餐廳: 十三姨酸菜魚 (置富都會)
資訊:

2023-03-19 957 瀏覽
因為要去紅館睇演唱會,所以一早去咗位於紅磡都會置富商場,好多餐廳門外都已經排長龍,呢間亦都唔例外,但係人流算好快,雖然有幾十人喺門外排隊,但係都唔使15分鐘就已經可以入座。叫咗一個酸菜魚加水晶粉,同埋一碟麻辣豬耳,酸菜魚正常味道,唔會比其他更出名嘅酸菜魚店差,魚肉非常嫩滑,而且全部都冇骨,所以都幾出色,水晶粉亦都有咬口唔會煮得太過熟,最後想講嘅係麻辣豬耳,豬耳嘅麻辣醬做得好好,味道非常惹味,豬耳都非常爽口
15 分鐘 (堂食)
  • 酸菜魚
2023-02-26 748 瀏覽
突然好想食酸菜魚 睇左好多間土瓜灣紅磡附近有酸菜魚既餐廳 發現大部分都唔太抵食 於是聽男友話去左佢推介既呢間十三姨酸菜魚 雖然住土瓜灣要搭巴士黎 不過呢一餐令我哋覺得完全值回票價 CP值十分高 價錢絕對係近年食過最抵食 咁等我慢慢講下我哋叫左個二人餐食左啲咩啦~首先二人餐$238 可以揀A款1個, B款1個, C款2個 各人包1碗飯或轉薯粉 各人包1杯飲品可揀A款我哋揀左招牌酸菜魚 果然係招牌 酸度十足 辣度可以揀小辣/中辣 我哋揀小辣 食落岩岩好冇蓋過魚味 魚量亦比外面專食酸菜魚既魚多B款我哋揀左椒麻雞 呢個真係非常岩配飯 好惹味又有啲蔥油醬料醃係雞件上面 好入味雞肉都滑 建議配飯食 否則有啲咸C款我哋揀左雞絲涼皮 加泡椒雞腳 雞絲涼皮十分滑 麻香拌料配涼粉真係好夾 有種番左大陸食川菜既味道 味道正宗;泡椒雞腳 由於我哋食哂其他餸先食呢款雞腳 所以略嫌有啲唔夠辣同濃味 不過飲多幾啖茶清清味蕾再食就會食到淡淡既泡椒味總括黎講 非常好味十分抵食 平時一盤酸菜魚2人份都近$300 呢個套餐2人份包飯包薯粉包飲品 亦有另外3款小菜可選 而且質素亦好好 絕對唔係馬虎之作 員工亦好有禮貌介紹和人
總括黎講 非常好味十分抵食 平時一盤酸菜魚2人份都近$300 呢個套餐2人份包飯包薯粉包飲品 亦有另外3款小菜可選 而且質素亦好好 絕對唔係馬虎之作 員工亦好有禮貌介紹和人手協助下單 我哋有時間一定會再黎食過 可以話係近年酸菜魚世一之選
招牌酸菜魚
椒麻雞
雞絲涼
泡椒雞腳
招牌酸菜魚
雞絲涼
泡椒雞腳
🐟招牌十三姨酸菜魚配水晶粉 ($198/二人份)我地先飲一啖個湯,我地一齊忍唔住話係呢陣味啦❗️咁先係酸菜魚架嘛🤭湯底好香酸度岩岩好,小辣嘅辣度都好岩(10小辣👧🏻都食到),啲魚好厚肉好滑🤩配菜有酸菜、芽菜、蒿筍、水晶粉,水晶粉好滑好煙韌,份量都好充足😋麻辣豬耳 ($48)呢個比起酸菜魚辣好多,比10小辣再辣啲,但幾香幾過癮🤭豬耳好爽脆,份量都唔少😋🥤冷泡玫瑰茉莉茶飲唔到玫瑰味🌹🥲佢只係一個無糖茉莉茶🥲但唔係難飲,都幾解辣😂總括黎講,價錢同味道都合理,睇演唱會之前不妨考慮下😋

🐟招牌十三姨酸菜魚配水晶粉 ($198/二人份)

麻辣豬耳 ($48)

