2024-07-09 67 瀏覽
融合音樂的居酒屋,不在黃金地段,但在佐敦與尖沙咀中間,有間神秘感的餐廳,敞開木門,立即舞動身體,而且外面天氣超級熱,入到ENSO超級涼爽🩵店內掛著結他🎸、擺放CD及黑膠唱片,可見店主同音樂充滿熱誠!聽住現代音樂品嘗日本菜式,絕對系另一番風味🙌🏻▫️前菜蒜香炒枝豆 :呢款咁特別嘅枝豆料理,令同枱的小妹媽非常喜愛,仲話可以學嚇咁整嚟食🤭酒盜芝士 :濃厚芝士粒配上味噌漬物vs梳打餅,送酒一流嘅前菜😚▫️炸物唐揚甜蝦 :炸甜蝦山,大大兜火炙明太子山藥煎:本身山藥煎已經好好食😋,呢款配以明太子更令味道有所提升👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻▫️串燒蒜香厚切牛舌芯串:切得又厚,燒得又好味😋▫️燒物醬油燒飯團:簡簡單單嘅料理,醬油咸香剛剛好!▫️飲品巨峰梳打 :世一無酒精料理,配以上菜式絕對好食🤤⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯~你們既支持小妹最好既動力🫶🏻𝕐𝕠𝕦𝕣 𝕤𝕦𝕡𝕡𝕠𝕣𝕥 𝕚𝕤 𝕞𝕪 𝕓𝕖𝕤𝕥 𝕞𝕠𝕥𝕚𝕧𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟 ♡

▫️前菜

▫️炸物
唐揚甜蝦 :炸甜蝦山,大大兜

▫️串燒
蒜香厚切牛舌芯串:切得又厚,燒得又好味😋

▫️燒物
醬油燒飯團:簡簡單單嘅料理,醬油咸香剛剛好!

▫️飲品
巨峰梳打 :世一無酒精料理,配以上菜式絕對好食🤤

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯
火炙明太子山藥煎
醬油燒飯團
蒜香厚切牛舌芯串
巨峰提子梳打
Happy Friday!朋友介紹黎尖沙咀食円相 ENSO,以木系為主嘅居酒屋,貼左好多獨立樂隊同地下偶像團體的海報,播住音樂,想像得到老闆一定音樂同藝術品味既人同朋友分別叫左鯖魚燒 同埋 一人定食鯖魚燒鯖魚外皮燒得香脆,內裡魚肉嫩滑多汁,鮮味十足一人定食前菜係蟹棒蟹籽沙律,蟹棒肉質鮮甜,加上脆口嘅蟹籽,配埋清新爽口嘅沙律菜,整體感覺非常清爽😍日式南瓜湯濃郁香甜,口感絲滑,南瓜嘅自然甜味同湯底嘅香味融合得非常完美😋日式炸雞外皮香脆,雞肉嫩滑多汁,加上特製蘸醬,味道更加出色🥳鐵板蒜片牛柳粒係呢個餐既主菜,牛柳粒煎得剛剛好,外層微焦,內裡嫩滑,加上香脆嘅蒜片,口感豐富😋和風溫泉蛋伴飯係一道簡單但充滿驚喜嘅菜式,溫泉蛋滑嫩,配埋米飯同和風飯素,清碗冇難度啦最後嘅甜品係綠茶蕨餅,蕨餅質地Q彈,綠茶香氣濃郁,甜而不膩,係一道完美嘅結尾❤️配埋日本清酒五十嵐使用雄町酒米釀造層次豐富得黎好易入口,有白桃和梨味既甜濃郁酒體,口感清爽值得Encore 的居酒屋
Happy Friday!

