招聘中
薪金面議
13天前
$16,000-$19,000
月薪
餐廳: 千両 (名店坊)
資訊:

2022-06-21 203 瀏覽
每次去CWB都只去希慎+時代廣場分店,突醒起名店坊,决去試一試!環境座位有點焗促,幸好壽司刺身好味好新鲜,大致上也滿意。只是有2件魚壽司带有筋,刀工影響口感,已即向侍應生反映,還辨稱是魚皮!難道我不懂分别?整件魚也吞吃不下,她也見到。大集團應正視客人意見(好或壞),知千両客務或公關對客人意見不聞不理看不見聽不到,即使打電話或社交平台留言!希望有改善。

2022-06-18
5 分鐘 (堂食)
千両全新嘅日本伊勢海老餐目真係好正😍食完呢餐超滿足 好似返咗日本咁🇯🇵🫣日本伊势海老二食🦞伊勢海老刺身+伊勢海老湯伊勢海老=龍蝦 首先會食咗龍蝦刺身先🤤其實我係第一次食😳肉質透明 鮮味十足 口感有彈性😆點少少豉油更加可以帶出佢嘅鮮味🥰而且份量好足👍🏻食完之後店員就會拎個龍蝦頭去做伊勢海老湯🥘呢個真係不得了🫶🏻感覺係濃縮咗一隻龍蝦嘅精華平時食鍋食麵都唔會飲湯 呢個係的唔小心索到一啖之後 忍唔住飲晒成鍋😂真心覺得唔飲係浪費晒!超好味又唔會過咸 原汁原味嘅鮮甜🤤入邊仲有帶子、豆腐、蔬菜、葛絲 超豐富❤️日本伊勢海老黃金燒一上枱以為係芝士燒龍蝦🤭原來黃色嘅地方係雞蛋😳食落係另一種風味🍳龍蝦肉厚鮮甜 口感軟腍幼嫩 唔會燒到又鞋又老👏🏻千両職人壽司拼盤超鍾意食嗰兩件吞拿魚腩蓉嘅壽司🥹油香爆發極上刺身拼盤(2人前)呢盤嘅刺身款款都係厚切鮮甜🤤💕尤其是大拖羅🤭入口即溶😍超超滿足 喺日本黑門市場嘅味道👏🏻❤️赘沢壽司卷呢款都係超推薦!上面有粒粒飽滿嘅魚子、馬糞海膽(100分🥹)、松葉蟹肉🦀中間有吞拿魚腩蓉 下面6件壽司小卷包住牛油果🥑口感豐富 超級滿足🥰軟殼蟹牛油果沙律伴日向夏沙律汁超級清新嘅沙律🥗佢嗰隻醬
千両全新嘅日本伊勢海老餐目真係好正😍

呢個真係不得了🫶🏻感覺係濃縮咗一隻龍蝦嘅精華

日本伊勢海老黃金燒

千両職人壽司拼盤
超鍾意食嗰兩件吞拿魚腩蓉嘅壽司🥹油香爆發

極上刺身拼盤(2人前)

赘沢壽司

軟殼蟹牛油果沙律伴日向夏沙律汁
超級清新嘅沙律🥗佢嗰隻醬汁好好味 酸甜開胃完全唔膩 入邊有好多柑橘粒果肉😍
軟殼蟹超飽肉 又多蟹膏😍有兩大隻 切四件 炸粉好薄 啖啖都好滋味👍🏻