🥤冷泡玫瑰茉莉茶

總括黎講,價錢同味道都合理,睇演唱會之前不妨考慮下😋
  • 酸菜魚
2023-02-08 519 瀏覽
之前住在红磡的时候,就一直来这里的置地广场吃饭,因为选择不多,所以我是这家十三姨酸菜鱼的常客!今天和东铁线的朋友见面,所以我直接就提议在我们的交界处吃饭~非常非常推荐大家点这个晚市二人套餐!我看到很多人都来这里买回家吃。价格真的特别划算。【2人套餐238】💰招牌酸菜鱼秘制鸡翅4只椒麻无骨鸡松花皮蛋(含2碗米饭)这个价格真的很划算有没有!除此之外,我们还多点了夫妻肺片和干锅花菜,味道都非常不错!现在还出了新品:冒菜!我们选了酸菜底,仿佛就不是冒菜那味儿了哈哈,宛如麻辣烫。如果是一个人来吃饭的话非常推荐选冒菜他也有个套餐。汤底¥28至少选五款配菜配菜均价。还送酸梅汤和白饭。
【2人套餐238】💰
秘制鸡翅4只
椒麻无骨鸡
(含2碗米饭)
这个价格真的很划算有没有!
除此之外,我们还多点了夫妻肺片和干锅花菜,味道都非常不错!
冒菜
椒麻无骨鸡
腩肉炒花菜
我光顧了本餐廳很多次,主要因為近。食物一班,尤其炸雞翼。菜式選擇不多,基本上是把工廠預先準備好的材料放在一起煮,飲品也是,檸檬茶甚至是罐裝。食物味道、口感有不少改善空間。午市價格可接受,但晚餐就貴得有點離譜,正常飯麵都要至少$8x。酸菜魚未吃過但應該可以。另外,餐具經常會隱約聞到有殘留洗潔精味,食物有時有騷味,但不算嚴重。以上僅為個人意見,僅供參考。

以上僅為個人意見,僅供參考。
  • 雞翼
2022-11-21 588 瀏覽
去紅館聽演唱會之前,諗住搵下附近有咩嘢食 。因為好少出紅磡食野 ,一出紅磡站見到對面商場好大塊牌列出有咩食肆,而咁啱老婆鍾意食酸菜魚,咁啱呢間十三姨酸菜魚又未試過!就行咗去睇下有冇位。去到見到成間舖冇乜人,掃完出行就直入,侍應即時同我哋講,今日有演唱會,所以用餐限時一個鐘!點知呢面落單唔夠一分鐘,兜酸菜魚已即時上檯(並無誇大)!!兜魚只係微溫,魚塊又散又冇乜味,部份粉皮仲黐埋一舊?? 韌過橡膠... 碟口水雞雞件份量少過盒斬料飯??唯獨兜口水雞醬料較為可取... 今次經驗真係令人難忘!真係多謝晒... 今生中過一次伏,來世都唔想再試! 結果兩公婆去左麥當勞補餐......
2022-11-19
  • 口水雞醬
2022-11-08 467 瀏覽
「垃圾服務」晚上一行7人去食。去到門口,接待師奶掛住睇手機,企足30秒都吾知道,講左幾次7位唔該,佢先有反應,然後問,食D咩。入座後,全個餐廳沒侍應,舉手幾分鐘沒人理,後來找唯一的員工-接待師奶,結果佢話,我咩都吾知道,你等服務員啦,原來全部人係曬廚房,做咩吾知道,只係等叫也食,足足5分鐘有多。食也期間,叫唯一見到的服務員,幫手影張合照,結果她答:「你地見吾到我做緊也咩,吾得閒哦」跟住吾理你。第一次食到一肚火🔥。「難食之選」叫左1個4人餐,1個2人餐。餐內包的酸梅湯,係酸的,變味的,另外檸檬茶,就係燒味外賣先有,大陸康師傅的紙包裝飲品。食也方面,口水雞係冰凍的;皮蛋一夾就散,而且完全沒味道;雞絲粉皮,你食得到我倒貼錢都得。至於主角,酸菜魚,過火,而且好腥。整體,吾會有下次!

