2016-06-18 1415 瀏覽
是日係中學同學聚會的日子 當我們想不到吃什麼的時候 我便在open rice內找找有什麼好吃的 看見食物的種類和餐牌都冇很合我們的口味 所以我們便挑選要這一家吃 而且這間還是新開的店鋪呢!入到去看見裝修擺設都很有風味 看得出店主有小小心思放係裝修 而且感覺好舒服 乾淨利落 通常食呢d野既店舖都好少甘乾淨 值得一讚!而係服務方面 店員經常都會幫我地換碟 清理枱面 添加紙巾等等 服務非常周到先講食物~1.涼拌皮蛋皮蛋數目唔算多 但味道一流 皮蛋上面有少少調味料 但食上去就吾辣 仲幾有口感tim 而且外觀幾令 幾吸引我!2.經典香鍋配上不同的配料 包括年糕、山根、墨魚丸、寬粉 仲叫左兩碗飯添!而最值得推介嘅係年糕 年糕系好入味 而且夠晒堅韌 咬起上嚟又唔會好似香口膠咁咁難咬 份量又夠多!寛粉幾彈牙 份量又夠多 一個女仔額去食啱啱好 配上少少麻辣 簡直係絕配 又夠哂飽肚而香鍋就叫左微辣 入面有好多辣椒花生等等 唔好睇佢個樣好似好辣咁 但其實食上去一啲都唔會好辣 啱晒一啲食唔到難但又想試嘅朋友仔!總括而言 得閒我都會再去 因為味道真係好難忘 好少機會食到呢隻味 快啲帶埋朋友仔一齊來試啦😎😎

先講食物~

1.涼拌皮蛋

2.經典香鍋

2016-06-17
2016-06-15 1568 瀏覽
由銅鑼灣地鐵行過黎都幾快!過左鵝頸橋不遠就到達!一入店內裝修較中式!亦多內地人用餐!應該都係正宗既四川菜!如果用平時食米線個準質黎睇,佢偏向貴!第一次黎食可能未必識叫!要睇哂先選擇自己想要既野!有一種係屬於窩類!選擇你想要既餸再一大鍋上台,另一種係屬於湯類,可選擇粉類及餸類,亦可只選擇餸類!我自己一個食就當然選擇湯類啦!佢最少要選擇五款,包括粉類,連粉我叫左六款!多到食唔哂!超大碗的!咁樣一大碗足夠二個人食!佢啲餸雖然偏貴!但每款都好足料同好新鮮!酥肉:經過油炸再煮,肉一啲都唔柴口!仲有啲滑!醃過,好香五香粉!安格斯牛肉:肥瘦均勻,唔係街市肥牛,份量仲唔少!潮洲片頭:彈牙,爽口,外面仲有少少脆口!新鮮木耳:麻辣最愛就係佢!爽口!索哂啲湯!正呀!油麥菜:新鮮,爽脆,同樣索湯!唔會過淋!米線:係我鐘意既口感,我自己比較偏向食淋少少既米線!但絕對唔係爛左!重點個湯黎啦,較清,但唔係無味!平衡返辣既味道!麻辣野黎講佢唔算油,亦唔會死辣,真係有麻既感覺,湯底有麻辣外!上台前佢都會再加返香料比你,令到係你面前就已經覺得好香麻辣味!更吸引!雖然佢價錢就咁睇偏向貴!但佢份量一啲都唔少!片頭佢有成6-7
由銅鑼灣地鐵行過黎都幾快!過左鵝頸橋不遠就到達!
一入店內裝修較中式!亦多內地人用餐!應該都係正宗既四川菜!
安格斯牛肉:肥瘦均勻,唔係街市肥牛,份量仲唔少!
潮洲片頭:彈牙,爽口,外面仲有少少脆口!
新鮮木耳:麻辣最愛就係佢!爽口!索哂啲湯!正呀!
油麥菜:新鮮,爽脆,同樣索湯!唔會過淋!

