2010-09-19 68 瀏覽
店鋪位置雖然唔起眼,但內部裝修相當唔錯,有中日色彩。招呼一流,服務員經常親自為客人火鍋除去火鍋湯上湯泡,值得一讚湯底方面首遌牛奶魚渴底,老細話用北海道牛乳加埋鯊鱼骨湯底,真係白滑有牛奶味同鱼味海膽非常新鮮,入口便知正貨! 赤貝味道鮮美,脆肉鯇魚片一定要試!又彈牙又滑,不單冇泥味重好有鱼鮮味加拿大桶蠔好大隻竹笙好爽、健康之選。櫻花牛粒好甘,入口嫩滑牛舌芯好正,有牛味有口感!
店鋪位置雖然唔起眼,但內部裝修相當唔錯,有中日色彩。

加拿大桶蠔好大隻

竹笙好爽、健康之選。
櫻花牛粒好甘,入口嫩滑

牛舌芯好正,有牛味有口感!

牛奶魚渴底
加拿大桶蠔
竹笙
櫻花牛粒
牛舌芯
As far as hot pots in Hong Kong go, Senfuku is a mighty comfortable place to enjoy this classic. In the old days of non-airconditioning, I can't imagine people tucking into this in the hot summer. And what a hot summer we are having in Hong Kong. But thanks to air-conditioning, we can now enjoy this virtually all year round, even if traditional Chinese medicine practitioners discourage you from overdoing it, for fear of the consequences.Aside from a small but comfortable premises, Senfuku's d

Aside from a small but comfortable premises, Senfuku's differentiator is the use of very fresh, almost sashimi-grade ingredients for its hot pot.

And speaking of sashimi, it's pretty wide selection is very fresh. While it's not going to be choice cuts, it's a great way to start a steamy meal. I especially enjoyed the sea urchin or Uni wrapped in separately provided dried seaweed sheets. I literally licked off the board used to serve the Uni on.

The Geoduck wasn't bad too and was cool and crunchy, making for a great contrast to the wasabi laced soy sauce it is served with. For the unseasoned, you can also wait for the hot pot to arrive and dunk this in for about 10 seconds for a still-crunch piece of shell fish, that is sweet.

One of the favorite features of Hong Kong hot pot, though not available at all hot pot restaurants, is the ability to concoct your own dipping sauce. At Senfuku, you can choose from a variety of XO sauce, sesame paste, hoisin sauce, raw garlic, roasted garlic, extra hot little chilies, coriander and spring onions. The only thing I missed was vinegar, which I requested for separately. There is no right or wrong, just mix away and see what you come up with and like.

The best part of hot pot is the beef. The better the cut, the better your experience. You want enough marbling so it's juicy without being chewy after it's been dancing around in the pot for no more than 30 seconds. Any more and you might as well eat shoe rubber. The cuts at Senfuku were commendable, as you can see from the pic.

The eel was unusual and very sweet after cooking. Aside from the bones, which some might find objectionable, it is an enjoyable fish to be had. Also good were the milk fish, not photographed here.

Of course, like any good hot pot restaurant, they make their own wantons, squid colloids, pork balls, shrimp dumplings, etc. in every combination possible. All decent but the WOW! remains with the beef. That's where the sweet spot really is.

For the original, visit edeats.blogspot.com
Assorted sashimi
  • Sashimi
  • various cuts of beef
  • and hotpot
2010-08-01 15 瀏覽
純粹因 openrice 食評不錯而到來地點:離地鐵站較遠,要向尖東方向走完整條麼地道裝潢/環境:現代摩登風,燈光暗,有佛頭浮雕畫和佛像那種……餐具和杯都比較靚(如上烏冬時有小網勺),椅子是矮背絨面坐墊……頗有上海食店的味道桌與桌之間有足夠空間,是與三五知己靜靜聊天的好地方食物:日式前菜:小魷魚、貢菜(很爽口、上海店有的那種)帶子裙邊、芥末魷魚碎----就是壽司店的水準囉醬料:蔥、芫茜、乾蒜粒、蒜蓉、麻醬、辣椒、沙茶、xo 醬我們點了花甲、蠔、蟶子、木耳、牛肩肉、四寶丸、三秒腐皮卷、豆腐、花膠、牛脷、烏冬、皇帝菜花甲新鮮(會噴水!)、蟶子普通,桶蠔更不用說了,絕對不及 city'super 買到那種刺身級中型蠔般鮮甜 ---- 建議店家可試試入貨!店內有切肉位,師傅即席「表演」,牛肩肉排碟很有心機,肉質嫩滑,大家吃個不停牛脷也是上等貨色,但好像切得時厚時薄時大時細,刀工有待改善!四寶丸中有一款木耳豬肉丸,讚!腐皮卷其實沒有特別……最新鮮是試了花膠,「滾」稔了後,花膠盡吸湯的鮮味,蘸一點點調味已非常好吃從照片可見菜式都有伴碟的花或菜,雖然賞心悅目,但作為環保人士,我還是不太贊成最失望是湯
純粹因 openrice 食評不錯而到來

