2023-04-21 106 瀏覽
今日黎到紅磡搵嘢食,實在太耐冇嚟過呢一區啦,見到有一間餐廳嘅裝修好似一個海洋感覺咁好有feel,出面仲有個識喐嘅拉麵裝置,今次在入去試試佢先🤤餐廳主打係一人火鍋,食物選擇都唔少,但係佢就會分曬abcd等我哋唔使選擇困難得咁辛苦,唔錯🥳之後我哋就叫咗兩個套餐一個套餐叫咗龍披金甲,咁係有芝士黑松露焗原隻大頭蝦🦐,海蜆六隻,青口一隻同埋生菜兩片,黎到既時間成個龍蝦伊麵樣咁好吸引 ,不過佢係拉麵底,加上佢既特濃芝士黑松露汁無得輸呀,蝦膏仲要勁多可以撈埋一齊食,必叫之選!另外仲可以配上金山翅煲雞湯味道都幾出,可以分開打邊爐另外一個套餐就叫係招牌鎮店一人火鍋湯麵套餐,嚐13味應牛福盤(升級版)即係有13款牛既不同部位,你都幾時候個盆幾有型跟住仲有十三款唔同嘅牛,入面有A5飛驒和牛,胸口朥,封門柳,安格斯頸脊,雪花.勃仁,匙仁,吊龍,肥胼.雙層肉,口感牛立方,潮州牛丸,牛展,牛柏葉,黃牛喉,鮮甜蘿蔔,招牌黑松露餃,不過個份量係真係比較少啲因為偏偏牛都係好細塊,味道係唔錯不過就真係太細塊食得唔夠喉,不過呢個價錢又抵食既😋湯底叫左限量龍蝦龍湯,配上陽春麵鍋物就另外再叫咗沙爹牛肉餃兩隻,呢個真係幾特別,咬
鍋物就另外再叫咗沙爹牛肉餃兩隻,呢個真係幾特別,咬入隻餃入面係沙爹牛肉既感覺真係幾過癮,仲有黃金蟹粉餃同埋牛頸脊四片但係佢地牛肉嘅方面都係偏細塊😅不過佢地係平D細塊D可以食多幾樣又唔錯既🤭
另外仲有小食,叫咗一個炸厚福龍蝦帶子餃,入邊係鮮甜既帶子外都炸到好脆,係特別嘅,我好鍾意食😍另外仲有一個係炸魚片頭另外仲有一個炸潮州肉餅薄薄地嘅香口,每樣炸物都幾唔錯👍
飽到脹住個肚出門口

#好食推介 #食物遺照 #食物殺手 #food #foodie #foodiehk #zaki食評 #hongkongfoodie #hongkongfood #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfoodlover #instafood #hkig #ighk #hkigers #yummy #eat #厚福館 @厚福館

厚福館 (黃埔天地)
地址 : 紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
2023-04-15 85 瀏覽
今日同同事嚟到黃埔區工作。中午食飯時間,網上搵到呢間好多人介紹嘅厚福館,食一人一火鍋套餐嘅。午市時段都好長,環境又舒服坐得闊落。我們因為完成了工作唔趕時間,就慢慢嘆個豐富午餐喇。睇吓餐牌,其實都幾性價比高好多嘢食喎!🤩嚐十三味牛福盤 $128,麻辣湯底少辣賣相好精緻好吸引😍有共15款食物包括了13款平時好少食到嘅牛部位。啱哂多心,想每樣都試吓嘅我。食材新鮮,好多款都好有牛味😋。例如A5飛驒和牛,封門柳,牛立方,匙仁。仲有炸魚皮送。真龍皇巨頭蝦出巡配龍蝦湯底 $138包括有大大隻好多膏嘅巨頭蝦X1隻青口X1隻海蜆X6隻生菜2片炸魚皮呢個海鮮拼盤賣相又係好吸引。食材都係好新鮮,好正😍特別要讚吓隻巨頭蝦,好大隻,多膏蝦肉鮮甜彈牙😋😋另外可以任意追加食物。我哋加咗:原條野生竹笙X 1 +$12 - 好大條,好好食😋牛頸脊(4片)+30 - 雪花好𡃁,好重牛味😋魚皮餃 (2隻)+ $12炸魚皮X 1 + $12 - 俾一大碗你。蟹粉餃(2隻)+ $12芫茜麵 + $5讚歧烏冬+ $ 5 - 麵質非常煙靭,唔錯。道地解茶X 2 (免費)總結:食材新鮮,性價比高。一人一鍋唔使爭。我哋食嘅呢2個套餐

