發現咗太子有一間又平又好味嘅日式居酒屋🏮串燒套餐抵食又好味😋我哋每人叫咗一個套餐:雛菊🌼及寒梅🌸🌼雛菊🌼銀杏、汁燒茄子🍆、汁燒雞肉大蔥串、雞腎、雞骨豬肉腸、紫蘇葉魷魚卷、香蔥牛燒、燒飯團🍙🌸寒梅🌸粟米牛油燒、汁燒豆腐、汁燒雞肉大蔥串、阿波美雞翼、豬肉蘆筍卷、燒白鱔、燒鵝肝、燒飯團🍙兩個套餐都相當豐富。點完菜之後師傅就會即時為你準備你嘅串燒而且非常之有效率。汁燒茄子燒得幾香茄子夠腍身。雞肉大蔥串雞肉幾滑而且大蔥蔥味道香濃。雞腎好食又爽口!雞骨豬肉腸大大條而且幾Juicy。紫蘇葉魷魚卷,紫蘇葉非常之香,而且魷魚香亦好突出。香蔥牛燒牛味香濃夠多汁。燒飯團好好食,包住紫菜。飯團外邊燒到卜卜脆好似飯焦咁香口。粟米牛油燒,粟米充滿牛油香,粟米好甜。汁燒豆腐好似臭豆腐咁,燒到卜卜脆,外脆內軟。雞翼用上鹽燒,鹹鹹地。雞皮少少脆不錯。豬肉蘆筍卷,豬肉唔會肥,包住蘆筍感覺清新。燒白膳白線肥大厚肉。鵝肝油脂香,好正!

發現咗太子有一間又平又好味嘅日式居酒屋🏮
串燒套餐抵食又好味😋我哋每人叫咗一個套餐:雛菊🌼及寒梅🌸

🌼雛菊🌼

🌸寒梅🌸

汁燒茄子燒得幾香茄子夠腍身。
雞肉大蔥串雞肉幾滑而且大蔥蔥味道香濃。
雞腎好食又爽口!雞骨豬肉腸大大條而且幾Juicy。
紫蘇葉魷魚卷,紫蘇葉非常之香,而且魷魚香亦好突出。
香蔥牛燒牛味香濃夠多汁。
燒飯團好好食,包住紫菜。飯團外邊燒到卜卜脆好似飯焦咁香口。

雞翼用上鹽燒,鹹鹹地。
📍 博居酒屋 Petite📍 太子 𝗣𝗿𝗶𝗻𝗰𝗲 𝗘𝗱𝘄𝗮𝗿𝗱 • 通菜街223號麗明大厦地下D號舖〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-There are many bars on Tung Choi Street, Prince Edward, giving it the name "Bar Street". Recently, a Japanese-style izakaya is opened here. Apart from drinking, you could also enjoy Japanese yakitori that are made to order, fresh and hot!-During their soft opening, they are offering different kinds of discounts!-Yakitori could be expensive if ordered a-la-carte. Luckily, they offer sets here from $238
📍 博居酒屋 Petite
Yakitori could be expensive if ordered a-la-carte. Luckily, they offer sets here from $238 to $338 with assorted yakitori! The two sets that we had happen to include items that we like, so it's extra nice! The skewers were all delicious with seasonings just right.
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
太子通菜街酒吧林立,是俗稱「酒吧街」的地方
最近在這裡卻有一家日式居酒屋進駐
除了喝喝酒以外,也可以享受熱辣辣的日式串燒
新開張期間,不同日子還有不同優惠呢
餐廳以吧檯座位為主,可以看見師傅準備食材,串燒燒好了也新鮮熱辣的端到客人面前,超滿足❤️
另外還有榻榻米座位呢~
店員態度友善,也會不時為客人添水~
串燒可以單點,像我們比較懶惰的則可以點他們的串燒套餐
他們提供三個套餐,每個套餐已包含八項燒物,剛剛好為一人份量,還恰巧的很合口味呢
我們點了「雛菊 ($238)」「寒梅 ($338)」兩個套餐
所有燒物都很好吃,調味、火候控制得剛剛好,師傅很厲害呢!
因為新鮮出爐,所以特別滋味✨
其中「寒梅」套餐可以自選一項蒜蓉牛油蝦 或 法國鵝肝
我們選的〔法國鵝肝〕油潤而不膩;偷看到別的客人點的〔蒜蓉牛油蝦〕超大隻也很吸引!