白蝦唐揚
口感類似台灣嘅酥炸溪蝦 但唔會有油溢感😆

雙色雪糕糯米卷
佢哋嘅豆腐同黑芝麻雪糕都超好食😋唔會好甜 又濃香🤤不過糯米皮要放耐少少先會軟糯 即刻食會比較韌😳
2022-04-18 182 瀏覽
路過又想食壽司🍣,見到千両有假日定食就入去試吓啦。- 特上豐州魚鮮壽司定食,賣相好吸引。望住sushi bar 師傅親自處理,望到都垂涎三尺🤤食落果然不失所望,刺身新鮮,壽司飯酸度適中。唔覺唔覺食曬!平時都冇食咁多飯。- 特上豐州魚鮮刺身定食,sashimi 新鮮大蝦🍤,磯燒鮑魚,tuna等等…….仲有一碗魚子蛋絲日本米飯。大滿足!- 今次人均消費大約$200都算合理!希望呢類假日定食keep住有,間唔中換下款比大眾有新鮮感。👍🏻
路過又想食壽司🍣,見到千両有假日定食就入去試吓啦。
2022-04-17
5 分鐘 (堂食)
2022-01-11 629 瀏覽
好耐冇黎千両,今日又黎大刷一餐先返工,反正晚市冇堂食。午市餐目有十款,價錢由$95至$138不等,另加一。收費算好經濟喎。一人叫左一個餐,另外再加散叫。万両定食 $118 另加一万両定食有十件壽司。下面左起分別有:京蔥沙律炙燒甜蝦:鮮甜爽口炙燒蝦刺身加埋好多脆口京蔥再配埋少少沙律醬,夠特別,味道好又有多重口感炙燒三文魚魚籽蟹柳水菜卷兩件:炙燒三文魚魚生片上面加左少少三文魚籽,下面係包住一少件蟹柳同新鮮水菜,食落爽脆中帶點魚籽鹹香甜蝦蟹膏青瓜片軍艦:蟹膏好鮮又滑溜京蔥吞拿魚腩軍艦上面左起係赤身,油甘魚,三文魚,薑蓉墨魚,同鰻魚。鰻魚凍左冇咁好食,其他就正常啦,飯量適中,唔多唔少,魚生size都正常,呢個價錢唔算貴。跟餐沙律係新鮮沙律菜加車厘茄同粟米粒,再加少少胡麻醬。跟餐麵豉湯除左豆腐粒同海帶,仲有少見嘅菇仔。味道濃淡適中,唔會太鹹。熱辣辣上枱,冬天飲最啱。鰻重定食 $138 另加一鰻重用個日式有蓋飯盒放好。鰻魚超大條,抵食喎。鰻魚肉質肥美,有好多肉食,熱辣辣,鰻魚汁夠多,只係略嫌唔夠彈牙。原來飯量唔係好多,唔怕太飽。除左跟餐沙律同麵豉湯,伴飯仲有蘿蔔同櫻花漬物,同埋凍豆,後者有d奇怪。
好耐冇黎千両,今日又黎大刷一餐先返工,反正晚市冇堂食。

万両定食 $118 另加一

万両定食

万両定食有十件壽司。下面左起分別有:

甜蝦蟹膏青瓜片軍艦:蟹膏好鮮又滑溜
京蔥吞拿魚腩軍艦
跟餐麵豉湯,沙律

跟餐沙律係新鮮沙律菜加車厘茄同粟米粒,再加少少胡麻醬。

鰻重定食 $138 另加一

鰻重定食

另外叫左職人壽司,今日好多款壽司都冇貨。

炙燒地金目鯛 $42一貫 另加一

炙燒地金目鯛

餐牌寫明日本產,賣相不俗,灑上菊花瓣。每貫壽司有兩片魚生,頗薄身,味道可以,有魚鮮味。
炙燒地金目鯛

炙燒真鱈白子 $38一貫 另加一

炙燒真鱈白子

真鱈白子即係鱈魚精囊,份量幾多,質感好滑溜同厚身,有少少暖,食落似肝臟,上面加左少少蔥花同酸甜啫喱調味。味道方面,個人唔係太鍾意。試過就算。

一如既往,主餐牌有好多野食揀,有刺身,多款壽司,軍艦,卷物,手卷,拼盤,前菜,一品料理,燒物,炸物,煮物,汁物,串燒,同甜品

帶子冰菜沙律伴黑松露汁 $78 另加一

帶子冰菜沙律伴黑松露汁

上次食過呢個沙律唔錯,今次要encore。帶子四片,薄切不過都鮮甜,上面放好唔少蟹籽。個黑松露汁簡直係畫龍點睛,帶子配黑松露汁好好味。沙律菜主要係冰菜同生菜,我平時好少食冰菜,好新鮮又脆,另外仲有車厘茄,味道唔錯,不過下底太多黑松露汁。

軟殼蟹生春卷伴日向夏沙律汁 $88 另加一

軟殼蟹生春卷伴日向夏沙律汁

呢個軟殼蟹生春卷伴日向夏沙律汁我想試好耐。軟殼蟹生春卷一客6件,薄薄卷皮包住好脆口嘅炸軟殼蟹,生菜片,青瓜絲同少少牛油果,上面加左三文魚籽。伴碟有日向夏沙律汁,味道甜甜酸酸而有粒粒脆脆果粒咬吓。食落又薄又脆又新鮮,有多重口感。

