2016-03-21 389 瀏覽
🍫🍫🍫🍫朱古力味超級濃朱古力味真係超香🍫🍫😍😍🍫🍫一咬落去d朱古力爆入你個口到吾會話好甜個隻👍🏻👍🏻😂💕凍食又有d似布朗尼撻咁👍🏻👍🏻👍🏻撻皮好脆朱古力控 吾食吾得🤔🤔
🍫🍫🍫🍫朱古力味超級濃

朱古力味真係超香🍫🍫

😍😍🍫🍫一咬落去d朱古力爆入你個口到

吾會話好甜個隻👍🏻👍🏻

😂💕凍食又有d似布朗尼撻咁

👍🏻👍🏻👍🏻撻皮好脆

朱古力控 吾食吾得🤔🤔
2016-03-17 417 瀏覽
有朱古力撻賣😎抹茶芝士撻已經退役了🍵 岩岩新鮮出爐既朱古力撻 離遠都聞都好香既朱古力味🍫🍫Miss左1 round就等12分鐘新鮮再出爐啦🤔原來連個撻皮都係朱古力味架咼😱撻皮依舊脆口但唔鬆散☺️$22一個價錢合理 勝在夠大個😌朱古力撻唔漏咼又😈半熟工房出品係半熟 並不是流心😌我一向喜歡佢既口感😌我都係小忠實fans黎架😎
有朱古力撻賣😎

半熟工房出品係半熟 並不是流心😌

我一向喜歡佢既口感😌

我都係小忠實fans黎架😎
2016-03-16 405 瀏覽
今日太早出到尖沙咀,見半熟工房剛剛開門,就想入去睇下有沒有半熟芝士撻賣~但原來未出爐~等緊之際見到有呢樣新出品,叫做“葉子派”。 店員向我介紹這款新產品是日本很出名的常見手信,味道似蝴蝶穌甜甜地的。小女孤陋寡聞都係第一次見呢樣食物,不過見個樣子成塊葉子咁可愛,又話似蝴蝶穌,就貪得意買來試試啦!本來沒有什麼大期待,諗住都係一塊餅乾而已,但一吃覺得有驚喜!咬落口有d似千層穌,入面真係有好多層的~口感好酥脆,烤焗得好香~ 相當唔錯呀! 連入面既酥片都好香牛油味!葉子的表面仲佈滿一層楓糖,所以食落口帶少少甜~楓糖味亦令成塊派錦上添花!之前亦食過幾款產品(芝士撻,芝士蛋糕,朱古力蛋糕)都覺得正,令我對半熟工房的出品都幾有信心

葉子派
2016-03-06
葉子派
2016-03-16 2336 瀏覽
半熟工房的芝士撻, 抹茶撻之前已經食過, 唯獨它的芝士蛋糕還未有幸嚐。 在我耳濡目染下, 年紀輕輕的姪女亦變成嘴饞的人。 這天她把半熟芝士蛋糕帶回來, 有口福了!半熟芝士蛋糕 $85(5個)標榜用北海道特濃cream cheese, 日本麵粉和法國牛油, 以特別焗法, 做出半熟質感效果的芝士蛋糕。 反轉盒底看看成份表, 還有蛋, 糖, 牛奶, 蜂蜜, 粟粉和麵粉, 看來人工添加的成份並不太多, 不錯! 亦因此嚐味限期很短暫。一盒有五個, 小小的橢圓形焗至金黃, 每個都用牛油紙獨立圍邊, 免得互相黏著影響外觀。放在手上也有一定的重量。小金磚散發淡淡的芝士香, 面頭微微焗焦的芝士令香味聞落更濃一點。 每個都漲卜卜, 零皺紋, 賣相很漂亮。的的骰骰, 多吃一件也不太內疚!咬下, 蛋糕鬆軟幼滑,質感軟熟輕身, 像慕絲般, 稍有彈性之餘, 密度都頗高, 而且帶濕潤口感。半熟是指蛋糕的口感軟熟滑溜,有半熟的感覺。雖然半熟工房的芝士蛋糕口感不錯, 不過看來跟半熟這形容詞還有點距離。 味道跟芝士撻有著同一問題, 就是聞很香, 但食下芝士味不夠香濃, 只是淡淡的帶點點的檸檬清香, 味道不是預期的濃, 令

