2019-05-12 119 瀏覽
星期六約了朋友在上環利寶閣吃點心放題(星期一至日$148,母親節前夕$188)。利寶閣設計舒適寬敞,招呼也很勤快。而點心種類繁多,我們又想樣樣都吃,又怕吃不完,真是很矛盾,哈哈!這個點心放題送每人一隻鮑魚酥及花膠灌湯餃。鮑魚酥有整隻鮑魚,酥皮香脆。灌湯餃之湯底清甜,餃內餡料充足,有蝦丶肉粒等。春卷金黃香脆,吃起來好味。荔蓉帶子,外皮蜂巢狀,荔蓉口感甜美。晶瑩鮮蝦餃,蝦餃皮薄,蝦肉爽口彈牙鮮甜,真是好吃,所以我們再叫來吃。奶黃流沙包,咬落香軟,甜度合適。百花燒賣皇,大大粒,口感不錯,值得再叫。沙爹金錢肚,好腍、好入味,一定要試。原隻鮮蝦腸粉及叉燒腸粉,幼滑好味,有水準。酥皮焗叉燒酥,外皮鬆軟。香煎韭菜魚餅、 蘿蔔絲酥餅、金鈎鹹水角及燒汁木魚釀茄子都好味。暗然銷魂飯,即是叉燒雞蛋飯。沙田雞粥,感覺沒有落味精,清清地不錯啊!。淮山黑木耳百合,清新爽甜,感覺健康,份量也適。芒果布甸,味道也非常可口。這裡整體食物和服務不錯,而且可以給客人選擇吃點心放題或者是散叫,覺得真是不錯的,值得再來。