鵝肝壽司

鵝肝煎得脆皮,而入面就滑溜,上面加左少少黑醋同蔥花,味道口感都唔錯。
串燒牛舌

串燒牛舌 $32 另加一

串燒牛舌一客3片,都幾厚身,食落都彈牙,係鹹左少少。伴碟有一塊檸檬。
燒羊架配柚子胡椒

燒羊架配柚子胡椒 $68 另加一

呢度既羊架唔係好大件,雖然燒到熟哂,不過都算嫩口,香草都重手。餐牌寫明係紐西蘭。伴碟有柚子胡椒同檸檬一片。

雙色雪糕糯米卷伴日本產士多啤梨 $45 另加一

雙色雪糕糯米卷伴日本產士多啤梨

呢款雙色雪糕糯米卷伴日本產士多啤梨係期間限定!雙色雪糕係士多啤梨同雲呢拿味,我嚴重懷疑係哈根大師出品,好食呀!雙色雪糕用好薄同煙韌嘅糯米卷包住,連層皮都好食過人。伴碟有一粒日本士多啤梨切半,都唔細粒又算甜,食得出係日本貨色。呢個甜品抵食。

食完大大滿足,果然食物質素有保證,午餐特別抵食。食咁多野都係一個鐘頭搞掂,上菜時間合理。疫情期間平日午市期間都有好多位剩,下次又可以再黎。
2022-01-11
串燒牛舌
雙色雪糕糯米卷伴日本產士多啤梨
2022-01-02 197 瀏覽
*💭千兩中午時段銅鑼灣的千兩一向都是大排長龍😵‍💫幸好最近登記了成為千兩會員,所以可以提早在app取票,一到達就能入座🥰點了個午市刺身套餐,在等待時看到廚房出菜位置擺放了不少刺身盤,但放了好一陣子都沒人出菜/處理🙈刺身套餐有6款刺身,都挺厚切😍但吞拿魚和甜蝦有點不太新鮮,甜蝦更是偏腥🥲這個價錢來說有點失望🙈另外還單點了一個千兩手卷,海膽質素亦不太理想,不夠鮮甜而且帶點腥味😵‍💫
💭千兩

