招聘中
薪金面議
11天前
$16,000-$19,000
月薪
餐廳: 千両 (MOKO新世紀廣場)
資訊:

不嬲都知千両係貴價元氣但d lunch set又無我想像中咁貴大約80-100蚊左右之前以為一個人要200+嗌左個万両定食($108)配埋前菜(蕃茄麻醬沙律)同味噌湯講真又真係好味過元氣喎個饅魚壽司真心好好味成個presentation都好靚另外仲叫左個千両特上刺身丼定食($128)都係set個玉子好好味呀 d刺身都真係幾新鮮同埋個味噌湯唔係hea貨入面有草菇個d不過大家千祈咪中伏嗌佢跟餐既橙汁雖然有哂榨咁 feel到都係鮮橙汁難飲到飲左一啖就完全飲唔落
不嬲都知千両係貴價元氣
但d lunch set又無我想像中咁貴
大約80-100蚊左右

之前以為一個人要200+

嗌左個万両定食($108)
配埋前菜(蕃茄麻醬沙律)同味噌湯

講真又真係好味過元氣喎
個饅魚壽司真心好好味

成個presentation都好靚
另外仲叫左個千両特上刺身丼定食($128)
都係set

個玉子好好味呀 d刺身都真係幾新鮮
同埋個味噌湯唔係hea貨
入面有草菇個d

不過大家千祈咪中伏嗌佢跟餐既橙汁
雖然有哂榨咁 feel到都係鮮橙汁
難飲到飲左一啖就完全飲唔落

2017-04-08 791 瀏覽
一家三口點了壽司併盆、蝦卷、牛油果軟殼蟹卷、鐵板牛肩、熱烏冬、雙芝士豚肉飯卷及兩杯梳打飲品。值得一讚是壽司鮮甜及牛肩肉當差不多放入口聞到「牛味」,進食時鬆化,連家人平時會咬不到的牛肉,今次「無難度」。職員亦好客、有禮貌、主動及「醒目」,服務真係不錯。埋單時問職員如何申請做會員,職員已經即時為我們儲分,待接著兩個月連今次合共消費$1300就自動正式入會,之後可以訂枱或遙距攞定籌。真係會繼續幫襯.....
職員亦好客、有禮貌、主動及「醒目」,服務真係不錯。
真係會繼續幫襯.....
2017-04-07
2017-03-25 869 瀏覽
我同我男朋友都係大胃之人,平時最多係食放題😂千兩價錢唔平,所以真係為之卻步。今日有人請又飽飽地就試一次haha,對上一次食壽司,已經係moster sushi 既難食monster 回憶😑。。先試日本特大帶子壽司, 一啖放入口,帶子冰凍得黎非常鮮甜,正!再食埋三文魚腩壽司,啲油香融入口中,真係好美味☺️心都融化了,貴野果然唔同d另外甜蛋都幾好食,暖暖的,質感軟滑甜度剛剛好☺️, 甜蝦蟹膏壽司都要推介,蟹膏真係好香甜,如果有成舊蟹膏軍艦就正喇!油甘魚同赤貝反而無咩特別驚喜。牛油果軟殼蟹卷都非常正。個面鋪左勁多牛油果,牛油果夠熟夠creamy, 軟殼蟹夠脆🤗海膽軍艦,海膽唔算好鮮甜但易入口牛油焗雜菇,呢個無難度。但牛油味好香,啲菇索晒味,金菇菜也不會過韌。👍🏻最後呢個醬油燒日本雞扒就真係超普通,$68蚊得一塊仔,味道只值$28😑埋單二個人都4百幾蚊,不過壽司都真係新鮮又好食,下次再黎要㨂啲值得食既先好叫😛