其他的串燒都很好吃,實在不能一一盡錄~
兩個套餐都包括〔燒飯團🍙〕,不怕吃不飽!🤣
飯團外層燒得脆口,每一口都是令人滿足的飯焦(不黏牙很加分)
燒飯團
每一組客人都會有一個蔬菜拼盤 ($20),當小吃或清清口腔吃都很適合
另外有三款鹽巴 - 咖喱、柚子、竹炭鹽 - 還有一款秘製醬汁,可以跟串燒配搭著吃
雞骨豬肉腸、紫蘇葉魷魚卷、雞腎
豬肉露筍卷

Menu:
豬肉露筍卷
粟米牛油燒
跟朋友又發掘到一間質素相當不錯的居酒屋‼️🎏 餐廳位於太子地鐵站只有2-3分鐘的路程,交通便利‼️😉▫️在花多眼亂的情況下,分別選了兩個套餐‼️💖 餐廳有不少的燒酎、清酒🍶 喜歡小酌一杯的朋友一定會很喜歡‼️🥳▫️❥$𝟮𝟯𝟴 雛菊🥢~~~~~~~~~~~~~~~~銀杏汁燒茄子汁燒雞肉大蔥串雞腎雞骨豬肉腸紫蘇葉魷魚卷香蔥牛燒燒飯團▫️❥$𝟯𝟯𝟴 寒梅🥢~~~~~~~~~~~~~~~~粟米牛油燒汁燒豆腐汁燒雞肉大蔥串阿菠美雞翼豬肉蘆筍卷燒白鱔蒜蓉牛油蝦(或法國鵝肝)燒飯團▫️師傅用熟練的手勢很快地就把各式串燒送到食客眼前‼️👅 串燒很夠味但並不會過咸‼️👍🏻👍🏻 店員另外還提供了竹炭鹽、咖哩鹽、柚子鹽,可以沾一點試試,各有不同風味‼️😉▫️餐廳免費提供的蔬菜盒有紅菠蘿、青瓜、淮山、椰菜,配搭秘製醬汁,味道很清新‼️🥕🥒
❥$𝟮𝟯𝟴 雛菊🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
❥$𝟯𝟯𝟴 寒梅🥢
~~~~~~~~~~~~~~~~
阿菠美雞翼
豬肉蘆筍卷
燒白鱔
蒜蓉牛油蝦(或法國鵝肝)
2022-11-01 10 瀏覽
#太子美食 #小蓮星呑食太子🔻 博居酒屋太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖/❤️ 雛菊🧃銀杏/汁燒茄子-第一次食燒銀杏,口感非常特別,就好似食緊一粒燒過嘅白果咁,估唔到幾好食-茄子夠朔汁,勁入味/🧃汁燒雞肉大蔥串/雞腎-雞肉大蔥串肉嫩多汁-雞腎夠爽口/🧃雞骨豬肉腸/紫蘇葉魷魚卷-豬肉腸皮夠脆,一入口直頭爆汁,鹹香十足-本身唔係咁鍾意紫蘇葉,但係同魷魚卷埋一齊食,竟然平衡得啱啱好,仲更加吊得出魷魚嘅鮮味/🧃香蔥牛燒/燒飯團-牛肉牛味濃郁,燒到啱啱好,非常Juicy-飯團燒到外皮焦香脆口,豉油味又香,非常惹味,食埋真係啱啱好飽/❤️ 寒梅🧃粟米牛油燒/汁燒豆腐-北海道白粟米,絕對係靚食材,燒完之後更加香甜多汁,半條唔夠喉-豆腐朔晒燒汁嘅味道,超級好食,木魚說亦都令豆腐更鹹香/🧃阿波美雞翼/豬肉蘆筍卷-雞翼雖然唔算好大隻,但係外皮燒得夠脆,入邊仍然保持到鮮嫩嘅感覺-蘆筍夠晒粗碌,但係都好鮮嫩爽脆/🧃燒白鱔/蒜蓉牛油蝦-識食一定食燒白鱔,肉夠嫩滑,又有魚油香,要來燒真係一流-蝦夠大隻,肉質彈牙新鮮,加咗蒜蓉牛油,非常惹味/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #food
#太子美食 #小蓮星呑食太子
🔻 博居酒屋
太子通菜街223號麗明大厦地下D號舖
❤️ 雛菊
🧃銀杏/汁燒茄子
-茄子夠朔汁,勁入味

🧃汁燒雞肉大蔥串/雞腎
-雞肉大蔥串肉嫩多汁
-雞腎夠爽口

🧃雞骨豬肉腸/紫蘇葉魷魚卷
-豬肉腸皮夠脆,一入口直頭爆汁,鹹香十足

🧃香蔥牛燒/燒飯團
-牛肉牛味濃郁,燒到啱啱好,非常Juicy

❤️ 寒梅
🧃粟米牛油燒/汁燒豆腐
-豆腐朔晒燒汁嘅味道,超級好食,木魚說亦都令豆腐更鹹香

🧃阿波美雞翼/豬肉蘆筍卷
-蘆筍夠晒粗碌,但係都好鮮嫩爽脆

🧃燒白鱔/蒜蓉牛油蝦
-識食一定食燒白鱔,肉夠嫩滑,又有魚油香,要來燒真係一流
