2019-05-04
想食泰菜唔一定要去九龍城,尖沙咀都有好野食架。位於尖沙咀加連威老道嘅「冬蔭noodles」,交通非常方便,餐廳內裝潢相當新穎,光線柔和,帶俾人舒適嘅感覺。冬蔭湯底金邊粉:餐廳叫冬蔭noodles,我地又點可以唔叫用冬蔭湯底嘅金邊粉黎食呢?冬蔭公其實係泰式酸辣湯,係由南薑、酸子、香茅、青蔥、酸檸檬、辣椒同魚露調製而成。呈橙紅色嘅冬蔭公湯加左扎肉、豬肉丸同埋金邊粉後散發出陣陣香味,入口又酸又辣,好開胃。青木瓜海鮮沙律:沙律材料非常豐富,木瓜,青瓜同埋紅蘿蔔都切得夠幼,蔬菜嘅份量都好適中,入口相當爽甜,配合埋泰式辣汁後酸得黎仲帶微辣,帶俾我地清新既感覺,真係一個幾開胃既前菜。 串燒沙嗲:一客串燒只有兩串,以$36呢個價錢黎講未算係好超值。肉方面可以揀牛、豬、或者雞,我地揀左雞。加入左沙嗲去燒嘅雞串香氣十足,火喉亦都控制得好好,雖然入口較乾身,但係肉質都算淋,非常好味。泰式鳳爪:泰式鳳爪係泰國菜裡面算係不可缺少嘅小食之一,呢度嘅鳳爪係無骨,咁就唔駛吐骨啦,好方便。辣度方面對於喜歡食辣嘅我黎講都算幾辣,不過食落都算幾過癮。青檸梳打+椰汁冰:飲品我地叫左青檸梳打同椰汁冰,食左咁多重口味嘅食物飲返
冬蔭湯底金邊粉:
呈橙紅色嘅冬蔭公湯加左扎肉、豬肉丸同埋金邊粉後散發出陣陣香味,入口又酸又辣,好開胃。 青木瓜海鮮沙律:
串燒沙嗲:
一客串燒只有兩串,以$36呢個價錢黎講未算係好超值。肉方面可以揀牛、豬、或者雞,我地揀左雞。加入左沙嗲去燒嘅雞串香氣十足,火喉亦都控制得好好,雖然入口較乾身,但係肉質都算淋,非常好味。 泰式鳳爪:
泰式鳳爪係泰國菜裡面算係不可缺少嘅小食之一,呢度嘅鳳爪係無骨,咁就唔駛吐骨啦,好方便。辣度方面對於喜歡食辣嘅我黎講都算幾辣,不過食落都算幾過癮。 青檸梳打+椰汁冰:
飲品我地叫左青檸梳打同椰汁冰,食左咁多重口味嘅食物飲返杯凍飲,真係非常滿足。