2017-10-03 46 瀏覽
晏晝食完tea諗住夜晚輕輕食少少野~所以就搵左間食串燒既!太耐無食串燒啦😍不過搵到間鋪頭以為自己搵錯😂原來間野同泰菜合併一齊~所以menu都有兩個~叫左幾串串燒 每串都係即叫即燒~熱辣辣咁上菜 超正!特別值得一提係果個玉子燒~超香甜!另外啲燒肉都係好有炭燒既香味!不錯不錯另外我地叫左個特色小食都幾好味!叫做日式生牛肉簿片配黑松露醋汁~開頭都怕生牛肉會有陣'蘇'味~但完全而且配上黑松露醋汁非常惹味都好match!

• 日式生牛肉薄片伴黑松露油醋
2017-10-02 25 瀏覽
公眾假期又要番工, 同事BOOK 左呢一間串燒同我地去串串串~沖繩黑糖梅酒 $48 - 可惜只得一杯, 幾好飲, 黑糖味不會OVER, 梅酒味十分濃郁! 西瓜汁沙冰 $38 - 真係用新鮮西瓜肉攪拌而成的沙冰, 沒有人造糖的味道, 而且食到西瓜肉!! 夏天解渴必選芝士金菇菜 $46 - 在錫紙上放入金菇菜, 上面鋪一屠厚厚的芝士, 包好再燒~一定要趁熱食, 否則芝士會變硬身。厚燒玉子 $24 - 的確是大大件的玉子, 甜甜的, 好濃蛋香味, 上面塗了一層薄薄的饅魚汁, 好食!牛肉串 $26 - 好大串的粒粒牛肉燒得好冧, 比較偏甜, 加了黑椒及芝麻好惹味!羊肉串 $28 - 同牛肉一樣咁大串, 相對肉質比較有口感, 完全沒有羊的酥味, 太好了!煙肉卷芝士腸 $32 - 煙肉燒得好香脆! 一口咬下, 芝士咇晒出黎, 好足料!日本芝士年糕 $24 - 外層鬆脆, 一咬滿溢流質芝士, 應該叫日本流心芝士年糕, 好特別! 脆炸甘栗薯餅 $25 - 薯餅 一向係我最愛, 佢用紫薯超級甜, 栗子粒增加了薯餅的口感, 好好食!娃娃菜 $16 - 有3條, 我比較鐘意食好軟身的娃娃菜, 不過朋友都鐘意

娃娃菜 $16 - 有3條, 我比較鐘意食好軟身的娃娃菜, 不過朋友都鐘意食挺身的質感, 口味各有不同~

蟹膏焗扇貝 $68/2隻 -  淡淡的蟹膏味混在沙律醬中, 鋪在新鮮扇貝上焗, 好香口, 鮮!

原條茄子 $56 - 有驚喜, 同平時食的燒茄子很不一樣, 原條加醬汁燒好, 上加了很多木魚, 好日式風味!!

鹽酥魷魚鬚 $45 - 炸得好香脆, 越食越好食! 如果送酒就正!

日式蟹膏醬燴蟹肉意粉 $138 - 蟹膏味好濃, 仲有蟹肉, 意粉軟硬度剛好, 而且特別當意粉整得好碎, 方便用筷子食, 好用心的一道菜!
2017-10-02
5 分鐘 (堂食)
2017-09-28 24 瀏覽
今日選擇黎左原燒道場食野,一向鍾意食串燒,咁岩又去開銅鑼灣拎野所以就一於上去拜會下,見到個門面好有格調,入到去就好有日本感覺,佢仲有個盔甲擺設但唔記得影 XD (好有氣勢!)食物選擇都好多,有菜,有丸,有肉,樣樣都有d,好難簡,樣樣都想食下,估唔到飲品 menu 都款式都唔少明太子沙律冷烏冬:凍冰冰食落透心涼,係呢種咁熱既天氣食就岩哂,個明太子汁好開胃仲咬到一粒粒明太子,好過癮!!燒鯖魚:見佢上到黎燒得好靚仔,個皮脆卜卜,但唯一美中不足係鹽味不夠,所以靠哂個汁吊味,唔係就會好寡。燒墨魚咀同牛舌:墨魚咀細細粒,但如果可以大粒返少少相信更好咬口,但個味就非常唔錯;牛舌係我全晚既最愛,燒得岩岩好,牛味濃郁個汁仲好配,值得一食,推介!炸軟殻蟹:做得唔錯,炸得乾身之餘入邊仲係水嫩,最值得一讚係有少少沙律菜伴碟,食到太飽食下菜即刻清新哂,好心思!吉列芝士豬排:呢個同軟殻蟹比就有少少遜色啦,本身期望好重芝士味,但食落都可以保留到入邊既肉汁,不過不失。全晚食物既合照,總括燒物係無得彈,鍾意食串燒朋友唔好錯過