同朋友分別叫左鯖魚燒 同埋 一人定食

鯖魚燒
鯖魚外皮燒得香脆,內裡魚肉嫩滑多汁,鮮味十足

一人定食

配埋日本清酒五十嵐
使用雄町酒米釀造
層次豐富得黎好易入口,有白桃和梨味既甜
濃郁酒體,口感清爽

值得Encore 的居酒屋
朋友今晚帶我黎呢間位於百利附近的日式小店,環境靚、服務態度非常好、食物質素高🥳 係我近期去過的餐廳中至愛***明太子沙律$62***7pm前嘅買一送一手工啤酒***明太子燒飯團$46***超級好好好食😋燒飯團🍙唔係好多地方有得食燒香咗既飯焦簡直係100分其實想order埋另一款醬油燒飯團㖭不過真係好飽了***抽子胡椒雞軟骨$68***炸得非常之香脆惹味***明太子蟹籽蝦冷烏冬$118***呢個dish好適合而家嘅天氣非常fresh之餘亦好好味👍***燒油甘魚鮫$108***又係好好食食材靚燒得啱啱好一d都唔油膩唔想諗食乜既話亦可以揀set有1人同2人set價錢配食物質素非常之reasonable會再次黎幫襯😉

***明太子沙律$62***

有1人同2人set
價錢配食物質素非常之reasonable
會再次黎幫襯😉
2024-06-28 51 瀏覽
🌟咖哩烏冬,瞓啦嚟講真係非常多,而且係用日本嘅傳統咖喱,甜甜地非常好食,而且口感都幾特別,係用日本嘅烏冬,口感煙煙韌韌,加埋咖喱其實都幾夾!🌟酒盜芝士,作為頭盤非常開胃,而且cheese非常好食,用嚟送酒一流, 鹹鹹地,而且再加埋本身嘅漬物,好少餐廳會有呢一個餐前嘅小菜,鍾意食嘅朋友都可以試吓🌟 煎餃子,係日式嘅餃子味道,作為小食嚟講都非常多啦,有5隻,入邊係椰菜同埋豬肉嘅味道,而且煎得非常香脆,再加埋餐廳嘅醬汁,呢個小食都冇得輸!🌟朋友都叫咗個炸薯條,炸薯條係即叫即炸,絕對唔係預先做好,因為食得出每一條都炸得非常挺身,而且咬落去熱辣辣,小食嚟講,份量都算即係幾多,呢個價錢CP值都真係幾高,薯條加埋紫菜粉更加好食,非常香口,正🌟 燒飯糰,醬汁燒飯團。呢一間餐廳係控制火候嘅時候都做得好好,做得又香又脆,絕對唔會燒得好燶,而且燒飯團係去居酒屋其中一個我最鍾意食嘅小食,整體上調味都唔錯!餐廳嘅氣氛非常好,而且非常旺場,如果上嚟嘅朋友記得早啲預約,如果唔係真係怕冇位!好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟衞生程度 (5粒

好食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
抵食程度(5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
位置 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
服務態度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
衞生程度 (5粒🌟)🌟🌟🌟🌟🌟
2024-06-26 47 瀏覽
原來尖沙咀佐敦呢邊有間咁靚咁高質嘅居酒屋,一入去就見到店舖擺咗好多好有心思嘅擺設,店內裝修簡潔,以木系為主,個人好喜歡😻佢啲手工啤酒同清酒好特別,好想飲,店員仲話啲酒單會轉,下次嚟可能已經會唔同咗,但因為要揸車,所以唔飲得🥲好傷心💔❤️蒜香炒枝豆第一次食有加乾濕蒜嘅枝豆,整體味道即刻變得好惹味🥰個人好鍾意,搭配埋酒真係一流👍🏻❤️和風紫菜魷魚鬚我之前係日本居酒屋食過,食完真係即刻愛上咗😍估唔到呢度都有得食,乜都係假,即嗌😂炸魷魚鬚配上帶有淡淡紫菜嘅炸外皮…沾上灑有七味粉嘅沙律醬,真係好正😍❤️蟹柳蟹子玉子燒玉子燒上面放上滿滿的蟹柳和蟹子,玉子嫩滑❤️食完真係會超滿足!❤️蒜香牛柳粒黑醬油炒飯碟炒飯好夠份量👍🏻炒飯用珍珠米,粒粒分明得嚟好煙靭,牛柳嘅香再加上生蛋黃,真係好好味😍

