招聘中
$16,000-$19,000
月薪
薪金面議
16天前
餐廳: 千両 (創紀之城五期(apm))
資訊:

2023-02-14 931 瀏覽
千両一向質素不錯,今次到 APM分店。 店內座位舒適, 菜式種類多,我點了特選壽司拼盤$225、 鮟鱇魚肝$48、鱈魚白子$48、炙燒明太子三文魚卷$58、 牛肉冰見烏冬$58。     🔹特選壽司拼盤🍣 ~ 壽司都非常新鮮, 每款各有特色。 🔹鮟鱇魚肝😋 ~ 口感柔軟,油脂香醇。 🔹鱈魚白子😋 ~ 非常鮮味,入口即溶,口感細膩。 🔹牛肉冰見烏冬🍜 ~ 烏冬的口感軟滑, 牛肉香濃好味, 湯底熱辣辣,正呀! 🔹炙燒明太子三文魚卷🌯 ~ 炙燒後油脂溢出, 滿足滋味。 食物質素很好, 咁多年都能保持一定的水準👍🏻。🏷️溫馨提示~ 整個用餐體驗均屬個人分享意見, 只作參考😊。

特選壽司拼盤$225、 鮟鱇魚肝$48、鱈魚白子$48、 牛肉冰見烏冬$58

🔹特選壽司拼盤🍣 ~ 壽司都非常新鮮, 每款各有特色。
特選壽司拼盤

🔹鮟鱇魚肝😋 ~ 口感柔軟,油脂香醇。

🔹鱈魚白子😋 ~ 非常鮮味,入口即溶,口感細膩。
鮟鱇魚肝$48、鱈魚白子$48

牛肉冰見烏冬

🔹炙燒明太子三文魚卷🌯 ~ 炙燒後油脂溢出, 滿足滋味。
炙燒明太子三文魚卷

食物質素很好, 咁多年都能保持一定的水準👍🏻。

2023-02-09
特選壽司拼盤
鮟鱇魚肝$48、鱈魚白子$48
炙燒明太子三文魚卷
  • 特選壽司拼盤$225、鮟鱇魚肝$48、鱈魚白子$48、牛肉冰見烏冬$58
2022-12-13 786 瀏覽
APM新開左千両,我一直都好想去試,今日就下午五點幾去攞位,食個early dinner. APM分店啲座位好舒適,環境好好。我同屋企人叫咗五款食物,以下就分享一下食後感:牛肉豆腐鍋 $98呢個鍋好大份,牛肉大大件,豆腐又大大件,真係食得好飽。日本厚燒甜蛋配柚子皮 $22呢款之前食過太多次,普普通通啦炙燒明太子三文魚卷 $58呢款三文魚卷好大份,我覺得好抵食,味道好有層次感吉列廣島蠔卷 $28呢款壽司又係好特別,不過炸蠔嘅味道比壽司醋遮蓋左少少牛肉冰見烏冬 $58呢個烏冬又係我必食,牛肉同烏冬都好滑總括來說,我好鍾意食千兩,因為環境舒適同食物高質,雖然價錢中上,不過間唔中食一次都OK🤭