2021-10-25 514 瀏覽
@senryohongkong 𝙣𝙚𝙫𝙚𝙧 𝙙𝙞𝙨𝙖𝙥𝙥𝙤𝙞𝙣𝙩 𝙢𝙚! 𝙩𝙝𝙚 𝙦𝙪𝙖𝙡𝙞𝙩𝙮 𝙤𝙛 𝙛𝙤𝙤𝙙 𝙞𝙨 𝙚𝙭𝙘𝙚𝙡𝙡𝙚𝙣𝙩 𝙚𝙨𝙥𝙚𝙘𝙞𝙖𝙡𝙡𝙮 𝙩𝙝𝙚 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞 𝙖𝙣𝙙 𝙨𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞 𝙖𝙧𝙚 𝙨𝙤 𝙛𝙧𝙚𝙨𝙝 𝙖𝙣𝙙 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙮! 𝙝𝙞𝙜𝙝𝙡𝙞𝙜𝙝𝙩𝙨 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙚 𝙛𝙖𝙡𝙡 𝙖𝙣𝙙 𝙬𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧 𝙢𝙚𝙣𝙪 𝙞𝙣𝙘𝙡𝙪𝙙𝙚𝙨: 𝙡𝙞𝙫𝙚 𝙨𝙪𝙧𝙛 𝙘𝙡𝙖𝙢 𝙨𝙖𝙨𝙝𝙞𝙢𝙞, 𝙨𝙚𝙖𝙧𝙚𝙙 𝙧𝙞𝙜𝙝𝙩-𝙚𝙮𝙚𝙙 𝙛𝙡𝙤𝙪𝙣𝙙𝙚𝙧 𝙨𝙪𝙨𝙝𝙞, 𝙝𝙤𝙠𝙠𝙖𝙞𝙙𝙤 𝙤𝙮𝙨𝙩𝙚𝙧 𝙖𝙣𝙙 𝙗𝙧𝙖𝙞𝙨𝙚𝙙 𝙠𝙞𝙣𝙠𝙞😋.最近千両出咗全新秋冬系列套餐,有多款依加當造嘅刺身同食物,點少得喺秋天特別肥美嘅秋刀魚,炙燒至半熟配上壽司飯大大舊好滿足!北海道生蠔漲卜卜海水味重,食落爽口鮮甜,做前菜好合適~ 另外活北寄貝比起一般嘅北寄具更爽口鮮甜,用紫菜卷上青瓜絲又別有一番風味!鮫鰈刺身肉質彈牙,配上柚子醋幾清新;而炙燒鮫鰈油脂豐腴,味道一重一輕各有千秋,我就鐘意大大啖魚油食落肚夠哂邪惡🤤 熱食方面石狩鍋同汁煮喜知次都好出色,喜知次本身魚油豐盈、魚肉爽滑又帶啲海水鹹味,用上日式甜醬汁煮好
最近千両出咗全新秋冬系列套餐,有多款依加當造嘅刺身同食物,點少得喺秋天特別肥美嘅秋刀魚,炙燒至半熟配上壽司飯大大舊好滿足!北海道生蠔漲卜卜海水味重,食落爽口鮮甜,做前菜好合適~ 另外活北寄貝比起一般嘅北寄具更爽口鮮甜,用紫菜卷上青瓜絲又別有一番風味!鮫鰈刺身肉質彈牙,配上柚子醋幾清新;而炙燒鮫鰈油脂豐腴,味道一重一輕各有千秋,我就鐘意大大啖魚油食落肚夠哂邪惡🤤 熱食方面石狩鍋同汁煮喜知次都好出色,喜知次本身魚油豐盈、魚肉爽滑又帶啲海水鹹味,用上日式甜醬汁煮好入味,送飯一流!最尾甜品有紅薯卷多同焦糖奶凍,完全要捧住個肚走添,呢個系到做到去11月5號咋,快啲去試啦!
北海道時令生蠔
炙燒鮫鰈壽司
石狩鍋
忌廉帆立貝薯餅配明太子醬
北海道時令生蠔
炙燒鮫鰈壽司
2021-10-18 418 瀏覽
為配合冬天嘅來臨,千両又有新Menu。今次Seasonal Menu就係「北海道冬之餐目」!1️⃣北海道時令生蠔(弁天) - 大過一隻手掌,超級新鮮,creamy口感,有海水味2️⃣鮫鰈刺身薄切 - 有口感,博切配孫汁令到件事好開胃3️⃣活北寄貝刺身 - 新鮮嘅北寄貝真係非常好食,值得一讚係佢哋用北寄貝加青瓜加紫菜包成卷裝,非常適合唔食得澱粉質嘅我🥰4️⃣活北寄貝壽司及裙邊軍艦 - 非常新鮮嘅北寄貝真係值得食完再食5️⃣炙燒鮫鰈壽司 - 燒咗之後嘅鮫鰈充滿油香,比刺身出色6️⃣炙燒秋刀魚壽司 - 秋天係秋刀魚嘅季節,亦係我非常之鍾意嘅魚之一7️⃣石狩鍋 - 有三文魚,蝦,帶子,冬菇,豆腐,粟米,菜。個湯我哋飲晒😋8️⃣汁煮喜知次 - 原條上,汁煮非常好味,好想叫碗飯嚟送9️⃣忌廉帆立貝薯餅配明太子醬 - 炸得好鬆脆,薯蓉好滑🔟十勝粉紅薯卷蛋 - 淡淡的卷蛋配紅豆非常好味1️⃣1️⃣花畑牧場焦糖奶凍 - 配搭好有日式風味,拉動質地做得好dense,好有cheesecake口感,減肥中嘅老公食到停唔到口今次必食推介有蠔,北寄貝,秋刀魚,燒鮫鰈,喜知次 😋🥰

2️⃣鮫鰈刺身薄切 - 有口感,博切配孫汁令到件事好開胃
5️⃣炙燒鮫鰈壽司 - 燒咗之後嘅鮫鰈充滿油香,比刺身出色
8️⃣汁煮喜知次 - 原條上,汁煮非常好味,好想叫碗飯嚟送
9️⃣忌廉帆立貝薯餅配明太子醬 - 炸得好鬆脆,薯蓉好滑
🔟十勝粉紅薯卷蛋 - 淡淡的卷蛋配紅豆非常好味

今次必食推介有蠔,北寄貝,秋刀魚,燒鮫鰈,喜知次 😋🥰
2021-10-16
2021-10-17 231 瀏覽
「秋冬餐目」 - 北海道季節限定上次食過「夏之餐目」的馬糞海膽後,完全感受到夏天時令魚生的美味;今次則介紹季節限定的「秋冬餐目」,利用多款北海道時令的魚生海鮮,炮製秋冬風味、地道正宗的日本料理。北海道時令生蠔 - 弁天大大隻北海道生蠔,海水味夠,啖啖肉。活北寄貝刺身新鮮鮮甜的原隻的活北寄貝刺身。縞鰺刺身薄切屬於深海的池魚皇,肉質非常爽滑,幼嫩鮮美。活北寄貝壽司及裙邊軍艦深海池魚壽司炙燒秋刀魚壽司活北寄貝和池魚的製成的壽司也相當有水準。另外當然要提提秋冬必食的秋刀魚,因為是當做的季節,輕輕炙燒後魚油溢出,魚肉結實飽滿。汁煮喜知次然後是海中的紅寶石喜知次,屬於北海道的特產,採用汁煮的方法,當中的魚肉仍然滑嫩,沒有鬆散。石狩鍋這是一款北海道的地道料理,以味噌作為湯底加上三文魚為主要食材,加上多款蔬菜、豆腐,暖笠笠的火鍋。忌廉帆立貝薯餅配明太子醬小食有忌廉帆立貝薯餅,配上明太子醬。十勝粉紅薯卷蛋日本的十勝紅豆加上蛋香味濃的卷蛋。花畑牧場焦糖奶凍最後更加有日本北海道專做焦糖甜品的花畑牧場的焦糖奶凍。
「秋冬餐目」 - 北海道季節限定

