2021-07-14 728 瀏覽
「十大碗粥麵專家」承傳爺爺那年代的雲吞麵,是第三代,正宗祖傳廣州雲吞麵......大地魚湯底以大地魚、蝦籽、豬骨、蝦角、羅漢果、果皮、蝦乾,細火熬製5小時!用心製作全鴨蛋麵,每公斤麵粉多加十隻新鮮鴨蛋,令麵的蛋香特別濃郁,吃來更爽口!一碗招牌雲吞麵$31,可以揀幼粗河米,即係幼麵、粗麵、河粉、米粉,任君選擇!除左湯麵類,仲有撈麵類、生滾粥、即拉腸粉同只限星期一至五,公眾假期除外既飯類!淨食及小食既選擇都唔少架,必試炸蜆芥鯪魚球,6粒大$54、4粒中$36、2粒細$20!

2021-06-16
10 分鐘 (堂食)
2021-07-12 626 瀏覽
我細細個已經喜歡跟父親去大排檔吃魚蛋雲吞麵,但印象中很多時對雲吞麵感覺不良!細時不懂得不喜歡什麼,大了才知道是因為很多粉麵店烹煮麵時處理得不好,令濃烈的鹼水味遺留在麵上!而且這缺陷亦不是偶有發生,很多雲吞麵店也犯下這大忌,連一些出名的也有發生!最近在各媒介看到介紹十大碗的雲呑麵很出色,愛吃的我一放工就直奔太子一嘗經典,看看能否改變我對雲吞麵的印象!店舖位於太子,不是很大,但枱與枱及椅子的空間安排是適當,也沒有太迫窄的感覺。由於之後還要回家吃飯,所以一坐下直接了當叫了一碗雲吞麵來試,雖然看到別人桌上大大粒的炸鯪魚球十分生鮮,鋪上滿滿蔥花和蝦米的炸両,令我口水直流,但也要忍忍口!落了單後大約五分鐘多少少雲吞麵便送到!價值三十三元的雲呑麵不是很大碗,四粒雲吞浸在麵與湯底之下,好明顯這碗多人讚賞的麵食一定不是以量取勝!先喝一口湯,令我兩眼發光!有喜出望外之感!一口湯便能喝出鮮甜的大地魚的鮮味,最重要是沒有確喉,連半點鹼水味也沒有,喝了一口自然想再喝。雲吞麵只有一個,麵質極爽脆彈牙,也沒有半分鹼水味!只是湯和麵已經令我對從少以來對雲呑麵印象的改觀!也可說是我吃過最好的一碗雲吞麵!最後吃主角雲呑,

落了單後大約五分鐘多少少雲吞麵便送到!價值三十三元的雲呑麵不是很大碗,四粒雲吞浸在麵與湯底之下,好明顯這碗多人讚賞的麵食一定不是以量取勝!先喝一口湯,令我兩眼發光!有喜出望外之感!一口湯便能喝出鮮甜的大地魚的鮮味,最重要是沒有確喉,連半點鹼水味也沒有,喝了一口自然想再喝。雲吞麵只有一個,麵質極爽脆彈牙,也沒有半分鹼水味!只是湯和麵已經令我對從少以來對雲呑麵印象的改觀!也可說是我吃過最好的一碗雲吞麵!最後吃主角雲呑,是正常的大細,大概有一隻半的蝦和微量豬肉,咬落十分爽脆,有蝦味,但不是很濃,我返而略嫌豬肉份量大少和雲吞不夠香!

整體而言,這碗雲吞麵的質素和評分什高!值得再來試試和其他食物!另外,桌上的一樽醃製白蘿蔔也很少有食肆提供,更值加分!
雲吞麵
雲吞麵
2021-06-28 667 瀏覽
近來參加了網上的雲吞麵關注組,看見很多谷力大力介紹這間近來人氣高企的雲吞麵店。今天下午茶的時候,感覺肚子空空的,特此慕名而來。經過傳媒介紹,原來這間雲吞麵已經承傳了三代, 在旺角豉油街開設了新分店。但是今天光顧的是太子汝州街分店。這間新派的雲吞麵店與一般港式雲吞麵店有所不同的,廚房是設店內盡頭,但是一般的是在店面的當眼處。這樣的裝橫設計,可以使店內光線充足,環境整潔,不會有一陣陣的異味。招牌雲吞麵雲吞麵湯底色澤淡黃清澈,但可以品嚐到鮮明的大地魚鹹香。麵質爽口煙韌,沒有半點鹼水味。 雲吞大小適中,剛好一口一顆,煙韌微彈。內裏餡料的鮮蝦肉質新鮮,蝦味豐富,豬肉肥瘦均勻,美味絕倫。招牌炸両炸両其實是薄薄的腸粉包裹醬油炸鬼。但這裏的腸粉顯然易見,晶瑩透薄,黏口潤滑。內裏的油炸鬼炸得煙韌香口,並沒有半點油益味。再沾上豉油、甜醬和辣醬總括而言,環境裝橫富有現代感,舒適整潔。價錢相宜合理,出品用心,實在是品嚐廣東雲吞麵的好地方。
招牌炸両

