餐廳: 創發潮州飯店
資訊:

2021-05-20 3744 瀏覽
九龍城老字號潮州菜我竟然第一次食,真係聞名不如見面,好正!試咗好多度唔同菜式,每一樣都好食,so far 我哋叫嘅每一樣都冇伏。我覺得佢哋嘅炸嘢香口野特別出色,滷水都唔差,不過比較上冇咁特別。What we ordered :琵琶蝦, 酥炸豆腐, 韭菜餅椒鹽九肚魚, 豪餅,滷水鵝肝,煎蘿蔔烙,炸墨魚卷,鵝片甜品:反沙芋,清心丸綠豆爽,清心丸薑薯,福果甜芋泥我覺得琵琶蝦,酥炸豆腐,椒鹽九肚魚,滷水鵝肝,韭菜餅,呢幾樣真係必叫,第一次食炸豆腐係呢個質地,好滑,仲可以點蔥油超好味,椒鹽九肚魚好鬆化,呢個我哋喺encore左一碟,滷水鵝肝好特別好入味,開頭以為佢係硬身,點知好滑好林,鵝片反而比較普通,仲有韭菜餅個質地係水晶包咁,個皮少少煙銀,入面好多韭菜,我唔鍾意食韭菜都覺得好正。仲有甜品都一定要食!嗰度嘅姐姐教清心丸綠豆爽同清心丸薑薯係兩溝仲好味。除咗食物質素高質,佢哋嘅店員都好親切,服務好好。唔怪得係老字號。呢度真係好啱一班朋友去食,我一定會再encore. 雖然食物有質素,但係疫情期間佢哋嘅生意都受到打擊,大家有時間就去支持下啦。An authentic and delicious ch
九龍城老字號潮州菜
我竟然第一次食,真係聞名不如見面,好正!

What we ordered :
琵琶蝦, 酥炸豆腐, 韭菜餅
椒鹽九肚魚, 豪餅,滷水鵝肝,煎蘿蔔烙,炸墨魚卷,鵝片
甜品:反沙芋,清心丸綠豆爽,清心丸薑薯,福果甜芋泥

呢度真係好啱一班朋友去食,我一定會再encore.

An authentic and delicious chiu chow cuisine in Kowloon city, highly recommended. One of the best in Hk.
2021-04-02 3295 瀏覽
初頭覺得呢間舖都算係老舖,知道都唔算平,但都希望試吓正宗潮州菜!雖然菜式尚算過得去,但價錢實在與服務態度不相符,太貴之餘,又漏單!知道我們不點貴海鲜開始,便不理會我們,我們叫了反沙竽,等咗成40分鐘,再見到鄰枱遲過我們order的亦已經有得食反沙竽,佢話幫我哋整緊,要再等多十分鐘,跟住再等咗15分鐘都無人跟進及回覆,於是離座,跟住去結賬,同佢講取消個反沙竽,因為等得太耐,佢話:「唔等得就取消佢囉!」無道歉之餘,態度勁悔氣!所以我們不再幫襯!
2021-04-02
30 分鐘 (堂食)
2021-02-03 3424 瀏覽
見過好多介紹,潮州打冷由細食到大,特登嚟試吓。入去嘅時候已經見到好多一盤盤好地道嘅食物,見到都開心。一坐低枱上面已經有兩大碟硬食小吃,即刻再嚟功夫茶,服務都幾好。好少食到豬乸菜,一於就試吓,菜甘香清甜,湯底好鮮味;鵝紅有質素,唔似有啲地方做到好似豬紅咁;鵝片就有啲失望,切得太薄,肉有點兒韌,墊底嘅豆腐好老;原盅燉雞翅有料到,$180 有咁大秋翅算係咁;蘿蔔烙略淡,冇乜特別,太油膩,唯一食淨嘅一碟菜。其實兩碟硬食小吃都唔錯,菜未到都差唔多食晒撈😆
2021-02-03
2020-11-21 3791 瀏覽
Happy Friday 下班終於解脫!本來想去九龍城食泰國菜,無意聽朋友介紹原來九龍城有間出名的潮洲菜!雖然不是特別喜歡打冷,但都抱著一試心態🥺一上座會有幾盤小菜,菜單基本都貼在牆上,自已都是覺我手拿MENU會比較好但靚姐靚哥的服務都很不錯熱情!所以都沒太大問題。🤪-炒蜆(5/5)不錯,粒粒有肉,而且肉好大粒多汁新鮮!-水瓜鮮蝦(5/5)如果不是朋友推薦,我應該不會特別叫但很驚喜!!我覺得非常好吃😍😍外皮薄亂,加上水瓜獨有既味道同醬汁,非常"夾"-滷水拼盤(3/5)本來是比較期待既菜式,但意外沒特別好吃和差正常味道蠔餅 (4/5)最後叫左甜品但忘了拍照翻砂子同清心丸都很不錯!整體用餐感覺都不錯,吃完還聊了一陣天都沒人趕,靚姐們都很熱情問我們要不要加茶會再想來吃一次!😋😋😋
雖然不是特別喜歡打冷,但都抱著一試心態🥺
但靚姐靚哥的服務都很不錯熱情!所以都沒太大問題。🤪