牛肉豆腐鍋 $98
呢個鍋好大份,牛肉大大件,豆腐又大大件,真係食得好飽。

日本厚燒甜蛋配柚子皮 $22
呢款之前食過太多次,普普通通啦
日本厚燒甜蛋配柚子皮

炙燒明太子三文魚卷 $58
呢款三文魚卷好大份,我覺得好抵食,味道好有層次感

吉列廣島蠔卷 $28
呢款壽司又係好特別,不過炸蠔嘅味道比壽司醋遮蓋左少少
吉列廣島蠔卷

牛肉冰見烏冬 $58
呢個烏冬又係我必食,牛肉同烏冬都好滑
牛肉豆腐鍋

2022-12-11
日本厚燒甜蛋配柚子皮
吉列廣島蠔卷
牛肉豆腐鍋
2022-11-30 633 瀏覽
壽司店🍣以陶藝為主題] #食到去觀塘💣第二擊~ 上次食完千両,今次又再係APM食過,呢次叫嘅同上次有唔同㗎🤭試下唔同款式🍣🍵果然冇令我哋失望☺️而且今次嘅甜品非常有驚喜😋💕 🎠千両📍 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)UC樓UC-41及UC-43號舖==============================🍣 三文魚腩刺身 💲56鮮甜肥美,足夠嘅油脂,口感嫩滑 🍣 珍寶帶子刺身 💲65帶子厚身,食落鮮甜,非常有口感 🍣 三文魚籽軍艦 💲46大大粒魚籽🐟味道正常水準 🍣 大吞拿魚腩壽司 💲46油脂味道濃郁,天然嘅油香,入口即溶 🍣 蟹柳小卷 💲18正常水準🍣 炙燒和牛壽司三點盛 💲155炙燒過嘅和牛非常香,油脂感豐富,入口即溶三點包括👉🏻 鵝肝、海膽、蔥蒜  💕十分推薦呀~ 🍣 炙燒明太子三文魚卷 💲58炙燒過嘅三文魚有油香味,上面配上數粒三文魚籽,明太子嘅味道唔算多,但食落整體口感豐富☺️ 🍄 牛油焗雜菌 💲48菇菌充滿牛油味香 🥚 江戶前日本甜蛋配柚子 💲22蛋香味濃且厚身 🍎 焦糖青森蘋果卷蛋 $48外暖內冷,外層係燒到脆卜卜嘅焦糖😋內裏係軟綿綿嘅蛋糕☺️配上香濃蘋果味嘅Crea
[APM新開壽司店🍣以陶藝為主題] #食到去觀塘

🎠千両
🍣 三文魚腩刺身 💲56
鮮甜肥美,足夠嘅油脂,口感嫩滑

🍣 珍寶帶子刺身 💲65
帶子厚身,食落鮮甜,非常有口感

🍣 三文魚籽軍艦 💲46
大大粒魚籽🐟味道正常水準

🍣 大吞拿魚腩壽司 💲46
油脂味道濃郁,天然嘅油香,入口即溶

🍣 蟹柳小卷 💲18
正常水準
🍣 炙燒和牛壽司三點盛 💲155
炙燒過嘅和牛非常香,油脂感豐富,入口即溶
三點包括👉🏻 鵝肝、海膽、蔥蒜  💕十分推薦呀~

🍣 炙燒明太子三文魚卷 💲58

🍄 牛油焗雜菌 💲48
菇菌充滿牛油味香

🥚 江戶前日本甜蛋配柚子 💲22
蛋香味濃且厚身

🍎 焦糖青森蘋果卷蛋 $48
外暖內冷,外層係燒到脆卜卜嘅焦糖😋內裏係軟綿綿嘅蛋糕☺️配上香濃蘋果味嘅Cream,口感非常軟滑👍🏻而且仲有蘋果肉粒🍎令人食過返尋味😋😋
壽司店🍣以陶藝為主題] #食到去觀塘💣第一擊~ 早排我哋👧🏻👩🏻一齊去咗APM千両食🍣食咗兩次🤭呢間千両同其他分店唔同,以日式陶藝為主題,感覺舒服且有格調😊海鮮由有豐洲直送✈食物嘅CP值高⬆️ 🎠千両📍 觀塘觀塘道418號創紀之城五期(apm)UC樓UC-41及UC-43號舖==============================🍣 特選壽司三點 💲80三點分別有:海膽、帶子、三文魚籽👉🏻海膽鮮甜且甘香,口感綿綿的👉🏻帶子鮮甜👉🏻三文魚籽正常水準 🍣 中吞拿魚腩壽司 💲38食落冇筋👍🏻而且油香味足夠 🍤 炸蝦卷 💲32香脆的蝦捲,咬落脆卜卜又熱辣辣💯 🍲 牛肉豆腐鍋 💲98牛肉比我哋想像算多,裏面有雜菜、粉絲、豆腐, 牛肉嘅油脂令到整個鍋充滿美香,非常美味😋 🦀日本松葉蟹甲羅燒拌鍋 💲98十分推薦💕 豐富嘅蟹膏配上豐富嘅松葉蟹肉,令人 一啖接一啖😋 配上脆卜卜嘅米餅一齊食,好正呀💫 🍢 串燒豚肉 💲28正常水準,不過肉質有啲鞋 🍢 串燒牛舌 💲38一串咬落肉質爽口, 雖然燒過,但肉汁仍然鎖住🔒 🍦 雙色雪糕糯米卷 💲42外層係煙韌嘅糯米皮,包住香濃嘅芝麻同雲呢拿雪糕,口感非常夾😆 🍵
[APM新開壽司店🍣以陶藝為主題] #食到去觀塘

