2019-01-21 61 瀏覽
我哋叫咗一個茄醬香辣蜆意粉、波士頓龍蝦配牛柳和薯菜、清酒煮蜆、炸墨魚餅、紅豆冰同埋熱朱古力,再加一個芒果布甸甜品,豐富到爆。清酒煮蜆,成碟都係蜆肉,目測起碼有20幾隻,而且仲有好多火腿、菇類、洋葱等等嘅配料,配埋陣陣嘅清酒味,所以加埋好入味。啲蜆好大隻,而且完全冇沙,食得好放心。個香辣蜆意粉價錢好平,$100都唔使,呢間餐廳仲要冇加一,個意粉上菜熱辣辣,有成十幾隻蜆肉,不過寶物沉歸底所以影相就見到好多蜆肉,啲蜆肉喺晒啲意粉下面,所以記得要撈雲先好食呀!最後食埋個芒果布甸,咁就食咗一個完美嘅午餐了,我一定會再返嚟幫襯

2019-01-21 32 瀏覽
在旺角覓食的一晚,從網上看到這間「初心冰室」有不少好評,便來試試。原來這冰室所在位置,前身也是一間餐廳,我也去幫襯過,現時餐廳不知是易手了還是改了名字,但餐廳裡面的陳設裝潢,可是幾乎完全沒變,最大的改變,相信就是多了一塊「願你我不忘初心」的的裝飾牌子吧! 這兒的晚餐有10款選擇,牛扒、羊扒、意粉、漢堡包、意大利飯都有,而我吃的是「烤美國糓飼西冷扒配黑松露野菌汁」($88)。這牛扒頗為大件厚身,肉質軟腍,味道中規中矩,不特別好吃,但也不難吃,是及格的。 雖然知道不健康,很久沒喝過酥皮湯的我仍然加了$10將原來的「忌廉湯」改成「酥皮忌廉湯」,熱燙的酥皮,幼滑的忌廉湯,兩者二合為一,仍然好味。
2019-01-20 25 瀏覽
第2次黎初心冰室啦 xd今次再黎係因為上次飽得濟所以試唔到佢地個焗面包磚配雪糕,所以今次決定同另外d 朋友一齊黎食過。 香草羊扒配意粉我地要左7成熟,我覺得岩岩好,又唔會太熟or 太生。 食落好juicy由於我同埋4個朋友食,所以建議可叫2份分黎食,因為我覺得一份唔夠分 xd酥皮忌廉湯 + 雜菜湯酥皮忌廉湯味道無出面個d 甘濃,所以睇下大家鐘意飲濃味定淡味,如果鐘意濃味d 可以試下佢地個雜菜湯。餐廳比左好多片檸檬 扒大菇露荀意大利飯煎鵝肝意大利飯鵝肝好大塊,omg..估唔到個意大利飯有埋我最愛既黑松露,食落真係好creamy + 好好食。卡邦尼煙肉磨菇意粉卡邦尼煙肉意粉真係我去親每一間餐廳都會叫黎食,因為我好鐘意個醬配埋煙肉意粉個隻味,好香好creamy 田螺焗薯蓉+炸雞翼呢2個小食跟餐都係加25蚊,真係好抵叫 最後到我最期待既甜品 - 焗面包磚配雪糕果然無令我失望,面包焗得岩岩好,無焦到。 食落去脆脆既口感配上凍凍既雪糕,口感好豐富。 btw 我同朋友5個人都食唔晒,真係好抵叫。
第2次黎初心冰室啦 xd

