2016-10-05 661 瀏覽
連續兩天來到西環,第一次時間太早尚未開門,第二次專程再來,終於嚐到這間火之鳥所有拉麵的價錢都不過百,實屬抵食之選如到Fb或Ig打卡還可以免費獲贈蛋或可樂。但我倆皆沒有打卡,因有免費的麥茶已足夠,麥茶麥味香濃,店中的姐姐服務誠懇有禮,除了不停斟茶外,還十分留意顧客的需要醬油豚骨拉麵 - 湯底不是非常濃郁及會糊口的那種,味道正常。叉燒有三片,肥瘦間斷十分軟腍,有在口中溶化的感覺糖心蛋一般,沒有流心效果,這碗配的是粗拉麵,姐姐提醒每款口味配搭的拉麵都會不同,分別有粗拉麵及博多拉麵,如有特別要求可於落單時說明。香黑豚骨湯拉麵 - 看樣子好像跟上圖差不多,但這款少了紫菜、竹筍等配料,湯底卻換上了黑蒜。同樣地味道不算十分濃郁,帶有淡淡的黑蒜香味,今次麵條配上博多拉麵,個人較喜歡這款,口感較硬餃子呈上時不禁嘩一聲,煎時倒入薄薄的粉漿煎至金黃,不但令餃子整齊地粘著,視覺效果亦不錯不過餃子味道普通,30元一份性價不高。最吸引我的反而是無限添加的配菜,左面的是紅生薑,酸酸的十分開胃,右面的是辛子高菜,像一些醃菜般帶酸辣,放入麵中一起吃倍覺滋味
所有拉麵的價錢都不過百,實屬抵食之選
不過餃子味道普通,30元一份性價不高。
2016-09-26 387 瀏覽
第一次遇到咁既鋪頭!唔會再黎!一開始入去問咗幾點落場,拒就話未到時間,坐低未夠半個鐘,又突然話好快閂門。等於係呃人入來,要客人喇喇聲食完麵走人。拉麵好重口味,講咗少鹹,好似冇聽到咁!食咗一啖已經忍唔到,要拒同拉麵師傅講,拒就話師傅行開咗等陣先,碗麵都凍啦仲換來做乜。。最尾都冇換到。鋪頭個餃子話係特別,但就見到個女仔周圍執完野收完錢直接包餃子,衛生好差,搞到我都冇胃口食。一個set70蚊係西環唔算貴都唔算平,但咁樣既質素實在令人失望。本來係睇咗大家d評價先入去試下,點知係咁,以後都唔會再黎。
第一次遇到咁既鋪頭!唔會再黎!
趁選擇日,來到建制票倉西環看看選情。行到半路有點累,打算找個地方歇一歇。本想求其吃個茶記,但離遠看這個火鳥招牌,就被它呼喚過去了。 細看才知道,這拉麵店就是幾年前在深水埗西九foodcourt的那間,後來搬到西環這𥚃。 餐廳裝修簡單、樸實。與一般標榜日本特色的拉麵店相比,更貼近香港文化,有點想茶餐廳。而且店員的態度也很「香港特色」。没有一般拉麵店的慇懃,卻是平常茶記的冷漠。 但落單方面,仍沿用畫紙仔方式。拉麵價錢也夠親民,最平$68。選擇亦蠻多,除了豚骨湯底,還有雞湯。還有飯糰、閒日午市定食,任君選擇。要留意,落單後要先付錢,然後就可以等吃了。 這𥚃的酸薑、辣菜甫是一大盤公家用的。拉麵來了之後要趕快拿,因為姐姐會收走的。 辣菜甫不夠辣,要加多點才可。 博多豚骨湯拉麵 $66 - ★★★☆☆  先來個博多豚骨湯拉麵,湯底非常鮮甜、濃厚,絕對足料之作。配料亦很豐富,荀、䓤、牙菜等都一一送上,超大堆頭。 平常吃的日本叉燒都是乾乾的,這個則較肥美,還嫌有點太肥呢⋯⋯ 試完湯,再試麵。麵質我們選了普通,軟硬度適中,惟不夠彈牙,感覺有點浪費了這個滋味湯底。 味蛋 - ★★★☆☆  味蛋蠻入