利寶閣設計舒適寬敞,招呼也很勤快。

灌湯餃之湯底清甜,餃內餡料充足,有蝦丶肉粒等。

奶黃流沙包,咬落香軟,甜度合適。

百花燒賣皇,大大粒,口感不錯,值得再叫。
沙爹金錢肚,好腍、好入味,一定要試。

原隻鮮蝦腸粉及叉燒腸粉,幼滑好味,有水準。

暗然銷魂飯,即是叉燒雞蛋飯。

沙田雞粥,感覺沒有落味精,清清地不錯啊!。

淮山黑木耳百合,清新爽甜,感覺健康,份量也適。
芒果布甸,味道也非常可口。
2019-05-12 63 瀏覽
平時家母最愛的節目就是去茶樓喝茶,最近得知上環利寶閣新出了點心放題,於是帶家母一試這與別不同的放題。首先每枱都會送上鮑魚撻和花膠灌湯餃。鮑魚撻上的鮑魚入味,軟硬適中,酥皮鬆化香脆,有牛油香。灌湯餃內的花膠大隻厚身,雞湯清潤,很滋補。菜苗鮮蝦餃,餃皮晶瑩通透,菜苗翠嫩,蝦肉爽口彈牙。豬腳薑,醋汁甜酸醒胃,豬腳軟腍入味。鮑汁鳳爪,鮑汁香濃,鳳爪軟腍,不油膩。咸菜豬肚,胡椒湯香辣醒胃,酸菜及豬肚夠腍和入味,兩者很匹配。蒜香雞中翼和蜆蚧鯪魚球炸得很香脆。揚州炒飯炒得夠乾身,配料足。暗然銷魂飯的叉燒很香口,不欺場。甜品點了楊枝金露、芒果布甸、芝麻卷和蛋白杏仁茶。芒果湯底酸酸甜甜,芝麻卷芝麻味濃郁。甜品都是冰涼可口,夏日消暑佳品。點心放題的點心份量較輕,食客可以多選幾款,一次過滿足不同的選擇。
灌湯餃內的花膠大隻厚身,雞湯清潤,很滋補。
菜苗鮮蝦餃,餃皮晶瑩通透,菜苗翠嫩,蝦肉爽口彈牙。
蒜香雞中翼和蜆蚧鯪魚球炸得很香脆。
2019-05-05
2019-05-09 114 瀏覽
最近喺網絡上見到有間中式酒樓做點心放題。日式放題,韓燒放題我就聽得多,中式點心放題就未試過!啱啱呢個weekend就約埋男朋友一齊去試下,而家上環分店星期一至日都做緊午市$148兩小時任食。當然,除咗任食,本身普通午市飲茶有繼續做嘅,而且聽聞利寶閣嘅點心都唔錯。當日去到門口都幾人頭湧湧,好彩呢到地方大有好多枱,所以10分鐘都唔洗就可以入座。放題款式至少50種,點心/煎炸焗點/腸粉/特色粉麵飯/大排檔小食/健康蔬菜/小食/甜品好多種類,仲每位贈送原隻鮑魚酥同花膠灌湯餃。個人認為呢到既食物味道確係唔錯,但可能剛剛試做放題形式冇耐,少不免會有漏單情況,不過同侍應講聲漏左再入,佢都地會幫忙盡快跟番俾我地,不過呢類少問題隨住時間同經驗累積都係容易改善得到嘅。💪🏻呢餐我覺得最推介既係原隻鮑魚酥/花膠灌湯餃/XO醬煎腸粉/蘋果叉燒酥/蒸腸粉/燒賣,呢幾款我地都有重複叫,其餘點心都好好味。⭐原隻鮑魚酥 : 鮑魚煙韌彈牙鮮味,酥底香脆鬆化。⭐花膠灌湯餃 : 個湯我都飲到一滴不漏,好鮮甜!灌湯餃好飽滿足料。⭐XO醬煎腸粉 : 重口味之友必點推介,濃味但唔咸。⭐蘋果叉燒酥 : 呢個我好鐘意食呀!叉燒餡甜甜地
最近喺網絡上見到有間中式酒樓做點心放題
日式放題,韓燒放題我就聽得多,中式點心放題就未試過!
⭐原隻鮑魚酥 : 鮑魚煙韌彈牙鮮味,酥底香脆鬆化。
⭐XO醬煎腸粉 : 重口味之友必點推介,濃味但唔咸。
⭐蘋果叉燒酥 : 呢個我好鐘意食呀!叉燒餡甜甜地,加埋蘋果好清新。
⭐蒸腸粉 : 腸粉香滑,米香吸引,蝦腸大大隻蝦,好彈牙。
⭐百花燒賣皇 : 肉質彈牙,鮮味。
⭐養顏貢棗糕
⭐蘿蔔金錢肚
⭐蒜香雞中翼
⭐淮山黑木耳百合
⭐小黃瓜
⭐腐乳唐生菜
⭐芝麻卷/紅豆糕
我地屋企習慣星期六大多數都會一齊飲茶,所以屋企附近嘅酒樓基本上我地都去過哂😂最近留意到附近有酒樓開始搞點心放題,好似幾唔錯咁,一個價錢任點又食點心,就訂定枱帶埋屋企人去試試!當日好多人,不過都只係等左一陣好快就有得入座,等位嗰陣聽到好多人都係專登嚟試佢嘅點心放題。超過五十款點心任叫,好多選擇!✨淮山黑木耳百合 : 食落爽口清甜👍🏻✨花膠灌湯餃(每位一客) : 新鮮滾熱辣!湯底濃郁,灌湯餃足料好味,入面嘅豬肉同蝦肉鮮味彈牙,花膠滑溜腍身。✨原隻鮑魚酥(每位一客) : 鮑魚仔鮮味彈牙👍🏻✨腐乳唐生菜 : 生菜新鮮,淥得啱啱好,非常爽脆。✨蒜香雞中翼 : 外脆內軟,好juicy。✨百花燒賣皇 : 皮薄餡靚,口感彈牙。✨養顏貢棗糕 : 煙煙韌韌,味道清清地,唔錯。✨蘿蔔金錢肚 : 好入味,又彈牙👍🏻✨醬皇蒸鳳爪 : 入味鬆化✨蘋果叉燒酥 : 外皮鬆化香脆,入面仲有蘋果蓉,甜甜地👍🏻✨鮮蝦腐皮卷 : 彈牙蝦肉大大隻,好足料!✨XO醬煎腸粉 : 炒得均勻,惹味!✨沙田雞粥 : 粥底香綿軟滑。✨芒果布甸✨杏仁茶甜品都要早少少叫定,芒果布甸好搶手呀,賣哂就冇。
超過五十款點心任叫,好多選擇!
✨淮山黑木耳百合 : 食落爽口清甜👍🏻
✨原隻鮑魚酥(每位一客) : 鮑魚仔鮮味彈牙👍🏻
✨腐乳唐生菜 : 生菜新鮮,淥得啱啱好,非常爽脆。
✨蒜香雞中翼 : 外脆內軟,好juicy。
✨百花燒賣皇 : 皮薄餡靚,口感彈牙。
✨養顏貢棗糕 : 煙煙韌韌,味道清清地,唔錯。
✨蘿蔔金錢肚 : 好入味,又彈牙👍🏻
✨醬皇蒸鳳爪 : 入味鬆化
✨蘋果叉燒酥 : 外皮鬆化香脆,入面仲有蘋果蓉,甜甜地👍🏻
✨鮮蝦腐皮卷 : 彈牙蝦肉大大隻,好足料!
✨XO醬煎腸粉 : 炒得均勻,惹味!
✨沙田雞粥 : 粥底香綿軟滑。
✨芒果布甸
✨杏仁茶
甜品都要早少少叫定,芒果布甸好搶手呀,賣哂就冇。
2019-05-07 163 瀏覽
嘩,百四蚊就食到中式點心放題,so interesting, so amazing, 有灌湯餃,又有鮑魚撻,蝦餃燒賣點心任食,估唔到上環既利寶閣可以食到。講真,我最鐘意係佢既灌湯餃,湯味夠鮮夠甜,餃裏面有隻蝦,蝦幾好食,撈幾滴醋真係幾開胃,不過一位只可食一客。另外,鮑魚撻既鮑魚雖然唔係大隻,鮮甜彈牙,夾埋成個餅皮好正,超但得讚,呢個價食放題有鮑魚食下,覺得好幸福,當然亦可能係果一刻我行完街,覺得好肚餓,而覺得特別好食。放題既選擇好多好豐富,燒賣都最少有兩種,蝦餃都有蒸炸,不過咩花款我本身都係咁鐘意食蝦餃燒賣。糖水其中有楊支甘露同杏仁糊,杏仁糊個杏仁味好香濃,仲有好多其他甜品Tim, so sweet 呢。講真,我幾鐘意呢間,抵食又好食,適合大眾茶聚既好地方。

