2014-09-19 2997 瀏覽
首先前臺負責安排入座嘅服務生態度超差明明係四人抬 就放哂兩位入座張枱細我明 可以幾樣幾樣食物咁上 張枱咪夠位見住門口嘅四人枱比岩岩到嘅兩位坐哂 真係好炆都算 見登入facebook 有 優惠可以已18蚊嗌一籠小籠包咁就問下職員 有個叫"Fai" 類似店長嘅職員黎到態度超差 明白你地星期五晚嘅日子係忙d 做到炆但係你係服務行業 做到咁既職位 態度到都係咁 年輕一輩嘅店員有樣學樣 不知所謂 係用膳期間 呢個"Fai" 以為我地嗌佢 佢另轉頭 除低個耳機 好大聲咁'咩呀' 我地即刻 去咗大排檔呀? 連我最斯文嘅朋友都要投訴 未食已經激到成肚氣皮做得幾好 肉汁並不錯 可以自選的四小拼 木耳烤夫 很夠味 生煎包做得幾好 用鑊仔上又美觀實又可以熱住個包煎得好脆 裏面熱辣辣好新鮮後面嘅炒上海年糕 有d辣 幾野味嗌咗 飯,香蔥拌麵, 擔擔麵 都普通唔會話特別好食全部份量細細碗 可以嗌多幾樣 都幾好有個朋友係到做過part time 前排提起呢間舖頭態度超差 同時提起呢個"Fai"佢對店員都好冇禮貌 平時見到其下分店咁多人排隊 食物環境裝修價錢都不錯 四個女仔嗌到放題咁都係$120位 但因為佢嘅服
首先前臺負責安排入座嘅服務生態度超差

可以自選的四小拼 木耳烤夫 很夠味

生煎包做得幾好 用鑊仔上又美觀實又可以熱住個包
煎得好脆 裏面熱辣辣好新鮮

後面嘅炒上海年糕 有d辣 幾野味
嗌咗 飯,香蔥拌麵, 擔擔麵 都普通唔會話特別好食
全部份量細細碗 可以嗌多幾樣 都幾好

平時見到其下分店咁多人排隊 食物環境裝修價錢都不錯 四個女仔嗌到放題咁都係$120位 但因為佢嘅服務態度咁差 唔會有下次
2014-09-12
2014-09-15 2601 瀏覽
6點幾去到唔洗等位,點左菜5分鐘食物已陸續送上,員工效率好快,四喜烤夫好食👍,不過鎮江肴肉一夾就散,頭抽菜芯有驚喜,夠嫩無渣,酸辣湯多料夠酸又唔太辣,小籠包ok,但上海排骨就麻麻地,炸得唔夠香。

