2013-11-05 359 瀏覽
這一天早上,又來到可愛的坑口找地方食早餐。在這一個商場林立的地方,要找非連鎖而且帶少少特色的茶餐廳小食肆,不是不易,只是選擇不夠多而已。這一天,在東港城找不到滿意的餐飲食肆,便行去連理街這一個地鐵商場。在這兒,本地化的食肆可以說是沒有,但當中,我找到了一家特別的,就是這一家《匠》,特別就是這一家日式連鎖小食肆,大清早已經開門做生意,煮早餐俾我地食。既港式又有日本味道,這就是不少打平民牌的日式食肆的一貫風格。這一個清晨,我的日式早餐,就是一個港味道的雞扒拉麵。那一塊雞扒,沒有特別可以讚的地方,一入口就知道這一個不是煎的雞扒,說是照燒汁雞扒,但是我覺得這個更像鹵水的味道。而麵就不用多說,雖是拉麵,但絕對感覺不到日式的風格。早餐的一杯奶茶,奶夠而茶味不夠,同拉麵一樣,是令我覺得失望的。好不好食也是一餐,吃好,也就要回公司幹活去。

好不好食也是一餐,吃好,也就要回公司幹活去。
$28 (早餐)
2013-09-16 57 瀏覽
非常, 十分, 極度靜一句講哂: 因為D嘢唔好食魚生飯D魚生係放題cheap魚生亦係麻麻新鮮有極細小帶子普通蟹子三文魚ok亦有極細小蝦仔芝士飛魚子軍艦OMGD 壽司飯係熱架!!!!!!!!唔該有多少少誠意好嘛?唔係用普通飯就得架, please!Serivce very good因為冇客食飯時間坐兩粒鐘都冇人黑面是但啦當交兩粒鐘租
非常, 十分, 極度靜
一句講哂: 因為D嘢唔好食

亦有極細小蝦仔

芝士飛魚子軍艦
OMG
壽司飯係
熱架!!!!!!!!

唔該有多少少誠意好嘛?
唔係用普通飯就得架, please!

Serivce very good
因為冇客
食飯時間坐兩粒鐘都冇人黑面

是但啦
當交兩粒鐘租

• None AT ALL
2013-08-28 47 瀏覽
早兩星期發現佢新增"放題", 可算係將軍澳區第一間, 今日一於一試食物款唔太多, 差不多每款食物都點刺身-細件, 唔緊要, 點多幾次都一樣, 但三文魚有D黑黑地, 唔多新鮮, 其他還可接受壽司-係手握壽司, 唯一帆立貝幾好食, 其他...天婦羅-粉厚, 唔脆, 油膩(冇再點)"鹽燒雞中翼"一D咸味都冇"日燒芝士波"係街市買個D芝士丸拎去炸最後我係食冷麵食飽個肚我從未食過咁"極品"既放題, 真係"不可一,不可再"
食物款唔太多, 差不多每款食物都點
壽司-係手握壽司, 唯一帆立貝幾好食, 其他...
天婦羅-粉厚, 唔脆, 油膩(冇再點)
"鹽燒雞中翼"一D咸味都冇
"日燒芝士波"係街市買個D芝士丸拎去炸
最後我係食冷麵食飽個肚
我從未食過咁"極品"既放題, 真係"不可一,不可再"
日燒芝士波
2013-08-27
2013-04-25 21 瀏覽
去左食午餐 "$58 壽司+冷麵餐"先食個冷麵, 麵身好乾好似一早整定咁, 完全冇彈性, 個冷麵汁又冇味, 係淡而無味, 又極細碗的... 跟住食壽司, 平平常常咁, 唔係太新鮮, 個炸蝦卷好多飯, 包住條超細少既炸蝦仔... -_- 其實係有d難食... 個蛋壽司, 食得出係一般街買果d貨色, 超薄又乾身... 跟餐有熱柑橘蜜, 只係一杯超甜的橙色飲品, 冇其他味道...跟住仲要收加一服務費, 但呢度完全冇服務, 平日1點呢個時間去食, 客人唔算多, 但o的侍應對待客人視而不見, 呢個情況唔止係我身上發生, 我見其他客舉手好耐, 冇人show, 完全愛理不理咁, 唔知想點, 點做生意架...埋單成六十幾蚊, 食埋o的咁既野, 又唔好食... 唔會再黎...
去左食午餐 "$58 壽司+冷麵餐"