2021-06-27 2864 瀏覽
最近跟同事聊起「飲食經」分享美食對方極力推薦我去試太子一間雲吞麵店就趁假日看戲🎬前去那邊吃一個Brunch招牌雲吞麵 $33熱奶茶(凡惠顧任何食品 + $10)幾乎每檯客人都點都一客🙋🏻‍♀️來吃的,絕對是招牌中的招牌~據店家所介紹💁🏻‍♀️,用上了大地魚、蝦乾、蝦籽、蝦角、果皮、羅漢果、豬骨🦴等熬製5小時湯頭清澈,非常濃郁大地魚🐟味,亦有蝦的鮮味跟羅漢果的甘味而麵就用上全鴨蛋麵,麵條色澤較其他店來得深黃色,入口爽滑不太多的🧼梘水味,惟個人認為麵身不夠🦆鴨蛋香,有待加強啊~雲吞小巧而散尾,內有原隻蝦仁🦐混以豬肉餡,餡料比例適中,一口一隻,令雲吞更加爽口彈牙😌至於熱奶茶就不過不失啦🤪 正常味道而已招牌炸兩 $30再嚐另一款signature food:炸兩很喜歡💖店家這個腸粉皮,做到皮薄煙韌有口感,配豉油麻醬一流非常好吃😋只是略嫌油炸鬼帶點腍身,好好奇是否炸好一段時間再包裹腸粉皮,有點失色😟炸蜆芥鯪魚球 $20(小:2粒)$36(中:4粒)$54(中:4粒)很少會在粥品店點炸鯪魚球,一來提供這款的不多,二來我對吃鯪魚球有點揀擇😅,混入胡椒粉做調味的一概不吃🙅🏻‍♀️猶豫著🤔要不要點這個來吃之際
最近跟同事聊起「飲食經」分享美食
對方極力推薦我去試太子一間雲吞麵店
就趁假日看戲🎬前去那邊吃一個Brunch

招牌雲吞麵 $33
熱奶茶(凡惠顧任何食品 + $10)
湯頭清澈,非常濃郁大地魚🐟味,亦有蝦的鮮味跟羅漢果的甘味
至於熱奶茶就不過不失啦🤪 正常味道而已

招牌炸兩 $30
再嚐另一款signature food:炸兩

猶豫著🤔要不要點這個來吃之際,看到店家非常細心❤️的提供三種份量予客人選擇,二話不說就點一個小的,想著兩粒應該剛好
怎料當店員拿著剛炸好的鯪魚球在我面前的時候完全嚇一跳😳
每一粒都跟有2/3個網球般大個,酥脆之餘不覺油膩,又沒有魚腥味,每一口都啖啖肉🤤
同時大推店家的蜆芥醬,還有不少蜆肉在內,鹹香中帶蜆肉的鮮甜,配合著炸鯪魚球有畫龍點睛👀的作用,很好吃啊

順帶一提⚠️,店家在每檯均會擺放自行醃製的醋漬蘿蔔
這個只有傳統老鋪仍然保持著的餐前小吃用以中和鹼水味,在現今的雲吞麵店已經買少見少😓
蘿蔔入口爽脆,酸度平均絕對是✌🏻開胃之選,店員會在入座時給予一隻一小碟方便客人自行添加進食
這次我在店家開門前5分鐘來到,算是第二位✌🏻客人,但開店不到⏳半小時已經滿座😮
客人一直駱驛不絕,除了得到街坊的支持外,亦受到「雲吞麵關注組」的愛戴💕 店家的雲吞麵成為了網民推薦之選,幾乎得到一致好評👍🏻 現在除了太子總店外,還開設旺角分店,有興趣的可以去試試看
2021-06-26
2021-06-26 440 瀏覽
🥟招牌雲吞麵🍜 ($33)之前聽過呢間餐廳都幾出名 都幾好食既😋鍾意雲吞皮薄餡足 有一隻大蝦🍤係裡面 又唔會太多肥豬肉 ratio好好 👍🏻 麵就普普通通 不過不失 overall OK的😊一一評分:😋味道: 👍🏻👍🏻👍🏻🤩賣相: 👍🏻👍🏻👍🏻🌝環境: 👍🏻👍🏻👍🏻💰價錢: 👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻🙈服務: 👍🏻👍🏻👍🏻🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻一一🙋🏻‍♀️加一🙅🏻‍♀️限時 一一

