招聘中
薪金面議
13天前
$16,000-$19,000
月薪
餐廳: 千両 (名店坊)
資訊:

2019-01-09 552 瀏覽
以前細個唔識欣賞壽司嘅鮮味成日覺得啲魚生又腥又滑口🤮都唔明點解又貴又咁多人食到慢慢大個發現又幾好味喎 仲好低卡啱哂我又鍾意食又怕肥🤪..千両嘅價錢唔算低價不過唔係最cheap亦唔係最貴啦👌🏻呢個價錢呢個質素真係唔錯所以最近每次想食壽司 首選都係千両🥇分店又多 質素又穩定!.唯一唔好就係: 海膽同特選大吞拿魚腩去親都無貨😭😭好在個大吞拿魚腩都頂得吓癮仲有我至愛嘅海鮮蒸蛋真係啖啖鮮味!! 正!!🥰..
以前細個唔識欣賞壽司嘅鮮味

千両嘅價錢唔算低價
不過唔係最cheap亦唔係最貴啦👌🏻
呢個價錢呢個質素真係唔錯
所以最近每次想食壽司 首選都係千両🥇
分店又多 質素又穩定!
唯一唔好就係: 海膽同特選大吞拿魚腩去親都無貨😭😭
好在個大吞拿魚腩都頂得吓癮
仲有我至愛嘅海鮮蒸蛋
真係啖啖鮮味!! 正!!🥰
2018-12-02 610 瀏覽
美女朋友生日,相約在銅鑼灣這間千両共晋午餐。一來喜歡在百德新街地舖,地點方便,二來有舒適的卡座,聊天比較有私隱!餐牌精美,尤其吸引的是這張 <職人魂>的照片,焦點落在手握夀司的師傅雙手。我們點了兩個定食。万両定食~$108 (前菜、麵鼓湯、夀司定食)定食的命名很有趣,百両定食$82 、千両刺身丼定食$95、只相差廿多元,當然二話不説,選了身價高百倍的万両定食!前菜麵鼓湯,當中材料有大蝦,很鮮味!圖4是夀司定食的原貌,店員應我"走三文魚"的要求,換了玉子,見上圖。夀司定食~魚生很新鮮,還有我的至愛 - 牡丹蝦,其他如油甘魚等也很美味。鰻重定食 ~$128 (前菜、麵鼓湯、鰻魚飯)。鰻魚下舗滿蛋絲,賣相吸引。雖然醬酒略甜,但鰻魚肉質十分肥美!咖啡很香,不錯!餐牌強調及推崇"江户前"及"職人魂"。秉承"職人魂" 的千両職人......傳統精湛的"江戸前"手握夀司手藝。為增進 "為食通識"的搜尋發現: "職人"在日語是對擁有精湛技藝的手工藝者的稱呼,<職人魂> 指職人的專業精神和氣魄,代表精益求精,守護傳統。而"江戶前"主要含義有二,其一是指漁獲來自江戶前面的
美女朋友生日,相約在銅鑼灣這間千両共晋午餐。

我們點了兩個定食。

万両定食~$108 (前菜、麵鼓湯、夀司定食)

前菜

麵鼓湯,當中材料有大蝦,很鮮味!

鰻重定食 ~$128 (前菜、麵鼓湯、鰻魚飯)。

咖啡很香,不錯!

而"江戶前"主要含義有二,其一是指漁獲來自江戶前面的海域(東京灣),代表新鮮;其二是指經煮及醃過保鮮處理的壽司主料配上醋米飯,以手握製的壽司

在銅鑼灣區,以這個價錢,吃到這様認真製作的日式定食,整體性價比甚高!
午餐
  • 万両夀司定食
2018-10-31 526 瀏覽
有朋自遠方來來,當然想食好少少,奈何當天落大雨,曰最後只在地鐵站出門附近找到千兩,之前從未幫襯這,今次第一次,都抱有期望!炸雞飯普普通通啦,不過價錢唔貴,平時一個lunch set價都可以接受;鰻魚飯套餐,超級大條的鰻魚,朋友食得好滿足,雖然最後佢食完覺得甜左少少,但都係好食既;呢個蒸雞蛋真係好滑,又幾鮮甜,唔錯!有位朋友對海鮮過敏,就叫左一碗肥牛面比佢食,但佢本身係成都人,鐘意食勁辣口味,而日本醬油湯麵偏向甜甜的,所以佢食唔慣...不過睇相都知其實肥牛好靚(我好想食)。仲有壽司拼盆,都幾新鮮既,質素都算好!