講真,我幾鐘意呢間,抵食又好食,適合大眾茶聚既好地方。
2019-05-06 862 瀏覽
放題從來只聯想到火鍋或日式自助餐,點心放題還是頭一次,實屬新體驗。點心即叫即蒸,任點任食。由原價$228減到$148,連帶平日較貴的廚部及大排檔的美食,一律包括在內,又怎能錯過。早已約好三五知已,輕輕鬆鬆食返餐。每位必有原隻飽魚酥及花膠灌湯餃,雖然點心來來去去都是那幾款,但放題的確有點新意。 放題主打的花膠灌湯餃,為免供不應求,限量供應,證明是 hot item 😍😍另一吸睛點心是原隻鮑魚酥 ,同樣是限量,每人一件。鮑魚煙韌入味,酥皮鬆化,加上肉碎饀料,多重滋味。鵪鶉蛋燒賣,是我特別喜歡的懷舊點心,不多酒樓有供應。晶瑩鮮蝦餃,餃皮通透,蝦肉爽口彈牙。豬腳薑,醋汁甜酸有緻,豬腳軟腍,可惜沒有雞蛋,未算十全十美。大排檔的鮑汁鳳爪,鮑汁香濃,鳳爪軟腍。鮑汁還可以用來點油菜,油菜味道即得到提升。鮮蝦水晶餃,餃皮晶瑩剔透,樣子吸引,令人胃口大開。咸菜豬肚,喜歡胡椒味湯底,蘿蔔及豬肚,完全配搭。甜品點了兩款,一是楊枝金露,芒果湯底酸酸甜甜,冰涼可口,夏日消暑佳品。另外一客甜品是椰汁雪糕脆麻花,意外雪糕也歸入點心系,以後又多一款可人兒。放題系的點心份量比較輕,客人可多選幾款不同的點心或小食,好好體驗

