2024-02-06
喺上環嘅文咸東街 有間叫 #冒喜 嘅餐廳 上到去發現裝修真係可以用冠冕堂皇嚟形容😂😂 因為真係好靚 唔講以為我係嚟食Omakase… 仲有嘅就係原來嗰度嘅食物真係好正🩷🩷.🐷秘制藤椒魚皮首先講吓個小食先😂😂因為小編覺得好好食 平時都好鍾意食魚皮 就算普通蒸魚 我都好鍾意食魚皮😂😂 炸魚皮都係🤣🤣不過呢一個係超級爽口嘅魚皮😋😋🎣 最正嘅就係佢嘅藤椒😋其實平時小編唔食得辣就真係大家都知嘅🥲 但係呢一碟真係唔 佢辣但又唔會辣到頂唔順😂 而係有好香嘅椒麻味😋 有幾塊真係辣得滯…小編嘅朋友就頂得 小編就真係頂唔順😂😂 所以我就擺咗落我碗麵度 「洗」一洗佢💦💦.🐷吉祥套餐呢個套餐就係可以自己揀湯底、配料、麵類同辣度 吉祥套餐就係可以揀四款配料嘅🥰🥰小編大大力推薦你地揀養生白胡椒湯底😋😋 平時都係食開呢啲湯底 但係呢一間嘅呢一個湯底真係超級好💓💓💓💓 味道好濃郁 而且出面咁凍 食返碗熱辣辣嘅嘢 加返個胡椒湯💯💯💯 真心滋補又開胃配料方面小編同朋友推薦大家 - 潮汕手搥牛肉丸、蒜香墨魚丸、貴州丁家脆哨同五花腩片其實可以揀六款 加上我係兩個人去食 可以一次過食12個餸😂超滿足 咩都揀得 最特別嘅就係 #
🐷秘制藤椒魚皮
🐷吉祥套餐
最特別嘅就係 #貴州丁家脆哨 開頭都唔知咩嚟 然後問店員先知道原來係一啲貴州一直以來嘅特別食物 其實就係豬油渣😂😂不過個樣更加可愛 就好似平時啲零食咁樣一粒粒😙😋 不過比起食豬油渣麵一大塊嘅豬油渣 呢一度一粒粒嘅豬油渣更加香脆 亦都冇咩好重嘅油益味🤣
辣度嘅話 … 睇你自己啦 我就揀開微辣😙 因為辣啲都頂唔順😂😂
🐷洛神花山楂蘋果茶
食啲咁熱嘅嘢😂 雖然可以暖胃 但梗係要飲番少少野😉咁先完美😏
呢杯茶好解渴又清新 洛神花同山楂嘅味道好搭 咁樣飲法仲可以有解膩嘅作用
🐷酸梅青檸烏龍
呢杯茶真係有啲酸酸甜甜嘅 青檸同酸梅嘅味道好開胃 烏龍茶嘅苦香都好出色 😗
🐷桂花烏梅冰粉
食緊熱辣辣嘅野食 食完可以試下呢個桂花烏梅冰粉🤣 真係好涼又解膩 冰粉有啲彈牙 加埋桂花蜜同烏梅嘅味道 very perfect ending 🤣🤣
冒喜
📍上環文咸東街22-26號柏廷坊25樓