呢個蒸雞蛋真係好滑,又幾鮮甜,唔錯!

仲有壽司拼盆,都幾新鮮既,質素都算好!
2018-10-18 461 瀏覽
星期五的晚餐同朋友happy firday下決定去千兩食個豐富的日本餐首先叫支男山大吟釀 300ml有個靚靚既幾比你揀 幾襯又易入口 味道唔算太濃之後叫碟牛油清酒煮蜆好多 蜆 又大隻又冇沙,好正又黎個海峙須味9點刺身盛HK$368有9種刺身好抵, 品質又要好好好新鮮之後再加各種壽司有中吞拿魚壽司, 牡丹蝦壽司, 油甘魚腩壽司日本特大帶子壽司山葵八爪魚軍艦, 松葉蟹蟹膏軍艦 , 香蔥吞拿魚腩軍艦同海膽軍艦樣樣都好新解, 果然一分錢一分貨, 雖然唔係最高級但比下一定有餘複頭仲有得炸黎食而炙燒秋刀魚燒得剛剛好不會過熟之後個甜品菠蘿雪葩焦糖芝士蛋糕伴雲呢拿特別要讚個蛋糕完全唔滯好好食
星期五的晚餐
同朋友happy firday下
決定去千兩食個豐富的日本餐

首先叫支男山大吟釀 300ml

有個靚靚既幾比你揀 幾襯
又易入口 味道唔算太濃

之後叫碟牛油清酒煮蜆
好多 蜆 又大隻又冇沙,好正

又黎個
海峙須味9點刺身

HK$368有9種刺身
好抵, 品質又要好好
好新鮮

之後再加各種壽司
山葵八爪魚軍艦, 松葉蟹蟹膏軍艦 , 香蔥吞拿魚腩軍艦
同海膽軍艦

樣樣都好新解, 果然一分錢一分貨, 雖然唔係最高級
但比下一定有餘

特別要讚個蛋糕完全唔滯
好好食
2018-09-28
2018-09-10 411 瀏覽
呢碗魚生飯隻牡丹蝦又多羔又新鮮,再拼合其他魚生,真係啖啖入口都好回味,另外還有一碗蝦頭湯及蕃茄沙律,之後重包埋一杯即磨咖啡,加一後都係$140.8,真係好抵食😋
2018-08-25
$140.8 (午餐)
2018-07-15 553 瀏覽
午餐定食次次都係叫同一款,刺身Don,因為好抵食. 一個set包埋嘢飲加埋service fee都係$140. 你睇吓個set有咩餸就知點解抵食. 佢啲咖啡出奇地好飲 好有日本咖啡嗰種獨特深煎風味. 只有Fashion Walk呢間包野飲,其他分店都要加$12. Sashimi Don有一片油金魚,2片三文魚,2片吞拿魚,三文魚子,蟹肉,兩隻大蝦,小帶子,甜蛋. set 有湯同salad. The lunch sets are extremely reasonable in price, I always get the same set, the Sashimi Don. It comes with a free drink. Only the fashion walk store the drink is free, all the other shops you have to pay extra $12 for the drink. Including service fee the set is $140, when you see the photo you will un
The lunch sets are extremely reasonable in price, I always get the same set, the Sashimi Don. It comes with a free drink. Only the fashion walk store the drink is free, all the other shops you have to pay extra $12 for the drink. Including service fee the set is $140, when you see the photo you will understand why it is great value!