整體,吾會有下次!
2022-11-05 443 瀏覽
最近好鍾意去十三姨酸菜魚食飯,自從我知道佢個人套餐咁抵食之後,基本上每個禮拜都會去一次!呢度咁多嘢食先至$228紅磡分店位於喺紅磡地鐵站隔離,晚上六點左右,可能未到收工時間,客人不太多 就係鍾意佢坐得舒服,價錢又經濟 其實一人套餐都好抵食,平時如果我一個人就會叫呢個餐,$88一個細份嘅酸菜魚飯加一碗白飯加飲品 掃碼下單,食物即叫即整 套餐供送珍珠米飯及酸梅湯,如果轉飲豆漿就加三蚊,至於茉莉茶就加六蚊 心情好,所以啤啤佢!散點$25一支 套餐小食點了口水雞 口水雞味道頗為強烈!上面有啲花生,很香口,下面放咗啲青瓜,青瓜索盡口水雞的汁醬,很惹味蒜蓉拍青瓜,沒有什麼特別,不過食咁多濃味的東西,食點青瓜有助消化 十三姨秘製雞翼, 其實就係炸雞翼加上秘製香辣粉!雞翼炸得金黃,頗為大隻!炸得外脆內嫩,喜歡食辣嘅朋友可以點佢嘅秘製辣粉,味道不單止辣仲帶點麻痺孜然味,好正 酸菜魚~超大份量!所以個套餐真係非常之抵食! 一口或魚一啖酸菜~除左爆多魚之外

就係鍾意佢坐得舒服,價錢又經濟

掃碼下單,食物即叫即整

心情好,所以啤啤佢!散點$25一支
套餐小食點了口水雞

十三姨秘製雞翼,

其實就係炸雞翼加上秘製香辣粉!

酸菜魚~超大份量!所以個套餐真係非常之抵食!

一口或魚一啖酸菜~
除左爆多魚之外,入面仲有好多配料!包括筍、芽菜、酸菜、香蔥、粉皮

酸酸辣辣,好開胃

水晶粉皮qq彈彈

很豐富

我們另外散點了十三姨冰粉做甜品!冰冰涼涼

冰粉口感似涼粉,但沒有任何苦味,下面放了點桂花和冰糖水,好清甜!絕對值得一試!
2022-10-28 269 瀏覽
聽演唱會之前,到附近食飯,之前朋友已經介紹十三姨的酸菜魚不錯,原來這裡都有分店。7点鐘左右,店舖外已經非常多人排隊入座。 招牌十三姨酸菜魚,可以選擇辣度,用的是鱸魚,魚肉質非常嫩滑,本身的酸菜湯底味道適中,沒有搶走魚的鮮味,再配有大豆芽菜,萵筍,酸菜及水晶粉,雖然是2人份量,但非常充足,好味,價錢也很合理。 手撕雞涼粉,特製的醬汁,味道香,不算辣,亦不太咸,混入雞絲及涼粉後,味道剛剛好,做頭盤也非常合適。 熗炒花菜,花菜本身很新鮮,很有益,用四川的炒法,加入少許的辣椒乾及調味,已經很好味了,而且非常有鍋氣。

2022-10-19 304 瀏覽
叫咗個二人套餐(有送兩碗飯嗌咗酸辣魚、回鍋肉、雞翼、蒜拍青瓜首先嗌得酸辣魚做店名,咁一定係招牌啦,但Ching好唔掂喎,唔夠酸唔夠辣,連我食開小辣都會辣到係咁流鼻水嘅人都覺得唔辣。個人認為酸辣魚個「酸」係賣點嚟,食落先開胃,可惜唔酸唔辣,狂加咗4包辣油都仍然冇味。魚方面都比較多,可能唔酸唔辣導致魚肉唔入味。酸菜方面,真係敗筆,懷疑店鋪買咗啲唔好嘅酸菜所以先令到酸菜食落去冇味…又或者係煮得太耐淋哂,冇咩咬感,咬落去好淋。我哋又額外加午餐肉,反而午餐肉加$20(唔太記得準確價錢),竟然食到4、5塊厚身,呢個係唯一優點。其他配菜例如芽菜、粉條等冇咩特別。回鍋肉,一個字正,真心好食,但唔知係味冷氣太凍,嚟到唔夠幾分鐘就凍哂,幾好食,咬落去又唔會太柴啱啱好,有驚喜。雞翼,有4隻,但好奇怪送上嚟嘅時候得一隻雞翼上面佈滿辣椒粉。但其實雞翼都好好食,有少少生炸雞翼嘅感覺,肉都多唔會齋係得炸粉。蒜拍青瓜,好唔掂,唔夠蒜味,同想像嘅完全唔同,自己額外加辣油都冇味,唔開胃,得個脆字。嘢飲方面,我嗌咗杯酸梅湯(免費),飲落唔錯。影嘅相全部都係食到一半先記得影。一開始酸菜魚上到嚟好大份真心好開心,見到咁真材實料
叫咗個二人套餐(有送兩碗飯
嗌咗酸辣魚、回鍋肉、雞翼、蒜拍青瓜