-蝦夠大隻,肉質彈牙新鮮,加咗蒜蓉牛油,非常惹味

#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2022-11-01 13 瀏覽
今日同朋友嚟到太子呢一間居酒屋呢度嘅裝修好有格調而且好有日本嘅氣氛咁我同朋友各自就叫咗兩個唔同嘅套餐我就叫咗雛菊套餐 我朋友就叫咗個寒梅套餐兩個套餐都係有七個串燒 再加一個燒飯團係咁多個串燒入面最令我深刻嘅就係香蔥牛燒 法國鵝肝 同埋下波美雞翼個香蔥牛燒燒得非常之Juicy再加上啲蔥喺上面令到佢嘅香味更加散發出來喂阿波味雞翼就燒得好香脆入面嘅雞肉非常之嫩滑 而且雞味好濃而法國鵝肝就更加唔使講啦 入口即溶最後以燒飯團結束今晚嘅晚餐真係好滿足
今日同朋友嚟到太子呢一間居酒屋

入面嘅雞肉非常之嫩滑 而且雞味好濃

而法國鵝肝就更加唔使講啦 入口即溶

最後以燒飯團結束今晚嘅晚餐真係好滿足
2022-10-31 28 瀏覽
這家新開的居酒屋無論裝修及風格都走精緻高端路線,燈光幽暗很有氣氛,有如在東京六本木的居酒屋一樣。一入門就是吧枱格局,圍著師傅準備串燒的地方,又可以看著他們準備食材又能談天,喝一杯的話更寫意。串燒除了能逐串點菜,還有三個搭配好的套餐可選,我和友人選了紅葉及寒梅。食物都是即叫即製,師傅會混著款式上菜,每次都會逐串介紹,十分細心。前菜:蔬菜杯甫入座就會送上fresh cut蔬菜杯,有高麗菜和蘿蔔等,配搭清爽的黑炭鹽、清新的柚子鹽、香口的咖哩鹽及濃郁的麵豉醬,每款都各有特色,也可吃串燒時使用,很百搭。燒帶子,豬肉露荀卷帶子大大粒爽口鮮甜,豬肉露荀卷則清甜中帶爽脆,肉質也是爽口的。黑豚肉大蔥串,燒白鱔黑豚肉脂相間味道甘香不油膩,沒想過大蔥頗清甜,這配搭很夾。白鱔肉厚清爽,燒得皮脆肉軟。燒牛舌心,黑豚肉大蔥串,紫蘇葉豬肉串牛舌爽嫩適中的口感是我們的最愛!紫蘇葉豬肉串的肉跟豬肉露荀卷的差不多,不過加上紫蘇獨有的味道更為惹味。汁燒鮮冬菇、豆腐,日本蕃薯燒香的乾身冬菇,實在但嫩滑的豆腐,甘甜的蕃薯,非肉類的也好吃。免治雞肉軟骨棒它的精髓在於醬汁!鮮黃色的大顆日本雞蛋黃混合鹹鮮醬油,把免治雞肉軟骨棒逐少沾

前菜:蔬菜杯

燒帶子,豬肉露荀卷

黑豚肉大蔥串,燒白鱔

燒牛舌心,黑豚肉大蔥串,紫蘇葉豬肉串

汁燒鮮冬菇、豆腐,日本蕃薯

免治雞肉軟骨棒
它的精髓在於醬汁!鮮黃色的大顆日本雞蛋黃混合鹹鮮醬油,把免治雞肉軟骨棒逐少沾上吃十分香口,是人間極品。

阿波美雞翼,牛油燒粟米
阿波美原隻雞翼超大隻,有手掌般長,薄薄的皮燒得香脆,裡面雞肉又滑又juicy。粟米則清甜,充滿牛油香卻不油膩。

法國鵝肝
這個真的邪惡到不得了。脆身的外層裹住中心入口即溶的鮮美鵝肝,入口即感受到豐腴脂香,平時很少機會吃到,肥都抵。

燒飯團
吃串燒通常會以燒飯團或茶漬飯作結。它的飯團外層燒得如飯焦般增加香味,而飯本身已混合魚肉及湯,所以它充滿鮮味,很有驚喜。

高質素的串燒,chill的環境,埋單兩人不到700元,在坊間已算是超抵食。
2022-10-22
  • 紫蘇葉豬肉串
  • 法國鵝肝
  • 免治雞肉軟骨棒
  • 燒牛舌心
2022-10-31 11 瀏覽