🎠千両
🍣 特選壽司三點 💲80
三點分別有:海膽、帶子、三文魚籽
👉🏻海膽鮮甜且甘香,口感綿綿的
👉🏻帶子鮮甜
👉🏻三文魚籽正常水準

🍣 中吞拿魚腩壽司 💲38
食落冇筋👍🏻而且油香味足夠

🍤 炸蝦卷 💲32
香脆的蝦捲,咬落脆卜卜又熱辣辣💯

🍲 牛肉豆腐鍋 💲98

🦀日本松葉蟹甲羅燒拌鍋 💲98

🍢 串燒豚肉 💲28
正常水準,不過肉質有啲鞋

🍢 串燒牛舌 💲38一串
咬落肉質爽口, 雖然燒過,但肉汁仍然鎖住🔒

🍦 雙色雪糕糯米卷 💲42

🍵 抹茶蛋捲 💲58
抹茶味香濃, 配上甜蜜蜜的紅豆、蕨餅、雪糕糯米糍,CP值⬆️
2022-11-15 536 瀏覽
員工個個慢到好似樹懶,慢動作游魂狀態。大把位吉晒都無人帶位,成排人等籌等到走晒,總之你急佢唔急。奉勸各位趕時間嘅,千祈唔好嚟呢度。好好奇,租金咁貴,班伙記咁懶散,究竟點維皮?
2022-11-15
40 分鐘 (堂食)
午餐
2022-11-01 584 瀏覽
行完APM肚餓就開始搵野食,行行下就見到間食壽司嘅,之前都無留意到後來搵返先知開咗無耐,入到去環境都幾好,價錢雖然真係唔平,但係個質素就真係對得住價錢,叫咗幾個拼盤,個帶子壽司真係好足料,兩舊都大大個遮晒成舊飯,蝦嗰個壽司都係,成隻蝦都包得晒舊飯同平時食嘅相比真係差好遠🫣🫣,不過令我最有驚喜都係鵝肝壽司,入口即溶得嚟仲要少少爆汁,食完都忍唔住再叫,而三文魚我平時就麻麻地鍾意食,不過呢次叫咗個炙燒三文魚都係好正。
5 分鐘 (堂食)
2022-09-20 895 瀏覽
早前去千両尖沙咀分店食過豐州壽司已經覺得好正最近仲開左新店係apm推出咗全新嘅九州壽司餐目Grand opening 當日🎉🎊仲有即場切割原條🐟吞拿魚新分店裝修非常典雅座位亦都好舒適燈光亦比到人舒服嘅感覺☺️-刺身及壽司-🔸海之櫻勘刺身🔸海之櫻勘壽司🔸呼子劍先魷魚刺身🔸豊後原條池魚三食🔸A5和牛壽司-吞拿魚主題-🔸吞拿魚刺身🔸中吞拿魚刺身🔸大吞拿魚刺身🔸香蔥吞拿魚腩軍艦🔸吞拿魚伴法包-熱食-🔸炭燒汁日本雞腿肉-甜品-🔸八女抹茶蒙布朗-清酒-🔸天賦純米吟釀🔸橫山五十純米吟釀首先登場嘅係豊後原條池魚三食,擺盤相當精緻,有原條池魚作伴,三食分別係池魚刺身、池魚壽司🍣同蔥花伴池魚。三樣都食到池魚嘅鮮味,非常鮮甜高質海之櫻勘刺身一共有四片,肉質晶瑩剔透,睇到流哂口水,食落口感比池魚實正,魚味亦都更香濃🤤呼子劍先🦑魷魚刺身食落完全唔腥,味道清甜之餘口感亦都好爽滑,配埋冷麵汁食效果更好🤣A5和牛壽司嚿和牛燒得勁香,食落入口即溶,牛味亦好香濃,真係好好味😆食完以上嘅刺身壽司就到咗我最期待嘅🐟吞拿魚環節喇🤣赤身就顧名思義肉係呈紅色,脂肪含量較少嘅部位,肉質實正有咬口。中拖羅顏色比較粉紅,脂肪比赤身多,食落
早前去千両尖沙咀分店