魚方面都比較多,可能唔酸唔辣導致魚肉唔入味。
其他配菜例如芽菜、粉條等冇咩特別。

嘢飲方面,我嗌咗杯酸梅湯(免費),飲落唔錯。

影嘅相全部都係食到一半先記得影。
一開始酸菜魚上到嚟好大份真心好開心,見到咁真材實料,諗住大份夾抵食㗎嘛,是我想太多了。建議買啲高品質嘅酸菜去整,同埋唔好煮得太耐,淋哂會唔好食。

環境方面,乾淨俐落,但冷氣真係太勁。
2022-10-17
5 分鐘 (堂食)
2022-10-08 254 瀏覽
十三姨酸菜魚 - 紅磡今次去到紅磡置富都會搵個餐廳食個午餐,於是簡左一間叫「十三姨酸菜魚」,雖然睇個名就個最出名既就係食酸菜魚,但見到menu有個叫「最辛組合麻辣米線」比佢吸引左,所以最後叫左個米線食。最辛組合麻辣米線(鴨血、芝士腸、牛丸、豬腩肉、豬大腸、鮮腐竹)$58辣度:小辣醒胃酸梅湯(午/晩市套餐免費加配)話說呢碗米線既餸都幾多幾足料,不過鴨血完全唔入味,我估應該係用清水白烚,所以呢點需要改善一下。至於,其他材料味道一般正正常常吧,但需要特別稱讚一下佢嘅豬大腸,非常香口,雖然不是炸的豬大腸,但味道很好。米線硬度偏淋不夠彈牙。至於,酸梅湯比較甜,酸梅的味道不是非常突出。不過夏天黎講酸酸地都醒胃醒神,如果有得加幾粒冰效果更爽。
十三姨酸菜魚 - 紅磡

辣度:小辣

醒胃酸梅湯(午/晩市套餐免費加配)

2022-10-01 2212 瀏覽
今日放工搭幾個站屯馬線就來到紅磡置富都會食《十三姨酸菜魚》,東鐵線亦很方便。【晚市自選招牌二人套餐】1款A+1款B+2款CA)招牌十三姨酸菜魚~這個份量真係超級大,有好多件魚塊,魚塊肉質嫩滑,配菜當然有酸菜,其他包括:萵筍、水晶粉、芽菜等等,湯底酸酸辣辣非常惹味。B)夫妻肺片~牛柏葉薄片加入川式辣油,唔算好辣,越食越好味。C)雞絲涼粉~這個冷盤,目測感覺好辣,但其實只是微辣,怕辣嘅朋友都食到,涼粉好軟滑,雞絲加入大量辣椒香料;C)十三姨秘製雞翼(四件)~雞翼表面一層薄薄炸漿,即點即炸,非常香口。豆漿~唔會太甜,好飲。冷泡玫瑰茉莉茶~茉莉茶好清新,冰凍解渴,最啱食辣嘢飲。紅糖糍粑~甜品出場,解解辣氣,煙韌糯米條,熱辣辣新鮮炸起,沾上紅糖,唔會太甜,為今餐畫上完美的句號。值得一提,店員友善招待,耐心講解餐牌介紹美食。
【晚市自選招牌二人套餐】
1款A+1款B+2款C
A)招牌十三姨酸菜魚~
這個份量真係超級大,有好多件魚塊,魚塊肉質嫩滑,
配菜當然有酸菜,其他包括:萵筍、水晶粉、芽菜等等,
湯底酸酸辣辣非常惹味。
B)夫妻肺片~
牛柏葉薄片加入川式辣油,唔算好辣,越食越好味。
C)雞絲涼粉~
這個冷盤,目測感覺好辣,但其實只是微辣,怕辣嘅朋友都食到,
涼粉好軟滑,雞絲加入大量辣椒香料;
C)十三姨秘製雞翼(四件)~
雞翼表面一層薄薄炸漿,即點即炸,非常香口。
豆漿~
唔會太甜,好飲。
冷泡玫瑰茉莉茶~
茉莉茶好清新,冰凍解渴,最啱食辣嘢飲。
紅糖糍粑~
甜品出場,解解辣氣,
值得一提,店員友善招待,耐心講解餐牌介紹美食。
2022-09-29
2022-09-29 304 瀏覽
放工喺紅磡站落車,唔想煮飯,就食埋飯先返屋企啦~平靚正選擇,可以去十三姨食酸菜魚😋之前同朋友食過幾次,Keep住水準唔錯~睇睇餐牌,佢哋有晚市自選套餐,二人套餐性價比非常高,非常豐富。如果一個人嘅話,另外仲有卜卜冒粉,就好似車仔麵咁,特別在可以揀水晶粉、擔擔面,下次試吓先🤤🤤二人套餐:招牌十三姨酸菜魚分量非常巨大!細食啲都食唔晒!個湯酸酸地,唔會太辣,好飲😋唔會太嗆原來冇講明要幾辣,店員就會自動幫你揀小辣魚片好滑,算幾大片,口感唔錯👍🏼但有少少比較幼嘅骨,所以都要小心食除咗酸菜,同埋魚片之外,佢哋嘅配料亦非常足料!有大大片嘅萵筍、大豆芽,同埋非常多水晶粉❤️❤️成件事感覺非常營養豐富!萵筍爽脆,大大片,夠晒滿足!水晶粉非常滑溜,qq口感,同啲湯一齊食,超滋味!雞絲涼粉涼粉肥嘟嘟,比較粗身,口感好得意,一咬即斷。涼粉本身冇乜味道,全靠醬汁同埋雞絲嘅味道,辣辣地,又有少少香醋味道,都幾開胃😎😎夫妻肺片非常欣賞夫妻肺片嘅辣汁!除咗辣之外,仲有麻香感覺!薄切牛肚牛肉好掛汁,同芫荽芹菜一齊食,又辣又清爽,好下飯👍🏼👍🏼👍🏼秘製雞翼二人套餐可以選擇嘅菜式好多,其中依款秘製雞翼係店員介紹嘅,又真係冇介紹
放工喺紅磡站落車,
唔想煮飯,
就食埋飯先返屋企啦~
平靚正選擇,
可以去十三姨食酸菜魚😋
之前同朋友食過幾次,
Keep住水準唔錯~