但落單方面,仍沿用畫紙仔方式。

要留意,落單後要先付錢,然後就可以等吃了。

辣菜甫不夠辣,要加多點才可。

博多豚骨湯拉麵 $66 - ★★★☆☆
 先來個博多豚骨湯拉麵,湯底非常鮮甜、濃厚,絕對足料之作。

配料亦很豐富,荀、䓤、牙菜等都一一送上,超大堆頭。

味蛋 - ★★★☆☆
 味蛋蠻入味,但糖心效果一般。若可再流心一點會更好。

豬軟骨拉麵 $78 - ★★★★☆
 相比之下,我更愛這個豬軟骨拉麵

湯底一樣濃郁、出色,惟麵質美中不足。而豬軟骨想像中更厚肉,口感非常軟綿,比叉燒更加惹味。

P.S.: 在facebook/instagram打卡就有可樂/味蛋送,慳錢的東西,可樂而不為?
2016-08-21 502 瀏覽
其實吃過日本拉麵多d的人就知道,一般拉麵都麻麻的,這家拉麵真心做得好!湯還可以喝的!我在日本生活過,覺得香港拉麵很容易做得五顏六色,各種花樣! 但真實的好吃的拉麵,就是本質上很好的豬骨湯 以及雞湯!看日本廚師做雞湯 簡直就是味覺視覺享受! 價格也很合理!唉,好後悔不去多次!馬上要去! 週一就去!
我在日本生活過,覺得香港拉麵很容易做得五顏六色,各種花樣!
但真實的好吃的拉麵,就是本質上很好的豬骨湯 以及雞湯!

看日本廚師做雞湯 簡直就是味覺視覺享受! 價格也很合理!

唉,好後悔不去多次!

馬上要去! 週一就去!
2016-02-23 1458 瀏覽
Though I'm not good at direction, the shop was very easy to find. A 4-minute walk from exit B2 of HKU station. It was almost 1pm when I got there. The shop was a bit packed with a few single seats remained idle. Was lucky no need to queue.Get seated beside a couple high school kids. While I was filling out the sheet which indicates my pick of ramen, the waitress kindly offered me a cup of hot tea. Took me a while to decide which ramen to have for my first visit. Chose the basic tonkotsu ramen (p

Chose the basic tonkotsu ramen (pork base soup). Ordered my noodles hard, with an extra egg and sprout. Waited for like 25 mins, here came my ramen.
Basic tonkotsu ramen (pork base soup)
It looked good! Love that there were lots of green onions and sprouts. Took a sip of the soup. It's not an exaggeration to say the soup tasted so good that it's comparable to those I had in Japan. The hardness of the noodles was just right to me. Though the egg york didn't appear to be bright yellow, it was soft and wasn't overcooked. Glad that I ordered an extra egg (which was not shown in the photo). The pork were just amazing!!! I think they were roasted for a bit which makes them tasted so good!
Will definitely come back! Look forward to trying other ramen it offers!
2016-02-22
2015-11-08 1109 瀏覽
點店面很小,桌子和菜單有點髒,玻璃沒擦乾淨。我要了豚肉拉麵。拉麵上一層油,放置一會兒結成油皮。拉麵吃完後晚上口渴很嚴重,懷疑放了調味料。不明白為什麼Openrice上居然沒有差評,會不會大家都因為80字的下限而懶得評論。我覺得必須寫出來。
2015-08-28 1285 瀏覽
我在香港食過很多拉麵,我認為這間是香港島的top5之內。店內環境舒適 不像豚x 坐得十分擠迫。服務員有禮貌的招待。圖中三款 我最愛的是豬軟骨拉麵 另外還有一個雞湯的和黑蒜油的拉麵也很美味,但我可惜我忘記了拍照haha我是老熟客,廚房的日本師傅也認得我了 糖心蛋也送多我半隻 非常友善。雖然價錢可能在西環地區比是有點貴,但比起外面有一樣水準的拉麵店,這間絕對是超值之選
我在香港食過很多拉麵,
我認為這間是香港島的top5之內。
店內環境舒適 不像豚x 坐得十分擠迫。
服務員有禮貌的招待。
圖中三款 我最愛的是豬軟骨拉麵