2018-07-13 386 瀏覽
今日阿仔帶我去千両食午餐,好耐冇同阿仔撐枱腳😍我地叫左個千両特盛壽司拼盤,少量刺身同串燒豬和串燒牛舌,壽司上抬都好靚,食落都好味,串燒豬肉好多肉汁唔乾👍🏻環境都清靜幾舒服,多謝阿仔帶我黎食好野😍
早前有機會來到九龍塘的千両 到來體驗它們剛推出的職人魂 千両的壽司一向品質高而且價錢大眾化 這次的素材是產自港人好喜愛的築地巿場 新鮮度就更有保證! 所以真是好期待喔! 這次推出的是「築地特撰 職人の鮨」 可以完全地展現出魚生鮮之美! 千両「職人の鮨」系列以嶄新手法重新演繹珍貴食材 以十一貫「職人の鮨」演活經過精挑細選的應時築地魚鮮 先給大家一次過看看今次我所品嚐的壽司吧! 活動中我們還可以邊品嚐邊即場看到各大師傅的刀工和食材之新鮮程度! 坐下後每人就有一客三款前菜! 個人最喜歡牛蒡、好味又健康! 很快地師傅就在我們面前預備第一道菜 是鯛魚 壽司來的, 高級的材料再加上一刀入魂 充份體驗出「職人の鮨」的奧秘! 千兩認為食材是料理之本,千両 食材是料理之本 「職人の鮨」 的煉 成,由 成,由 頂 級食 材開始: 不時不採的 時不採的 漁師 ,將 日本水域最優質的海產 帶到岸上 漁獲由築地仲卸慧眼識別, 一刀入魂! 只見師傅很快而又熟練地把魚肉厚薄適中的切出來, 再手握飯團, 把魚片放在上面, 很快就放在各位食客面前 實在是集視覺和味覺的頂級享受! 鯛魚壽司($22

早前有機會來到九龍塘的千両
到來體驗它們剛推出的職人魂
千両的壽司一向品質高而且價錢大眾化
這次的素材是產自港人好喜愛的築地巿場
新鮮度就更有保證!
所以真是好期待喔!

這次推出的是「築地特撰 職人の鮨」
可以完全地展現出魚生鮮之美!

千両「職人の鮨」系列以嶄新手法重新演繹珍貴食材
以十一貫「職人の鮨」演活經過精挑細選的應時築地魚鮮

先給大家一次過看看今次我所品嚐的壽司吧!

坐下後每人就有一客三款前菜! 個人最喜歡牛蒡、好味又健康!

很快地師傅就在我們面前預備第一道菜
是鯛魚 壽司來的, 高級的材料再加上一刀入魂
充份體驗出「職人の鮨」的奧秘!

千兩認為食材是料理之本,千両 食材是料理之本
「職人の鮨」 的煉 成,由 成,由 頂 級食 材開始:
漁獲由築地仲卸慧眼識別, 一刀入魂!

只見師傅很快而又熟練地把魚肉厚薄適中的切出來,
再手握飯團, 把魚片放在上面, 很快就放在各位食客面前
實在是集視覺和味覺的頂級享受!

鯛魚壽司($22/)

這款魚肉油份相對較少, 入口很清香且獨特, 魚肉肉質結實, 而且一點都不腥, 感覺輕盈但充滿魚香味道!

池魚壽司($28/)

池魚盛產於東京灣至九州一帶,每年六至八月當造,肉質爽口帶脂香!

可以看到池魚魚內上有多達十幾刀切割, 這可以令到食客有多重味覺上享受!
魚肉同樣結實, 味道清淡但又不腥, 帶有魚油豐潤口感~
吃時可以以薑完美配合, 味道更高層次~

帶子壽司($46/)
由初夏至秋末當造的帶子,北海道、青森和岩手縣均有出產,其中以北海道產的最為優質!

千両採用頂級北海道帶子, 肉質輕厚實亦不失爽脆! 味道有少少甜味
鮮甜的元貝香和甜直達喉嚨, 每一口都令齒頰留香! 不能不吃!

