2016-07-29 261 瀏覽
宅女不能吃太辣, 但是朋友偏偏喜歡約我到吃辣的地方吃飯, 所以我也不能推卻了好多東西都是辣好在還有不辣可以選...清湯湯底還是有些辣, 應該是胡椒的味道來的, 湯底味道不夠譚仔的好黃牙白無論跟清湯還是辣湯都是很配, 因為本身就已經很甜!另外點了羊肉是十分地羶, 就好像真的剛剛從大漠抓回來的一樣, 喜歡羊羶味會大愛這個呢茶樹菇則未必太硬了, 雖然很爽口, 不過不太適合我
好多東西都是辣好在還有不辣可以選...
黃牙白無論跟清湯還是辣湯都是很配, 因為本身就已經很甜!
茶樹菇則未必太硬了, 雖然很爽口, 不過不太適合我
題外話/補充資料: 可以的話就點麻辣吧! 因為試了一小口真的很特別!
2016-07-22 4014 瀏覽
今日朋友話帶我去食川菜,我未食過,所以都好好奇。但食完之後真係一試難忘!我地叫左個麻辣香鍋(小辣)原來最少要叫5個餸先炒到我地都揀左一輪先揀到最後叫左草原羊肉、蓮藕、秀珍菇、滷水大腸同寬粉羊肉係一片片的,唔會有so味,香濃,唔會UN,外層沾上左麻辣香料,超好食!蔬菜類既秀珍菇同蓮藕都好好食!我比較鐘意食蓮藕,因為就算係麻辣香鍋中,佢都仲可以保持到爽甜既美味!係麻辣既霸味中一點點撲實既甜味,平衡下個辣味!滷水大腸超邪惡!但愈邪惡愈好食!滷水味超香濃,濃濃既滷水味再加上麻辣令一欲罷不能!大腸好肥美,咬落去時感覺到柔軟既口感!好食!最後係寬粉!食完之後真係愛上左寬粉!佢彈力極高,好似薯粉咁,沾滿左香料時真係完美!QQ既口感令人好回味!成個香鍋好大個,我地兩個人食剛剛好,個香辣味好正,令我地唔經唔覺食哂成鍋,成完個口仲係麻麻地。特別解辣既茶
麻辣香鍋
我地叫左個麻辣香鍋(小辣)
原來最少要叫5個餸先炒到
我地都揀左一輪先揀到
最後叫左草原羊肉、蓮藕、秀珍菇、滷水大腸同寬粉

蔬菜類既秀珍菇同蓮藕都好好食!