雖然佢價錢就咁睇偏向貴!但佢份量一啲都唔少!片頭佢有成6-7粒,咁樣計返佢唔貴!一個人食就選擇少!想食多啲餸就叫多啲人一齊分享啦!
2016-06-15
下午茶
2016-05-28 1097 瀏覽
sogo大減價,shopping 完之後順道起附近食野。行行下,見到有間鋪食辣,平時都喜歡食辣,咪入去試下。店內裝修設計風格似古代的小城,我十喜愛牆上的小窗配合紅磚。店內食品主要分2種:乾鍋&湯鍋。我就擇左乾鍋,即炒餸,小辣加麻辣。我揀左五款配料:牛栢葉、雞軟骨、田雞、五香豆干&心形魚蛋。初初以為會好少野,點知上枱一大碗,而且餸好多,完全系2人份量。食物非常有鑊氣,而且麻而不辣,正!當中五香豆干必食推介,佢糸脆的而且有烘過的味道,非常有口感。另外,心形魚蛋不但賣相靚,食落好有鮮甜魚味和爽口彈牙,好新鮮。最後,小編都申請左入會,因為下次可以有九折,非常抵。
最後,小編都申請左入會,因為下次可以有九折,非常抵。
2016-05-24
2016-05-26 3494 瀏覽
終於考完最後一個大學既學期試,馬上同fd去sogo thankful week買嘢,之後諗住帶佢去試上次試既十二味牛肉麵,不過一見到條隊我就放棄,因為太肚餓加上隔離又有間係十二味食麻辣既,所以入左黎試下。呢度係食麻辣燙同乾鍋,我地一人叫左一碗麻辣燙,碗麵大到爆,餸係勁多!我Fd叫既烏冬,有椰菜,金錢肚,金菇,鮑魚片,萵筍我既米線,有帶子,酥肉,青椒,娃娃菜,茶樹菇食麵一定係飲湯呢樣係常識,湯面舖左好多香料既粉,有麻椒粉,辣椒粉,孜然粉,仲有啲我唔知既香料,仲有埋芝麻!湯加芝麻係好香既組合!湯係小辣,真係唔算好辣,不過佢既"麻"做得好出色,啖啖都有"麻",但係唔會累積令你個嘴食咩都一樣味或者食唔到嘢,"麻"得好爽又好溫柔。我成日周圍食麻辣黎講,呢個湯既質素好高!香,麻,辣,清,齊哂!所謂清,係無乜紅油(講真,有啲地方食油多過食辣,一係肥一係肚痛,真係唔太健康)米線同烏冬既質素不過不失。我地叫既餸係完全唔同,所以我地夾埋一共試左10款餸,有啲小小推介同心得1. 食草人士有福喇~佢啲素菜類既餸多到爆,好似食極都有咁2. 其中有個餸叫酥肉,有用孜然醃既豬肉,之後有微微炸過,所以肉好鬆化好香3.
我Fd叫既烏冬,有椰菜,金錢肚,金菇,鮑魚片,萵筍
我既米線,有帶子,酥肉,青椒,娃娃菜,茶樹菇

1. 食草人士有福喇~佢啲素菜類既餸多到爆,好似食極都有咁
3. 帶子其實幾好食既,無急凍味,肉質都幾鮮,不過$22只有5粒
4. 好中意食青椒既人,食到烚完都係爽口既青椒,係幾抵讚既
5. 到最後,誠意推介酥肉,青椒,萵筍,金錢肚,鮑魚片,娃娃菜,都係正既,份量又多!
帶子同鮑魚片~(鮑魚片係抵食好多)
酥肉真身
呢度既服務都好好,會主動加水俾我地飲,店員都好Nice~

P.s. 飽到夜晚都無乜點食嘢
2016-05-24
  • 酥肉
2016-05-20 570 瀏覽
第一次食冇湯嘅麻辣煲!夠香夠辣夠惹味,服務員還會細心講解點樣點餸。推介大蝦(大大隻)丶牛肚(又淋又入味)丶黃金龍蝦丸(裏面嘅醬汁很有驚喜!)、午餐肉(個人喜好!)丶豆卜(索晒D味!)我會再幫襯!

我會再幫襯!
2016-05-19
  • 蝦丶黃金龍蝦丸丶牛肚
2016-05-05 902 瀏覽
同事畀左張優惠卷,所以走去一試。原本以為係食面既,黎到門口先知係麻辣燙D餸其實都幾多雖然係麻辣燙,但可以選「免辣」最少選5樣,出到黎其實都幾大碗我同同行既友人都爆暗瘡中,都係乖乖地冇點辣,店員好體貼咁畀左辣粉,試落係好香。雖然免辣,湯底其實都有味,只係始終有D失色心形魚蛋,必食,同事有4粒,我得3粒,有機會係隨機派
D餸其實都幾多
雖然係麻辣燙,但可以選「免辣」

最少選5樣,出到黎其實都幾大碗

雖然免辣,湯底其實都有味,只係始終有D失色
心形魚蛋,必食,同事有4粒,我得3粒,有機會係隨機派
  • 心形魚蛋