2023-06-07 201 瀏覽
觀塘千歲擔擔麵係間京滬菜餐廳,價錢平民,有好多唔同嘅菜式可以揀擇,有麵類、飯類、湯類、小菜、點心同甜品。餐牌有好多選擇,我哋叫咗一個一人套餐及散叫咗一啲食物。佢哋嘅擔擔麵係必食,係永藜園嘅擔擔麵,改良版係加咗肉碎,更加豐富。小籠包亦都好味,皮薄餡多,好juicy。海蜇爽口。另外叫咗一人午市套餐$75,有主食、前菜、湯同白飯。前菜揀咗鎮江肴肉,有兩件,入口即化。主食揀咗回鍋肉,肉質味道好香辣,唔會太油,好開胃。湯係冬瓜湯夏天飲非常清熱,好舒服。

2023-06-02 97 瀏覽
今日再訪裕民坊的千歲膽膽麵的小店,當然再點佢地嘅招牌菜膽膽麵啦!詠藜園擔擔麵(辣)$43嚐了一口湯,感受到了一陣濃郁的花生香氣,真的讓人垂涎三尺。麵條的硬度適中,彈牙可口,唔錯。改良擔擔麵(不辣)$52比起詠藜園擔擔麵,多了些許肉碎,讓口感味道更加豐富多樣。肉碎的鮮味和麵條的口感非常搭配,讓人感到十分滿足。楊家小籠包(4隻)$48這份小籠包皮薄餡靚,非常美味。蘸一些姜醋,味道更加清新,又可去膩👍一口鍋貼(5隻)$45鍋貼的外皮煎得非常酥脆,內餡鮮美可口,讓人不禁想再來一份。魚香茄子$83茄子的口感非常柔軟,且魚香味道十分特別,佐飯一流!

詠藜園擔擔麵(辣)$43

改良擔擔麵(不辣)$52

楊家小籠包(4隻)$48

一口鍋貼(5隻)$45
鍋貼的外皮煎得非常酥脆,內餡鮮美可口,讓人不禁想再來一份。

魚香茄子$83
茄子的口感非常柔軟,且魚香味道十分特別,佐飯一流!

2023-06-01 78 瀏覽
千歲擔擔麵是觀塘的一間上海的食物,以其辣味和豐富的口感而聞名。我們選了一個奶油津白。奶油湯汁浸入津白,,配上濃郁的奶油湯汁,讓人感受到非常豐富的口感。少許蒜增加了整道菜的層次感和口感。最接下來是詠藜園擔擔麵。這道麵條的特點是花生味香濃,醬汁十分掛湯,讓麵條吸收了充足的湯汁,口感更加豐富。醬汁裡的花生碎也為整道菜提供了豐富的口感和層次感。如果您喜歡花生味,這道擔擔麵絕對是您不能錯過的。除了擔擔麵,這家店還有其他的招牌菜。紅油抄手是其中之一,每份有6粒,餡料是豬肉,味道十分鮮美。抄手上還撒了一些生蒜和炸蒜,為整道菜帶來了獨特的香氣和口感。花雕醉雞這道菜是例牌大小的雞腿肉為主要食材,加上花雕酒和其他調味料烹調而成。雞肉口感鮮嫩多汁,酒香味也十分濃郁,不會過於油膩。整道菜色澤誘人,也是一道非常適合作為開胃菜。

2023-06-01
之前無意中睇到有網頁介紹呢間餐廳,有D興趣,同事經過睇過呢度lunch嘅時侯都會有人等吓位,所以就揀左呢間餐廳做晚飯嘅落腳好地方,位於觀塘凱匯嗰邊嘅【千歲擔擔麵】,回味一下呢款喺香港紮根已久嘅經典四川麵食!去到餐廳係7點半左右,餐廳都已經滿左7成人,入面地方都幾大,一個差不多長方形既舖位,一眼望晒,如果爆場的話都會覺得闊落,因為每張枱之間都好寛鬆,完全冇壓逼感。呢度雖然冇好靚嘅裝修,但食物同服務都一流,店員好親切而且充滿笑容,服務都好周到,會主動幫手更換碗碟,上菜落單都好快手。◼️詠藜園擔擔麵麵條彈牙有嚼勁,搭配上花生醬同香辣嘅調味料,口感濃郁,係經典嘅擔擔麵味道!但若說特別,一定唔夠改良擔擔麵食得咁開心!◼️改良擔擔麵呢款擔擔麵其實係詠藜園擔擔麵嘅變奏版,除咗保留返詠藜園擔擔麵嘅特色之外,仲搭配咗大量嘅肉碎,大大咁增加咗成個麵嘅豐富度,如果下次再食嘅話我一定會加多幾蚊食呢個改良版嘅擔擔麵!幼滑麵條在惹味麻辣湯料中,伴著豬肉碎和蔥花,每吃一口,都叫味蕾跳躍起來。◼️炸銀絲卷我很愛很愛吃炸銀絲捲,銀絲卷是台灣常見的點心之一,無論是蒸的、炸的都十分美味,尤其是炸銀絲卷配上香甜的煉乳,讓大小朋友都

