大圍扺食生煎包之選《劉興記生煎包專門店》餐廳位於大圍火車站附近,位置方便,一出火車站,行5 - 6分鐘已經到啦。招牌生煎包:生煎包內脆外軟,肉汁鮮甜,豬肉非常新鮮,每一啖都係享受😋。麻醬青瓜雞絲粉皮:青瓜雞絲爽口細膩,濃郁嘅麻醬味,包裹住每一條粉皮令人享受到醇厚嘅口感☺️。鮮雞湯小雲吞:雞湯完全唔油膩,非常舒適嘅口感。小雲吞皮滑細嫩,肉餡鮮嫩,加上份量有成12粒咁多,非常值得推介👍🏻。手工豆沙鍋餅:餐廳非常貼心,會幫忙先分開八小份👍🏻外皮金黃香脆,口感誘人。豆沙甜而不膩,入口即溶,加上即炸即煎,香噴噴😆熱辣辣😁絕對係本餐嘅點晴之筆。低糖豆漿:豆香味十足,甜度適中,適合老中青同小朋友😊 值得一提,只要客人叫滿60元後,豆漿可以無限添飲架👏🏻總結:價錢非常平民,兩個人去食每人只係70蚊左右,但已經試到好多野食😊另外,好彩同朋友約左6:00,入去時唔算多客人,但半小時後,餐廳出面已經排哂長龍,所以建議想食嘅朋友,要食就預早小小去排定隊啦😉大概10-15分鐘到就會有位😄。
大圍扺食生煎包之選《劉興記生煎包專門店》

2024-09-23
2024-09-23 596 瀏覽
排骨蔥油拌麵:炸排骨冇油膩感 肉質鬆化不柴 仲有少少彈牙口感 好好食喎!蔥油拌麵既麵條比較粗身 未到彈牙 質地正常發揮 蔥油味唔算好香 但整體都係好食既招牌生煎包:之前食過堅信號既生煎包 對呢樣野冇太大期望 但呢間生煎包好好食!爆汁 肉餡鮮嫩 唔會梅dum der😆調味適中!雞絲粉皮:作為一個前菜 以為佢細細碟 點知係一個主食咁大份!好抵食!雞絲份量唔少 麻醬既夠濃但唔會好膩 好夠味!好飽肚!原來豆漿任飲!店員仲好勤力黎refill!質地比較濃稠 好飽肚

生煎包
雞絲粉皮
任飲豆漿
  • 麻醬手撕雞絲粉皮
2024-09-21 358 瀏覽
爆汁生煎包 佢個生煎包寫明唔爆汁可以免費換🤣🤣食落真係好唔錯,皮夠酥脆,包入面啲汁好豐富,肉餡亦都幾鮮嫩。一啖咬落去,真係會爆汁,仲要熱辣辣,大家食嘅時候小心啲喇~招牌擔擔麵 呢間餐廳嘅擔擔麵味道幾香濃,唔會太辣,只係覺得辣味稍重,令到麻醬味未能夠完全散發曬出嚟。麵條Q彈有勁,配搭濃郁嘅麻醬,加埋肉碎同蔬菜,層次豐富,份量亦都唔少!麻醬雞絲粉皮見隔離檯嗰份雞絲粉皮咁大份即刻叫一份,後悔了...因為根本食唔曬😭佢個份量真係好多,雞絲同麻醬嘅配搭剛好。粉皮Q彈有咬口,雞絲鮮嫩多汁唔會柴,麻醬好香濃,食得好滿足,係有啲🤏飽上海排骨湯麵 佢個排骨湯麵湯頭淡淡哋唔會太濃,排骨炸得外面好酥脆之餘,入面肉質軟嫩。平時食lunch或者簡單食個din都係好唔錯嘅選擇~手工豆沙鍋餅 佢個豆沙鍋餅嘅餡都唔少,食落唔會覺得好厚皮,而且豆沙幾清,唔會太甜。外面又炸得啱啱好,唔會成塊皮都好硬,一定要叫返份做飯後甜品!另外佢如果堂食叫滿$60或者叫套餐有豆漿任飲,想講佢個豆漿好香濃,而且唔會得個甜字,係真係幾香豆味。我完全接受到淨係飲豆漿🤣
爆汁生煎包

