2013-10-19 11086 瀏覽
近日幫襯很多餐廳,不但食物質素差,而且服務態度勁差,所以要贊一下YMCA再臨閣,光顧過幾次都無令我失望,不論是下午茶自助餐,還是晚上自助餐,雖然款式不算太多,但食物有質素,就以下午茶自助餐為例,百鬆蚊的價錢,真係好低,而食物質素一點都唔馬虎,燒三文魚腩才是一絕,比得上日本餐廳做的,外脆內軟又唔會炸到乾,甜品芝士餅也是不錯的選擇,不會太甜,而且仲有鮮果汁、茶、咖啡……不停供應,侍應都好有禮貌,服務態度超好,令人有賓至如歸的感覺,加上開揚的景致,相當舒適! 很好很好!
 很好很好!
2013-09-14
2013-08-10 9351 瀏覽
從來很少認認真真地看一場「幻彩匯香江」, 那晚可以吃著心愛的晚餐, 並且安坐在梳化椅上, 聽著電台經餐廳轉播的官方背景音樂, 的確算是一項新鮮玩意!自助餐由6:15pm開始, 侍應生會詢問各位想飲什麼開胃飲品, 可選汽水、橙汁或啤酒, 此項服務是任飲的兼是由侍應生奉客。橙汁含有果肉, 味道酸酸甜甜, 好開胃。凍海鮮都有多款選擇: 麵包蟹、小龍蝦、翡翠螺、凍蝦、青口, 海鮮新鮮也爽口, 質素不會太差。同樣是晚市值二百多元的自助晚餐, 這兒就有刺身與壽司供應, 刺身切得厚薄適中, 入口冰涼涼無雪氣, 肉質緊緻, 味道亦甜美。冷盤除了有一系列已撈及未撈的沙律外, 對我來說有幾款冷盤是在坊間裏較為罕見但又煮得很好吃:肝醬批...應該是廚師自家煮製而非街外貨, 入口幼滑, 肝味濃郁, 味道純正, 還會有少許肝味帶苦的回甘, 食落一點也沒有煎鵝肝那種肥膩油滯感, 可以說是肝得多輕盈。雲石蛋伴芥末籽蛋黃醬...雲石蛋的意思應該是把熟蛋的蛋殼敲裂再浸在有顏色的湯汁裏, 令那些湯汁入侵蛋白來形成痕跡條條, 仿如雲石般。芥末籽蛋黃醬的味道是辣辣的頗開胃, 兩者撈來吃竟然可以變得清新可口。香辣牛肉絲沙律..
含橙肉的橙汁
凍海鮮
同樣是晚市值二百多元的自助晚餐, 這兒就有刺身壽司供應

肝醬批、雲石蛋、香辣牛肉絲沙律
香辣牛肉絲沙律...香辣牛肉絲竟可以弄到有牛肉肉鬆再加辣汁的味感, 肉質是絲絲帶纖維那種蓬鬆的口感再被酸辣汁包圍著; 除了牛肉絲, 在沙律內也有蕃茄角、生洋蔥條、顏色椒絲, 感覺很有亞熱帶風味。

至於熱盤都有多種選擇, 肉質天然是沒有被鬆肉粉洗禮過, 因此也不逐一介紹...
熱盤
廚師即炸天婦羅, 看樣貌都OK呀!
全晚最愛就是這件燒肋骨牛扒
燒肋骨牛扒
Medium rare的程度勁討我歡心, 牛肉味道濃厚, 肉嫩鮮美, 食後在口腔中留有一陣臊香。
黑白朱古力奶凍、藍莓芝士餅、南瓜布甸
牛奶布甸
豆腐花、雀巢雪糕
甜品的味道都是偏向濃郁, 含牛奶成份那些甜品就會比較重奶味, 味道雖然是濃但並非會令人食到滯, 而且不會一路死甜

題外話/補充資料: 進餐日期是在七月, 希望現在的餐點依舊會保持得到優良的美味。
2013-07-02
$283.80 (晚餐)
含橙肉的橙汁
黑白朱古力奶凍、藍莓芝士餅、南瓜布甸
牛奶布甸
豆腐花、雀巢雪糕
2013-07-12 7371 瀏覽
因為要找地方消磨時間,左找右找,最後決定自助餐。一個人慢慢食,慢慢坐,不會被人催你結賬。 以前都聽過YMCA食物不錯,看見食評還推介維港景,加上是附近相對便宜。星期五,HKD138 +10% 不知是不是平日中午關係,約三成滿,如果不是鄰桌的老人家在高談,應該可以靜靜地享受美景佳餚。 自助餐分了數個區: 1.餐湯餐包中西湯各一          2. 前菜超過十款,最特別是涼伴雪耳。好有食海蜇的感覺,又有營養又健康。                3. 冷盤有一些比較特別的選擇,我在別處都未食過﹕蕃茄意大利粉火腿凍和酥皮豬肉卷。味道雖然比較淡,不算突出,但從未食過,感覺很有新鮮感。       4. 日式設有一個較少規模的日式吧,沒有魚生壽司,日式小食也齊全,有冷麵、豆腐,味道算不錯。         4. 熱盤種類也是多,超過十幾款,有粥,有點心,有牛排,還有豬腳薑。如果有羊排和豬排就更完滿。是次我沒有食點心,其他熱盤只能算不過不失,無驚喜也無失望。       5. 生果芝士甜品十幾款甜品,又有芝士,生果和雪糕,大家記得留肚食。        是次推介,蛋撻。酥皮好脆,細細粒,容易食
因為要找地方消磨時間,左找右找,最後決定自助餐
一個人慢慢食,慢慢坐,不會被人催你結賬。