2014-08-17 3908 瀏覽
見有點擔憂,因餐廳只要放大部分資源,心思在裝修,為菜式改有趣的名字,食物味道不至太差,加上不太貴  ($100~ $200內),便可大收旺場,希望這風潮不會令食肆忘記味道才是根源!此店正跟足這潮流,每碟份量小巧,適合愛多花款的食客,但問題出於吃畢整餐,真的沒有那款算得上美味,有趣的卻是門外人潮洶湧。自選四小拼,的確比單點更化算,但肴肉實,乾,偏鹹;烤麩鹵不入味,只感覺到油膩,因以為什麼都狂加麻油便香;糖醋排骨就只得甜味,差點以為是甜品;只有醉雞的調味恰當,與好仍有距離,因只入味至皮,肉也是淡淡的,更遑論入骨的境界。小籠包及生煎包更是不合格: 小籠包賣相大小不一,皮厚實,不滑,沒麵粉香,肉汁濃濁,沒有鮮美的享受; 生煎包的底層不夠脆,油膩感重,真懷念上海的小楊生煎!另外,西洋菜餃的餡也實實霉霉,丁點兒甜脆感也欠奉 , 唯一優點是湯夠清夠熱。脆米咕嚕肉,調味中規中矩,脆米的確令口感豐富,但問題是豬肉了無味道,怎整色整水也不會好吃的。反而酸辣湯味道不錯,偏酸少辣,更有極微的麻,屬於有自己性格的調味。甜品拼盤挑了桂花拉糕,豆沙小南瓜,茉莉布甸及芒果布甸。白色軟糯的拉糕比小南國只差少許,桂花蜜也
甜品拼盤挑了桂花拉糕,豆沙小南瓜,茉莉布甸及芒果布甸。白色軟糯的拉糕比小南國只差少許,桂花蜜也芳郁;芒果布甸竟比很多有名的粤菜酒家出色,果肉充沛,酸甜平衡;茉莉茶布甸其實也極好吃,又滑又不過苦,不過較像日式綠茶布甸,只能在吃到最底部才吃出少許茉莉味。還有,蕎麥茶是好喝的。希望店家在主菜及包點多加工夫,始終這些是北方主打!
步出餐廳,看見人聲沸騰,不禁倒抽一口涼氣!
  • 芒果布甸,桂花拉糕,酸辣湯
2014-08-12 3605 瀏覽
早前聽友人說 Hysan place 有個全港首個大型LINE 展覽, 哇! 好想去看看!! 不過展期時間只到6月4日. 剛好快到母親節, 知道 Hysan place 有我想去的南小館, 於是決定訂這裡替奶奶慶祝母親節.由於當日是母親節正日, booking 較 full, 訂位時已說好用餐時間 只有1.5小時. 而這小館在大時大節並沒有套餐提供.到了南小館, 這裡的裝修以休閒為主, 有cafe的感覺, 主攻年輕市場,少了以往中餐館一貫給人"講氣派講體面" 的感覺. 小館中心設有黑板, 上面畫了媽媽小孩的公仔圖案, 寫了Happy Mother's Day 等溫馨字句, 看得出經營者的用心.為迎合年輕人口味與大眾化價錢, 這小館亦大膽加入摩登元素,有不少"小拼盤"菜式如四小拼, 甜甜拼等等, 好讓眼寬肚窄的食客品嚐一款多種的滋味!可惜當天我忙於照顧身旁的小豬豬, 主食只拍到大合照. 雖然碟子小小, 但吃到最後, 大家已經飽到肚子凸凸了. 不過再飽, 甜品嘛, 還是可以吃得下. 甜品款色非常創新, 最後我們點了兩款: 南小館甜甜拼 與 拿破崙千層南小館甜甜拼 ($58): 可自選 2