🥟招牌雲吞麵🍜 ($33)

評分:

🗣回頭率: 👍🏻👍🏻👍🏻

🙋🏻‍♀️加一
🙅🏻‍♀️限時

招牌雲吞麵
※招牌雲吞麵相信好多人第一次黎,都係會嗌招牌雲吞麵,特別因為雲吞麵關注組嘅好評。湯有大地魚甜味,而麵亦都無皀味,雖然一開始輕微過硬,但浸耐少少其實問題不大,而雲呑蝦同豬肉調味唔錯而且比例適中,整體黎講係唔錯嘅!※炸醬麵個人認為有少少過酸,普普通通※炸蜆芥鯪魚球呢度好細心嘅係可以揀大/中/細份量,啱晒想都試多啲食物款式嘅食客。即炸嘅鯪魚球好大粒,酥脆得黎唔會太膩,推介!※葱花蝦米炸両油炸鬼即炸,非常脆口,但係蝦米實在太少,而家係就咁放炸両上,而唔係包埋喺腸粉皮入面,存在感近乎零※炸魚片頭呢個就無得揀份量,固定左係八粒。味道不過不失,普普通通
※招牌雲吞麵

炸醬麵
※炸醬麵
個人認為有少少過酸,普普通通

※炸蜆芥鯪魚球

葱花蝦米炸両
※葱花蝦米炸両

炸魚片頭
※炸魚片頭
呢個就無得揀份量,固定左係八粒。味道不過不失,普普通通
2021-06-12 614 瀏覽
我哋聽講依間店舖個大地魚湯底好出名㗎喎🧐🧐,於是我哋三個人分別嗌左兩碗大地魚湯雲吞水餃同埋蝦子麵😌😌😌,一食真係一法不可以收拾呀😱😱😱,雲吞水餃被薄餡靚,啲湯超好飲😍😍😍😍,唔覺得係味精湯,真係想成碗飲晒佢🤤🤤🤤🤤🤤,啲蝦子麵又好食喎,舖頭嘅酸蘿蔔亦都好正!真係忍唔住夾咗好多好多好多條黎食啊,差唔多食晒成樽啦😂😂😂我哋仲帶咗炸兩,味道不過不失啦。有機會可以再嚟試過嘅😌
2021-05-31 760 瀏覽
今日晏晝突然肚餓諗買是旦買啲野食下啦~之後同事介紹呢間話好好食☺即刻試下。下午茶幾低,我買$40幾蚊有菜有撈麵,我係叫左個炸醬麵,買完拎番公司食。一開好香,而且仲有啲酸夢白食。勁開胃。個炸醬麵冇得輸!勁正 食完想再食
外賣自取
2021-05-19 1252 瀏覽
一早聽聞呢檔雲吞麵好出名,今日收工難得有兄弟揸車來迎聖臨,佢又話想食light lunch,一於去試下水餃雲吞麵:竹昇麵夠爽口彈牙無乜碱水味;金湯好香亦夠味有少少韮黃增香;雲吞大細剛好一口有金魚尾,蝦好新鮮彈牙,整體都好香;水餃同樣蝦夠新鮮外彈牙,木耳同筍都ok多,都幾脆口蝦米炸兩:米皮薄得黎夾起無爛有少量蝦米同葱增香,油炸鬼可能唔係新鮮炸起略嫌唔夠脆口但還可以接受,豉油一般貨仔蜆芥鯪魚球:可能剛炸起就上碟略嫌多左少少油滲出,鯪魚球外有沾啲米粉碎一齊炸相當脆口,內裡煙韌彈牙,食到有陳皮同葱,整體相當好食,甚至比我認為鯪魚球已經好好食嘅灣仔榮興小廚(已結業)仲好食。羅富記?行L開啦同場加映牛腸:米皮煙韌,牛肉膠好足料,有馬碲芫荽,入口好滿足,豉油同樣一般貨仔其實香港要食好食嘅雲吞麵唔一定要去麥字頭嘅