自助餐分了數個區:

1.餐湯餐包
中西湯各一

2. 前菜

3. 冷盤

4. 日式

4. 熱盤

5. 生果芝士甜品
十幾款甜品,又有芝士,生果和雪糕,大家記得留肚食。

是次推介,蛋撻。酥皮好脆,細細粒,容易食。
蛋撻

太喜愛芝麻,雖然有點肚脹,但忍不住,要吃一杯

白色的咋喳,我也是第一次見;味道還是紅色的比較濃。
咋喳

2013-06-28
蛋撻
2013-07-01 4884 瀏覽
小妹第一次寫食評, 請各位多多指教 . 星期四收到五月的考試成績不俗, 心情勁靚, 心血來潮想趁週末同'蝦子餅' (Husband: 我對丈夫暱稱)食tea buffet 慶祝, 曾先後致電數間酒店均表示 FULL , 突然想起上年經常去游水的YMCA內的西餐廳:再臨閣, 幸運地能訂位並如期星期六享用。開始時間為3:15pm, 我倆於2:50pm最先到達。因員工正忙於擺放食物, 需於門外排隊稍候, 但我卻被眼前的開揚景觀吸引過去 , 一排排落地玻璃面向文化中心, 藍天白雲, 令人心曠神怡及食慾大增。3:10pm終於可以入座, 因訂位時要求窗邊位, 果然景觀一流。好啦, Let's go, 去攞嘢食啦! 首先到熱葷區細看:有供應源源不絕的至愛-三文魚頭 (味道尚可, 幾香口, 食幾碟已回本。第一輪有三文魚腩供應 , 之後的多連骨) ˴ 肉醬意粉 (雖夠熱但略為乾身) ˴ 時蔬-西蘭花 (夠林甜及味清淡) ˴ 咖喱魚蛋 (因我不吃辣, '蝦子餅'認為可再辣些便更惹味), 雞翼 (一般), 尚有多款中式點心如牛肉燒賣˴蒸肉包˴珍珠雞...水準可媲美酒樓, 值得一試) ˴ 鹵水豆腐片 (
小妹第一次寫食評, 請各位多多指教

, 之後的多連骨) ˴ 肉醬意粉 (雖夠熱但略為乾身) ˴ 時蔬-西蘭花 (夠林甜及味清淡) ˴ 咖喱魚蛋 (因我不吃辣, '蝦子餅'認為可再辣些便更惹味), 雞翼 (一般), 尚有多款中式點心如牛肉燒賣˴蒸肉包˴珍珠雞...水準可媲美酒樓, 值得一試) ˴ 鹵水豆腐片 (很淡, 濃味D會更好)。另外還有西多士˴肉桂蘋果卷, 因我倆不好炸物, 沒有嘗試, 不能評論, 但賣相不俗。

三文魚腩及肉醬意粉
西蘭花, 雞翼, 牛肉燒賣, 咖喱魚蛋, 鹵水豆腐片

西式輕食方面, 有我的至愛: 煙三文魚多士 (夠鮮味) ˴ 吞拿魚多士 (好味) ˴ 芝腿三文治(有麥包及白包兩種款式, 我選了麥包, 味道一般), 另有迷你英式鬆餅及芝士麻糬波波 (餐廳好細心, 擺放多士爐供客人烘熱食用, 夠方便, 熱烘後更好食...good)。
多士, 麻糬波波, 迷你英式鬆餅
甜品都有多款中及西式選擇, 中式有迷你合桃酥 (稍微偏林, 不夠鬆化) ˴ 木桶豆腐花 ('蝦子餅' 大讚, 因木桶細小, 卻可自己動手取出, 很滑及有濃濃豆香) ˴ 紅豆小涼果? (忘記正確名稱, 賣相精緻, 貌似豆沙水晶餅, 每粒均用一塊綠葉包起, 吃後愛不釋手, 甜而不膩, 軟糯有口感...yummy
)。西式有迷你西餅蛋糕仔 (一共有三款, 但全部是朱古力蛋糕, 我沒有吃) ˴ 芝士蛋糕 (好好味, 屬軟身的, 啖啖均有濃郁芝士香味, 正) ˴ 栗子蛋糕 (另一好味之選, 栗子味濃, 正) ˴ 雜果啫喱 (一般, 沒甚特別)。另有生果沙律 (好味, 因第一二輪內有大量半邊桃) ˴ 新鮮生果 (西瓜˴哈密瓜及蜜瓜 - OK) ˴ 粟米仔 (OK) ˴ 豆類 (紅腰豆及鷹嘴豆 - 林甜及欣賞其採用健康的食材, 不錯)。最驚喜之處是有一個小雪櫃, 內有任取任食雪糕杯 (三種口味: 黑芝麻˴雲呢那及朱古力, 細細杯可食多D)。
芝士蛋糕, 栗子蛋糕, 紅豆小涼果, 半邊桃
生果及雪糕
飲料包任飲蘋果汁及橙汁, 另有熱茶˴熱啡供應。