-炒蜆(5/5)
不錯,粒粒有肉,而且肉好大粒多汁新鮮!
炒蜆

-水瓜鮮蝦(5/5)
如果不是朋友推薦,我應該不會特別叫
但很驚喜!!我覺得非常好吃😍😍
外皮薄亂,加上水瓜獨有既味道同醬汁,非常"夾"
水瓜鮮蝦

-滷水拼盤(3/5)
本來是比較期待既菜式,但意外沒特別好吃和差
正常味道
滷水拼盤

蠔餅 (4/5)
蠔餅

最後叫左甜品但忘了拍照
翻砂子同清心丸都很不錯!

整體用餐感覺都不錯,吃完還聊了一陣天都沒人趕,
靚姐們都很熱情問我們要不要加茶
水瓜鮮蝦
蠔餅
椒鹽魚
2020-11-08 3178 瀏覽
好後悔做咗30幾年人先至第一次嚟創發入到去充🈵️港產片的裝修風格,冷檔放咗幾十款潮州小碟、霸氣十足, 真係百分百啱FEEL 太座想清清地送粥:我馬上叫個椒醬肉、韭菜炒薄殻,唯一碗粥唔夠熱,失色些少再來滷水豬肚尖:呢個餸真係好多地方食唔到,馬上把握機會,但我又抱住懷疑嘅心態問師父係咪真係豬肚尖嚟㗎,師傅好認真同我講唔得退俾你啊,出嚟真係冇令我失望,「正」凍烏頭:雖然唔係好多黃油,但係唔會過硬,唔會過熟、好滑😍其實豆醬都可以唔使點突然間我見到一盤啱啱蒸好韭菜粿,馬上試一試,好食嘅地方就係好多韭菜,個皮做得好煙銀, like 蟹棗及炸墨魚卷,蠔仔粥都中規中矩舊式餐廳但服務一流,like
好後悔做咗30幾年人先至第一次嚟創發