活赤貝壽司($46/2)

活赤貝是一味二吃! 產自 東京灣的活赤貝色澤亮麗,是江戶前壽司的傳統食材
肉質很厚實、放進咀裡立即感到它的爽脆和彈性度
真的不能與坊間相比!!
每一口都鮮甜到化不開, 每一口都為味蕾帶來最完美的感受!
另一款師傅則用上 貝肉及裙邊分開製成握壽司及軍艦
一次試勻二款不同的口感, 平分春色!

鯖魚 壽司 ($ 38/ 件)

鯖魚多為日本食店所選用, 而這裡則用產量較少的真鯖
入口香甜軟滑, 亦全然沒有腥味!
使食客們可以試到鯖魚最原始的味道
再配上又軟又秥稠的日本白飯, 更為完美~

穴子壽司($28/)

穴子為野生海鰻,又名星鰻,盛產於春夏之交至盛夏的宮城、長崎等地,肉質較白鰻更細嫩綿軟,其油脂度適中,做成壽司最為適合

千両用上日式味醂、醬油及清酒慢火煮至軟身,再據紋理斜切成片,嶄新切法成就入口即溶的極致味覺享受,鰻魚沾上甜甜的燒汁,更加惹味可口,再加上它的質素高,每一口都食到鰻魚鮮而不腥的味道,可口非常!

特上吞拿魚壽司($28/)

吞拿魚大家都不會陌生! 但這裡做法卻不平凡!
用上吞拿魚背的赤身,配搭綿滑細緻的吞拿魚蓉,吞拿魚的肥美再配上吞拿魚蓉的細滑,
每一口都食出層次, 再加上魚肉肥美, 豐富的魚油帶來味覺的刺激
再加上二者都營養價值豐富,含多種維他命及豐富蛋白質
實在不能錯過!

大吞拿魚腩海膽壽司($68/件)
中吞拿魚腩海膽壽司($58/件)

大家都很喜歡的吞拿魚腩亦即拖羅
主要分為大拖羅及中拖羅,大拖羅即由魚頸至魚身中間位置
是整條魚最肥美的部分,肉質油潤、肥美無筋,為最矜貴奢華的魚類選擇之一

而中拖羅則屬魚腩中部至尾位,豐腴的粉紅吞拿魚身,搭配新鮮味甘的頂級海膽
魚生肥美多油, 每一口咀嚼都有豐盈魚油在咀裡
再加上口感濃郁豐富的海胆, 令人有超幸福的感覺~

日本直送海膽壽司($56/)

味道濃郁的海膽,口感綿滑細膩,
每一口都充滿海洋的味道, 鮮味和甜味二合為一,
入口即溶,是由日本直送才有此高質素的味道!

師傅並將每片珍貴的海膽放於壽司飯之上
去掉紫菜後口感如天堂般柔潤,帶給毫無雜質的美好享受!

千両特製厚燒甜蛋($14/)

去過築地巿場的你, 相信都不會錯過那裡的甜疍!
千両以木魚餚成的濃郁湯底,混合糖及醬油加進蛋漿
再細緻烹調的千両特製厚燒甜蛋,入口鬆軟細滑,豐美馥郁
其悠長的香韻正好為一頓豐富的壽司饗宴畫下完美句號~

甜疍入味清新,疍味濃郁清香, 入口甜而不膩, 再加上雞疍營養滿滿,
相信大人小朋友都喜歡吃!

最後來一口又清香又甜蜜的日本蜜瓜,完美地為這幸福美滿的一餐劃上句號~

大家可於2018年6月7日起至7月底於千両全線分店就食到「築地特撰 職人の鮨」了!

