2016-01-18 1022 瀏覽
2016年1月16日 (星期六) 8:45pm 室內全以芝士黃的色調,簡約而光亮。收銀處一共分為兩部分,靠左是負責售賣半熟芝士蛋糕和其他出口蛋糕,因芝士蛋糕本身是雪藏貨,可以即時買到而不用排隊。至於靠右邊的則是負責新鮮出爐的半熟芝士撻。 兩個店員負責包裝,兩個負責收錢,排隊付款速度算快。 等候了5分鐘,便有新鮮出爐的芝士撻。 【最佳食法】:1) 當天以常溫享用2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕3) 焗爐加熱,外脆內軟。 芝士餡以北海道和美國忌廉芝士調製,餅皮用了兩種麵粉全人手製作,增加餅皮鬆脆度。 本人買了 4 個剛剛出爐的芝士撻,回到家時,它們已經不熱了,但卻仍保持滑溜奶油的半凝固質地,芝士味香濃。外層撻皮用了很重的牛油去搓製,比起酥皮或是曲奇餅底都更酥更香脆,淡黃色芝士忌廉烘至泛黃泛焦,賣相相當吸引。 每個芝士撻定價為 HK$22,4 個要 HK$88,價錢比較昂貴,我覺得每個應該 HK$15 左右就差不多呢!【溫馨提示】:❶ 每十二分鐘出爐一次,每爐共 35 個。❷ 店舖規定每人最多可買 6 件❸ 2 個或以上以紙盒盛載❹ 需要耐心排隊等候出爐

2016年1月16日 (星期六) 8:45pm

兩個店員負責包裝,兩個負責收錢,排隊付款速度算快。

等候了5分鐘,便有新鮮出爐的芝士撻。

【最佳食法】:

1) 當天以常溫享用

2) 放進雪櫃,冷藏後則像雪糕

3) 焗爐加熱,外脆內軟。

【溫馨提示】:

❶ 每十二分鐘出爐一次,每爐共 35 個。

❷ 店舖規定每人最多可買 6 件

2 個或以上以紙盒盛載

需要耐心排隊等候出爐
2016-01-16
5 分鐘 (外賣自取)
$44 (宵夜)
2016-01-17 710 瀏覽
食過sogo個間人龍店亦鍾意食芝士撻!今次就轉戰tst呢間長龍店!22蚊個撻我會有要求,但同預期都有差少出入!雖然好夠芝味但唔夠流心!不過個撻就比sogo個間大件嘅!所以行過唔多人排都可以一試嘅!
2016-01-16 697 瀏覽
個個都要試 我又唔執輸 要左一隻半熟芝士 一隻半熟抹茶 見住佢新鮮出爐當然興奮 隻隻都脹卜卜!!好好彩唔駛排隊 4-5個就到我~ 感覺係 ....好creamy 有芝士味 有抹茶味 但唔可以用好濃郁黎形容 如果經過都會買黎食 但要特登出黎排隊買就未必..

好好彩唔駛排隊 4-5個就到我~

感覺係 ....

2016-01-16 607 瀏覽
下雨天嘅日子, 應該冇咁多人排掛, 入到去冇人等, 問職員話仲有幾分鐘出爐之前一直冇機會食到sogo 果間嘅, 今日黎開尖咀一於食下, 叫左試左先。size比我想像中大個, 講真新鮮出爐一定係好嘅, 味道方面略嫌咸左少少, 唔夠芝士味, 好creamy 質地, 係因為重忌廉? 撻皮算係鬆化, 但食左一半覺得開始滯滯地, 愈食愈咸, 想飲水。嗯…未食過又唔駛排嘅都可以一試, 但我就唔係特別鐘意。食過之後, 發覺都係草根嘅蛋撻至岩我..真。草根妹。