睇吓餐牌,其實都幾性價比高好多嘢食喎!🤩

嚐十三味牛福盤 $128,麻辣湯底少辣

真龍皇巨頭蝦出巡配龍蝦湯底 $138
包括有大大隻好多膏嘅巨頭蝦X1隻
青口X1隻
海蜆X6隻
生菜2片
炸魚皮

另外可以任意追加食物。我哋加咗:
原條野生竹笙X 1 +$12 - 好大條,好好食😋
牛頸脊(4片)+30 - 雪花好𡃁,好重牛味😋
魚皮餃 (2隻)+ $12
炸魚皮X 1 + $12 - 俾一大碗你。
蟹粉餃(2隻)+ $12
芫茜麵 + $5
讚歧烏冬+ $ 5 - 麵質非常煙靭,唔錯。
道地解茶X 2 (免費)

總結:食材新鮮,性價比高。一人一鍋唔使爭。我哋食嘅呢2個套餐都好推介,視乎你鍾意食牛多啲定海鮮多啲。

總消費約$400 (有加一)
2023-04-11 96 瀏覽
星期二晚上與家人在黃埔打邊爐。 但大家失望而會浪費了晚餐時光。 我們點了牛肉生蠔全部也不新鮮。 另外點了烏冬麵溶溶爛爛的十分恐怖。真心希望管理層能看到已建議, 更改餐廳營運質素。
真心希望管理層能看到已建議, 更改餐廳營運質素。
2023-04-11 77 瀏覽
今日約左阿卵去食1人火鍋,終於有得食火鍋好開心😆今日我地分別叫左:- 足料佛跳牆配佛跳牆湯- 火鍋牛魔王配金山翅煲湯佛跳牆湯底係未落湯料時已經飲左啖湯,飲落去好清甜,加埋足料佛跳牆真係不得了,湯既味道更濃,非常好飲😋而阿卵既金山翅煲湯亦都湯味濃,但相比下,佛跳牆比較出色👍火鍋牛魔王結集左封門柳、牛頸脊、金錢展、汕頭牛丸同生菜,以$100既價錢食到咁多野,真係非常抵食,而牛肉亦非常新鮮,阿卵毫無補留咁食左9成 (有幾舊我搶左黎食🤣)🙈除左佛跳牆同火鍋牛魔王外,我地亦有叫左啲追加食品,有黃牛喉、豬粉腸、鴨血等等,當中重叫左比較特別既梅菜豬肉丸,值得推介,食落去有好勁既梅菜味,成粒豬肉丸都好甜,真係好想叫碗飯黎送粒丸,朋友鍾意食梅菜真係唔好錯過🤤總結: 1人火鍋套餐大概$100既價錢食到好多唔同既牛肉,真係非常超值,而且套餐有埋麵同飲品送埋,覺得火鍋癮去即食都唔覺貴,追加食物種類超多,唔怕冇野食~鍾意食火鍋既朋友們,真係唔可以錯過🥰
今日約左阿卵去食1人火鍋,終於有得食火鍋好開心😆

今日我地分別叫左:
- 足料佛跳牆配佛跳牆湯
火鍋牛魔王配金山翅煲湯

2023-04-06
  • 手切牛魔王
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️.🥘 G̾r̾e̾a̾t̾ ̾V̾a̾l̾u̾e̾ ̾H̾o̾t̾p̾o̾t̾ ̾L̾u̾n̾c̾h̾ @ 🌟 厚福館《👽食神大媽打邊爐》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:真·龍皇巨頭蝦出巡 配 龍蝦湯 HKD 138嚐十三味牛福盤 配 鹹菜胡椒豬肚湯 HKD 128封門柳 HKD 15牛頸脊 HKD 15羊肉片 HKD 15鮑汁鮑魚 HKD 12鎮店汕頭牛丸 HKD 12爆芝墨丸 HKD 16手打蝦丸 HKD 15即炸響鈴卷 HKD 30娃娃菜 HKD 8濃香芫荽麵 HKD 5和風拉麵椰青水 HKD 10道地纖解茶.😆 呢段時間係春天嘅尾巴,作為邊爐怪一定要抓住呢段時間瘋狂打邊爐,因為之後就會進入炎夏,呢段清涼嘅時節。大媽今次就黎試下呢間超地道嘅火鍋店!裝修企理、乾淨,坐得好舒服。.👀 佢有推出超值嘅午市套餐,好多款選擇又好特色,價錢仲要好抵 😬.🦞 大媽就覺得一定要試下呢個要試一個鮮味一流嘅「真·龍皇巨頭蝦出巡」!一上枱覺得絕對值回票價,有成隻對邊開切嘅龍蝦,同埋配上濃郁龍蝦湯底!大媽仲額外加倍左「鮑汁鮑魚」,彈牙鮮味!.🤩 打邊爐嘅重點除左食海鮮,就當然係要嗌牛牛啦!一次過滿足十幾個
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
和風拉麵
椰青水 HKD 10
道地纖解茶

