餐廳: 凱悅軒
資訊:

2023-04-29 626 瀏覽
今次到朋友介紹她的飯堂🥢Hyatt Hotel內的‘’凱悦軒‘’ 今餐亦是由她發辦🍲🥗環境舒適寬敞、寧靜, 私隱度高, 很適合大顆兒聚餐的好地方🎶海蜤頭 ~ 以大大片海蜇頭, 爽口又彈牙, 配上芝麻、青瓜, 十分開胃👍蜜汁义燒 ~ 肉質軟嫩多汁🐷椒鹽茄子 ~ 外層金黃香脆, 內裡熱辣辣, 充滿椒鹽香, 十分惹味💯(必試)方魚炒芥蘭 ~ 芥蘭鮮嫩爽口, 配上方魚, 口感十足🥬豉油皇炒麵 ~簡簡單單的炒麵, 也鑊氣十足🤤酥皮流沙盞 ~ 酥皮鬆脆, 內裡蕴藏着滿滿流沙餡,好香好好味呀😋(必試)

蜜汁义燒 ~ 肉質軟嫩多汁🐷

方魚炒芥蘭 ~ 芥蘭鮮嫩爽口, 配上方魚, 口感十足🥬

豉油皇炒麵 ~簡簡單單的炒麵, 也鑊氣十足🤤

• 海蜇頭
  • 酥皮流沙盞
  • 蜜汁叉燒
2023-04-24 626 瀏覽
一盅兩件我嚟啦,今次去了尖沙咀食點心放題,中菜廳環境優雅清靜,樓底高,有落地玻璃自然光,座位都闊落,餐牌款式雖然唔多但算全面,有前菜,點心,老火例湯,粥粉麵飯及甜點。特別推介半肥瘦叉燒,蝦餃, 鵪鶉蛋燒賣, 煙三文魚薄罉,羊肚菌榆耳餃,八味豆腐,松露素春卷, 星洲炒貴刁叉燒味道唔錯,鬆軟得來又唔會太鹹蝦餃皮薄,新鮮又爽口,食落有口感鵪鶉蛋燒賣在餐牌上不是經常有,比較特別,食落又唔會有太多肥膏煙三文魚薄罉,除了煙三文魚,仲有火煺,蔥花,足料食落好香,唔會太油膩八味豆腐外層香脆,內裏好滑溜,細細粒易入口羊肚菌榆耳餃菇菌新鮮飽滿,食落感覺清新松露素春卷上菜時熱辣辣,食落香脆,唔會太油星洲炒貴刁即叫即炒,炒得算乾身其他食物質素就一般,感覺不似預期,不過侍應態度殷勤,有禮貌。
叉燒味道唔錯,鬆軟得來又唔會太鹹
蝦餃皮薄,新鮮又爽口,食落有口感
八味豆腐外層香脆,內裏好滑溜,細細粒易入口
羊肚菌榆耳餃菇菌新鮮飽滿,食落感覺清新
松露素春卷上菜時熱辣辣,食落香脆,唔會太油
星洲炒貴刁即叫即炒,炒得算乾身
2022-09-27
2023-03-29 2035 瀏覽
相信大家都感受到呢個月天氣翻天覆地嘅改變,春天嘅氣息而且又開始潮濕,正好凱悦軒又有新menu 春日養生特色菜。每次黃師傅都唔會令人失望,次次都食到好出色嘅配搭。今次都係以養生滋潤為主,五指毛桃鮮淮山花膠燉竹絲雞、羊肚菌鮮紫淮山花膠炆雞、五行養生炒飯全部都用上好有益嘅食材,令人食完舒服而又滿足的菜式。先上場的清酒凍鮑魚,超大隻的鮑魚,加上了大量的黑木耳同蘆筍,底部有味醂、魚露、清酒兩小時,一口感覺有日本,中國同越南嘅感受,鮑魚嘅彈牙係好令人有印象。五指毛桃鮮淮山花膠燉竹絲雞,飲個一刻就好似成個人浸左落溫泉一樣咁爽嘅感覺,竹絲雞肉同豬肉嘅夾擊,少見用上五指毛桃而且有勁厚身嘅的花膠筒,聽講係要用上四小時去燉,有益唔駛講,而係絕對的清甜。以煲仔上嘅羊肚菌鮮紫淮山花膠炆雞,雖然無大排檔有個種煲仔氣勢,但反而係細膩嘅味道,個紫淮山配上醬汁,有羊肚菌加持過香氣同肥美的三黃雞,絕對令我好有深刻印象。食養生menu同時,當然要食啲好出名嘅手工菜,陳年花雕龍蝦伴粉皮,又叫醉龍臥雲,師傅用上了半公斤重的新鮮生猛龍蝦,加上十五年陳釀花雕提鮮,加上了鴨蛋黃醬點綴龍蝦肉,不過主角係吸收左鴨蛋,龍蝦同花雕的粉皮,輕