總括而言, 員工細心有禮, 環境地方雖小但光潔, 食物有水準, 大部份都不停 refill, 雖然沒有海鮮及魚生供應, 但以價錢計, 選擇已多。小妹已準備計劃下次同家人: 如餐廳名字一樣 : "  次 光  ", 哈哈
2013-06-29
20 分鐘 (堂食)
紀念日
三文魚腩及肉醬意粉
多士, 麻糬波波, 迷你英式鬆餅
芝士蛋糕, 栗子蛋糕, 紅豆小涼果, 半邊桃
生果及雪糕
  • 芝士蛋糕 栗子蛋糕 紅豆小涼果 半邊桃
  • 多士 麻糬波波 迷你英式鬆餅
2013-06-09 3308 瀏覽
上個月還在舊公司打滾的最後一個星期,其中一位上司很慷慨的請了我到再臨閣享用一頓豐富的晚餐。我倆甫下班便打的前來,約6:05PM已經抵達,是當晚的第一枱顧客。我們選擇了闊落的卡位,傾談不錯。到6:15PM才正式開始用膳,那時時間尚早,所有食物擺設的非常整齊有致。由於價格相宜,對食物的種類和質素期望不太高,所以即使食物味道和款式較一般,但尚算可以接受。由於小妹不喜歡刺身和壽司,所以沒法評論,但從外觀上看,還算新鮮。吃了兩三片煙三文魚,十分肥美,但稍嫌煙燻味不足。可能成本較低,熱葷的種類很多,大約有十個菜式。炸魷魚圈(左上):不夠脆燒豬排骨(右上):味道不俗、肥瘦適中印度式烤雞(左下):沒有嚐試黑椒汁牛仔腸(右下):一般急凍貨式蒸比目魚(左上):有點鮮味,但蒸過了火,有點腍莧菜龍脷柳(右上):白汁不太濃,沒有蓋過魚肉味金不換炒蜆(左下):雖然及不上大排檔的惹味,還可以吧芝士白汁焗著(右下):芝士白汁份量十足,沒有令我這個芝士迷失望甜品方面,選擇不太多,味道也中矩中舉。整體來說,每人不到三百元便能享用自助晚餐,又可以找個地方聊聊,這樣是個不錯的選擇。
海鮮
壽司
由於小妹不喜歡刺身壽司,所以沒法評論,但從外觀上看,還算新鮮。
煙三文魚
吃了兩三片煙三文魚,十分肥美,但稍嫌煙燻味不足。
沙津吧
熱葷
可能成本較低,熱葷的種類很多,大約有十個菜式。
炸魷魚圈(左上):不夠脆
燒豬排骨(右上):味道不俗、肥瘦適中
印度式烤雞(左下):沒有嚐試
黑椒汁牛仔腸(右下):一般急凍貨式
熱葷
蒸比目魚(左上):有點鮮味,但蒸過了火,有點腍
莧菜龍脷柳(右上):白汁不太濃,沒有蓋過魚肉味
金不換炒蜆(左下):雖然及不上大排檔的惹味,還可以吧
甜品
甜品方面,選擇不太多,味道也中矩中舉。

