餐廳: 創發潮州飯店
資訊:

2006-02-18 107 瀏覽
吃潮州菜可否不叫鹵水鵝?在創發,當然可以。老實講,在香港吃潮州菜,這裡還是無出其右的。外遊前,忽然興起想吃潮州菜,臨急臨忙的約了一局。可幸仗著這裡的大名,十四人一圍是絕無難度。這裡是那副的老樣子,貼在牆上、一張張明碼實價的菜單,埋在那開放式的廚房前堆著的各款時令食物,絕對是另一個本地飲食特色。私人飯局加上交際應酬,其實在這裡都食過N咁多次,所以點菜是沒有難度。走過廚房睇一睇,問一下在座食友的喜好,就敲定了一堆菜色,包括胡椒豬肚湯、花生炆豬尾、豉汁炒聖子、鰤魽、凍大花蟹、煙薰鴨、鵝腸、石榴蝦、炸八併、炆春菜、煮紹菜、水瓜烙及蠔焙、魚麵及蠔仔粥,十幾種菜成二十碟,擺滿一檯,都唔好話唔壯觀。十幾個菜之中,個人推介絕對是煙薰鴨﹝如圖示﹞。個人而言,對煙薰菜色有偏好,始終功夫多又花時間,在香港沒有已沒有多少菜館肯做,當然亦沒有幾人懂叫。這裡的薰鴨,不太鹹,夠味道,肉質軟滑,煙薰味濃郁,非常出色。這裡的薰鴨,加上得龍的薰雞,與及鏞記的薰肉,是在市面吃到最好的三味煙薰菜;所以在創發,絕對可以不吃鹵水鵝,但就一定要吃這味煙薰鴨,是飲食雜誌也不懂介紹的。花蟹大大隻,估計是二斤有多。當然又實肉鮮甜,十四人

花蟹大大隻,估計是二斤有多。當然又實肉鮮甜,十四人吃了一轉還可以添吃,夠晒份量。當然價錢亦有番咁上下,要一千蚊兩隻,但都算抵食,起碼一圍人出來吃潮菜,不吃吃凍蟹,怎夠體面?不過是日的凍蟹,算是去得慢的了;要了兩斤鰤魽,半生熟,肉鮮甜夾爽脆。這裡的鰤魽幾乾淨,起碼我吃完沒痾,少見。喜歡吃的當然不要錯過,未吃過也要一試;去魚缸望過,見聖子雖然不大隻,但幾新鮮,就要了個例牌,豉汁炒。果然新鮮爽甜,非常美味,用豉汁炒更畫龍點晴,如不是食物太多,這一味是添吃得過的;

有食友一坐低就要鹵水鵝,給一口回絕,道理跟不是吃烤鴨才是京菜的道理一樣。鵝可不吃,但這裡的鵝腸卻是出晒名,又爽又肥美又大條,非新鮮貨沒有此味,好滿意;見大家成日見石榴雞,就擺歪一下,叫石榴蝦。當然這味「石榴x」在尋常潮菜館要叫來吃,但在創發,其實大把其他野食的;

平時多是蝦蟹棗雙併,今晚人多,索性加入幾款粿,來個「八併」。還要了韮菜粿、紅豆粿、酒麯粿等等,當中我的推介是~酒麯粿,未吃過的,下次叫來吃吧!吃過會對創發改觀也不定。蠔烙及水瓜烙是普通野,但這裡用的是鴨蛋,又香又濃,味道絕對比坊間用雞蛋煎的烙有風味;炆豬尾又是又腍又好味,是晚菜多,所以挑件小的吃就算;魚麵一般,蠔仔粥也未見佳處。當然不能錯過的還有胡椒豬肚湯,個個食評都有講,不重複了;

甜品時間,罕見地大家都慢了下來,連慣性說自己「七成飽」的一位食友都只口講沒有動手吃了,就只叫了兩個簡單甜品,是燒福果及反沙芋。前者軟糯又阿晒甜,後者脆脆的又幾香,一乾一濕,都幾配合。當然如果大家有胃納,其實有特色的潮式甜品,隨隨便便可以叫七、八款來,這裡也是做得幾出色的。

幾位阿姐服務周到,當然如果可以真的減去那一味蠔烙就更好。

喝過各食友倒帶來的氣酒/白酒/燒酌/白蘭地,吃得飽一飽,埋單齊頭二千七百,位位一百九十,當然如果不吃凍蟹的話,百二蚊也可以落樓。不知大家覺得如何,一口氣吃了十幾味菜,加上這裡的水準,幾時我都覺得物有所值的。

