康乃馨送畀媽媽,真係估唔到😃我哋一行4人,叫咗6個餸一支啤酒另加白飯,都好夠食✨️豉油王鵝腸 4🧡/5首先講吓我媽最想試嘅鵝腸好大碟鵝腸!初頭以為係搵啲芽菜墊起咗,點知發現食極都仲有家人都覺得鵝腸肥瘦剛好,配埋芽菜薑絲等唔同配料,好好食😋媽媽大讚佢嘅性價比高!✨️竹笙扒芥膽 3🧡/5竹笙都唔差嘅但係感覺同芥菜唔係好夾芥菜太大條,食起上嚟比較困難同埋個芡汁比較厚,又畀竹笙吸哂,芥菜嘅芡比較少,感小姐覺得一般✨️油鹽老虎蝦(4隻) 4🧡/5上碟賣相有啲‘’凋零‘,就係嗰4隻蝦冇其他配料不過味道唔錯,蝦都算大隻厚肉,食落彈牙✨️椒鹽鮮魷拼脆豆腐 4.5🧡/5好好食嘅椒鹽鮮魷呀!個炸漿夠薄身又夠脆,仲要一啲都唔油膩,鮮魷亦新鮮爽脆,點埋喼汁好好食!!!🦑🦑🦑個豆腐係普寧豆腐嗰隻,都香口,又係唔油膩嘅如果係就咁鮮魷我
所以決定趁母親節過嚟食飯慶祝🌹
地下尚算乾淨,起碼唔係話周地垃圾或者濕漉漉嗰種
因為係母親節,餐廳仲準備咗康乃馨送畀媽媽,真係估唔到😃
我哋一行4人,叫咗6個餸一支啤酒另加白飯,都好夠食
✨️豉油王鵝腸 4🧡/5
首先講吓我媽最想試嘅鵝腸
好大碟鵝腸!初頭以為係搵啲芽菜墊起咗,點知發現食極都仲有
家人都覺得鵝腸肥瘦剛好,配埋芽菜薑絲等唔同配料,好好食😋
媽媽大讚佢嘅性價比高!
✨️竹笙扒芥膽 3🧡/5
竹笙都唔差嘅
但係感覺同芥菜唔係好夾
芥菜太大條,食起上嚟比較困難
✨️油鹽老虎蝦(4隻) 4🧡/5
上碟賣相有啲‘’凋零‘,就係嗰4隻蝦冇其他配料
不過味道唔錯,蝦都算大隻厚肉,食落彈牙
✨️椒鹽鮮魷拼脆豆腐 4.5🧡/5
個豆腐係普寧豆腐嗰隻,都香口,又係唔油膩嘅
如果係就咁鮮魷我會俾5🧡/5
✨️油浸筍殼魚 4🧡/5
家人覺得係少見功夫菜👍🏻
魚身脆脆地,肉質好嫩滑有魚味
有蒸魚嘅滑同炸嘢嘅香
✨️香煎蓮藕餅 3🧡/5
煎得幾香口
係豬肉蓮藕餅嚟嘅
不過要趁熱食,因為佢薄身,亦唔係落好多肥肉嗰種,唔會好多汁,凍咗就更容易覺得乾
✨️喳咋糖水4🧡/5
食到最後,餐廳送咗每人一碗喳咋,入面好多唔同豆,幾好味
🟡總結 3.5🧡/5
今次叫咗嘅菜式有啲都唔錯,感小姐特別覺得椒鹽鮮魷好好食,家人就覺得油浸筍殼魚正
似乎煎炸嘢做得比較出色👍🏻
唔介意環境舊式啲嘅話,呢度食飯性價比高,冇加一嘅,我哋最後埋單唔洗一千🌟
媽媽已經話之後會考慮搵次過時過節一大班人可以book呢度聚,眼見佢都有啲可以坐到15人+嘅大枱
最欣賞侍應哥哥們服務親切,會同我哋吹下水之餘又成日主動幫我哋換走啲凍咗嘅茶水,幫成個用餐體驗加咗唔少分😃