❤️蒜香炒枝豆

❤️和風紫菜魷魚鬚

❤️蟹柳蟹子玉子燒

❤️蒜香牛柳粒黑醬油炒飯
2024-06-26
2024-06-24 66 瀏覽
上班日同同事出咗去佐敦做嘢過咗lunch hour先搵食同事帶咗我嚟食円相隱藏喺鬧市入面 旺中帶靜從門口裝修就睇得出老闆嘅用心有如去咗日本嘅酒吧咁裡面唔算大 有居酒屋+ cafe嘅感覺Lunch set供應到5點有定食、蛋包飯仲有a la carte可以點小食、串燒Happy hour仲買一送一好啱三五知己嚟小酌幾杯但社畜仲要返工冇得飲酒 唯有食豪啲跟餐有小菜同麵豉湯涼菜幾好食 咸咸地 另一款爽脆 好開胃主角係咖哩漢堡扒蛋包飯$126好澎湃 咖哩、蛋同漢堡扒嘅份量都好多一切開漢堡扒 雖然佢好厚身 但見到裡面熟度剛剛好食落去有咬口之餘唔會鞋 幾juicy好滑炒蛋熟度都係剛好 少少流心 咖哩係地道日式嗰款 好香口入面仲有薯仔 送飯一流同事嘅吉列蠔都好正$98+$18大大隻又炸得香口 蠔夠新鮮 鎖住到水份唔會太乾 好食!加點咗一串蒜香厚切牛舌芯串$68同埋燒茄子$28即叫即燒 牛舌芯同樣厚身 但食落好爽口香脆 燒得啱啱好熟 唔會韌食落都唔會覺得油膩茄子都好好食 加埋日式醬汁同木魚絲係日本嘅感覺❤️飲品要咗Dirty漸層做得非常靚 仲要用靚靚嘅玻璃杯裝起非常適合打卡飲落去啡味香濃 用埋oat m
上班日同同事出咗去佐敦做嘢

有如去咗日本嘅酒吧咁

裡面唔算大 有居酒屋+ cafe嘅感覺
Lunch set供應到5點
有定食、蛋包飯
仲有a la carte可以點小食、串燒
Happy hour仲買一送一
好啱三五知己嚟小酌幾杯
但社畜仲要返工冇得飲酒 唯有食豪啲

跟餐有小菜同麵豉湯
涼菜幾好食 咸咸地 另一款爽脆 好開胃

主角係咖哩漢堡扒蛋包飯$126
好澎湃 咖哩、蛋同漢堡扒嘅份量都好多
一切開漢堡扒
雖然佢好厚身 但見到裡面熟度剛剛好
食落去有咬口之餘唔會鞋 幾juicy好滑
炒蛋熟度都係剛好 少少流心
咖哩係地道日式嗰款 好香口
入面仲有薯仔 送飯一流

同事嘅吉列蠔都好正$98+$18
大大隻又炸得香口 蠔夠新鮮 鎖住到水份唔會太乾 好食!

加點咗一串蒜香厚切牛舌芯串$68同埋燒茄子$28

非常適合打卡
飲落去啡味香濃 用埋oat milk 勁啱我口味
同事個巨峰梳打都話好好飲 唔係假嘅味道👅
2024-06-21 78 瀏覽
原來尖沙咀嘅韓國街附近有間高質居酒屋!採用木系裝修,餐具配襯好有心思,係令人舒服嘅用餐環境,好適合同朋友飯聚/淺酌!和風紫菜魷魚鬚 $88- 份量多,做佐酒小食一流- 魷魚鬚唔會韌,輕易咬得斷- 炸粉唔會太厚,食到紫菜味自選燒鳥串燒 (3款) $108- 揀咗雞肉、三角雞軟骨串、免治雞肉棒- 雞肉唔會柴,最欣賞免治雞肉棒,口感彈牙- 價錢方面三串嚟講有少少貴🤏🏿明太子玉子燒 $72- 微甜- 好軟綿綿,口感一流明太子蟹籽蝦冷烏冬 $118- 配料有3隻大蝦,蟹籽份量適中- 欣賞餐廳選擇用嚟入饌嘅烏冬,口感煙韌,絕對唔係嗰啲cheap cheap烏冬成口麵粉- 份量都幾飽肚白桃梳打 $48- 正常發揮,唔會太甜- 冇化學藥水味,而且唔會化學元素表咁嘅色,感覺比較天然值得一提呢間餐廳服務態度非常好,已經好少可喺香港地會遇到啲咁主動serve顧客嘅餐廳🥹職員見我哋就嚟食完會主動提供牙籤,仲主動refill配魷魚鬚嘅沙律醬添🫶🏿嚟呢度食飯絕對唔駛受氣~推!