鵪鶉蛋燒賣,是我特別喜歡的懷舊點心,不多酒樓有供應。

晶瑩鮮蝦餃,餃皮通透,蝦肉爽口彈牙。

鮮蝦水晶餃,餃皮晶瑩剔透,樣子吸引,令人胃口大開。

咸菜豬肚,喜歡胡椒味湯底,蘿蔔及豬肚,完全配搭。

放題系的點心份量比較輕,客人可多選幾款不同的點心或小食,好好體驗放題的真締。

2019-05-05 146 瀏覽
係澳門玩咗一晚,真係好攰,啱啱中午12點落船。好鬼肚餓,就不如同朋友食埋晏先散Band。朋友提議不如到利寶閣飲茶,都好呀,有一陣冇飲過茶。呢到先發現原來佢哋做緊期間限定嘅兩小時點心放題才$148。其實都唔係好喜歡放題,睇一睇有咩食,裏面有點心,特色粉麵飯,煎炸,大排檔小食,腸粉,健康蔬菜,甜品,小食,最後大家都話一齊試吓佢。個餐每位會送上原隻鮑魚酥,同埋花膠灌湯餃。鮑魚酥鮑魚好入味,好淋,酥皮做得好香。花膠灌湯餃,湯好入味。另外花膠都好大舊。另外點心梗係點蝦餃,蝦新鮮彈牙質素好高。另外點了一些其他點如鮑汁鳳爪,排骨,蒸飯,鮮竹卷一大堆。一班朋友真的食得好開心。

2019-05-05 102 瀏覽
對面永安大減價迫完排完一輪, 搵食搵到有飲茶點心放題,$148一位真係要試試佢都好旺場, 好多人行來行去, 好多工作人員忙於入單派點心..每位送一客花膠灌湯餃同鮑魚蘇, 估唔到鮑魚蘇有姿勢有實際, 鮑魚入味, 蘇底似雞批, 好吃~花膠灌湯餃好大件, 花膠一大塊, 阿仔第一次食灌湯餃佢覺得好特別, 在其他酒樓未見過未食過, 佢話個湯好好飲叫左好多大同的點心, 蝦餃, 燒賣, 牛肉, 排骨, 豬腳薑, 菜, 胡椒豬肚湯, 蒜白雞亦, xo醬炒腸粉等等等應有盡有, 味道正路, 放題無欺場~ 尤其喜愛即蒸的籠仔蒸雞飯, 即蒸的飯充滿雞油真係勁好食~ 我仲加左d豬腳薑的醋, 嘩~ 好味到不得了~~~唔只係放題, 今次有意外收鑊就係阿仔見識到常去的酒樓未試過的"懷舊點心", 其實仲有既係"菲林"芝麻卷, 佢唔知係咩我地叫佢試, 佢估唔到係凍食的, 我地只叫了2件比佢食晒, 即係好好味啦... lunch加"通識", 很不錯呢~

2019-05-05 93 瀏覽
$148點心放題❤️All You Can Eat💜鍾意食咩就食咩,最好嘅係可以叫一件,就可以過下口癮又唔駛浪費👍😁每人會送一客#鮑魚酥及 #花膠灌湯餃😍✅ 鮑魚大隻,個酥新鮮焗起,我鍾意😋✅灌湯餃都幾大塊花膠🔸蜆蚧炸鯪魚球,呢個好脆又熱辣辣,加埋個蜆蚧汁,有舊式酒樓風味😊🔸糯米雞我覺得好食👍😋因為蒸得夠林,入邊夠多汁🤤🔸蝦餃、燒賣雖然唔係好大粒,但係都幾好食🔸鵪鶉蛋燒宜家真係唔係度度酒樓都有呀,重拾兒時回憶🙃🔸 鹹菜豬肚湯,豬肚夠林,而且胡椒味重,呢個真係唔錯😙🔸鮑汁鳳爪夠入味,叫左3隻;魚餅茄子大大舊,正常味道🔸帶子腸及蝦場都熱辣辣,但我就覺腸粉厚咗些少😜🔸 黑木耳、青瓜平時酒樓叫呢d前菜好貴,所以放題一定要返碟🤣🔸甜品叫咗懷舊馬拉糕及棗蓉糕,馬拉糕鬆軟;棗蓉糕有紅棗味,而且幾煙韌不過建議早d去,因為有d點心都會賣哂架。
$148點心放題❤️All You Can Eat💜