食過之後, 發覺都係草根嘅蛋撻至岩我
..真。草根妹。
2016-01-15
2016-01-15 587 瀏覽
22蚊食隻撻,真心係覺得少少貴嘅。不過又唔可以唔試喎。買完即刻堂食,微暖。抹茶味幾濃,有甘味,唔苦。不過漏到不得了。食半個就好了!食完之後,覺得22蚊係合理嘅!
半熟抹茶芝士撻
半熟抹茶芝士撻
2016-01-12 943 瀏覽
常在想為什麼有那麼多人去"Bake"排隊呢 ?當您在試過其他地方的出品,您便會得知答案了....許多為食鬼都知道這兒同樣也屬城中其一著名的芝士撻店。當然門外排隊的人群和"Bake"相比之下可說是大有差別....一睇它的外表就能意識到它和"Bake"的出品是有分別的 ---- 首先那芝士餡是烘焙得偏深焦,其次是酥皮的形狀是弄成波浪型的....先咬一口皮,感覺上沒"Bake"那樣的鬆化。牛油香氣濃度方面倒是打了個平手;芝士的流心度是相若的,但芝及奶香卻是稍遜了....以後若真的想再嚐芝士撻的話,大家還是去銅鑼灣排隊吧....
常在想為什麼有那麼多人去"Bake"排隊呢 ?
當您在試過其他地方的出品,您便會得知答案了....
以後若真的想再嚐芝士撻的話,大家還是去銅鑼灣排隊吧....
5 分鐘 (外賣自取)
$22 (其他)
2016-01-11 752 瀏覽
上次試過原味半熟蛋糕,只有三分之二係cheesecake,三分之一係海棉蛋糕,$15一件不值,可能因為我會自己整cheesecake, 佢只係軟身一點的cheesecake, 芝士味尚可。今次試芝士撻,因為星期日都係只有2,3個人排隊,買左綠茶同原味番屋企食,比較之後覺得原味較好,有焗番熱但冇流心,可能要即買即食先有。 撻皮好鬆脆,唔錯,芝士就一般cream cheese 味,冇咩驚喜。 綠茶味雖然蓋過了芝士味,但喜歡綠茶的可能會嫌不夠綠茶味。

綠茶味雖然蓋過了芝士味,但喜歡綠茶的可能會嫌不夠綠茶味。
2016-01-11 661 瀏覽
半熟芝士蛋糕 $150/10個.雖然個芝士撻我就唔識欣賞 不過我覺得哩個芝士蛋糕幾正😋同行友人最愛芝士系列 望左兩次個芝士蛋糕最後終於買左❗️其實我唔明點解反而唔使排隊買 喧真心覺得好食我就拎左個黎試下 發現真係幾好味 望落好似紙包蛋糕但其實係好濃郁既芝士蛋糕黎😍咬落去啖啖芝士香 .咩叫半熟 食哩個蛋糕就感受到啦👍🏻👍🏻同埋買既時候會有冰包放係紙袋度凍住個蛋糕❗️但當然紙係唔可以同水做朋友 所以個咁靚既紙袋都係爛左😑
半熟芝士蛋糕 $150/10個

其實我唔明點解反而唔使排隊買 喧真心覺得好食

• 半熟芝士蛋糕
2016-01-09 1815 瀏覽
折禮日果然收到禮物,同班知心好食友是日聚一聚食餐晝賀聖誕,好友C竟然送上半熟工房嘅半熟芝士蛋糕作為聖誕禮物,實在太客氣喇 !當然,小弟都早有準備,否則失禮死呀!半熟工房嘅半熟撻賣到開行,反而依一款半熟芝士蛋糕較被人忽略。盒內有張小卡,喺咁樣介紹個蛋糕:「北海道特濃奶油芝士,配上日本幼滑麵粉和法國鮮香牛油,再以特製的烤焗方法 」製作,又睇睇喺咪咁犀利。每盒半熟芝士蛋糕有5件,賣$85,橢圓形嘅蛋糕小巧的骰,件件更以牛油紙獨立包裝,方便取出食用,既美觀,又實用 。味道方面,當打開盒蓋,已散出淡淡芝士香味,個個烘得金黃,猶如小金磚,面面帶點焦香感,未食都已有所期待 。雖然細細個,但拎上手都唔會太輕飄飄,入口口感非常輕柔軟熟,軟綿綿嘅感覺,有少少似食綿花糖咁,然而,芝士嘅味道頗香濃,用料十足,論質素絕對做得上乘有水準 ,真喺好多謝食友嘅禮物。無論賣相、口感、味道,都令我回想起曾晌香港紅極一時嘅田中家日本芝士蛋糕,亦喺嗰時令小弟認識到依一款軟綿綿嚟自日本嘅烘焙芝士蛋糕,只喺半熟工房嘅變成迷你版。但講到尾,要話佢喺「半熟」,小弟覺得根本唔喺嗰回事 ,不過,你話「半熟」喺指店名,即喺好似「
!當然,小弟都早有準備,否則失禮死呀!
半熟工房「半熟芝士蛋糕」
半熟芝士蛋糕
,真喺好多謝食友嘅禮物。
半熟芝士蛋糕
,不過,你話「半熟」喺指店名,即喺好似「乜乜」招牌芝士蛋糕,咁就當別論啦,哈哈
題外話/補充資料: 因為喺朋友所送嘅禮物,所以,幾個細項評分(環境、服務、衛生、抵食)嘅參考值唔大。
其他
2016-01-04 504 瀏覽
念念不忘bake cheese tart的美味,又走到銅鑼灣去。拿著cheese tart滿心歡喜打算買點東西口家之際,sales見狀就搭訓說另一間更好吃,於是決定買來比較下。没有長長的人龍,但有熱滕滕的味道選擇 - 芝士味及綠茶味,我各買了一個。品評外表,色澤金黃,饀料滿滿的,亦有微香。先試一下芝士tart。牛油味濃的餅皮十分脆,芝士味太淡,忌廉味卻濃,creamy口感,整體不油膩,其名稱應以忌廉芝士tart命名比較合適。到綠茶味。牛油餅皮亦加入綠茶,非常脆身。由於綠茶味放得太多綠茶粉,太苦,一點都不好吃。