地點:
離地鐵站較遠,要向尖東方向走完整條麼地道

裝潢/環境:
桌與桌之間有足夠空間,是與三五知己靜靜聊天的好地方

食物:
醬料:蔥、芫茜、乾蒜粒、蒜蓉、麻醬、辣椒、沙茶、xo 醬
四寶丸中有一款木耳豬肉丸,讚!
腐皮卷其實沒有特別……

最失望是湯底極其普通?!就像白開水滾芫茜和皮蛋,失色了點。

啤酒只有細支裝,$18 一支,貴!

埋單每人 $290,跟荃灣的火鍋店差不多,但坐得舒服十倍,在大時大節偶爾一吃無妨!
2010-07-31
2010-06-20 9 瀏覽
一向都有來千福打"bin lo"好味之外、食埋個環境!this time TRY 埋私房菜。同様SUPER YUMMY〜 食物&環境ng 洗多講〜好!好!!好!!!服務都ng 差、絶対無「視而不見」的状況。至於抵食ー老実講、要抵食ng 会来這些地方。食這様水準的食物、就不要求会抵食。
2010-05-30
日本胡麻TOMATO ,,食到一半先記得影tim^^;;
海胆豆腐,,,必食!!
好似叫「龍吐珠」
STRAWBERRY FISH
不知蝦,,but super yummy!! 蒜味十足
口水鶏
  • 海胆豆腐
2010-06-18 17 瀏覽
之前見到食評...又行過個邊所以傻下傻下沖在上去!!其實都怕怕地因為又無朋友未去過...不過上到去見到個行頭又唔錯波..結果...好試一試..雖然見到個格錢都唔平不過太肚餓!所以我同朋友見到個樣好食就點!!!不過都有唔少湯低(連北海道牛奶湯都有)!!仲有好多野食!!不過點咗一陣D野食又來得幾快WOR@W@有幾樣野食我個人覺得唔錯!!(有圖架)最後我地都係$8XX 3個人!不過都係值架^^下次去食埋魚生!!!
之前見到食評...又行過個邊所以傻下傻下沖在上去!!

其實都怕怕地因為又無朋友未去過...

不過上到去見到個行頭又唔錯波..
結果...好試一試..
雖然見到個格錢都唔平不過太肚餓!
所以我同朋友見到個樣好食就點!!!
不過都有唔少湯低(連北海道牛奶湯都有)!!仲有好多野食!!
不過點咗一陣D野食又來得幾快WOR@W@
有幾樣野食我個人覺得唔錯!!(有圖架)
最後我地都係$8XX 3個人!不過都係值架^^
下次去食埋魚生!!!
好正的火鍋!正夠味!仲有人幫你整走D泡泡!
淥好耐都仲好爽
睇個樣都知好食!!總有現場表演同有得選要邊個部位
入面真係好大粒
一個字爽!
出面真係好少有得食!
好大粒的雲吞!
上網偷佢地圖因為唔記得影!嘿嘿!!
好正的火鍋!正夠味!仲有人幫你整走D泡泡!
淥好耐都仲好爽
睇個樣都知好食!!總有現場表演同有得選要邊個部位
入面真係好大粒
一個字爽!
出面真係好少有得食!
好大粒的雲吞!
上網偷佢地圖因為唔記得影!嘿嘿!!
  • 牛肉同個湯一定要食呀!!
2010-06-14 5 瀏覽
和男友慶祝週年紀念~~突然想起朋友大力推薦的千福火煱店~~雖然只得兩個人~但都決定去試試這間豪華火煱店~~而且朋友說這裡有刺身吃~~作為刺身怪的我當然要一試!!大概8點左右去到.....幸好不是weekend.....因為見到店內都差不多full 了.....這裡的環境真好.....空間感很足夠....裝修亦有格調....很classy.....最鍾意這裡的燈光...好柔和,,,,營造一個很好的環境可以享受食物~單是點湯底都令我很麻惱~~款款都很吸引!!蕃茄薯仔....牛奶....麻辣...沙嗲...最後我們點了海底椰和沙嗲~海底椰很香很香!!值得推介!!!!沙嗲的味都很濃!!!經理介紹我們吃牛脊位( 這裡牛肉分不同位置的)...order 一個中的....牛肉味真的很濃~而且很滑身~~在千福吃牛肉很專門ar~我最喜愛是那個櫻花牛柳粒....入口即溶!!!好好味ar!!~一定要試!!~兩個人吃不了很多東西.....所以order了一個刺身併盤~ 有三文魚,,,,花竹蝦,,,象拔蚌....所有都很新鮮.....我尤其愛那個花竹蝦…..好鮮甜….又大隻….食完好滿足ar哈哈~~~仲有3秒腐
仲有3秒腐皮卷ar~~~腐皮卷最重要當然係配湯底~ d腐皮卷"索"晒d奶湯,,,,,超級好味!!!!
還有千福的烏冬~~煙煙韌韌~~口感一流~~~~
在這裡用膳真的很舒服.....我和男友一坐便兩小時了~不過我們都吃得很開心~