🔸八女抹茶蒙布朗

-清酒-
🔸天賦純米吟釀
🔸橫山五十純米吟釀

食完以上嘅刺身壽司就到咗我最期待嘅🐟吞拿魚環節喇🤣赤身就顧名思義肉係呈紅色,脂肪含量較少嘅部位,肉質實正有咬口。中拖羅顏色比較粉紅,脂肪比赤身多,食落非常甘香。壓軸登場嘅就係大拖羅,油脂分佈非常靚,就好似雪花咁樣,食落係入口即溶,脂肪味非常濃郁😍

食完拖羅刺身就到香蔥吞拿魚腩軍艦,味道完全無失望,紫菜好脆,配埋吞拿魚腩同飯一齊食口感非常好,紫菜味同魚鮮味好夾👍吞拿魚伴法包就細細嚿,法包烤得香脆,吞拿魚用麻油醃過,鋪喺法包上面一齊食好好味🤤

之後就食炭燒汁日本🐤雞腿肉喇,食咗成晚刺身壽司,有熟食中和吓都幾好,呢道菜都好有誠意,係用鐵板熱住上,食落雞肉好嫩滑,十分好惹味🤤最後食埋甜品八女抹茶蒙布朗就完結咗呢餐咁豐富嘅晚餐😍

清酒🍶方面,天賦純米吟釀就果味比較濃,飲落甜甜哋,比較適合配刺身食,可以帶出刺身嘅鮮味😋另一款吟釀就係橫山五十純米吟釀,呢款吟釀就比較適合配熟食,飲落都好易入口。
2022-09-15
2022-09-18 634 瀏覽
🎌觀塘apm又多間壽司店啦🍱千両9月15號就會係apm正式開業🎉今日開幕日仲有🐟吞拿魚開魚儀式🔪日本直送鹿兒島養殖吞拿魚,無經急凍處理,保持肉質細緻,魚油均勻,入口即溶師傅即場解說每個部位,先切出魚頭即腦天,做炙燒較適合第二步開背脊部分即赤身位,長鋼刀一刀切到魚尾,拖拿可刺身約16-18g最合適、可做壽司、亦可做豉油漬令酸性減少另外,每星期仲有日本豐州水產直送魚鮮㖭吞拿魚食用次序由赤身▶️中拖拿▶️大拖拿,油度逐漸提升,入口即溶師傅仲特意製作🥖辣味吞拿魚配法包採用醬油漬方法,用辣醬油漬成,有麻油香,好惹味,必試🉐🍱「九州限定餐目」sen-ryo "Kyushu Seasonal Menu”- 刺身及壽司 Sashimi & Sushi- 🍣豐後原條池魚三食(大分產) Whole Bungo-Aji 3 Ways (Oita)池魚起肉捲起夠吸晴,池魚刺身肉質實淨,鮮味十足🉐🍣呼子劍先魷魚刺身(佐賀產〕Yobuko Squid Sashimi (Saga)魷魚幼切到好似冷麵咁,可以點上冷麵汁加埋Wasabi蔥花一齊食,idea幾好🍣海之櫻勘刺身(鹿兒島產)Greater Amberjack S
🎌觀塘apm又多間壽司店啦🍱