南小館甜甜拼
南小館甜甜拼 ($58): 可自選 2 款布丁 + 2 款甜點心
布丁方面: 杏仁白玉凍 (x2): 口感幼滑非常, 但略嫌杏仁味不夠重, 如果可以重一點點會更好!
甜點心方面: 桂花蜜拉糕: 略帶些微桂花香味, 煙煙韌韌, 但卻沒有內涵……
細沙南瓜糰: 賣相十分討好, 小小的南瓜內裡夾著紅豆蓉, 卻吃不到南瓜味道. 要是把陷料換為南瓜蓉, 效果可能會更好喔!
拿破崙千層
拿破崙千層 ($48): 賣相實在讓人有一見傾心的感覺. 份量偏小, 一層層鬆脆可口的拿破崙千層, 配以色彩繽紛的鮮果實在非常美味. 如果 size 可以再大一點點就更好了!
題外話/補充資料: 我們一行十人 (包括小豬豬), 小館很貼心的為我們安排了 family table 跟 bb 櫈. 有別於之前到訪過的中餐館, 人多只會將幾張檯拼做一張長檯, 說真的, 這樣很不方便大家講話呢! 雖然正正方方的大 family table 優勝之處可讓一家人較方便面對面交談, 但由於小館菜色以小碟為主, 用餐時會較困難把食物夾起.
2014-05-11
慶祝紀念
母親節
南小館甜甜拼
拿破崙千層
2014-08-10 2657 瀏覽
從開業到而家已經一段時間了,依然好多人排隊,真係佩服。之前開業后的頭幾個月我已經食過幾次了,發現水準依舊,都算keep得唔錯啊,上菜好快,管理得幾好。個鍋貼,之前一直食唔到,今次有機會了。賣相好靚啊,但其實就系餃子,但都好食既,but 1碟3個餃子,好似唔多抵食喔。薏米水,每次必點,但只有熱的。甜品今次沒有點,但之前食過,都覺得個唔錯,唔會太甜。生煎包,有湯,肉餡好食,算系唔錯了。(當然上海的小楊生煎依然系我覺得最好食)
薏米水,每次必點,但只有熱的。
甜品今次沒有點,但之前食過,都覺得個唔錯,唔會太甜。
2014-08-08
5 分鐘 (堂食)
  • 生煎包
2014-07-28 3261 瀏覽
早前到希慎食飯,看到樓下的南小館排了一條長長的長龍,便大感好奇,一直很想試一試。今天與男朋友游水後八時半左右,心想已過了晚餐的高峰時間,應該會較少人排隊,便到南小館碰一碰運氣。果然到達門口時雖然仍有一小堆人正在輪籌,但尚算可以接受。我們攞籌後便研究餐牌打發時間。門口很有趣的擺放着一些新鮮的蔬菜,色彩繽紛。這裡分搭枱和不搭枱的,由於前面有幾個籌的情侶都拒絕搭枱,而我們覺得裏面供搭枱的枱很大,即使搭枱仍有空間感,便接受搭枱,約十五分鐘,我們便被帶入座了。侍應先為我們斟了一杯很有特色的蕎麥茶。當中有一些貌似芝麻,應該是蕎麥的物體。蕎麥茶帶有很香濃的麥味,味道甘甜,很特別。不過這杯茶是要收費的,價值$12,在結帳時我們詢問店員如果我們不要茶,會不會收取茶錢,但答案竟是"要"!很不合理!先來一碟炸魚。但賣相"求其"至極,與餐牌中的圖片完全不同!一咬下去,外層既不脆,又乾又硬,而且沒有魚味,根本不值得$68!再來的是招牌生煎包。生煎包是用一小煎鑊盛着上枱,熱辣辣的。包內裝滿肉汁,要小心熱,因為是很燙口的。外層煎得香脆,肉味濃,配上外皮同食,不會太鹹,但外皮很油。最後是無錫小籠包。外皮比鼎泰豐的略厚
門口很有趣的擺放着一些新鮮的蔬菜,色彩繽紛。
再來的是招牌生煎包。生煎包是用一小煎鑊盛着上枱,熱辣辣的。
最後是無錫小籠包。外皮比鼎泰豐的略厚,但肉汁都很多。肉餡味道與生煎包的肉餡差不多,不知是否真的是一樣的餡料,只是外皮不同呢!
總的來說,這裡的裝潢的確是很有特色的,但食物的質素就不值得排長龍了。最不合理是收了茶錢,還要另收加一!
2014-07-23
15 分鐘 (堂食)
2014-07-24 5289 瀏覽
Just a random lunch with my b in Hysan and head here for a shanghaiese lunch.We ordered 6 dishes in total (which was quite a lot for 2 people actually).Chicken in Chinese white wine was quite good.The chicken didn't taste too bitter and the texture it was still soft.Just the taste of the wine could be stronger.Lettuce with Sesame Sauce was quite fresh.It was somewhat like a Japanese salad; but it fited quite well in a Shanghaiese restaurant.The portion could be bigger.Shanghai Noodles was great!

Chicken in Chinese white wine

Lettuce with Japanese Sesame sauce

The portion could be bigger.
Shanghai Noodles
Shanghai Noodles was great!

Noodles was just al dente, the soup was spicy without being too salty and oily.

I couldn't stop myself from drinking the whole bowl of soup
Siu-lung Bao
Siu-lung Bao was fair enough with this price.

The "Bao"s were great with enough meat and juice inside them.

Just the "skin" of the "bao"s were a little bit too thick.
Veggie RIce with Eight ''Treasures''
Veggie rice with eight treasures, not bad.

The Treasures were just bean curds and fatty pork dices.

The portion could be larger, and the rice was a bit too oily (cus of those pork).
Deep Fired Fish
Seasonal Deep Fried Fish, great.

Nice spices with nice choices of fish.

It was great if it was not the last dishes that delieved.

