2012-04-18 80 瀏覽
跟想像中的燒餅樣子不同, 有點像奄列但又不是給蛋包著, 而是底面兩層蛋, 中間有些肉. 也算特別. 味道不差. 炒麵有點淋, 仍可接受. 醬汁最好, 救了它. 因為是美食廣場, 同枱還有其他食客. 後來發現那位爸爸要了個MOS Burger下矢茶, 才$19, 認定下次要試下. 原先以為加$2有汽水, 原來要$4, 於是不要, 反正只是嗅到香味而吃, 也不是沒吃午飯.
炒麵+燒餅
2012-03-19
2012-04-09 48 瀏覽
看到有下午茶餐,,三十多元的價錢還可以,,不過原來是不包括飲料的,,這樣就貴了一點..對我來說,,份量都足夠我吃,,味道一般..竟然有一粒小丸子沒有加八爪魚,,唔多唔少都為了這粒八爪魚而吃(有點誇張)..吃完這六粒小丸子也蠻膩的..
看到有下午茶餐,,
三十多元的價錢還可以,,
不過原來是不包括飲料的,,
這樣就貴了一點..
對我來說,,份量都足夠我吃,,
味道一般..
竟然有一粒小丸子沒有加八爪魚,,
唔多唔少都為了這粒八爪魚而吃(有點誇張)..
吃完這六粒小丸子也蠻膩的..
2012-03-30
下午茶
2011-12-10 33 瀏覽
今次order咗C餐 : 燒餅 + 炒麵 + 八爪魚丸子(4粒) $36一打開蓋,嗅出好濃o既紫菜味。與此同時,食物盒o既倒汗水o係盒o既邊緣滲漏出來整污糟d地方。明明睇住佢燒八爪魚丸子,但係點解食落口好似蒸八爪魚丸o既?只係勉強食出有表面煎過、入面好淋、實本就係成舊粉黎-,-仲要有4舊咁多。個炒麵睇落幾靚,炒埋d雜菜都算得上色彩繽紛o既。但係食落平平無奇,我最較偏好炒得乾身o既麵,無奈li個炒得好淋同埋d炒麵兩三啖就食完,唔抵食。相比上述o個兩樣餸,燒餅已經叫做最好。燒餅用咗好多醬汁,又沙律醬又燒汁,食落幾香濃。服務&抵食我比咗最低分,點解?可能佢廚房個邊好忙,所以收銀員走咗入去幫手,但此位應該有一人長駐,今次等咗分零鍾先有人幫我落單。用咗$36但唔太好食而且完全唔飽,在FOOD COURT還有其他選擇。
原諒我的相片質素
一打開蓋,嗅出好濃o既紫菜味。
與此同時,食物盒o既倒汗水o係盒o既邊緣滲漏出來
整污糟d地方。

明明睇住佢燒八爪魚丸子,但係點解食落口好似蒸八爪魚丸o既?

個炒麵睇落幾靚,炒埋d雜菜都算得上色彩繽紛o既。

同埋d炒麵兩三啖就食完,唔抵食。

相比上述o個兩樣餸,燒餅已經叫做最好。
燒餅用咗好多醬汁,又沙律醬又燒汁,食落幾香濃。

服務&抵食我比咗最低分,點解?
2011-12-10
10 分鐘 (外賣自取)
2011-08-09 22 瀏覽
行街行到餓餓地去左搵野食比我見到呢間野佢相入面d章魚燒同炒面十分誘人我被佢勾引左 自動自覺奉上32大元買左個餐一攞個餐心諗:中伏了!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!~個炒面少到又冇料嘩食落唔差 不過同街邊鼓油炒面冇差別佢仲單價15蚊一個咁我食兩個鼓油炒面好過章魚燒散叫就28蚊8粒嘩 有金架?貴到咁實好掂啦貴過街邊個d成倍喎食落又心諗:又中伏了粉 粉 粉 粉 粉 粉..........無錯 粒章魚係比街個d大一倍但係佢粒野除左章魚就得粉冇棷菜或者粟米個d個口感好差有下次既 如果成個food court得佢一間有開門既話
行街行到餓餓地去左搵野食