這個星期五,與朋友在坑口想食個晚餐,經過匠日本料理餐廳,見整間餐廳裝潢不錯,看看餐牌,壽司和其他散叫料理的價錢高昂,感覺這一間是中至高級的日本料理餐廳。門口晚餐牌晚餐set dinner價錢約$50-$90,另設加一; 有烏冬、拉面等菜色,圖片精緻,我們覺得應該算「穩陣」,又見不用等位,就決定在此用餐。朋友點了日式北寄貝拉面,我點了石窩野菜天婦羅煆烏東,各50多元一碗; 再跟餐加了$10叫一客北海道軟雪糕。朋友的拉面最先上菜,有四隻北寄貝,如圖一樣。拉面質地入口非常一般(感覺像在家自煮的一般廉價牌子),面質較硬,沒彈性; 湯底是淡淡的一般拉面湯底。我試了一口立刻心感不妙....到我的石窩烏東上菜,侍應連窩蓋一起端上,期間打斜了石窩,中間不少湯汁倒出....流滿托著石窩的碟上,我們都看到心跳加速... 正常的石窩烏東應該是滾著上菜的,但當侍應打開窩蓋,只見裡面一片靜止...看來餐廳的「石窩」煮法是把面和配菜煮好後放到「石窩」中,然後上菜....我馬上夾開那一隻 天婦羅煆放到另一隻碟子上,以免它被湯浸淋; 同時發現只得一隻 天婦羅煆!! 與餐牌所示圖片不相乎!!感覺很差!!我震驚之下先嚐嚐

我震驚之下先嚐嚐烏冬,一咬下去,就知道那是平日到中式酒樓打邊爐的極廉價烏冬!!!!!
我心想: 咁都叫日式烏冬?! 我懷疑自己是不是正在一間日本料理餐廳食晚飯!!
然後我想咬一口天婦羅煆冷靜一下,怎料...一吃下去,完全是淋的!!!! 軟淋淋的天婦羅煆,這真是我的第一次!
肯定是因為「石窩」蓋把它焗到淋了! 我咬著一團淋的「炸」天婦羅....但仍然有一整碗極廉價烏冬要我啃下...那一餐真的吃到心情很差...
至於野菜,就竟然只有一串中式小白菜(很老的)、兩片超薄的日本粉片和一塊「我一咬下去就覺得難吃得立刻吐出來不再吃」的冬菇!!

到那一客北海道軟雪糕.....我們一同吃,一吃,異口同聲地說: 下?!雲呢拿雪糕?!
它完全沒有牛奶味之餘,只有一個甜字!!!....很水、很多空氣,極不軟滑....如果用「普通至極」來形容它,我真的已「手下留情」了!! 我和友人吃了幾口就再沒意欲吃下去了!! 「停手」不再吃之後,我一面聊天一面看著它完全溶化