和風紫菜魷魚鬚 $88
- 份量多,做佐酒小食一流
- 魷魚鬚唔會韌,輕易咬得斷
- 炸粉唔會太厚,食到紫菜味

和風紫菜魷魚鬚

自選燒鳥串燒 (3款) $108
- 揀咗雞肉、三角雞軟骨串、免治雞肉棒
- 雞肉唔會柴,最欣賞免治雞肉棒,口感彈牙
- 價錢方面三串嚟講有少少貴🤏🏿

明太子玉子燒 $72
- 微甜
- 好軟綿綿,口感一流

明太子蟹籽蝦冷烏冬 $118
- 配料有3隻大蝦,蟹籽份量適中
- 份量都幾飽肚

明太子蟹籽蝦冷烏冬

白桃梳打 $48
- 正常發揮,唔會太甜
- 冇化學藥水味,而且唔會化學元素表咁嘅色,感覺比較天然

嚟呢度食飯絕對唔駛受氣~推!
2024-06-18
  • 明太子蟹籽蝦冷烏冬
2024-06-17 45 瀏覽
發現原來尖沙咀漆咸圍道有間隱世嘅居酒屋小店,就決定試下去到漆咸圍好明顯見到一間特別有風格嘅餐廳, 入到去見到餐廳嘅擺設都覺得幾有心思, 佢哋有個食辣嘅挑戰都幾有趣。座位附近嘅牆都有啲特色擺設。餐廳仲有個吧枱位, 啱啱影完張相之後就坐滿曬人, 客人一路飲酒一路同侍應傾計都幾好, 我見侍應都好耐心講解介紹酒品。 可惜日有啲唔舒服所以冇飲酒,下次一定要約埋朋友嚟體驗下餐牌上面好多嘢都好吸引不過我哋得兩個人食唔到太多嘢。最後我哋叫咗:🌟 明太子玉子燒個明太子醬做得好好,蛋又整得好嫩滑,有口感!🌟 蒲燒鰻魚飯呢個飯嘅鰻魚真係好足料, 每一羹都可以不到鰻魚🌟提子梳打🌟自家製薑檸黑蜜🌟自家製黃豆粉蕨餅伴黑蜜呢個甜品好好味, 下次一定要再食!仲有啲串燒好似好正咁下次一定要試!
發現原來尖沙咀漆咸圍道有間隱世嘅居酒屋小店,就決定試下

座位附近嘅牆都有啲特色擺設。

餐牌上面好多嘢都好吸引不過我哋得兩個人食唔到太多嘢。

最後我哋叫咗:
🌟 明太子玉子燒
個明太子醬做得好好,蛋又整得好嫩滑,有口感!

🌟 蒲燒鰻魚飯
呢個飯嘅鰻魚真係好足料, 每一羹都可以不到鰻魚

日式鰻魚炒飯

🌟提子梳打

🌟自家製薑檸黑蜜

🌟自家製黃豆粉蕨餅伴黑蜜
呢個甜品好好味, 下次一定要再食!

仲有啲串燒好似好正咁下次一定要試!
日式鰻魚炒飯
2024-06-16 33 瀏覽
尖沙咀附近真係有好多好好嘅餐廳,今次係巷仔入面搵到呢間式居酒屋!店內裝修簡潔,木系嘅檯凳加上柔和嘅燈光,非常舒服,好適合情侶朋友一邊小酌一邊傾計☺️用餐當日咁啱有特別活動,惠顧任何sake🍶可參與抽獎活動,場面非常熱鬧!🔸鮟鱇魚肝前菜選擇左鮟鱇魚肝,魚肝的鮮美味道令人難忘,毫無腥味,油脂含量適中,搭配特製柚子醬料、蔥花、紫蘇葉,更添清新感。🔸燒雞腎雞腎爽口,肉質鮮嫩多汁,非常適合作為小吃或佐酒菜。🔸三角雞軟骨串三角雞軟骨串別具特色,在市面上相當少見。它結合了柔軟多汁嘅雞肉和彈牙脆爽嘅雞軟骨,口感層次豐富。🔸免治雞肉棒 免治雞肉口感嫩滑夾雜住雞軟骨,蘸點濃郁蛋漿,口感豐富。🔸蒜香厚切牛舌芯串食串燒我必叫嘅一定係牛舌👅厚切牛舌燒得好香,滿滿牛油香,口感彈牙,一啲都唔韌。🔸日式鰻魚炒飯 呢碟炒飯炒得粒粒分明,每粒飯都包裹住蒲燒鰻魚汁,好入味,而且好足料,每啖都有滿滿嘅鰻魚粒。