日本特大帶子
牛油果軟殼蟹
海膽軍艦,海膽唔算好鮮甜但易入口
牛油雜菌
日本特大帶子
牛油果軟殼蟹
牛油雜菌
  • 牛油果軟殼蟹卷
2017-03-06 739 瀏覽
每月總有幾日好想食日本菜, 要是lunch時間想吃, 多數就選千両~這定食吃過不下十幾次, 間中會有點小改變, 例如炸物會是漢堡/魚... 等;  壽司組合也間中有變~但不變的是, 這定食實在抵食~沙律 + 壽司 + 炸物 + 烏冬 + 湯, 很飽~~~ .... $78我覺得是很不錯~這裡的壽司當然比平價店新鮮, 一般有蝦, 三文魚, 池魚, 吞拿魚等~~ 烏冬很彈滑; 炸物也一直keep得水準~這次多要一個小食分享, 好像是芝士糯米什麼的.... 芝士很足 (看圖便清楚~) 香濃飽肚, 要幾人分才好, haha~
但不變的是, 這定食實在抵食~
烏冬很彈滑; 炸物也一直keep得水準~
2017-02-20 650 瀏覽
千兩其實都係美心集團旗下嘅一間餐廳,而且價格亦比同為日式料理嘅元氣貴啲!究竟食嘅野或者兩間餐廳有冇唔同呢!!?馬上介紹!千兩裝潢以黑、金為格調,感覺奢華、高級連枱面都比較有日式風格,而且人手較充裕,服務質素都好過元氣睇下個餐牌先,如果有食開元氣就可以比較下喇!我同男朋友最鐘意食軟殻蟹,脆卜卜,又有少少蟹肉,唔洗自己脫蟹,不過通過都比較貴呢度$52元氣都只係$45足足貴 $7恕我直言,味道真係冇分別,不過嗰碟靚少少咁解叫咗嗰海蝦,好鮮味,好爽,呢個元氣就冇喇!叫咗一個芝士豚肉飯卷,多芝士不在下話,食兩至三舊就已經好濟,係又餓又濟!我地有$200 coupon先會黎食,但都食唔飽!仲要有加一架唔好唔記得!
究竟食嘅野或者兩間餐廳有冇唔同呢!!?
馬上介紹!
千兩裝潢以黑、金為格調,感覺奢華、高級
連枱面都比較有日式風格,而且人手較充裕,服務質素都好過元氣
睇下個餐牌先,如果有食開元氣就可以比較下喇!
呢度$52
元氣都只係$45
足足貴 $7
恕我直言,味道真係冇分別,不過嗰碟靚少少咁解
叫咗嗰海蝦,好鮮味,好爽,呢個元氣就冇喇!

2017-02-16 550 瀏覽
情人節來到千兩過,第一次食呢間,定位係中端日料,價格算係中等,兩位300幾好飽,有分卡位同埋迴轉位。小菜叫左一個牛油雜菌,非常非常好食,牛油味足夠,又入味。不過金針菇就多左d,其他菇比較好食一定要岩岩上來即食,如果唔係放凍左個味道就會麻麻哋啦主餐叫左一個lunch set,性價比一般般,5舊壽司+天婦羅+湯麵一碗,未去到非常之驚艷的好吃,不過都還可以另一道小菜,是芝士焗豚肉捲,做法都幾特別,用豬肉包住d飯糰落芝士去焗,稍微有點芝士的酸味,最好係多人share,兩個人食到後尾會覺得太heavy之後試左佢地d串燒,都係普通左d,牛舌太硬,雞翼就中規中矩最後就是這個蟹子鰻魚捲,外面包覆的紫菜是炸過才去包的,外脆裡嫩,口感很好。不過d鰻魚就沒什麼味道,要點旁邊的醬汁先會有味~總體來說不高分也不低分,可能我們唔識叫好野,可以比多次機會下次再試過其他野的。有加一服務費~
一定要岩岩上來即食,如果唔係放凍左個味道就會麻麻哋啦
之後試左佢地d串燒,都係普通左d,牛舌太硬,雞翼就中規中矩

有加一服務費~
2017-02-10 462 瀏覽
本身想去旺角飲茶,點知太晏酒樓話無晒野食,只好轉場,新世紀食肆林立,但個人問題好多唔想食,只好入左千両,而千両可說係貴版元氣,同是美心集團,食既野好相似,唔似既係個價同環境,相比之下﹐元氣好難唔多人排隊!對於食既野好相似呢個講法,都想知有幾相似既,假期下晝,店內食客得幾個人,好少人。 環境:地方大,日式格局,環境昏暗,幾好坐既。 食物:果然係貴,但入得黎就照叫野食,叫左幾個基本野,炸蠔、三文魚壽司、玉子燒及軟殼蟹手卷,三文魚壽司好快黎左,其餘既等左好耐都未有,追單之下佢地先發現漏左單,仲要黑面,一句唔好意思都無,咩料呀咁既態度!已經少客仲要漏單,漏單都算仲要黑面,無下次呀。 炸蠔,熱辣辣,炸得燶,口感硬,炸皮多,蠔細粒唔好食。 三文魚壽司,同元氣沒差,味道無乜特別。 玉子燒,甜甜地既普通水準。 軟殼蟹手卷,同元氣沒差,正常野。