這裡的食物不下一百之數,吃了多年,我是連一半也吃不到,仍然是覺得,如果在香港吃潮州菜,創發是數一數二的。覺得這裡麻麻的,是未吃到好的菜色,或不喜歡潮州菜吧。

想看是晚食物的相片,可來這裡:http://www.imagestation.com/album/pictures.html?id=2109125777
2006-02-18 32 瀏覽
今個新年,食得真係多,兩日一小餐,三日一大餐,幸好尚處盛年,依然頂得住,身型依舊,眾朋友同事問你個胃係咪用鐵做?)日前又有局,今次九龍城創發,小弟一向來者不拒,諗起之前兩興隻凍蟹,食指又再動.食友Cicely帶來的佳釀,往往另人驚喜,繼匈牙利白酒後,今次再黎捷克香檳,同匈牙利威士忌,唔使隻身坐飛機到德國,再轉廉價航空,或坐二等火車到東歐,單係呢個老友,已經好似當年憶蓮般,一隻碟內帶晒大家微笑撲巴黎,再出埃及採玫瑰..今夜講到明,唔會有鹵水鵝片,掌,肝等.有點失望,既然陀主有此一著,一定唔會老點大家.呢樣,我絕對信任.如果點菜果個係我,應該會比人媽叉到暈.花生豬腳,隻豬腳滑雪雪,啖啖肥膏,正.豉椒炒聖子,又係上桌無耐搶得最快菜式之一.很久未嘗血"UM",就算未到當做期,未到十全十美,一樣吃得痛快,過癮,身旁十四兄見到有點皺眉頭,唯有一路嘗試去催眠:質感同味道,似足法國Belon.血水其實係海水,連埋一起吞下,不知人間何世.凍蟹兩隻,反應似乎係陀主意料之外:點解去得咁慢?煙鴨,呢個又係非常之出色,煙燻得恰到好處,肉質慢慢滲出點煙燻味,一步步蠶蝕味覺.唔係一味死咸,好有層次感.有點似Bali

煙鴨,呢個又係非常之出色,煙燻得恰到好處,肉質慢慢滲出點煙燻味,一步步蠶蝕味覺.唔係一味死咸,好有層次感.有點似Balik的煙三文魚,一隻鴨,一條魚,原理一樣.
同樣頂級.

鵝腸,係全夜唯一有鵝的菜式,創發的鵝腸,肥美非常,比我吃慣七喜小廚,更加美味.石榴蝦,同石榴雞,其實相同,只係雞同蝦的分別.好講功夫的一味,當然,要逐隻計錢.

其他菜式,不再多講,留比大家交待,小弟唔係渣流攤,而係墨水開始唔夠,有心無力.

陀主的燒酌,惡男兄飲後大叫好,對我就當俄國佬生命之水咁飲,Cicely的捷克香檳,又諗起上年電影節,有套捷克電影Czech Dream,真人真事真人show,超市掃貨之狼死眾生相,同是夜眾食友對待潮州菜式相若.

之前講果支匈牙利威士忌,帶有啤梨味,等於一個在布達佩斯街的美女,向你招手一樣,最後不能自拔...糖衣毒藥,此言非虛.燒酌,加埋此甜心,自身感覺,Sinking slowly...(注)

第朝Hangover,意料中事.無論點,食得高興,飲得盡慶,多謝晒攜酒的朋友.

(注)匈牙利音樂人Yonderboi舊歌,非常貼題.回家囉番呢隻碟黎聽,非常適合微醉的時候欣賞.飲完匈牙利酒,聽番匈牙利音樂去"療傷".何其巧合.
2005-11-30 21 瀏覽
今日老豆話想o黎呢度食,我都有十幾年無去過,咁就一行八人去幫襯.環境同以前沒有太大分別,來這裏人通常都是叫打冷檔的食物,所以我們便圍住o個打冷檔叫o野,有胡椒豬肚湯非常夠味,是開胃之選、滷水鵝普普通通、炸蝦棗好似普通蝦丸、炸付皮豬肉及芋頭卷咬落比較鬆散、蠔餅O.K.啦、鼓油王開邊蝦唔錯內有蝦膏、梅菜扣肉的梅菜比較淡,但肥肉入囗即化、蒸石留雞呢味直情唔惦o個皮無o麥蛋白味o個餡又太多「獻」汁,但外皮D「獻」就得幾「迪」、大鱔煲先煎後炆唔錯、炒魚麵無o麥魚味及白飯要來撈梅菜及汁O.K.啦.重有D玻璃杯應該換D新o架啦,隻隻花斑斑.....重括來講非常普通,同十幾年前無o麥分別,睇o下十幾年後會唔會再來幫襯啦~~~~
重有D玻璃杯應該換D新o架啦,隻隻花斑斑.....