銀杏好少地方有得點燒銀杏,銀杏燒完香香甜甜,仲一D都唔苦汁燒茄子上面鋪了大量木魚,加埋燒汁一齊燒,茄子好入味汁燒雞肉大蔥串 平時唔多食京葱,估唔到原來燒過既京葱係咁甜,而且雞肉十分嫩滑雞腎雞腎切到細細粒好易入口,而且唔會過硬,燒得剛剛好雞骨豬肉腸軟滑既豬肉藏在香腸內,十分惹味紫蘇葉魷魚卷新鮮魷魚卷上紫蘇葉,鮮甜好味道香蔥牛燒賣相吸引,細細粒蔥花好特別,香濃牛味,而且仲軟淋淋燒飯團外層香脆既飯團,入面加了木魚配搭,再配上脆脆既紫菜,好味道汁燒鮮冬菇冬菇吸收曬燒汁味道,好入味,如果驚唔夠濃味,可以加師傅秘制醬汁日本蕃薯味道香甜免治雞肉軟骨蛋沾上新鮮雞蛋食,味道一流,香濃雞肉鮮味配上鮮雞蛋,仲食到一粒粒既爽脆雞軟骨,好有口感紫蘇葉雞肉串一層軟滑既雞肉,一層香脆既紫蘇葉,咬口特別黑豚肉大蔥串豚肉厚度剛好,油香四溢燒帶子新鮮帶子爽口肥美,仲好大隻牛脷心牛脷心好軟淋淋,一D都唔鞋口,仲好厚身大塊,心機之作全部串燒都好入味,唔需要自行加調味,但居酒屋會提供師傅秘制醬汁,咖哩鹽,黑炭鹽,柚子鹽,味道特別,可以一試

銀杏
好少地方有得點燒銀杏,銀杏燒完香香甜甜,仲一D都唔苦

汁燒茄子
上面鋪了大量木魚,加埋燒汁一齊燒,茄子好入味

汁燒雞肉大蔥串
平時唔多食京葱,估唔到原來燒過既京葱係咁甜
,而且雞肉十分嫩滑

雞腎
雞腎切到細細粒好易入口,而且唔會過硬,燒得剛剛好

雞骨豬肉腸
軟滑既豬肉藏在香腸內,十分惹味

紫蘇葉魷魚卷
新鮮魷魚卷上紫蘇葉,鮮甜好味道

香蔥牛燒
賣相吸引,細細粒蔥花好特別,香濃牛味,而且仲軟淋淋

燒飯團
外層香脆既飯團,入面加了木魚配搭,再配上脆脆既紫菜,好味道

日本蕃薯
味道香甜

免治雞肉軟骨蛋

紫蘇葉雞肉串
一層軟滑既雞肉,一層香脆既紫蘇葉,咬口特別

黑豚肉大蔥串
豚肉厚度剛好,油香四溢

燒帶子
新鮮帶子爽口肥美,仲好大隻

牛脷心
牛脷心好軟淋淋,一D都唔鞋口,仲好厚身大塊,心機之作

2022-10-29 34 瀏覽
男友好鍾意食下串燒,飲返兩杯。身為女朋友的我,有時都會陪下佢,飲下食下,摸住酒杯底自然會講多啲嘢,多啲了解對方,感情自然好。今晚又有培養感情時間。他搵咗一間新開的串燒店,門口的落地磨砂玻璃若隱若現,幾有神秘感! 設計時尚獨特,都幾吸晴。裏面木系的裝潢,加埋柔和的燈光,真係傾計飲嘢的好地方。座位分咗兩區,有可以睇住師傅們燒烤的吧枱座,亦有和式座位,約有二三十個位。有單點串燒和三款套餐,唔想揀來揀去,一於點兩個套餐:《紅葉》和《寒梅》,各有七款串燒及一個燒飯團,都幾豐富。即點即燒,邊聞住香氣邊食住前菜蔬菜杯($20),有甘荀條、青瓜條、白蘿蔔條和椰菜,全部都好清爽,配埋師傅自家製醬料和三款鹽:咖喱、竹炭和柚子味吃就岩晒。食串燒梗係要返杯啤酒 Suntory Premium Malt ($78/380ml),大大杯,入口冰涼透心,幾有麥味,口感順滑。點咗《雛菊》($238)和《寒梅》($338),兩款食物合埋一齊出。汁燒豆腐金金黃黃,外香脆內嫩滑有汁,好有豆香,配上木魚碎,加添鹹鮮,不錯!汁燒茄子同樣加了木魚碎,外皮柔軟,茄肉嫩滑。銀杏透亮,圓潤飽滿,燒製時間剛好,口感唔錯,微苦鹹香。豬肉蘆
前菜蔬菜杯
Suntory Premium Malt
汁燒豆腐外;汁燒茄子
點咗《雛菊》($238)《寒梅》($338),兩款食物合埋一齊出。汁燒豆腐金金黃黃,外香脆內嫩滑有汁,好有豆香,配上木魚碎,加添鹹鮮,不錯!汁燒茄子同樣加了木魚碎,外皮柔軟,茄肉嫩滑。
銀杏;豬肉蘆荀卷
銀杏透亮,圓潤飽滿,燒製時間剛好,口感唔錯,微苦鹹香。豬肉蘆荀卷都燒得岩岩好,豬肉保持油潤,中間捲着的蘆筍段保持爽嫩,以清新的味道中和豬肉的鹹香和油份,又配得好。
雞腎;紫蘇葉魷魚卷
雞骨豬骨腸
雞腎細細粒,口感爽脆;紫蘇葉魷魚卷有紫蘇獨特的味道,跟鮮嫩爽口的魷魚又幾夾,好食!雞骨豬骨腸外衣脆口,內裏保存肉汁,味道香辣惹味,馬上要飲啖啤酒送下。
香蔥牛燒
香蔥牛燒舖滿青香的蔥花,好香!肉嫩多汁,牛味香濃,鍾意呀!
汁燒雞肉大葱串
汁燒雞肉大葱串好入味,又係唔駛點調味料。雞肉嫩,大葱爽,兩樣夾埋就岩晒,好食!