特別解辣既茶
5 分鐘 (堂食)
2016-07-15 361 瀏覽
去開銅鑼灣行街,行到肚餓,緊係去醫下肚啦,其實都行到好夜,一行兩個女仔,我地都想拿拿林食飽返屋企休息,所以揀左呢間十二味麻辣小當家。呢間餐廳係食麻辣燙,有辣有唔辣,即係揀好哂打邊爐既配料,然後燙好左,之後一碗端出黎。我地揀左唔辣既香鍋,加左安格斯肥牛、牛柏葉、生菜、木耳、竽絲,再配埋薯粉,個湯底好滑郁,而且熱辣辣,食到尾個湯底都仲夠熱,肥牛好有牛肉味,脂肪夠,唔會太熟,所以都幾滑;牛柏葉夠哂爽口彈牙;生菜都好新鮮;木耳都非常爽口;薯粉好正,又彈牙,好QQ,好有咬口;加少少餐廳秘製辣椒油,好香好香既麻辣味,而且辣度自己調䡔,啱哂怕太辣,又想試下既人。第一次食熨,不過好正,因為味道同打邊爐分別不大,但可以速食,價錢也很划算,又便又快捷又好食,非呢十二味莫屬也!
自從吃過尖沙咀的十二味巴蜀江湖菜之後,我們就對十二味麻辣吃上了癮來。這天,趁著來到銅鑼灣購物便特地過來嚐一下十二味麻辣小當家。店鋪有乾炒的麻辣香鍋、豬骨湯底的麻辣燙及其他冷盤小菜選擇。我選了乾炒的麻辣香鍋,自選鍋底口味有四款選擇,麻辣程度亦分四級,第一次來當然要選招牌經典香辣鍋底 $35/鍋,微辣程度就好了。份量超大碗,一陣陣帶著麻辣香氣的麻辣香鍋,一上檯就令人垂涎。食材選了心形魚蛋 $32、鹵水肥腸 $38、鹵水金錢肚 $38、蓮藕 $18、五香豆乾 $24。鹵水肥腸十分肥美,外皮香脆可口,口感煙韌而富嚼勁,讚!鹵水金錢肚質地彈牙,味道濃郁,個人認為切得稍粗一點口感想必更好。五香豆乾質地結實,五香味道確實香口,美味! 蓮藕片清甜爽脆,口感味道俱佳,推介。最後,心形魚蛋呈心形狀賣相可愛,味道不俗。加上大量辣椒、莞茜及花生,令整個麻辣香鍋非常香口惹味,讚!
這天,趁著來到銅鑼灣購物便特地過來嚐一下十二味麻辣小當家。
店鋪有乾炒的麻辣香鍋、豬骨湯底的麻辣燙及其他冷盤小菜選擇。
2016-07-12 434 瀏覽
At Charlie's Chili Kitchen, they specialize in stir fried spicy dishes or spicy bowls.Bascially you choose either style with a minimum of five items from the menu or there is a set which makes it simple for $138 that is enough for two people.I couldn't make up my mind so I went for the set which comes with two rices.There is a choice of prawns, seafood, frogs legs, vegetarian, pork trotters.I chose the pork trotters with a spiciness level of gentle.The portion was big and the spiciness was just