◼️詠藜園擔擔麵

但若說特別,一定唔夠改良擔擔麵食得咁開心!

◼️改良擔擔麵

◼️炸銀絲卷
我很愛很愛吃炸銀絲捲,銀絲卷是台灣常見的點心之一,無論是蒸的、炸的都十分美味,尤其是炸銀絲卷配上香甜的煉乳,讓大小朋友都愛不釋手。

呢度嘅炸銀絲捲,跟外面有點不一樣,因為打開了,入面有兩層最內層是黃色的卷
狀,第一次見到!整體都保持到一定程度嫩滑嘅口感
而外層炸得金黃酥脆配搭煉奶咁樣食,每一啖都有滿滿嘅爽脆同香甜!

◼️蜜汁火方
呢道係浙江嘅傳統外菜,平時好少會見到有得嗌嚟食。

上碟就見到呢道菜係由蜜汁火腿、青瓜、脆炸腐皮同饅頭皮組成。食法就係將啲食材夾喺饅頭皮入面去食。鹹香厚重嘅火腿同香甜嘅蜜汁帶嚟一種獨特嘅鹹甜口味,搭埋脆炸腐皮同青瓜嘅清爽口感,獨特嘅滋味真係一試難忘!

呢個蜜汁火方我比100分!因為好耐未試過食一度菜係咁有驚喜了!

總括嚟講,【千歲擔擔麵】嘅嘢食價錢合理味道唔錯,下次去觀塘食飯都會再encore佢嘅蜜汁火方!!
  • 蜜汁火方
  • 炸銀絲卷
2023-05-18 99 瀏覽
🥜花生濃郁湯底擔擔麵🥜細細個詠藜園就好出名,提起佢就一定會諗起招牌擔擔麵,由細食到大都係咁好食,仲已經攞過幾次米芝蓮🌟而佢地近年開左千歲擔擔麵,沿用原鋪配方,係觀塘都食到🤩—— 改良擔擔麵 $52湯底真係無得彈啊😍😍花生醬濃郁程度一試難忘,加入大量蝦米同花生,將湯底味道昇華到極致。改良版特別在加咗肉碎,食每啖都更有口感😋有碗好湯都要有好麵,麵嘅質感係恰好嘅爽彈,煮得啱啱好,真係一碗完美嘅湯麵🥹—— 楊家小龍包 $48隔住外層都望到啲湯汁就知幾薄皮🤩柔軟易咬,夾起又有一定韌性唔易穿👍🏻轉輕一咬,湯汁四溢,填滿豐富嘅豬肉餡,鮮嫩好食😋🌟推薦指數:10/10‼️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️📍#千歲擔擔麪 (#觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓302A號舖
🥜花生濃郁湯底擔擔麵🥜

—— 改良擔擔麵 $52

—— 楊家小龍包 $48

🌟推薦指數:10/10‼️
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
📍#千歲擔擔麪 (#觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓302A號舖
  • 楊家小籠包
  • 詠藜園擔擔麵
  • 擔擔麵
  • 小籠包
2023-05-18 156 瀏覽
***除了擔擔面,其他我點的不建議。蜜汁魔方一般,其他中下。由於小籠包是真的差,我跟朋友已經不敢點生煎包跟紅油抄手試了。***改良版擔擔面永利園的我也不知道為什麼出名,家本身在黃大仙附近,所以常去,因為本身愛擔擔面,但永利園對我來說是普通至中下的,看食評那麽高來試試,這個面是好吃的。可以再吃。東坡肉,對我來說最多只能叫魯豬肉,因為汁不夠濃,吃著下面一舊一舊肉的質感,瘦肉那種,東坡肉不該有的質感。蜜汁魔方這個我吃過的店家比較少,加上這家是3家,永利園的最愛吃。外面用脆片比較吸汁,這裏用腐皮,不怎麼能掛蜜呀。。腿咬感一般,沒香味。小籠包皮是薄,但肉沒肉味,湯汁味道中下。。我是真不知道為什麼一堆人給那麽多星星,因為這連酒樓的都贏不過
改良擔擔面