招牌擔擔麵

麻醬雞絲粉皮

上海排骨湯麵

手工豆沙鍋餅

2024-09-20 301 瀏覽
在大園的劉興記,這裡的平靚正抵食套餐讓我印象深刻。首先,我選擇了麻醬手撕雞絲粉皮加生煎包。雞絲鮮嫩,搭配香濃的麻醬,讓人欲罷不能。粉皮的口感滑順,與雞絲的香氣相得益彰,真是一道不可錯過的美味!🍜接下來是蔥油雞扒拌麵,雞扒的嫩滑與香氣四溢的蔥油完美結合,麵條彈牙,讓人一口接一口,停不下來。而生煎包更是這裡的招牌,外皮金黃酥脆,咬下去時湯汁四溢,令人驚喜。🥟這兩款套餐不僅味道出色,還相當實惠,讓人每一口都感受到滿足與幸福。劉興記的生煎包專門店,真的是美食愛好者的天堂,值得一試!👍**劉興記(積信街店)** 生煎包專門店 大園積信街27號吉慶樓址舖

**劉興記(積信街店)**
生煎包專門店
大園積信街27號吉慶樓址舖
2024-09-20 288 瀏覽
生煎包向來都鍾意食嘅,住開呢頭成日經過見到勁多人排隊真係幾誇張⋯⋯最後終於都試吓佢有咩咁特別😂未講嘢食之前,我想講老細真係超好人好親民‼️‼️‼️‼️•入正題人氣王生煎包必食,我見到佢餐廳度寫明唔爆汁包換 心中有懷疑過一下🤣但事實證明超多肉汁會爆汁(我的確係睇小左)生煎包底煎得好脆👍 •麻醬手撕雞絲粉皮既粉皮嫩滑搭配麻醬一流😋豬扒蔥油拌麵嘅豬扒好酥脆~•仲有叫咗酸辣湯,湯料好足~酸辣程度嚟講對我係啱啱好~

未講嘢食之前,我想講老細真係超好人好親民‼️‼️‼️‼️

入正題

麻醬手撕雞絲粉皮既粉皮嫩滑搭配麻醬一流😋
豬扒蔥油拌麵嘅豬扒好酥脆~

仲有叫咗酸辣湯,湯料好足~酸辣程度嚟講對我係啱啱好~
2024-09-18 265 瀏覽
👬🏼👭👫🐉往常經過附近,總看見人龍,於是今日慕名而來,招牌上大大的店名很是醒目。人龍依舊,等待時間約半小時,過程中店員很勤快的安排客人排隊入內。餐廳空間小卻溫馨,掃碼點餐,出餐速度快,方便快捷。🥛 豆漿$8 - 只點了一杯,但店員有時會自動幫忙refill,很有人情味。🥢🦀 蟹黃生煎包 (4隻) $70 -即叫即整,熱辣辣,爆汁,餡多,有飽足感。🥩🍜排骨蔥油拌麵 $42 -蔥油味濃郁,排骨新鮮出爐,份量多。

👬🏼👭👫🐉

餐廳空間小卻溫馨,掃碼點餐,出餐速度快,方便快捷。

🥛 豆漿$8 -
只點了一杯,但店員有時會自動幫忙refill,很有人情味。

🥢🦀 蟹黃生煎包 (4隻) $70 -
即叫即整,熱辣辣,爆汁,餡多,有飽足感。

🥩🍜排骨蔥油拌麵 $42 -
蔥油味濃郁,排骨新鮮出爐,份量多。

2024-09-17 307 瀏覽
今晚想食清淡一點,好彩唔太多人,排一陣就有位而家做緊優惠,叫套餐或者人均超過60蚊,就可以任飲豆漿,豆漿都幾杰身,都幾飽肚👍叫左4隻蟹粉生煎包,4隻普通小籠包,炸醬拌麵,白灼菜心苗蟹粉生煎包,雖然唔係好熱,但係都幾好食,幾多湯汁😋炸醬拌麵,份量都幾多,味道也不錯白灼菜心苗,幾新鮮普通小籠包,熱辣辣,都係超多湯汁,比生煎包更好食😋下次要試下排骨菜飯同埋酸辣湯,好似都幾吸引,怪不得開左咁多間分店,因為真係幾抵食👍
今晚想食清淡一點,好彩唔太多人,排一陣就有位