環境:地方大,日式格局,環境昏暗,幾好坐既。

炸蠔,熱辣辣,炸得燶,口感硬,炸皮多,蠔細粒唔好食。

三文魚壽司,同元氣沒差,味道無乜特別。

玉子燒,甜甜地既普通水準。

軟殼蟹手卷,同元氣沒差,正常野。

2017-02-09 329 瀏覽
20160907--是日到旺角新世紀購物,因預留晩飯時間不多,又未肚餓,食迴轉壽司是我的心水選擇。接近7時,見千両未見人龍,侍應安排入座。壽司價錢,用碟的款式分類招牌千両壽司,甜蛋味道名符其實的甜,幸好家人愛吃。唔知壽司名字,但被一大堆灑在壽司上的蟹子吸引,壽司饀料有鰻魚,進口生菜,新鮮好吃。經常到元氣壽司,原因分店多,方便揾食。千両無論環境、壽司食材,應該是較元氣高一檔次的迴轉壽司,當然價錢也高一點,眼見有些元氣以外的特別款式壽司,賣相吸引,食材新鮮,但今天胃口不佳,已約好家人下次再到訪。
壽司價錢,用碟的款式分類
招牌千両壽司,甜蛋味道名符其實的甜,幸好家人愛吃。

2016-09-07
  • 鰻魚蟹子卷
好耐無食過千両,原因係次次門口都一堆人,等位都等好耐。今晚友人有啲野搞晏左,仲好,經過千両門口完全無人,就入去食下啦~千両環境係唔錯既,坐得舒服過元氣好多,所以大家都話係貴價元氣版~鵝肝壽司- 都係鍾意西餐廳煮出嚟熱辣辣嘅鵝肝好食灸燒黑椒三文魚 - 正正常常一碟三文魚sushi 灸燒牛油特大帶子 - 中間係帶子,比較下都唔覺得好特大,仲要冇左一碟兩件,一個order 得一件,貴左好多, 唔抵食~灸燒左口魚裙邊 - 冇咩特別甜蝦蟹膏軍艦 - 甜蝦鮮甜但再大隻啲會更好千両特製厚燒甜蛋 - 甜蛋正常,都算大件炸紫菜沙甸魚乾 - 試下新野食,好好味。紫菜煙韌,沙甸魚脆,口感特別,食到停唔到,好想叫多碟~總括嚟講覺得貴,不過偶而食下, 又坐得舒服, 都ok 既~
鵝肝壽司- 都係鍾意西餐廳煮出嚟熱辣辣嘅鵝肝好食
灸燒黑椒三文魚 - 正正常常一碟三文魚sushi
灸燒左口魚裙邊 - 冇咩特別
甜蝦蟹膏軍艦 - 甜蝦鮮甜但再大隻啲會更好
千両特製厚燒甜蛋 - 甜蛋正常,都算大件
總括嚟講覺得貴,不過偶而食下, 又坐得舒服, 都ok 既~
2017-02-04
2017-02-05 218 瀏覽
這間分店有廻轉座位和卡位可供選擇。壽司都是手握的。每星期有特定日子從日本空運刺身到。這間店比較繁忙,星期五、六、日晚,最好早半小時拿定號碼,不然會等比較久一點。手握的壽司種類都算多,松葉蟹壽司滿好吃,除了壽司,還有熟.食如燒雞翼,炸軟殼蟹、牛舌等都好味。我個人比較喜歡它的綠茶雪糕糯米糍,綠茶味夠濃,皮夠靭。平均消費雖然比較高,但如果儲單可申請做會員,每次消費可儲分,下次可用分當銭用,生日月份又有折扣優惠,很好👍
手握的壽司種類都算多,松葉蟹壽司滿好吃,
2017-01-03 3110 瀏覽
之前阿媽交給我,某集團旗下系列食店的五張現金券,我終於花光了。第一張用了在將軍澳坑口「MX」的下午茶餐,出到來的效應差強人意,等於浪費了一張現金券。第二張用了去吃元氣壽司,不過預期中的迴轉壽司被換成列車壽司,即使味道不變,但感覺已經變了質。第三張我用了在鑽石山荷里活廣場的「丼丼屋」。有看過我食評的人可能會問:我上次在「丼丼屋」寫親子丼的食評,都沒有寫明用了現金券,幹嘛說我用了現金券吃「丼丼屋」?我上次寫食評的「丼丼屋」分店是九龍灣德褔廣場分店,跟鑽石山荷里活的「丼丼屋」是不同分店,但食的同樣是親子丼,試問我又何須多此一舉,重覆寫多篇「丼丼屋」親子丼食評?第四張現金券,我用了在旺角朗豪坊的日式博多拉麵店「一風堂」。「一風堂」的拉麵一點也不便宜,使用了現金券後,拉麵還是要盛惠三十多塊錢。最後一張現金券,我選擇了在旺角東新世紀廣場的日式壽司料理餐廳「千両」。跟「元氣壽司」不同,「千両」肯定是名副其實的「迴轉壽司」,一碟碟壽司被放在輸送帶上,如流水席一般自然運送。不同價位的壽司按不同顏色壽司碟分類,定價由最便宜的$14到最昂貴的$54不等。當然,即使「干両」以迴轉壽司餐廳方式營運,但實際上仍保