半熟芝士蛋糕 $85(5個)

半熟芝士蛋糕 (5個)
味道跟芝士撻有著同一問題, 就是聞很香, 但食下芝士味不夠香濃, 只是淡淡的帶點點的檸檬清香, 味道不是預期的濃, 令人有點失望。
半熟芝士蛋糕 (5個)
一盒五個賣$85, 定價跟質量有點名不副實! 如果用$85買質感, 寧願到便利店用$18買N年前掀起日式芝士蛋糕熱的伊藤家, 殘存下來的日式芝士蛋糕, 大大個吃得更痛快!

2016-03-12
5 分鐘 (外賣自取)
2016-03-14 602 瀏覽
半熟工房最近,半熟風氣繼續蔓延,每間食店都不斷推出半熟新口味作招徠,就像這間食店,一開始是半熟芝士撻,接著是抹茶撻,現在又有新口味,就是半熟朱古力撻,熱愛朱古力的我當然要來品嚐品嚐!到達半熟工房後,發現現在已沒有往日長長的人龍,只剩下五至六位客人在等待,那更好,不用浪費時間排隊! 半熟朱古力撻 $22剛剛見半熟朱古力撻新鮮出爐,好吧同朋友買左兩個黎食,朱古力味係幾濃,曲奇撻皮夠香脆,撻皮的脆加上流心幼滑的朱古力醬,感覺好像在吃朱古力心太軟,挺吸引的!但食完一個都幾膩,要即刻買野飲,不過我相信鐘意食朱古力既人應該會幾ok,因為真係幾濃朱古力味。食埋朱古力半熟蛋糕後,發現半熟蛋糕好味啲。
半熟工房

半熟朱古力撻 $22

食埋朱古力半熟蛋糕後,發現半熟蛋糕好味啲。
2016-03-06
2016-03-13 915 瀏覽
店內放置多個蛋糕櫃,陳列出多款不同的店內產品,令人目不暇給,並且燈光明亮,地方尚算寬敞。半熟芝士蛋糕($150)十個裝,今次決定先試試這個蛋糕仔,下次再試試半熟芝士撻。還好這次不用排隊等候太久,賣相方面,芝士蛋糕表面烘焗十分平均,呈現金黃色,打開盒子,飄逸著濃濃的芝士香味,包裝有點像紙包蛋糕。味道方面,蛋糕的質感十分軟熟,蛋糕的中心慢慢流出芝士流心,蛋糕本身已經有濃郁的芝士味,再吃在芝士流心的時候,芝士味倍感濃郁,在口腔中揮之不去。這次終於品嚐到什麼叫半熟,下次還會光顧。店鋪評分:7/10甜品評分:7/10