粟米牛油燒
阿波尾雞翼外表燒至金黃色,好靚仔!雞皮香脆可口,又有雞油香,平時少食雞皮都忍唔住…肉嫩鹹香,邊食邊乾杯就岩。粟米牛油燒色澤鮮黃,清甜多汁,帶點牛油香,簡單而美味。
燒白鱔
燒白鱔係我最愛,燒得金黃,魚皮少少焦燶,極之香脆可口,咬下去"卜卜"聲,鹹香滋味,正!潔白的鱔肉鮮嫩,吙吙魚油香,邊食邊滴汁,夠肥美,加上調味剛好,鹹鮮有至。
蒜蓉牛油蝦
蒜蓉牛油蝦跟我手掌般長,好有霸氣。面頭完全被蒜蓉牛油覆蓋,聞到濃烈的牛油蒜香。大蝦肉厚爽彈,啖啖肉,有鹹香蒜味外,亦食到原有的鮮味,又要乾杯!
燒飯團
燒飯團全件都燒得金黃,外層香脆可口,內層軟糯,用脆卜卜的紫菜夾住食,更好味。
最鍾意佢每碟都配咗粒清甜多汁的車厘茄和一小件檸檬,每食完一款都可清下口腔,又有啲蔬菜平均下,讚呀!
2022-10-29
$403.7 (晚餐)
前菜蔬菜杯
Suntory Premium Malt
汁燒豆腐外;汁燒茄子
銀杏;豬肉蘆荀卷
雞腎;紫蘇葉魷魚卷
雞骨豬骨腸
2022-10-28 10 瀏覽
依排天氣涼涼地,最啱同朋友一齊食熱辣辣串燒,飲番杯傾下計有特式BAR枱,可以睇住師傅整野食,有種日本深宵食堂嘅感覺另外都有啲日式台座,啱哂一大班人聚會熱熱鬧鬧飲番杯食好西首先餐廳提供少少菜伴串燒,有啲似沙律,仲有一款燒烤醬同三款鹽,包括咖哩鹽、竹炭鹽、柚子鹽【雛菊】燒飯團好似好普通,但麻甩一向都好鐘意嘅食物,外面燒到香脆既飯一定係重點,就好似煲仔飯啲飯焦咁重要‼️餐廳係飯糰表面抹左少量嘅醬油,食落鹹鹹地好脆,裡面勁有飯嘅甜香香蔥牛燒作為香葱控見到咁多葱都覺得正,牛味濃郁,配埋葱粒可以減低少少油膩感牛係用高級安格斯嘅牛肉,所以好淋身 紫蘇葉魷魚卷用一片片魷魚捲住紫蘇葉,豐富嘅味覺層次,紫蘇葉香氣配上魷魚少少爽口又唔韌雞骨豬肉腸皮脆肉軟,咬開有微微肉汁,上面嘅味粉增添少少咸同辣味,雞腎汁燒雞肉大葱串銀杏清爽 少許苦澀後味甜,銀杏嘅清香甜味由火燒晒出黎,有少少嘅焦糖化效果食落好回味汁燒茄子醬汁加上木魚絲,有日式汁煮茄子嘅感覺,但依個茄子係燒過嘅,所以唔會剩係軟稔稔,仲有種燒烤味。【紅葉SET】燒飯團燒羊扒 juicy 多汁,唔會羶, 羊扒肉質好厚, 而且表面加左d香料應該係有香草同薄荷葉碎一齊

依排天氣涼涼地,最啱同朋友一齊食熱辣辣串燒,飲番杯傾下計
有特式BAR枱,可以睇住師傅整野食,有種日本深宵食堂嘅感覺
另外都有啲日式台座,啱哂一大班人聚會熱熱鬧鬧飲番杯食好西
【雛菊】
香蔥牛燒
牛係用高級安格斯嘅牛肉,所以好淋身

雞骨豬肉腸
皮脆肉軟,咬開有微微肉汁,上面嘅味粉增添少少咸同辣味,

【紅葉SET】
燒飯團
燒羊扒 juicy 多汁,唔會羶, 羊扒肉質好厚, 而且表面加左d香料應該係有香草同薄荷葉碎一齊燒, 所以食落都非常之香濃嘅香料味

燒帶子
帶子好超大粒, 大滿足!
帶子新鮮, 食落爽脆嘅海鮮質感
不過唯一不足嘅地方就係餐廳無將條腸挑走先燒, 希望下次會幫手挑走啦
免治雞肉軟骨棒
夠特別 啖啖鮮嫩雞肉中間有軟骨,食落有脆脆地嘅口感
食果陣沾一沾醬汁溫泉蛋,勁香甜嘅日本雞蛋味配試醬油,更加係升華嘅享受
黑豚肉大葱串
紫蘇豬肉串
其實加紫蘇葉入串燒真係好夾,獨特嘅香氣充斥住嘴巴,肉都更易入口,而且有一陣陣好清香獨有嘅味道,確實係唔錯嘅配搭
日本蕃薯
細細粒嘅日本長身蕃薯,燒到表皮比較乾身但裡面係超級軟棉,入口香濃甜味,棉滑嘅口感好唔錯
汁燒鮮冬菇
冬菇亦都係燒得好夠乾身好淋,咬入口水份依然好多,香濃嘅菇味配上少量木魚碎,鹹香嘅味道幾配合

微總結補充: 每樣食物都係即叫即燒,逐樣食物上枱都係熱辣辣,抵讚!