鮑汁鮑魚

🤩 打邊爐嘅重點除左食海鮮,就當然係要嗌牛牛啦!一次過滿足十幾個願望,叫左「嚐十三味牛福盤」,有齊十三個不同部位,有A5飛驒和牛、胸口朥、封門柳、安格斯頸脊、雪花勃仁、咒仁、吊龍、肥肼雙層肉、口感牛立方、潮汕牛丸、牛脹、牛栢頁、黃牛喉!😱 再陪鮮甜蘿蔔同會送招牌黑松露餃!超足料,大滿足!

嚐十三味牛福盤

😚 淨係嗌一個套餐當然唔夠喉啦,一定要加配其他食材!封門柳、牛頸脊、羊肉片,全班新鮮、厚切!配個鹹菜胡椒豬肚湯超暖胃!

封門柳、牛頸脊、羊肉片

🍡 餐牌有好多丸類選擇,花多眼亂,試左三種唔同口味,鎮店汕頭牛丸、爆芝墨丸、手打蝦丸。粒粒彈牙,仲要爆多芝士,😋

鎮店汕頭牛丸 & 爆芝墨丸 & 手打蝦丸

😋 炸響鈴同麵係必點,因為咁濃郁嘅湯,必須要呢啲咁索湯嘅配料先可以享受每一滴濃湯精華呀 👅 仲可以用優惠價轉做健康好味嘅芫荽麵!

炸響鈴
芫荽麵

🥥 呢度仲有椰青水可以選擇,超清甜,記得叫黎飲呀!

椰青水  &  解茶

🌟 咁地道又價錢相宜嘅餐廳,以後又多個同朋友吹水打邊爐嘅選擇啦!😁✌️

📍 紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
炸響鈴
芫荽麵
椰青水  &  解茶
2023-04-04 90 瀏覽
兒童節,中午想同個女打邊爐,見到黃埔嘅厚福館有一人一爐火鍋,環境又幾乾淨,梗係入去試吓。幾好喎,lunch嘅價錢可以食到晚餐嘅質素!入到餐廳,侍應哥哥好好人,見到仲有卡位,安排我哋入坐👍手切牛魔王 配公仔麵,炸魚皮封門柳、牛頸脊、金錢展、牛丸啱晒牛魔王,有唔同種類嘅牛肉,可以試吓唔同牛的部份,肉質都新鮮,充滿牛尾,雖然份量唔係好多,不過絕對夠食!真、龍王巨頭蝦出巡龍蝦湯配讚岐烏冬、炸魚皮有巨頭蝦、蜆同埋青口,加埋龍蝦湯湯底,巨頭蝦好鮮甜,個蝦頭真係好大,充滿蝦膏,好好食,夠晒鮮甜😋蜆又夠新鮮!龍蝦湯仲可以飲埋。芝士墨魚丸本人最鍾意,因為佢嘅芝士唔同出街嗰啲芝士墨魚丸,佢啲芝士好重芝士味,我最like !A5飛驒和牛2片入口即溶,雖然$48(兩塊),但係個女話真係好好食!