🔸鮟鱇魚肝

🔸燒雞腎
雞腎爽口,肉質鮮嫩多汁,非常適合作為小吃或佐酒菜。

🔸三角雞軟骨串

🔸免治雞肉棒
免治雞肉口感嫩滑夾雜住雞軟骨,蘸點濃郁蛋漿,口感豐富。

🔸蒜香厚切牛舌芯串

🔸日式鰻魚炒飯

呢間和風酒吧位置上雖然唔顯眼,但係入到去一睇裝修就知道臥虎藏龍,牆上面放咗唔同國家嘅CD,充分突顯咗老闆嘅音樂品味。我哋去嗰陣仲有枱日本人嘅客,證明連local日本人都欣賞佢哋嘅嘢食同酒🫡餐廳有套餐選擇,亦都可以散叫。我哋叫咗個一人餐($258),包晒前菜、沙律、湯、小食、鐵板料理、食事、甜品同埋飲品,份量基本上係夠兩個女仔食。另外仲散叫咗一個流心芝士年糕($48)、明太子玉子燒($72)。首先嚟到嘅係套餐嘅日式漬茄子、蟹柳蟹籽沙律、日式南瓜湯,南瓜湯好Creamy好Rich,個沙律有勁多蟹籽,而且沙律菜份量比出邊嘅餐廳多,夠晒健康。小食我哋揀咗日式炸雞(2件),個脆度炸得啱啱好,食落啲雞肉都好嫩滑。至於鐵板料理就叫咗蒜香帆立貝,上到枱仲係渣渣聲,帆立貝超大粒!同埋好鍾意洋蔥加埋個汁,勁適合送飯。個餐仲有一個和風溫泉蛋拌飯,甜品就係自家製蕨餅(抹茶伴紅豆),仲有個黑糖醬俾你點。個蕨餅勁煙靭,紅豆又好甜,食得出一定唔係來貨。去得日式酒吧梗係要試吓sake,套餐包一杯飲品,我哋揀咗六根純米吟釀,味道非常之甘香柔和,飲得出有少少蘋果同埋啤梨味,就算平時冇飲開酒,都會鍾意!成餐飯食咗咁多嘢,人

成餐飯食咗咁多嘢,人均先係二百幾蚊,再加埋環境又好坐,下次去尖沙咀都會再試吓佢唔同酒👍🏻
2024-06-13 55 瀏覽
上網見到依間有魔鬼辣椒挑戰🌶️🔥(太辣我就唔挑)但係都見到小食有用魔鬼辣椒粉,所以去一探究竟🙂‍↕️ENSO入門版🌶️🌶️🌶️🌶️人畜無害粒粒魚仔雪糕入口感覺似食咗啖譚仔大辣入口🔥大約5分鐘回復正常🤣小試牛刀一下😛鬼椒粉辣薯條🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️新鮮熱辣🔥用上我最愛的粗薯條🍟大廚都有將辣椒粉調味,不只是只有鬼椒粉🤣等我哋食辣嘅同時都感受到美味的食物😌激辛之雞翼🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️新鮮熱辣🔥雞翼炸到脆卜卜,肉質非常juicy🙂‍↕️越食越辣,但愈食愈上癮🥵和風紫菜魷魚鬚新鮮熱辣🔥粉漿有紫菜碎,真係有紫菜味🤣而魷魚鬚好煙韌彈牙👍🏻蒜香厚切牛舌芯蒜味香濃,肉質鮮嫩,燒得剛剛好👍🏻咖喱吉列蠔飯 (+$18轉蛋包飯)咖喱蒜蓉日本甜咖喱(唯一一樣唔辣的食物🤣),吉列蠔有四大隻而蛋包飯的飯是另外煲的,不是白飯,是有蒜味的🧄📍円相地址: 尖沙咀漆咸圍1-3號地舖電話: 63771989#尖沙咀 #日式餐廳 #魔鬼辣椒挑戰賽