我是老熟客,廚房的日本師傅
也認得我了 糖心蛋也送多我半隻

豚肉拉麵
豬軟骨拉麵
唔記得叫咩名 haha
2015-02-01 1972 瀏覽
今日同老闆出去開會呃到餐好嘢食! 我地一行三人開完會就行過對面街食拉麵,呢間舖好細,應該坐唔到 20 人。我叫左一個 set,$5x有一碗麵、一客餃子同一罐汽水。個拉麵係豬骨湯底,好清好好味。啲叉燒無乜特別,但個蛋真係不得了,攪到我地食完要一人 encore 多一隻! 又軟又香醬油味,真係諗起都好想食! 餃子因為太好食,我未影相已經比人食晒了,sorry~配菜係任夾的。$5x 幾蚊一個 set 都算抵呀,可惜好日都唔會去一次西環,有機會要再食一次個蛋先得!
今日同老闆出去開會呃到餐好嘢食

我叫左一個 set,$5x有一碗麵、一客餃子同一罐汽水。
! 餃子因為太好食,我未影相已經比人食晒了,sorry~
配菜係任夾的。
2015-01-22
5 分鐘 (堂食)
2015-01-19 1596 瀏覽
琴日有朋友係openrice 搵到呢間鋪頭 見評價唔錯 就約左今日去食lunch~12:00pm 準時入到鋪頭 搵左個角落既位坐 個位有少少逼 不過最緊要都係野食好味我地睇下menu 一人叫左一碗拉麵 再加餃子 我就食人氣no.2既叉燒拉麵 麵既硬度揀左普通 佢就點左唯一一款既辛辣拉麵 店員好親切咁問我地有冇野要幫手 跟住幫我地落單等左幾分鐘 就有得食啦 拉麵睇個樣就覺得好吸引 我飲左啖湯 好濃既豬骨湯 不過又唔會太咸 再食d拉麵 質地偏硬 好岩我既口味 叉燒入口就化開 基本唔洗點咬 溏心蛋都好好味 軟度適中 整體黎講係一碗好既拉麵餃子口感幾得意 味道如普通煎餃 不過仍值得一試~dip左附上既醬汁 少少酸既醬汁中和左煎餃些微既油膩感~下次會再黎食 今次算係我係西環食過最正統既拉麵 下次帶多d朋友再黎

整體黎講係一碗好既拉麵

餃子~~
人氣No.2 既叉燒拉麵~
2015-01-19
餃子~~
人氣No.2 既叉燒拉麵~
  • 豚骨湯拉麵
2015-01-19 1235 瀏覽
從搬到西環後,經常跟好友到處吃——西環好吃的店鋪實在太多了!這次來到片中小小的拉麵店,全因在open rice看到食評後一直想嘗試,然後跟好友約好今天下午到訪。12點,我們準時到達,店鋪也開門了,我跟好友是第一位顧客。我點了店內唯一帶辣的辛辣豚骨湯拉麵,好友點了店內no.2的普通豚骨湯拉麵,加點了一份煎餃。拉麵到來時,賣相不錯,我先喝了一口湯,鹹淡適中,好喝。我選了普通的拉麵硬度,對我來就是剛剛好的硬度,叉燒入口即化,肥瘦適中,那隻溏心蛋更得我心,蛋黃半生熟,口感不俗。然後煎餃的部分,入口熱燙,外表新奇,搭配柚子醬汁值得一試!這家拉麵店麻雀雖小,五臟俱全,我跟好友都決定要再次拜訪,還已經選好下次要嘗試的拉麵呢!
12點,我們準時到達,店鋪也開門了,我跟好友是第一位顧客。

拉麵到來時,賣相不錯,我先喝了一口湯,鹹淡適中,好喝。

然後煎餃的部分,入口熱燙,外表新奇,搭配柚子醬汁值得一試!