入到餐廳,侍應哥哥好好人,見到仲有卡位,安排我哋入坐👍
手切牛魔王 配公仔麵,炸魚皮

真、龍王巨頭蝦出巡龍蝦湯配讚岐烏冬、炸魚皮

芝士墨魚丸

A5飛驒和牛2片

入口即溶,雖然$48(兩塊),但係個女話真係好好食!
2023-04-04
  • 巨頭蝦
2023-03-29 93 瀏覽
為了不想等候,找了平日的星期四,今天12點後到此館用膳!點了一個🐮,一個海鮮🐚,配沙爹/芫茜湯底,其實仲有好多款,好豐富材料的湯底選擇,和家人商議後,都係揀基本的湯底,一試就能知,有沒有被跨好味程度!食材新鮮,湯底好足夠味,不過咸,湯底最後飲了也不口渴!真係好啱口味!👍為了能交換分享,本想揀辣湯底,因天氣剛有點冷,後來發現😍能自取紅,青切好備用的辣椒絲🌶️,自制辣豉油,配烏冬,上海面配食,好惹味!夠哂辣🥵一定再回頭試其他海鮮🦞
為了不想等候,找了平日的星期四,今天12點後到此館用膳!
一人火鍋
一人火鍋
  • 海蜆
午市套餐包既項目多,選擇更加多👍🏻👍🏻首先揀餸,揀湯底,揀麵,再揀飲品🤭之後仲有得揀接近一百款追加小食,有選擇困難的最好帶多幾個朋友一齊share,點多幾款由於本人是芫荽控,揀咗芫荽皮蛋湯底,松花皮蛋大大件,湯底充滿皮蛋味,好濃郁😋😋😋牛頸脊脂肪比較少,有牛味金錢𦟌紋理分明,有口感但唔會韌封門柳脂肪分布平均,嫩滑香甜,有油香味二人刺身拼盤 $884塊三文魚,4塊劍魚腩,4塊𩶘魚大大粒冰一齊上,保持刺身冰凍新鮮👍🏻時令鮮蠔 $12/隻好大隻,熟咗都脹卜卜,甘香鮮甜本身點2隻試吓,後來忍唔住追加4隻😋😋值得一讚的是店員服務很到位,細心照顧,上菜時會介紹每一款食物特別一提,咁啱加單時員工們正在放飯,老闆主動出手,照顧客人,又照顧員工,良心店主,真係冇得彈👍🏻👍🏻👍🏻

牛頸脊
脂肪比較少,有牛味

金錢𦟌
紋理分明,有口感但唔會韌

封門柳
脂肪分布平均,嫩滑香甜,有油香味

二人刺身拼盤 $88
4塊三文魚,4塊劍魚腩,4塊𩶘魚
大大粒冰一齊上,保持刺身冰凍新鮮👍🏻

時令鮮蠔 $12/隻
好大隻,熟咗都脹卜卜,甘香鮮甜
本身點2隻試吓,後來忍唔住追加4隻😋😋

2023-03-24
2023-03-25 73 瀏覽
叫咗一個龍蝦海膽刺身二人套餐,1288蚊,其實唔知道係唔係抵食,不過朋友話想試咁就試下龍蝦來講相信係西澳嘅龍蝦,食落去係新鮮嘅,但係冇咩鮮甜味,海膽反而有驚喜,好甜好新鮮,可惜只有兩片即係一匙羹套餐仲包咗一碟餃子,但係非常之細粒,味道ok啦豬同埋牛可以二選一,我哋揀咗手切牛頸脊,比我想像中好,非常軟滑,有牛味冇筋亦都冇渣,油脂分佈亦都好適中,但係唔記得影相,係好食嘅另外仲有雜菜同埋一個細分嘅烏冬老實講如果係兩個男士呢個套餐一定唔夠飽,我諗兩個細食嘅女士先至叫做啱啱好食物質素ok啦,但係侍應嘅服務態度就認真唔得,大部分都係中年婦女,唔知係唔係覺得唔憂做,當然係完全冇笑容不特止,一坐低就吹你叫嘢食,催你攞曬自助醬料,因為個醬料架要搬去另一張枱,亦都hard sell二人套餐因為價錢最高, 問佢攞多隻碗,個樣非常唔耐煩,而且係一副唔想為你服務嘅態度,真心覺得ten percent服務費真係好唔想畀佢咁嘅服務態度絕對絕對唔會再返去