每次黃師傅都唔會令人失望,次次都食到好出色嘅配搭。

食養生menu同時,當然要食啲好出名嘅手工菜,陳年花雕龍蝦伴粉皮,又叫醉龍臥雲,師傅用上了半公斤重的新鮮生猛龍蝦,加上十五年陳釀花雕提鮮,加上了鴨蛋黃醬點綴龍蝦肉,不過主角係吸收左鴨蛋,龍蝦同花雕的粉皮,輕巧嫩滑而又有嚼口,絕對值得推薦。

最後的五行養生炒飯,如同韓國嘅五色概念,牛肉、蜜豆、香菇、粟米、蓮藕,唔種唔同色彩而每種食材都有其用處,加上高纖維的糙米與白米各半,當然呢度嘅炒飯次次都炒得好好,唔會失望。

尾聲食個同樣養生的蛋白杏仁茶,食完迎接一個美好的weekend。
2023-02-27 929 瀏覽
慶祝父親大人生日,我哋去咗呢間餐廳每一道餸廚師都煮得好有心機,食出高質素嘅味道😋印象特別難忘就係蜜汁叉燒,同埋黑醋汁豬肋骨,呢啲味道喺其他茶樓都未必食得到,抵讚👍🏻
2023-01-18 2760 瀏覽
這兩天忽然間又凍過!一於約好朋友去吃餐熱辣辣的冬天菜式暖暖身先。地點約在我們最愛去的凱悅軒,因為主廚黃皓勤師傅炮製了一系列的秋冬精選菜式,所以趁着那麼冷的天氣即去品嚐暖身菜。冷冷的冬天喝一碗熱湯是最好不過的開始,我們這天得到的是陳皮花膠水鴨羹$198/位。湯底用上了陳皮、紅棗及薑等材料燉製而成,加入了滋保養顏的花膠、水鴨絲、陳皮絲及筍絲,口感十足之餘味道濃郁喝罷後真的非常暖胃。冬季品嚐暖胃的野味也是很不錯的選擇,這天品嚐了黑皮雞樅菌雙冬炒黃麖柳$428,黃麖柳有補氣暖胃的功效,而黑皮雞樅菌則蛋白質含量夠高,配上滑溜的冬菇和鮮嫩無渣的冬筍作配菜,那美好的味道真令人難以忘懷。黃師傅真係太多鬼主意了!竟然將羊腩煲和脆皮炸牛腩的精髓融為一體,幻化成這道脆香古法炆羊膝伴生菜包$398。將補汽又補血的羊膝炆至軟腍後再炸至金黃,除了淨吃美味之外還可沾點腐乳或炆羊膝的精華醬汁來品嚐,配搭生菜同吃更可減膩。這個油鴨唐芹蘿蔔浸大芥菜$238真係好味得緊要,油鴨豐腴的香氣令香甜爽脆的水東芥菜變得更為誘人,呷一口熱騰騰的湯味道鹹香又鮮甜,而墊底的白蘿蔔炆到非常入味好吃得不能自拔。香氣撲鼻的飄香荷葉飯$288弄