千両9月15號就會係apm正式開業🎉
今日開幕日仲有🐟吞拿魚開魚儀式🔪

師傅即場解說每個部位,先切出魚頭即腦天,做炙燒較適合

另外,每星期仲有日本豐州水產直送魚鮮㖭
師傅仲特意製作🥖辣味吞拿魚配法包
採用醬油漬方法,用辣醬油漬成,有麻油香,好惹味,必試🉐

- 刺身壽司 Sashimi & Sushi-
池魚起肉捲起夠吸晴,池魚刺身肉質實淨,鮮味十足🉐
🍣海之櫻勘刺身(鹿兒島產)Greater Amberjack Sashimi (Kagoshima)
🍣海之櫻勘壽司(鹿兒島產〕 Greater Amberjack Sushi (Kagoshima)
先食魚背▶️再到魚腩▶️再食埋壽司,生魚膠質豐富
🍣炙燒 A5 和牛壽司 〔鹿兒島產) Seared A5 Wagyu Sushi (Kagoshima)
鹿兒島產牛好出名,牛味濃郁,油鮨分佈平均,炙燒咗表面又香又吸引,一啖放入口口感極細膩
- 熱食 Cooked Dish -
🥢炭燒汁雞腿肉 (日本產) Grilled Chicken Thigh in Charcoal Style Sauce Japan)
唔好睇佢燶燶哋咁,其實係好好味㗎!鐵板上菜,能夠保持溫度之餘又突顯到炭燒味香濃👍🏻
- 甜品 Dessert -
🍮八女抹茶蒙布朗 (福岡產〕 Yame-cha Green Tea Mont Blanc (Fukuoka]
底層係原味蛋糕,中間加咗cream嘅Mont Blanc,抹茶嚟自福岡八女地方,抹茶味道較重
- 頂級清酒 -
🍶天賦 純米吟釀💰$368/支
味道偏甜有白桃味,適合食刺身時享用,可去除口腔油份

🍶橫山五十 純米大吟釀💰$428/支
適合配肉食,味道較辛口
🚩千両
📍觀塘創紀之城五期apm UC層 UC-41 & UC-43號舖
2022-09-14
6 分鐘 (堂食)
  • 呑拿魚
  • 和牛壽司
2022-09-16 1288 瀏覽
千両進駐apm於9月15日正式開幕🎊昨天慶祝活動更有由日本空運到港的養殖藍鰭吞拿魚劏魚儀式🐟🔪師傅講介吞拿魚的生產地及特點,呢條吞拿魚養殖期為三年,重達50kg,真實睇係超大條😱師傅先切開魚頭,再用長刀快狠準在腹背由頭切落尾🗡整個過程完全可以體現日本匠人的精神👨🏻‍🍳食客由赤身、中拖羅至大拖羅都可以品嚐得到😍吞拿魚無急凍過直送到港,魚肉細緻、油份分明,油脂感🆙🆙香蔥吞拿魚腩軍艦魚蓉份量好多,真係大滿足🈵師傅特製吞拿魚伴法包,用辣醬油漬成,食落仲有辣的後勁~千両推出期間限定餐目「九州の秋」🎏於各分店都可以品嚐到來自九州各個縣最當造的食材。🔸豐後原條池魚三食(大分產)🐟豐後池魚分為刺身、壽司及他他,魚肉紮實,味道濃郁,配上薑蓉更特顯魚的鮮味。🔸呼子劍先魷魚刺身(佐賀產)🦑呼子盛產魷魚,因此劍先魷魚為九州佐賀的名物,魷魚晶瑩剔透,切成條狀配上冷麵汁,很有嚼頭,亦可以食到魷魚鮮甜的味道🥰🔸海之櫻勘刺身、海之櫻勘壽司(鹿兒島產)🐟海之櫻勘是鹿兒島之魚,漁民用茶葉同燒酒酒糟飼養,肉質比較紮實,味道清甜,刺身仲可以一次過試到魚背和魚腩兩個部位添👍🏻🔸炙燒A5和牛壽司(鹿兒島產)🐮十分推薦的和牛壽司🍣

師傅特製吞拿魚伴法包,用辣醬油漬成,食落仲有辣的後勁~

🔸豐後原條池魚三食(大分產)🐟
豐後池魚分為刺身壽司及他他,魚肉紮實,味道濃郁,配上薑蓉更特顯魚的鮮味。

🔸呼子劍先魷魚刺身(佐賀產)🦑

🔸海之櫻勘刺身、海之櫻勘壽司(鹿兒島產)🐟

🔸炙燒A5和牛壽司(鹿兒島產)🐮
十分推薦的和牛壽司🍣炙燒過的和牛逼晒啲油份出黎,入口即溶,油脂感爆棚😍

🔸炭燒汁雞腿肉🐥🍗
鐵板上枱時仲熱到滋滋聲,雞皮燒得焦香,雞肉嫩滑,加埋柚子胡椒點綴之下,味道更豐富😋

🔸八女抹茶蒙布朗🍵 (福岡產)
採用福岡縣八女茶葉製成的甜品,唔會好甜,中間有忌廉、栗子粒,充滿口感🤤

🔸精選頂級清酒🍶🍶
餐廳提供兩款精選清酒,分別是來自鹿兒島縣的「天賦 純米吟醸」,以及來自「橫山五十 黑純米大吟釀」。前者有白桃香氣,入口清甜,適合配合前菜刺身。後者有濃郁的蘋果香氣,配上炙燒A5和牛和炭燒雞腿肉實在太完美☺️