當然,即使「干両」以迴轉壽司餐廳方式營運,但實際上仍保留高檔日本料理餐廳的格局,大部分食客已經習慣了坐在卡位點菜,然後等待侍應傳菜過來的模式,食完今次「千両」更令我確定,日式迴轉壽司店概念已經走向沒落的邊緣。
我選擇一個人坐在壽司輸送帶旁邊,以自助方式取壽司來享用。放壽司上輸送帶的問題,是它的新鮮度。如果壽司放上輸送帶不久,立即有食客拿起來享用的話都算了,只怕壽司放太久無人問津,師傅見到被迫收回壽司,那就蝕本了。
從輸送帶拿來試食的三文魚壽司,論色澤不算特別光亮,但味道仍算新鮮,熟蝦壽司情況亦差不多。壽司店就是怕壽司放太久被迫收回,現在寧願選擇即點即做壽司模式。至少食客點了壽司,出來的製成品沒問題的話,你反悔不肯吃是你的事,壽司已經不能貿然收回,與人無尤。
鐵火卷內的吞拿魚,魚肉肉質仍算可以,一碟六塊小卷壽司,是好吃但太快吃完。
加州卷雖然看似只有兩件,但份量比鐵火卷更實在,玉子煎蛋真的很甜,可惜我在「千両」那麼久就是沒有見過「玉子壽司」,不然有玉子壽司這餐壽司會更滿足。
有些軍艦壽司我現在都不認識裡面是什麼食物,譬如我這次拿起那碟軍艦壽司就是這樣。切碎三文魚再撈上沙律醬加蟹籽,一大堆味道大兜亂混合在一起,我都分辨不出是那種味道加什麼味道。
現在的壽司店不再單純只做魚生壽司,燒牛肉壽司也要照辨煮樣來取悅食客。我甚至有見過有「生牛肉他他壽司」供應,不過自問身體健康有限,食熟牛肉我還勉強可以接受,生牛肉他他我就不敢冒險了。
慶幸這碟燒牛肉壽司肉質不算太韌,牛肉上面灑一點葱花作調味,令燒牛肉壽司味道不會過份單調寡味。
和風炸雞
最後,我點的主菜登場,「千両」餐牌上標明的「南蠻炸雞」,其實即是「和風炸雞」配沙律醬而已。

「和風炸雞」是即叫即炸的餐點,不像輸送帶上的壽司,新鮮度一定有保證。炸雞雞肉肉質新鮮,沒有雪藏味,一碟有四五塊炸雞,再配上幾件小卷壽司或其他壽司,整個「千両」壽司餐大致上算是功德圓滿,總算是盡興而回了。
這次,我終於吃到(大病過後)真真正正的原裝日本迴轉壽司,應該吃的東西都應該已經試食到。雖然用了現金券後仍要花一百七十七大元,但對我來說,始終是真材實料的日本高級壽司,一生沒有幾多回機會的體驗啊。
2016-12-27
用餐優惠
現金券
和風炸雞
2016-11-03 932 瀏覽
唔嚟食真係唔知咁鬼貴,不過食物質素係唔錯嘅!嚟個蒸蛋好似$48,啲蛋好滑,又足料👍🏻嚟款加拿大海膽貴就貴啲,不過超甜😋好食過下圖嗰款🙈嚟個海膽我反而覺得有少少腥嚟個好食,入口即溶嚟個手卷都唔錯,味道清清地,值得一試!嚟間啲食物質素都唔錯,不過價錢偏貴,三個人食咗千幾蚊,唔通係我地大食🙈🙈🙈🙈
唔嚟食真係唔知咁鬼貴,不過食物質素係唔錯嘅!
嚟個蒸蛋好似$48,啲蛋好滑,又足料👍🏻
嚟款加拿大海膽貴就貴啲,不過超甜😋好食過下圖嗰款🙈
嚟個海膽我反而覺得有少少腥
嚟個好食,入口即溶
嚟個手卷都唔錯,味道清清地,值得一試!