辛辣豚骨湯拉麵
2015-01-19
辛辣豚骨湯拉麵
2014-10-13 1552 瀏覽
"香黑豚骨湯拉麺"+"自家製煎餃子"湯底非常香滑,濃厚得來並不'嗱喉',也不是日本所謂有'癖'的那種豚骨湯,很易入口,最後毫不猶豫就把湯都喝光了.拉麺粗幼均一,應該是普遍機械製作的,麺質可以選要軟/中/硬.日式叉燒是傳統拉麺店中那種肉質很軟熟'入口即溶'的,口中用舌頭壓一下就可以把叉燒壓散,非常滋味.水煮蛋蛋黃半熟的,正合我心意.配料的葱也絕不吝嗇放上了不少,拉麺一上桌,店員馬上再拿來其他調味配料供應個人再加味道(我個人並沒有使用上),可見很有心想滿足到客人的味覺需求!餃子的醬汁角落有一小團叫'胡椒柚子'的調味,帶一點點辣味,跟醬汁混起來有一種清爽的味覺,很有趣,煎餃子連上一層薄脆的,那片東西應該只是麵粉,吃起來沒什麼味道,不過配上這特別的醬汁就變得不平凡,各種元素加起來時,令這個小食增添了很多趣味.環境方面,聽說裝修是承接上一手的,前身沒有光顧過不會說,不過內裡乾淨企理也蠻新淨,感覺不錯,也播放著日文歌,並不像某些日式食店在播香港歌那樣格格不入.這麼有水準的拉麺加上小食一百元也還有找,絕對值得我再度光顧!
香黑豚骨湯拉麺
自家製煎餃子
"香黑豚骨湯拉麺"+"自家製煎餃子"

水煮蛋蛋黃半熟的,正合我心意.

題外話/補充資料: 日本豚骨湯的'癖',是指有一種是會帶出強烈豚骨獨特氣味的豚骨湯,一旦愛上了就很難忘,但這喜好很視乎個人,感覺就像臭豆腐,榴槤之類,沒有'癖'的豚骨湯是比較適合大眾口味的一種.
香黑豚骨湯拉麺
自家製煎餃子
2014-08-09 1235 瀏覽
可能係西環最正宗博多拉麵, 拉麵一上, 店員會提供配料自行加上, 十分周到拉麵雖選擇不多, 但湯底非常濃郁, 同日本食到既感覺完全一樣特別一試: 自家製較餃子美中不足係未嘗Macha Icecream. 因雪櫃壞了

特別一試: 自家製較餃子
自家製較餃子
美中不足係未嘗Macha Icecream. 因雪櫃壞了
2014-08-09
自家製較餃子
2014-06-02 1561 瀏覽
今日約左寶貝喺呢頭見面~西環算係一個我的人生中只踏足過三次的地方~!可算真係人生路不熟…巴士行著行著~已經自覺金睛火眼,最後都係坐過龍,落錯車…下車後呆在街頭,幸好時間尚早,可以先搵個地方醫醫肚,望過對面馬路~看到紅色搶眼的招牌~日式拉麵店~嘩~正~一於試新野~!入到去一個人都冇~以為佢地開,一個好友善的男人(可能係老闆)大聲 $%^&* 打左個招呼~(我唔識聽~好可能係日文~!哈~)可能佢見我呆呆地,所以用返D唔係咁正宗的中文同我打多次招呼~~哈~有趣!坐落我繼續東張西望, 好友善的老闆就端上熱茶同一張點麵紙款式唔算多~ 各種拉麵同餃子~少少飲品初到貴境~我當然要試下佢的招牌菜~點完菜冇几耐~諗住打打機~突然老闆過來向我說:不好意思~我睇睇佢,原來呢到食係點單比錢再食野…HA~當然要比現款LA!(SUPER)辛辣豬骨湯拉麵 – 上枱時感覺出奇地細碗,這個份量這個價錢令我有點意外! 好濃味的豬骨湯~令人好想一飲再飲~入口仲有少少漿住咀的感覺, 拉麵可以揀軟硬,,我揀左適中,入口條條都好有質感,唔會覺得太軟淋栖,有好重的麥味..豬肉片質地好得意,唔似叉燒又唔以豬軟骨,漿汁味好重~入口有一
下車後呆在街頭,幸好時間尚早,可以先搵個地方醫醫肚,
坐落我繼續東張西望, 好友善的老闆就端上熱茶同一張點麵紙
款式唔算多~ 各種拉麵同餃子~少少飲品
初到貴境~我當然要試下佢的招牌菜~
點完菜冇几耐~諗住打打機~突然老闆過來向我說:不好意思~
(SUPER)辛辣豬骨湯拉麵 – 上枱時感覺出奇地細碗,這個份量這個價錢令我有點意外! 好濃味的豬骨湯~令人好想一飲再飲~入口仲有少少漿住咀的感覺, 拉麵可以揀軟硬,,我揀左適中,入口條條都好有質感,唔會覺得太軟淋栖,有好重的麥味..豬肉片質地好得意,唔似叉燒又唔以豬軟骨,漿汁味好重~入口有一層層慢慢融的感覺~唔錯~溏心蛋都好得意~相信係用漿汁浸過,入左色而且漿汁味好重! 所謂加左(SUPER)辛辣的湯, 入口一D都唔辣,睇真D原來只係加左少少辣漿,對我黎講真係太少了~所以我問左服務員姐姐拿七味粉~服務員姐姐唔知係咪日本人黎呢~d舉止好溫文而且講中文唔係咁正宗~!重點係佢好似唔明我想講要七味粉~所以拎左盤紅姜,高菜及芝麻比我..我問佢係咪可以任拎,佢就話係…之後就望住我夾…我想夾多少少,但又覺得唔好意思~所以係咁咦夾左D就話OK,佢就拎返走..今次試左個好正宗的豬骨湯底~最後差唔多連湯都比我飲晒~!
餃子 – 老闆話係自家制,所以支持一下~相信真係喺入面慢慢煎,因為差唔多食完碗麵先黎~上枱的時候仲有片薄片喺面~咪話唔得意~!餃子份量唔係好大~一個人食啱啱好~而且饀料好香口,菜同肉都有佢的香味~!沾少少芥末同漿汁一齊食,唔錯~!
總算見識過佢地的出品...~~如果有機會可能都會再食~