北海道時令生蠔 - 弁天
大大隻北海道生蠔,海水味夠,啖啖肉。

新鮮鮮甜的原隻的活北寄貝刺身

縞鰺刺身薄切
屬於深海的池魚皇,肉質非常爽滑,幼嫩鮮美。

活北寄貝壽司及裙邊軍艦
深海池魚壽司
炙燒秋刀魚壽司
活北寄貝和池魚的製成的壽司也相當有水準。

石狩鍋

忌廉帆立貝薯餅配明太子醬
小食有忌廉帆立貝薯餅,配上明太子醬。

十勝粉紅薯卷蛋
日本的十勝紅豆加上蛋香味濃的卷蛋。

花畑牧場焦糖奶凍
最後更加有日本北海道專做焦糖甜品的花畑牧場的焦糖奶凍。
2021-10-13 220 瀏覽
🔸偶爾想普普通通食個日本菜,千兩還是不錯的選擇。今日放咗工之後就過咗去銅鑼灣百德新街嘅千兩壽司🔸咁啱今日又唔需要等位,一入去就有位啦🔸他們的質量比較穩定,食材也相對新鮮🔸今次嘗試了不少串燒和煮物,味道也非常不錯🔸呢一個鮑魚都非常新鮮,亦都煮得非常入味🔸壽司方面能夠維持一貫的水準,不過價錢算不上是便宜🔸令我覺蕃茄沙律都好清新,醬汁配起上嚟都好夾🔸兩個人可以食到咁多嘢我都覺得好犀利🔸另外值得一提就係佢哋經常會有特別Menu,用時令食材為主題🔸總括嚟講我唔可以話佢哋係好抵食,不過我覺得質量都算對得起價錢。有時想簡單食個飯都可以食千兩啦,因為佢分店比較多都不妨一試😉
🔸咁啱今日又唔需要等位,一入去就有位啦

🔸他們的質量比較穩定,食材也相對新鮮

🔸今次嘗試了不少串燒和煮物,味道也非常不錯
🔸呢一個鮑魚都非常新鮮,亦都煮得非常入味

🔸壽司方面能夠維持一貫的水準,不過價錢算不上是便宜
🔸令我覺蕃茄沙律都好清新,醬汁配起上嚟都好夾

🔸兩個人可以食到咁多嘢我都覺得好犀利

十一長假期第二晚出街揾食,銅鑼灣周圍都係人,無可奈何之下去左呢間名店坊嘅千両,因為最快有位。好彩可以用App攞飛,差唔多到先黎。餐牌好多野食揀,有刺身,多款壽司,軍艦,卷物,手卷,壽司拼盤,前菜,輕食,一品料理,燒物,炸物,煮物,汁物,串燒,海鮮丼同甜品。見到呢個當店限定既職人特選晚膳,$488另加一,馬上決定試試。職人特選晚膳包前菜,刺身,職人壽司5點,熱食,湯,同甜品。前菜係兩塊凍八爪魚片配少少秋葵同海藻,加左醋,味道好清新酸咪咪。八爪魚整得完全唔韌,唔錯。刺身賣相唔錯。有油甘魚同血鯛各2片,血鯛上面加左少少三文魚籽,同1舊火炙拖羅。刺身質素可以,不過拖羅有啲韌,麻麻哋。職人壽司5點係(左起)平目配鱈魚肝醬,紋甲墨魚配烏魚子,炙燒特大珍寶帶子,馬糞海膽配慢煮龍蝦,大吞拿魚腩配馬糞海膽。平目配鱈魚肝醬寫明日本直送,雖然食材好似幾特別,味道其實唔多突出,冇乜特別。紋甲墨魚配烏魚子既紋甲墨魚好特別,好爽口而質感好特別,可惜味道唔夠鮮。烏魚子就太少,味道唔出。炙燒特大珍寶帶子寫明北海道產,另上一塊紫菜俾你包住食。帶子果然好厚身,食落啖啖肉,略嫌味道冇乜特別,如果可以加啲黑松露仲正。馬糞海膽