食物選擇都好多,有菜,有丸,有肉,樣樣都有d
,好難簡,樣樣都想食下,估唔到飲品 menu 都款式都唔少

燒鯖魚:見佢上到黎燒得好靚仔,個皮脆卜卜
,但唯一美中不足係鹽味不夠,所以靠哂個汁吊味
,唔係就會好寡。

全晚食物既合照,總括燒物係無得彈,鍾意食串燒朋友唔好錯過

2017-09-26
5 分鐘 (堂食)
  • 燒鯖魚
  • 明太子沙律冷烏冬
  • 燒牛舌
2017-09-24 39 瀏覽
連續幾天也在公司飯堂吃頹飯很悶, 所以今天便和同事來原燒道場一解食慾,總結來說味道真的很香,而且很好吃。點了原燒鰻魚定食和自家制日式叉燒烏冬, 然後午市套餐追加了吉列蠔和溏心蛋. 然後又有 order 燒牛脷, 雞軟骨和巴辣雞翼. 另外侍應推介了特色食物, 所以也點了香茅麵鼓湯伴北海道帶子。最後再點了兩杯飲品。原燒鰻魚定食:因個人口味很喜歡吃鰻魚的。本來擔心鰻魚分量會很少,但卻有出出乎意料的驚喜,燒汁和魚肉質感豐富而且味道鮮甜,份量也很十足,旁邊的配菜一起吃入口, 口感一流。自家制日式叉燒烏冬:烏冬很煙韌, 豬骨湯和叉燒也很鮮味。 追加的溏心蛋也很滑溜。巴辣雞翼: 這個值得一提, 辣度很夠, 而且雞翼本身肉感豐滿. 下次再來也是必叫的。服務員態度:很好而且很細心留意你的需要食物環境:餐廳環境優雅,位銅鑼灣謝斐道,飯後還可以到附近逛街。

服務員態度:很好而且很細心留意你的需要
2017-09-15
午餐
2017-09-20 22 瀏覽
女友話收工想食串燒,上openrice搵到呢間原燒道場,點解地址咁熟既?去到發現原來呢間係同之前食過既拳王泰菜係同一間,地下係泰菜,1樓係串燒,不過兩層都可以叫全部野食因為早黎,店員安排左坐地下泰菜既位,檯面會有晒兩本Menu,不過今次既然係想食串燒,泰菜之前又食過,集中叫串燒食啦串燒外,有幾款日式食品,女友叫左個明太子冷烏冬,清新美味串燒有牛舌,墨魚咀,雞皮,雞軟骨,娃娃菜等,全部熱辣辣,調味一流真心推介,泰菜 x 串燒無得頂 👍🏻

串燒外,有幾款日式食品,女友叫左個明太子冷烏冬,清新美味

真心推介,泰菜 x 串燒無得頂 👍🏻
2017-09-19
2017-09-20 24 瀏覽
之前上openrice 見呢間主打日式串燒同泰國菜的餐廳好似幾受歡迎,今晚一於同朋友黎試一試佢的菜式。因爲我同朋友都比較喜歡食日本菜,我地就主要睇日本菜式的menu蟹肉明太子蛋黃醬配讚歧冷烏冬-明太子蛋黃醬好香濃,配埋冷烏冬食好開胃!串燒(左至右)牛脷、和風墨魚咀、雞軟骨、雞皮、燒雞脾菇、秋葵、娃娃菜。特別推介燒牛脷及雞軟骨,肉質嫩滑,雞軟骨好爽脆!脆炸蓮藕餅-入面夾有肉碎,香甜酥脆!爽口7吋虎蝦-真係好大隻!蝦肉彈牙,一定唔係雪藏貨式,正

脆炸蓮藕餅-入面夾有肉碎,香甜酥脆!