2022-10-25
10 分鐘 (堂食)
2022-10-28 10 瀏覽
準備去日本旅行,但係個心已經飛咗去日本🇯🇵所以決定同朋友過嚟食吓居酒屋🏮頂下引先一入到去其實好有日本色彩即刻可以放鬆心情同朋友好好吃喝一番我哋嗌咗居酒屋主打嘅串燒店家原來有幾款套餐都是串燒啱晒心大心細既我地居酒屋上菜既速度亦都非常之快10分鐘內已經所有串燒都上齊我哋可以一邊慢慢食,一邊傾偈💥銀杏銀杏經過鹽燒嘅做法,食到原味之餘更加甘香可口💥 雞翼香口惹味,皮脆肉結實💥雞腎表面微焦,依然能夠保持雞肉嘅鮮味💥香蔥牛燒牛肉經過燒咗之後亦鮮嫩多汁💥汁燒豆腐豆腐外皮烤得香脆可口💥法國鵝肝鵝肝表層帶脆口感,入口即溶的幼滑質感,口感滑嫩細膩💥醬油燒飯團🍙飯團經過慢火燻烤之後,但有脆面的外層,入口軟糯
準備去日本旅行,但係個心已經飛咗去日本🇯🇵
所以決定同朋友過嚟食吓居酒屋🏮頂下引先

店家原來有幾款套餐都是串燒

啱晒心大心細既我地

居酒屋上菜既速度亦都非常之快
10分鐘內已經所有串燒都上齊
我哋可以一邊慢慢食,一邊傾偈

💥銀杏
銀杏經過鹽燒嘅做法,食到原味之餘更加甘香可口

💥 雞翼
香口惹味,皮脆肉結實

💥雞腎
表面微焦,依然能夠保持雞肉嘅鮮味

💥香蔥牛燒
牛肉經過燒咗之後亦鮮嫩多汁

💥汁燒豆腐
豆腐外皮烤得香脆可口

💥法國鵝肝
鵝肝表層帶脆口感,入口即溶的幼滑質感,口感滑嫩細膩

💥醬油燒飯團🍙
飯團經過慢火燻烤之後,但有脆面的外層,入口軟糯

2022-10-27 13 瀏覽
博居酒屋🏮🍱……….依家太子酒吧街唔只得酒吧,仲有一間新開嘅日式餐廳-博居酒屋。餐廳燈光比較昏暗,木系裝潢,幾有日本居酒屋嘅感覺。餐廳入面有吧枱可以見住師傅即叫即燒串燒,坐吧枱的話,油煙就相對地大啲,另外都有榻榻米嘅日式座位可以同一大班朋友圍住邊食邊飲。餐廳可單點串燒/Set menu,有多款串燒和酒類可以選擇,上碟速度極快,要食就趁熱食😎……….🌼雛菊 $238•銀杏: 口感煙靭•汁燒茄子: 有好多嘅木魚絲,有點搶過了茄子嘅味道•汁燒雞肉大蒽串: 京蔥食落夠多汁夠鮮甜,雞肉肉質幾好•雞腎: 食落爽口,蘸咖哩鹽食幾夾•雞骨豬肉腸: 原來係雞骨插住豬肉腸,有七味粉調味,味道偏辣•紫蘇葉魷魚卷: 口感爽和彈牙,唔乾身,紫蘇葉味濃過魷魚•香蔥牛燒: 好多香蔥粒粒,無草青味,牛肉幾嫩•燒飯團: 有日式醬油嘅味道,燒到焦面,食落好香脆,仲有紫菜可以包住食🍁紅葉 $288•汁燒燒冬菇: 燒完嘅菇唔乾身,舖住木魚絲係面,係日式嘅味道•日本番薯: 味道夠甜,口感軟身,外層再燒香會更好•免治雞肉軟骨棒: 香濃雞肉味,啖啖雞軟骨嘅口感,配日本雞蛋拌勻食不錯•紫蘇葉豬肉串: 豬肉燒得幾香,同紫蘇葉味道幾夾•
博居酒屋🏮🍱

🌼雛菊 $238
•銀杏: 口感煙靭
•汁燒茄子: 有好多嘅木魚絲,有點搶過了茄子嘅味道
•汁燒雞肉大蒽串: 京蔥食落夠多汁夠鮮甜,雞肉肉質幾好
•雞腎: 食落爽口,蘸咖哩鹽食幾夾
•紫蘇葉魷魚卷: 口感爽和彈牙,唔乾身,紫蘇葉味濃過魷魚
•香蔥牛燒: 好多香蔥粒粒,無草青味,牛肉幾嫩

🍁紅葉 $288
•日本番薯: 味道夠甜,口感軟身,外層再燒香會更好
•紫蘇葉豬肉串: 豬肉燒得幾香,同紫蘇葉味道幾夾
•🌟黑豚肉大蔥串: 豚肉夠厚,肥瘦適中,食落有咬口
•燒帶子: 夠大粒,燒得幾香,有胡椒調味
•🌟牛脷心: 厚切,食落好有口感和爽口,燒過後依然多汁,熟度啱啱好,無過熟,調味到位
……….