每人會送一客#鮑魚酥及 #花膠灌湯餃😍
✅ 鮑魚大隻,個酥新鮮焗起,我鍾意😋

✅灌湯餃都幾大塊花膠

🔸糯米雞我覺得好食👍😋因為蒸得夠林,入邊夠多汁🤤

🔸蝦餃、燒賣雖然唔係好大粒,但係都幾好食

🔸鵪鶉蛋燒宜家真係唔係度度酒樓都有呀,重拾兒時回憶🙃
🔸 鹹菜豬肚湯,豬肚夠林,而且胡椒味重,呢個真係唔錯😙
🔸鮑汁鳳爪夠入味,叫左3隻;魚餅茄子大大舊,正常味道
🔸帶子腸及蝦場都熱辣辣,但我就覺腸粉厚咗些少😜

不過建議早d去,因為有d點心都會賣哂架。

基本上如果你想食放題,唔好食第二輪落咗單賣哂唔出聲,漏咗單無入機無得check你入單啦,無嚟就入單啦,入單就有嫁啦,然後再重新loop。總之第二輪唔好期望有咩食,求其不停叫飽肚就走啦Basically, if you want to enjoy, please book first round.Sold out without any notice, cannot check order because of no record.Order if nothing serve, but nothing will serve, infinity loop.Don't expect what you can eat, just hope you can be full(fool).
基本上如果你想食放題,唔好食第二輪
落咗單賣哂唔出聲,漏咗單無入機無得check
你入單啦,無嚟就入單啦,入單就有嫁啦,然後再重新loop。
總之第二輪唔好期望有咩食,求其不停叫飽肚就走啦

2019-05-05
2019-05-05 1928 瀏覽
去茶樓喝茶是經常的事,但去喝點心放題的茶卻是頭一次。妹妹從加拿大回來,說想吃點心,但和她兩人去試試這放題。少人吃放題的好處是可以點少一點份量,吃多一點種類。首先每桌必有一人一個鮑魚撻和花膠餃。鮑魚撻上的鮑魚咬下挺軟的,撻裏面還有一點配料,吃著很豐富。花膠餃花膠和餃是份開的,餃的內餡怪怪的,有些粉狀,但花膠挺軟的,湯底也好吃。吃點心當然少不了蝦餃燒賣,這裏的蝦餃還不錯,餡挺大蝦又彈牙,燒賣比較硬,正常水準吧。菜苗餃也不錯,就是滿滿的菜,但餃皮軟軟的。金錢肚味道偏濃咸,但煮得挺軟淋的。腸粉可以一條一條點,我們點了一條牛肉腸和帶子腸,腸粉皮比較厚,吃下粉味很重,但內餡挺鮮甜的。牛肉球沒有給我們醬汁,但球比較小,吃下還挺方便的。蒸腐皮卷一盅三條,吃下暖暖的,也鮮甜。但我還是比較喜歡煎的腐皮卷。這裏的炸物都挺好吃,咸水角很軟很脆又很香,非常喜歡。煎鯪魚肉餅挺特別的,香脆好吃。香竽春卷也好吃,就是皮比較硬。最後加單點了甜品,紅棗糕和雪糕。我還是喜歡紅棗糕,很滋補很彈牙清甜。

2019-05-04
We went to try the $148 per head Dim Sum "All you can eat" and was quite disappointed.We arrived before 11am for our booking for the 11-1 seating but the restaurant was not open yet and there was a line in front.After being seated, we placed our first order at around 11:15am. By noon about two thirds of our dishes have not arrived yet. After asking the waiter to check on our order again at 12:30pm we were told they do not use the computer for all you can eat and thus they did not know the stat
After being seated, we placed our first order at around 11:15am. By noon about two thirds of our dishes have not arrived yet. After asking the waiter to check on our order again at 12:30pm we were told they do not use the computer for all you can eat and thus they did not know the status of our missing dishes, or whether an order had been placed for them. We were told to place an order for the missing dishes a second time, and we did.