Overall, this lunch was fabulous.
2014-07-24
Chicken in Chinese white wine
Shanghai Noodles
Siu-lung Bao
Deep Fired Fish
Emptyplates score 評分: 8 /10 plates emptied!Restaurant 餐廳: 南小館 The Dining Room (Hong Kong)Category 分類: Chinese, ShanghaineseRecommended Dishes 必食菜式: 招牌生煎包,蔥油開洋拌麵,茉莉花茶凍Fun Facts: 南小館的蕎麥茶味道像玄米茶 首次在南小館用餐就愛上這小店,它不像一般上海連鎖小館般裝潢的都是傳統的偏深紅,南小館的主調以淺藍與白色為主,感覺新式輕盈得多。座位適合二人用餐,菜式都是一小碟一小鍋的,可以嘗試多款菜餚都不會覺得太heavy,價錢也非常大眾化。網評給南小館的生煎包冠以神級境界,說實話,用字有點誇張,但確實吃過那麼多生煎包都不夠這間做得出色。To the point,煎包脆底但不oily,餡肉juicy多汁,而且午飯時間光顧遲一點都會賣晒!對愛吃上海菜的Carly來說,南小館無疑是銅鑼灣地帶值得推介的小店。 蔥油開洋拌麵:蔥花,蝦乾,豆腐乾,生抽,黃酒——雖然呢道菜的精髓在於豬油,但現今社會追求健康,豬油已經逐漸式微。但呢碗麵依然
Fun Facts: 南小館的蕎麥茶味道像玄米茶
[Written by Carly] 首次在南小館用餐就愛上這小店,它不像一般上海連鎖小館般裝潢的都是傳統的偏深紅,南小館的主調以淺藍與白色為主,感覺新式輕盈得多。座位適合二人用餐,菜式都是一小碟一小鍋的,可以嘗試多款菜餚都不會覺得太heavy,價錢也非常大眾化。網評給南小館的生煎包冠以神級境界,說實話,用字有點誇張,但確實吃過那麼多生煎包都不夠這間做得出色。To the point,煎包脆底但不oily,餡肉juicy多汁,而且午飯時間光顧遲一點都會賣晒!對愛吃上海菜的Carly來說,南小館無疑是銅鑼灣地帶值得推介的小店。
[Written by Gobay] 蔥油開洋拌麵:蔥花,蝦乾,豆腐乾,生抽,黃酒——雖然呢道菜的精髓在於豬油,但現今社會追求健康,豬油已經逐漸式微。但呢碗麵依然有令人驚喜的懷舊味道:細嫩但有咬口的老豆腐塊,柔韌的長面,濃郁的帶有甜味的醬汁,蝦乾中規中矩,麵條可以再乾爽一點。。但它在冷盤之前前,作為第一道菜上檯,對於講究上菜順序的我來講,無疑係一個瑕疵。瑕不掩瑜,這是性價比不俗的一道菜。—— HKD30
Gobay food knowledge corner食緊乜你要知:可能好多朋友會覺得“開洋”二字是名聽起來好聽,但其實“開洋”係指腌制曬乾的大的去皮海蝦仁。這是地道南方人的叫法。蛋白質好高,而且中醫認為海蝦性溫,易消化,並非一般人覺得的“膽固醇”高等一無是處。
招牌生煎包:原本江南家傳戶曉的街頭小食,登堂入室到餐廳已久,但縱觀香港,似乎無一間做得地道好味。好食的生煎,要面皮軟,底皮酥脆,肉香濃,咬一啖滿口湯汁,猶如食到小籠包的餡一樣。呢度的生煎包是迄今在香港食到最好的,肉汁飽滿,同油香蔥香混合一體,如果芝麻香氣能更濃烈一些,就看成完美。當然如果還有挑剔,面皮可以再有咬口一點。但在香港食浙江菜或本幫菜,仲要係大眾的價錢,就不適宜吹毛求疵了。—— HKD38
老上海酸辣湯:這是湘菜,但出現在江南類菜館里已見怪不怪。酸辣,咸鮮,香,本人認為翡翠拉麵小籠包的酸辣湯味道上更好,但芡的分量呢度更佳。味道還可以,但似乎無食到幾多鴨血,雖然鴨血唔一定係酸辣湯的傳統材料,但我覺得鴨血是精髓,雖然個人愛好的成分居多。  —— HKD38
南小館四小拼:四喜烤麩+冰宮餚肉+花雕白雞+糖醋排骨。在香港食到嫩滑有雞味的雞係相當難得,而且呢度醉雞的酒香剛好,只短暫停留係口腔,不會衝擊你的味蕾,而嗅覺卻能得到極大滿足。烤麩的口感很好,地道;糖醋排骨以瘦肉為主,因為糖醋做汁已經膩人,不適宜用有油脂的排骨。總體味道也是相當不錯 —— HKD68
清宮御膳肉:其實我本意是想食東坡肉,可惜呢度無。呢個肉精緻,但口感太實,而且肥瘦比例不恰當,醬汁主要是南乳,太膩。在深圳我食過有間叫“浙禮”的小菜館,東坡肉做得頂呱呱,當然我無意要拿蘋果同橙比較。呢度菜最出彩的莫過於墊在底部的“豆乾粒”——其實它係菇。我一直都無法肯定它究竟係用百靈菇定係雞肶菇,但無論邊種,都會拉高呢度菜的成本。鼓勵味蕾一流的朋友去試下,睇下食唔食得出係咩菇。——HKD68
薺菜炒年糕:呢道係必試菜,可惜呢度的年糕口感偏軟,唔係我最喜愛的年糕。但水準都OK。—— HKD58
腌篤鮮燒賣:呢個菜通常係上海人先知道嗌來食,本幫菜的特色。“腌”係咸,味道來自火腿,“篤”係細火燜,“鮮”係新鮮的意思,亦有咸鮮的意味。中國人對於用鹽腌制的食物通常都賦予“咸鮮”二字。呢個燒賣皮有點韌,亦唔係好食到火腿的鮮味,有點遺憾。—— HKD36
南小館甜甜拼:茉莉花茶凍+杏仁白玉凍+細沙南瓜糰+桂花蜜拉糕。呢度的奶凍係必食推介,尤其適合喜愛Panna Cotta的朋友。呢個係純技術性的食物,明膠的分量直接決定口感和成敗。呢度的奶凍是迄今食過最好的,味道亦創新。南瓜糰一般,但桂花米糕的口感不俗,煙韌柔軟。——HKD58
Follow the Emptyplates Gang 周圍食好野!

