招聘中
薪金面議
13天前
$16,000-$19,000
月薪
餐廳: 千両 (名店坊)
資訊:

2021-08-11 204 瀏覽
千兩又有新Menu,職人特選晚膳六道菜晚餐,所以同老婆date night黎試吓。前菜酸汁松葉蟹肉三文魚子沙律 - 酸酸地清新開胃刺身鯛魚,吞拿魚,燒拖羅 - 一貫高水準,拖羅入口即溶第一種sake楯野川三十三純米大吟釀味道比較清淡,適合配魚生識人壽司真鯛伴鮟鱇魚肝西瓜奈良漬 - 鮟鱇魚肝令清淡既鯛魚變成另一個層次,配搭非常夾馬糞海膽配白蝦 - 海膽+蝦再配上飛魚子,你要親身試過先可以感受到箇中喜悅車海老 - 中規中矩腦天(吞拿魚頭蓋肉) - 佢係吞拿魚近頭既肉,非常有拖羅feel,入口即溶,非常好味炙燒黃牛馬糞海膽 - 可以的話,一啖擺晒入口,唔同層次嘅口感及味道,會令到你再想食多件第二款sake山本潤黑純米大吟釀味道清甜,適合配壽司熱食汁煮廣島蠔配蘿蔔 - 味道偏甜,適合送酒第三款sake泉橋黑蜻蜓生酛純米味道清新,幾適合配熱食湯鯛魚清湯 - 食完濃味嘅熱食,以清湯做結尾甜品紅豆栗子糕六道菜晚餐$488我認為Sake Paring $168非常值得,因為有三款清酒,每款都有足夠嘅份量。

前菜
酸汁松葉蟹肉三文魚子沙律 - 酸酸地清新開胃

刺身
鯛魚,吞拿魚,燒拖羅 - 一貫高水準,拖羅入口即溶

識人壽司
車海老 - 中規中矩

第二款sake山本潤黑純米大吟釀味道清甜,適合配壽司

熱食
汁煮廣島蠔配蘿蔔 - 味道偏甜,適合送酒

第三款sake泉橋黑蜻蜓生酛純米味道清新,幾適合配熱食

鯛魚清湯 - 食完濃味嘅熱食,以清湯做結尾

甜品
紅豆栗子糕

六道菜晚餐$488

2021-08-11
2021-05-30 492 瀏覽
千両既職人壽司系列回歸,同老婆拍拖去試呢個新menu。Starting Drink 我哋叫咗 檸檬氈酒梳打,Gin係用日本 Roku Gin,味道清新開胃,呢個天氣一流👍🏻職人壽司8點盛包括:1️⃣吞拿魚醬油漬伴鮟鱇魚肝 - 配搭👍🏻2️⃣大吞拿魚腩配鹽麴吞拿魚蓉 - 肥美入口即溶3️⃣特大珍寶帶子 - 肉質厚實4️⃣松葉蟹腳配白蝦 - 味道鮮甜5️⃣炙燒柚子味噌金目鯛 - 配柚子味非常清新6️⃣牡丹蝦伴炙燒蝦膏 - 新鮮巨蝦7️⃣醋漬小肌 - 醋香開胃8️⃣柚子風味江戶前甜蛋 - 加了柚子👍🏻我哋試埋佢既 鳳凰美田芳純米吟釀,味道清甜,易入口,好適合女士飲。可惜甜品柿田川名水涼粉已經全線賣晒😱冇得試😢所以最終叫咗Chocolate Brownie with Vanilla Ice-cream,總算有個完美結局。
千両既職人壽司系列回歸,同老婆拍拖去試呢個新menu。

職人壽司8點盛包括:

可惜甜品柿田川名水涼粉已經全線賣晒😱
冇得試😢

2021-05-28
2021-05-30 388 瀏覽
“職人壽司8點盛”($315)“朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕”($48)“檸檬氈酒梳打”($62)“鳳凰美田 芳 純米吟釀”($115/150ml)千両一向都好受歡迎嘅職人壽司系列終於回歸啦🍣今次呢一系列有8款壽司🥰🔸️大吞拿魚腩配鹽麴吞拿魚蓉🔸️特大珍寶帶子🔸️炙燒柚子味噌金目鯛🔸️吞拿魚醬油漬伴鮟鱇魚肝🔸️松葉蟹腳配白蝦🦀🔸️醋漬小肌🔸️牡丹蝦伴炙燒蝦膏🦐🔸️江戶前日本甜蛋(柚子風味)🥚每件壽司嘅魚生都好新鮮☺大吞拿魚腩夠肥美,入口即溶🤤珍寶帶子肉質厚實🥰炙燒金目鯛油脂超香,當中帶點清新柚子味😛松葉蟹腳大大條,味道鮮甜🦀醋漬小肌醋香十足,魚肉鮮嫩🤩牡丹蝦加上炙燒蝦膏,味道層次更加豐富😋江戶前日本甜蛋蛋味十分香甜🤤仲唔會乾柴😋本來仲想叫埋職人壽司系列嘅甜品柿田川名水涼粉但太受歡迎已經全線冇哂🥺所以叫咗常規餐目入面嘅朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕🍦Brownie朱古力味香濃🍫配上雪糕同朱古力醬夠哂邪惡😈🤣飲品方面叫埋新出嘅檸檬氈酒梳打🍋呢杯酒味唔會太強☺好易入口☺另外仲試埋鳳凰美田芳純米吟釀🍶配合白身魚刺身,壽司,貝類就岩哂😙
“職人壽司8點盛”($315)
“朱古力軟餅伴雲呢拿雪糕”($48)
“檸檬氈酒梳打”($62)
“鳳凰美田 芳 純米吟釀”($115/150ml)

千両一向都好受歡迎嘅職人壽司系列終於回歸啦🍣
🔸️醋漬小肌
🔸️牡丹蝦伴炙燒蝦膏🦐
🔸️江戶前日本甜蛋(柚子風味)🥚

每件壽司嘅魚生都好新鮮☺
大吞拿魚腩夠肥美,入口即溶🤤
珍寶帶子肉質厚實🥰
炙燒金目鯛油脂超香,當中帶點清新柚子味😛
松葉蟹腳大大條,味道鮮甜🦀
醋漬小肌醋香十足,魚肉鮮嫩🤩
牡丹蝦加上炙燒蝦膏,味道層次更加豐富😋
江戶前日本甜蛋蛋味十分香甜🤤仲唔會乾柴😋

配上雪糕同朱古力醬夠哂邪惡😈🤣

飲品方面叫埋新出嘅檸檬氈酒梳打🍋
呢杯酒味唔會太強☺好易入口☺
另外仲試埋鳳凰美田芳純米吟釀🍶
配合白身魚刺身,壽司,貝類就岩哂😙
2021-05-25 410 瀏覽
其實呢間千兩每次行過都勁多人排隊,試過有幾次同同事想食呢間,但無奈要等40個位幸好今日補假,等到差唔多2點終於入到去食lunch setLunch set ($98 + 10% 服務費)火炙壽司 :每件壽司都好fresh好有海鮮鮮味,有帶子、三文魚、鰻魚和另一種不知名魚生冷蕎麥麵:個人對冷麵沒有特別喜好,只覺得不過不失雜菜煎餅:食到有蕃薯,有點甜味,加了一些蝦(殼)裡面,好有咬感及好好味總括然而,千兩嘅食物質素掂呀
其實呢間千兩每次行過都勁多人排隊,
試過有幾次同同事想食呢間,
但無奈要等40個位

幸好今日補假,等到差唔多2點終於入到去食lunch set

Lunch  Set  -  冷蕎麥麵  +火炙壽司 + 雜菜煎餅

Lunch set ($98 + 10% 服務費)