💰人均 $263/per person (2人)
2022-10-27 15 瀏覽
今日嚟到呢間位於太子新開嘅居酒屋🏮餐廳裝修好有日系風格 裡面有榻榻米枱同埋對住廚師嘅bar枱 而我地坐咗係bar枱 佢嘅設計好體貼係有兩個USB插頭 方便客人電話無電嘅時候可以充電🪫 我地選擇咗兩個set皆因唔想煩要簡咩食 set menu個啲嘢全部都好岩口味👍🏻等緊嘢食期間 店員已經拎咗唔同嘅醬料比我地 仲有一盤蔬菜🤍雛菊* 銀杏* 汁燒茄子* 汁燒雞肉大蔥串* 雞腎* 雞骨豬肉腸* 紫蘇葉魷魚卷* 香蔥牛燒* 燒飯團推介:🍴汁燒茄子 - 茄子上面加左好多木魚碎 而我係最愛吃燒茄子🍴汁燒雞肉大蔥串 - 雞肉燒得岩岩好🍴 香蔥牛燒 - 蒽花切得好細 基本上都舖滿在牛肉上 燒得好香口🍴 紫蘇葉魷魚卷 - 賣相係好特別 好似甜品咁 魷魚卷味好淡但係因為紫蘇葉嘅味而特出咗同都幾襯🍴 燒飯團 - 飯團外面燒得好金黃有飯焦 🤍寒梅粟米牛油燒汁燒豆腐汁燒雞肉大蔥串阿波美雞翼豬肉蘆筍卷燒白鱔蒜蓉牛油蝦燒飯團推介:🍴 豬肉蘆筍卷 - 薄薄嘅豬肉包住蘆筍 唔會太咸好好味🍴 汁燒豆腐 - 豆腐上有好多木魚絲 外脆內軟 🍴 蒜蓉牛油蝦 - 爆多嘅蒜蓉係牛油蝦上面好香口 蝦肉好彈牙🍴 粟米牛油燒 - 呢個燒日

🤍雛菊

豬肉蘆筍卷

推介:
🍴 豬肉蘆筍卷 - 薄薄嘅豬肉包住蘆筍 唔會太咸好好味
🍴 汁燒豆腐 - 豆腐上有好多木魚絲 外脆內軟
🍴 粟米牛油燒 - 呢個燒日本粟米超過重牛油味好正 亦好香甜
2022-10-27 9 瀏覽
今次同👦🏻去咗太子食居酒屋🏮,好開心仲可以坐到吧枱睇住師傅燒串燒!食物水準不俗,裝修猶如置身於紅磚屋,燈光溫和。串燒套餐就有3款,分別係:雛菊🌼、紅葉🍁、寒梅🌸。今次👧🏻👦🏻就揀咗雛菊同紅葉!🌼雛菊1️⃣銀杏平時食糖水食腐竹白果糖水食得多,燒銀杏就第一次食!店家好細心先挑起銀杏芯再燒,燒後有少少煙韌感覺。2️⃣汁燒茄子燒茄子🍆夠曬Juicy,塗上醬汁同放埋木魚碎好夾。3️⃣ 紫蘇葉魷魚卷其中一道最有驚喜嘅串燒。份量雖少,但魷魚🦑質感厚實+Juicy,紫蘇葉味道幾明顯,相當匹配。4️⃣ 香蔥牛燒不論肉香還是質感都係稱心滿意,充滿肉汁。配上味道溫和嘅蝦夷蔥🌱,唔會搶咗牛肉嘅風頭。5️⃣雞骨豬肉腸豬肉腸唔太多肥膏,油脂感剛剛好,攞住雞骨食好有風味😛。6️⃣ 雞肉大蔥串對於唔太鐘意大蔥嘅👧🏻嚟講都算輕易接受,呢個配搭普遍,算係不死之選😛。7️⃣ 雞腎雞腎燒得唔會好乾身,唔會話好似出邊咁燒到硬哂,加上咖喱鹽感覺幾好👍。8️⃣燒飯團飯團🍙兩面燒至金黃有飯焦,非常香脆。飯混入咗飯素,燒飯團最忌太乾身,但佢水份控制到岩岩好,好好口感,食起上嚟都唔會覺得Dry。夾埋紫菜食,講起都想食多粒🤣。🍁紅葉1️⃣ 燒羊扒重羊肉香味但冇咩騷味,燒嘅時

🌼雛菊
1️⃣銀杏
2️⃣汁燒茄子
燒茄子🍆夠曬Juicy,塗上醬汁同放埋木魚碎好夾。
3️⃣ 紫蘇葉魷魚卷
4️⃣ 香蔥牛燒
5️⃣雞骨豬肉腸
豬肉腸唔太多肥膏,油脂感剛剛好,攞住雞骨食好有風味😛。
6️⃣ 雞肉大蔥串
7️⃣ 雞腎
8️⃣燒飯團

🍁紅葉
1️⃣ 燒羊扒
重羊肉香味但冇咩騷味,燒嘅時間掌握得不錯👍🏻,係嫩粉紅色💕質感軟嫩。
2️⃣日本番薯
番薯🍠超級Mini有3粒,唔知係未愈細粒愈甜呢?質感超級綿滑!