叫左4隻蟹粉生煎包,4隻普通小籠包,炸醬拌麵,白灼菜心苗

蟹粉生煎包,雖然唔係好熱,但係都幾好食,幾多湯汁😋

炸醬拌麵,份量都幾多,味道也不錯

白灼菜心苗,幾新鮮

普通小籠包,熱辣辣,都係超多湯汁,比生煎包更好食😋

2024-09-14
15 分鐘 (堂食)
2024-09-13 433 瀏覽
今天,我來到了大圍的劉興記上海生煎包專門店,品嚐了他們的招牌生煎包和排骨蔥油拌麵。這家店位於大圍積信街,雖然店面不大,但裝潢簡潔明亮,給人一種溫馨的感覺。首先上桌的是招牌生煎包。這些生煎包外皮金黃酥脆,內餡多汁飽滿。輕輕咬開一口,湯汁立刻溢出,香氣撲鼻。豬肉餡料鮮嫩多汁,搭配著微微的胡椒香味,讓人一口接一口停不下來。每一個生煎包的底部都煎得恰到好處,既有脆度又不失柔軟,真的是名不虛傳的招牌美食。接著品嚐的是排骨蔥油拌麵。這道麵條的賣相十分誘人,麵條上鋪滿了香氣四溢的蔥油和酥脆的排骨。麵條彈牙爽口,每一口都能感受到蔥油的香氣和排骨的鮮嫩。

2024-09-13 351 瀏覽
自從劉興記開左響大圍後,次次經過見到佢地都排哂長龍,今晚見條人龍算比平日短少少,一於排下隊朝聖響門口等緊既時候就已經響出面睇定食咩有5款皇牌套餐,唔同配搭,奉送既豆漿仲可以無限添飲tim黎到呢度又點可以唔食招牌生煎包我哋分別叫咗原味同埋蟹粉蟹皇生煎包餡內有埋蟹黃蟹肉,咬落鮮香味濃好多黃油流出來,招牌生煎包生煎包既皮脆酥脆,一口咬落去澎湃既湯汁就爆出黎, 小心燙口阿要雞絲酸辣湯酸辣湯黎到口感杰身竹筍味道好重, 酸酸辣辣好醒胃而且仲有好多雞絲招牌上海排骨菜飯呢個套餐可以加錢將個菜飯轉蔥油拌麵所以我地就轉左拌麵, 葱油好香炸排骨香酥脆咩嚟㗎?, keep到肉汁, 唔會乾爭爭豆漿飲落去豆香十足好香濃可以無限添飲, 果晚足足飲左3杯