• 招牌生煎包
2014-07-13 2318 瀏覽
終於可以試到南小館啦~ 每次去希慎都見到好多人排隊等, 好crazy!難得呢日星期五又時間尚早(黃昏6點), 決定同亨利早點來晚飯吧!好開心完全不用等位, 仲可以坐到窗邊二人枱, 正!不過就預早講明要個半鐘後交枱, ok!環境好warm好舒服, 唔錯!不過枱同枱之間實在太近, 我不太喜歡~之後我地叫左有1) 南小館四小併 (選左馬蘭豆腐, 涼伴木耳, 糖醋排骨, 口水川雞)我覺得最好味係口水川雞, 辣辣地, 個醬汁好少食到!而糖醋排骨都唔錯, 好淋身, D醬啱啱好, 好味!馬蘭豆腐幾得意, 不過份量太少~涼伴木耳沒有特別, 只係我本身鍾意食, 所以order~(2) 無錫小籠包 皮薄得黎唔易穿! 小籠包裡的湯汁好熱, 肉亦好juicy, 必食!(3) 招牌生煎包失望! 個包竟然唔熱! 最初仲以為用個煎pan仔裝起會熱辣辣的, 點知食入口係暖......見佢叫"招牌"生煎包以為好好食, 點知俾佢呃左!(4) 排骨擔擔麵不過不失! 沒有太大的驚喜! 但排骨都幾新鮮; 而個擔擔醬少少辣, 幾特別~ (5) 南小館甜甜併呢個可以自選不同的布丁或奶凍, 以及糕點~我地揀左茉莉花茶凍, 南瓜糕和紅
好開心完全不用等位, 仲可以坐到窗邊二人枱, 正!
不過就預早講明要個半鐘後交枱, ok!