The portion was big and the spiciness was just right for me and I found it so appetizing and addictive that I managed 1.5 bowls of rice.
2016-07-12 305 瀏覽
好久沒有和麻辣之友吃飯了2個嗜辣之徒當然要吃辣了近近地便選了銅鑼區的辣食小店店內雖不算太大但內裡的裝潢很有特色以木製窗花作牆身裝飾充滿濃濃的中國風荔枝玉露 (HKD 16)加多寶 (HKD 15)雖然大家都好吃辣但也要叫上一罐飲料解解辣這裡的麵及配料都可以自由選擇感覺好像在點港式車仔麵般整碗麵份量超級巨大配料也十分足料如果是2個女孩來食建議share一碗再另加小食湯底要了「麻辣燙大辣」但可能為了遷就香港口味個人覺得並不算十分辣最多只能算中辣如果是好辣的朋友可能會失望了牛柏葉 (HKD 18)牛柏葉很細心地切得幼細一口一條,不用怕過韌咬不開口感爽口,不會過韌如橡膠心形魚蛋 (HKD 16/ 3粒)光看外形已獲滿分外層呈漂亮的金黃色令人食指大動魚蛋味道鮮甜,爽口彈牙鮮腐竹 (HKD 6)這個絕對是超值之選$6就有近十幾片手掌般大的鮮腐竹口感有少許彈牙得來又幼滑但腐竹味不太明顯安格斯肥牛 (HKD 18)肉質尚算鮮嫰牛味也挺濃郁的但正如火鍋涮牛肉般越放得久,肉質就越老所以建議還是一上檯就盡快食完吧四川薯粉 (HKD 15)薯粉吸湯汁能力一流就算浸久了還是很彈牙四川冰粉 (HKD 26)加入桂
好久沒有和麻辣之友吃飯了
2個嗜辣之徒當然要吃辣了
近近地便選了銅鑼區的辣食小店
店內雖不算太大
但內裡的裝潢很有特色
以木製窗花作牆身裝飾
充滿濃濃的中國風
荔枝玉露 (HKD 16)
加多寶 (HKD 15)
雖然大家都好吃辣
但也要叫上一罐飲料解解辣
這裡的麵及配料都可以自由選擇
感覺好像在點港式車仔麵般
整碗麵份量超級巨大
配料也十分足料
如果是2個女孩來食
建議share一碗再另加小食
湯底要了「麻辣燙大辣」
但可能為了遷就香港口味
個人覺得並不算十分辣
最多只能算中辣
如果是好辣的朋友可能會失望了
牛柏葉 (HKD 18)
牛柏葉很細心地切得幼細
一口一條,不用怕過韌咬不開
口感爽口,不會過韌如橡膠
心形魚蛋 (HKD 16/ 3粒)
光看外形已獲滿分
外層呈漂亮的金黃色
令人食指大動
魚蛋味道鮮甜,爽口彈牙
鮮腐竹 (HKD 6)
這個絕對是超值之選
$6就有近十幾片手掌般大的鮮腐竹
口感有少許彈牙得來又幼滑
但腐竹味不太明顯
安格斯肥牛 (HKD 18)
肉質尚算鮮嫰
牛味也挺濃郁的
但正如火鍋涮牛肉般
越放得久,肉質就越老
所以建議還是一上檯就盡快食完吧
四川薯粉 (HKD 15)
薯粉吸湯汁能力一流
就算浸久了還是很彈牙
四川冰粉 (HKD 26)
加入桂花及提子乾
令口感層次更為豐富
甜美的糖水及冰涼的冰粉
極為解辣及解熱
題外話/補充資料: 味道給3分,因為主要為食辣而來,但辣味並不如預期,有少許失望
2016-07-09 3512 瀏覽
繼「十二味貴陽牛肉粉」在灣仔打得火熱後,某天老公下班回來告知,該牛肉粉旁邊的舖位快將出現「十二味麻辣小當家」。從同樣是「十二味」的店名推測,背後應屬同一老闆或集團經營!聽了老公的報料後,即萌生一試的衝動!這夜參加維園的悼念活動後,已接近「十二味麻辣小當家」的關門時間,我們先致電了解情況,接聽電話的對方讓我們盡快趕至。晚上謝斐道這一帶上燈光昏暗,確實難與銅鑼灣的中心的熱鬧媲美!甫抵達,店內果然空無顧客,照面而來的是接電話說出一口純正廣東話的印度小伙子,不看他樣子卻分辨不出來,猶如 CCTVB 利君雅的個案。或許我們面容多少也帶著趕急的氣息,馬上給他認出來了,情境倒是很有趣!「十二味麻辣小當家」要比只得兩、三張桌子的「十二味貴陽牛肉粉」算是大多了!鮮明的紅與木色相襯,帶出點點中國味,環境也挺亮麗、整潔,以小店來說,予人不俗的印象!麻辣香鍋餐點紙上會發現食物主要分為兩大類,一是麻辣香鍋、二是麻辣燙,還有幾款小吃。正如我在「十二味貴陽牛肉粉」食記所提,不嗜牛肉的朋友可沒選擇了,現在的「十二味麻辣小當家」正好彌補此點的不足!而且兩類的食物均以車仔麵的自由形式作配搭,選擇繁多之餘,更附有小當家推介

麻辣香鍋

而且兩類的食物均以車仔麵的自由形式作配搭,選擇繁多之餘,更附有小當家推介和辣度的選擇,愛吃什麼便點什麼,這彈性實在來得可取!
我們先以五款肉類和蔬菜配搭出這個麻辣香鍋,吃前記得利用配備的大木匙作兜亂,確保味道更加均勻!
魷魚、滷水肥腸

魷魚很新鮮,味鮮和富有彈牙感。肥腸果然真的帶點肥和羶香,在肥中又富嚼感,且不存膩意,盡顯豬大腸應有的本色,而且頗為入味,不肥不羶的大腸不如不吃吧!
隨後是嫩牛肉、豆皮和茄子。嫩牛肉保留牛香和質感,不會過份軟腍,雖然也認同是曾經過特別處理,但起碼質感來得自然,實屬不錯!豆皮是薄薄的,表面壓上了格子紋坑紋,入口有點粗糙,其實豆味並不顯著;至於茄子,就如海綿盡收醬汁精華,既軟腍又入味,我們好喜歡啊!