題外話/補充資料: 我覺得這間匠「日本料理餐廳」真的很離譜,連兩個簡單的拉面及烏冬set dinner,都做得如此馬虎、食材如此廉價、質量與餐牌所示圖片不相乎,我絕不會對它其他的壽司和料理有信心!! 如果用如此價錢到其他餐廳用餐,我可以食到很多令我稱心滿意的東西了!! 各個細節都令我們感到這一餐吃得很委屈,感覺被騙了!!! 同時亦是這一個經歷,促使我寫了我這第一篇Openrice食評!!! 食到一肚氣...我心中呼籲喚大家Don't try的聲音,相信各位已經感受到了。
2012-11-27 16 瀏覽
今日偶然路過坑口對我來說呢個係屋邨區唔期望有無特別食肆所以, 見呢個唔係連所式分店又有下午茶就入嚟坐吓 hea 吓 ...下午茶有很多甜品set我見有個蕃茄湯賣相吸引所以叫咗呢個E餐呢度原來係英皇集團匠- 暫時有4間分店不要以為係日式食肆坐卡位好似去咗茶餐廳吟 呢度D服務員很年青讓人感到那種青春活力餐廳所播放的歌都係輕快其中一首係宇多田光的 好快就有杯熱檸水淨白塑膠杯碟又係好茶餐廳feel 啊! 用個隔油網放魚柳係幾細心 實物同影相真係差好遠黑白色不同感覺己完全不同了先食三文魚飯團硬 !口感不好味道也不算好 賣相幾好都無用 ...輪到食香脆魚柳皮其實幾好但魚肉好淡又冧 ...好似發過水吟 無魚味 剩番最後個蕃茄湯好似粉開水吟加咗d開邊未煲過聖女茄味道差過食罐頭湯 really disappointed !話灑係日式壽司店所以,都試件壽司我見哥哥開三文魚時居然無戴手套 ! 好唔衞生啊 !不過, 後來見佢有戴番壽司手套整壽司最奇怪係呢度吞拿魚係聚多刺生中最平 (三十幾蚊, 其他要四十幾蚊以上)$6 件吞拿魚壽司價錢等同蛋壽司比三文魚還要平 ($7)連刺生. 手卷也是 !我這個吞拿魚怪當然要
今日偶然路過坑口
對我來說呢個係屋邨區
唔期望有無特別食肆
所以, 見呢個唔係連所式分店
又有下午茶
就入嚟坐吓 hea 吓 ...
下午茶有很多甜品set

讓人感到那種青春活力
餐廳所播放的歌都係輕快
其中一首係宇多田光的
好快就有杯熱檸水
淨白塑膠杯碟又係好茶餐廳feel 啊!
用個隔油網放魚柳

先食三文魚飯團
硬 !
口感不好
味道也不算好

賣相幾好都無用 ...
輪到食香脆魚柳
皮其實幾好
但魚肉好淡又冧 ...
好似發過水吟
無魚味

剩番最後個蕃茄湯
好似粉開水吟
加咗d開邊未煲過聖女茄
味道差過食罐頭湯

really disappointed !

話灑係日式壽司
所以,都試件壽司

我見哥哥開三文魚時居然無戴手套 !

好唔衞生啊 !
不過, 後來見佢有戴番壽司手套整壽司

最奇怪係呢度吞拿魚係聚多刺生中最平
(三十幾蚊, 其他要四十幾蚊以上)
$6 件吞拿魚壽司
價錢等同蛋壽司
比三文魚還要平 ($7)
連刺生. 手卷也是 !

我這個吞拿魚怪當然要試吓點解佢地吟平呢 ?!!!
最後, 試咗呢個手卷
只係 $13
真係較一般連所店平
但size 超細
d 魚肉超啡色唔新鮮

OH ! i see i see ...

2012-11-23
2012-10-11 12 瀏覽
突然想食 waffle, 經過見到有聲稱比利時窩夫,可配唔同鮮果,就去試吓啦!叫咗個士多啤梨味。落咗單,唔夠五分鐘就拎上黎,心知不妙…果然,塊 waffle 又硬又凍,好明顯係擺咗成個晏晝…勉強食咗兩啖,實在太難食,食哂d 士多啤梨就算…不過後尾有侍應主動埋黎問個 waffle 係咪有問題,我話真係好難食,佢都幫我 cancel 咗張單,算係有心啦!希望佢哋可以正視食物質素問題,整得唔好嘅,寧願唔好再出,好過俾人一個差印象!