香草羊扒配意粉

酥皮忌廉湯 + 雜菜湯

餐廳比左好多片檸檬

扒大菇露荀意大利飯

煎鵝肝意大利飯

鵝肝好大塊,omg..
估唔到個意大利飯有埋我最愛既黑松露,
食落真係好creamy + 好好食。

卡邦尼煙肉磨菇意粉

田螺焗薯蓉+炸雞

呢2個小食跟餐都係加25蚊,真係好抵叫

最後到我最期待既甜品 - 焗面包磚配雪糕

btw 我同朋友5個人都食唔晒,真係好抵叫。
2019-01-18
  • 卡邦尼煙肉磨菇意粉
  • 煎鵝肝意大利飯
  • 香草羊扒配意粉
  • 焗面包磚配雪糕
  • 田螺焗薯蓉+炸雞翼
打完網球🎾搵食兵團又岀發,星期日下午嘅太子人多車多,想快靚正茶記就係我地不二之選😇 行過見到初心冰室坐滿人,羊群心理下就決定入去試下🙊 午餐memu選擇多而且價錢仲好抵添!見到焗豬扒飯就好懷念茶餐廳嘅西式焗飯,所以我就揀咗焗豬扒飯,即叫即做真係色香味俱全!呢個焗豬扒飯奧妙之處,係用炒飯底,豬扒幾厚身,酥軟的肉質配合調得適中美味嘅醬汁,睇見就令人流口水😂燒雞凱撒沙律🥗: 餐廳好窩心咁將雞肉同雞皮分開,啱晒我呢啲唔食雞皮嘅人!醬汁唔會太多亦係令一優點,啲人成日話食沙律如果食好多醬汁其實比食正餐更肥,呢個完全係至light之選🏆另外再散叫咗客鵝肝併牛柳,CP值高👍🏻片鵝肝煎得好香,外層焦脆、內裏軟心,一咬落去嗰陣油香,令口腔內瞬間散發出濃烈嘅鵝肝香氣,正呀!😻牛柳嗌咗五成熟,火候控制出色,內裡粉紅嫩滑,而且牛味重。最最最令我哋驚喜嘅係,鋪頭提供特色飲品好似朱古力雪糕咖啡,雪糕紅豆冰呢d比較少見嘅貴價餐飲選擇,但跟餐叫只需加$12,而我地就叫左杯邪惡嘅朱古力雪糕咖啡,粒粒朱古力碎加埋濃滑雪糕,飲落透心涼⛄️估唔到茶記都有咁優質嘅體驗,完全係蔗渣價錢燒鵝嘅味道,值得encore呀💕
焗豬扒飯

燒雞凱撒沙律

鵝肝併牛柳
牛柳嗌咗五成熟,火候控制出色,內裡粉紅嫩滑,而且牛味重。
鵝肝併牛柳

朱古力雪糕咖啡

2019-01-13
  • 鵝肝拼牛柳
2019-01-20 858 瀏覽
現今一些餐廳的名字愈來愈特別,有的是人名,有的是該區的名字,又有一些是業主自己改的,多數都是差不多的形式,但總有一些會令人特別印象深刻。這天又來到了旺角逛街,沒有刻意的尋找哪一間餐廳,就來到了西洋菜南街的初心冰室,名字是很特別了,很難令人不想到「勿忘初心」這句有意思的句子。環境頗大,牆側有一些帶有品味的裝潢,但環境則偏暗,而且座位與座位之間實在太窄了,桌子也小,與旁邊那枱坐在一起已不是最大的問題,但桌子太小導致空間不足,放置食物的時候有點困難。如果餐廳有提供套餐的話,大多數人都應該會選擇套餐,畢竟比散叫划算得多。以冰室來說,食物種類頗多,有主菜、小食等等,主菜的價錢都很便宜,以意粉和飯來說,現今$100以上也走不掉了,但這裡只需$60-$100。 兒童特飲 (好立克+阿華田)真不知道我的朋友為何會對這款飲品有興趣😂正如港式的奶茶加咖啡就等如鴛鴦,其實挺好喝的,又不奇怪。好立克和阿華田的味道平均,不會令其中一邊的味道掩蓋了另外一邊。雪糕紅豆冰是冰室常見的飲品,雲呢拿味的雪糕,會溶入紅豆冰中,奶味濃郁,很配合。套餐有餐湯及飲品,餐湯加$10就可以轉酥皮忌廉湯,酥皮會在碗上面,然後用匙羹推進

兒童特飲 (好立克+阿華田)

套餐有餐湯及飲品,餐湯加$10就可以轉酥皮忌廉湯,酥皮會在碗上面,然後用匙羹推進湯裡。酥皮便會吸收大量的濃湯,十分美味,因為酥皮本身是很膩的,配上濃湯便能中和油膩感。

香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 $88
以三文魚扒來說,先不管它好不好吃,$100以下真的是超值
呈現鮮橙色的三文魚扒有濃厚的油脂,我所指的不是脂肪,而是三文魚扒分泌的油脂,因為三文魚本身含有的油脂成份高,所以事實上不涉及油膩的問題。完全想不到薯角的份量那麼多
餐廳很是慷慨。有一個小小的缺點,就是三文魚扒緊香草忌廉汁其實不搭,而且忌廉汁的質感像忌廉湯多於汁。

烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁 $88
竟然在冰室裏也可以選擇西冷扒要多少成熟,最後選擇了5分熟。跟三文魚扒的價錢一樣,都在$100以下,很是便宜。西冷扒比較厚,因為是5分熟,切的時候會有一些血水流出來,但也不會太血淋淋的。西冷扒質感軟稔,筋的部分不多,那麼可以吃的部份便相對地多,不會造成大量的浪費。黑松露野菌汁似乎來錯了⋯⋯那個汁我覺得其實是蒜蓉汁,但吃的時候又忘了通知職員

奇尊炸雞中翼 $68
有一點我覺得十分奇怪的是,小食的價錢竟然跟主菜還要差不多😨那麼相比之下小食便會顯得昂貴。與其說這款是炸雞中翼,不如說是煎雞中翼,我認為是這樣的。在我們下單的時候,職員跟我們說明雞中翼裏面有芝士,然後我以為會是有流心效果的芝士,但實際上並沒有,芝士成份還是有的,但反而牛油味更濃郁,跟雞翼混合在一起效果又出乎意料地不錯。

2019-01-18
5 分鐘 (堂食)
  • 酥皮忌廉湯
  • 烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁
2019-01-17 24 瀏覽
而家流行懷舊,好多餐廳都用冰室黎命名,不過已經唔係賣常餐,比較似係西式cafe,初心冰室就係其中一間。入到餐廳都見倒裝修懷舊,燈光調較至昏暗幾有氣氛大部份都係卡位,岩哂傾計。檯面係馬賽克花紋,好有特色啊!午餐有好多選擇,沙律、扒餐、意粉同焗飯都有。午餐仲配有餐包、餐湯同飲品!切合冰室既懷舊風,飲品仲有得揀黑牛同白牛添!店員首先送上餐包同餐湯,我地揀左雜菜湯,好香蕃茄味又好足料!餐包送上檯熱辣辣,索哂啲牛油,正啊凍檸茶都好大杯!香煎龍脷柳配蜆肉香草忌廉汁,我揀左配薯菜,薯菜唔係普通薯條,係帶皮既薯角,新鮮炸起,加埋忌廉汁食龍脷柳煎至表皮香脆,醃料係簡單既鹽同黑椒,更能帶出魚既鮮味,魚肉好嫩滑!個汁都有好多蜆肉,絕不馬虎架!烤美國西冷配黑松露野菌燒汁配薯菜,西冷無得揀熟度不過火喉控制得好好,生熟程度岩岩好!好濃牛味野菌燒汁好濃郁,岩哂撈埋薯角一齊食!單點既香煎鵝肝配紅酒黑醋汁,鵝肝煎至外脆內軟,保留左鵝肝既香滑口感,黑醋汁中和番鵝肝既油膩感,估唔倒一間普通冰室都可以食到咁出色既貴價食材。超值既午餐,店鋪仲有提供下午茶同晚餐!下次再試其他野!

入到餐廳都見倒裝修懷舊,燈光調較至昏暗幾有氣氛
大部份都係卡位,岩哂傾計。

檯面係馬賽克花紋,好有特色啊!

切合冰室既懷舊風,飲品仲有得揀黑牛同白牛添!

凍檸茶都好大杯!

野菌燒汁好濃郁,岩哂撈埋薯角一齊食!

超值既午餐,店鋪仲有提供下午茶同晚餐!下次再試其他野!

• 烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁
2019-01-17 31 瀏覽
無意中發現左呢間餐廳,就喺華星冰室對面,個名幾得意——初心冰室,就入左去試下喇。 店面普通size,但我鍾意佢有好多卡位驟眼望落去啲餐嘅價錢都係差唔多$70-$100,包餐湯、餐包、主菜、飲品、甜品(雪米糍),加$25仲可以加小食,幾抵。雜菜湯(跟餐)忌廉湯(加酥皮)(跟餐)我嘅忌廉湯加$10加咗酥皮,好味烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁 配意粉($88)好厚身,肉汁夠,唔會好乾或者韌~個意粉就咁食有啲乾,雖然都可以用牛扒汁撈,但如果可以配埋少少汁就更加好喇香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 配薯菜($88)餐廳毫不吝嗇比咗好大塊三文魚扒我哋冇煎得太過,肉質仲好嫩👍🏽雖然跟咗香草忌廉汁,但我覺得唔點都好味!香煎鵝肝芝士牛肉漢堡($118)鵝肝睇落已經好吸引,煎得好香牛肉好厚,煎得啱啱好,仲保留到入面嘅肉汁。鵝肝、牛肉,配上半溶嘅芝士,perfect嘅burger甜品(跟餐)最後仲有雪米糍做甜品店員服務都唔錯,仲好細心,見到你有咩需要會即刻協助性價比高嘅餐廳,不妨一試!Menu:

店面普通size,但我鍾意佢有好多卡位

雜菜湯(跟餐)
雜菜湯(跟餐)
我嘅忌廉湯加$10加咗酥皮,好味

烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁 配意粉
烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁 配意粉($88)
好厚身,肉汁夠,唔會好乾或者韌~

香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 配薯菜
香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 配薯菜($88)
餐廳毫不吝嗇比咗好大塊三文魚扒我哋

冇煎得太過,肉質仲好嫩👍🏽
雖然跟咗香草忌廉汁,但我覺得唔點都好味!
香煎鵝肝芝士牛肉漢堡
香煎鵝肝芝士牛肉漢堡($118)
鵝肝睇落已經好吸引,煎得好香
牛肉好厚,煎得啱啱好,仲保留到入面嘅肉汁。
鵝肝、牛肉,配上半溶嘅芝士,perfect嘅burger

甜品(跟餐)
甜品(跟餐)
最後仲有雪米糍做甜品

店員服務都唔錯,仲好細心,見到你有咩需要會即刻協助

性價比高嘅餐廳,不妨一試!

Menu:
2019-01-15
香煎挪威三文魚扒配香草忌廉汁 配薯菜
香煎鵝肝芝士牛肉漢堡
2019-01-17 11 瀏覽
冰室既價錢 西餐廳既質素裝修好別緻 可以不停打卡 好中意張檯既磚 風格獨特 兩個人去食 叫左羊排配意大利粉跟雜菜湯 同西冷配薯菜 跟酥皮忌廉湯加多25蚊 有雞翼 同田螺焗薯蓉羊排無羶味 有陣輕輕的薄荷味 羊味重 用薄荷辟味都幾fresh 五成熟既西冷牛扒偏韌 酥皮忌廉湯層酥皮好香 個皮偏濃 雞翼再分半 食既時候不失儀態 田螺焗薯蓉 田螺已經起晒殼 好方便進食上菜速度好快 收碟既速度都好快 用半個鐘就完左餐飯 平時食慣快餐既okay 如果食野食得慢既就會覺得好chur 食物味道okay 價錢合理
冰室既價錢 西餐廳既質素

雞翼再分半 食既時候不失儀態
田螺焗薯蓉 田螺已經起晒殼 好方便進食

食物味道okay 價錢合理
2019-01-16 12 瀏覽
今日中午在香港仔食咗個貴而不值的日本lunch,今晚轉場去MK食平靚正西餐。呢到燈光柔和,好有情調。Set Dinner 有10款,平至$68,至貴都只係$118,包湯、麵包和咖啡或茶,加錢可以升級轉酥皮湯和轉特飲。呢個環境、呢個價錢超值!我哋叫咗【挪威三文魚扒配薯條】和【卡邦尼煙肉磨菇意粉】,餐湯要咗一個忌廉湯,另一個轉酥皮雜菜湯。再叫多個【凱撒沙律】。【凱撒沙律】沙律菜新鮮有爽脆口感,煙肉粒味道有鹹香,還有很香的芝士粉,整體味道不錯。【忌廉湯】 味道偏淡,加些少胡椒粉,調調味就可以。【酥皮雜菜湯】 酥皮鬆化,菜湯帶點酸,幾開胃。【卡邦尼煙肉磨菇意粉】濃濃的白汁緊鎖住意大利粉,食落充滿芝士香味。【挪威三文魚扒配薯條】魚扒煎得香,唔多油,味道甘香。 奶茶、咖啡充滿茶記feel,正!最後,仲有雪糕糯米糍做甜品。 食咁多嘢,二百五都唔使,物有所值啦!

呢到燈光柔和,好有情調。

【凱撒沙律】

【忌廉湯】

味道偏淡,加些少胡椒粉,調調味就可以。

【酥皮雜菜湯】
 酥皮鬆化,菜湯帶點酸,幾開胃。

【卡邦尼煙肉磨菇意粉】

濃濃的白汁緊鎖住意大利粉,食落充滿芝士香味。

【挪威三文魚扒配薯條】
魚扒煎得香,唔多油,味道甘香。

奶茶、咖啡
充滿茶記feel,正!