📍#千両 (#觀塘美食)
觀塘觀塘道418號創紀之城五期apm UC樓
2022-09-15 343 瀏覽
千両 apm分店既新店係本月15日正式開幕啦🎉 apm分店以陶為主題,將日式陶藝美學融入環境,從空間到料理,滿足五感。同時係全線十三間分店都會提供全新既「九洲限定餐目」,將九洲當造食材空運到港,以刺身爲核心,去唔到日本都可以體驗到日本既味道🎏「九州限定餐目」包括有5款刺身及壽司、熱食、甜品及頂級清酒刺身及壽司 Sashimi & Sushi🌟豐後原條池魚三食🐟(大分產)三食為厚切、壽司、他他,用薑蔥調味,賣相精緻,肉質爽實🌟呼子劍先魷魚刺身🦑(佐賀產)魷魚刺身都係有三款,象牙白既魷魚切到一絲咁,口感軟糯,可以點冷麵汁一齊食🌟海之櫻勘刺身🐟(鹿兒島產)🌟海之櫻勘壽司🍣(鹿兒島產)有魚背同魚腩位,魚腩較肥,要先食背再食腩,比較爽甜既一款🌟炙燒 A5 和牛壽司🍣 (鹿兒島產)和牛油脂好豐富,炙燒過食落會更香,牛味好濃郁,滿口油脂香熱食 Cooked Dish🌟炭燒汁雞腿肉 🐔(日本產)用個好熱既鐵板上菜,睇落黑黑地但唔係燶咗,使用雞腿肉,肉質唔會好鞋甜品 Dessert🌟八女抹茶蒙布朗(福岡產)🍰比起平時嘅宇治抹茶更加濃郁,中間既cream 都好幼滑,中間都有少少粟子粒,食完好滿足頂級清酒

千両 apm分店既新店係本月15日正式開幕啦🎉

「九州限定餐目」
包括有5款刺身壽司、熱食、甜品及頂級清酒

刺身壽司 Sashimi & Sushi

🌟豐後原條池魚三食🐟(大分產)
三食為厚切、壽司、他他,用薑蔥調味,賣相精緻,肉質爽實

🌟呼子劍先魷魚刺身🦑(佐賀產)

🌟海之櫻勘刺身🐟(鹿兒島產)
🌟海之櫻勘壽司🍣(鹿兒島產)
有魚背同魚腩位,魚腩較肥,要先食背再食腩,比較爽甜既一款

🌟炙燒 A5 和牛壽司🍣 (鹿兒島產)
和牛油脂好豐富,炙燒過食落會更香,牛味好濃郁,滿口油脂香

熱食 Cooked Dish
🌟炭燒汁雞腿肉 🐔(日本產)

甜品 Dessert
🌟八女抹茶蒙布朗(福岡產)🍰

頂級清酒 Premium Sake🍶
🌟天賦 純米吟釀🍶
🌟橫山五十 純米大吟釀🍶
前者會較易入口,後者較濃烈

當日仲有即場開魚🐟活動,我地仲可以試到唔同部位既吞拿魚!!