套餐仲包咗一碟餃子,但係非常之細粒,味道ok啦

另外仲有雜菜同埋一個細分嘅烏冬

咁嘅服務態度絕對絕對唔會再返去
黃埔*厚福館*午市一人火鍋麵餐,價錢$68起,性價比高,一個人都可以好盡興❣️。嚐十三味牛福盤(升級版)🥢A5飛驒和牛、胸口朥、封門柳、安格斯頸脊、雪花.勃仁、匙仁、吊龍、肥肼雙層肉、口感牛立方、潮汕牛丸、牛𦟌、牛栢頁、黃牛喉、鮮甜蘿蔔、招牌黑松露餃🥢一次過可以嘗到十三個牛牛部位,牛魔王like爆🔥。每個位置只有一塊,有點意猶未盡😮‍💨。A6手切牛魔王封門柳4片牛頸脊4片金錢展4片汕頭牛丸2粒生菜2片我哋兩個都係牛魔王😬,真係牛牛停不了🐮🐮。麵條選了有機蕃茄粗麵和有機菠菜粗麵,配上沙爹湯和姬松茸野菌湯。一濃一淡。一邪惡一養生❤️‍🔥。追加白鱔片、珊瑚蚌、脆肉鯇片新鮮爽口,非常滿足❤️

嚐十三味牛福盤(升級版)

A6手切牛魔王
封門柳4片
牛頸脊4片
金錢展4片
汕頭牛丸2粒
生菜2片

我哋兩個都係牛魔王😬,真係牛牛停不了🐮🐮。

追加白鱔片、珊瑚蚌、脆肉鯇片
新鮮爽口,非常滿足❤️

呢家好多地方都有一人火鍋或料理,不過我個人覺得想要高質又要抵食嘅一人火鍋,應該係呢間 🤩火鍋老字號品牌『厚福館』🍲 午市一人一鍋靚湯靚麵套餐 😋厚福館出哂名食材靚同高質,特別係海鮮 😍為咗令食客不用擔心價錢,同埋可以隨時都食到火鍋,所以黃埔分店亦都有設計「午市一人一鍋套餐」 😃咁打邊爐就唔駛下下要叫哂成村人出嚟啦 😂雖然係一人份量,但食材同湯底都依然高質,照落足料,唔會因為午市價錢相宜就求其!👍同埋最緊要係,午市都有超多食物選擇!🥳所以更加要推介俾大家 🥰 不要錯過!🦐 真。龍皇巨頭蝦出巡 $138 🦐🔹 龍蝦濃湯 配 原隻巨頭蝦🔸 海蜆6隻+青口1隻+生菜2片🔸 小食:炸魚皮🔸 配 讚岐烏冬🔸 配 椰青水 +$10先講湯底,龍蝦濃湯係採用好多龍蝦、海蝦殼同蝦膏炒香,再加多種蔬菜、香料及高湯以長時間熬製😯 所以湯底係好香濃,同好有營養!😋巨頭蝦真係夠大隻 😁 仲要有蝦膏!配濃龍蝦湯真係好夾 🤩 淥熟咗隻蝦,味道仲出,蝦膏都多,又啖啖肉 🤤❤️海蜆都好新鮮!你會見到蜆肉幾好肉地 😆 好鮮甜 😍青口大大隻 👍 海鮮處理得好好,完全冇沙 👏最邪惡嘅建議係配個讚岐烏冬食 🤩烏冬索哂龍蝦濃湯超入味

火鍋老字號品牌『厚福館』
🍲 午市一人一鍋靚湯靚麵套餐 😋

厚福館出哂名食材靚同高質,特別係海鮮 😍
咁打邊爐就唔駛下下要叫哂成村人出嚟啦 😂

同埋最緊要係,午市都有超多食物選擇!🥳
所以更加要推介俾大家 🥰 不要錯過!

🦐 真。龍皇巨頭蝦出巡 $138 🦐
🔹 龍蝦濃湯 配 原隻巨頭蝦
🔸 海蜆6隻+青口1隻+生菜2片
🔸 小食:炸魚皮
🔸 配 讚岐烏冬
🔸 配 椰青水 +$10

真。龍皇巨頭蝦出巡

巨頭蝦真係夠大隻 😁 仲要有蝦膏!