環境好warm好舒服, 唔錯!
不過枱同枱之間實在太近, 我不太喜歡~
之後我地叫左有:
(1) 南小館四小併 (選左馬蘭豆腐, 涼伴木耳, 糖醋排骨, 口水川雞)

我覺得最好味係口水川雞, 辣辣地, 個醬汁好少食到!
而糖醋排骨都唔錯, 好淋身, D醬啱啱好, 好味!
馬蘭豆腐幾得意, 不過份量太少~
涼伴木耳沒有特別, 只係我本身鍾意食, 所以order~
(2) 無錫小籠包

(3) 招牌生煎包

見佢叫"招牌"生煎包以為好好食, 點知俾佢呃左!
(4) 排骨擔擔麵

(5) 南小館甜甜併

呢個可以自選不同的布丁或奶凍, 以及糕點~
我地揀左茉莉花茶凍, 南瓜糕和紅棗糕!
大家都覺得茉莉花茶凍好香好得意~ 不過如果滑身D應該會仲好味!
至於另外兩款糕點(一口size)都ok, 個皮唔太厚, 食左都唔會好滯!
總括而言,
服務很好, 不斷自動斟茶(蕎麥茶好香好好飲)!
上菜時間亦好快, 食物都算平靚正!
怪不得坐左約半個鐘已全店滿座!
不過枱實在太近, 所以隔離枱傾計的話題都聽得一清二楚...

2014-07-11
2014-07-06 2087 瀏覽
今日sogo減價,同家姐一齊去shopping. 買野前先醫醫個肚,去左希慎搵食,見呢間野唔使等,就入去試試.入到去環境都算寬落. di 裝修又好有舊上海feel. 此外, 成個設計好有中西合壁ga感覺, 餐具好中式, 但又有di 高枱. 有趣ga 係,我見di 外國人多數都被安排坐高枱. 唔知係唔係特登gum 做ga 呢!我地叫有個'冰宮肴肉', 鮮肉水籠包' 同 '雞排擔擔麵'.個'雞排擔擔麵' di 雞扒炸得外脆內嫩, 值得一讚. 其他兩樣就一般般啦!雖然野食一般, 但係di服務就幾好, 服務員都好有禮貌.
雖然野食一般, 但係di服務就幾好, 服務員都好有禮貌.
2014-06-24 2527 瀏覽
是希慎中心其中一間人龍店, 可以訂位但只能訂6點的台(超不爽 其他時間就要等位了) 而無論幾時入座, 只得90分鐘就要交台了, 除非無人等位, 我們走時已9點還有人在等位 我們6人坐的是一邊sofa , 對家是木椅,  sofa 勁不好坐 很低其實每款食物份量都是小巧, 即是2-3個人來, 都可以叫到多一兩款食物...總括而言, 都是以包點即是小籠包, 鍋貼, 生煎包好食 比小菜出色. 所以在味道評分方面拉低了待應生全部很年輕, 動作也很勤快有禮
馬蕳豆腐
冷盤可選4款
大良炒飯
大白菜肉絲炒年糕