2013-05-07
用餐優惠
其他
每年聖誕都會一家人去吃一頓自助餐, 普天同慶嘛~ 雖然香港第3季通脹率升幅放緩, 但未能完全反映在食品上, 今年各大酒店的聖誕自助餐價格比上年仍然上升逾10% 據聞在尖沙咀半島酒店吃一頓聖誕自助餐, 每位多謝 $ 1688 持家有道的我 當然在十一月中開始留意自助餐價格, 並抽絲剝繭兼推敲一下 ...... 目的是要找間有節日氣氛兼抵食的聖誕自助餐餐廳半島酒店... 可能要下世先食得起, 不過在同一地段 ... 給我找到一間餐廳的聖誕自助餐價格是比半島酒店便宜4倍有多 還要是超有聖誕氣氛 那兒就是香港基督教青年會 The Salisbury-YMCA of Hong Kong 的再臨閣 Salisbury Dining Room大堂有馬槽佈置, 是一真正切合聖誕節意思的裝飾, 還有樂隊、歌手表演 , 氣氛一流。乘升降機到四樓, 餐廳入口附近放著一高身聖誕樹, 而進入餐廳後就覺得四週環境很光猛, 是日光充足那種光猛, 而且還帶一陣暖意;自助餐食物檯是擺放在餐廳的中央, 範圍不大但冷熱盤甜品等部份都是分門別類兼有條理地擺放出來;聖誕佈置亦是走簡約風, 始終別忘記這兒是香港基
每年聖誕都會一家人去吃一頓自助餐, 普天同慶嘛~

持家有道的我

還要是超有聖誕氣氛
那兒就是香港基督教青年會 The Salisbury-YMCA of Hong Kong再臨閣 Salisbury Dining Room

大堂有馬槽佈置, 是一真正切合聖誕節意思的裝飾, 還有樂隊、歌手表演 , 氣氛一流。乘升降機到四樓, 餐廳入口附近放著一高身聖誕樹, 而進入餐廳後就覺得四週環境很光猛, 是日光充足那種光猛, 而且還帶一陣暖意;自助餐食物檯是擺放在餐廳的中央, 範圍不大但冷熱盤甜品等部份都是分門別類兼有條理地擺放出來;聖誕佈置亦是走簡約風, 始終別忘記這兒是香港基督教青年會, 聖誕節的主角還會是聖誕老人嗎?

被安排的座位環境寧靜, 有點似是偏廳位置, 從窗外遠眺還見到維港對岸, 能夠以優惠價錢享有與半島酒店同等的街景
是時候齊齊出動覓食, 不過貪玩的我還是第一時間把聖誕木頭蛋糕拿回來, 弄一弄再放在我們的餐檯上裝飾一下
(最後當然會把它吃掉, 別浪費嘛~) 木頭蛋糕的朱古力味道濃郁, 蛋糕本身濕潤鬆軟;面頭可愛小蘆菇是由小饅頭餅乾及棉花糖做成
;旁邊有砂糖的麵包條, 吃到滿口Rum乾果味道
先食凍海鮮 ... 溫度凍得來不會是冰, 海鮮肉質爽實也夠鮮甜
刺身有4款, 鯛魚、三文魚、吞拿魚 及 八爪魚
雖然切也切得厚薄不一, 但最重要是要吃得出鮮味來, 八爪魚尤叫首選, 因為肉質嫩嫩得來口感起膠, 也帶海水鹹鮮味
令人無法抵擋的燒牛肉及燒火雞
廚師把肉切得一點也不吝嗇
看著那厚厚嫩嫩的燒牛肉, 吃著脂香血甜的燒牛肉, 頓時想開支紅酒, 一口肉一啖酒 .... Wow ~ 畫面多邪惡
對個人而言, 只要廚師在製作肉食處理時, 無用鬆肉粉去破壞肉質纖維, 是依舊能運用原肉去烹調出美味佳餚, 這些自助餐廳的廚師是值得鼓掌, 餐廳是值得再光顧的
除了熱盤, 還見到些獨特的冷盤:蟹肉啫喱、雜豆批 (底層馬荳蓉、中間紅腰荳蓉、上層粟米蓉;滿口荳蓉味並有鮮奶油的滑溜 )、酥皮豬肉批、煙鴨胸 (並非凍肉鋪賣那些含有化學劑的精製肉, 憑肉質食得出是自家製煙鴨胸)

甜品有中有西, 雪糕是牛奶公司小杯裝;豆腐花、牛角包布甸、各式蛋糕、奶凍都任君選擇;水果也有三大盤呢
果汁任飲並且最後亦有一杯餐飲供應, 望住外面景色, 再嘆杯餐茶, 一樂也!
2012-12-15
聖誕節
2013-01-03 1172 瀏覽
講真現時自助晚餐以這個價錢$248真是很難找到, 可以說呢個價錢只可以給三星級的要求也不過份。不過食物質量都有三至四星, 款式就只值三星級, 意思是基本食物都有, 但不能強求有多種選擇同高級食物。但我個人經驗所有東西食齊晒/ 各一件都已經夠飽 。至於環境, 服務及客人質數就四星級以上 ~ 所以此價保證公道 ! 講番食物, 麵包蟹就一定回本價啦, 基本上得四隻放係度, 但一食得七七八八就 refill , 所以不會遲來的人食不到, 呢個係這間自肋餐做得好的地方。海鮮還有蝦, 翡翠螺, 青口, 刺身有三文魚, 吞拿, 大八八魚, 北寄貝四款, 當然還有多種平民化的壽司及一種手卷。海鮮基本上都一般新鮮啦, 食完回家沒有肚痛問題。燒牛肉是久遺了的東西, 現在很多地方都食不到有質感的厚切牛肉或已轉了豚肉等代替, 所以還真是保留了以前舊式自助餐的風味。其他熱盤有煙肉粒焗元貝, 燴羊扒, 蒸比目魚, 焗薯仔粒, 生炒排骨 (好味) , 蜜汁火腿, 炸子雞, 炸魚柳及還有一兩款其他不記得名字的項目。另類少少有凍切肉, 凍切什豆, 凍切什麼有三款。沙律就最多款項目提供, 菜有三四種, 什麼煙肉粒, 炸麵