ENSO入門版🌶️🌶️🌶️🌶️
人畜無害粒粒魚仔雪糕

鬼椒粉辣薯條🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

激辛之雞翼🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️🌶️

和風紫菜魷魚鬚

蒜香厚切牛舌芯
蒜味香濃,肉質鮮嫩,燒得剛剛好👍🏻

咖喱吉列蠔飯 (+$18轉蛋包飯)

📍円相
地址: 尖沙咀漆咸圍1-3號地舖
電話: 63771989

#尖沙咀 #日式餐廳 #魔鬼辣椒挑戰賽
漆咸圍係一條細街,行下街慢慢過黎都尚算方便,門面望落充滿心思和日本特色,橫拉開門,WOW,幾骨子幾靚gum,左右兩邊營造屏風效果有唔同既擺設,我都特登影左相,坐低係三五知己聚腳既好地方,食物主要小食炸物,亦有飯類特色日本食品,反而冇壽司剌身食材,不過For無論一班朋友或者兩小無猜黎食我相信都會鍾意,因為佢最出色既係食物味道同服務,店員非常有禮同耐心介紹,冇飲開酒既我一問再問,佢竟然都慢慢解釋我知,呢樣野值得一讚! 我同女友兩個人就嗌左個二人餐同散叫左啲野,食到好飽前菜 — 日式漬茄子凍食爽滑既漬茄子,我其實本身對漬物一直冇乜喜好,但呢個入口爽甜多汁,但又冇平時漬物果種水汪汪感覺,味道入哂落舊茄子度,配上大量木魚碎,我就巧鍾意呢份前菜喇,真心清新又剌激胃口胡麻豆腐沙律沙律最緊要新鮮,呢碟沙律絕對合格,灑上邪惡既胡麻醬令人胃口大開,不得不提既係果舊滑豆腐,以為只會無味係外在有醬啦,點知成舊充滿豆味,係真係日本既好食豆腐日式南瓜湯充滿南瓜味湯,飲落仲要係有豐富南瓜蓉,有良心既食店果然係有良知,連啲野都係咁出色日式炸雞熱辣辣既炸雞上枱,香氣四溢,大家都知炸雞一定係用冰鮮雞架喇,呢個炸得完全冇雪
前菜 — 日式漬茄子
胡麻豆腐沙律
日式南瓜湯
日式炸雞
熱辣辣既炸雞上枱,香氣四溢,大家都知炸雞一定係用冰鮮雞架喇,呢個炸得完全冇雪藏味,咬落去肉質彈牙,唔錯!
鐵板蒜片牛柳粒
可以話個蒜片同洋葱已經令我食到停唔到,牛柳粒一人餐黎計都算份算充足,食呢個撈飯係冇得輸的
和風溫泉蛋拌飯
事前已經被前菜小食開哂胃,再用呢個飯配合鐵板牛柳粒,食到真心停唔到,三扒兩撥我同女友分哂成個飯,初時以為個飯都會細碗,點知係大碗黎,正!乾身粒粒分明既飯粒我鍾意
自家製黃豆粉蕨餅(mocha)
甜品由蕨餅配合黑糖漿,算係完美滿足,唔會係西式Cake果種油膩邪惡感,舊餅煙韌有咬口,沾水糖漿令人更開心,食到最尾果時太滿足,竟然唔記得左為呢個甜品影相,可惜可惜!