到綠茶味。牛油餅皮亦加入綠茶,非常脆身。
由於綠茶味放得太多綠茶粉,太苦,一點都不好吃。
當仲未有機會買到sogo 的Bake cheese tart, 今天經過尖沙咀叫見到半熟工房的門市。想起家人在日本時特別喜愛半熟芝士蛋糕,所以入去此店買蛋糕。但是一入門口即聞到新鮮熱辣出爐的芝士撻香味。只有一個人等,太好了,除了原味,還有靚靚綠色的抹茶芝士撻、於是每様買四件。這裡可以每兩件放一個盒的。每件$22,價錢唔太貴。大家吃得很高興,半熟芝士似布甸,又香又滑,由於是半熟的關係,入口軟棉棉的芝士滲出芝士的香,唔會有實(硬)的感覺,而撻皮唔硬有牛油皮的香酥,但唔會肥「利」,好好食。枺茶味的亦有枺茶的茶香味夾住芝士的香,易係軟棉棉的餡。 比起要排長龍的那家店,這裡舒服得多了。

但是一入門口即聞到新鮮熱辣出爐的芝士撻香味。

這裡可以每兩件放一個盒的。

每件$22,價錢唔太貴。

枺茶味的亦有枺茶的茶香味夾住芝士的香,易係軟棉棉的餡。

比起要排長龍的那家店,這裡舒服得多了。
2016-01-04
  • 抹茶芝士撻
2016-01-03 669 瀏覽
半熟工房芝士撻每十二分鐘就會出爐一次,而芝士撻賣相非常討好,當然要係熱潮未減之前食返個啦。芝士撻:撻面金黃,內裡有半溶芝士,而撻底就用了曲奇皮。食落去簿簿嘅芝士味當中亦帶丁點酸味,而撻皮鬆化香脆,整體都ok。

2016-01-01 818 瀏覽
​除夕夜,幸好筆者是福利上比較幸運的一群,能夠提早下班慶祝最後2015的最後一天。2015年對每個人來說都有不同的意義,不知道這一年來你們是甜還是苦呢?這一年筆者經歷風風雨雨,的確吃了不少苦頭,本來想分享美食分享資訊分享更多旅遊經歷,但時間的確有限,唯有盡量做好,希望來年時間可以多一點。除夕尖沙咀當然熱鬧,人山人海,從筆者那兒走到尖沙咀其實不遠只是十五分鐘,正如筆者之前所說尖沙咀現在挺熱鬧的,由幾年前空無一間較具質素的食店,到現在高質的咖啡店開了幾間雪糕店也開了幾間,可以說只要想得到都可以在尖沙咀找得到。從同事口中得悉這兒開了半熟工房,當然要去湊熱鬧,是夜除夕關係人山人海,看到這間店舖之時也已經數十人在輪候,輪候他們最知名的半熟芝士撻,當然他們還有其他種類的蛋糕可以選擇,那筆者當然就是選用半熟芝士撻。這個半熟芝士撻 ($22) 牛油餅底,跟常吃到的不同之處在於撻皮吃起來不鬆散,平常有時候吃撻類一咬下撻皮,撻皮便會散但這一個是恰到好處,雖然如此但撻皮並不硬而且帶有微脆口感。另一個令人怕的是太有油膩或有油澀味的滯感,但這一個做得非常好好得甚至可多吃一個。而內裹的餡料有蛋和忌廉芝士,單純的筆

半熟芝士撻
從同事口中得悉這兒開了半熟工房,當然要去湊熱鬧,是夜除夕關係人山人海,看到這間店舖之時也已經數十人在輪候,輪候他們最知名的半熟芝士撻,當然他們還有其他種類的蛋糕可以選擇,那筆者當然就是選用半熟芝士撻。這個半熟芝士撻 ($22) 牛油餅底,跟常吃到的不同之處在於撻皮吃起來不鬆散,平常有時候吃撻類一咬下撻皮,撻皮便會散但這一個是恰到好處,雖然如此但撻皮並不硬而且帶有微脆口感。另一個令人怕的是太有油膩或有油澀味的滯感,但這一個做得非常好好得甚至可多吃一個。而內裹的餡料有蛋和忌廉芝士,單純的筆者還以為跟平常起司類一樣可以拉司,當然還是沒有,蛋和芝士是半熟吃起來都很滑,芝士味道不算太重,整體真的是個美味的飯後小吃。