整體黎講我覺得千福真係一間好有水準好用心ge火鍋店~~雖然價錢較高, 但食物的質素實在物有所值!
希望下次約多d 朋友一齊去~可以試多d唔同ge食物~~

*美中不足.....相機忘了叉電!!.....燈光又太柔和.....手機拍不了......嗚嗚......下次帶埋大機去!!!
2010-06-10
  • 櫻花牛柳粒
  • udon
  • 海底椰
(非會員)
2010-05-27 3 瀏覽
1. 叫個(大)象拔蚌, 佢就攞左(中)的象拔蚌, 我說ORDER是大的, 個經理就話"係呀, 不過我們得中, 你可以唔要, 我攞返走", 禁就算, 照要吧。 但很一般, 而且無鮮味...2. 叫三文魚刺生, 攞黎說"得半客, 收一半錢 , 你可以唔要, 我攞返走", 我便問他"為甚麼不先告訴我們才整呢?" 他都是說"你可以唔要, 我攞返走". 3. 介紹我們飲熱菊蜜, 叫一JAR, 後來話無.4. 叫聖旨, 都無.5. 其他食物都好一般(E.G. 水餃, 墨魚滑, 蟹丸, 赤貝....) 牛肉叫好D, $148 - 我係出面火鍋店食D靚佢好多..5. 埋單, 象拔蚌收大的價錢, 同個WAITER講, 佢唔洗兩秒就攞左另一張收中象拔蚌的單, 太唔老實....3 peoples - HK$ 1,300.-個時係7點鬆D, 真唔明白點解禁多野都無.. 收得禁嘅價錢, 服務係咪應該好D, 食物係咪應該有水準D呢?

3. 介紹我們飲熱菊蜜, 叫一JAR, 後來話無.

4. 叫聖旨, 都無.

3 peoples - HK$ 1,300.-

2010-05-20
紀念日
2010-05-22 9 瀏覽
見雜誌及電視都有介紹,是地方清靜的火鍋店, 便去試試。食物用上等材料, 質優! 牛當然是主打, 不過有少少失望, 因為叫的牛頸瘠不是想像的入口即溶!剌身則十分肥美!
2010-05-15
炸魚皮
手打鳥冬及湯底
  • 魚生!
2010-05-03 3 瀏覽
周六咁好天, 去完離島遠足後, 夜晚出番TST打邊爐 (Penny好野, 預早Book定枱)~睇OR口碑已經知唔錯, 睇埋佢地介紹已經想試好耐, 一直未有機會 位置有少少難搵, 睇個商場格局, 心諗會唔會賴野呢? 但信Openrice啦, 博一博~點知~~wow, 一上到2樓, 個門口OK喎...(雖然睇相睇過), 入面d裝修型爆 好明顯走高檔路線啦, d位好舒服, 好寬~象拔蚌 勁新鮮, 老友記話呢度d象拔蚌唔同出面浸水喎...算啦, 都唔知佢講咩, 好食就得 and 其他刺身 - 老友發板, 叫左多款刺身, 鮮到不得了, 好日本, 正 花甲野味, 好有口感~肥牛(不同部位): 佢話係本地牛, 開頭預左冇料到, 我地呢d食慣澳洲/日本嘛...但食落全場最掂牛味好正, 放落湯底sharp 2 sharp, 又滑又好味~最正係睇住師傅即場切, 型 雜菜拼盤 一流, 菜夠嫩夠鮮~桶蠔 - 夠大隻, 但我普通餃子拼盤 - 一般貨色, ok仲有好多...唔記得晒lu...但總括: 刺身居然正過其他火鍋料, 當然火鍋都好正, 環境相當好, 唔似一般打邊爐, 如果成班人gathering, 呢度