Previously I have tried this place for Japanese food and now they are serving breakfast so I went there to try their breakfast.Apart from this branch, they now have another branch at Sunshine City plaza in Ma On Shan and Tuen Mun.Before I went, I was not expecting many people having their breakfasts there because the food during lunch and dinner is quite expensive.However when I got there the restaurant was almost full, but the prices were reasonable around $20-$30 per set.The only problem was t

The only problem was that they only had 1-2 waitors to take the orders and bring out the breakfasts so a definate headturner if you are in a rush.

After ordering, it took a while for the breakfast to arrive.

++++++++++++++++++++++++++++++
Scrambled egg with spinach and mushroom
It looked as nice as the product picture but the egg was tasteless and there was no salt or pepper on the table.
The spinach leaves in the scrambled egg were half cooked and the mushrooms were the only items that tasted good in the scrambled egg.
The piece of toast that came with it was pretty standard, buttered with margarine and tasting slightly sweet because the bread was sweet.
Tea
Just the usual Hong Kong style milk tea!
After finishing I went out to pay but the waitors were too busy to take the money at the till chatting to another waitor.
題外話/補充資料: [u][b]Previous reviews:[/b][/u] @@@@@@@@@ [u]Curry[/u] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2140916 @@@@@@@@@ [u]Hokkaido ice cream with apple vinegar[/u] http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2151637 ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $25 [b]Service:[/b] Not much! [b]Yummy factor:[/b] Tasteless [b]Napkins provided:[/b] Yes [b]Toilets:[/b] None ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2012-07-24 9 瀏覽
兩年幾前新開食過一次,果陣無咁多款式早兩日約咗朋友係坑口食飯,就去揀咗呢間,行去排隊拎飛,明明星期六但唔多人有位都唔俾人入?有個男人嘈啦我地無理,佢俾咗張飛同我地講因為「解魚祭』要等十分鐘同朋友都呆咗呆,跟住就見有人捧住一條大魚出壽司bar好快入咗去,見到個menu,都多咗好多野食,好似夜晚有set其實都好挺我地嗌咗個刺身芝麻醬冷麵set$100左右(有一個鵝肝蒸蛋同miso soup同包一杯餐茶)、吉烈朱排拉麵$5x(地獄湯底)、加幾件壽司,佢係逐件計價錢實惠,再飲咗個oreo特飲$26杯,上面係佢招牌雪糕。芝麻醬冷麵真係好好味,可惜佢唔可以散叫,因為我見menu入面飯同麵價錢都唔係貴,都係$5x~6x,但為咗呢個冷麵我地要食最貴嘅set,希望佢遲下可以有散叫!果日係星期六,唔係話好多人,佢排隊嘅時候,已經俾咗張紙我地點野,一坐底又問我地點好未,我地為咗個冷麵都研究咗一輪,不過啲野都幾快到,服務都可以嘅,雖然加水唔密,不過你一講佢地都即刻幫你總拮黎講,佢真係比以前平,食完都好飽,埋單$240,每人都係$120
兩年幾前新開食過一次,果陣無咁多款式
有位都唔俾人入?有個男人嘈啦
我地無理,佢俾咗張飛同我地講因為「解魚祭』要等十分鐘
同朋友都呆咗呆,跟住就見有人捧住一條大魚出壽司bar

一坐底又問我地點好未,我地為咗個冷麵都研究咗一輪,
題外話/補充資料: 佢同另一間餐廳misocool好似,不過一個賣yougurt,一個賣北海道雪糕
2012-07-21
  • 什錦刺身芝麻醬冷麵、北海道雪糕
2012-05-03 4 瀏覽
已將近晚上八時了,匠壽司仍然有半數座位空置, 但我亦管不了多少,因為我此行的目的是使用到期的$100現金劵。以下是我的食評:(1) 北海道海鮮湯炒麵: 我不知道為何叫 “炒麵”, 因為湯麵裡沒有一樣是炒的, 麵明顯是機製的麵,粗幼相同但缺乏了一份煙韌感; 湯很濃不過是豬骨湯; 海鮮倒十分多, 但蜆有點腥,最對板的要算是兩隻蝦,肉多而實,有嚼口,總體尚算不錯,但$72便貴了點。(2) 芒果蟹子沙律: 其實各店做法大到相同,配芒果倒很新鮮,鹹中帶甜起了畫龍點睛的作用,蟹子便少了一點,$38好像又貴了數元。食物其實不太差,只是貴了一點,與裝修的格調不很相襯,人就是奇怪的動物,過了心理關口即使數元亦覺不值; 平一點又覺得物有所值,味道不錯... 以價錢計算食物的質素本很平常合理,何需自命清高?