千両
九龍塘達之路80號又一城L1樓L1-19A號舖

2018-06-15
1 分鐘 (堂食)
2018-06-05 881 瀏覽
由於上個星期日是母親節,所以我和爸爸媽媽去鋼羅灣的百德新街的千兩吃日本菜,我們叫了.天婦羅,拉麵.天婦羅好美味,環境好優美,服務員的態度的很快.我們的乘坐的座位向窗口.
2018-05-13
  • 天婦羅
2018-04-14 596 瀏覽
星期六朝頭早,陪阿仔剪完頭髮,一心拉佢去世貿食韓國嘢,衰仔經過千兩壽司,壽司病又發作,11點半開舖就入咗去食。孖仔揀咗啲午餐定食A,有沙律,牛肉烏冬,柞樹餅,同埋幾件炙燒壽司,仲有餐飲,百幾蚊一個餐,喺銅鑼灣來講真係唔算貴,當然媽媽梗係覺得去日本餐廳食壽司更加好啦,要平嘅就返去食元氣,不過千兩嘅水準又真係唔錯嘅。至於平少好少去千兩嘅媽媽,即係我,就決定散叫壽司,睇咗佢直送築地嘅選擇,選擇咗白身魚三件,仲有平時我喜愛嘅灸燒選擇加軍艦卷,當然唔少得佢嘅甜煮蛋。整體上菜速度好快,店員亦都殷勤有禮,海膽壽司好味,辣味三文魚,特大赤海蝦,呢啲都係穩陣之選,始終係連鎖壽司店,有啲食物質素係麻麻哋,不過我明白嘅,一分錢一分貨,呢個午餐食咗$470,唔平㗎,阿仔高興冇計啦!
星期六朝頭早,陪阿仔剪完頭髮,一心拉佢去世貿食韓國嘢,衰仔經過千兩壽司壽司病又發作,11點半開舖就入咗去食。

2018-04-09 385 瀏覽
今午再次和同事幫襯千両!午市set確實係非常抵食壽司拼盤9件!呢個set有一個濃蝦湯,沙律和9件壽司,牡丹蝦,油甘魚,鱆紅魚都好新鮮!仲有一杯凍果菜!108價錢算ok!呢set真係超值!壽司拼盤5件!有沙津,壽司5件,天婦羅蝦2隻,仲有一個熱烏冬,一杯熱咖啡!都只係78元!勁抵!最重要係天婦羅蝦係即炸,不是番炸,壽司上的刺身算新鮮,當然晚間的刺身一定更勝一籌!不過以78元的價錢,在銅鑼灣一定找不到這樣的質素!咖啡也很不錯!
今午再次和同事幫襯千両!午市set確實係非常抵食

咖啡也很不錯!

2018-04-09
2018-03-29 259 瀏覽
今天和3個同事去千両食lunch! 其實這裏早已成為我的飯堂!在銅鑼灣區幾間千両之中,我偏愛Fashion Walk這一間。因為環境清静,店員友善,服務態度又好!食物質素當然有番咁上下先可以成為我的飯堂。Set lunch價錢由75元至百多元!今天我揀選了魚生飯定食128元,有蝦湯,沙津,荔枝果茶,魚生飯內有2隻好大的牡丹蝦,好彈牙又鮮甜,三文魚子好大粒,還有吞拿魚,油甘魚,玉子,蟹肉,帶子粒等,全部都好新鮮!每次我都叫店員換走三文魚,因為我喜愛吃,她們都好樂意換其他魚生給我!每一次去完千両,都令我好開心,好滿足!其他同事都讚不绝口!
每一次去完千両,都令我好開心,好滿足!其他同事都讚不绝口!

2018-03-29
10 分鐘 (堂食)
2018-02-16 447 瀏覽
新年前實在食得太多團年飯,同家人、公司、朋友聚舊。另外亦都預算到年初一至四會不停咁相聚、相聚 大拆一餐,所以今日呢個lunch,要停一停,呌一呌,一定要揀個清啲嘅黎享受,於是揀咗千襾! 叫咗個$108嘅set lunch,有壽司拼盤,麵豉湯同埋咖啡。嘩,係一碟好新鮮嘅壽司呀,好美味!真係好好嘅一個年三十lunch。 首先要讚下佢嘅鰻魚同三文魚, 你絕對感覺得到碳燒味,使得魚生質感更厚重, 肉質好嫩好新鮮,鰻魚汁既鮮甜又好味; 吞拿魚嘅做法好得意,係有輕輕嘅辣椒放上去,令到魚生味更突出;吞拿魚係鮮甜口感 ,牡丹蝦大件又juicy ;紫菜小卷分別係蟹柳同埋帶子,小小的細卷一d都唔馬虎,放上小小黑魚子,貴氣多了;麵豉湯香濃之餘唔太鹹,裏面仲放咗好多粒日本菇! 好有心思!