巨頭蝦

海蜆都好新鮮!你會見到蜆肉幾好肉地 😆 好鮮甜 😍
海蜆

青口大大隻 👍 海鮮處理得好好,完全冇沙 👏
最邪惡嘅建議係配個讚岐烏冬食 🤩
烏冬索哂龍蝦濃湯超入味,正呀 🤤❤️

🐂 嚐十三味牛福盤 $128 🐃
🔸 品嚐哂13個牛嘅刁鑽部位‼️😯
嚐十三味牛福盤

🔹 A5飛驒和牛、胸口朥、封門柳、安格斯頸脊、雪花.勃仁、匙仁、吊龍、肥胼. 隻層肉、口感牛立方、潮汕牛丸、牛展、牛柏頁、黃牛喉
🔹 仲拼埋 白籮蔔 及 黑松露餃
🔹 選配咗:姬松茸野菌湯底 🍄
🔹 小食:炸魚皮
🔹 配 有機菠菜粗麵 +$5
🔹 配 道地解茶

如果鍾意食牛,同埋又想試唔同部位嘅肉,呢個套餐點都會啱你!😋
擺盤靚又吸睛,同埋最吸引嘅地方係,你平時唔會有機會食到嘅牛刁鑽部位,呢度只係叫個一人火鍋,你就可以試到食 🤩

再者係,如果晚市食,要叫一碟過,同埋都唔會叫一款肉,俾嘅價錢就會多,加上如果人少,share唔到咁多款,好快食飽咗,追加唔到其他想食嘅肉 🙈
所以呢個餐其實都唔錯,算係滿足到多心水嘅食客 😄

姬松茸野菌湯底勁香,睇落已經覺得好補,認真落足料,差d連湯都飲埋!
唔夠湯佢係會加湯俾你,唔會係加水,放心 ❤️👍

成盤牛肉整體嚟講,質素真心不錯!
肉味濃,肉身爽口, 又或者肉肉幾乎放入口即溶!🤤💕

基本上,一人套餐對於一般女士嚟講都夠飽,但如果好似我咁嘅為食人士,可以自由加配火鍋食材都得!🔥😁
再值得一讚嘅係,佢連午市自由加配都勁多選擇呀!😦 $8起嘅一人份量添加,好正!咁樣加十樣八樣都冇問題囉 🤩🥳

加配:
生菜 $8
萵荀 (4件) $8
魚皮餃 (2粒) $12
韮菜餃 (2件) $12
A5飛驒和牛 (2片) $48
口感牛立方 (6粒) $48

推介:口感牛立方 🐂、韮菜餃
肉超彈有咬口!肉味超濃,一個人可以食2碟都冇問題 😆😋❤️
韮菜餃好鮮香呀 🤤

2023-03-01
午餐
真。龍皇巨頭蝦出巡
巨頭蝦
海蜆
嚐十三味牛福盤
  • 真。龍皇巨頭蝦出巡 午市一人火鍋套餐
  • 嚐十三味牛福盤 午市一人火鍋套餐
2023-03-09 103 瀏覽
Lunch去咗間港式火鍋店係黃埔,真係好正啊!佢地嘅裝修不過不失,點餐嘅方法用紙填,好似叫車仔麵咁,每個人都有一個獨立嘅火鍋,真係唔洗擔心食嘢會同其他人撈亂。一人火鍋$78。餐牌同門口寫$68,加左價又無更新餐牌。我叫左$78 牛肉set有最愛嘅牛頸脊同牛丸,味道好鮮美,又唔會太膩。除咗肉類之外,佢地仲有啲魚皮加2片生菜,雖然量唔多,但係可以增加啲口感同味道,令成個一人火鍋更加豐富。 最令我驚喜嘅係佢地嘅芫荽皮蛋湯,呢個湯真係好香濃,加上啲芫荽同埋皮蛋,真係好好飲。同埋佢地嘅拉麵同上海麵都幾好食,特別係啲麵條好Q彈。 下次可以試下加$5 轉芫荽麵。拉麵加埋啲芫荽同啲調味料,呢間港式火鍋店真係好正。

在YouTube 上見人介紹這間厚福館的牛肉出品質素高,所以就在午飯時,跟同事來一試究竟。這裏有一人午市套餐,價錢非常公道,而且配搭組合多,真的是一個人都可以盡慶的邊爐。手切牛魔王套餐 ($78)既然網上介紹這裏的牛肉,當然就要選擇「手切牛魔王套餐」。套餐內有不同部位的牛肉(封門柳、牛頸脊、金錢𦟌)和牛丸,滿足我想吃牛肉的欲望,又可以多試幾款。幾款牛肉都非常鮮嫩,吃得出是優質食材,並不會將貨就價。湯底就選了老火豬骨雞湯,味道不算特出。這個套餐還包一個粉麵,而我就選了銀針粉,畢竟不是太多地方有供應。銀針粉非常滑溜,但又會有爽的口感,非常不錯。