2012-04-30
用餐優惠
其他
2012-03-30 4 瀏覽
我係匠壽司的長期顧客, 食物質素與及服務都好滿意.近日新加入"早餐", 有炒蛋, 多士, 通粉etc...北海道牛乳炒蛋都幾滑, 奶茶如舊般好飲,味道都保持水準, 廿零蚊一份早餐算抵食, 但總覺得一間日式食市, 加入炒蛋多士早餐,感覺怪怪的. @.@" 好似去左一間茶餐廳咁.......
我係匠壽司的長期顧客, 食物質素與及服務都好滿意.
近日新加入"早餐", 有炒蛋, 多士, 通粉etc...
北海道牛乳炒蛋都幾滑, 奶茶如舊般好飲,
感覺怪怪的. @.@"

好似去左一間茶餐廳咁.......
2012-03-27
$25 (早餐)
2012-02-03 9 瀏覽
星期6晚 等左10分鐘就已經有位了 唔錯叫左個一人set 帆立貝拉麵餐 $68有帆立貝拉麵 + 4件指定壽司 + 飲品 帆立貝無特別 拉麵就唔似日本拉麵款湯底都夠清仲有2條大陸白菜仔 好搞笑唔知係咪2週年既關係係menu 內,惠顧 $100 有75折芒果蟹子沙津 $40壽司:赤貝帶子立魚飛魚子好似仲有1,2件 忘記左係乜壽司都新鮮 而唔會好細舊壽司係單件計唔算好貴 $8-$1x服務態度都ok呀即使未能即刻黎落order 都會應左你先唔錯食飽飽 都唔需要 $200幾抵
星期6晚
等左10分鐘就已經有位了 唔錯