蟹棗及炸墨魚卷,蠔仔粥都中規中矩

舊式餐廳但服務一流,like

• 滷水豬肚尖
2020-06-15 2948 瀏覽
去九龍城探完朋友,去咗附近果間潮州菜館食晚飯,樣樣都好想食,點了很多地道美食,其中「豬尾花生煲」真係好好味👍🏻😋豬尾入味,軟冧中又不失彈牙,花生大粒好味,份量十足,用煲仔上熱騰騰,朋友也讚不絕口,下次有機會要再試新野😍😋
2020-04-15
5 分鐘 (堂食)
2020-03-26 2987 瀏覽
食潮州菜豐儉由人,今次平食老店。滷水鵝骨香肉嫩,椒鹽九肚魚,蝦丸蟹丸,香口鬆脆,用料新鮮。胡椒豬肚湯夠辣,麵線炒得小油,還點了綠豆爽糖水。食到飽一飽,每人只是二百零蚊,價錢合理。
2019-09-14 3645 瀏覽
二人世界今天我跟老公去銅鑼灣帮朋友去買嘢, 行到攰曬想找個地方坐低食嘢,之前听個女話灣仔有間新南苑食雞煲又有海鲜火鍋半放題都唔錯,嘩食過真😋 雞肉鮮嫩, 海鮮都唔錯幾新鮮, 鮑魚彈牙又唔韌, 鯪魚球爽滑, 價錢合理 值得推介👍
二人世界
今天我跟老公去銅鑼灣帮朋友去買嘢, 行到攰曬想找個地方坐低食嘢,之前听個女話灣仔有間新南苑食雞煲又有海鲜火鍋放題都唔錯,嘩食過真😋 雞肉鮮嫩, 海鮮都唔錯幾新鮮, 鮑魚彈牙又唔韌, 鯪魚球爽滑, 價錢合理 值得推介👍
2019-09-05 2807 瀏覽
九龍城逾半世紀的潮州菜 滷水墨魚頭 雙麵王 炸雙棗 香煎馬友滷水鵝 豬油炒麵線是老師傅的手功 香酥水瓜洛 花生炆豬尾 伴酒的鵝掌 咸雞 涼瓜炆魚春都很特別最後來個甜點 綠豆爽 飽肚後送上功夫茶 大滿足!
九龍城逾半世紀的潮州菜 滷水墨魚頭 雙麵王
炸雙棗 香煎馬友
最後來個甜點 綠豆爽 飽肚後送上功夫茶 大滿足!
今天帶著媽媽專程來到九龍城這店打冷,因媽媽說想吃打冷。下午2時多來到,有一刻以為中午落場,不做生意,因店內一個客人也沒有,但店員主動邀請我們進去,態度原本是不錯的。坐下我們即下單一條凍紅倉魚,蠔仔粥,及在店員極力推薦下再點了涼瓜排骨湯。不一會,凍魚上來,我們開始吃;突然店員告訴我們因為正在清洗爐頭,煮不了蠔仔粥,而且所有廚師都去了跑馬,沒人煮🙄,要我們改白粥,我們最後沒有要白粥,改了糖水。因為魚已經在吃,現在離開亦是要付費,唯有改其他繼續吃。而我們要求一碗清心丸緑豆爽,一碗清心丸薑薯亦不允許,只能兩碗一樣😡其實一早知道沒人煮東西,爐頭又不能用,為什麼還邀請我們進店呢?!直接説中午落場不營業不就可以嗎?另外,這裡的食物水準亦實在太差,凍魚極細條,只有手掌大小,肉質梅的;涼瓜排骨湯的並非排骨,只是煲湯骨切細件,沒有一點肉的;糖水是正常的。但這麼幾樣已經$315,貴得實在過分,必定沒有下次🤮🤬😡