嘩 有金架?
貴到咁實好掂啦
貴過街邊個d成倍喎

食落又心諗:又中伏了

粉 粉 粉 粉 粉 粉..........
無錯 粒章魚係比街個d大一倍

但係佢粒野除左章魚就得粉

冇棷菜或者粟米個d

個口感好差
差!!
有下次既 如果成個food court得佢一間有開門既話

2011-08-06
小時候,睇卡通片都會見到主角食章魚燒、鯛魚燒等街頭小食, 嗰時我以為這些食物都是假的, 後來媽媽帶我去銅鑼灣大丸百貨及三越百貨行街街, 我才見識到真正的章魚燒、鯛魚燒等, 那時真是有種夢想成真嘅感覺。 嗰時好似要$1X一件鯛魚燒, 十幾元喺80's 來說都好大, 因為那時放學後我可以用$2買10粒燒賣, 喺士多都係2毫子一粒蜜蜂糖今日, 章魚燒、鯛魚燒等食物真係可以成為周圍都有得賣嘅街頭小食, 例如超市熟食檔、百貨商場嘅foodcourt、街頭等等, 價錢都是十多二十元開始。聽說這兒的「燒」味道可以與大丸及三越比較, 不過我覺得無乜特別。$3X全份, 大阪燒面有幾片炸脆的煙肉, 椰菜份量比粉漿少; 章魚燒內的章魚粒超大, 裏面還有些粒粒酸薑。 炒麵的燒汁落得適量, 沒有太鹹的跡象。全都是預早製好, 但存熱工夫做得都好。加$4有杯汽水

加$4有杯汽水
2011-06-27
$40 (早餐)
2011-05-23 9 瀏覽
好耐之前係一田foodcourt食野果陣都試過幫襯過既我本身係好鐘意食8爪魚丸 章魚小丸子呢d所以就比呢到既8爪魚丸吸引左叫左一個set係6粒8爪魚丸加一個燒餅8爪魚丸既味道都仲keep到呀唔錯唔錯配埋個汁真係幾好食嫁不過我覺得整8爪魚既粉漿好似多左少少所以搞到個口感比較淋希望可以改良下啦至於燒餅其實都係用一d好普通既材料整成較為一般下次都會繼續食8爪魚丸!
好耐之前係一田foodcourt食野果陣

希望可以改良下啦

至於燒餅
其實都係用一d好普通既材料整成
較為一般
下次都會繼續食8爪魚丸!
2011-05-23
  • 八爪魚丸
2011-05-18 16 瀏覽
星期三foodcourt 比較少人,不用等位叫了個$30 Set E: 燒餅+八爪魚丸, 飲品要另外加錢, 好似加咗價...燒餅太粉啦,沒有什麼味道八爪魚丸又太「淋」,醬汁有點鹹

星期三foodcourt 比較少人,不用等位

燒餅太粉啦,沒有什麼味道

八爪魚丸又太「淋」,醬汁有點鹹
2011-05-11
2010-11-23 13 瀏覽
上星期5有日去左新城市廣場既匠工房秀吉.佢有4款野食賣, 燒餅, 炒麵, 8爪魚波同大判燒.我同FD試左3樣1, 佢既八爪魚波你可以睇住佢整, 睇住師傅整成一百粒~唔想食都幾難啦~粒粒整到漲卜卜, 淋埋燒汁熱食好食~2)佢既炒麵係整到好似蛋包飯咁既, 但變左蛋包炒麵~幾靚架, 炒麵唔太油添3)佢既大判燒, 有2隻味揀, 有紅豆同埋吉士味, 仲可以睇埋個製作過程, 佢要燒好一邊, 之後反轉燒另一邊, 之後羅起個蓋蓋上去等佢合而為一~食完會吉士D~KAKA, 1個7$唔貴~佢可以有餐俾你揀添~
上星期5有日去左新城市廣場既匠工房秀吉.
佢有4款野食賣, 燒餅, 炒麵, 8爪魚波同大判燒.
我同FD試左3樣

粒粒整到漲卜卜, 淋埋燒汁熱食好食~

食完會吉士D~KAKA, 1個7$唔貴~

佢可以有餐俾你揀添~
2010-11-19
2010-09-24 29 瀏覽
其實要食"質素"o既話就緊係唔可以搵呢間黎同d日本料理餐廳比較la.....但係佢"勝"在夠"新鮮",而且價錢吸引燒餅係就係冇咩料嫁la.....$16/個 重想點?椰菜絲 + 一片薄肉= 餅底+日式燒汁 +沙拉醬 +木魚片= 日本燒餅炒麵: 其實好平平無其, 但今日又好想食喎其實睇番之前好多人寫o既食評都話唔好食~其實我第一次食都覺得"唔好食"因為都唔知道煮定左幾耐~但係食o麥都好, 最緊要新鮮!~今次好多人買所以好新鮮各位朋友: 下次見到多d人買o既時候先買, 咁就一定新鮮la^^ 因為呢d小食店一定係咁o既手法去經營嫁la..... 會一次過做多幾份, 可以慳水!慳力!慳時間ma~
但係佢"勝"在夠"新鮮",而且價錢吸引

燒餅係就係冇咩料嫁la.....$16/個 重想點?
椰菜絲 + 一片薄肉= 餅底
+日式燒汁 +沙拉醬 +木魚片= 日本燒餅
炒麵: 其實好平平無其, 但今日又好想食喎

其實睇番之前好多人寫o既食評都話唔好食~
其實我第一次食都覺得"唔好食"