很低

總括而言, 都是以包點即是小籠包, 鍋貼, 生煎包好食
比小菜出色. 所以在味道評分方面拉低了

待應生全部很年輕, 動作也很勤快有禮
2014-06-22
馬蕳豆腐
蝦肉紅油抄手
腌篤鮮燒賣
金網生煎鍋貼
鮮肉小籠包
2014-05-31 3753 瀏覽
同屋企人行行吓想食上海菜走咗去Haysan食南小館。今次係第二次嚟呢間,試咗新嘅 "薯仔鳳尾蝦卷" $28 四粒價錢尚可接受,不過就炸得燶咗啲  放入口,陣燶味完全蓋過晒佢面頭啲醬汁同埋蝦嘅原味… 另外又叫咗 "洛神花紅蘋果" 做甜品,好有心思將團黑糯米包咗喺煮淋嘅袪皮蘋果入面,好味亦唔貴 $28 一份。當然亦有叫返上次有食嘅 "薺菜炒年榚",好似上次咁好味,不過比上次嚟食 縮水 細碟咗… 然後個小籠包都不過不失汁鮮肉嫩又抵食。小妹最鍾意都係佢哋啲茶,真係好好飲,不過上次問過職員係冇得購買。
薯仔鳳尾蝦卷
洛神花紅蘋果
薺菜炒年糕
小籠包
題外話/補充資料: 見住啲侍應忙到甩晒轆真係想叫多碟菜都唔好意思。我記得一坐抵同我哋落單嘅侍應好陰公地係氣喘喘,兼且係匆匆的來匆匆的趕住去第二枱幫手。然後,有啲好笑係我哋成張單前菜,主菜或炒菜都未到,甜品竟然第一時間放喺我面前… 我諗呢間鋪認真要請多啲人返工喇!
2014-05-30
10 分鐘 (堂食)
洛神花紅蘋果
薺菜炒年糕
小籠包
2014-05-29 3385 瀏覽
周六要和家人在銅鑼灣吃飯是件蠻困難的事, 除了到處都是人之外, 還要遷就他們的口味, 但小南館的確是個不錯的選擇。等了差不多30分鐘, 終於可以安排入座, 對星期六來說是可接受的。點了數種比較地道的上海菜, 特別喜歡這裡的拼盤, 如冷盤的話可選四種小食, 每一種都能試上一點。分別點了醉雞,口水雞,糖醋排骨和馬蘭頭豆腐。醉雞甚有酒味, 但給我們的部分比較多是骨, 沒有什麼肉。口水雞上的辣汁味道不錯, 和其他地方吃過的口水雞較不同, 如果可以再辣一點相信會更吸引。糖醋排骨酸酸甜甜的, 甚為入味, 做得不錯。對馬蘭頭豆腐沒有十分較大的評價, 但是餐廳把它做成心形很可愛。其他還點了酸辣湯, 小籠包, 生煎包, 炒年糕等等, 最值得吃的一定是生煎包, 新鮮煎好, 包子咬下去的時候還有熱熱的肉汁, 底部脆脆的, 十分好吃!除了正餐之外還點了不在主餐牌上的草莓芒果拿破倫, 說真的味道只是一般, 酥外一叉下去便整個都散了, 吃不出任何的牛油味, 但外表搭救。整體來說, 南小館是很值得一試再試的, 侍應們都主動有禮!

醉雞甚有酒味, 但給我們的部分比較多是骨, 沒有什麼肉。

糖醋排骨酸酸甜甜的, 甚為入味, 做得不錯。

整體來說, 南小館是很值得一試再試的, 侍應們都主動有禮!
題外話/補充資料: 2-4位左右等檯會較為方便和快捷, 大檯的話相信等的時候比較長, 而一個半小時便要還檯
  • 生煎包
2014-05-21 3117 瀏覽
南小館是平民價錢的上海菜餐館, 雖然它平, 但並不差喔! 絕對時午餐和下午茶的好選擇!又在銅鑼灣搵食! 去了在希慎的南小館! 沒有很多人在等位, 等了十五分鐘就可以有位了!很驚喜的是上海菜館竟然是西式CAFE的佈置, 感覺就是很Fresh!坐下待應手腳超快的, 一坐下就給我們一杯濃濃的麥茶!!!這裡是以點心紙形式下單的! 我們一行二人叫了四個菜式和一個甜品!首先就是 (HKD68)左上的是醉雞,左下是口水川雞,右上是糖醋排骨, 右下是馬蘭頭豆腐醉雞: 雞不太滑, 酒味不夠, 所以大家下次去醒目! 試點別的吧!口水川雞: 雞也是一樣不滑, 但汁的味道不錯!不過愛吃辣的朋友一定會覺得辣味太輕微, 不夠過引!!(不過JENN不太會吃辣 所以覺得好味道!)糖醋排骨: 排骨很淋, 也很入味!! (讚喔!) 不過我還是比較喜歡這味作做熱盤!!馬蘭頭豆腐: 這是我最喜歡的冷盤!!! 馬蘭頭和豆腐都切得很碎, 調味後味不濃所以沒有蓋過馬蘭頭的香味, 但也沒有留下草青味!!!再來就是這個炸豬排擔擔麵!! (HKD 48)這個擔擔麵汁做得不錯, 不過麻醬不夠香不夠多!炸豬排很淋很入味, 可是有一點點油!