職人特選晚膳包前菜,刺身,職人壽司5點,熱食,湯,同甜品

前菜

刺身

職人壽司5點

平目配鱈魚肝醬寫明日本直送,雖然食材好似幾特別,味道其實唔多突出,冇乜特別。紋甲墨魚配烏魚子既紋甲墨魚好特別,好爽口而質感好特別,可惜味道唔夠鮮。烏魚子就太少,味道唔出。炙燒特大珍寶帶子寫明北海道產,另上一塊紫菜俾你包住食。帶子果然好厚身,食落啖啖肉,略嫌味道冇乜特別,如果可以加啲黑松露仲正。馬糞海膽配慢煮龍蝦好新鮮爽脆,不過龍蝦味唔多夠。馬糞海膽寫明日本直送海膽,當然鮮甜creamy無腥味,上面仲加左幾粒三文魚籽。大吞拿魚腩配馬糞海膽上面加左魚子醬,大吞拿魚腩就冇乜特別。壽司寫明用宮城縣米整。總括而言,壽司真係夠特別,出面少食到,不過味道其實唔係太突出。

職人壽司5點

熱食係燒油甘魚。燒得皮脆肉香,不過嫌唔夠嫩滑同肉太薄,魚味唔出。伴碟有一塊青檸同一條酸薑芽。
熱食

湯用一個茶壺上。原來係將個蓋反轉當杯仔裝湯飲。個湯好清甜,入面有連殼蜆兩隻,帆立貝仔一隻同蝦一隻,質素中上,另外仲有蟹味菇同2片香菜。個湯本身真係好正,完全唔需要青檸調味。

甜品係綠茶雪糕配紅豆同丸子。綠茶雪糕融融哋,不過都夠滑嘅,配紅豆蓉不嬲都係絕配。丸子就冇味,好似浸左水咁,棄之可惜。
甜品

總括而言,呢個職人特選晚膳都算合格,可以一試。

另外當然再叫左其他野食。

極上壽司拼盤 $278 另加一

極上壽司拼盤

極上壽司拼盤有(左上起)海膽,三文魚籽,玉子,鯛魚,帶子兩件,赤海蝦,油甘魚,三文魚腩,左口魚裙邊,中拖羅,同大拖羅。海膽鮮甜creamy無腥味。玉子係暖架,算唔錯架啦。帶子鮮甜啖啖肉。赤海蝦鮮甜夠厚肉。三文魚腩太肥。中拖羅同大拖羅完全冇筋。總括而言,質素算唔錯,當然一分錢一分貨,呢個價錢絕對唔平。
燒羊架配柚子胡椒

燒羊架配柚子胡椒 $68 另加一

見羊架價錢唔貴就叫左兩件試吓,每件$68,原來羊架唔係好大件。雖然燒到熟哂,不過都算嫩口,但係唔係特別好好食咁。餐牌寫明係紐西蘭。伴碟有好鹹嘅柚子胡椒同檸檬一片。
牛肉豆腐鍋

牛肉豆腐鍋 $88 另加一

牛肉豆腐鍋既肥牛超肥,都冇乜肉食嘅,唔得喎。湯底係清湯底,不過都好油膩。豆腐同冬菇各3舊,豆腐大大件,質素唔錯,冬菇可以。另外有少少旺菜同大量滑溜透明粉條,收呢個價錢貴得滯。
三文魚籽軍

三文魚籽軍艦 $46 另加一

三文魚籽軍艦一客兩件,我無食到。

雪糕最中餅 $48 另加一

雪糕最中餅

雪糕最中餅其實係糯米粉整嘅脆薄餅殼,包住一個雪糕球。雪糕口味可以揀黑芝麻,紅豆,雲呢拿,或者抹茶。餅殼真係好脆。黑芝麻雪糕好正,又滑又香濃,而且仲有粒粒黑芝麻咬吓。伴碟仲有兩粒丸子同少少紅豆粒。丸子一樣唔得。