包裝有點像紙包蛋糕。

這次終於品嚐到什麼叫半熟,下次還會光顧。

店鋪評分:7/10
甜品評分:7/10
半熟芝士蛋糕
2016-03-12
用餐優惠
試食活動
半熟芝士蛋糕
2016-03-12 380 瀏覽
同事請食下午茶, 現在半熟工房已沒有之前的排長龍熱潮了, 所以很快便買到了. 可能同事不夠細心, 只十多分鐘的路程後, 芝士撻便傾斜了...雖然如此, 還是沒有影響我食的心情的. 哈哈!芝士撻面層金黃誘人, 散發淡淡的芝士香氣, 一口咬下去, 香濃芝士味充滿口腔, 流心效果恰到好處, 曲奇撻皮香脆好味, 與芝士饀互相配合. 但最後, 無可避免的感覺有點膩 , 可能芝士有點多了.這個撻可以一試, 但卻不完全是我杯茶呢!
半熟㞫士撻
芝士撻面層金黃誘人
, 與芝士饀互相配合. 但最後, 無可避免的感覺有點膩
, 可能芝士有點多了.
這個撻可以一試, 但卻不完全是我杯茶呢!
2016-03-03
2016-03-08 854 瀏覽
誰說半熟工房已失寵了?有人說半熟工房的芝士撻已失寵,有人說半熟工房的芝士撻不外如是,$22一隻撻沒有感到值得。別人的評語是否真的如此重要?還是簡單的做好自己?今晚下班專程到半熟工房,就是想一嘗流心芝士撻的廬山真味道😤金黃色的撻面有一圈輕微焦邊,令芝士撻的賣相更可愛吸引。輕輕咬開芝士撻,沒想過流心的效果如此恰到好處,剛剛好的半凝在撻皮內,而不會傾斜至尷尬失儀。撻餡的口感軟滑微,入口充滿牛奶濃香和後調有陣陣芝士香味,曲奇撻皮很脆很香,配合起來就是一件口感豐富,味道有層次令人心滿意足的甜點👍別人不懂你不要緊,今晚你就是我的寵兒😽❤️
2016-03-07
2016-03-05 502 瀏覽
每十二分鐘出爐一次的流心芝士撻又令香港人瘋狂,因為距離約會的時間還有一小時,便排一排這個芝士撻。不過買了不是即食,回到家放入雪櫃雪了一會才用焗爐翻熱大概五分鐘,還有半熟的效果。撻皮用上了曲奇餅底,芝士聽說是混合了三種;芝士有咸香,但整個撻偏甜的,只能一個起兩個止,都幾濟的。

芝士達
芝士達
2016-03-03 500 瀏覽
放工約了朋友食晚飯,但珊珊來遲,唯有自己行下先。經過半熟工房,見有新出品,買黎試下。半熟出品的芝士撻食過一次,但味道並不討我歡心,本住試新野的心態,買了朱古力撻和朱古力蛋糕。估唔到朱古力口味新品又幾唔錯,撻新鮮出爐,熱辣辣,朱古力不太甜,好食。至於芝士蛋糕呢,餅身軟滑,朱古力味都幾濃,細細件易入口。今次的新品,令人幾滿意,不朋友都大讚不錯。
2016-03-02 530 瀏覽
芝士撻熱潮其實都吹了一陣子,由早前要經常排長龍,到現在非繁忙時間店鋪也是非繁忙,以後想吃都不用排隊了!早前推出抹茶限期口味,當時的我未有胃口,錯過了... 今次推出老公至愛的朱古力口味,剛好又順路,虍時此刻不容錯過!黑實實的外表,感覺很實在。店員說即日要吃掉,而且不用再翻熱... 所以就成為了我倆的宵夜。皮幸好都還算脆,一咬下去的感覺是口感與souffle很相似,都是軟綿綿的,蛋味相對重。我倆都吃不出芝士味來。吃罷肚子滿滿的,個人認為要改善的是撻皮要再厚一點,會更好吃!

題外話/補充資料: 懷孕者可以免排隊, for 在繁忙時間要排隊的孕媽媽reference
2016-03-01
外賣自取
$22 (宵夜)
2016-03-02 1477 瀏覽
一路都好忙無時間試非常出名既半熟芝士撻!每次行過都打排長龍,直至前幾日行過見到無咩人就即刻同朋友買左幾個試下。雖然比平時少人,不過都等左5-10分鐘,排隊既時候一直見到staff攞一盤一盤熱辣辣既芝士撻出黎,淨係睇見都興奮呀!我今次試左原味同朱古力,兩個都好好味啊!!! 原味既芝士撻遠遠已經可以聞到香濃芝士味,一咬落去面層非常軟,而餅底非常非常酥脆,中間既半融芝士餡好重cream cheese味,不過食得多會有d膩同好濟 再試埋佢既朱古力味,感覺好似心太軟,不過餅皮比心太軟酥脆,而中間既朱古力漿味道非常濃,好好味呀!我呢個朱古力控完全停唔到手 下次有機會好想試下佢地既蛋糕,個賣相都非常吸引!