香氣撲鼻的飄香荷葉飯$288弄得粒粒分明,內有充斥滿滿的肉粒芋頭粒及瑤柱,吃下去非常滋味添飯吖唔該。

甜品點了招牌的酥皮流沙盞、懷舊馬拉糕及蓮子百合桑寄生茶來一起分享甜蜜。

來凱悅軒不點酥皮流沙盞$$60/4件真有點白來一場的感覺,香脆軟糯酥口共冶一爐真的百吃不厭。

首嚐這兒色澤金黃的懷舊馬拉糕$50/4件,吃起來很有海綿蛋糕蓬鬆柔軟的感覺但又柔韌一些,吃下去口感細膩潤滑香甜超班之作。

這兒的蓮子百合桑寄生茶$50煲得好夠味,桑寄生可調經、補肝腎、袪風濕很最適合我飲用,內還有粉淋的蓮子和百合令糖水更加可口。

冬季精選菜式供應至1月21日咋!想品嚐的朋友要快快去吃喇!
午餐
2023-01-17 1898 瀏覽
近來天氣時冷時熱,一不小心便容易惹上感冒,所以及時進補暖身才是王道。凱悅軒早前推出了這個「冬季時令精選」,友人得知已想一試;可惜大家各有各忙,早幾日才夾到時間;趕上尾班車。古色古香的格調,典雅細緻。首先上場的是「陳皮花膠水鴨羹」($198/位),內有陳皮絲、花膠、水鴨絲及筍絲,全部食材均切得非常幼細;湯底以陳皮、紅棗及薑等材料燉製而成,香濃且滋味;滲出淡淡陳皮香,吃畢滿身溫暖。脆香古法炆羊膝伴生菜片($398)~羊腩煲大家一定不會陌生,大廚便來個變奏版,搞搞新意思,賣相有點生菜鵪鶉鬆的影子。先將羊膝炆腍再落粉漿炸脆表面;食用時以生菜裹着羊膝、腐乳汁/炆羊汁一起食用,肉質腍滑外皮香脆,外加爽甜的生菜及惹味的醬汁,有水準兼具創意,值得一試!黑皮雞樅菌雙冬炒黃麖柳($428)~黑皮雞樅菌是食用菌中的珍品,肉厚肥碩、質細絲白,味道鮮甜,含人體所需的多種維生素等物質;竹筍清脆甜美;襯野味類的黃麖相當不錯。經大廚巧妙的安排;黃麖柳已沒有腥臊味,肉質幼嫩、鮮香可口。油鴨唐芹蘿蔔浸大芥菜($238)~甘香惹味的油鴨滋養了窩中菜蔬,使得清甜無根的蘿蔔及甘甜爽脆的水東芥菜索了其精華;而菜蔬的清甜味也融入湯
古色古香的格調,典雅細緻。
脆香古法炆羊膝伴生菜片($398)~
黑皮雞樅菌雙冬炒黃麖柳($428)~
油鴨唐芹蘿蔔浸大芥菜($238)~
甘香惹味的油鴨滋養了窩中菜蔬,使得清甜無根的蘿蔔及甘甜爽脆的水東芥菜索了其精華;而菜蔬的清甜味也融入湯中,非常好吃好喝的一道菜。
飄香荷葉飯($288)~
配料非常豐富,有元貝、乾瑤柱、冬菇、豬肉等;飯粒分明,每粒也均勻地黏付著醬汁,軟糯不黏口,忍不住連吃了兩大碗,超正!
叫了幾款甜品一齊分享,包括:酥皮流沙盞、懷舊馬拉糕及薑汁芝麻湯圓。
酥皮流沙盞($60)是每次必吃的首選,菠蘿皮香脆,奶黃流沙湯丸軟糯香甜,蛋撻餅底雖然邪惡,但這個組合會令你忍不住想一吃再吃。
懷舊馬拉糕~
色澤金黃、口感鬆軟、內有大量氣孔、甜度不高,可以說是香港的古早味蛋糕,真係由細食到大。
薑汁湯圓~
薑汁帶來暖意,糯米皮煙韌唔黏牙,滿滿的芝麻由內餡流出,香甜好美。
超滋補的一餐,美味又暖胃!這幾天又開始轉凍了,想及時進補就不要錯過了!