改良版擔擔面

東坡肉

蜜汁魔方

小籠包

小籠包皮是薄,但肉沒肉味,湯汁味道中下。。
炒四季豆
改良擔擔面
2023-05-17 87 瀏覽
好耐冇食擔擔麵啦,經開觀塘就嚟到裕民坊的「千歲擔擔麪」回味一番,原來佢哋係黃埔「詠藜園」旗下新副線裝修走新派酒家格局,典雅大氣,更可欣賞到平台花園景觀,環境舒適;設有一廳房,擺放不少裝飾品,可容納十多人==========🔹改良擔擔麵 (辣/不辣) $52改良版加入更多肉碎肉碎帶豬肉香,有適當調味而肥瘦適中;擔擔麵腍滑,配合榨菜絲及花生碎等口感層次豐富湯底稀稠度恰到好處,花生味道濃郁,鮮鹹有致推介指數:8.5/10==========🔹生煎包 (3隻) $39生煎包上灑點蔥花,賣相得體煎包質感綿密濕潤,豬肉跟煎包比例約1:1,豬肉肉汁豐富底層沾上滿滿香口芝麻推介指數:8/10==========🔹砂鍋雲吞雞 (半隻) $168上檯時係熱滾滾,娃娃菜份量豐富加入金華火腿的熱湯,鮮甜順喉不帶半點油膩娃娃菜鮮嫩入味;雲吞皮薄而滑;雞肉軟嫩緊緻,蘸一點甜醬油更滋味推介指數:8/10==========茶錢每位$5,餐前小食$6,另收取加一服務費擔擔麵果然做得出色,不負詠藜園之名
🔹改良擔擔麵 (辣/不辣) $52
改良版加入更多肉碎
湯底稀稠度恰到好處,花生味道濃郁,鮮鹹有致
推介指數:8.5/10
🔹生煎包 (3隻) $39
生煎包上灑點蔥花,賣相得體
煎包質感綿密濕潤,豬肉跟煎包比例約1:1,豬肉肉汁豐富
底層沾上滿滿香口芝麻
推介指數:8/10
🔹砂鍋雲吞雞 (半隻) $168
上檯時係熱滾滾,娃娃菜份量豐富
加入金華火腿的熱湯,鮮甜順喉不帶半點油膩
推介指數:8/10
茶錢每位$5,餐前小食$6,另收取加一服務費
擔擔麵果然做得出色,不負詠藜園之名
2023-05-17
  • 改良擔擔麵
裕民坊廣場3樓平台花園,整層都是食肆,這家主打地道上海四川菜,裝修似中式茶樓,菜式選擇多,點心、水餃、湯羹、飯麵等都有齊,價錢中等,平日晚市幾旺場🌟詠藜園擔擔麵|$43選擇了不辣,跟傳統做法配料放在碗底,湯底濃稠度適中,有濃郁的芝麻及花生味,麵條細滑,不會有黐牙感🌟砂窩雲吞雞(半隻)|$168雞湯底鮮甜,雲吞好大粒,配料金華火腿及娃娃菜吸收曬雞湯的鮮味,如果雞肉嫩d會更好🌟一口鍋貼(5隻)|$45好Juicy!每咬一舊就噴汁一次🤭鍋貼底煎得金黃香脆,細細舊都好足料

🌟詠藜園擔擔麵|$43

🌟砂窩雲吞雞(半隻)|$168

🌟一口鍋貼(5隻)|$45
2023-05-10
2023-05-10 83 瀏覽
今日係裕民坊商場搵食,友人說想食上海野,就到左#千歲擔擔麵 開餐☺️,餐廳位於商場3樓平台,我哋點左幾樣食物happy share😉。喜歡飲湯的我們, 今次叫左個蕃茄魚頭豆腐湯, 湯飲落好清甜,魚頭好大煮得唔會有腥味,食落滑嘟嘟的好可口,豆腐跟蕃茄份量都多。麻辣擔擔麪,麻辣味麻而不會太辣,湯唔覺得好咸,麵條煮得不會過淋,爽口又掛湯,將肉碎同花生拌勻食口感更好。生煎包,底部鋪滿芝麻,煎到金黃色好香脆,豬肉餡新鮮多汁好juicy。