其實香港要食好食嘅雲吞麵唔一定要去麥字頭嘅
蜆芥鯪魚球
  • 雲吞
  • 鳳城水餃
2021-04-30 831 瀏覽
有深水埗刘森记一样的醃萝卜,但更好吃,点了所有招牌,猪润粥:猪润够鲜嫩,粥底绵密,炸两:不用加混酱都有滋有味,牛腩云吞面:牛腩非常软糯入味,云吞就不过不失,炸鲮鱼球大大粒,新鲜即炸,好味😋必须再来。

2021-04-30
2021-04-16 787 瀏覽
今日叫咗個雲吞麵同淨水餃,麵質一流有彈性沒有鹼水味,雲吞水餃亦不錯很有廣東的風味,湯底亦是很濃的大地魚湯,餐廳整體上很乾淨,唯一美中不足就是踢有味精,食完很口乾。不過會再來。highly recommended this restaurant for waton soup noodles. I will try congee and other food next time. The only draw back is....it takes long time to wait since many people are waiting outside.

2021-04-06
  • 净水餃
  • 招牌雲吞麵
2021-04-14 975 瀏覽
十大碗粥麵專家,就咁睇個名本身以為係粥舖,但係原來佢既雲吞麵先係最出名🤩雲吞麵可以話係香港人既comfort food,又平又抵食又有香港特色,而且基本上茶餐廳間間都有得嗌,但係點樣先叫左一碗好食既雲吞麵呢?今次我就專登去試左呢間近期網民推爆既雲吞麵,睇下係咪真係咁好食🧐  另外呢度除左雲吞麵之外,佢既炸兩好似都好多人推薦,見到好多枱都有嗌,下次我都要試下😙 1⃣️招牌雲吞麵($33)雲吞麵送上黎既時候啲雲吞係全部係碗底既,匙羹都係攝左係麵既下面,之前睇過人話咁樣係為左晾起個麵,等個麵冇咁容易浸淋。食過好多次雲吞麵但係都係第一次見呢個做法😯  一黎到我即刻飲左啖湯底先,佢呢度既湯係話用作大地魚、蝦子、豬骨、羅漢果等等既材料煮左5個鐘而成既,飲落係幾有魚既鮮味,幾清甜😌最令我驚喜既係佢既麵!食落好爽口,而且冇乜鹼水味!同我平時屋企樓下食開既雲吞麵真係唔同!而雲吞方面,每碗麵有四粒雲吞,雲吞唔算大粒,但係食落皮夠薄而且蝦肉幾厚既彈牙🦐  仲有好特別既係,呢度仲有啲酸蘿蔔係檯面比你夾黎食,可以中和翻麵既鹼水味,食雲吞麵既時候可以唔洗落醋,食呢個就得😚第一次食雲吞麵既時候見到酸蘿蔔。食落酸酸地好開

1⃣️招牌雲吞麵($33)
招牌雲吞麵
雲吞麵送上黎既時候啲雲吞係全部係碗底既,匙羹都係攝左係麵既下面,之前睇過人話咁樣係為左晾起個麵,等個麵冇咁容易浸淋。食過好多次雲吞麵但係都係第一次見呢個做法😯  一黎到我即刻飲左啖湯底先,佢呢度既湯係話用作大地魚、蝦子、豬骨、羅漢果等等既材料煮左5個鐘而成既,飲落係幾有魚既鮮味,幾清甜😌最令我驚喜既係佢既麵!食落好爽口,而且冇乜鹼水味!同我平時屋企樓下食開既雲吞麵真係唔同!而雲吞方面,每碗麵有四粒雲吞,雲吞唔算大粒,但係食落皮夠薄而且蝦肉幾厚既彈牙🦐  仲有好特別既係,呢度仲有啲酸蘿蔔係檯面比你夾黎食,可以中和翻麵既鹼水味,食雲吞麵既時候可以唔洗落醋,食呢個就得😚第一次食雲吞麵既時候見到酸蘿蔔。食落酸酸地好開胃,而且食落好爽脆,就咁食都好好食!  覺得呢碗雲吞麵絕對係價廉物美,抵食!
2021-04-09 677 瀏覽
呢間野係關注組度俾人講到咁神級,放工就黎試下啦。位置唔算方便,地鐵出左都要行一段路。到左餐廳,環境細細都坐得幾逼下。我嗌左碗最出名既雲吞麵試下,四粒雲吞,啲蝦係好爽好彈牙,不過豬肉得勁少,食落去既感覺就似係一粒雲吞包得一隻蝦其他咩都無咁。 雲吞麵都煙韌,份量算少,食完個肚空寥寥。個湯底就相對上比較油同埋濃味咗啲,食完個口唔係太自在舒服。$33一碗.....不過不失啦,網上評價就有啲名過其實。可以一試,但你話再專登走黎食既話,我就唔會啦。以佢既份量,要喺度食到飽應該要嗌好多野。我對面位一對男女,兩碗麵加一碟油菜加一碟鯪魚球同炸兩,聽佢地講食咗190幾蚊佢地覺得貴。要食飽既應該唔會黎呢度,過下口癮都可以既。
呢間野係關注組度俾人講到咁神級,
放工就黎試下啦。