3️⃣汁燒雞肉軟骨棒
汁燒雞肉軟骨棒雞肉嫩滑,食落去軟腍👍
4️⃣紫蘇葉豬肉卷
相對紫蘇葉魷魚卷,紫蘇葉味就冇咁濃郁。豚肉肥瘦均勻,肥膏層燒至甘香,瘦肉層肉味香濃。
5️⃣ 燒帶子
兩大粒燒帆立貝,味道鮮甜亦唔會覺得乾。
6️⃣ 黑豚肉大蔥串
大蔥唔會去到好大陣味,黑豚肉亦燒得岩岩好,少少金黃脆口未至於燒焦。
7️⃣汁燒鮮冬菇
冬菇上面鋪左木魚,配搭完美,值得推介👍
8️⃣燒飯團
2022-10-26 12 瀏覽
早排去左太子酒吧街一間新開嘅串燒店食晚餐餐廳裝修得幾有格調有散叫嘅美食 亦有套餐見set幾抵食 就一人叫一個試吓餐前先嚟個什錦蔬菜條開一開胃🔸雛菊銀杏汁燒茄子汁燒雞肉大蔥串雞腎雞骨豬肉腸紫蘇葉魷魚卷香蔥牛燒燒飯團🔸紅葉汁燒鮮冬菇日本番薯免治雞肉軟骨捧紫蘇葉豬肉串黑豚肉大蔥串燒帶子燒羊架燒飯團.串燒全部用炭火即叫即🔥充滿炭火香燒當中我哋最喜歡:『汁燒雞肉大蔥串』雞肉嫩滑多汁,大蔥燒得又香又甜。『雞骨豬肉腸』有少少煙燻嘅鹹香味,口感實在,送酒一流。『紫蘇葉魷魚卷』魷魚好鮮甜,捲着好香嘅紫蘇葉,口感味道都很好。『香蔥牛燒』燒得超嫩!咬落去充滿肉汁,牛味幾突出,加上大量香蔥,食多串都唔膩。『燒羊架』同牛一樣,都係燒到啲肉半熟,好嫩、易咬開、多肉汁,而外層有焦香,燒得好靚!
早排去左太子酒吧街

黑豚肉大蔥串
燒羊架
串燒全部用炭火即叫即🔥充滿炭火香
燒當中我哋最喜歡:

『汁燒雞肉大蔥串』雞肉嫩滑多汁,大蔥燒得又香又甜。

『雞骨豬肉腸』
有少少煙燻嘅鹹香味,口感實在,送酒一流。

『紫蘇葉魷魚卷』
魷魚好鮮甜,捲着好香嘅紫蘇葉,口感味道都很好。

『香蔥牛燒』

『燒羊架』
2022-10-25 25 瀏覽
太子新開了一間主打串燒的居酒屋,餐廳紅磚和木系的裝潢挺酷的,往裡面走還有一片酒牆的設計。吧枱貼心的設有充電位,入座後先送上餐前小食,蔬菜盤有有椰菜、青瓜和蘿蔔。另外附上咖哩鹽、柚子鹽、竹炭鹽和串燒醬,可以按自己喜好調味~ 這裡有三款串燒套餐,我們分別點了一份雛菊和一份寒梅 🌼 全部在面前即叫即燒🔸香蔥牛燒 肉質柔軟!加了海量的香蔥增添香氣🔹汁燒雞肉大蔥串雞肉保留了肉汁🐤🔸雞腎 及 紫蘇葉魷魚卷雞腎口感爽彈,而紫蘇葉魷魚卷蠻特別的!口感QQ的,很喜歡紫蘇葉的芳香🔹豬肉蘆筍卷 及 雞骨豬肉腸豬肉蘆筍卷燒得帶點焦香,很好吃👍🏼 雞骨豬肉腸外皮脆脆的口感也不錯🔸汁燒茄子 及 汁燒豆腐豆腐燒得外脆內軟😋 茄子也很juicy🔹燒白鱔 及 銀杏燒白鱔的魚香真的令人欲罷不能🐟 銀杏口感軟糯~🔸阿波美雞翼燒雞翼也是必食之選,外皮烤得酥脆,非常惹味🔹法國鵝肝油脂豐腴的鵝肝,入口即化🔸粟米牛油燒又甜又多汁🌽🔹燒飯團燒得脆卜卜,賣相吸引!要襯熱夾紫菜一起吃呢

🔸香蔥牛燒

🔹豬肉蘆筍卷 及 雞骨豬肉腸

🔸汁燒茄子 及 汁燒豆腐
豆腐燒得外脆內軟😋 茄子也很juicy

🔹燒白鱔 及 銀杏
燒白鱔的魚香真的令人欲罷不能🐟 銀杏口感軟糯~

🔸阿波美雞翼
燒雞翼也是必食之選,外皮烤得酥脆,非常惹味

🔹法國鵝肝
油脂豐腴的鵝肝,入口即化

🔸粟米牛油燒
又甜又多汁🌽

🔹燒飯團
燒得脆卜卜,賣相吸引!要襯熱夾紫菜一起吃呢