好明顯走高檔路線啦, d位好舒服, 好寬~

花甲野味, 好有口感~
最正係睇住師傅即場切, 型

雜菜拼盤 一流, 菜夠嫩夠鮮~
桶蠔 - 夠大隻, 但我普通
餃子拼盤 - 一般貨色, ok
仲有好多...唔記得晒lu...但總括: 刺身居然正過其他火鍋料, 當然火鍋都好正, 環境相當好, 唔似一般打邊爐, 如果成班人gathering, 呢度冇走雞, 唯一缺點係貴左d, 但老友話一分錢一分貨, 下次試下Book房先~

2010-05-01
  • 所有刺身
2010-04-08 10 瀏覽
上星期女朋友生日,諗左好耐都唔知同佢去邊度食飯慶祝好,想搵d環境上佳又舒服的地方打邊爐,你知啦,天氣凍,打邊爐合時,睇openrice見到千福咁多哈哈笑,又多人讚,雖然我平時係去開九龍城打,貪個邊平靚正,但係既然係女朋友生日,咁就豪少少,去千福啦.去到千福,個度氣氛和諧,格調有別於其他火鍋店,裝修別樹一格,侍應十分有禮,十分落力推介食物,咁我都聽佢地介紹叫左幾樣野食:拖羅 入口溶化,比起好多日本餐廳一D都唔輸蝕海底椰湯 清淡得黎椰香味夠清甜黑豚肉 好滑,睇樣好似好肥,食落不油不膩牛 頸&脊 新鮮,好食,唔輸比各大牛肉專門店鮑魚 口感好爽,唔會好難趙,估唔到打邊爐的效果都唔錯炸腐皮 外軟內脆,口感好特別什菜 好精美,夠新鮮稻庭麵 彈牙,加上椰味,一流切蛋糕的時候,侍應們將蛋糕用車推到我們面前,更為我們唱生日歌,使我女朋友十分開心,十分驚喜,經理更特別送了一份小禮物給我們…九折,真的十分感謝他們的招待,下次必定再來食過!
拖羅 入口溶化,比起好多日本餐廳一D都唔輸蝕
海底椰湯 清淡得黎椰香味夠清甜
黑豚肉 好滑,睇樣好似好肥,食落不油不膩
牛 頸&脊 新鮮,好食,唔輸比各大牛肉專門店
鮑魚 口感好爽,唔會好難趙,估唔到打邊爐的效果都唔錯
炸腐皮 外軟內脆,口感好特別
什菜 好精美,夠新鮮
稻庭麵 彈牙,加上椰味,一流

2010-04-01
生日
2010-03-23 10 瀏覽
看到千福咁多笑面; 昨晚終往一試,但可以說希望越大失望越大晚上7:30 到達, 環境.服務.裝修都有別一般的火鍋店, 可能是星期一吧!整晚祗有5成客左右, 沒有大家說的爆場難訂枱的情況出現. 坐下先來一個 2 人前雜錦刺身, 魚生普通貨色, 海胆和牡丹蝦是不錯的, 但$288 有點偏貴湯底選了日式豬骨湯 ?! 唔明點解這個湯底會叫做日式豬骨湯, 埋到明就係中式的胡淑豬骨湯啦! 但OK 的, 有甜味無味精 象拔蚌夠新鮮, 但$298 簡直搶錢, 數埋都唔夠 20 塊我覺得全晚最出色的是肥牛肉, 選了脊位 $148, 淋滑有肉味 - good黑豚肉$98- 數埋得10 塊, 無肉味, 都係傳統的肉青, 肉眼根好味.加拿大桶蠔 $98 - ok 夠大隻炸腐卷 $38 - 應該不是即做的, 是交來的貨吧! 但無啦啦整碟甜酸汁給你點腐卷, 好九唔搭八, 摸不着頭腦, ,唔知佢想攪邊科? 炸腐卷還是龍城金記的出色又好味蟹子海皇丸 - 8 粒 $78, 需然貴, 但好味脆脘片 $48, 一看肉色就覺唔多新鮮, 點知食落口真係唔脆, 一字記之曰: 渣千福餃子拼盤 $88, 魚皮餃.雲吞.菜肉餃, 無
看到千福咁多笑面; 昨晚終往一試,但可以說希望越大失望越大

整晚祗有5成客左右, 沒有大家說的爆場難訂枱的情況出現.