散嗌既食品就有
酒盜芝士$68
呢個芝士配合餅,可以話送酒一流,如果齋食就會重口味,加埋酒先係美妙,飲酒既話除左炸物,相信呢個係一個好選擇
蒜香厚切牛舌芯串$68
奇怪點解會食到炭燒味道,佢烤得恰到好處,爽口易咬,味道充滿燒烤既味道但又唔會係燶果種味,肉質鮮甜,法官大人,我冇野講了
明太子燒飯團$46
如果以為飯團冇咩野好講既話就太睇少佢了,黎到時熱辣辣,佢將明太子燒溶哂係飯團表面,成舊飯外面已經烤到脆卜卜,但係入面保持飯粒既煙韌,用筷子一夾分開細細啖咁入口,完全感受到製作既用心過程,好味!
Sake(六根)
簡單嗌左一杯Sake,雖然15%,但飲落唔會太嗆,送酒盜芝士同食物都變得易入口,酒柔滑而甘香,停留係舌頭上面唔會太久
2024-06-06
5 分鐘 (堂食)
  • 日式漬茄子,日式南瓜湯,明太子燒飯團,鐵皮蒜片牛柳粒
2024-06-10 22 瀏覽
呢日喺尖沙咀行完街想搵間居酒屋食上網搵到呢間好似幾吸引就同朋友嚟試下打頭陣係蟹籽蟹柳玉子燒玉子好香蛋味 上到嚟仲係熱辣辣一層層足料得嚟夠鬆軟個沙律醬薄薄地唔太膩 同玉子個味夠夾蟹柳同蟹子份量都好慷慨 鍾意食玉子嘅你地一定唔可以錯過!和風天婦羅魷魚鬚好鬆軟唔韌 炸漿夠哂薄 又痴倒啲魷魚點埋蛋黃醬食勁滿足 食唔停口餸酒小食必點呢個月見雞肉棒串除咗有肉仲有啲軟骨 食落口感豐富同埋啲肉好新鮮同唔肥膩 炭燒令佢更香口唔係每間居酒屋都會見到燒飯團 見到Menu上嘅明太子燒飯團好吸引就一於叫嚟試吓燒飯團嘅醬香味十足 表面燒到微脆加埋上面鹹香嘅明太子醬 滋味十足呢碟蒜香牛柳粒黑醬油炒飯係餐廳signature 果然好好味!蒜味好出 加埋啲蔥勁香口牛肉味道香濃且嫩 份量仲好多撈埋蛋黃更順滑成碟飯好大碟 好抵食
呢日喺尖沙咀行完街想搵間居酒屋食
上網搵到呢間好似幾吸引就同朋友嚟試下

打頭陣係蟹籽蟹柳玉子燒
玉子好香蛋味 上到嚟仲係熱辣辣

一層層足料得嚟夠鬆軟
個沙律醬薄薄地唔太膩 同玉子個味夠夾
蟹柳同蟹子份量都好慷慨
鍾意食玉子嘅你地一定唔可以錯過!

和風天婦羅魷魚鬚好鬆軟唔韌 炸漿夠哂薄 又痴倒啲魷魚

蒜味好出 加埋啲蔥勁香口
牛肉味道香濃且嫩 份量仲好多

撈埋蛋黃更順滑
成碟飯好大碟 好抵食

📍 円相 (尖沙咀)尖沙咀漆咸圍1-3號地舖円相是一家位於尖沙咀的日本料理餐廳,餐廳以日本傳統料理為主,致力於呈現正宗的日式飲食文化。菜單包括各式滋味豐富的日式小菜、精緻的壽司與刺身、精心炮製的鰻魚料理等,食材皆出自日本,新鮮優質。👉 一人套餐💰$258😋😋😋😋.8/5🟡日式漬茄子 - 泡在鹹甜醬汁中的茄子片,清脆爽口,帶有淡淡的酸甜滋味,令人胃口大開。🟡日式南瓜湯 - 濃郁的南瓜香氣,湯汁細滑順口,適量的鹽味和奶味恰到好處,是一道溫暖舒適的好湯品。🟡胡麻豆腐沙津 - 軟嫩的豆腐配上濃郁的芝麻醬,清新的香菜和蔬菜,口感層次豐富,清新爽口。🟡一人小食 日式炸雞(2件) - 外酥內嫩,炸得恰到好處,醬汁甜中帶鹹,十分惹味。🟡鐵板蒜片牛柳粒 - 牛肉鮮嫩多汁,蒜香四溢,爆香滋味十足,和白飯完美配搭。🟡迷你醬油湯烏冬 - 湯頭清爽鮮甜,麵條彈牙,醬油香氣撲鼻,簡單美味。🟡自家製嶡餅(抹茶伴紅豆) - 外層酥脆,內餡綿密細滑,抹茶恰到好處,紅豆餡香甜可口,是一道健康養生的好甜點。🟡薑檸黑蜜 - 生薑的溫和辣味,檸檬的酸爽,黑蜜的滋潤,三種口感和諧融合,清涼解膩。🥰這頓豐盛的一人晚餐,無論在味道、
📍 円相 (尖沙咀)
尖沙咀漆咸圍1-3號地舖