At 1:15pm which was past the original time alooted for the seating, we were still missing 2 of the dozen or so dishes we ordered. We decided to get the bill and leave soon after.

The fault was with the ordering system. Many of the waiters were apologetic but clearly overworked. In my honest opinion the slightly lower price was not worth the wait or frustration for customers with normal appetites.

Recommended Dishes:
Abalone Tart (鲍鱼酥 1/person), Soup Filled Dumpling with Fish Maw (花膠灌湯餃 1/person), Fried Rice wrapped in Lotus Leaf (荷葉飯)
鲍鱼酥
黯然销魂飯
黯然销魂飯
沙田雞粥
荷葉飯
2019-05-04
5 分鐘 (堂食)
荷葉飯
  • 鲍汁荷葉飯
  • 花膠灌湯餃
  • 鲍鱼酥
2019-05-03 1557 瀏覽
最近Weekend都以西餐西茶作伴,呢個週末老公話想食點心,一向鍾情brunch buffet既我又起了任食點心的念頭<利寶閣>周末飲茶本身大中小點都有7折,不過計一計任食只係$148,又可以吃多點款式, 何樂而不為?!呢度order點心係以件計,所以唔怕一籠幾件咁黎,又可以試多點款式。第一次點菜,點得太多,上菜速度亦不慢,所以一下子放滿檯子,鄰檯都望了一眼先來開胃前菜:陳醋雲耳,香濃既黑醋味道,酸酸的特別開胃!准山黑木耳百合,鮮准山生津補陰,質感爽滑,配埋鮮百合整體味道清新,好有淨化腸胃既感覺! 按人頭一人一隻既原隻鮑魚酥,賣相唔錯,下面既洋蔥煙肉撻,幾香口!花膠灌湯餃,餃皮唔算好薄,不過餡料滿滿,有蝦冬瓜蓉肉粒等。鮑汁鳳爪,入味再炆透一點更好。鹹菜豬肚,胡椒味突出豬肚唔會有陣味。熱辣辣即炸鯪魚球,配上蜆蚧醬,滿口魚香!沙田雞粥,粥底很綿有米香,雞肉鮮味滲透整碗粥~ 鮮味珍珠帶子腸粉豬腳薑沙嗲金錢肚杞子魚滑娃娃菜我地只點了數款點心,蝦餃燒賣當然係必點。蝦餃 皮薄透亮,內裡蝦肉爽彈鮮味仲有我最愛既在鵪鶉蛋燒賣,平日只有我一人食所以飲茶都好少會點~ 今次可以點一粒過過口癮

先來開胃前菜:陳醋雲耳,香濃既黑醋味道,酸酸的特別開胃!

花膠灌湯餃,餃皮唔算好薄,不過餡料滿滿,有蝦冬瓜蓉肉粒等。
鮑汁鳳爪,入味再炆透一點更好。
鹹菜豬肚,胡椒味突出豬肚唔會有陣味。
熱辣辣即炸鯪魚球,配上蜆蚧醬,滿口魚香!
沙田雞粥,粥底很綿有米香,雞肉鮮味滲透整碗粥~
鮮味珍珠帶子腸粉

豬腳薑
豬腳薑

沙嗲金錢肚
沙嗲金錢肚

杞子魚滑娃娃菜
我地只點了數款點心,蝦餃燒賣當然係必點。
蝦餃 皮薄透亮,內裡蝦肉爽彈鮮味
今次可以點一粒過過口癮
沒有點炸物,試試蘿蔔絲酥餅,外層酥皮一層一層,咬下去入面都係一絲絲,散發出蘿蔔清清甜甜既味道~
蘋果叉燒酥都唔錯!
由於用餐2小時,差不多時間點甜品
楊枝甘露,金柚粒、芒果西米,分量用料唔少,仲帶出一點椰香
用小膠盒裝住既香芒布甸,唔怕食得太多,布甸口感幼滑軟密!
蛋白杏仁茶唔會太甜。
養顏貢棗糕,以千層既做法,可以一層一層咁食,蒸熱左又香又軟~
整體不錯!唔會因為任食質素差左~
 呢個價錢幾抵食,已經book埋母親節黎多次 !!