響門口等緊既時候就已經響出面睇定食咩
有5款皇牌套餐,唔同配搭,
奉送既豆漿仲可以無限添飲tim

黎到呢度又點可以唔食招牌生煎包
我哋分別叫咗原味同埋蟹粉

蟹皇生煎包
餡內有埋蟹黃蟹肉,咬落鮮香味濃
好多黃油流出來,

招牌生煎包
生煎包既皮脆酥脆,一口咬落去
澎湃既湯汁就爆出黎, 小心燙口阿要

雞絲酸辣湯
酸辣湯黎到口感杰身
竹筍味道好重, 酸酸辣辣好醒胃
而且仲有好多雞絲

招牌上海排骨菜飯
呢個套餐可以加錢將個菜飯轉蔥油拌麵
所以我地就轉左拌麵, 葱油好香
炸排骨香酥脆咩嚟㗎?, keep到肉汁, 唔會乾爭爭

豆漿飲落去豆香十足
好香濃
可以無限添飲, 果晚足足飲左3杯

2024-09-11 430 瀏覽
以前係呢一頭返工、間唔中都會嚟呢一間度食嘢、今日星期六黎開圍方行街、 點知間間食肆都人山人海、於是就決定黎食第一個點既當然係食返佢既招牌生煎包$30 4隻 ,呢個真係一試難忘,首先食佢嘅時候要好小心,因為佢真係會爆汁,記得第一次同同事食嘅時候,真係爭啲焫親個嘴,首先咬開一小啖之後,可以先飲咗佢嘅湯汁,再慢慢食佢脆脆嘅外皮,真係好好食!!另外點咗蟹黃生煎包 $18一隻,呢一款嘅湯汁就冇招牌嗰隻咁多,但係都會有爆汁既感覺,食嘅時候都係要小心,而我自己係好鍾意食蟹黃嘅嘢,呢個加左豐富蟹黃嘅味道,出乎意料地夾,都係非常推介酥炸小雲吞$25,一碟有12粒,原本都驚食唔晒,鍾意佢嘅口感,因為原來係細細粒嘅,一口吞到嘅size,外皮非常之酥脆,唔使驚食唔晒,因為會一口接一口麻醬手撕雞絲粉皮$35 ,唔知道原來係咁大兜,開頭都驚食唔晒,但佢嘅麻醬係非常之足夠,而佢嘅粉皮係晶瑩剔透,非常煙靭,夾埋青瓜同埋雞絲一齊食,唔會有好膩嘅感覺作為甜品咁叫咗手工豆沙窩餅$28,一上碟已經將佢切成八嚿細細嚿,外皮非常之酥脆,夾埋內裏嘅紅豆去食,唔會過甜,食到咁飽再食佢,都係能夠清哂成碟最後最後仲要提嘅就係原來買滿$6

最後最後仲要提嘅就係原來買滿$60 ,就可以任飲豆漿,原本我地嗌咗一罐可樂,但係見店員非常親切咁幫店內嘅食客添豆漿,先至發現原來有呢一個服務,於是就請店員俾一杯我哋飲,豆漿好有豆味,微甜,凍凍地,好飲!!

• 蟹黃生煎包
  • 麻醬手撕雞絲粉皮
2024-09-10 391 瀏覽
這家生煎已經收藏了很久在香港有很多分店 選了個離家近的下了班後來試一下了~他們家的生煎包真的超級好吃!包皮香脆,餡料肉很多很鮮美湯汁鮮甜,吃的時候要很小心一不小心就噴得一臉都是汁了!蔥油雞扒拌面雞扒炸得酥酥脆脆的 肉質嫩滑拌面蔥油味很足 而且麵條份量超級多!麻醬手撕雞冷面麻醬味很香濃雞絲跟面的量也是很驚人的 吃不完店內吃滿$60就可以無限量喝豆漿豆漿不會稀稀的,豆味很濃厚不會太甜,很好喝 續了好多杯~一喝就知道是自制而不是工業科技的味道大圍這家服務好好 店員會經常幫忙添豆漿
這家生煎已經收藏了很久
在香港有很多分店 選了個離家近的
下了班後來試一下了~

他們家的生煎包真的超級好吃!
包皮香脆,餡料肉很多很鮮美
湯汁鮮甜,吃的時候要很小心
一不小心就噴得一臉都是汁了!

蔥油雞扒拌面
雞扒炸得酥酥脆脆的 肉質嫩滑
拌面蔥油味很足 而且麵條份量超級多!
麻醬手撕雞冷面麻醬味很香濃
雞絲跟面的量也是很驚人的 吃不完

店內吃滿$60就可以無限量喝豆漿
豆漿不會稀稀的,豆味很濃厚
不會太甜,很好喝 續了好多杯~
一喝就知道是自制而不是工業科技的味道
大圍這家服務好好 店員會經常幫忙添豆漿

2024-09-05 474 瀏覽
大圍呢間「劉興記」之前聽過佢哋嘅生煎飽出名,今日放工就過嚟試吓。我哋大約6:00到,都算快有位,過咗半個鐘就開始人多要等位。~蟹黃生煎包(1隻) $18上枱熱辣辣,煎到金黃色,咬一啖已經feel到啲肉汁流出嚟,加埋蟹黃嘅鮮味,好正!~麻醬手撕雞粉皮+招牌生煎包 $54招牌生煎包一樣咁有水準,真係每隻都咁juicy咁好味。手撕雞粉皮都唔錯,呢個套餐都幾抵食,份量算多。~糖醋炸排骨菜飯 $46排骨炸得啱啱好,淋上糖醋,惹味。~低糖豆漿豆漿新鮮,叫任何套餐或滿$60或以上,豆漿任飲,好抵!不過我refill咗一次已經好飽😂。