筆者明白這是一種熱潮,半熟工房的確令筆者想起葡撻的時代,不同之處在於澳門普通香港人可每年甚至每星期去幾回,但日本及韓國的大概只會幾個月一次,大概這個熱潮可以多維持三數年,反之要看後浪有多強大。
5 分鐘 (外賣自取)
$22 (宵夜)
除夕
2015-12-31 555 瀏覽
見呢排半熟芝士撻咁紅,我都唔執輸去試下先!黎到呢到沒想像中要排咁耐隊,大概十分鐘左右就到我地,但係因為咁岩前面買哂剩番既綠茶撻,所以就要等多五分鐘! 好啦終於等到芝士撻,因為想趁熱食既關係 所以就快快趣趣開盒品嚐! 首先既係原味半熟芝士撻,嗚呀!好好味呀!入面感覺大概就好似攪散左既熱豆花一樣,而味道就係濃而不膩既芝士味!食完齒頰留香好想食下一個,奈何我既胃唔似女人咁有另一個哈哈!第二個就係綠茶撻,質感都一樣啦,唯一唔同既就係佢有好重既綠茶味,反而令到個撻有d畫蛇添足既感覺所以如果下次再去,又或者你係第一次去,我都推介原味芝士撻!! YUMYUM
見呢排半熟芝士撻咁紅,我都唔執輸去試下先!

2015-12-31
15 分鐘 (外賣自取)
  • 半熟芝士撻
2015-12-30 478 瀏覽
琴日行過 半熟工房 Hanjuku Kobo 竟然門口無人龍,咁就梗係買返啲食下啦。真係好難得,入面都係得唔夠10個人係前面排,咁梗係排下啦,買番幾個返屋企同屋企人share下。少少tips:如果想幫啲撻保暖,買完之後將自己條頸巾放埋入去個袋度,禁住個盒就可以保暖嘞,我成個鐘車返屋企,返到屋企個撻都仲係暖㗎。買咗6個撻,4個原味 + 2個綠茶味佢哋真係幾好賣,真係賣完一盤又一盤,都真係熱辣辣架,如果即買即食都幾開心。其實之前都睇咗唔同嘅食評,對佢都無乜好大嘅期望,不過都無令我失望,兩款撻都好好食。唔知係唔係我自己唔係特別好芝士味,我覺得個綠茶味好食啲,但係我全家人都覺得原味係好食啲.....講返個撻先,原味芝士撻,流心芝士就冇乜喇,不過個心都係gooey嘅,切起上嚟都係黐刀,食落去都係會食到溶咗嘅芝士漿。成個撻都好有芝士味,唔會太甜,又唔會漏,真係一次過食幾個都仲得。暖暖嘅流心芝士,食落就好似有一股暖流將成個口暖暖咁包住,但係又唔會好似泥咁漿住個口,真係纏綿得嚟又唔會太黐身。芝士嘅口感係滑捋捋嘅,真係好似好似絲一樣咁滑,唔怪之得咁多人為佢而瘋狂。 甜酸度,都balance得好好,唔會覺

買咗6個撻,4個原味 + 2個綠茶味

講返個撻先,原味芝士撻,流心芝士就冇乜喇,不過個心都係gooey嘅,切起上嚟都係黐刀,食落去都係會食到溶咗嘅芝士漿。成個撻都好有芝士味,唔會太甜,又唔會漏,真係一次過食幾個都仲得。暖暖嘅流心芝士,食落就好似有一股暖流將成個口暖暖咁包住,但係又唔會好似泥咁漿住個口,真係纏綿得嚟又唔會太黐身。芝士嘅口感係滑捋捋嘅,真係好似好似絲一樣咁滑,唔怪之得咁多人為佢而瘋狂。 甜酸度,都balance得好好,唔會覺得有芝士酸,我嘅鍾意。

至於綠茶味,基本上係有晒原味嘅口感同味道,只係多咗少少綠茶味,雖然個撻本身係唔漏,但係呢少少少少嘅綠茶澀味,令成個撻再清爽咗少少,將成件事昇華咗。咁當然因為多咗少少綠茶味,芝士味係有少少冇埞企,不過佢哋係好朋友,係埋一齊都係咁和諧嘅,真係芝士味中有綠茶味,綠茶味又帶啲芝士味。所以我覺得好食啲。

至於個撻皮,係牛油皮,但係食落去又無好似蛋撻皮咁漿口重身,比較輕同脆啲,啱晒襯芝士,唔會話令到個撻更加漏。

所以整體嚟講,真係幾好食,唔使排隊就更加正。

真心覺得比起要係超市排隊個個好食啲。

tips 2: 如果真係凍咗想整返熱,可以用微波爐,用中火/細火 (視乎個微波爐嘅火力,總之就係細火)叮20~30秒,就會暖暖地架啦。
2015-12-29