今餐有好有唔好,不過都算好多過唔好。Given個價錢,比個OK啦。
2021-10-02
30 分鐘 (堂食)
前菜
雪糕最中餅
2021-09-22 168 瀏覽
今日係既午餐時間,搵食難啊~ 銅鑼灣好多餐廳中午都要排隊今日又熱又曬,見到千兩有位就入去了!精選壽司配冷麵 炸鮮蝦蔬菜餅 是日精選 四件壽司加冷麵 件衫都未乾真係食唔落熱飯呢個組合曬岩 帶子 三文魚 鯛魚 鰻魚各一件炙燒過帶子鮮甜 三文魚燒過味道更濃縮 鯛魚厚切夠鮮味,鰻魚夠肥美冷麵條加冷麵汁拌食,開胃清爽 麵條彈牙 每份仲包麵豉湯,綠茶任飲快靚正午餐之選 冷氣又夠凍 環境舒服 銅鑼灣百德新街59-65號Fashion Walk地下A及B號舖消費$100
今日係既午餐時間,搵食難啊~ 銅鑼灣好多餐廳中午都要排隊
今日又熱又曬,見到千兩有位就入去了!
精選壽司配冷麵 炸鮮蝦蔬菜餅
是日精選 四件壽司加冷麵 件衫都未乾真係食唔落熱飯
呢個組合曬岩 帶子 三文魚 鯛魚 鰻魚各一件炙燒過
帶子鮮甜 三文魚燒過味道更濃縮 鯛魚厚切夠鮮味,鰻魚夠肥美
快靚正午餐之選 冷氣又夠凍 環境舒服

消費$100
2021-08-31 260 瀏覽
Who? 如果附近有千両可以一試撇除政見,千両性價比係高,酒水價錢都好合理。特別係會員通常都有現金卷,用左後大約有九折。特別係依家omakase質素參差,好話唔好聽,除時千両仲好食啲🙃大部分千両係晚市都有日本直送魚,可以預先打電話去分店問同留貨。原條都係由$2xx到$3xx 左右,唔同出面嘅居酒屋,剩返嘅魚骨用泥煲湯或炸左去都唔會額外收錢。但最近一次去發現抽起左芥末軍艦同柚子胡椒系列,傷心😢我仲以為呢兩款壽司好受歡迎,點知都係被消失左
Who? 如果附近有千両可以一試

撇除政見,千両性價比係高,酒水價錢都好合理。
特別係會員通常都有現金卷,用左後大約有九折。

日本蠔
平鯛(好似係)同粒貝
2021-08-29
日本蠔
  • 日本直送魚
2021-08-23 210 瀏覽
職人の藝 - 職人壽司六道菜餐目今次介紹的職人壽司系列,是由師傅最新構思的新一季餐目,採用最時令的魚鮮、食材,製作出頂級、優質的菜式,是一款有六道菜的餐目,盡顯當中的心思、巧匠。黑松露帆立貝冰菜沙律前菜有濃郁黑松露香味加上鮮味帆立貝的冰菜沙律。職人壽司炙燒和牛馬糞海膽陸地和海洋中最受歡迎的食材之一,油脂豐盈牛味重的和牛搭配著鮮甜的馬糞海膽,非常滿足的組合。馬糞海膽配白蝦日本直送的馬糞海膽,與晶凝通透的白蝦,啖啖蝦肉和海膽,再加上黑飛魚籽,三重鮮味。腦天 - 吞拿魚頭蓋肉採用腦天即吞拿魚魚頭的肉,相當珍貴,每條吞拿魚只有兩片,腦天特質是筋少脂肪豐富,魚味最為濃郁。真鯛伴鮟鱇魚肝西瓜奈良漬然後是白身魚的職人壽司,真鯛味道不會太濃,口感飽滿味道清新,配上濃味的鮟鱇魚肝,再以西瓜奈良漬調和。車海老日本沖繩縣產的車海老,大大隻蝦身,口感紥實彈牙,味道鮮甜。池魚卷還有當造盛產的池魚,肉質肥美,脂厚油香,配上爽脆的漬黃蘿蔔。明太子炸豆腐炸物有金黃色香口的炸豆腐,頂部有鮮味十足的明太子。日本松葉蟹肉甲羅燒燒物有香濃蟹膏的甲羅燒,加入松葉蟹肉,口感味道更豐富。海鮮茶碗湯多款鮮味的海鮮的鮮甜茶碗湯。雪糕最
職人の藝 - 職人壽司六道菜餐目