2019-01-15 22 瀏覽
今日同仔係附近書局買書順便食晚飯。發覺原來太子開左好多靚靚哋嘅冰室。我見哩間都多人食就入左去食晚飯。我們叫左兩個餐,先來兩個餐湯同餐包挪威三文魚扒,跟飯哩個係叫比阿仔食。健康又有益。個三文魚扒超好味!味道鮮甜。醃得味道剛好唔會太鹹或太重味精。讚!芝士焗豬扒意粉味道亦不錯。份量多 豬扒好大件。番汁意粉好好味。舖在上面的芝士份量亦不少,有拉芝士的效果。芝士焗西蘭花 十 蜜糖雞翼 跟餐加$25西蘭花和單骨雞翼各4件。芝士份量亦不少,很惹味。熱奶茶夠奶味亦夠茶香。不錯!黑牛哩個係阿仔強烈要求下叫比佢。朱古力雪糕配可樂好味道😋仲有飯後甜品-雪糕糯米慈哩間餐廳食物質素不錯,性價比高,可以再來!

我們叫左兩個餐,先來兩個餐湯同餐包

挪威三文魚扒,跟飯

芝士焗西蘭花 十 蜜糖雞翼 跟餐加$25
西蘭花和單骨雞翼各4件。芝士份量亦不少,很惹味。

芝士焗西蘭花雞翼

熱奶茶
夠奶味亦夠茶香。不錯!

黑牛
哩個係阿仔強烈要求下叫比佢。朱古力雪糕配可樂好味道😋

仲有飯後甜品-雪糕糯米慈

哩間餐廳食物質素不錯,性價比高,可以再來!

芝士焗西蘭花雞翼
2019-01-15 21 瀏覽
當日跟一個姨婆去食午餐。大家shopping後都覺得好肚餓。we were starving😘😊😊波士頓龍蝦拼牛柳最吸引我就是這個波士頓龍蝦,來自美國波士頓,肉質非常鮮口及甜美,配上焗芝士粉及芡汁,根本可以達到色香味俱全。餐牌上鮮豔嘅紅色意粉吸引住我嘅視線,肚餓嘅我不期然就點咗呢道鮮茄雞肉丸長意粉意粉好快上枱,見到意粉上滿滿嘅鮮茄茸,急不及待就趁熱食,蕃茄嘅酸甜味即時充斥味蕾,令人食慾大增雞肉丸幾特別,用手打豬肉丸嘅做法製成,口感獨特,再配上香草茄茸,味道更添層次及風味i will.go nexttime for family gathering

波士頓龍蝦拼牛柳

2019-01-15 16 瀏覽
今日來到旺角一間的餐廳,初心冰室,名字似懷舊中式餐廳,菜式感覺是西餐廳。餐廳裝飾以懷舊為主題,牆上裝飾了舊打字機,船槳,車輛...等。香草芥末籽燒紐西蘭羊架配燒汁跟薯菜$98紐西蘭細骨羊架2件,羊扒配薯角,西蘭花及椰菜花,迷你羊扒煎得很香,外表金啡色,肉質嫩滑,配上燒汁羊扒美味。燒烤美國穀飼西冷扒配黑鬆露野菌汁跟飯$88燒烤美國穀飼西冷扒,七成熟,煎得剛剛好,入口很香,有牛肉味,不過有少少鞋,黑鬆露野菌汁調較得很好味,令牛扒更惹味。芝士焗西蘭花,蜜汁炸單骨雞翼$25。凡惠顧晚餐主菜類,意粉類,飯類可加$25換購以下三款小食三選二:芝士焗西蘭花,田螺焗薯蓉,蜜汁炸單骨雞翼。我們揀了芝士焗西蘭花及蜜汁炸單骨雞翼。芝士焗西蘭花,原來芝士與比較腍的西蘭花都很夾。蜜汁炸單骨雞翼,外皮帶少少脆,蜜糖味令雞翼味道更豐富。最後要了個熱檸水及雪糕紅豆冰,作為今個晚餐的飲品及甜品,爲今晚更添美味。