講番食物, 麵包蟹就一定回本價啦, 基本上得四隻放係度, 但一食得七七八八就 refill , 所以不會遲來的人食不到, 呢個係這間自肋餐做得好的地方。海鮮還有蝦, 翡翠螺, 青口, 刺身有三文魚, 吞拿, 大八八魚, 北寄貝四款, 當然還有多種平民化的壽司及一種手卷。海鮮基本上都一般新鮮啦, 食完回家沒有肚痛問題。燒牛肉是久遺了的東西, 現在很多地方都食不到有質感的厚切牛肉或已轉了豚肉等代替, 所以還真是保留了以前舊式自助餐的風味。其他熱盤有煙肉粒焗元貝, 燴羊扒, 蒸比目魚, 焗薯仔粒, 生炒排骨 (好味) , 蜜汁火腿, 炸子雞, 炸魚柳及還有一兩款其他不記得名字的項目。另類少少有凍切肉, 凍切什豆, 凍切什麼有三款。沙律就最多款項目提供, 菜有三四種, 什麼煙肉粒, 炸麵包粒, 我估計前前後後都有十五種以上搭配 ~ 沙律汁都有六種不同選擇。其他還有煮麵啦, 麵包, 各款芝士, 湯, 蒜泥白肉, 日本冷麵 , 多種水果大厚切 , 及雀巢杯裝雪糕 。不過甜品有一般, 有七八種款式左右啦 ~ 最後飲品是無限飲, 推介橙汁是最正的 ...... 飯後餘興, 8:00 幻彩詠香江, 光線調暗加音樂 !

註: 由於這兒人不多, 同埋少強國人, 所以客人比較守規舉, 不會有爭食嘈吵情況出現, 而且燈光以暗為主, 好有浪漫氣氛及寧靜的環境下享受晚餐 !
2013-01-02
2012-09-03 951 瀏覽
之前食過brunch buffet, 食品和服務都不錯, 所以試下dinner buffet打電話book 位時問左會有麵包蟹, 之前見到其他人的post 話麵包蟹好好味, 且價錢又不貴, 星期一至四都係$248only~ 抵當日7:00左右到達, 感覺燈光比較暗, 比brunch 時浪漫了點 一開始立即去拿麵包蟹, 一打開, 嘩, 好多羔 !不過可能因為冷盤, 羔太硬了, 唔甜, 而且冇咩肉, 所以ko左半隻就收手, 轉食其他熟食同三文魚其他熟佷都不錯, 是正常的水準, 跟之前食brunch buffet 差不多, 而燒牛肉也保持到水準, 其中最above standard 的係呢個炸魚, 入面juicy出面脆, 且有鮮味~ 食完幾round肉類之後, 為左健康d, 都整左個沙律食, d羅馬生菜真係好新鮮呢~ 講真, 2百幾蚊食到呢個水準的buffet 係不錯的了~ 另一提, 全晚係啤酒汽水橙汁任refill的~

一開始立即去拿麵包蟹, 一打開, 嘩, 好多羔 !
麵包蟹好多羔~
麵包蟹
肥美三文魚刺身
juicy炸魚
自製日式煙三文魚沙律
講真, 2百幾蚊食到呢個水準的buffet 係不錯的了~
另一提, 全晚係啤酒汽水橙汁任refill的~

2012-08-30
麵包蟹好多羔~
麵包蟹
肥美三文魚刺身
自製日式煙三文魚沙律
juicy炸魚
2012-07-12 755 瀏覽
約左一行7人有5個都係7月生日既朋友一齊出黎食餐飯 本身唔係食依間.不過因為原本想食戈間full左,接booking戈位同事好好禮貌!係佢confirm booking戈陣,因為我冇聽電話,佢都打多幾次同埋有留言比我!!我訂左7點半.一開始好驚唔識路去.點知原來好近!一出遂道就係!因為同朋友早到左,就坐左係出面,諗住等埋先入去.個經理都好好禮貌問我地洗唔洗入去先.到齊人入去喇! 我地坐左係BUFFET枱附近.一坐低.同朋友傾左一陣,交換哂禮物,當我地想出去拎野食戈陣,餐廳d燈突然轉暗哂.當我奇怪既時候.朋友a就話原來係幻彩詠香江表演!可惜我唔係面對住窗,就叫朋友開始戈陣先叫我睇老豆教落,食BUFFET一定要食d貴夾唔飽既.我就食左好多凍盤!好在冇肚柯!凍盤 - 原本好期待有豪食,可惜冇得青口.蝦,龍蝦仔,翡翠螺,三文魚,吞拿魚,八爪魚,北寄貝, 鯛魚壽司 - 一睇就知係行貨.因為d飯係大大件.熱食 - 因為我食左好多凍盤,熱盤我食左好小姐.烤羊脾 - 唔錯!!好香.唔係太肥!牛肋骨 - mama地.太熟!比目魚 - 好食!!好滑.有朋友食左話腥.因為我唔怕腥就冇咩野我冇食沙律.湯 -
約左一行7人
有5個都係7月生日既朋友一齊出黎食餐飯