黑松露帆立貝冰菜沙律
前菜有濃郁黑松露香味加上鮮味帆立貝的冰菜沙律。

職人壽司
炙燒和牛馬糞海膽

馬糞海膽配白蝦

腦天 - 吞拿魚頭蓋肉

真鯛伴鮟鱇魚肝西瓜奈良漬

車海老
日本沖繩縣產的車海老,大大隻蝦身,口感紥實彈牙,味道鮮甜。

池魚卷

明太子炸豆腐
炸物有金黃色香口的炸豆腐,頂部有鮮味十足的明太子。

日本松葉蟹肉甲羅燒
燒物有香濃蟹膏的甲羅燒,加入松葉蟹肉,口感味道更豐富。

海鮮茶碗湯
多款鮮味的海鮮的鮮甜茶碗湯。

雪糕最中餅(豆腐)
甜點是味道清爽的豆腐雪糕最中餅,十分滿足。

最後更可以以$168加配清酒Pairing,享用三杯各90ml的推介清酒。分別是「楯野川三十三純米大吟釀」、「山本潤黒純米吟醸」及「泉橋黑蜻蜓生酛純米」,完全配搭「職人壽司」的餐目,令味道更加昇華。
2021-08-21 701 瀏覽
周六午餐去千両解決,用App等位方便好多,差唔多有位先去。假日午市餐目有8款餐揀,價錢由$88至$228不等,包唔同野食,餐牌寫明用日本食材。海之幸丼定食 $228 另加一海之幸丼定食包主角海鮮刺身丼,麵豉湯,前菜同甜品。海鮮刺身丼有四細塊海膽左右,鮮甜creamy;連頭牡丹蝦一隻,鮮甜爽脆;帶子一隻開二,鮮甜爽口;鮑魚一隻,入面實在,外圍就腍腍哋,味道可以;拖羅一塊,雖然魚油豐富又冇筋,不過超細塊又薄;油甘魚一塊;三文魚兩塊,比較瘦;八爪魚一塊,韌到嘔;三文魚籽,送飯一流。醋飯正常,味道可以,飯量半大碗左右,飯面有少少生磨芥末同酸薑片。前菜係迷你沙律,有新鮮沙律菜,粟米粒,同車厘茄,加左日式胡麻醬。麵豉湯居然有迷你菇仔,另外仲有豆腐粒同海帶,味道鹹香幾好飲。甜品係粟子一粒配紅豆蓉,少見喎。粟子爽爽哋,紅豆蓉好甜。粟子同紅豆蓉一齊食都甜。松葉蟹肉飯配特選刺身,牛肉烏冬定食 $178 另加一呢個定食包松葉蟹肉飯,特選刺身,牛肉烏冬,前菜同甜品。前菜同甜品都同另一款定食嘅係一樣。松葉蟹肉飯賣相好特別,係喺隻蟹蓋上面加左白飯,蟹肉,飛魚籽同蛋絲,另外有兩隻蟹鉗。我冇食所以不能評價。熱牛肉烏冬

海之幸丼定食 $228 另加一

海之幸丼定食

海之幸丼定食包主角海鮮刺身丼,麵豉湯,前菜同甜品
海之幸丼

松葉蟹肉飯配特選刺身,牛肉烏冬定食

松葉蟹肉飯配特選刺身,牛肉烏冬定食 $178 另加一

呢個定食包松葉蟹肉飯,特選刺身,牛肉烏冬,前菜同甜品

前菜同甜品都同另一款定食嘅係一樣。
松葉蟹肉飯

牛肉烏冬

熱牛肉烏冬有肥牛兩塊,烏冬係幼身同扁身,再加上蔥花。

刺身三點係帶子半塊,三文魚兩塊,同赤身一塊。

上林春松抹茶卷蛋 $58 另加一

上林春松抹茶卷蛋

另外叫左份甜品分享。抹茶卷蛋唔錯,因為入面啲忌廉係冰凍好滑有啲似雪糕,反而外圍啲蛋糕就太實,麻麻哋。另外有兩粒黃豆粉嶡餅,食落唔係滑溜嗰啲,不過味道甜甜哋都好味。白色嗰舊似係雪糕糯米粃,入面好似雪糕饀,但係外面塊皮有啲奇怪,又唔似糯米粃皮。伴碟仲有少少紅豆蓉。呢份甜品整體而言都合格嘅。

總括而言,食物質素整體上都對得起個價錢。
2021-08-21
30 分鐘 (堂食)
海之幸丼定食
海之幸丼
松葉蟹肉飯配特選刺身,牛肉烏冬定食
上林春松抹茶卷蛋
2021-08-12 322 瀏覽
原本打算在時代廣場那家吃,但中午12點後排位人數實在太多,需要等待63張檯,於是選擇來fashion walk分店看看。幸運地fashion walk分店等位人數只有2檯,比時代廣場分店快很多。午餐定食很豐盛,食物味道良好,服務態度友善。午餐定食價格合適,最便宜的一款加服務費大概90左右。環境寬敞,每個小區域各有一位服務員專門服務,對餐單內容有不明確的地方也很耐心回答。重點是沒有限時用餐,不用趕著時間吃飯。
2021-08-12
10 分鐘 (堂食)