**記得食得哂先好啦嗌,要珍惜食物喔**
2019-05-02 329 瀏覽
利寶閣原來有超抵任食點心148!好耐之前食過小肥羊既下午茶任食點心,質素十分普通。今次同朋友黎左利寶閣一試。Menu種類同平時飲茶一樣,唔會話做任食就俾少啲你揀。而且粥粉麵飯都樣樣有,唔會唔夠飽!前菜小食係涼拌翠玉瓜杏鮑菇,味道幾清新開胃鮑魚酥超好食,酥皮夠香,有少少叉燒饀,食落夠香口灌湯餃夠大隻,而且用料十足,入口肉香味甜,而且上湯都好夠味最好既係想食幾多就有幾多,例如包點唔會成籠上,寫一就真係俾一個,唔洗驚想食包要成籠食👍🏻炸鯪魚球一粒粒咁上你見過未?食左勁多燒賣蝦餃,絕對值回票價! 本身去酒樓好鍾意食鳳爪,呢度既鳳爪又香又腍。金錢都亦都一樣,又香又腍又入味,十分推介!仲有豬腳薑同糖水任食,正

利寶閣原來有超抵任食點心148!
好耐之前食過小肥羊既下午茶任食點心,質素十分普通。
今次同朋友黎左利寶閣一試。

前菜小食係涼拌翠玉瓜杏鮑菇,味道幾清新開胃

鮑魚酥超好食,酥皮夠香,有少少叉燒饀,食落夠香口

灌湯餃夠大隻,而且用料十足,入口肉香味甜,而且上湯都好夠味

炸鯪魚球一粒粒咁上你見過未?

仲有豬腳薑同糖水任食,正
2019-04-22 2017 瀏覽
之前約好同老公帶爸爸同佢朋友喺噚日 (21-4-2019 Sun)去港島遊,由於怕爸爸唔鍾意食晏要等位,又咁啱睇到呢喥做星期六,日同公眾假期嘅午市點心放題團購嘢食又好似幾特別,而且地點啱我哋去大館,於是以團購價成人每位$128.00嘅價錢,買咗4張同book 咗呢日.我哋去到後安排咗座位後,其中一個包每人一個嘅原隻鮑魚酥自動送到,size就一定唔大隻啦,食落, 鮑魚入味口感啱啱好,個酥皮香脆,唔錯. 味道:5分之後入單了,等咗好耐,啲點心至到,有:2. 香芒布甸兩個份量細,有芒果肉唔太甜,但睇到開粉嘅粉粒.味道:2.8分3. 花膠灌湯餃呢個唔熱,灌湯餃大大隻,內裡有好多蝦仁,皮夠薄;花膠亦係細細隻.味道:3.5分4. 陳醋雲耳兩份雲耳爽口,味道亦啱啱好唔太酸. 味道:5分5. 荔蓉蜂巢帶子4個荔蓉夠腍同甜,內裡帶子唔大粒.味道:3.5分6. 咸菜豬肚一碗豬肚爽,呢個正常冇問題.味道:3分7. 蘋果叉燒酥兩件感覺加咗蘋果冇咁好食.味道:2分8.黯然銷魂飯一碗其實就係叉蛋飯,而呢個係老公食,睇見叉燒好似好靚,我食一啖,係,係好鬆軟唔嚡,蜜味啱啱好,唔會太甜;但隻荷包蛋唔係半生熟,冇蛋黃流出

原隻鮑魚酥
食落, 鮑魚入味口感啱啱好,個酥皮香脆,唔錯.

