2016-11-16 736 瀏覽
媽媽很開心的去了旅行~~~~所以這天的午飯要吃自己了。所以一早就約好同事一起出去找吃的~最後決定吃拉麵!這家我是第一次吃,同事的話則是很久以前吃過。因為都知道多人排隊,所以都有心理準備要等位。沒想到2個人的話很快就有!坐低拿到Menu~才一轉眼的時間已經被問吃什麼 (呆) 然後店員會一直用無表情的臉站著等您下單Orz即使您說還沒想到,轉頭才落~店員仍是聞風也不動!!!!!!!只是想吃碗拉麵而已.... 我們吃完也要趕回公司....才不會阻住做生意嘛最後同事點了 金味噌芝士拉麵 ($88)我點的則是這碗 濃厚豬骨芝士拉麵 ($93)湯底並沒有「濃厚」的程度~要說的話也不太像是用大量豬骨熬制出來,比較接近是味精湯底。芝士可以拉絲,也有些溶在湯內~但味道相對比較淡身。肥瘦適中的叉燒有一片~另外麵條的話倒是很不錯~煮得剛剛好,口感頗彈牙的。
媽媽很開心的去了旅行~~~~所以這天的午飯要吃自己了。

最後同事點了 金味噌芝士拉麵 ($88)
金味噌芝士拉麵
我點的則是這碗 濃厚豬骨芝士拉麵 ($93)

芝士可以拉絲,也有些溶在湯內~但味道相對比較淡身。

濃厚豬骨芝士拉麵
題外話/補充資料: 最後想看看單的價錢看回自己點的拉麵是多少錢~便叫店員先放下單。 誰知又是一個「不滿臉」Orz
2016-11-11
5 分鐘 (堂食)
午餐
2016-11-12 526 瀏覽
跟朋友到附近行街, lunch time 想食拉麵就入左去食可能時間比較早,冇咩人店員會主動解釋食物,依點抵讚例如佢會同我講溫泉蛋同半熟蛋既分別最初我係揀溫泉蛋,聽完佢講分別之後,我就揀左半熟蛋了食物味道都 ok
可能時間比較早,冇咩人
店員會主動解釋食物,依點抵讚

例如佢會同我講溫泉蛋同半熟蛋既分別
最初我係揀溫泉蛋,聽完佢講分別之後,我就揀左半熟蛋了
食物味道都 ok
2016-11-12
2016-07-05 1259 瀏覽
我比lunch時間早左到,大約十二點三左右添。比較年長的侍應生同我地講要一點三前交枱。之後我問佢係唔係有優惠,佢即刻黑面就話沒有優惠不過有人排隊!我點了咗一個札幌拉麵,我朋友黑蒜拉麵同埋一客餃子!拉麵太鹹,麵條一般,我可以拉麵好食有好多唔覺得要等位去食,加上服務態度差以後唔會去!

我點了咗一個札幌拉麵,我朋友黑蒜拉麵同埋一客餃子!

2015-12-29 1713 瀏覽
The food was quite good with the amount enough to fill your tummy. Ordered a ramen without soup, the noodle was good and with the half cooked egg, it improved its texture. The collage of taste was good. It's a give it a go restaurant minus the service.

2015-12-26
2015-09-04 1690 瀏覽
係鰂魚涌開左好耐既函館,一直係我鐘情既拉麵店之一,因為水準很好,而且又近屋企.附近除左周月,就是它了.例牌我會食特濃味噌湯底,真係濃到喊,極為重口味,麵條都夠煙韌,一食就停不了.另外佢地既蒜辣油餃子也不錯,主打係o個Pat蒜辣油,凍凍脆脆的,蒜味又夠香.不過佢地既糖心蛋做得麻麻,調味太甜,而且略熟,大家可以唔洗叫了.如果係呢頭搵食既朋友,可以考慮呢間.
如果係呢頭搵食既朋友,可以考慮呢間.
2015-07-15
2015-08-09 878 瀏覽
同事介紹黎呢到食,話好好味,成100蚊碗拉麵,食過就知道佢只係普通再普通既一碗拉麵。以上呢個係地獄湯拉麵,配料只有叉燒,紫菜同埋粟米,拉麵份量係多,多到食唔晒添,但係叉燒應該因為成本貴,所以連俾多塊都AFFORD 唔到啦。3個字去形容呢一餐,無下次。