本身唔係食依間.不過因為原本想食戈間full左,
接booking戈位同事好好禮貌!
係佢confirm booking戈陣,因為我冇聽電話,
佢都打多幾次同埋有留言比我!!

我訂左7點半.一開始好驚唔識路去.
點知原來好近!一出遂道就係!
因為同朋友早到左,就坐左係出面,諗住等埋先入去.

個經理都好好禮貌問我地洗唔洗入去先.

到齊人入去喇! 我地坐左係BUFFET枱附近.
一坐低.同朋友傾左一陣,交換哂禮物,
當我地想出去拎野食戈陣,餐廳d燈突然轉暗哂.
當我奇怪既時候.朋友a就話原來係幻彩詠香江表演!
可惜我唔係面對住窗,就叫朋友開始戈陣先叫我睇

老豆教落,食BUFFET一定要食d貴夾唔飽既.
我就食左好多凍盤!好在冇肚柯!

凍盤 - 原本好期待有豪食,可惜冇
得青口.蝦,龍蝦仔,翡翠螺,
三文魚,吞拿魚,八爪魚,北寄貝, 鯛魚
壽司 - 一睇就知係行貨.因為d飯係大大件.

熱食 - 因為我食左好多凍盤,
熱盤我食左好小姐.
烤羊脾 - 唔錯!!好香.唔係太肥!
牛肋骨 - mama地.太熟!

我冇食沙律.

湯 - 有2種
紅湯同埋中湯
朋友飲左紅湯.佢話mama地
當我想飲中湯既時候...
竟然冇哂!!!!!得番d渣!!
原本想等佢加.不過朋友話依個時候佢係唔會加架 (大約9點零)

甜品 -
豆腐花 - 好動L!! 好似食緊硬豆腐!
朱古力Mousse - 都係動L.不過好重朱古力味!!
麵包布丁 - 唔係好甜!幾好食.不過因為我自己唔鐘意食提子.食左一次我就冇食
芝士蛋糕 - 好creamy!!不過味唔夠濃

生果 -
哈密瓜, 密瓜同西瓜 - 甜!
波羅 - 我同朋友食左好多!!! 好多汁.好好食!!

服務 - 好好!! 有次我朋友a玩野.同個侍應講朋友b好慘(指住個杯)
侍應一聽就明!!即刻加可樂比朋友b

同埋我地要影相叫侍應影.佢都好好人!因為我地好煩.要影好多張,佢都冇黑面
影完之後仲企係度等我地睇下影得好唔好!!

加野飲加得好快!除左我朋友玩野戈次

埋單一個人差唔多$172
太貴喇!
如果可以多d野食就更好!
黎一次就夠.黎多次就唔好喇.除非多d野食!