手切牛魔王套餐 ($78)

2023-03-04 126 瀏覽
約了朋友lunch time打邊爐,估唔到黃埔厚福館性價比都幾高,出名係主打靚料港式火鍋,見到低至$68起成功吸引到,今次試下有冇伏,地點方便勁近地鐵站,套餐已包湯底,飲品,整體嚟講真係真材實料,追加唔少高質小食都唔貴,下次要試下夜晚再訪九龍城總店手切牛魔王$78封門牛、牛頸脊、金錢展、汕頭牛丸,選了金山翅煲雞雞湯,喜歡飲湯的覺得啖湯已經物超所值,一次過可以食多幾款唔同部位的牛,最喜歡就是封門柳,牛味超濃郁,覺得好吃另外追加了多4片($15),喜歡吃牛的不要錯過,汕頭牛丸也是有驚喜,多汁彈牙真 龍王巨頭蝦出巡$138龍蝦湯非常香濃,先放滿滿蝦膏的蝦頭放入湯底,巨蝦開邊煮約1分鐘就食得,蝦肉爽口味鮮啖啖肉,海蜆厚肉同樣新鮮,一人獨享啱啱好炸厚福濃蝦帶子餃+$8重本超多料必試!外脆餡料滿滿————————————————厚福館 (黃埔天地) (紅磡)紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖————————————————⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yu

手切牛魔王$78

炸厚福濃蝦帶子餃+$8
重本超多料必試!外脆餡料滿滿

————————————————

厚福館 (黃埔天地) (紅磡)
紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖

————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography #foodgasm #lunch #dinner #foodstagram #picoftheday #hkig #hkiger #食好西 #相機食先 #麻辣火鍋 #黃埔美食 #一人火鍋
___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
#食港女
2023-03-03 405 瀏覽
◾️◾️◾️ 【 ✨黃埔高質抵食一人火鍋✨ 】 ◾️◾️◾️▎必試十三味牛福盆✨🥩今個禮拜有一日難得Work from Home於是就同屋企人嚟咗呢一間位於黃埔嘅火鍋店😋發現性價比唔錯所以想推介俾大家✨👍◾️◾️◾️◾️◾️ 【 General Info 】 ◾️◾️◾️◾️◾️▎Overall rating:7 out of 10▎Will Revisit?:Yes▎菜式分類:#mayfoodie_火鍋 ▎人均消費:Ard HKD 200▎地區分類:#mayfoodie_whampoa ▎前往方法:黃埔地鐵站B出口步行2分鐘▎餐廳位置:📍 厚福館 (黃埔天地) (紅磡)📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖◾️◾️◾️◾️◾️【 環境方面 】 ◾️◾️◾️◾️◾️👉Rating:7 out of 10呢間餐廳位於黃埔奇趣天地附近位置非常方便易搵鄰近地鐵站✨而餐廳嘅面積頗大可以容納唔少食客🤓嗰日去嘅時候都發現咗唔少街坊幫襯👍👍◾️◾️◾️◾️◾️【 精選菜式 】 ◾️◾️◾️◾️◾️餐廳推出午市一人火鍋特價優惠套餐😋只售$68 平價抵食👍而我哋今次反而就嗌左$128 既”十三味牛福盆”✨(1) ✨十三味牛福盆✨👉Rating:8 out
▎必試十三味牛福盆✨🥩
▎人均消費:Ard HKD 200
▎地區分類:#mayfoodie_whampoa
▎前往方法:黃埔地鐵站B出口步行2分鐘
▎餐廳位置:
📍 厚福館 (黃埔天地) (紅磡)
📍紅磡必嘉街121號黃埔天地奇妙坊(第1期)地下G9號舖
例如 A5和牛 安格斯牛 牛胸肉 蘿蔔 黑松露餃等
如果你係鍾意食牛嘅話
食呢個套餐會滿足你多重願望⭐️🤓
肉質一般都非常嫩滑 入口即溶👍👍
而湯底方面, 餐廳提供多款湯底選擇
而我哋嗰日就嗌咗龍蝦湯同埋酸菜湯試吓
味道香濃😋 非常開胃