午餐
2016-10-31 739 瀏覽
你們知道千両有多重?一斤等於十六両,千両有六十二斤,用這名字作店舖名稱,真是份量十足。剛剛從泰國旅遊回港,之前在泰國當然吃了不小泰菜,今天仍然是假期中,會到旺角逛街和搵食,先吃過午餐後再逛街;經過這食店看到門口的午市定食被它吸引着,所以轉一下口味吃日本菜。門口以木條裝修為主,櫃台和一幅牆都用木堆砌而成,入口更掛上了一幅印上紅色圖案的掛幅,充滿了日本風。店内左邊一列和裡面都是卡位,右邊一列是吧枱,還有迴轉壽司,我們選擇了近門口的卡位。餐牌以金色、米黃色、啡色格仔相間,感覺高貴。餐具則以簡潔白色為主。午餐一共有六款,價錢由$78-$138,食物包括壽司、天婦羅、前菜、烏冬、麵豉湯等等,另一款餐牌有串燒、炸物類、燒物類、壽司等等的小食。我們選擇了万両定食、特上便當、吉列火腿卷(忌廉和咖哩味)。點菜不到5分鐘,特上便當已奉上,速度相當快。特上便當($138):食物包括什錦天婦羅、刺身三點、燒鯖魚、吉列牛肉薯餅、炙燒海鰻飯、關東煑、麵豉湯。先喝麵豉湯,味道不算太鹹,比一般食店的麵豉湯略為淡,比較適合健康一族。什錦天婦羅有炸蝦、炸南瓜、炸番薯,蝦肉鮮甜,南瓜粉甜,番薯粉腍,但粉漿略厚和比較硬。刺身

我們選擇了万両定食、特上便當、吉列火腿卷(忌廉和咖哩味)。

點菜不到5分鐘,特上便當已奉上,速度相當快。

刺身三點有甜蝦、三文魚、吞拿魚各兩片,甜蝦味道鮮甜,三文魚不夠肥美。

燒鯖魚外皮香脆,肉質鮮甜,加點檸檬汁可去腥味。

吉列牛肉薯餅,牛肉碎和薯仔搞成蓉,質感軟滑,但粉漿也是厚和硬,不用蘸點醬汁都夠鹹。

炙燒海鳗飯,海鰻炙得外皮香脆,魚質鮮甜嫩滑,加些醬汁伴飯一起吃特別惹味。

關東煑: 有魚旦、蘿蔔,魚旦爽口彈牙,蘿蔔鮮甜,但湯底略為清淡。
特上便當
麵豉湯
過了一會兒,万両定食亦相繼奉上。

万両定食($108): 食物包括壽司拼盤、前菜、麵豉湯。

壽司拼盤: 一共有九款壽司,魚的肉質尚可,但鮮味一般。

前菜: 飯前吃點新鮮蔬菜配與酸醋可減油膩感。
万両定食
吃完壽司之後,最後一碟吉列火腿卷也送上了,可能之前那兩個定食份量亦頗大,所以已有點兒飽肚,但為了不浪費食物,都會把它吃掉。

吉列火腿卷(忌廉和咖哩味)$58: 忌廉和咖哩部分軟滑,配與火腿的鹹味不用點醬汁都夠味,但粉醬同樣是比較硬。
吉列火腿卷(忌廉和咖哩味)
因為坐近門口,會經常聽到侍應生以日語”歡迎各位“對每位客人的歡迎詞,另外亦會到每張枱添加水,服務態度殷勤。

吃飽後,便有氣力可到處逛街購物。
2016-10-27
2016-08-02 1452 瀏覽
本身都經常食千兩,最多去圓坊,美麗華及呢間都幫襯過。今次來食過晏,叫吞拿魚飯,1點32分落單,個飯要2點04分先來到。等嘅期間沒任何服務通知 ,去到差唔多兩點我問佢先跟。講真個飯唔好食,赤身同中toro應該剛溶雪,未得就唔好俾人叫啦。唔關打風事,因遲我好多入座嘅人,叫其他set10分鐘就到。blacklist呢間野。
今天國內有朋友到香港,就帶朋友諗住近近地旺角食飯,想起成日食放題食到怕,於是諗起呢度。雖然唔算高級,剌身好新鮮寿司都唔錯,仲有個油甘魚煮好好味,食日本菜點小得飲清酒,開頭諗住叫枝獺祭二割三分,但朋友話要揸車所以叫左支300ml三割九分,雖然無前一隻甘好飲,但都好正。
2016-07-19
5 分鐘 (堂食)
  • 剌身拼盤