火炙壽司 :每件壽司都好fresh
好有海鮮鮮味,有帶子、三文魚、鰻魚和另一種不知名魚生

冷蕎麥麵:個人對冷麵沒有特別喜好,只覺得不過不失

總括然而,千兩嘅食物質素掂呀

2021-05-12
60 分鐘 (堂食)
2021-04-27 504 瀏覽
今日係時代廣場買嘢,換咗美食券,就決定走去食日本嘢,每消費100蚊可以用一張50蚊美食消費券,如此類推。我哋叫咗兩份午餐定食,再加炸蠔&三文魚子籽壽司。朋友叫咗一份萬両定食,壽司好新鮮,有麵豉湯&前菜。我叫咗天丼定食, 一樣有麵豉湯&前菜。哩個真係麻麻哋,雜菜餅凍咗唔脆,粉漿太多食到成口都係,似吉列多過似天婦羅,飯好少,啱細食嘅女士。我覺得最好食嘅就係吉列廣島蠔, 外脆內軟超正,仲大大隻添最後朋友唔夠飽,再叫多一客三文魚籽壽司,佢話咁就剛剛好。總結壽司最好食合共349蚊埋單,用咗三張券,最後比咗200蚊。
我哋叫咗兩份午餐定食,再加炸蠔&三文魚子籽壽司
朋友叫咗一份萬両定食,壽司好新鮮,有麵豉湯&前菜。

我覺得最好食嘅就係吉列廣島蠔, 外脆內軟超正
,仲大大隻添

最後朋友唔夠飽,再叫多一客三文魚籽壽司,佢話咁就剛剛好

總結壽司最好食
合共349蚊埋單,用咗三張券,最後比咗200蚊。
2K
2021-04-18 1289 瀏覽
#Senryohk 最近推出左 #春之餐目🔖 分3階段以🦪蠔、🐟平政魚、🐚赤貝為主打,仲有🦞龍蝦等食材,超吸引😋春之餐目踏入第二階段,以「黑糖平政魚」為主打食材,配合滿足感十足的龍蝦料理,加上三款嚴選頂級清酒,在品味美饋佳釀間,細味另一種春意,今天就和朋友一起到來品嚐。====—====—====—====—🐟黑糖平政魚刺身($88)🐠平政魚為體長達一米的成年鰤魚,產自鹿兒島,為「三大頂級壽司食材」之一,當中以「黑糖平政魚」最為珍稀罕有❤️自小以黑糖餵飼,肉質肥嫩,油脂豐潤,帶淡淡黑糖甜香😋有著遠超一般鰤魚的清甜與鮮味,是完美的刺身食材👍🏻—🍣春之壽司3點盛($128)匠心設計嘅春之壽司 3 點盛🍣以真鯛壽司開始,緊接慢煮龍蝦壽司,最後以汁煮蠔壽司作結,鮮味由淡至濃層層遞進📈為味蕾帶來一次春日限定的味覺之旅❤️👅—🐚帶子海藻沙律($78)🥗新鮮帶子鮮甜大隻,配搭在沙律上非常新穎。配上香脆炸魚皮🐟、海藻🌱、沙律菜、日本蕃茄🍅等材料製成沙律,澆上日自家調配的沙律汁,清新可口,令人垂涎欲滴🤤—🦪板燒牛油廣島蠔($88)一客3隻的牛油廣島陣陣牛油香味🧈非常香口。蠔肉質爽口、味道鮮美而甘甜,蠔味澎湃

====—====—====—====—

🐟黑糖平政魚刺身($88)

🍣春之壽司3點盛($128)

🐚帶子海藻沙律($78)

🦪板燒牛油廣島蠔($88)
一客3隻的牛油廣島陣陣牛油香味🧈非常香口。蠔肉質爽口、味道鮮美而甘甜,蠔味澎湃,獨有的海水鹹鮮味及滿滿的海洋氣息令人回味再三😋

🍲龍蝦海鮮烏冬鍋($188)