2018-02-12 337 瀏覽
今日去維園行花市之前,當然要食飽先入去行啦。食飽先有力氣同人逼 😋突然好想食壽司,係維園附近見到有千両。就入去喇!唔洗等,就可以入去食!lunch 都見有lunch set食價錢中規中矩。但都係想叫自己鐘意既壽司。所以最後都無叫到luch set 食。😁😁先來三客 火炙三文魚 🍣佢上面仲有d白蘿白蓉同飛魚子 調下味。一齊食都幾襯。但就要點多少少豉油落啲蘿白蓉,先有味。叫左個特大帶子 $22件。真係幾大。食落好鮮味!😉幾正!三文魚望落就唔夠靚喇,好瘦咁。好彩食落都夠鮮 。一件都要$9,佢三文魚腩都只係$11,就試下先!哇!三文魚腩好夠肥美,好靚!食落果然鮮甜😍夠哂正!好味到要叫多一輪 😂第二碟都keep到水準!又係好肥美!😍咁叫三文魚腩好似抵食d喇!🙂
今日去維園行花市之前,當然要食飽先入去行啦。
食飽先有力氣同人逼 😋
突然好想食壽司,係維園附近見到有千両。
就入去喇!唔洗等,就可以入去食!

lunch 都見有lunch set食

價錢中規中矩。但都係想叫自己鐘意既壽司
所以最後都無叫到luch set 食。
😁😁

先來三客 火炙三文魚 🍣
佢上面仲有d白蘿白蓉同飛魚子 調下味。
一齊食都幾襯。但就要點多少少豉油落啲蘿白蓉,先有味。

叫左個特大帶子 $22件。
真係幾大。食落好鮮味!😉幾正!

三文魚望落就唔夠靚喇,好瘦咁。

哇!三文魚腩好夠肥美,好靚!食落果然鮮甜😍
夠哂正!
好味到要叫多一輪 😂

第二碟都keep到水準!又係好肥美!😍
咁叫三文魚腩好似抵食d喇!🙂
2018-02-11 254 瀏覽
作為鍾意食日本嘢嘅港女 除咗成日會試特色小店之外 其實都幾常幫襯啲連鎖壽司餐廳😂 貪佢無伏 有一定嘅質素保證尋日係維園年宵第一日開張 成個銅鑼灣都好多人啊😂😂 為咗避開人流我哋去咗百德新街嗰間千両食個快嘅話就話食個快 但係原來都幾多人排😮 排咗10分鐘到啦 入到去唔知點解聽到周圍好多普通話 乜原來依家啲大陸同胞鍾意食千両咩😑又嚟偷懶一張圖post晒嘅時候 叫咗三文魚腩 八爪魚 香辣三文魚 牛油燒帶子 蟹子軍艦 甜蛋壽司 燒左口魚🙊 八爪魚講真麻麻哋 咬唔開🤯 但係其他都好正常 其實我幾鍾意千両個甜蛋 幾甜又唔鞋 好怕嗰啲淺黃色然後好乾身嘅甜蛋🤧 個燒帶子都好香牛油味 唔錯唔錯另外又叫咗個炸鰻魚卷 都OK 口感幾特別因為紫菜會炸到有啲脆😮 壽司其實係熱 但係撈埋啲蟹子又中和返啲 只不過如果鍾意壽司飯係粒粒分明嘅朋友就要留意啦❗️ 炸過會熱 所以啲飯就可能同你平時食嗰啲有少少唔一樣 最後埋單好似250幾 總結嚟講都係一貫千両水準啦😂 唔會唔推介👌🏻

2018-02-10
10 分鐘 (堂食)