叫左個一人set
帆立貝拉麵餐 $68
有帆立貝拉麵 + 4件指定壽司 + 飲品
帆立貝無特別
拉麵就唔似日本拉麵款
湯底都夠清
仲有2條大陸白菜仔 好搞笑

唔知係咪2週年既關係

食飽飽 都唔需要 $200
幾抵
2012-01-14
2011-08-22 3 瀏覽
門口的「北海道牛乳雪糕」太搶眼,路過好幾次後,才知曉這並非店舖名稱。但也不算誤導,因為正好準確點出此店最強所在。軟雪糕最強,軟滑而奶味極濃,更可選配多種topping。此店最好食的剛剛已說過了。還算不錯的還有麻醬冷麵,條條冷麵沾滿香濃芝麻醬,盛夏炎炎中的開胃上選。此店比較好食的也剛剛說過了。接下來要好好研究一下這裏的壽司和蕎麥麵。壽司無論是普通白飯還是此店標榜的紅酒飯,都真叫人把持不住,即是稍為用力便會一挾即散,每次把壽司從碟上送到嘴裏,都得小心翼翼得像攤位遊戲用薄紙網撈金魚一樣。紅酒飯更是有色無味。至於蕎麥麵,簡單說就是可以錯的都錯了:麵本身欠麥味,煮得過火而麵身過腍,煮好後明顯未有用冷水沖淨,以至入口還感到表面有層粉漿,伴麵的是天婦羅,但送上的醬汁只有一碗,也就是,天婦羅竟與蕎麥冷麵共用同一醬汁,至此,在下已無話可說。所以切記,這裡還是軟雪糕最好食。
但也不算誤導,因為正好準確點出此店最強所在。
軟雪糕最強,軟滑而奶味極濃,更可選配多種topping。
軟雪糕配草莓不錯,搭Orea餅碎更佳
此店最好食的剛剛已說過了。
冷麵滿是芝麻醬,盛夏上選
此店比較好食的也剛剛說過了。
接下來要好好研究一下這裏的壽司和蕎麥麵。
紅酒飯更是有色無味。
壽司,教我如何挾起它
蕎麥麵,可以做錯的都做錯了
所以切記,這裡還是軟雪糕最好食。
2011-08-14
軟雪糕配草莓不錯,搭Orea餅碎更佳
冷麵滿是芝麻醬,盛夏上選
2011-04-30 28 瀏覽
好的又一餐,唔好的又一餐?本人真的不太想這麼樣,不過人在公司,身不由己,是日繼續在荒漠附近發掘一點新味,就找來了剛開業不久的匠,裝潢算是不錯,但就非常之港式,加上大大個的古巨基在賣廣告,真的令人聯想這店跟某娛樂集團有所關係,莫非那集團現在連飲食業也染指了嗎?也不要緊,都要吃過才知道是怎麼樣,此店賣的食物很雜,壽司又有,吉列又有,料理等也有,當然最為吸引本人,也最考店家功夫的,就要數壽司了吧,看看午市餐牌,八款套餐之中,有兩款都是壽司,但兩者價格差距大概四十元,足足有六十多個巴仙,看上去只有少量的魚類有點變動,加上對此店那所謂高價一點的魚類的信心也不太大,那倒不省回四十元,先試試店家的基本功吧。一個壽司午餐,六十元當然是沒有麵豉湯的了,直接的就來到主食環節,總共有八件壽司及一件反卷,未談個別的壽司,先談基本的飯及配套吧,芥末是牙膏貨,其實這個是預期之內,也沒必要挑剔太多;豉油得個鹹字,而選擇就只有一款,對不起!是我要求太高了吧。壽司飯又如何?飯入口散腍,全無米香,幸而醋味適中,不過最要不得的是凍冰冰,件件壽司也是冰冰冷冷的,加上壽司上的那片魚,十居其九也是容易掉落及散開的,不知是壽司師傅
裝潢算是不錯,但就非常之港式
午市餐牌選擇也不少
壽司午餐總共有八件壽司及一件反卷

壽司飯又如何?飯入口散腍,全無米香,幸而醋味適中,不過最要不得的是凍冰冰,件件壽司也是冰冰冷冷的,加上壽司上的那片魚,十居其九也是容易掉落及散開的,不知是壽司師傅隻手太凍兼冇哂力,還是店家根本是用了機器來弄。
帆立貝壽司的帆立貝有點似零食物語內賣的磯燒元貝
隨着本人吃的每一件壽司,真的是一步一驚心,先來嚐帆立貝壽司,帆立貝如在吃港式帶子,又有點似零食物語內賣的磯燒元貝,乾嚡而不新鮮,真的可說是一種創意料理。
鱆紅魚切得算厚不厚,算薄不薄
鱆紅魚切得算厚不厚,算薄不薄,但就入口既不豐香,又一點也不爽,都真的很不新鮮呢。
槍魷魚刺身帶有魷魚的觸鬚部份
槍魷魚潺潺的,入口有不少的渣,怎咬也咬不下,最後張當藥丸用水吞,更令人不知何解的是,那片槍魷魚刺身帶有魷魚的觸鬚部份,真的史無前例,本人當然不敢去碰,沒有吃下那東西。
海蝦入口如吃一塊紙沒什味道
海蝦看起來對版,不過真的超薄肉,入口如吃一塊紙沒什味道。
三文魚勉強合格,不過切得太薄
三文魚勉強合格了吧,但可能刺身真的是貴了一點,三文魚切得太薄,吃起來全不是那回事,相信厚一點會更好。
鮪又是切得太薄,入口竟然可以沒什魚油
鮪也有類似的情形,吞拿魚刺身都是薄了一點,入口竟然可以沒什魚油,吃起來無筋也令不快了吧,這三番四次打擊實在令人痛心,做生意要賺錢無可厚非,但做到應該厚切的魚生照做薄切,這還有什麼專業可言?