地址: 尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
電話: 37217788
  • 陳皮花膠水鴨羹
  • 脆香古法炆羊膝伴生菜片
  • 黑皮雞樅菌雙冬炒黃麖柳
  • 油鴨唐芹蘿蔔浸大芥菜
  • 飄香荷葉飯
  • 酥皮流沙盞
連續幾天毛毛細雨,為本來乾燥愜意的氣候帶來了濕氣,還在留戀和熙冬日的我,巴不得時光倒流。現實終歸要面對,不如好好把握乍暖還寒的時刻,讓舌尖品味多一份冬日菜式的滋味,反正沒有誰能有掌控天氣的能力!冬天我最掛念蛇羹、羊腩煲、各式臘味、時令蔬菜和煲仔飯等,你心目中又可有其他?不管怎樣,最重要是先相約幾位好友兼飯腳在「凱悅軒」聚頭!奬牌當然是頒給有做準備工夫的人,「凱悅軒」推出冬季時令精選,設計出數款迎合冬天氣候和脾胃需要的菜式和湯品,相比平常的羊腩煲和煲仔飯注入不少心思,每一款也吃得我咀舔舔,當然不宜錯過!冬季時令精選的陳皮花膠水鴨羹 HK$198/位,即時令我想起蛇羹!水鴨有健脾補虛、潤燥清熱的功效,再加入養顏的花膠,隨著陳皮幽香、分明豐富的層次和細緻的味道,這碗陳皮花膠水鴨羹實在讓我叫好,即時滿足味蕾、又暖身滋補!從小到大,長輩也經常提及羊肉是滋補肉類,最適合冬日進食,故冬季時令精選裡的脆香古法燜羊膝伴生菜片 HK$398 肯定是我的必選!大廚巧妙地選用中菜不常運用的羊膝,先以古法燜製,後再輕炸出脆皮,為冬日的羊肉帶出滿滿新鮮感,200% 扣起我的食慾來!不單可捲成羊膝冬菇馬蹄生菜包,還

冬季時令精選陳皮花膠水鴨羹 HK$198/位,即時令我想起蛇羹!
從小到大,長輩也經常提及羊肉是滋補肉類,最適合冬日進食,故冬季時令精選裡的香古法燜羊膝伴生菜片 HK$398 肯定是我的必選!
不單可捲成羊膝冬菇馬蹄生菜包,還可以以原味、加入特備燜羊汁或腐乳醬品嚐,具備一菜多吃的變化,美味又非常討好的香古法燜羊膝伴生菜片。

接著是冬季時令精選黑皮雞樅菌雙冬炒黃麖柳 HK$428。

大家會否對黃麖柳有點害怕?其實黃麖柳經大廚處理後,不帶一絲野味的臊腥味,入口嫩中富彈性,配合鑊氣中的雞樅菌、冬菇和鮮筍,完全是絕佳的美味組合!
冬日的蔬菜因為低溫和溫差特別甜壯,而廣東人至愛臘味的脂香,正好為甜香蔬菜注入油潤及鹹香,兩者合拼可謂天衣無縫,所以當看到冬季時令精選油鴨唐芹蘿蔔浸大芥菜 HK$238,即令我口水大流,更何況臘味中的油鴨是我的至愛。

無論湯頭、蘿蔔、大芥菜、唐芹、蒜子也協調得相當平衡,洋溢著冬日的好滋味,令人相當回味!
品嚐過令人大滿足的冬季時令精選,再來主食和甜品便告完美了!

我們選了軟糯細香的飄香荷葉飯 HK$288,粒粒米飯也被純和滋味的醬汁包封,好容易便墜入澱粉的圈套,不過這樣好吃的荷葉飯,都係食咗先講啦,哈哈!
幾乎每次必吃的桑寄生蛋茶 HK$46/位,具行氣活血、強壯筋骨、潤膚之效,冬天又怎能不吃!
至於邪惡到不行的酥皮流沙盞 HK$40,將菠蘿包皮、蛋撻底、奶黃流沙湯丸集於一身,眼不見為健康,每一次都將這邪惡美味先吞為快!
鬆彈可口的懷舊馬拉糕 HK$40,有機會列為下次必吃甜品
細看餐牌,原來冬季時令精選還備有酒店配對,剛聽聞天聞台預報下星期氣溫將下降至12/13度,那便更適合延續冬日菜式與美酒的滋味了!
  • 冬季時令精選
2022-11-23 1611 瀏覽
凱悅軒是我一直喜歡的中菜餐廳,之前多數來飲茶,覺得佢啲點心好食同好精緻,加上呢度環境舒適同夠靜,服務員的服務也很好。今晚就嚟試吓呢度嘅晚飯小菜。🥢碧綠蟹肉羹蟹肉羹非常足料😍啖啖蟹肉,配上菠菜同金華火腿,味道非常不錯👍🏻🥢脆皮茶香雞脆皮茶香雞是這裏的招牌菜,賣相很吸引,未入口已聞到陣陣茶香,皮脆肉嫩,配上檸檬汁非常夾,非常值得一試🫶🥢雲腿玉簪蝦球蝦球很大和爽口,廚師將菜心幹串起蝦肉成球狀,加了火腿粒更覺鮮味🥢酥皮流沙盞每次嚟都必吃嘅甜品,也是這裏的招牌甜品,酥,集香軟酥脆於一身,甜度適中,極具蛋黃香味😋