2019-06-02
$157.5 (下午茶)
2019-05-05 3001 瀏覽
好幾年前黎過呢間店幾次,印象和食物唔錯。幾年後到今日,係有失望嘅。入到去好快手要你點餸。間中幫你換碟。好快收野。食完埋單價錢共718元,比咗720佢,佢問比錢嘅朋友:,朋友好自然好快答話:,亞姐就轉身大聲地向空氣講: , 我地即時不滿佢嘅服務態度。係咪一定要比Tips? 10元20元定係要100幾十先叫滿意? 我地以前係呢間食野一直都無試過咁嘅經驗,加上現在食物還有點退步了。前個星期見到家英哥和Liza姐去過,才想起呢間店好耐無去,生日飯就選擇呢間,因為味道唔錯。結果出來係咁嘅較果。門鱔用咸酸菜煮,但可惜條鱔唔新鮮,令到全碗都唔好食。我最怕食到魚有水銀味,搞到d湯都有。其他餸菜就做得唔錯。門鱔(下圖右)苦瓜黃豆排骨湯(圖上)~出色,入味,唔太咸,好夠味,瓜軟排骨肉也軟。咸雞(下圖左)~出色。皮薄沒肥,肉嫩滑。咖哩鵝紅(下圖左上)~無咖哩味,口感煙韌應屬原創。春菜(下圖中)~出色。菜軟入味唔太咸。麻葉(下圖右)~第一次食,口感粗粗的,亞姐話係高纎食物,未食過可一試,唔難入口。我們還叫咗:炸普寧豆腐~呢個地方嘅豆腐特別出色,好滑,但外皮炸得太脆口,感覺皮厚左少少。葱椒鹽水給你浸豆腐後吃,減

入到去好快手要你點餸。間中幫你換碟。好快收野。食完埋單價錢共718元,比咗720佢,佢問比錢嘅朋友:[要唔要找錢?],朋友好自然好快答話:[唔駛。],亞姐就轉身大聲地向空氣講: [多謝你比两蚊Tips.], 我地即時不滿佢嘅服務態度。係咪一定要比Tips? 10元20元定係要100幾十先叫滿意? 我地以前係呢間食野一直都無試過咁嘅經驗,加上現在食物還有點退步了。前個星期見到家英哥和Liza姐去過,才想起呢間店好耐無去,生日飯就選擇呢間,因為味道唔錯。結果出來係咁嘅較果。

門鱔(下圖右)
咸雞(下圖左)~出色。皮薄沒肥,肉嫩滑。

咖哩鵝紅(下圖左上)~無咖哩味,口感煙韌應屬原創。
春菜(下圖中)~出色。菜軟入味唔太咸。

我們還叫咗:

炸普寧豆腐~呢個地方嘅豆腐特別出色,好滑,但外皮炸得太脆口,感覺皮厚左少少。葱椒鹽水給你浸豆腐後吃,減熱氣。

反沙芋 ~每次來都食,一樣出色。外皮包著白沙糖去炸,一定要一口咬下去才好味。有4粒和8粒選擇。吃到中段時會問你是否有興趣下單,因為他們一次過造。

我們大部份菜都是出去放凍蟹位置下單,所以唔知每碟餸個價錢,佢地也沒主動講。她們也會主動推價貴價餸菜給你選擇。

訂枱時間下午6點,但早左半小時也給你入席。
2019-05-04
慶祝紀念
生日
  • 苦瓜黃豆排骨湯
  • 春菜
2019-04-21 2540 瀏覽
飯堂之一,每次去親呢度食飯都好有親切感,店內的待應總是熱情招待。餐前和餐後也會有功夫茶,茶熱又香濃,百喝不厭,飯後又可以消滯。乙兩個人四個餸,一碗粥,好像有點誇張半隻鹹雞,皮薄,冇肥膏,鹹香味重,肉質嫩滑普寧豆腐,熱辣辣,香噴噴,外脆內滑,沾上韭菜鹽水,減輕油膩感。🤤韭菜豬紅,每次到呢度都必定食的,豬紅大大件,最愛沙茶味重,及其口感。方魚肉碎粥,配料方魚,肉碎,芹菜都份量足,每一匙都是滿滿的料。
兩個人四個餸,一碗粥,好像有點誇張
半隻鹹雞,皮薄,冇肥膏,鹹香味重,肉質嫩滑