埋到明就係中式的胡淑豬骨湯啦! 但OK 的, 有甜味無味精

黑豚肉$98- 數埋得10 塊, 無肉味
, 都係傳統的肉青, 肉眼根好味.

加拿大桶蠔 $98 - ok 夠大隻

蟹子海皇丸 - 8 粒 $78, 需然貴, 但好味

千福餃子拼盤 $88, 魚皮餃.雲吞.菜肉餃, 無甚可取.

台灣貢丸 $38 - 好鬼渣

總結千福是: 服務OK, 環境OK, 擺設用心, 器皿靚, 但單价貴, 三個人全無飲酒,
埋單要 $1,763-, 個別食物出色, 但大部份都好一般. 還有一樣好討厭,
就係唔會比水或比茶給你, 我叫了3次茶都無人給我一杯半杯, 焗你叫飲品,
茶芥都收 $15 位喎, 又無啦啦整 2 碟所謂前菜比你嘆又收 $36,
咁都唔肯提供茶水, 真係大過份了

2010-03-22
(非會員)
2010-03-22 17 瀏覽
朋友既極力推薦下,第一次黎呢間食,因為朋友的經驗前一日打去book唔到檯,於是我提早左一個星期打去,講下d服務啦,每個員工d態度十二分值得嘉許,不過佢地最大既問題就係人手不足,令到我地order d 野等得耐左d其次,佢地d環境好靚,好新,好乾淨,最值得讚既係個洗手間,,d裝修好有心思品味,完全唔同出面果d,一去到我同屋企人都呆左d野食更加唔駛講,good到爆,我地嗌左個2個湯底,海底椰湯同埋新出既麻辣火鍋,麻辣係我媽媽既至愛,但成日出去食d麻辣湯底無麻辣味,但佢地d真係勁,個staff同我地講食到中辣,大辣就可free個湯底wor,咁我媽媽就嗌左個中辣,佢勁話ok 哦,但我同妹妹食到咀都紅埋= =,,海底椰湯香滑清熱,豈晒我2個唔食得辣既...3秒炸腐皮 : 一食即愛上,我地前後嗌左2個本地手切牛脊位 : 入口即溶,個見住個師傅即切wor 手打烏冬: 我中意食.佢d烏冬,必食黑豚肉; 一般,同出面果d無咩唔同,不過擺得好靚珊瑚蚌:好新鮮菊蜜:真係less is free wor,,haha 讚象拔蚌fresh,擺好靚呀,有心機雜菜拼盤: 真係好好好抵讚呀,條條菜都好靚上等料...總

其次,佢地d環境好靚,好新,好乾淨,最值得讚既係個洗手間
,海底椰湯香滑清熱,豈晒我2個唔食得辣既...
3秒炸腐皮 : 一食即愛上,我地前後嗌左2個
本地手切牛脊位 : 入口即溶,個見住個師傅即切wor