題外話/補充資料: p.s. 我見之前d食評(雖然係好耐之前) 有麵包蟹,長腳蟹 點解會冇哂架.好唔開心!
2012-07-10
  • 三文魚
  • 青口
  • 比目魚
  • 波羅
2011-11-04 447 瀏覽
星期日TEA BUFFET,食物都算OK,有沙律菜、三文治、法包(共有4款、味道唔錯)、辣豆芽、麻醬茄子(幾好味)、卥水豆腐、鬆餅、牛肉燒賣、珍珠雞、菜肉包、炒腸粉、蘿蔔糕、炸雞全翼(外皮唔脆了)、肉醬意粉、西蘭花、三文魚骨、白粥、咖哩魚蛋。甜品有芝士蛋糕、mousse蛋糕仔、朱古力mousse、水晶糕、桂花糕、啫哩糖、麵包布甸、雪糕杯、pan cake、生果、涼粉同埋楊支甘露。橙汁蘋果汁、coffee or tea 自取。環境唔錯,有個開揚景觀,服務亦都幾好。
2011-10-30
2011-10-07 402 瀏覽
七月份同時有兩位朋友生日 , 本來打算去食自助餐的酒店竟然book 唔到位 , 惟有再搵另一間 , 最後經同行朋友介紹 YMCA 再臨閣 , 於是一試 , 而且自晚餐時間 18:15 - 21:30 , 可以食三個鐘 , 也不錯。而且book位時 , 接線生非常友善及細心 , 知我地多人 , 安排近窗囗位一帶坐 , 可以自成角 , 同埋仲可以望街外景 , 在繁華的尖沙咀享受晚饍 , 是一種不錯的享受!我地一顆人早到了很多 , 未能入坐 , 於是我地到同層的平台花園閒聚一番 , 可以享受一下寧靜又舒適的環境。時間一到 , 我地就做當晚第一批客人 , 當我一進入餐廳 , 眼看餐廳內的裝修及擺設 , 有一種好舒服的感覺 , 而且餐廳街外境亦不錯 ! 我一坐底飲左一啖橙汁 , 就即刻第一時間去食凍盤 , 竟然發現好大隻麵包蟹 ! 大到隻碟都係岩岩夠放 ! 淨係食隻蟹都食左我成半個鐘 , 個殼有好多膏 , 而蟹肉肉地又好爽口同鮮味 , 食完都好滿足, 飽左4成 ! 雖然食物種類唔雖好多 , 但勝左夠精 , 整體不錯 , 再加上侍應的良好服務水準 , 同埋令人有一種好舒服感覺的裝修及擺設 ,

雖然食物種類唔雖好多 , 但勝左夠精 , 整體不錯 , 再加上侍應的良好服務水準 , 同埋令人有一種好舒服感覺的裝修及擺設 , 已經值回票價 !

2011-07-17
生日
  • 麵包蟹、翡翠螺、羊架、鵝肝醬、魔鬼魚、比目魚、奶凍、麵包蛋布丁、豆腐花
9月1日晚埋3個好姊妹食生日飯, 因為其中一位姊妹係素食者, 要就佢真係要動動腦筋諗食嘜野, 最主要係另外有位姊妹唔太like食齋所以最好都係食buffet, like食咩就咩, 各取所好......hehehe今次揀左 TST YMCA 裡面的再臨閣 The Salisbury, 其實本人食過好多大酒店既buffet, 每位都要成$5,600蚊, 但食物都係不外如是, 有d 可以話差添, 不過今次 the salisbury就有驚喜......餐廳唔知係咪啱啱裝修過, 好靚好新, 我地坐近窗邊望到文化中心, 唔知係咪因為係星期四, 好小人, 好寧靜, 搞到好似最嘈係我地張枱咁, 我最like既係無"自由人", 只有本地同外國人, 成晚都食得好舒服, d waiter好好服務, 一見我地坐低就比水我地, 原來仲包無限添飲橙汁同汽水, 我都係去到先知 佢地成晚都好緊貼咁收碟, 服務真係幾好. 食物都多選擇, 最開心係有好多野都啱我食素果位朋友食, 她都好開心, 食物水準唔錯, 好食, 好like佢地 d salad. 到左8點鐘, 餐廳突然效暗左d燈, 原來係配合對面既"幻彩fin

佢地成晚都好緊貼咁收碟, 服務真係幾好. 食物都多選擇, 最開心係有好多野都啱我食素果位朋友食, 她都好開心, 食物水準唔錯, 好食, 好like佢地 d salad. 到左8點鐘, 餐廳突然效暗左d燈, 原來係配合對面既"幻彩fing香江"呀....我地4個好似大鄉里咁
hahaha

相信都會再去食, celebrate 生日 或者 friend gathering都係一個唔錯既選擇

2011-09-01
2011-04-16 481 瀏覽
之前突然口痕,,想去食吓tea buffet,,但是又5想晒咁多$終於就搵到呢到1.食物問心嗰句,,唔算好多嘢食,,但是都ok,,會飽肚咁啦熱食::都有10-12樣嘅款式嘅有雞亦,,魚蛋,,腸仔,,熟三文魚,,菜,,菜肉包,,咖哩角,,珍珠雞,,燒賣etc另外開左嗰bar,,即叫即煎,,有煎餃,,腐皮卷,,蘿蔔糕,,腸粉etc,,都幾好味,,又5會好油2.冷盤.有d失望喺冇壽司嘅,,但是$95,加一,,$104,,咁嘅價錢,不能要求太多-3-咁都有幾款salad,,最記得有哈密瓜沙律,,韓國豆芽沙律,,兩個都好味仲有d雜豆比我哋揀咁啦3.甜品原本都冇咩點expect,,點g去到有ok喎都有唔少款,,10款到啦最中2cheesecake同小小件雜錦餅紅豆茶果同桂花糕都幾好味仲有唔多覺眼嘅牛角包布甸同豆腐花仲有兩款唔同嘅jelly有楊枝甘露,,但是好淡同埋有d包點,,好似吞拿魚多士同朱古力包同西多士有局爐比我哋番叮,,好貼心4.飲品有apple juice同orange juicecoffee or tea自己沖5.環境兩嗰字--清幽在場人唔多,,可以靜靜地享受吓嗰tea座位編排唔算密ok
終於就搵到呢到