位置唔算方便,地鐵出左都要行一段路。
到左餐廳,環境細細都坐得幾逼下。

要食飽既應該唔會黎呢度,過下口癮都可以既。
2021-04-05 4150 瀏覽
近期開始走紅的一間港式粥麵店,聽說它的雲吞麵和其他粥麵都相當不錯,雖然我之前曾經幫襯過它一次,印象不深,既然它的口碑愈來愈好,那便再去幫襯,吃真些好了。這天我還未到中午十二時便已來到,想不到已要在門外拿號碼籌等候。幸好我只得一個人,吃粥麵的人通常又不會慢慢嘆,吃完便走,所以等了不到十分鐘,便可入內就座。本想吃網上得到不少人推介的「招牌雲吞麵」,但這兒平日一至五有多款午餐供應,雖然沒有雲吞麵揀,但當中的一款「皇牌套餐」($53),有「雲吞水餃撈麵」可揀,而且包熱飲或汽水,也好,就選擇這「皇牌套餐」吧!與名店「劉森記」一樣,這店子也有一瓶「醃蘿蔔」放在桌上,可供客人夾來吃。這裡的「醃蘿蔔」味道挺好,夠爽脆,夠開胃,但又不會過酸,挺好吃。「雲吞水餃撈麵」有兩隻水餃,三隻雲吞,兩者都有水準,雲吞小巧,水餃修長。雲吞是散尾的,內有原隻蝦仁,混以豬肉餡,餡料比例適中,一口一隻,剛好。水餃餡料正宗,內有木耳、筍絲等,與雲吞相比,以爽口取勝。這撈麵的另一靈魂----湯底,看店中的介紹,原來用上了大地魚、蝦乾、蝦籽、羅漢果、豬骨等熬等熬製,喝過後,果然不錯,喝得出大地魚的甜味。至於麵條,因為用上了全鴨蛋

這撈麵的另一靈魂----湯底,看店中的介紹,原來用上了大地魚、蝦乾、蝦籽、羅漢果、豬骨等熬等熬製,喝過後,果然不錯,喝得出大地魚的甜味。至於麵條,因為用上了全鴨蛋麵,麵條色澤比在其他粥麵店吃的顯得較黃,吃來也特別爽口,而且蛋味澎湃。不過這撈麵的麵條份量不多,要是食量大的人來吃,就可能會覺得不夠飽,需要加底了。

總括而言,這次再訪這店子的感覺相當不錯,想在附近吃麵的話,這裡絕對是個好選擇。
  • 雲吞水餃撈麵
  • 醃蘿蔔
2021-04-04 722 瀏覽
第二次黎食,第一次個陣未算出名,而家出左名lunch好多人等位,好彩一轉食飯好快,所以多人都唔等好耐!狀元及第粥足料,豬潤超爽唔騷,粉腸洗得好乾淨,豬肉片滑身,豬肚爽,粥底好食!係偏稀身,不過唔影響,整體好食!招牌雲吞麵湯底冇得輸,超重大地魚味道,雲吞係新鮮蝦加皮超薄,麵爽冇視水味!必叫之選如果大食人士最好加底!炸兩油炸鬼加腸粉,皮薄油炸鬼脆身!超好食,必叫!平民價錢,係座位偏細,不過野食好味,小店冇得計!

狀元及第粥

招牌雲吞麵

如果大食人士最好加底!

炸兩

油炸鬼加腸粉,皮薄油炸鬼脆身!超好食,必叫!

平民價錢,係座位偏細,不過野食好味,小店冇得計!
2021-04-04
  • 炸兩