2023-05-10
2023-05-04 80 瀏覽
這家店我們坐在靠窗位置,窗外可以看到平台花園景色。今天點了幾道菜,價格不貴,75就能吃到有前菜,小菜,有例湯🈶️飯的午市套餐,價格非常實惠。推薦麻醬雞絲粉皮,擔擔麵,還有小籠包,獅子頭也不錯。粉皮以青瓜和雞絲作配菜,拌上香滑的花生醬,別有風味。詠藜園擔擔麵味道很好,幼滑的麵條與麻辣湯料,伴著豬肉碎與蔥花,麵充滿麻醬香郁,香濃不膩。可以選擇辣亦可選擇唔辣。小籠包皮薄陷多汁,而紅燒獅子頭外香裡嫩,清爽不油膩。整體來說這家店價格親民實惠,值得一試。千歲擔擔麪 (觀塘)觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓302A號舖

千歲擔擔麪 (觀塘)
觀塘協和街33號裕民坊YM²3樓302A號舖
2023-05-03 65 瀏覽
凱匯食牛角食厭左,今日試下上海野,餐廳屬於擔擔麵名店詠黎園,以前食過詠黎園黃大仙本店,裝潢比較平民,呢到光猛D而且坐得比較舒服。紅油水餃($48/6粒),餃子為菜肉餡,多菜小肉,餡料SIZE正常,唔算大粒,紅油汁入口小小甜,後勁帶辣,配埋蒜蓉撈勻食十分開口。口水雞($88),份量頗多,成隻雞髀再加胸位,雞件帶小小酒香,肉質緊緻唔會過老。口水汁入口頗辣,雞件面頭有小小辣椒及花生碎增添口感及味道,略縑油味重左小小。改良擔擔麵($52),改良版即普通擔擔麵加上肉醬,擔擔麵本身湯底夠濃夠杰,入口帶花生及麻醬香,湯汁十分掛麵,加上肉碎增加口感及肉既味道,麵條帶小小彈牙,整體味道唔錯。排骨雙王炒麵($98),即係兩面黃,拉麵炸脆後淋上芡汁,入口香脆惹味,芡汁帶蠔油香,類似上海粗炒果個汁,整體幾夾。開頭以為係一粒粒排骨,點合係炸豬排,好彩炸得幾好,肉質唔嚡而且邊位香脆。整體味道中上水準,個人建議食番餐廳既拿手菜擔擔麵、鍋貼小籠包,味道保持到本店水準之餘又坐得舒服D。

2023-05-03 127 瀏覽
今晚嚟到觀塘裕民坊嘅千歲擔擔麵,店內嘅環境乾淨整潔,以傳統中餐廳的裝修為主,除咗長枱之外,仲有圓枱位置,啱曬一家人嚟食呀~店員安排座位之後,仲俾咗紙本餐牌我哋,又或者鍾意嘅可以掃qr code 係電話慢慢睇再落單。✨酸辣湯熱騰騰嘅酸辣湯嘅材料豐富,酸辣開胃🤤🤤✨詠藜園擔擔麵🍜食川菜館,點可以唔叫擔擔麵,擔擔麵嘅湯底甘香濃郁,麵質幼而爽滑,味道調得啱啱好!✨楊家小籠包 小籠包粒粒飽滿,而且包住滿滿嘅湯汁,一人兩隻,真係心思思想叫多一籠!✨一口鍋貼🥟脆脆嘅外皮沾上少少醋,食落好香口呢。✨炸春卷酥酥脆脆嘅春卷炸至金黃色,餡料豐富,口感層次分明,可以蘸喼汁食呀~✨炸銀絲卷銀絲卷酥脆鬆軟,中間仲有南瓜蓉。✨豆沙鍋餅 外皮煎炸得又香又脆,豆沙餡香滑軟熟,入口個陣仲卜卜脆~
酸辣湯
✨酸辣湯
熱騰騰嘅酸辣湯嘅材料豐富,酸辣開胃🤤🤤
詠藜園擔擔麵
✨詠藜園擔擔麵🍜
楊家小籠包
✨楊家小籠包
✨一口鍋貼🥟
脆脆嘅外皮沾上少少醋,食落好香口呢。
炸春卷
✨炸春卷
炸銀絲卷
✨炸銀絲卷
銀絲卷酥脆鬆軟,中間仲有南瓜蓉。
豆沙鍋餅
✨豆沙鍋餅
外皮煎炸得又香又脆,豆沙餡香滑軟熟,入口個陣仲卜卜脆~
2023-05-03 26 瀏覽
今日同朋友到觀塘食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座。我們叫了詠藜園擔擔麵、楊家小籠包、翡翠鮮魚羹和雲腿津白。首先上的擔擔麵,我們選擇了不辣,湯底有香濃的芝麻和花生味。麵條軟硬適中,入口不會有黐牙感。再來是鮮魚羹,入面有魚肉碎,火腿、瑤柱、還有一些芫茜。口感方面,這個羹稀稠度適中,不會太稀。味道方面,芫茜香味不會搶走魚的鮮味。之後是小籠包,入面有肉汁,肉汁熱又鮮甜。最後是雲腿津白,津白吸收了火腿的肉香味,而火腿的味道又不會太鹹。整體而言,味道不錯,環境舒適。
今日同朋友到觀塘食飯,去到餐廳不需要等位就可以入座。