加州反卷至少是卷得幾紮實,飯粒是黏了一點沒什口感,但至少吃起來夠實在,餡料如青瓜、蟹柳及蛋都不過不失,外層沾上的蟹子都算幾有咬口,雖然鹹香就認真麻麻了,但已經是要比先前的壽司是好得多了。
玉子看起來如塑膠倒模出來的模樣
玉子看起來如塑膠倒模出來的模樣,蛋如一塊過的東西,吃起來一點層次感也沒有,冷冰冰硬硬的又沒蛋香,店家連做玉子都不懂,根本可以不用開日本餐廳了吧。
果酢雪糕用上的蘋果果酢實在是太酸了吧
吃過令人垂頭喪氣的壽司之後,就可以吃點甜了,套餐除了包一杯飲品,另可以加十五元換購原價廿三元,有食友讚好的果酢雪糕,我當然也不會錯過,要了一杯來吃吃,看來不錯的雪糕吃了一大口,看來不錯了吧!但店家所加的蘋果果酢實在是太酸了吧,是酸得有點嗆喉的程度,可是蘋果香味就欠奉,真不知道是什麼回事,但坦然雪糕挺有奶香,滑身得來又較Creamy,但又不會如富豪雪糕車般的失控至如忌廉,可說是全餐最為好吃的東西了。
咖啡加了忌廉後就真的不錯
最後的餐飲要了杯咖啡,未加奶之前入口淡薄,徒有咖啡的甘味而沒有了咖啡的脂香,雖有點炭燒的感覺,但入口當然毫不醇美,加點奶幫一幫它吧,原來加入的是忌廉,咖啡加了忌廉後就真的不錯,未加時就澀到有種苦味,現在總算是勉強合格。

真的一點也不好吃,念及只是六十多元的一套壽司,本人也不忍給它一個喊臉,不過這只是我剛吃畢時打的分數,現在的這個喊臉,主要都是反映在店家的衛生方面,因為吃畢數小時後,本人真的很肚痛,我沒有打電話到食環,我已經好俾面你,其實我對你的要求,只不過不要吃得我肚子痛就好了。
2011-03-04
裝潢算是不錯,但就非常之港式
午市餐牌選擇也不少
2011-04-25 7 瀏覽
連理街開了好多新鋪,我入西貢前都會係呢度搵吓食.第一次幫襯, 就係外賣北海道軟雪糕, $23絕不便宜, 入口後感覺像7-11或麥記幾蚊軟雪糕差不多, 有搵苯之嫌.第二次去算俾多次機會, 某個假日午巿去, 有不少位空出來, 對香港食店來說是不尋常的. 點都好, 我們被安排一個舒適的位置, 點了以下菜式:鵝肝壽司: 聽講話係呢度的名菜, 連加一超過$30一件, 一口咬下去感到有陣腥味, 雖然有香蔥, 但未有辟胜之效, 味道欠佳左口魚邊壽司: 一般, 和花x會好一點三文魚壽司: 一般貨色, x氣會好一點粗糠天婦羅炸豬排: 是今餐最好吃的食物, 豬排拌著份量足夠的生菜絲, 及「自磨」芝麻醬, 鬆軟可口豬骨拉面: 第一口湯便知道湯粉開的, 不是「餚」出來的由於整體水準欠佳, 實在不敢再加菜, 所以在6-7成飽的情況下走人.
連理街開了好多新鋪,我入西貢前都會係呢度搵吓食.

左口魚邊壽司: 一般, 和花x會好一點
三文魚壽司: 一般貨色, x氣會好一點
豬骨拉面: 第一口湯便知道湯粉開的, 不是「餚」出來的

2011-04-22