下次有機會好想試下佢地既蛋糕,個賣相都非常吸引!
2016-02-24
5 分鐘 (外賣自取)
今日去開尖沙咀, 經過半熟工房見冇咩人排隊, 就去買番件新出品試下啦!! 去到真係好彩~~岩岩出爐冇耐~離遠都聞到好香好香, $22一件半熟朱古力撻 都幾大件! 好快就買到手~賣相好吸引, 望落個撻漲卜卜, 撻面幾香脆咁, 相機食先之後 即刻引唔住咬黎試下~撻皮做得唔錯, 口感同佢既半熟芝士撻一樣KEEP到鬆化~脆脆地唔會硬~ 咬開入面既朱古力餡有半熟狀態似MOOUSE既口感~夠幼滑~ 味道方面, 餡心有香濃朱古力味, 但唔會覺得太甜, 朱古力甜度適中, 我覺得有D似朱古力奶既味. 食緊既時候我覺得有少少似食緊心太軟 又有啲似食緊BROWNIES...! 而撻皮都有幾香既朱古力味, 因為聽講塊撻皮都係用朱古力造, 唔似其他店只係用普通牛油皮, 所以我估一定啱晒鍾意食朱古力既人! 個人黎講我鍾意食呢個半熟朱古力撻多過之前既抹茶芝士撻~ 佢除左新出半熟朱古力撻, 仲有半熟朱古力蛋糕~ 下次會再買埋黎食下~

2016-02-23
2016-02-27 463 瀏覽
終於要離開公司啦, 決定買半熟芝士撻同半熟芝士蛋糕俾同事食,排左15分鐘, 每樣買左半打<半熟芝士撻>焗得好靚的焦糖金黃色薄薄一層包住流心半熟芝士咬落去軟綿綿好creamy, 入口即溶<半熟芝士蛋糕>橢圓形既蛋糕, 每件以牛油紙獨立包裝打開蓋盒已散出淡淡芝士香味, 個個烘得好靚,入口非常輕柔軟熟, 軟綿綿好似食綿花糖

終於要離開公司啦,

決定買半熟芝士撻同半熟芝士蛋糕俾同事食,

排左15分鐘, 每樣買左半打
<半熟芝士撻>

焗得好靚的焦糖金黃色

薄薄一層包住流心半熟芝士

咬落去軟綿綿好creamy, 入口即溶
<半熟芝士蛋糕>

橢圓形既蛋糕, 每件以牛油紙獨立包裝

打開蓋盒已散出淡淡芝士香味, 個個烘得好靚,

入口非常輕柔軟熟, 軟綿綿好似食綿花糖
2016-02-23
15 分鐘 (外賣自取)
  • 半熟芝士撻
  • 半熟芝士蛋糕
2016-02-23 766 瀏覽
22/2趁中國元宵節,半熟工房新出了朱古力芝士撻,立即買了兩個黎試下!一入去店充滿好濃的朱古力味了!價錢都係$22, 都係同平時的一樣。回家叮了一分鐘再吃,咬開時入面十分流心!這個的芝士味不太濃,入面的餡有點似朱古力奶的感覺,朱古力十分濃,而且撻皮在焗過後很脆和鬆化,整個也是滿滿朱古力的感覺。因為芝士味不濃的關係,所以食完感覺都不會很甜膩。這個推介!

一入去店充滿好濃的朱古力味了!
價錢都係$22, 都係同平時的一樣。

回家叮了一分鐘再吃,咬開時入面十分流心!