1.食物
問心嗰句,,唔算好多嘢食,,但是都ok,,會飽肚咁啦
熱食::
都有10-12樣嘅款式嘅

2.冷盤.
仲有d雜豆比我哋揀咁啦

3.甜品

原本都冇咩點expect,,點g去到有ok喎
都有唔少款,,10款到啦
最中2cheesecake同小小件雜錦餅

紅豆茶果同桂花糕都幾好味

仲有唔多覺眼嘅牛角包布甸同豆腐花
仲有兩款唔同嘅jelly
有楊枝甘露,,但是好淡
同埋有d包點,,好似吞拿魚多士同朱古力包同西多士
有局爐比我哋番叮,,好貼心

4.飲品
有apple juice同orange juice
coffee or tea自己沖

5.環境
兩嗰字--清幽
在場人唔多,,可以靜靜地享受吓嗰tea
座位編排唔算密okok
成餐食得好舒服

moreover,,d 件景都幾令,,對出就喺太空館同文化中心

6.服務
d waiter都好好態度,,
見到你食完都會自動收碟,
又5會太趕客

總言之,,尚算抵食,,但是我諗再食會有d悶
環境同甜品都做得唔錯
雜錦cake
招牌~
  • cheesecake同小小件雜錦餅
2010-12-23 382 瀏覽
睇過食評同環境好似幾吸引同友人一同去試試但價錢同上網不一樣lunch time $108---> 睇埋單收據每人要$198 下次要問清楚好服務 環境都好好,夠舒適!野食方面壽司友人話5好食..,本人就冇試冷盆,芝士個人認為一般, 各人口味不同熱盤,甜品算好食( 但當中薑醋隻蛋,,薯角都係好硬)
睇過食評同環境好似幾吸引
同友人一同去試試
但價錢同上網不一樣

下次要問清楚好

服務 環境都好好,夠舒適!

野食方面
壽司友人話5好食..,本人就冇試

冷盆,芝士個人認為一般, 各人口味不同

熱盤,甜品算好食( 但當中薑醋隻蛋,,薯角都係好硬)
熱盆OK

甜品好食

2010-12-22
甜品好食
2010-11-07 225 瀏覽
從網上資料得知,這處的自助餐並不是太抵食。但由於此處交通方便,幾條鐵路綫也能到逹,方便分佈江湖四海的親朋戚友,於是也試試於此處宴請40人慶祝生日。 環境方面今晚要給滿分,由於餐廳方面知我們人多(佔了全餐廳的一半顧客)而且是會慶祝生日,於是安排了一個角落給我們,一方面不會影響其他顧客,另一方面我們自成一角,也可以玩得嘈一點。最滿意的是大部份座位都面對無敵大街景及維港景,賓客都很讚賞。 食物方便並不是有太大驚喜,沒甚麼特別的東西,但見用心製作,水準之上(冷盤較佳)。但如果對食物要求高的朋友我就不大推薦。價格方面就較同級酒店貴,但今晚酒水有特價,每人加十五元,汽水及啤酒就任飲。 一到八點便較暗燈光,配合幻彩詠香江表演,安座於位上一邊進食一邊欣賞激光表演,是一個很理想的節目。 由於是慶祝生日,定要有切蛋糕環節,可是一般酒店餐廳都要收來餅切餅費數佰元,感覺很不值。此餐廳也收切餅費的,但此處有訂造生日蛋糕服務,如在此餐廳訂生日蛋糕便不用收切費。最驚喜的是此餐廳訂造蛋糕的費用是很抵旳。大酒店的品質,只是「美心」價,只
由於是慶祝生日,定要有切蛋糕環節,可是一般酒店餐廳都要收來餅切餅費數佰元,感覺很不值。此餐廳也收切餅費的,但此處有訂造生日蛋糕服務,如在此餐廳訂生日蛋糕便不用收切費。最驚喜的是此餐廳訂造蛋糕的費用是很抵旳。大酒店的品質,只是「美心」價,只要前一天致電訂造便可了,非常方便。最好的是不用拿著蛋糕四圍走,很合我的心意 ,而且品質很好,賓客大讚。
可能是顧客不是太多,感覺地方很寬敞,取食物不但不用排隊,更可以隨心隨意慢慢選取,那是食自助餐應有的悠閒節奏呀!服務方面,員工尚算勤快,服務熱誠,亦很主動說出餐廳的優惠給客人知,減少客人的使費。
如果於尖沙咀區逛完街,想清靜靜悠閒一點面對美景嚐嚐一頓自助餐,又不介意多花費一點的話,此處確是一個好選擇。
2010-11-06
生日
  • 冷盤的花蟹,翡翠螺