我們點了小辣,對我來說辣味不算刺激,但對老公來說便剛好了!麻與辣很平衡,香氣需沒有國內的香鍋濃厚和霸道,卻能嚐到食材的原味,不過最重要是吃後不會感到喉乾舌燥,吃得放心!
麻辣燙

同時亦嚐了麻辣燙,雖說是麻辣燙,除挑選食材外,亦可配上粉麵、烏冬和薯粉等,形式就如麻辣米線一樣!
萵筍、滷水金錢肚、酥肉
冬瓜、滷水金錢肚、鮮腐竹

萵筍、滷水金錢肚、酥肉、冬瓜和鮮腐竹成為我們的選項,同樣要了小辣。一呷湯底,味道較為溫和純厚,沒有大麻大辣的惹火感,層次尚算鮮明。

幾款食材也令人滿意,當中的酥肉頗有特色,肉質帶點筋性,肉香軟彈香;而冬瓜和鮮腐竹是清鮮和吸取湯汁最佳選擇,至於滷水金錢肚非常入味,以鮮爽的萵筍來平衡相當不錯!

留下來另一位的年青人,態度相當友善,我們感到不好意思防礙他下班,他卻面帶笑容且非常有禮貌,讓我們慢慢吃!
爽口木耳、麻辣香鍋

6月30日再次到訪「十二味麻辣小當家」,本想一試百花蜜車厘茄,可惜沽清了,但塞翁失馬,換來了爽口木耳,酸、爽、香、辣共冶一爐,也非常美味啊!

至於再嚐的麻辣香鍋,依然值得回味。蓮藕、萵筍、茶樹菇、五香豆乾、嫩牛肉、茄子和生猛田雞,下次該加上寬粉作飽肚的吸味之選,相信會更加完美!

對於無論春夏春秋冬也愛辣的我,今次老公的報料熱線非常稱心和實在,如果您也像我一樣愛辣,不妨一試!