🥢碧綠蟹肉羹

脆皮茶香雞
酥皮茶香棧
碧綠蟹肉羹
2022-10-29 1218 瀏覽
This was my first visit at The Chinese RestaurantThe food was not too bad in terms of the taste, but all dishes were really way too salty... I am a person who loves rich and heavy flavours but the seasoning here was really strong, I couldn't help but keep drinking tea during the mealWould be better if they tasted less salty

2022-10-03 1951 瀏覽
又一間高質點心放題😆今次係位於尖沙咀凱悅酒店既凱悅軒,佢既野食樣樣都高質,好值得回頭既中菜廳👍🏻《點心套餐 $348 pp 兩位起》呢個餐其實係任食,有以下咁多款點心:蜜汁叉燒.口水雞.話梅青瓜.椒鹽茄子.燒賣.蝦餃.香芹菌皇餃.蟲草花鮮蝦時蔬餃.奶皇水晶包.鮮竹卷.蘋果叉燒酥.叉燒包.牛肉球.蘿蔔糕.素腐皮卷.孜然羊肉春卷.鹹水角.陳村粉麵醬蒸排骨點心質素幾高,特別鍾意佢個叉燒,小小肥,話梅青瓜好開胃,口水雞既調味都做得好好,炸野方面鹹水角同埋春卷都比較出色👍🏻當日既老火湯都好足料,足足飲左兩三碗😌另外佢既菜好嫩,好好食😂唔夠飽嘅話可以試吓嗰啲粥粉麵飯,當日試左佢既粥,係髮菜蠔豉瘦肉粥,煮得好綿,值得一試👍🏻至於甜品就有蓮子紅棗茶同圓肉桂花凍糕😋兩款味道都唔錯!尤其係蓮子紅棗茶,味道唔會太甜,好暖胃!整體對佢既評分較高,係會回頭既一間餐廳😎凱悅軒尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓[⭐️5分為滿分]味道⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️推薦⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

《點心套餐 $348 pp 兩位起》
呢個餐其實係任食,有以下咁多款點心:

整體對佢既評分較高,係會回頭既一間餐廳😎

尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓

• 蝦餃
  • 燒賣
  • 咸水角
2022-09-13 895 瀏覽
每次到訪凱悅軒,總是帶來了驚喜,近日總廚黃皓勤師傅又有新攪作,推出[傳統海味特色菜],以本地出產的海味,炮製出一系列菜色,在創新中保留了傳統風味。花膠話梅咸桔水晶凍一道充滿了創意的開胃菜,花膠煮至起膠,滑溜得可以,配合咸酸的話梅,賣相亮麗,咸酸夾雜,令人挑起了食慾。八味豆腐炸得啱啱好,外脆內軟,切得丁方,食落好方便。家鄉拆魚羹很花時去準備材料,因為有齊韮王,木耳、松子、甘筍、粉絲、冬菇以及魚肉,仲要毫無腥味,只得魚湯的鮮甜,下點胡辣粉味道更香。係追美味之餘,都可以食得健康,所以近年都多了素菜的菜色,而凱悅軒亦有滋味素肉菜式提供。 (即日起至10月31日供應素食主題餐單)石鍋酸菜鮮菌素肉獅子頭滬式獅子頭食得多,但以素菜炮製倒是第一次見。黃師傅選用植物梅頭肉餡混和切碎的甘筍粒及馬蹄粒製成獅子頭,而湯底是以甘筍和西芹熬製而成的素湯,加入雜菌及自家醃製的酸菜用石鍋上桌,熱氣騰騰,用來伴飯一流。($128)。九層塔老乾媽蘆筍炒素肉片 ($228)植物瘦肉片配以蘆筍、豆干及豆瓣醬同炒,最後放入九層塔,以熱力逼出香氣,非常惹味。鮮沙薑乾魚鰾滑雞煲黃師傅選用脂肪豐滿的三黃雞,然後薑油爆香新鮮沙薑粒逼出
花膠話梅咸桔水晶凍