咸雞
韭菜豬紅
方魚肉碎粥
2019-03-27 2331 瀏覽
九龍城除泰菜外還有不少潮州菜, 創發算是當中的老店。一行七人到此吃午飯, 點了不少特色小吃及菜, 相當滿足。水瓜烙: 平常大家都吃蠔烙(即蠔餅), 其實用水瓜做也相當好吃喔! 多了一份清爽, 當中也有蝦粒, 粉開得很好, 帶點煙韌, 很好吃。豬腳凍: 本身很愛這類食物, 味道很好, 但有點軟, 很易夾時掉到桌上(笑鹵水鵝肉: 吃潮州菜及打冷一定會叫鹵水, 總覺得鹵水做得好才是好潮州菜。這裡的鹵水不會過咸, 仍帶鹵水包的香料味, 唯一是鵝肉有點太肥。煎筍粿: 平常吃到的多是韮菜粿, 難得這裡有筍粿, 外表煎得香脆, 內裡的蔬菜甜味, 非常岀色。咸菜胡椒豬肚湯/ 普寧豆腐: 豬肚湯胡椒味夠辣, 有粉腸也有豬肚, 口感好, 洗得乾淨沒有豬氣, 不錯。普寧豆腐外脆內滑, 點上潮州特色的韮菜鹽水, 解了一點熱氣感。沙茶牛肉芥蘭: 沙茶醬香濃, 配牛肉相當不錯, 芥蘭也爽脆甜, 唯一是醬汁有點太多, 吃菜時會覺稍咸。紹菜什: 我大推的一道! 店家加上魷魚仔, 肉碎, 瀨尿蝦肉, 魚蛋等丸類與紹菜同煮, 菜及湯頭都相當鮮味! 內亦有我很喜歡的潮州豬肉片(即片裝的豬肉丸), 太好吃了!蠔仔粥: 吃罷多

水瓜烙

豬腳凍

鹵水鵝肉

煎荀粿

咸菜胡椒豬肚湯

沙茶牛肉芥蘭

紹菜什

蠔仔粥: 吃罷多樣菜式, 最後吃上一碗蠔仔粥作結。蠔仔超多隻隻肥美。
蠔仔粥

菜式地道, 相當滿足, 唯一是價錢較貴, 有好些食品都沒有標價錢, 只可於埋單時才得知...如公開一點會比較好。
午餐
沙茶牛肉芥蘭
紹菜什
蠔仔粥
2018-12-15 2246 瀏覽
今晚一行四人浩浩湯湯殺入九龍城, 突然想食潮州嘢,去到老字號創發, 十點左右到,入到去見到有9成客, 老實講裝同新式潮州店冇得比, 菜式花樣亦不多 但係入到去係食懷舊,所以風味唔錯, 今晚食咗鵝片、蠔仔粥、川椒雞、反沙芋頭同水晶包, 整體水準不錯,個人推介一定要叫 叫鹵水鵝片,每次乜沒有 令人失望。 員工當然係一般老字號嘅態度, 啲熟客非常熱情生嚇就冷冰冰。 不過係試下無妨。
  • 鹵水鵝片
  • 功夫茶
  • 反沙芋
  • 蠔仔粥
2018-11-19 2397 瀏覽
已經有10幾年沒有到訪,今晚應約再嚐訪老牌潮州食館,先來功夫茶大家漱潄口再等著食物上桌次序已經忘記了,不過印象深刻的就是鹵水鵝肝,所以首先介紹,非常軟滑,但鹹度頗為把鵝肝香味蒕了,雖說如此但比起很多地方已經算是中上美味潮式炸四寶,有蘿蔔絲餅,蝦卷,墨點卷之類,因為不是每一款有吃,所以又忘記了這一條是預訂了的大𩶘魚,當然很快已經剩下魚骨這一道菜又是比較特別所以介紹下,我們一般吃開的是蠔烙,水瓜烙,或是白飯魚,今次吃的是九肚魚,魚骨已拆,食得安心喔不吃韮菜的朋友就無縁品嚐了,一個充滿韮菜的粿包,很軟綿綿的外層,作為主食非常滿足

這一條是預訂了的大𩶘魚,當然很快已經剩下魚骨