手打烏冬: 我中意食.佢d烏冬,必食
黑豚肉; 一般,同出面果d無咩唔同,不過擺得好靚
珊瑚蚌:好新鮮
菊蜜:真係less is free wor,,haha 讚
象拔蚌fresh,擺好靚呀,有心機
雜菜拼盤: 真係好好好抵讚呀,條條菜都好靚上等料...
總體黎講雖然價錢偏貴,但真係好滿意,咩叫一分錢一分貨,物超所值,仲有飯後果呀
2010-02-20
紀念日
2010-03-16 22 瀏覽
收到千福o既短訊,話新出左麻辣火鍋,話說我近期想再去食都成日訂唔到台,今次仲話食得晒免鍋底咁話,哼…我話晒都係無辣不歡,食遍港九新界o既辣通,今次又有得辣又可以免費,就帶埋我女朋友,同埋另外兩pair去辣一辣佢桃酒 : 好香桃味,好少飲到d咁香甜o既酒…讚好六位刺身拼盤 : 幾多款,有三文魚,吞拿魚,海膽,牧丹蝦等,個個食完都話好新鮮,梗係啦,我介紹o架麻^^麻辣湯(中辣) : 一打開個蓋就己經聞到好麻,個個都打晒”黑痴”,心諗”唔係咁堅瓜,唔通今次要waterloo…”開頭食都唔係太覺,係辣d,食食下就越食越麻,個嘴都開始痺痺地,但係o個種刺激感吸引我一啖野食一啖水繼續食落去”主要係因為(食唔到尾要俾錢o架xD),食到一半個個面都紅晒,加埋d女仔已經頂唔順,都係投降,免湯底失敗…之後叫左個清湯食埋落去…為好辣之人,讚好,推介牛頸 encore : 之前黎食過背位,好滑,今次叫佢地介紹個肉味好d o既位,就食左個頸位,半肥瘦,肉味ok,唔洗講encore桶蠔 : 大件又肥美,好鮮味花尾躉片: 鮮甜魚味,肉質有口感,讚好餃子拼盤 : 有四款,幾抵食炸腐皮 : 下面有十幾個post講,自己
桃酒 : 好香桃味,好少飲到d咁香甜o既酒…讚好
桶蠔 : 大件又肥美,好鮮味
花尾躉片: 鮮甜魚味,肉質有口感,讚好
餃子拼盤 : 有四款,幾抵食
炸腐皮 : 下面有十幾個post講,自己睇
豬皮 : 普通
芝士腸 : 普通
粟米 : 甜
雞件 : 好滑 , 雞味唔錯 推
什菜 : 賣相唔錯 , 菜…度度都咁上下o架喇
花竹蝦 : 大大隻 , 又有蝦高 , 可惜唔記得影相

飲飽食醉 , 埋單o個時佢話原來九點半後有八折 , 又容易d有位,下次一於九點半先黎…哼…仲要帶埋d兄弟黎食爆佢個麻辣
刺身,賣相好得
麻辣鍋底(黑痴)
牛頸
肥蠔(好似人名咁)
什餃xD
炸腐皮,讚好
2010-03-13
刺身,賣相好得
麻辣鍋底(黑痴)
牛頸
肥蠔(好似人名咁)
什餃xD
炸腐皮,讚好
2010-03-12 33 瀏覽
本身極愛打邊爐,港九新界比較好的火鍋店也去了八成,無論是春夏秋冬,一年四季都是打邊爐的好日子。所以LHC稱我為火鍋達人,我也當之無愧~ 雖然打邊爐試不了店家多少廚藝,但新鮮的食材,上乘的用料,細心的處理,加上一個美味湯底,也足以令人食指大動了。個人又認為,除了清蒸外,打邊爐就最能吃出食材本身最天然的味道 (所以通常也不會選太濃味的湯底),一塊軟熟的手切牛,一缺肥美的筒蠔,一片爽嫩的鱔片,還有啥比輕輕一灼來得更原汁原味!而且生熟程度由自己全權控制,對口味之餘又樂趣泱然。千福早前試過,很滿意。所以當Vivi及夫人建議在三八婦女節這個別具意義的日子來這裡吃掉會長及夫人大婚當日的開門利是時,怎會不讚成!一人六人,共幹掉了:1) 店方提供小吃三碟:應該要收費,估計每碟$8-$10。2) 香滑海底椰湯 ($58) :極為鮮香濃甜,讚讚讚!最好的海底椰窩,在這裡。比起上次試的豆乳鍋($98),這個更吸引!3) 本地手切牛,頸位,中 ($148) :上次吃脊位,今次試試脂肪較多的頸位,牛膻味較濃,但卻頗鞋韌,還是脊位好。4) 本地手切金錢展,中 ($148) :這個不錯,牛味頗濃,肉質帶爽,不過大家還