因為都唔知道煮定左幾耐~

但係食o麥都好, 最緊要新鮮!~
今次好多人買所以好新鮮

因為呢d小食店一定係咁o既手法去經營嫁la.....
會一次過做多幾份, 可以慳水!慳力!慳時間ma~
好多人排隊買呀!!~難食極都有限la...因為一定"新鮮"
menu 雖然佢地o既出品唔係話好多, 但係有好多"配搭"選擇
除左燒餅~炒麵~八爪魚球, 重有"大判燒",我之前食過了~係甜左d囉><"
個個都係咁整~係咁整~但係一d都唔"嗱西"
燒餅個個都"熱辣辣", 係d炒麵整定一大堆,可能會冇咁新鮮囉...
2010-09-24
10 分鐘 (外賣自取)
好多人排隊買呀!!~難食極都有限la...因為一定"新鮮"
個個都係咁整~係咁整~但係一d都唔"嗱西"
  • 日本燒餅
朋友話好味,所以試下啦 lucnh24蚊(唔知得24定26) + 4蚊(汽水) 幾抵食即叫即製新鮮熱辣, 睇住d木魚郁下郁下就好想快d食個燒餅落肚!由於本人好中意多沙律醬&照燒汁(?啡色果d), 所以冇留意其他食評講既厚粉問題, 因為我覺得好味奄列炒麵好味過普遍炒麵好多, 因為有我最愛的沙律醬! 仲配合埋茄醬好開胃!P.S. 好多人以為奄列炒麵 只係多隻蛋&醬, 但由於友人點了普通炒麵, 對比之下發現普通炒麵果D肉係類似火腿既加工肉,奄列入面果D肉係豬肉片成個餐好飽好滯, 食左大半就頂住個胃
朋友話好味,所以試下啦 lucnh

24蚊(唔知得24定26) + 4蚊(汽水) 幾抵食

成個餐好飽好滯, 食左大半就頂住個胃
奄列炒麵 + 燒餅 +汽水
2010-09-17
奄列炒麵 + 燒餅 +汽水
  • 奄列炒麵
2010-06-19 29 瀏覽
2010年5月30日 ( 匠工房秀吉 - 1 ) 一田百貨逛公司,經過匠工房秀吉,看到排長龍購買大判燒餅,我也來回味一吓,要了紅豆及吉士餡的燒餅。大判燒餅,紅豆餡幾腍甜,吉士餡也是香滑,個皮微煙韌而富彈力,充滿蛋味香,兩者還算是好味。
2010-05-30
門面
門前排隊
包裝
2010-05-16 141 瀏覽
今日終於都試左呢個大判燒餅, 真係好失望, 個皮好un, 一啲都唔脆口, 還記得以前既西田裡有一個foodcourt位係專賣大判燒餅既, 果陣間時既大判燒餅真係好好味, 好可惜而家已再食唔番往日既味道! $7一個買左兩款味紅豆同吉士忌廉紅豆大判燒餅 - 燒餅裡包住好多一粒粒既紅豆, 啲紅豆餡唔算少有好多, 最可惜係個皮唔脆仲有啲un添吉士忌廉大判燒餅 - 吉士餡味道怪怪, 好似有啲甘甘地既味道, 但又唔係薑味喎, 一啲甜味都冇,有啲難食囉!

2010-05-16
2010-04-18 33 瀏覽
10/4(六) 2.30pm嚐過敗興的"櫻田".返回新城市內,買下紅豆大判燒$7慰藉味蕾.大判燒雖已放涼了一陣子,外皮已不脆口,但蛋香猶在,紅豆餡份量慷慨,若甜度輕手點為佳.畢竟先吃餿餐,強烈對比下,再啖什麼也覺是好貨色!
10/4(六) 2.30pm
2010-04-10
$7 (其他)
2010-04-09 16 瀏覽
這間店長期都有年青人排隊....而剛好我很想吃八爪魚丸~~~所以便買了一份八爪魚丸+燒餅~~~怎料......中招了...........難道我已和90後的小朋友有代溝???很難吃呀.......八爪魚丸「淋pat pat」......燒餅很多粉,沒有味道.......難以入口.............還要不便宜.....加了汽水也要三十多元.......難怪旺角的八爪魚丸大排長龍,人家$15比你好吃千億萬倍呀!!!最後這點小吃也吃不完..........="=下次還是買一田的壽司吃好了.........
所以便買了一份八爪魚丸+燒餅~~~
怎料......中招了...........

難道我已和90後的小朋友有代溝???
很難吃呀.......

八爪魚丸「淋pat pat」......
還要不便宜.....加了汽水也要三十多元.......
最後這點小吃也吃不完..........="=
下次還是買一田的壽司吃好了.........
2010-04-09 5 瀏覽
叫左個蛋包炒麵食.好好味, 不過細碟左少少,唔係好夠飽.小丸子係朋友俾我食既~~~都幾好味~~~
叫左個蛋包炒麵食.
好好味, 不過細碟左少少,
唔係好夠飽.

小丸子係朋友俾我食既~~~
都幾好味~~~
2010-04-08