八味豆腐

炸得啱啱好,外脆內軟,切得丁方,食落好方便。
家鄉拆魚羹

石鍋酸菜鮮菌素肉獅子頭

滬式獅子頭食得多,但以素菜炮製倒是第一次見。

九層塔老乾媽蘆筍炒素肉片 ($228)

鮮沙薑乾魚鰾滑雞煲

黃師傅選用脂肪豐滿的三黃雞,然後薑油爆香新鮮沙薑粒逼出香氣,再加入嫩滑雞件及魚鰾同炒,魚鰾充滿了雞油與沙薑的香氣,滑溜又有骨膠原,好啱女士口味。
剁椒青口乾吊桶仔蒸勝瓜

看似是新菜色,卻又是傳統風味。

勝瓜削去外層較硬的部分,保留內裡口感嫩滑柔軟的地方,以自家製剁椒配以青口乾及吊桶仔,風味獨特。
方魚炒芥蘭

芥蘭選得好,色澤翠綠,爽脆中帶少許甘甜,加入方魚更覺香口。
胭脂雙稻

材料非常豐富,計有脆米,紅菜頭醃過白飯,紫薑,菜頭,蝦仁,帶子及蛋絲,飯粒炒得好乾身,毫無多餘油份,粒顆分明,因為有脆米,咬落有卜卜脆的口感,好味。

甜品

家鄉茶粿

茶粿以竹葉包好,放在竹籠去蒸,口感Q彈而不黏牙,豆沙餡料啱啱好,甜度輕盈,好味。

特色菜供應期至9月30日,想重溫兒時風味可要快啊!

2022-09-07 3712 瀏覽
久不久就會黎,今次因為主廚黃師傅又有新的傳統手工新菜式,傳統海味特色菜其實出左一段時間,而家到9月30日,睇完有興趣都就要快啲黎。講開新菜單主題係海味乾貨,就當然有鮑魚、海參和花膠呢類傳統海味,今次就係主力食左以呢幾樣為主角嘅菜式。不過同時餐廳又同香港品牌植廚Plant Sifu™️做咗幾個新嘅齋菜菜式,既然黎得就一次過食哂啦。前菜有花膠話梅咸桔水晶凍,唔講以為係甜品,吃下去感受到係強勁嘅骨膠原,花膠同水晶凍鹹甜交錯,前菜來講非常開胃,像鹹鹹地嘅雪葩啫喱般的感覺。之後的香脆蜜椒蟲草花,相信唔需講點整,之前見過出面整,但當然這裡技巧高得多。壽參藏珍係我當日最難忘的菜式,呢一個係好經典嘅粵菜,唔係好多餐廳食到,勁厚重嘅遼參包著成條嘅懷舊手工蝦籽扎蹄,你以為係因為遼參同扎蹄好食,其實最出色係當日嘅黃湯,師傅用雞、鴨、豬肉、豬骨及豬手熬足很久,成件口感豐富再加埋個湯先至係屈機。雖然我唔特別好食魚,但鮮沙薑乾魚鰾滑雞煲就真心推薦,如果你有食過魚鰾你一定欣賞,佢嘅乾魚鰾真係好得,沾上用薑油爆香的鮮沙薑造成嘅汁,係個煲入面同滑雞混然天成,特別係好有油份嘅三黃雞,送下白飯就最適合。剁椒青口乾吊桶仔蒸勝瓜

剁椒青口乾吊桶仔蒸勝瓜嘅精美同fine dining無異,合時的勝瓜的口感當然好,青口及乾吊桶仔的鹹鮮,加上自家製剁椒,整個配搭更完美,但我在想勝瓜嘅好,如果蒸下扇貝或者蟶子再加埋粉絲會唔會更加正?