2016-06-04
  • 麻辣香鍋
  • 爽口木耳
2016-07-03 381 瀏覽
同女友看完戲,想去食麻辣食品,想不到竟然找到一個好地方,那一條街有好多店名都是十二字頭,但要看清楚是十二味麻辣小當家,不小心好易入錯店。約八時店內已差不多爆滿。我們剛好坐了最後的空桌。他們先給我們一杯顏色淡淡的茶,他們有麻辣或非麻辣,湯或干炒給客人選擇。當然還有小食和飲品,而湯或炒的麻辣鍋最少要選五款食物。我們選了一個小辣的炒帶子,羊肉,田雞,豆皮和寬粉。看價錢是比好多地方都貴些,但當食物送到時,我就覺得價錢十分合理。整碗份量都好大足夠2-3人食。味道也十分香和好食,我十分喜歡他們的選擇有田雞(不多店有提供),而他們麻辣配料和餸菜、粉一起炒也是十分特別。食起來的效果不錯。配料有不同的辣椒和香料,有誠意! 羊肉不太有羊羶味,田雞又滑又好有肉,帶子都無雪味,又大粒,豆皮和寬粉吸左汁,都好不錯。而每款的份量也不少,送飯一流。另叫了一碟口水雞,雞好滑,有麻辣醬,芝麻和青蔥在上面。麻辣味道適中,不會蓋了雞的味道。
2016-06-30
今天放假到處遊,走到銅鑼灣便停下來找晚餐吃。天時暑熱,口淡淡,沒什麼胃口的,便決定吃點辣的食物,駱克道一帶的韓國菜都是滿座的,我和友人不大想等位,便一直沿著駱克道及謝斐道走著看,穿過鵝頸橋,看到橋底辣蟹,突發引起我的麻辣川菜癮,這附近的大排檔餐廳都很貴,都是時價/沒標價錢,所以我們一直找,最於在一條小巷找來這間「十二味麻辣小當家」,價錢相比起這一帶的餐廳更公道實惠。這裡食物只要分為麻辣燙及麻辣鍋,只要分別就是濕吃跟乾吃的區別吧…麻辣燙感覺有點像平日吃的米線+餸,因此我們選擇了大大碗的麻辣鍋。鍋底是經典香辣鍋底(小辣),跟配料炒在一起,整頓菜都充滿重重香濃的孜然粉味,若不好孜然粉應提早告訴廚房呀!說明是經典鍋底,當然是正宗的四川調味佐料,這裡放了很多不同類型乾椒及香葉等,使整個鍋底很有麻辣感覺,而小辣則調味洽當,辣味不會搶過食物風頭。配料有20-30多項可供選擇,然而,這些配料則是綠葉,只要選擇自己喜歡的配料就好,例如說:豬大腸、田雞、肥牛,應有盡有。我主要想推介的是麵食:寬味,闊度長,炒得每條分明,爽口彈牙,麵條乾身之餘卻又沾了很多調味佐料,是整鍋最出眾的配料。除此之外,這類的服務很好
麻辣香鍋(小辣)
除此之外,這類的服務很好,無限提供的飲品是玄米荼,是很能解辣,而侍應亦能很常為我們添水。是次是很好的川菜經驗,有機會會一嘗它們家其他十二味分店!
玄米荼
2016-06-26
2016-06-29 1453 瀏覽
今日同朋友游完水出返銅鑼灣,突然好想食辣野,就睇下附近有咩食,跟住就搵到呢間十二味麻辣小當家呢到有麻辣燙同麻辣鍋,我地就叫左個麻辣鍋,因為見到好似幾香幾惹味,玩法係叫配料同埋揀要咩辣,配料要叫五款或以上,超多選擇,我地揀左勁耐未食野先有杯茶飲,有淡淡既玄米香,我覺得好好飲我地兩條友叫左小辣,同埋六個配料,個鍋一上黎已經聞到好麻好香!第一樣,田雞!呢個我覺得必叫,因為炒完有麻辣香再加上佢本身啲肉超滑,好新鮮,鐘意食田雞既話必嗌第二樣,寛粉!條粉炒完沾滿晒香料好正,同埋有咬口,個人覺得食辣野配呢隻粉係最佳,啲寬粉好快俾我地清曬,呢個都必嗌!之後有年糕,年糕好煙韌,外皮煎過脆脆地,驚淨食餸唔飽又唔想食飯既話可以叫份年糕!另外值得一提既就係牛肉片,因為肉質好滑,絕對唔柴,可以試下每次見到有口水雞都一定叫黎食,係滑既!上面既汁好香好惹味,唔會太辣岩岩好整體黎講呢間野以辣野黎講真係幾正,下次會再黎試埋麻辣燙
未食野先有杯茶飲,有淡淡既玄米香,我覺得好好飲
第一樣,田雞!
第二樣,寛粉!
另外值得一提既就係牛肉片,因為肉質好滑,絕對唔柴,可以試下