味道:5分

之後入單了,等咗好耐,啲點心至到,有:

2. 香芒布甸兩個
份量細,
香芒布甸
有芒果肉唔太甜,但睇到開粉嘅粉粒.
香芒布甸
味道:2.8分

3. 花膠灌湯餃
呢個唔熱,灌湯餃大大隻,內裡有好多蝦仁,皮夠薄;
花膠灌湯餃
花膠亦係細細隻.

4. 陳醋雲耳兩份
雲耳爽口,味道亦啱啱好唔太酸.

5. 荔蓉蜂巢帶子4個
荔蓉夠腍同甜,內裡帶子唔大粒.
荔蓉蜂巢帶子

味道:3.5分
陳醋雲耳,荔蓉蜂巢帶子同花膠灌湯餃

6. 咸菜豬肚一碗
咸菜豬肚
豬肚爽,呢個正常冇問題.

7. 蘋果叉燒酥兩件
蘋果叉燒酥
感覺加咗蘋果冇咁好食.
味道:2分

8.黯然銷魂飯一碗
其實就係叉蛋飯,
黯然銷魂飯
而呢個係老公食,睇見叉燒好似好靚,
叉燒
我食一啖,係,係好鬆軟唔嚡,蜜味啱啱好,唔會太甜;
但隻荷包蛋唔係半生熟,冇蛋黃流出嚟,老公好失望;不過佢哋就俾埋豬油.
味道:5分 (叉燒)

9. 十勝紅豆雪糕脆麻花4個
脆麻花比我想像中細件,亦唔多脆;十勝紅豆係大粒但味道一般.
味道:2.8分

10. 酥皮焗叉燒包兩個
外面甜甜地唔錯;內裡嘅叉燒係乾柴已經預咗.
酥皮焗叉燒包
味道:3.5分
左: 十勝紅豆雪糕脆麻花, 右:酥皮焗叉燒包
11. 蛋白杏仁茶兩碗
蛋白杏仁茶
唔太甜,味道唔算太濃.
味道:2.7分

12. 奶黃煎堆仔兩個
奶黃煎堆仔
外脆,內裡嘅奶黃香甜,
唔錯.

13. 珍珠帶子腸粉3條
珍珠帶子腸粉
腸粉厚同硬咗啲,一般.
味道:1.8分

14. 淮山黑木耳百合兩份
淮山黑木耳百合
我完全冇食到.

15. 楊枝甘露一碗
顏色夠,
楊枝甘露
但西米太腍,成碗味道淡咗啲.
味道:2.5分

16. 潮州粉粿兩個
潮州粉粿
口感同味道都正常嘅,不過又係冇沙葛.

17. 百花燒賣皇4隻

19. 杞子魚滑娃娃菜兩份
味道清淡.

20. 油鹽水菜遠4份
油鹽水菜遠
爸爸同老公一食就大讚好味,話唔係味精湯但夠味,我覺得菜心可以煮腍啲.

21. 香煎韭菜魚餅兩件
香煎韭菜魚餅
呢個有驚喜,煎得香脆,淡淡嘅陳皮香又唔澀,好食.

味道:5分

其實我有填脆皮蝦餃4隻,但冇嚟到.
我哋開香片茶飲,但澀.

服務:
我哋行到去張枱坐低後,冇人問我哋要咩茶.
之後叫埋單俾埋服務費,茶介同小食,都好似唔記得咗咁,又叫過個部長.不過佢哋都好有禮貌.

衛生:
茶具係幾靚,但茶杯都幾污糟.

環境:
樓底矮,有啲壓迫感,亦令燈光有啲不足,但都幾闊落,枱與枱之間嘅空間好夠.

價錢:
另收加一服務費$22.80,茶介每位$15.00同小食一至五位共$18.00,五位以上共$36.00,以現金支付.
我覺得長者食得唔多,建議長者同小童童價.

由於我喺團購又用埋買滿$400.00減$40.00嘅優惠,所以每位價錢係$160.30.
2.5分
2019-04-21
$160.3 (午餐)
用餐優惠
團購