胭脂雙稻又係海味菜式,以精選海鮮、自家醃製的子薑、加入紅菜頭汁的飯來炒,平時嘅炒飯你可能會食到飽,但係你覺得越食會越舒服,更加有胃口。

當日人多,於是食多幾樣,食完海味即刻食下齋,平衝下,原來佢地近日同香港品牌植廚Plant Sifu™️合作,引入本地製造的素豬肉,呢道松子酸豆素肉鬆脆鍋巴就正正係用素肉為主角,配搭勁香脆的鍋巴,仲上自家醃製的豆角等配料,特別香口,又係開胃到震。

最尾又係大愛,希望佢有機會可以擺落menu,植物梅頭肉餡同筍粒加馬蹄粒製成的獅子頭,同平時食真係無分別,佢嘅素湯以甘筍和西芹熬製,最重要加上了雜菌同酸菜,石鍋酸菜鮮菌素肉獅子頭就係咁一個人都可以KO,我覺得直頭應該要加個麵仲可以做一個主食,到今日執筆都念念不忘。

最後當然不能錯過甜品,因為要食酥皮流沙盞,就清清地今日點了蛋白杏仁茶送,配上佢哋嘅經典,次次黎都唔會點失望。
近年,全球掀起一股素食熱潮,尤其在疫情之下,健康飲食生活態度已成主流趨勢。要找素食並不困難,唯要品嚐優質素食並不容易。  中秋節前後,大家是否吃了不少月餅及造節食品?最近,凱悅軒與香港首創及生產的素肉品牌植廚 (Plant Sifu) 合作,推出了全新素食Menu,將傳統粵式味道注入素菜美饌之中,相當有驚喜,除了適合素食者,更適合我們這些佳節前後,經常大吃大喝的饞嘴一族!先來一客小清新前菜,驟眼看,這款花膠話梅咸桔水晶凍恍如一碟甜點,玫瑰花型的模具,打造出美美的賣相。入口時,爽口彈牙,話梅與咸桔結合出酸酸甜甜的清新口感,搭配上花膠,味道口感更富層次之餘,令每一口都滿載骨膠原,更保青春常駐。八味豆腐外層炸得黃金,粒粒飽滿,香脆的外表,內裡如鮮奶般滑不溜口,配上恰到好處的調味,簡簡單單令人吃過不停。奶白色的家鄉拆魚羹,各款材料都切得非常幼細,魚鮮味非常香,鮮甜香滑,一點魚腥味也沒有,相信是將魚肉煎了一會兒後才拆肉,再搭配其他配菜熬製而成,營養又美味。鮮沙薑乾魚鰾滑雞煲嚴選脂肪豐滿的三黃雞炮製,肉質細嫩,味道鮮美;而花膠是由大海魚的魚鰾製煉成,含有豐富膠質、蛋白質、黏多糖、氨基酸等,同樣是女

鮮沙薑乾魚鰾滑雞煲嚴選脂肪豐滿的三黃雞炮製,肉質細嫩,味道鮮美;而花膠是由大海魚的魚鰾製煉成,含有豐富膠質、蛋白質、黏多糖、氨基酸等,同樣是女士們的養顏補品,以傳統洋蔥、鮮沙薑爆香,再與嫩滑雞件及魚鰾同炒,散發出香濃迷人香氣,令人越食越開胃。
石鍋酸菜鮮菌素肉獅子頭這道仿葷食菜色真的以假亂真,不但外形及味道與獅子頭難分真偽,最驚喜的是,獅子頭選用植物梅頭肉餡與切碎的筍粒及馬蹄粒製成,入口有咀嚼免治豬肉的口感,同時,還可細味肉汁的滋味。配上以甘筍和西芹熬製而成的素湯、雜菌及自家醃製的酸菜,用石鍋上桌,甚有風味。
一般的素肉,多呈現粒狀,或壓成肉餅,而這道九層塔老乾媽蘆筍炒素肉片,無論味道和質感都貼近真肉片,加上味道較重的九層塔,再伴入蘆筍、豆干及豆瓣醬同炒,份外香濃惹味。
造型相當可愛,剁椒青口乾吊桶仔蒸勝瓜用上夏天當造的勝瓜,搭配剁椒、青口、乾吊桶仔等,帶點辛辣,清甜滋味,為味蕾帶來衝擊。在炎夏胃口欠佳時,吃些合時瓜菜,好消化之餘亦好下飯。
日常較少吃芥蘭,總覺得口感太硬了,而凱悅軒的方魚炒芥蘭,廚師似乎細心地將芥蘭的外皮批走,令芥蘭份外翠綠鮮嫩,爽脆鮮甜,配上炸得香脆的方魚,不但沒有苦澀味,味道更香濃,盡顯傳統粵菜風味。
甫上桌時,這道胭脂雙稻的賣相已與一般炒飯有所不同,原來用上 3種不同米飯組合,包括脆米、白米,還有紅菜頭汁白米,米飯炒得乾身而不油膩,再配上蝦、帶子、自家製的子薑等,令口感更豐富。本來戒食澱粉的 BeautySearch 也忍不住吃了一大碗呢!
題外話/補充資料: 素食菜單由即日至10月31日期間供應,想品嚐既傳統又不平凡的素食?千萬不要錯過!
✅凱悅軒,一個高貴而又典雅的名字。K11 位於尖沙咀,香港最繁華的地帶之一,最近有很多新食店在此開業,而最吸引小廚神與大吃貨的就是中式點心放題始祖:❤️凱悅酒店凱悅軒 ❤️⭐️凱悅軒融合現代藝術與傳統茶館的精髓,在門口便已感受到姐用心佈置和精挑細選的氣派☕️在蒸焗點心方面,這裏的選擇不算太多,但樣樣精美而且味道不俗。最欣賞的是傳統點心:蝦餃燒賣。真的做到皮薄餡靚,令人一點再點😋😋現在其他類型的點心和小菜方面,凱悅軒也表現得十分出色。所有煎炸品酥脆但不油膩,而且吃得出食材的新鮮。小廚神尤其欣賞七味豆腐,一口接一口吃過不停😍😍;大吃貨最喜歡的是錦鹵雲吞,這種點心現在非常罕見,而且可以做得酥脆但不門口油膩,似乎真的不多食店能夠達到標準。總括而言,凱悅軒真的令小廚神與大吃貨刮目相看😀及後我們再嘗試其他的點心放題,也吃不出這樣的水準。大吃貨真的想找個時間再去一趟呢!😆😆⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️凱悅軒地址:尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓電話:37217788