🦞龍蝦當造於乍暖還寒的春天,千両職人嚴選頂級食材,將肥美彈牙的開邊龍蝦,配以帆立貝、香菇🍄水菜🌿豆腐等配料,置入蝦味噌湯底🍲伴以吸收全體鍋物精華的稻庭烏冬🍜每一口都是熱騰溫度與豪華味道❤️

🍓士多啤梨卷蛋($58)

👀吸睛度極高的士多啤梨卷非常美味,中間原粒士多啤梨🍓配上幼滑的cream, 入口微微冰沙口感,冰涼爽快🧊旁邊還伴上雪糕糯米糍🍦雙倍滋味😋
====—====—====—====—
2021-04-14
  • 春之餐目
2021-04-10 357 瀏覽
今日去時代買野,之前見千兩成日好多人排隊,連飛都無得攞!今日見可以排就即管試下個午市定食果然好抵食,又正!!!不枉我等左成個鐘。。。b總括黎講。。。我必定再去食。。刺身好新鮮,蝦好大隻多肉,籌司飯軟硬剛好,沙律新鮮,薯餅好香脆,拼盤最正,等於試到每個午餐set,樣樣都有整...色香味又有,環境舒適,服務好好,仲有杯碳燒咖啡...咖啡較濃,我喜歡的味道。
果然好抵食,又正!!!不枉我等左成個鐘。。。

刺身好新鮮,飯好食
烏冬同籌司好食

b
最正,必食

總括黎講。。。我必定再去食。。
色香味又有,環境舒適,服務好好,仲有杯碳燒咖啡
...咖啡較濃,我喜歡的味道。
刺身好新鮮,飯好食
烏冬同籌司好食
最正,必食
2021-04-05 296 瀏覽
今次同同事一齊來千兩食lunch,贪佢夠新鮮同埋種類豐富。午餐set 82-138HKD,配有壽司🍣,天婦羅蝦🍤,薯餅🥠,烏冬🍜,沙拉🥗種類豐富,每種食物都可以嘗試一番。我嗌左一個炙燒壽司餐,四貫壽司,最愛炙燒鰻魚,無敵!天婦羅蝦同薯餅都好正。enjoy高質素lunch日本野✌️
今次同同事一齊來千兩食lunch,贪佢夠新鮮同埋種類豐富。

我嗌左一個炙燒壽司餐,四貫壽司,最愛炙燒鰻魚,無敵!
炙燒壽司餐

天婦羅蝦同薯餅都好正。

enjoy高質素lunch日本野✌️
2021-03-30
炙燒壽司餐
2021-03-20 359 瀏覽
想吃壽司,甘係去千兩啦!快靚正又方便。今日叫份特上便當:蝦天婦羅,炸得卜卜脆;燒青魚,火候把握很好,外皮脆口,內質嫩滑;鰻魚飯,刺身三色,炸薯餅,四小格。款式多樣,分量啱啱好,足夠食。刺身拼盤:樣樣野都新鮮肥美。赤海蝦爽口,八爪魚彈牙,燒玉子香甜軟嫩,油甘魚三文魚吞拿魚魚味重。一口一啖,食得停不下嘴。如果唔夠吃,還有魚籽雞蛋絲飯。當然兩份餐都有少量沙律和麵豉湯。沙律用日本醋作沙律汁,蔬菜又新鮮,好醒味。總之今日晚餐真係好抵食。
想吃壽司,甘係去千兩啦!快靚正又方便。
光顧千両都係鍾意佢嘅食材夠新鮮,午市套餐由$82至$138,大份又抵食。我呢個百両定食$82,有烏冬、沙律、天婦羅蝦、壽司及加$8有杯咖啡,可以食到各樣日式料理。五件壽司包括炙燒三文魚、吞拿魚、吞拿魚腩、辣味三文魚、加州卷,魚生鮮味香甜。壽司師傅嘅手握壽司果然不簡單,份量及力度都非常仔細精確。稻庭烏冬則幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比。天婦羅蝦🦐大隻又爽脆,絕不油膩,只可惜沒有附上天婦羅汁。沙律菜鮮甜爽脆配胡麻醬,酸甜有致,確實是開胃前菜。