2005-11-09 24 瀏覽
最愛創發的胡椒豬肚湯,以前在新蒲崗工作時,每星期都來。一入門口,就見到一大桶胡椒豬肚湯。叫一客,大大碗。料十足,豬肚啦、腸加咸菜,仲有胡椒粒。湯味夠,料好吃,別處吃不到這個料這個味道。另有一個苦瓜湯,都好正。菜就稍貴,佢愛做遊客生意。一碟炒聖子,80大元,是一般食店的一倍價錢,不過就好新鮮。遊客來吃都好,唔會做衰香港個名。煎蠔餅用的是新鮮的蠔,大大隻,有口感。菜式選擇其實不多,而且十年如一日,冇創新。但貴得來又冇創新的店子可以存在咁耐,總有他的理由。
最愛創發的胡椒豬肚湯,以前在新蒲崗工作時,每星期都來。

另有一個苦瓜湯,都好正。

煎蠔餅用的是新鮮的蠔,大大隻,有口感。

2005-04-19 12 瀏覽
睇得出,2奶仔即係2奶仔。同樣望住碗翅,無厘反應dead fish咁。一樣叫左炸雙棗,味道都一樣。咬落唔彈牙,鬆鬆軟軟,同炸魚蛋的分別就係無成口粉實估估。另外有叫的係方魚炒芥蘭同糯米腸芥蘭就好芥蘭,糯米腸就好惡頂啊!膩到咬一啖都吞唔到啊。不過,仲有D無叫的答夠;麵醬介菜、炸芋頭都係地道野。由期芋頭,本來唔食甜野,但食落,又好過引喎,成舊都係油,但口感係清甜喎…唔明?正常的,講的都唔明嘛。真係唔知點形容至好。
睇得出,2奶仔即係2奶仔。
同樣望住碗翅,無厘反應dead fish咁。
一樣叫左炸雙棗,味道都一樣。
咬落唔彈牙,鬆鬆軟軟,同炸魚蛋的分別就係無成口粉實估估。
另外有叫的係方魚炒芥蘭同糯米腸
芥蘭就好芥蘭,糯米腸就好惡頂啊!
膩到咬一啖都吞唔到啊。
不過,仲有D無叫的答夠;麵醬介菜、炸芋頭都係地道野。
由期芋頭,本來唔食甜野,但食落,又好過引喎,成舊都係油,
但口感係清甜喎…
唔明?正常的,講的都唔明嘛。
真係唔知點形容至好。
2005-04-05 15 瀏覽
想食正宗潮州菜,一定要嚟創發試試!D 侍應都係潮州人!如果識講潮州話就著數DD lar! (joking)最出名ge 係:1)煎蠔餅2)鹵水拼盤3)煎水瓜洛4)芋泥(甜品)5)清心果綠豆糖水
想食正宗潮州菜,一定要嚟創發試試!
D 侍應都係潮州人!
如果識講潮州話就著數DD lar! (joking)
最出名ge 係:
1)煎蠔餅
2)鹵水拼盤
3)煎水瓜洛
4)芋泥(甜品)
5)清心果綠豆糖水
2004-09-27 13 瀏覽
今次係第二次o黎創發食晚飯,好彩這晚都唔洗等位, 我們兩個人叫了"一窩蠔仔粥","大眼雞魚","鹵水鵝片併鵝腸","白灼花螺"!!! o的食物份量o岩o岩好, 全部清晒, 不過, 大眼魚就差了少少, 太硬太乾!! 而鹵水鵝片就"鞋"口, 唔及上環兩興好食! 但鵝腸就超"正"好爽口, 又新鮮, 蠔仔粥都好好味, 白灼花螺都洗得好乾淨, 沒有沙.... 總括來講都幾好!!!!! 大家可以去試下..........
2004-08-05 11 瀏覽
今晚媽咪約了我食飯,本來佢話今日食齋(是日觀音誕),但爸爸話想食黃油蟹,所以媽咪都順爸爸耳去食黃油蟹,我記得我第一次來這裡食飯是八年前也是第一次食黃油蟹&龍蝦片,lee兩樣野我覺得真係好掂好味-正,所以之後我差不多年年都會來食黃油蟹,因為真係平靚正,今日我實在食得太多野,所以都唔叫敢多野:1隻黃油蟹(因為媽咪話爸爸膽固醇高唔好食敢多,而happy仔可能實在太年青,佢次次都唔食,佢話佢自己真係唔識欣賞lee隻蟹,所以1隻4個人分),龍蝦片,3件石榴雞,3件石榴蝦,普寧豆腐,白灼花螺,響螺燉翅,樣樣都好好味,最後媽咪點了1打水晶包,嘩真係好飽呀,堆單免加一茶芥$1000勁抵,所以食黃油蟹(唔介意環境)我會推介創發.