地址:尖沙咀河內道18號香港尖沙咀凱悅酒店3樓
電話:37217788
2022-08-21 1332 瀏覽
今次推介的點心套餐,是位於尖沙咀凱悅酒店的海悅軒。這是我N次來這間食肆了,之前食晚飯,今次第一次是他們的點心。食物質素非常高,服務亦非常之好。當日好多人,被安排到坐廂房,份外舒適和安靜。有Visa Signature 或 American Express Platinum 可以有額外八五折,把握優惠!當日我們四人是了很多不同款式的點心和粥粉麵飯。雖然已經過了一個月,但仍然很深刻,最深刻係樣樣都咁好食!首先叫咗一份話梅青瓜,酸酸美味好開胃,一路食一路繼續睇點什麼美食😘這個半肥瘦蜜汁叉燒是必食推介,我們encore 咗幾次,已經值回票價!九宮格由上至下、左至右:1)老火例湯 - 足料,冇得頂👍🏻2)安蝦鹹水角、孜然羊肉春卷 - 皮脆餡靚3)蟲草花鮮蝦時蔬餃 - 皮薄餡靚4)飛魚子燒賣 - 啖啖肉,無我不喜歡的肥膏5)蘋果叉燒酥 - 很特別,蘋果批的酥皮配叉燒6)香煎素腐卷 - 這個脆卜卜,和其他點心比較不是太突出7)白灼時菜 - 食得煎炸野多要食番啲菜8)蜜汁叉燒包 - 包包鬆軟,叉燒半肥瘦啱啱好9)上湯竹鮮卷 - 中上水準繼續食:1)榆耳香芹箘皇餃 - 鍾意食芹菜嘅朋友值得一試2)子薑牛

話梅青瓜

招牌叉燒

九宮格由上至下、左至右:
1)老火例湯 - 足料,冇得頂👍🏻

6)上湯竹鮮卷 - 唔小心叫多咗一份,不過都食晒
7)筍尖蝦餃皇 - 啲筍好爽口,蝦肉又大又爽
8)圓玉桂花凍糕 - 甜度適中,最愛桂花香
9)陳皮紅豆沙 - 陳皮好香好正,起晒沙👍🏻

每人為到$360加埋茶錢、加一、再有八五折。雖然聽落中午食點心成幾舊水好似好貴,但完全交到貨的:高質素的食物、優質的服務、優雅的環境。 節日、生日慶祝可以考慮來體驗一下。

2022-07-15
話梅青瓜