3個字去形容呢一餐,無下次。
2015-07-29 563 瀏覽
食物水準一般,貴,服務0分,坐得唔舒服。我係午餐時間去食,點的是什麼味噌薑湯底拉麵另加溫泉蛋。我睇一陣餐牌,侍應好快就嚟催落單(係揸晒筆,望實我咁問我落得單未)。我坐近走廊位,落單之後,有個侍應行過既時候手肘撞到我個頭,唔好意思都無聲,好似無事發生咁走左去。到上食物,又漏左隻蛋,要問先有。食食下有個食客入嚟坐低左,之前催我落單個侍應走埋去:「先生,你要通知我地先得架,唔好咁樣走入嚟坐低。」食客答:「係你個同事叫我坐呢度架喎。」侍應(細聲好多):「唉呀,乜茶都唔俾杯人飲呀。」咁就走左去…哈,咩態度?講返食物,湯底味道唔算差,少少薑味咁幾有趣,麵質唔會好淋,ok。不過塊叉燒就薄到兩塊早餐火腿咁,仲成80蚊一碗,唔抵囉。隻溫泉蛋又過左少少火。唔建議去試。其實拉麵啫,俾得起咁既價錢,想搵間好食D既,喺附近唔駛走好遠都有啦。
食物水準一般,貴,服務0分,坐得唔舒服。
2015-07-29
2015-06-25 693 瀏覽
夜晚九點幾大把位都安排坐位係玩有客人旁邊,連人地都忍唔住問阿姐幾點關門!食物真係普通到,拉麵唔好食,食完口渴;咖哩豬排飯塊豬扒un 到無朋友。以後一定唔會再幫襯!

以後一定唔會再幫襯!
2015-05-15 590 瀏覽
今晚同內子食了拉麵。 基本上唔難食,但一d都唔好食。拉麵比公仔麵還差。豚肉得一塊還要又細又油膩,食落去覺得好肥膩! 唯一可以接受嘅係個湯底真係湯底。 個女部長d態度真係差到唔知可以點形容。 總括黎講: 唔會再黎食一碗值成佰蚊但quality咁普通嘅麵!唔值囉!
今晚同內子食了拉麵
唔知大家對一間食店的服務會value幾多,我自己一向係注重食物質素多過服務的人,但當你遇到的服務係差到你從來都冇Openrice account都要特登開個account上來寫食評,就知道服務質素同自由民主一樣,有果陣你唔覺,冇果陣你簡直嬲到窒息。中午時分,排隊約15分鐘,坐低即落單,拉麵好快到,但定食等左好耐都未到,於是去催,個阿姐將本來我地ge餐俾左另一桌。等左35分鐘,已經到1:45分,離2點返工時間只有15分鐘,隔離都有好幾桌仲未有餐,怨聲四起,我地決定cancel個定食order,個阿姐仲大火過我:「甘你算點吖,我地已經開始煮啦!」又過左一陣,個阿姐捧住個等左足足40分鐘ge餐行埋來串我:「甘你食定唔食吖?!」埋單時一睇張單,落錯單兼收多錢,好彩有同事發現我地根本冇order「超級地獄拉麵」,先發覺張單係錯的。其實張單冇錯,「超級地獄」係俾呢間店的服務!食物質素方面,定食鹹到死,拉麵一般,以90-100蚊的價錢,豚王都已經食到。如果各位食客唔介意倒過來服務番D阿姐,貴公司lunch hour又成3個鐘,都可以一去,埋單記得check單。I feel very sorry fo