整體黎講呢間野以辣野黎講真係幾正,下次會再黎試埋麻辣燙
2016-06-28 320 瀏覽
以麻辣乾鍋為主既川菜 即係點一個肉類既乾鍋 然後 可以好似打邊爐逐樣料加落去 . 食tea時間有discount, 一個乾鍋 連兩碗白飯 都只係 138 蚊 超平(平時一個要2, 3 百)我地點左海鮮乾鍋 138 蚊 大辣乾鍋超大碗 黎到香噴噴既辣椒味, 汁比較少 材料豐富 有 爽口魷魚 多膏大蝦 帶子 全部勁新鮮勁入味 份量又多 全部辣椒味已經融入哂海鮮入面 但又不會蓋過海鮮味同質感, 配菜有薯仔 青椒 蓮藕 葱花 花生, 全部炒得勁香 尤其係有鑊氣既薯你 爽口既蓮藕, 香口惹味 然後再加雞軟骨 38 蚊, 鹵水肥腸 38 蚊雞軟骨 超爽口 同咪切得比較多雞肉 所以食落一半爽一半肉 質感唔錯, 鹵水肥腸 豬油同鹵水汁合二為一 冇得輸,成個鍋冇一樣野係唔好食之餘 仲要勁多份量 乾鍋係一定要點!另外我地都點左個麻辣燙 即係麻辣既湯底 再加配料 點左大辣麻辣燙薯粉 15 蚊海膽丸 12 蚊金菇 12 蚊萵筍 16 蚊牛肉 24 蚊食物既材料就係平時打邊爐 只要新鮮其實唔會太差 呢度既萵筍比較爽口 牛肉夠滑 . 而薯粉係粗身偏爽口彈牙嗰類。 而麻辣燙最緊要係個湯底, 大辣都未算好辣,係冇嗰種
我地點左海鮮乾鍋 138 蚊 大辣
雞軟骨 38 蚊, 鹵水肥腸 38 蚊
成個鍋冇一樣野係唔好食之餘 仲要勁多份量 乾鍋係一定要點!
薯粉 15 蚊
海膽丸 12 蚊
金菇 12 蚊
萵筍 16 蚊
牛肉 24 蚊
食物既材料就係平時打邊爐 只要新鮮其實唔會太差 呢度既萵筍比較爽口 牛肉夠滑 . 而薯粉係粗身偏爽口彈牙嗰類。 而麻辣燙最緊要係個湯底, 大辣都未算好辣,係冇嗰種好似有針吉既感覺, 辣得幾舒服。麻味比較濃 , 甘樣既湯汁比較容易同肉丸合二為一 所以都係一個唔錯既湯底
不過提下大家 乾鍋既味係搶過麻辣燙 所以要分先後食 . 而物份量多 所以要4,5,以上一齊食先抵
2016-06-26
2016-06-23 380 瀏覽
酷愛吃辣的我又相約朋友到吃辣的餐廳,這餐廳出名麻辣香鍋和麻辣燙,而我們今次則先試試香鍋材料的選擇也很多,有肉有素,另外也可點小菜。經典香辣鍋底是招牌之選,我們點了六個食材,四個肉類,兩個素食類。炒成一鍋。鍋底的辣椒。本身雞翼已調了味,偏䶢味的,加上了香辣的味道後更入味。不會韌,很好入口。蛋白完全沾滿了香辣醬,卻沒有被攪爛切成一片片,挺爽口。豆卜本來就很吸收到湯和汁,加入到香鍋中能沾滿醬,入口不乾身。切成薯角形狀,入口不硬,沾滿香辣醬的土豆也挺入味。辣醬料較麻,沒有很多辣汁但也夠味的,雞塊也啖啖肉滿口辣的晚餐
材料的選擇也很多,有肉有素,另外也可點小菜。
麻辣香鍋(小辣)
鍋底的辣椒。
雞翼
本身雞翼已調了味,偏䶢味的,加上了香辣的味道後更入味。
魷魚
不會韌,很好入口。
鵪鶉蛋
蛋白完全沾滿了香辣醬,卻沒有被攪爛
鹵水豬耳
切成一片片,挺爽口。
豆卜
土豆
切成薯角形狀,入口不硬,沾滿香辣醬的土豆也挺入味。
川式口水雞
辣醬料較麻,沒有很多辣汁但也夠味的,雞塊也啖啖肉
滿口辣的晚餐

• 麻辣香鍋
2016-06-20 1823 瀏覽
之前和媽媽吃過十二味牛肉粉覺得挺好吃,那時候麻辣小當家還在裝修~今天和中學同學聚聚,愛辣的我們去了這間吃晚上8點左右,已經有很多客人,不過剛好有位置,不用等位這裡主推吃麻辣燙和麻辣鍋,湯底或鍋底和配料是分開叫的。配料要叫五款或以上,但勝在選擇夠多,可以滿足不同人的口味我們叫了經典麻辣香鍋($35)和五款配料,有墨魚丸($38)、美國肥牛($46)、年糕($29)、生根($19)、寬粉($18)。先說整體的味道,今次我們只叫了微辣,但也夠麻夠香辣則有點欠奉了,個人覺得叫小辣應該會更惹味墨魚丸好爽口,肥牛唔會過肥剛剛好。而年糕則很煙韌,外皮會有點煎過脆脆的感覺,而內則較軟生根好入味,不過有部分有點硬,應該灼久一點會更軟,更入味!今次試了寬粉,好QQ彈牙,辣椒片黏滿在上面,教的一試難忘啊另外我們還想試試口水雞,不過早已售完,在店員推介次下,我們點了涼拌皮蛋($32)皮蛋夠大隻,不過份量有點少。雖然不是用口水雞的那種辣汁,但涼拌的醬料也有微辣,很重口味麻辣鍋和皮蛋用來拌飯($12@1)真的是一流另外,我們也叫了飲品,蜂蜜綠茶($15),荔枝玉露($16),MEKO 100% 純椰青水($16)
今天和中學同學聚聚,愛辣的我們去了這間吃