如果一個人嘅話,
另外仲有卜卜冒粉,
就好似車仔麵咁,
特別在可以揀水晶粉、擔擔面,
下次試吓先🤤🤤

二人套餐:
招牌十三姨酸菜魚
分量非常巨大!細食啲都食唔晒!
個湯酸酸地,唔會太辣,
好飲😋唔會太嗆
原來冇講明要幾辣,
店員就會自動幫你揀小辣
魚片好滑,算幾大片,
口感唔錯👍🏼
但有少少比較幼嘅骨,
所以都要小心食

雞絲涼粉

秘製雞翼
二人套餐可以選擇嘅菜式好多,其中依款秘製雞翼係店員介紹嘅,又真係冇介紹錯喎😎😎炸雞翼,外皮香脆,入面唔會太乾,仲保留咗少少肉汁。味道好似蒙古串燒咁,香濃惹味又唔太鹹👍🏼👍🏼

除咗嘢食之外,二人套餐仲可以選擇埋酸梅湯,酸酸甜甜,清新開胃。整體來講成個餐真係食到好滿足,好飽飽🥰🥰
2022-09-23 244 瀏覽
食酸菜魚我都幾推薦呢間👍🏻 扺食又好味,有個姐姐服務態度好好,好nice~ 座位都有幾多卡位,坐得舒服😌晚市自選套餐 $228 可揀四餸包兩白飯~超抵食👍🏻腩肉炒花菜腩肉油香花菜甜炒得惹味蒜茸拍青瓜青瓜清爽,蒜味十足😍秘制雞翼4隻雞翼香脆可口,外脆內軟,仲配有秘制辣粉,香辣又辛口招牌十三姨酸菜魚份量多到超碼三,四人先食得哂!魚肉超嫩滑,輕輕一夾就可以分開~ 湯底酸甜開胃,好味到可以飲哂~甜品仲有紅糖糍粑同埋涼粉

晚市自選套餐 $228 可揀四餸包兩白飯~超抵食👍🏻

腩肉油香花菜甜炒得惹味

蒜茸拍青瓜
青瓜清爽,蒜味十足😍

秘制雞翼4隻
雞翼香脆可口,外脆內軟,仲配有秘制辣粉,香辣又辛口

招牌十三姨酸菜魚

甜品仲有紅糖糍粑同埋涼粉

2022-09-21 156 瀏覽
Love how the restaurant manager is very friendly here. While taste is not the best, it certainly matches the price range. I usually come here for their lunch sets or their afternoon tea sets. Their portions are always huge. Last time I ordered a beef curry with naan bread. The curry was very flavourful even though the naan bread was a bit tough. Regardless, it was tasty and it was served pipping hot.