爽口7吋虎蝦-真係好大隻!蝦肉彈牙,一定唔係雪藏貨式,正
2017-09-19
!! 生蠔shooter 要試!!<泰菜crossover fusion菜。原燒道場>🔥😋記得之前係一間叫泰王既泰菜餐廳係幾好食😌 唔知佢係自己搞fusion定同其它合伙 加入埋串燒🔥同fusion野 😮 不過唔緊要 我既宗旨係 最緊要好味😋 入到去 一如以往g樓放滿泰國裝飾 而一樓 變成有武士既日本裝橫🇯🇵 當然 兩層都可以點日本同泰國野 😃 由於只係happy hour黎坐下 所以只點左 兩味特色菜同杯啤酒 如果滿意既下次會再黎食下小食😃👍🏻😍<蠔shooter系列>🥃🐚🍴上中下段蠔shooter 168 蚊一set三杯由左至右既係1.🥃道場之補🍄用左清酒 加上爽滑彈牙既生蠔 上面加上黑松露醬 估唔到松露同蠔既鮮味甘match再加上清酒少少啃口感 最濃酒味好味 😍2.🥃柚子酸汁及三文魚籽🍊🐟清酒 加上少少酸甜既柚子味 一啖倒落口 一路咬住juicy大粒既三文魚籽🐟 同爽滑生蠔 三杯中最有口感😃3,🥃香草青檸soda🍋🌱少少香草加上檸檬汁 酸酸甜甜 加上青酒同生蠔 開胃又好味,三杯中最清新😃👍🏻🍺Blue girl draught beer 🍻68蚊
!! 生蠔shooter 要試!!
<泰菜crossover fusion菜。原燒道場>🔥😋

😍<蠔shooter系列>🥃🐚
🍴上中下段蠔shooter 168 蚊
一set三杯由左至右既係

1.🥃道場之補🍄
2.🥃柚子酸汁及三文魚籽🍊🐟

3,🥃香草青檸soda🍋🌱

🍺Blue girl draught beer 🍻68蚊 / pint
藍妹draft啤酒味偏淡 顏色偏黃色 啤酒泡夠滑 飲落十分新鮮清新 好唔好味見仁見智 我個人幾鍾意😃

🍴香煎日式蟹餅伴芒果沙沙 3件 78蚊🦀
一碟三塊蟹餅 因為多麵粉 所以幾有口感 入面有d香草 鮮甜蟹肉 食落去都算有蟹味😍🦀 咬開熱辣辣 而底下既芒果沙沙 有洋葱 芒果同紅椒碎🌶🌰 好juicy同酸甜 , 同咸味高既蟹餅幾襯 唔錯 😃👍🏻