晚上8點左右,已經有很多客人,不過剛好有位置,不用等位
這裡主推吃麻辣燙和麻辣鍋,湯底或鍋底和配料是分開叫的。
配料要叫五款或以上,但勝在選擇夠多,可以滿足不同人的口味
先說整體的味道,今次我們只叫了微辣,但也夠麻夠香

辣則有點欠奉了,個人覺得叫小辣應該會更惹味

墨魚丸好爽口,肥牛唔會過肥剛剛好。
而年糕則很煙韌,外皮會有點煎過脆脆的感覺,而內則較軟

生根好入味,不過有部分有點硬,應該灼久一點會更軟,更入味!
今次試了寬粉,好QQ彈牙,辣椒片黏滿在上面,教的一試難忘啊

皮蛋夠大隻,不過份量有點少。
雖然不是用口水雞的那種辣汁,但涼拌的醬料也有微辣,很重口味

麻辣鍋和皮蛋用來拌飯($12@1)真的是一流
另外,我們也叫了飲品,蜂蜜綠茶($15),荔枝玉露($16),MEKO 100% 純椰青水($16)。
食物的價錢是正常,但是飲品真的很貴
2016-06-20 301 瀏覽
之前十二味好似好出名咁, 個個都講呢間, 我都唔執輸黎食一個辣薯粉!中午時間都幾多人! 雖然得一個人但都排左一陣先入到去...餐廳選擇都幾簡單, 一係湯粉, 一係乾鍋, 咁我一個人食LUNCH梗係食湯粉啦~小妹貪心叫左好多送, 同埋只係叫小辣薯粉~不過已經好辣, 層辣油極厚有成一寸!!! 因為咁厚, 所以薯粉都無可避免會帶上好多辣油, 好辣呀! 不過辣得黎好好味! 食極都仲想食!最好食既配菜係酥肉, 完全無筋一咬即化, 有五花腩既口感, 但無五花腩既肥膏!肥牛就一貫水準, 都係唔錯既, 牛肚都幾爽口彈牙, 而且個設計好易裝到辣油最"難"食既就當然係生菜......成條都係辣油吸晒係上面, 好恐怖!!!但好刺激~~~萵荀比較爽口但唔會好吸油, 小小辣都幾好味!!!成碗粉我食左超過30分鐘! 食得好慢因為真係好辣...但又唔會唔食喎, 因為真係好食

中午時間都幾多人! 雖然得一個人但都排左一陣先入到去...

萵荀比較爽口但唔會好吸油, 小小辣都幾好味!!!

5 分鐘 (堂食)
2016-06-20 325 瀏覽
今日約咗三五知己去了這間專食麻辣嘅餐廳,自問最愛食辣嘅我,依間嘅麻辣實在值得推介!餐廳的interior design畀人感覺幾舒服,一啲都唔覺得逼。冷氣亦都好夠,你知㗎啦,食辣一定要開住冷氣先食得舒服!喺食物方面,我哋叫咗一個涼拌皮蛋同埋經典香鍋:我本身食得辣,但朋友仔唔食咁辣就叫咗微辣。雖然望落佢好似加咗好多辣椒,但其實唔係好辣,啱晒啲唔食得太辣嘅人!依間真係唔錯,值得推介!

喺食物方面,我哋叫咗一個涼拌皮蛋同埋經典香鍋:
經典香鍋
涼拌皮蛋
依間真係唔錯,值得推介!

經典香鍋
涼拌皮蛋