中午時分,排隊約15分鐘,坐低即落單,拉麵好快到,但定食等左好耐都未到,於是去催,個阿姐將本來我地ge餐俾左另一桌。等左35分鐘,已經到1:45分,離2點返工時間只有15分鐘,隔離都有好幾桌仲未有餐,怨聲四起,我地決定cancel個定食order,個阿姐仲大火過我「甘你算點吖,我地已經開始煮啦!」又過左一陣,個阿姐捧住個等左足足40分鐘ge餐行埋來串我:「甘你食定唔食吖?!」

I feel very sorry for the restaurant owner for that you really need to learn some Cantonese or have a trustworthy person to help you understand how customers comment on your service and how the hell-like attitude of your staff piss everybody off. It cost us 90 – 100 HKD for the food that is only average and 40 minutes to wait for our food from being ordered to being delivered simply because your staff was exceptionally inefficient and messed up the orders. And I really “appreciate” that your staff had the gut to blame us customers with words like “eat it or leave it”. I had such an HORRIBLE experience in your restaurant and this will eventually ruin your business.
2014-07-25
15 分鐘 (堂食)
  • 阿姐的服務態度
2014-07-12 1203 瀏覽
今晚夜收工後黎到呢間拉麵店, 試左呢間北海道札幌拉麵。店內不算太少座位, 但到了9點多10點的時間已經不用等位直接坐下也可以了。點了鹽味+牛油, 麵條也要求要硬一點。第一次食拉麵配牛油!!將牛油搞溶入湯後,試一試湯頭。。。很清呢,清得好像真的只有鹽味。。 第一口還沒有牛油味,多喝兩口才有點兒牛油的感覺,還好,出奇地夾呢~麵條事前已經要求硬一點了,但真正還是沒有特別硬到,只可以說爽口,一般。蔥花挺好吃的,為淡淡的鹽味湯加添一點色彩。豚肉用上有點像平時吃豬軟骨的部位,都幾厚身同肥瘦均勻,整碗麵上算是亮點。連半熟蛋都欠奉,卻叫價超過$90,是不是有點過份? 或許我吃得比較濃味,這裡的拉麵真的不能impress我,吃一次就好!

點了鹽味+牛油, 麵條也要求要硬一點。
蔥花挺好吃的,為淡淡的鹽味湯加添一點色彩。
連半熟蛋都欠奉,卻叫價超過$90,是不是有點過份?

2014-07-03
2014-05-29 1616 瀏覽
與友人來到太古坊覓食來到函館,簡潔的店鋪,感覺整齊來到這裡沒有試鹽味拉麵,反而試了侍應介紹的北海道3.6牛乳芝士拉麵一上檯就有極濃牛奶味道湯底極濃牛奶,可見非常足料!麵條也彈牙朋友則叫了味增芝士拉麵味道則尚可,但不如牛奶配芝士另外分別+30加叉燒和+10紫菜惟略微貴  但整體而言非常不錯,下次會試鹽味拉麵
與友人來到太古坊覓食

來到函館,簡潔的店鋪,感覺整齊

來到這裡沒有試鹽味拉麵,
反而試了侍應介紹的北海道3.6牛乳芝士拉麵
一上檯就有極濃牛奶味道
湯底極濃牛奶,可見非常足料!
麵條也彈牙

朋友則叫了味增芝士拉麵
味道則尚可,但不如牛奶配芝士

另外分別+30加叉燒和+10紫菜
惟略微貴

但整體而言非常不錯,下次會試鹽味拉麵

15 分鐘 (堂食)
2014-05-22 953 瀏覽
太古真係無咩好食,又過左quarry bay食lunch~ 同事話有間拉麵唔錯,就黎左呢間函館喇無晒枱,三個人唯有坐bar枱,佢張chair就稍高左d, 食得辛苦少少同事叫左個北海道3.6牛奶牛油拉麵,試左個湯底,真係幾有奶味同creamy,仲有薯仔同菜,睇落幾健康我就食左地獄味噌小辣拉麵,又唔算好辣,不過d辣油又似好肥咁, 加左隻溫泉蛋(另上),正正常常咁,滑滑地幾好食至於另一個同事叫左面鼔豬骨湯,佢話都幾salty,麻麻地同埋每碗麵得一塊义燒少左d, 個湯又唔係話真係好好味,係牛奶特別dd,不過不失咁啦