坐下待應手腳超快的, 一坐下就給我們一杯濃濃的麥茶!!!
[自選四小碟冷盤]
首先就是 [自選四小碟冷盤] (HKD68)
左上的是醉雞,左下是口
水川雞,右上是糖醋排骨, 右下是馬蘭頭豆腐
(不過JENN不太會吃辣 所以覺得好味道!)
馬蘭頭豆
腐: 這是我最喜
再來就是

這個炸豬排擔擔麵!! (HKD 48)
炸豬排擔擔麵!! (HKD 48)
這個擔擔麵
汁做得不錯,
不過麻醬不夠香不夠多!
炸豬排很淋很入味, 可是有一點點油!
但OVERALL這樣的價錢已經是十分滿足了!
[招牌生煎包] (HKD38)
之後就是[招牌生煎包] (HKD38)
招牌菜果然是招牌菜喔!
這可算是我吃過其中一間最好吃的生煎包!!!!!!
生煎包上枱是熱辣辣! 底部十分十分脆口!
咬小小一口就

可以看到包子裡都是肉汁和肉! (肉汁是會流出來的那種!)
香脆的底部+軟滑的包+肉汁+鬆軟度適中的豬肉!!
單單為了這生煎包, 我一定會再來!! (一邊打字已經一邊流口水了)

我們還叫了小籠包!!(HKD38) (不過我一不小心把照片刪了) [淚]
這裡的小籠包不比鼎XX差喔!
皮還算薄
而且也是很多很多肉汁的!!
酒釀丸子 (HKD22)
最後就是甜點: 酒釀丸子 (HKD22)
雖然已經有八成飽, 但吃這個甜品一點也不會覺得膩!
它是淡淡的香, 清清的甜味!
酒味不是很重很重, 所以小朋友或女孩子都很易入口!
丸子很有口感! 吃完齒頰留香!!

總結:
味道很不錯, 價錢便宜! 服務很好很快, 杯子的茶從來不會少於半杯喔!
一定會再來!!

♥看完文章可以到我的FACEBOOK (Happy share jenn) 給我一個LIKE嗎?♥
♥謝謝大家♥
2014-05-17
15 分鐘 (堂食)
炸豬排擔擔麵!! (HKD 48)
[招牌生煎包] (HKD38)
酒釀丸子 (HKD22)
2014-05-20 2600 瀏覽
冷盆拼盤$68 (好食指數:7.5/10)2014-1-30貪心既我想食多幾款前菜,所以揀左呢個拼盤。有花雕醉雞,鎮江小排骨,肴肉同四喜烤夫。前三款就成日都食,四喜烤夫係毛豆,雲耳同腐皮。作為前菜唔錯既選擇大良炒飯$58 (好食指數:7/10)2014-1-30炒飯乾身,飯用上珍珠米,每一都有嚼口,配上秘制醬汁。炒飯只有蝦仁,清清地,唔錯。最特別係加上松子,多一層口感同香口好多。豆漿勝瓜$48(好食指數:8/10)2014-1-30初頭聽到個名,感覺好奇怪,豆漿配勝瓜一咸一甜😅點知食落原來一啲都唔奇怪。豆漿重豆味,加上勝瓜有一種好獨特既瓜菜味,都算配撘到。生煎包$38(好食指數:8.5/10)2014-1-30生煎包用鍋pan上,生煎包外面卜卜脆,一咬落上有好多肉汁熱辣辣。餐廳亦好細心有告示提醒客人要小心食。雖然呢道菜無咩新意,但質素算高。酒釀丸子 $22/位 (好食指數: 8.5/10) 2014-1-30 酒釀丸子重桂花味,同其他比較稠,丸子份量亦較多,細細粒有咬口。聞説南小館既甜品都做得好出色,不過個晚實在太飽,所以下次有機會一定會試。南小館以呢個價錢開係呢個地段同有呢個質素真係
冷盆拼盤$68
(好食指數:7.5/10)

大良炒飯$58
(好食指數:7/10)

豆漿勝瓜$48
(好食指數:8/10)

生煎包$38
(好食指數:8.5/10)

酒釀丸子 $22/位
(好食指數: 8.5/10)
2014-1-30
酒釀丸子重桂花味,同其他比較稠,丸子份量亦較多,細細粒有咬口。聞説南小館既甜品都做得好出色,不過個晚實在太飽,所以下次有機會一定會試。南小館以呢個價錢開係呢個地段同有呢個質素真係好難得