稻庭烏冬則幼滑細膩,輕輕一吸就從舌尖滑到喉嚨裡,爽口無比。

天婦羅蝦🦐大隻又爽脆,絕不油膩,只可惜沒有附上天婦羅汁。

沙律菜鮮甜爽脆配胡麻醬,酸甜有致,確實是開胃前菜。

2020-10-22 500 瀏覽
呢間壽司性價比低,價錢吾算平,但壽司卻平庸,不值呢個價錢。另外,我地都叫左鍋物-肥牛鍋,佢哋一早放哂啲牛落去,煮熟哂先上,搞到啲牛勁老身,好難食。最後,我地叫左個甜品。個蛋捲硬到呢,完全吾知食緊咩,淨係覺得好難食,真心失望到極點。
2020-09-19 611 瀏覽
個人十分喜歡食日本菜,無論是魚生、壽司、天婦羅、串燒,火鍋、日式拉麵都喜歡,而千兩是其中一間經常光顧嘅連鎖壽司店!真心要推介千兩嘅午市套餐,價錢唔貴,套餐由$98到$218,每一個套餐都包羅萬由。點選了B餐 - 炙燒壽司·牛肉烏冬定食及 G餐 - 千兩便當。每份套餐都用便當形式上,B 餐包括柚子雜菜沙律,有我最喜歡嘅車厘茄,6 件炙燒壽司,上枱的時候,仲可以感覺到炙燒嘅風味,一份細嘅牛肉烏冬、炸南瓜餅同紅豆年糕做甜品,無輪壽司同湯烏冬都是即叫即煮,不是一般的午市套餐,已經準備好。千兩便當有鯖魚、什錦壽司飯、3款刺身、海鮮燉蛋、麵豉湯、沙律、甜品,可謂應有盡有、百多元嘅午餐,性價比高!

B  餐
千兩便當
B  餐
千兩便當
2020-09-14 465 瀏覽
因為驚要等位,所以五點幾就黎到,仲趕到叫5點半前截單既lunch set.5點半後就開始好多人等位排隊了.一直無食過千両既dinner,今日經過見到特選刺身拼盤 半價. 原價要$590 加一.忍唔住入去試下.刺身拼盤應該係四人份量,好大盤! 好足料! 每樣刺身都好新鮮!由其是帶子同埋蝦. 吞拿魚拖羅仲要係入口即溶. 半價真係抵到陣.LUNCH SET係壽司拼盤&湯&白桃茶&沙律壽司係正常水平.鵝肝壽司 煎得好香口 外脆內軟 很好唯一一樣野就係. 本身張單無寫刺身拼盤係半價, mark左原價. 我地問職員,佢話埋單就會改.之後拎張單去埋單,佢又無改, 仲話唔記得左....如果無睇單真係會就咁比左錢.
忍唔住入去試下.

LUNCH SET係壽司拼盤&湯&白桃茶&沙律
壽司係正常水平.

鵝肝壽司 煎得好香口 外脆內軟 很好

2020-09-13
2020-09-08 268 瀏覽
The yummy set lunch never disappointed me The soup with a big shrimp head added great taste to the soup 🍲 I love it The salmon fish and sushi are so fresh and yummy 😋 😍 ☺ 😊 The lunch sets are very fresh with nice presentation too My friend and I ordered a dish of clam in garlic sauce, if hotter it will be better but the clams are very freshadd marksI will surely come again very soon

add marks

2020-05-17 433 瀏覽
It was a hot day. My friend and I decided to have Japanese lunch at this restaurant. We ordered a seared sushi beef udon set and a sen-ryo premium sushi set. The sushi was fresh and tasty. Beef udon was also good. As my friend is a member, we enjoyed $50 dollars discount for consumption over $250. Two meal sets only cost around $280 for two persons. It was a satisfying lunch with good value for money. We shall come later to try other lunch sets.