円相是一家位於尖沙咀的日本料理餐廳,餐廳以日本傳統料理為主,致力於呈現正宗的日式飲食文化。菜單包括各式滋味豐富的日式小菜、精緻的壽司刺身、精心炮製的鰻魚料理等,食材皆出自日本,新鮮優質。

👉 一人套餐
💰$258
😋😋😋😋.8/5
🥰這頓豐盛的一人晚餐,無論在味道、營養、視覺美感都堪稱出色,料理手法細緻,食材新鮮優質,展現了廚師的高超水平。從開胃到甜點,層次分明,令人飽足又流連忘返。是一頓充滿心意的精心之作。

👉 明太子玉子燒
💰$72
😋😋😋😋.9/5
蛋餅外層軟嫩,內餡爽滑鹹香,加上明太子的鮮甜,口感豐富多層次。

👉 明太子燒飯團
💰$46
😋😋😋😋.8/5
飯團外皮金黃香脆,內餡飽滿鮮香,明太子的味道深入飯粒,是一道回味無窮的美味佳餚。
這兩道明太子料理都運用了高級食材,烹調手法熟練,呈現出色的視覺效果和口感,絕對是一頓豪華又極富情調的餐點

回頭: yesyesyes,總的來說,円相是一家極富匠心的正宗日料餐廳,集高質素食材、精湛廚藝和舒適環境於一身,為喜愛日式料理的食客帶來一流的用餐體驗👍🏻🥰❣️
2024-06-09 22 瀏覽
呢間餐廳位置正正因為比較隱蔽環境好舒服😌設計充滿日式風格,座位寬闊👍🏻-咖喱吉列豬扒蛋包飯 $106包前菜同湯,額外加飲品可以跟餐味噌湯唔鹹👍🏻前菜好爽微辣開胃豬扒炸得脆咖喱唔辣又有紅蘿蔔同薯仔粒十分足料蛋嘅份量好大份舖滿曬成個碟唔淨止包住啲飯!炒得好滑超好食🤤-甜品-自家製黑蜜燕麥奶布甸 $48聞到好香甜嘅黑糖漿味,加上布甸本身個底唔會好甜同黑蜜一齊食啱啱好,而且整得好滑十分推薦大家黎食呢個飯後甜品🍮👍🏻-另外仲有唔同嘅特色酒可以試好適合同朋友黎傾計飲酒🍻Menu除左定食之外,仲有其他串燒,炒飯等等!最近仲有個食辣嘅挑戰🔥要簽生死狀🔥但都有其他辣嘅小食可以試下,推薦平時鐘意食辣嘅可以一試仲有自家製辣椒醬賣!有興趣仲可以買返去添😆
呢間餐廳位置正正因為比較隱蔽環境好舒服😌
設計充滿日式風格,座位寬闊👍🏻

咖喱吉列豬扒蛋包飯 $106

包前菜同湯,額外加飲品可以跟餐
味噌湯唔鹹👍🏻前菜好爽微辣開胃

豬扒炸得脆

咖喱唔辣又有紅蘿蔔同薯仔粒十分足料
蛋嘅份量好大份舖滿曬成個碟
唔淨止包住啲飯!炒得好滑超好食🤤
甜品-自家製黑蜜燕麥奶布甸 $48

聞到好香甜嘅黑糖漿味,加上布甸本身個底唔會好甜
同黑蜜一齊食啱啱好,而且整得好滑
十分推薦大家黎食呢個飯後甜品🍮👍🏻
另外仲有唔同嘅特色酒可以試
好適合同朋友黎傾計飲酒🍻

Menu除左定食之外,仲有其他串燒,炒飯等等!

最近仲有個食辣嘅挑戰🔥要簽生死狀🔥

但都有其他辣嘅小食可以試下,推薦平時鐘意食辣嘅可以一試
仲有自家製辣椒醬賣!有興趣仲可以買返去添😆