香草芥末籽燒紐西蘭羊架配燒汁跟薯菜$98

燒烤美國穀飼西冷扒配黑鬆露野菌汁跟飯$88

芝士焗西蘭花,蜜汁炸單骨雞翼$25。

芝士焗西蘭花,田螺焗薯蓉,蜜汁炸單骨雞翼。
我們揀了芝士焗西蘭花及蜜汁炸單骨雞翼。
芝士焗西蘭花,原來芝士與比較腍的西蘭花都很夾。
蜜汁炸單骨雞翼,外皮帶少少脆,蜜糖味令雞翼味道更豐富。

2019-01-13 618 瀏覽
今晚同朋友出旺角行街,經過呢間餐廳見好似好多人食,於是就試下!餐廳以卡位為主,燈光柔和,餐桌用上特色的磚作裝飾,幾特別!晚餐都有幾多款式揀,如果Set唔岩亦可點餐牌上的食物,然後加錢轉做餐!我們點了兩個set dinner同埋兩款小食!set dinner-餐湯忌廉湯,餐湯配上麵包,麵包是有香料的那款,鬆鬆軟軟,味道都不錯!忌廉湯唔會太稀,熱辣辣,味道不過不失!烤美國穀飼西冷扒配黑松露野菌汁薯菜($88),西冷扒點了5成熟,肉質鬆軟,唔會好韌,而且都唔細塊!醫汁酸酸地辣辣地幾惹味!薯角炸得剛剛好,唔會太乾,咬落去仲有點鬆脆!芝士焗鮮茄豬扒飯($70),好耐冇食過焗豬飯,呢度的豬扒已經切好一塊塊,方便食用,肉質唔會變得好「鞋」口,醫汁都幾夠蕃茄味,如果可以再多d芝士同蕃茄會更惹味!不過呢個飯味道不錯!+$25點了兩款小食,芝士焗西蘭花及田螺焗薯蓉,兩者放於同一碟上。非常熱辣辣,西蘭花焗得淋,芝士味幾濃。田螺爽口,唔會好淋,薯蓉味道適中,唔會太咸!夠抵食!餐飲-凍檸茶,跟出面茶餐廳的味道差不多,唔會太甜,茶亦有少少的茶澀味!晚餐仲有甜品送,是芝麻味雪米糍!總括黎講,$200就可以食到咁多野
餐廳以卡位為主,燈光柔和,餐桌用上特色的磚作裝飾,幾特別!
我們點了兩個set dinner同埋兩款小食!
餐湯

芝士焗鮮茄豬扒飯

晚餐仲有甜品送,是芝麻味雪米糍!

總括黎講,$200就可以食到咁多野而且好飽!的確唔錯!而且侍應亦很有禮貌,值得再來!
2019-01-11
芝士焗鮮茄豬扒飯
2019-01-13 17 瀏覽
星期日,也要工作。工作樓下對面,就係初心冰室,一於黎試試。lunch set 有十款選擇,包餐湯,包,飲品。一行二人,我們只叫了一個set,美國西冷配黑松露野菌燒汁跟意粉。值得一提,塊扒十分大件,有如手掌般大,62元黎講,都算十分抵食!飯品,我們加了五元,叫了一杯兒童飲品,姐係阿華田加好立克。小時候曾經飲過,但而家係餐廳比較少見奇尊炸雞中翼,推介大家試試。雞肉內有濃郁味的芝士同磨菇,十分驚喜。最後,吃埋甜品就又去工作了。。

最後,吃埋甜品就又去工作了。。
  • 奇尊炸雞中翼
2019-01-13 10 瀏覽
去金魚街睇完金魚,附近搵野食,見到初心冰室,格調幾好,就鋸扒啦。內部環境比較暗,適合情侶。我地叫左 西蘭花焗雞翼,蘆筍肉眼牛扒配薯菜,三文魚扒配飯,黑牛和白牛。首先上的是餐包和餐湯,我選了羅宋湯,餐包屬於正常水平,羅宋湯味道鮮美,酸度適中。 再來的是西蘭花焗雞翼,西蘭花好新鮮,雞翼將雞中翼開邊,這個很用心,出來的效果是每一塊都焗的好均勻,不會出現外面剛好,裡面有血水,贊。蘆筍肉眼牛扒配薯菜,個肉眼扒煎得剛剛好,內部肉汁豐富,肉質嫩滑,油香可口。三文魚扒配飯,三文魚扒非常鮮味,很多時三文魚煮熟了就味道很淡,但這個三文魚魚味超濃,正。黑牛是朱古力雪糕加可樂,白牛是雲妮娜雪糕加七喜,我比較喜歡白牛,又香又滑。很滿足的一餐!

羅宋湯

餐包