至於另一個同事叫左面鼔豬骨湯,佢話都幾salty,麻麻地
2014-05-22
2014-05-14 914 瀏覽
可能剛食咗個tea ,現在正在9pm,但我們都不是肚餓,不過又怕一陣又肚子餓,所以都是來了此拉麵店食個拉麵醫肚。 地方不算大,店內的裝潢都好簡潔光猛,一打開餐牌,餐牌分類有沙律、前菜、拉麵、定食、燒物、揚物、珍味、咖哩飯......食物都好多元化,為想可以品嚐更多,我們決定點一個咖哩飯及拉麵。一場來到函館,我本人首選一定是選擇拉麵,我最後點了豬骨拉麵(白)$80,(白)當然是指原味豬骨湯底,熱騰騰的一碗白豚骨拉麵上枱了,乳白色的湯底也是香氣四溢,食拉麵時我都會先飲啖湯,口感濃厚,吃後不會覺得口渴,湯汁豐富的骨膠的感覺,質感濃稠黏口,鹹淡味適中,也一點不油膩。 此外麵條方面可以有普通麵及太(粗)麵選擇。而我選擇了普通麵,口感適中,又滑溜又好彈牙,不過敗在選用的麵是鹼水麵,鹼水的味都好強烈過重,影響了個湯底都好重的鹼水味 。配料有蔥白切細的蔥絲、粟米、銀芽、叉燒、筍乾.....,可是沒有溫泉蛋或半熟蛋。如另加topping溫泉蛋$18而半熟蛋$15。叉燒就肉質還可,肉味一般但夠薄, 總括來說「成事在湯,敗事在麵」,完全未能稱心滿意。而我妹妹點了一個吉列炸豬扒咖哩飯$95,吉列豬扒的炸
而我妹妹點了一個吉列炸豬扒咖哩飯$95,吉列豬扒的炸粉夠薄,最抵讚就是咬下去時仍然脆口又熱辣辣,豬扒的口感都好爽口,咖哩不會好辣而且好香甜,咖哩的味道都好濃厚撈飯真是一流。最讚就是珍珠飯啖啖真是好香軟煙韌,不得不讚。
另配有一個薯仔沙律、醃菜及麵豉湯。真是非常豐富。
服務未見突出,不過都會幫下客人斟下茶,都不錯,埋單$193連加一都幾抵食。
2014-05-06
2014-03-13 1004 瀏覽
鰂魚涌食拉麵,依家都係有2間水準不錯的今次來到呢度因為想食湯麵,另一間係食沾麵為主既周月呢度有不少小食,叫左呢個辣豆腐食,豆腐不算很滑,面頭鋪了一堆辣椒油之類既汁,除左辣椒,仲有我最愛蒜片係入面,十分惹味,為清淡既豆腐加添很多色彩呢度既糖心蛋係比較甜既,未太O岩我口味,但係食拉麵唔食蛋又點可以發生其實令我覺得好味既一定係呢度既濃味味噌拉麵,加埋底,味噌勁RICH又不過咸,飲完不口乾,麵條有彈性,配料豬肉半肥瘦不乾鞋,亦幾軟熟,但味道已版濃濃湯底覆蓋,愛味噌者必食喔串燒雞肉,就是居酒屋既ITEM,呢度既雞肉打得幾細緻,汁就甜甜地,但我覺得點都要加點軟骨先好食,多點口感.最好又加多隻蛋黃啦出面雖然好多拉麵店,但係鰂魚涌呢2間就滿足左我不少既慾望

鰂魚涌食拉麵,依家都係有2間水準不錯的

今次來到呢度因為想食湯麵,另一間係食沾麵為主既周月

出面雖然好多拉麵店,但係鰂魚涌呢2間就滿足左我不少既慾望
2013-05-08