2004-06-17 8 瀏覽
正,依然保持水準,石榴雞,石榴蝦依然係咁正,蠔仔粥就一定要試,有大地煮的湯底,非常鮮味,但要早點落單,因為是即叫即煮,煎馬友役亦很有水準,完全冇腥味,很新鮮,炒魚線很有鑊氣,甜品方面,芋泥和翻沙芋亦很不錯,這裡經常滿座。
2004-05-30 11 瀏覽
潮州食品老店,門前有冷盤攤招牌菜:鹹菜豬肚湯
潮州食品老店,門前有冷盤攤
招牌菜:鹹菜豬肚湯
2004-02-23 13 瀏覽
今日有個去0左外地教書0既professor返黎香港,之後請0左我同d同學去創發食,大家都食得好開心~佢叫左7個小菜,已經六百几蚊,都几貴呢=p 小菜有芥蘭炒牛肉,煎"倉"魚,胡椒豬肚湯,蝦棗&蟹棗,蒜蒸大蝦,福果粉沙芋泥,仲有個菜唔記得0左.個芥蘭炒牛肉好油,d油味遮哂d菜味,煎魚就好油,似炸0既多,我媽咪煎得仲好食~個胡椒豬肚湯就好得!!!好夠胡椒味~爽呀!蝦棗&蟹棗都好好食,蝦0既方型蟹0既圓型,點個桔油就更好食.蒜蒸大蝦都好好食,蝦好大隻呢~又爽口~不過我最欣賞個芋泥!!佢d白果係浸糖水浸過夜先咁煙韌入味呢~~好好食呀!!雖然有d菜係好油,不過潮州菜就係咁,唯有習慣0下啦
雖然有d菜係好油,不過潮州菜就係咁,唯有習慣0下啦
2003-09-29 14 瀏覽
基本上創發係一間食貴野既打冷舖,有好多山珍海味都可以係呢度食到我幫襯左5-6年,次次都會叫一盅翅(夠4人份量),份量足,魚翅保證堅料(唔會幼到似牙簽).想食地道菜可以試下"石榴雞",不過一定要趁熱食,如果凍左外皮會變硬.我食過佢地d凍龍蝦,麻麻地,d肉好乾.糖水我覺得清心丸幾好幾特別,食飽之後再飲埋功夫茶就prefect啦!雖然d阿叔同阿嬸係大年紀,但招呼服務仲好過家下餐廳d年青人,實在值得敬佩!
我食過佢地d凍龍蝦,麻麻地,d肉好乾.
2003-09-27 17 瀏覽
呢度門口放o左幾缸海鮮,淨睇門口o既話幾乎會以為自己去o左海鮮檔;其實呢度係食潮洲打冷,入o左門口之後就會見到各式打冷一碟碟咁放o左嚮度任人揀,都幾得意。兩個人,叫o左一碟煎蠔烙,蠔仔粥,鹵水鵝片同鹵水拼雙腸。煎蠔烙okay,不過唔點魚露就好似唔多夠味。蠔仔粥有大地魚一齊煲,唔錯。拼雙腸o既鵝腸同豬大腸都唔「蘇」,幾好;不過鹵水鵝片就麻麻,D肉好鬼韌之餘,仲有好多連骨而勁肥o既部位,冇乜肉食。Service居然比想像中好。我地坐樓上,個侍應伯伯好有禮貌,就算我地冇叫海鮮都依然多謝前,多謝後咁;添茶D嬸嬸又主動幫我地洗一洗杯才添茶。埋單$218,除鹵水鵝片唔及格之外,總括o黎講係滿意o既一餐。
(非會員)
2003-07-28 18 瀏覽
編輯大哥:<br /><br />本人是打「蠔」仔粥,不是「艇」仔粥,請更正。
編輯大哥:<br />
<br />
本人是打「蠔」仔粥,不是「艇」仔粥,請更正。
(非會員)
2003-07-27 28 瀏覽
蠔仔粥ok, 鵝片ok, 侍應(死肥佬, 個肚仲大個個籃球)服務態度認真差劣, 千其唔好去, 實在太多選擇, 無須去呢間!