🌟吞拿魚刺身🐟
🌟中吞拿魚刺身🐟
🌟大吞拿魚刺身🐟
由油脂較少既赤身食到油脂最豐富既大拖
顏色越粉既位,油脂越多,大拖味道都最濃郁,有種入口即溶感覺

🌟香蔥吞拿魚腩軍艦🍣
🌟吞拿魚拌法包🥖
之外仲用咗其他位置同方式去配搭吞拿魚
吞拿魚拌法包有好微既辣,配上脆脆既法包,口感味道都唔錯

📍千両 @senryohongkong
2022-09-15 288 瀏覽
終於進駐APM啦!!仲出埋新menu 「九州限定餐目 」😉😉😉📍吞全魚刺身/中吞拿魚刺身/大吞拿魚利身師傅精心安排吞拿魚刺身上菜先由淡味至濃味咁去👍🏻每件刺身都食吞拿魚唔同部位既鮮味,最中鍾意係中吞拿魚刺身,油脂含量岩岩好,不膩,又有魚鮮味,配合埋天賦大吟釀,件事好夾👍🏻大吞拿魚刺魚滿口油脂,有啲入口即化既感覺,之後口腔留有油香同魚鮮味,都算高質😆📍香蔥吞拿魚腩軍槛/吞拿魚件法包將魚味最濃既魚腩部分做成壽司🍣,一入口好似成條魚係口中游緊🥹🥹,好鮮甜另外,吞拿魚件法包,切粒吞拿用左麻油同辣油撈埋,入口時好香麻油味,之後辣味再出黎,吞拿魚味道有啲唔同,幾特別📍 豐後原條池魚三食(大分產)/呼子劍先魷魚刺身(佐賀產)/海之櫻勘刺身(鹿兒島產)除左吞拿魚之外,當日仲有其他刺身提供。有池魚/魷魚🦑/ 海之櫻勘刺身😆😆池魚三食既味道較淡味,但肉質較扎實,有咬口,又有魚味帶出黎而不帶有腥味👍🏻👍🏻其中一食池魚刺身混合了薑蔥,不錯👍🏻魷魚🦑刺身配會薑蔥同冷面汁,都幾特別。魷魚咬落爽口又有少少甜味👍🏻👍🏻👍🏻海之櫻勘刺身有魚背同魚腩部分,先食淡味魚背再食魚腩。魚肉扎實有咬口又無腥味,配會清酒幾好食😋📍海

📍吞全魚刺身/中吞拿魚刺身/大吞拿魚利身

📍香蔥吞拿魚腩軍槛/吞拿魚件法包

📍海之櫻勘壽司 (鹿兒島產)/炙燒 A5 和牛壽司 (鹿兒島產)

海之櫻勘用另一部位做成壽司,魚鮮味與刺身又有不同,不錯

炙燒 A5 和牛壽司 🍣有壽喜燒汁係面,食落甜甜地加埋牛既油脂係口中溶化,又有牛味係口中,不錯👍🏻

📍 炭燒汁雞腿肉
鐵板上既雞肉夠嫩滑,加埋柚子鹽,唔錯

📍 八女抹茶蒙布朗 〔福岡產〕

最後有甜品作為結尾好完滿。海錦蛋糕做底,上面有鮮忌廉同粟子粒。抹茶味cream再蓋上面,賣相好靚,但抹茶味可以更濃啲(綠茶控覺得唔夠喉)🥹🥹🥹

📍天賦 純米吟釀/ 横山五十 純米大吟釀

今次試左兩支清酒🍶

天賦 純米吟釀
入口甜甜地有淡淡米香,酒味較濃,比較合適配合刺身

横山五十 純米大吟釀
入口比較淡,甜味同酒味要係口腔等一陣先會出黎,比較合適配合濃味熟食☺️☺️

刺身/熟食配合唔同清酒🍶食物味道層次有所提升。飲酒除左可以輕鬆下之餘,仲可以提升成餐飯滿足程度😆😆下次食日本野不防開支清酒
2022-09-10 344 瀏覽
試業第二日的晚市,17:45入座,服務當然欣勤,沒什麼可挑剔了,裝修新,以日式陶藝美感為主,嗯。。。還環境配微黃燈光,幾舒服。原想來食今期推介“九州之秋‘’,點知已售罄可能試業首日就賣光看我的相片說明就有詳細啦,其中必點推介係=特上刺身盛,啖啖魚油香。贅沢壽司卷,卷物一開六,上方舖上粒狀吞拿魚,再舖滿(滿到瀉)的魚籽,松葉蟹肉絲,海膽。

原想來食今期推介“九州之秋‘’,點知已售罄
可能試業首日就賣光

看我的相片說明就有詳細啦,其中必點推介係=

特上刺身盛,啖啖魚油香。

海之櫻勘刺身
特上刺身拼盤