題外話/補充資料: 餐廳的洗手間設施~但建議米之連人唔好考慮…可以的話就忍耐一下~去找一個有空間感的啦~~
2014-05-02
2013-12-09 1124 瀏覽
拉面彈牙易入口,湯底好味,差燒好正,食的時侯不覺飽,很開胃,食完後才感到飽。店長為日本師傅。比我之前食過的拉面店好食好多,但價錢六十多元一豌,貴一點,但值得一試。服務員態度良好,坐位也舒服。全店只有十七、八個位,有時要等位。
2013-12-08
2013-11-25 1015 瀏覽
星期五和朋友在西環一帶找地方食晚飯,見在皇后大道西開了一間新的拉麵店,門口有個牌標榜是日本人主理,而在這附近一帶好像沒有這樣的拉麵店,好奇心驅使下,便決定入內一試。入店內一看,店子不大,只可坐二十人左右,但最奇怪的是店內竟然一個食客也沒有。當時是大約七點鐘,應該是晚飯的黃金時間,在西環一帶好像沒有見過這種情況。正在猶疑應否撤退之際,就見有個非常友善而笑容可恭的女孩出來迎客。這女孩招呼我們坐下及送上餐牌後,就非常細心地介紹餐牌上四款拉麵的名稱、味道和分別。我們各自點了辛辣豚骨湯拉麵和豚骨湯拉麵,再加一碟推介的煎餃子。等了不久就送上拉麵,第一個感覺就是拉麵的份量很細,跟一般拉麵店的份量有一個距離,一個男士吃一碗肯定不夠飽。以差不多七十元一碗的價錢,兩碗就接近百四元。在西環這一區而言,相信就是食客不多的原因。湯麵的湯底渴得出是用心煮的,湯味濃郁而鮮甜,是有誠意的制作。蛋可惜不是流心蛋,像是一般貨色的滷水蛋。叉燒肥瘦均衡,味道ok。辛辣麵的湯其實都是豚骨湯,只是多了一羹的辛辣醬放在碗邊。我是先渴了幾口豚骨湯才將辛辣醬弄勻,發覺弄勻後反而遮蓋了豚骨湯的鮮味。個人都是比較喜歡原汁原味多一點。煎餃子味道不錯,煎時應是加了一點點麵粉和水,所以上碟時還附上薄薄的一層脆片,味覺上沒有很大的幫助,但賣相就加了不少分。小小的拉麵店,看到穿著日服的師傅在充滿蒸氣的廚房煮麵,加上熱情的招呼,都幾有日本 feel。
2013-11-22