我們叫了詠藜園擔擔麵、楊家小籠包、翡翠鮮魚羹和雲腿津白。

之後是小籠包,入面有肉汁,肉汁熱又鮮甜。

整體而言,味道不錯,環境舒適。
2023-04-19
2023-05-02 43 瀏覽
千歲擔擔麵 (觀塘)今日放假同老公去觀塘搵食,再次俾一間上海食店吸引咗,咁就再入去品嚐下。餐廳環境闊落,坐得好舒服,食物美味。1.排骨雙王炒麵$88: 炒麵非常大碟,分量十足。配料有冬菇絲,筍絲和白菜仔,配料令成個炒麵味道更加豐富,識落更有口感。豬排骨大大塊,炸到外脆內軟,外皮夠晒薄。面頭仲淋上糖醋醬,味道甜甜地,好惹味。2.賽螃蟹$98: 賽螃蟹都大份,香噴噴。蛋白內有蟹肉、瑤柱絲。蛋白食落非常香滑,蟹肉鮮甜。3.楊家小籠包(4隻)$48小籠包粒粒都好飽滿,粒粒都充滿肉汁,皮薄餡靚。肉質非常鮮甜,裏面肉粒肉味香濃。4.蔥油薄餅$38 老公話想試吓蔥油薄餅喎。薄餅表面鋪滿芝麻,而且煎到非常香脆。裏面蔥嘅份量都唔少,食落好香口。
千歲擔擔麵 (觀塘)

1.排骨雙王炒麵$88:

2.賽螃蟹$98:

3.楊家小籠包(4隻)$48

4.蔥油薄餅$38
2023-04-20 88 瀏覽
早排女友小熊投訴,話我成日帶佢去星際城市睇相機同鏡頭,睇多兩睇,近朱者赤,連佢都有興趣玩吓相機影吓相,今次幫小熊買支二手鏡頭,賣家約係觀塘交收,事成後係觀塘食埋晚飯坐17號巴士直接返到屋企,於是去咗巴士站樓上嘅千歲擔擔麵開餐.千歲唔係第一次幫襯,上次幫襯時質素唔錯,所以再嚟幫襯.點咗無改良版嘅擔擔麵走辣,前菜花雕醉雞,酸辣湯,一口鍋貼,小籠包,生煎包,甜品豆沙鍋餅.值得一提係佢地嘅 QR Code 落單好易用,有D餐廳嘅 QR Code 好鬼煩,未開餐已經攪到一頭煙火都嚟!食過咁多次前菜醉雞,今次醉雞酒味最濃最重,而且雞肉同雞皮同樣嫩滑份量足,深知自己唔應該食雞皮,但無計啦,好味嘛.....酸辣湯一上香香味撲鼻,材料足無偷工減料,記憶中.... 第一次飲酸辣湯材料有蝦仁㖭,而且蝦仁新鮮彈牙,不過熱到辣咀,要小心.同樣熱到辣咀仲有小籠包啦! 亦都習慣唔點任何醬汁直接放入口,皮薄餡料足,內裡湯汁份量不少,味道適中唔會過鹹,滿意.擔擔麵湯底濃郁花生味重,麵條幼細係我喜歡口感,夾自己口味,麵條沾滿香濃湯汁,麵身唔會太冧,俾第二個滿意.女友突然問我,有無小熊維尼相機套同維尼鏡頭保護貼,仲想話將部

千歲唔係第一次幫襯,上次幫襯時質素唔錯,所以再嚟幫襯.

女友突然問我,有無小熊維尼相機套同維尼鏡頭保護貼,仲想話將部相機貼滿維尼貼紙! 我答無! 有都話無!

成部相機貼滿維尼熊? 傻傻地!
上:花雕醉雞 / 下:酸辣湯
擔擔麵