1) 店方提供小吃三碟:應該要收費,估計每碟$8-$10。

4) 本地手切金錢展,中 ($148) :這個不錯,牛味頗濃,肉質帶爽,不過大家還是最愛偏軟熟的脊位。

5) 珊瑚蚌 ($78)] :鮮脆爽口

6) 花膠筒 ($88) :質素不錯,算厚身,煙韌甘潤。

7) 栗米 ($28) x 2 :脆甜多汁,令湯底更甜美。

8) 三秒炸腐皮卷 ($38) x 2 :乾身脆口,不油不膩,有豆香,比其他任何地方都要出色,抵吃。

9) 黃沙豬潤 ($48) :新鮮脆嫩,但個人喜歡厚身一點的。

10) 手打墨魚滑 ($58) :比較普通

11) 手打海蝦滑 ($58) :也是普通,此品還是力奇及佐敦合興的最出色。

12) 加拿大桶蠔 ($98) :超巨型肥大,肉厚多汁,鮮甜味美。

13) 南瓜片 ($28) :十分甜糯,令湯底差點變了糖水!記緊不要淥太久。

14) 午餐片 ($28) :靚貨!人間美味!

15) 鱔片 ($58) :新鮮爽脆無泥味,讚!

16) 粉絲 ($28) :索盡湯汁,怎會不好吃!

17) 皇帝菜 ($38) :大部份受不了唐蒿太濃味的朋友,多會選擇食味較清雅的皇帝菜,碧綠新鮮!

18) 豆苗 ($48) :至愛豆苗~

食物單價$1142,有料小吃約$8-10一碟,茶芥每位$8,連加一共$1342,每人才不過$225。食物滿意,環境一流,坐得舒適,吃得招積,價錢不貴,服務良好,大家也盡興而回!

值得一提的,是這裡的食物大部份也是一客六件,而六人檯也甚為寬敞舒適,下次一於來個 T & H Wines 六美圖小聚~
美麗高雅的門面
環境極寬敞舒適,裝修美侖美奐,廳前有專人在客人面前切牛。
香滑海底椰湯 ($58)
本地手切金錢展,中 ($148)
三秒炸腐皮卷 ($38)
加拿大桶蠔 ($98)
午餐片 ($28)
白鱔片 ($58)
2010-03-08
美麗高雅的門面
環境極寬敞舒適,裝修美侖美奐,廳前有專人在客人面前切牛。
香滑海底椰湯 ($58)
本地手切金錢展,中 ($148)
三秒炸腐皮卷 ($38)
加拿大桶蠔 ($98)
午餐片 ($28)
白鱔片 ($58)
  • 香滑海底椰湯,本地手切金錢展,三秒炸腐皮卷,加拿大桶蠔 ,栗米,午餐片,白鱔片,皇帝菜,豆苗
2010-03-05 7 瀏覽
開年飯,跟Uncle去開年,目的都係逗利事第1次黎,環境,裝修都好靚,感覺好舒服。我地一行20人,比左半個場我地,勁正。老細超細心,用左D草草,屏風隔住。。我地係到吹水,閒聊,都唔會嘈住其他人。^^湯底,1煱可以2個味。。蕃茄薯仔牛腩+海底椰湯牛腩超"淋"。。。海底椰又滑又香。<<<勁飲湯,平時HotPot好少會飲埋湯FOOD.....刺身....Fresh~墨魚丸....賣相好靚!3秒腐皮卷。。真係3秒就OK。。必食梗係牛牛*...超香牛味,新鮮。。^^,仲有唔同部位揀。每樣野食都有D花花做裝飾,好有心思唔知係咪新年,D staff day off,等D食物有D耐><不過D staff都好有禮貌幫你Follow....PS...環境真係一流,一大班人聚會感覺好舒服,最驚喜係D Table gei安排。。食物又有水準。。。$$$一分$,一分貨。。不過都係留返比大人比$$^^
開年飯,跟Uncle去開年,目的都係逗利事

第1次黎,環境,裝修都好靚,感覺好舒服。
我地一行20人,比左半個場我地,勁正。
老細超細心,用左D草草,屏風隔住。。
我地係到吹水,閒聊,都唔會嘈住其他人。^^

湯底,1煱可以2個味。。
蕃茄薯仔牛腩+海底椰湯
牛腩超"淋"。。。海底椰又滑又香。<<<勁飲湯,
平時HotPot好少會飲埋湯

FOOD.....
刺身....Fresh~
墨魚丸....賣相好靚!
3秒腐皮卷。。真係3秒就OK。。
每樣野食都有D花花做裝飾,好有心思

不過D staff都好有禮貌幫你Follow....

PS...環境真係一流,一大班人聚會感覺好舒服,
最驚喜係D Table gei安排。。
食物又有水準。。。
$$$一分$,一分貨。。
不過都係留返比大人比$$^^
Our Table ~For 20 ppl^^