~蟹黃生煎包(1隻) $18

~麻醬手撕雞粉皮+招牌生煎包 $54

~糖醋炸排骨菜飯 $46
排骨炸得啱啱好,淋上糖醋,惹味。

~低糖豆漿
呢次我去咗大圍一間超人氣小店,試咗幾款特色小食。大熱天時,門口都好多人等位,我就知道沒去錯><蟹黃生煎包 🦀🥟 呢款生煎包真係好香濃!底部煎得香脆,內餡係鮮甜嘅蟹黃同肉餡,咬落去仲有少少湯汁,食得真係好滿足。豆漿任飲,可以飲多幾杯!麻醬手撕雞絲粉皮 🥒🐔 呢道菜色彩繽紛,粉皮滑溜,麻醬香濃。手撕雞絲好嫩滑,配埋麻醬同青瓜絲,食落口感層次好豐富。雞絲酸辣湯 🌶️🍲 呢碗湯酸辣得嚟又唔會過辣,酸味同辣味平衡得剛剛好。醋係可以自己加減的,雞絲份量足夠,配埋脆口嘅竹筍同木耳,真係一碗暖胃嘅好湯。天氣涼食呢碗真係正!好抵食,超大腕!劉興記生煎包專門店 地址 大圍積信街27號地舖G/F, 27 Chik Shun Street, Tai Wai營業時間星期一至日 11:00 - 21:00#hkfoodie #hkfoodies #hkfoodieblogger #hkblogger #hkig #hkfood #hongkongfood #hkigers #香港美食 #吃貨 #hkfoodblogger #foodiehk #相機食先 #hkiger #美食 #香港好去處 #foo
蟹黃生煎包 🦀🥟
麻醬手撕雞絲粉皮 🥒🐔
雞絲酸辣湯 🌶️🍲
劉興記生煎包專門店
地址
大圍積信街27號地舖
營業時間
星期一至日 11:00 - 21:00
#hkfoodie #hkfoodies #hkfoodieblogger #hkblogger #hkig #hkfood #hongkongfood #hkigers #香港美食 #吃貨 #hkfoodblogger #foodiehk #相機食先 #hkiger #美食 #香港好去處 #foodshare #foodism #discoverhongkong #hongkonger #instafoodgram #hkigfood #hkkol
2024-09-01 301 瀏覽
叫咗招牌生煎包,汁係多嘅,但啲肉有好大陣騷味,有加胡椒粉,但都去唔到陣騷味,唔明點解咁多人話好食之前食過其他分店都唔係咁,有啲失望,所以不會再幫襯了。另外仲叫咗個雞絲粉皮,係熱嘅,麻醬偏多,味道都係麻麻地。
之前食過其他分店都唔係咁,有啲失望,所以不會再幫襯了。

另外仲叫咗個雞絲粉皮,係熱嘅,麻醬偏多,味道都係麻麻地。
2024-08-28 356 瀏覽
自從大圍分店開了之後,日日夜夜都大排長龍。有見及此,我都特意地5時半就到達,誰知最後還是等了半小時才能入坐。———————————————————————點了它的熱賣皇牌套餐S2。本身以為是前菜size的雞絲粉皮,竟然裝滿了一個湯碗!味道正常~麻醬味十分足夠,雞絲份量都多,但沒想到佔據整碗雞絲粉皮最多位置的是竟然是青瓜!比粉皮還要多!我想我頭十口都只是食到青瓜。生煎包美味多汁,一咬下去,當中的肉汁猶如開水龍頭般流出來,肉餡本身都很大粒鮮味,包皮煎得香口,又薄又脆。另外值得一讚的是點了套餐就可以無限添飲豆漿,豆漿有豆味,甜度只屬少甜,相信大部分食客都會滿意。———————————————————————劉興記價錢公道,味道中上,難怪分店愈開愈多。
———————————————————————

麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻

———————————————————————
劉興記價錢公道,味道中上,難怪分店愈開愈多。
2024-08-18
30 分鐘 (堂食)
麻醬手撕雞絲粉皮+生煎包2隻
  • 招牌生煎包