Score 平均分 <7.5/10>
Taste 味道:🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
Address地址
#原燒道場
銅鑼灣謝斐道456 至458 號拔萃商業大廈地下及1 樓
~~~~~~~~~~~~~
2017-09-13
2017-09-05 68 瀏覽
「只有功夫深,鐵柱磨成針」拳王由贏得金腰帶下不少苦功,之前試過拳王泰國餐廳,朋友話拳王有日式燒物,所以一齊去試下。原燒道場正正在拳王泰國餐廳樓上,又可以食到日式燒物,又可食泰菜,正所謂魚與熊掌兼得午市時間未有開放二樓,安排拳王泰國餐廳座位。餐廳都以「泰拳擂台」為設計,擂台餐枱、沙包凳。侍應送上原燒道場同泰國餐廳餐牌,午市套餐由$60-70 免加一,送咖啡或茶,抵食日式吉列豬扒配麵豉湯烏冬 $70吉列豬扒炸得香脆,配上彈牙讚歧烏冬蟹肉明太子蛋黃醬配讚歧冷烏冬 $110鮮味蟹肉明太子配上冷烏冬,每條烏冬沾滿蛋黃醬、蟹肉同明太子,冰涼又鮮味,絕對夏日必選燒雞中翼 $25燒雞翼加上醬汁燒,美味又燒得香

日式吉列豬扒配麵豉湯烏冬 $70
吉列豬扒炸得香脆,配上彈牙讚歧烏冬

蟹肉明太子蛋黃醬配讚歧冷烏冬 $110

燒雞中翼 $25
燒雞翼加上醬汁燒,美味又燒得香
2017-08-30 66 瀏覽
串燒極品喺銅鑼灣能夠安安頓頓食串燒真的不多,呢間叫原燒道牆串燒選擇超過50多款,另外原來仲有樓下泰國餐廳的選擇,吾怕悶冇款式,今次我主打食串燒,環境食材價錢各方面都好滿意。基本上普通牛豬雞魚也有得選,叫左個牛舌,真係冇得頂呀!燒得好到家!好有肉質,燒嘅時間剛剛好,吾太乾,再配合醬汁,正!仲有嗰個燒三文魚,識食嘅一定選這個,喜歡食燒三文魚不能錯過!骨吾算好多,腥味都吾重,好易食,推薦呀!另外有個燒金菇,用錫紙包著的,應該是保持濕度,原汁原味呀。仲叫左燒羊肉,玉子燒,都燒得好好味,等候時間都吾長,而且用心製作啊!飲品方面要了椰子冰,波羅冰,好飲啊!之後再叫左樓下海南雞,青咖哩豬,炒通菜,同樣美味出色,其中海南雞製法有點特別,用一個大蒸竉,再在上面落汁,必試之選!
串燒極品

2017-08-13
一直很喜歡串燒,所以經常會到處尋找食串燒既餐廳,約好了朋友到銅鑼灣鵝頸橋附近一間融合泰菜與串燒的餐廳,一踏入餐廳立即看到牆上滿有泰拳這個運動的裝飾,而店內的電視機亦不停播放著拳擊比賽的畫面,整間店舖的裝潢給人一種一致、舒服的感覺,員工的態度亦我們覺得友善和舒服,唯一有點缺憾的是座位有點擠迫,就座前後可能會有點不方便。在多樣化的菜單中,我們揀選了五種食物及一款飲品,分別是:厚燒玉子$24、和風墨魚咀$25、原條燒茄子$56、香煎日式蟹餅伴芒果沙沙$78、泰式金邊粉$108及西瓜沙冰$38。厚燒玉子的蛋味香濃,加上來到檯面有木魚片令整體的鮮味增加;和風墨魚咀的材料新鮮,配埋七味粉提升食物的鮮味及增添層次感,一粒粒又爽口好過懚;特色食物的香煎日式蟹餅伴芒果,沙沙的蟹餅份量十足,每一口都品嚐到蟹肉的味道,蟹餅的炸漿亦值得一讚,炸漿只薄薄一層包裹在蟹餅的外圍,令蟹餅經油炸後仍保持乾身,配合微酸和微辣的芒果沙沙令蟹餅的味道更上一層樓,整道菜更顯清新不油膩。原條燒茄子外皮稍焦,茄子肉仍然鮮嫩多汁,同港式串燒店既差唔多,不過價錢就貴小小,但茄子係我食串燒必叫,食得開心最重要;泰式金邊粉的賣相極佳,蛋絲

厚燒玉子的蛋味香濃,加上來到檯面有木魚片令整體的鮮味增加;

泰式金邊粉的賣相極佳,蛋絲以鳥巢造型覆蓋金邊粉,金邊粉十分足料,配料將味道昇華,而且鮮蝦非常彈牙,朋友們都話十分滿足;

最後現打的清甜西瓜沙冰夠冰凍,而沙冰沒有另外添加糖水,唔會令飲品過甜,完全適合食過串燒和泰菜後解除辣味和肥膩的感覺。

真希望下一次再有機會約朋友來嘗試其他不同的串燒、泰菜和特色食品啦
2017-08-29 72 瀏覽
I was meeting a client at Causeway Bay today and after that we had lunch together. We headed to a restaurant named original taste, selling mainly Japanese cuisine. It was originally a Thai restaurant, and later it combined Japanese food as well. We were able to order both Thai and Japanese food from the same restaurant. We were given many sets of menu as there were food and drink menu from both Thai and Japanese cuisine. Besides lunch set, we were able to order ala-carte as well. Watermelon smoo

Watermelon smoothie - As watermelon by itself is a cooling fruit and the weather is really too hot, I ordered a glass of it. It was blended with real fruit and it was sweet and icy.

Stewed spaghetti with crab meat in brown crab meat sauce - It was practically carbonara with crab meat and mushroom in it. It was very creamy and the spaghetti was cooked till just nice, chewy texture. Crab meat helped to enhance the flavour of the spaghetti as well.

Assorted glutinous rice with mango - The serving was quite generous, with 3 flavours of glutinous rice. Mango was not overly ripe, sweet and soft. Sticky rice was chewy as well, not too tough. The coconut milk compliment nicely with the rice and mango.
2017-08-28 2418 瀏覽
開完夜 總係想食啲香口野刺激下味蕾今日放左同就同最老友既同事黎到原燒道場諗住食串燒餐廳既位置原來同拳王泰國菜係係同一個舖位原燒道場係位於一樓 而拳王泰國菜係係地舖所以小編同同事都搵左一陣原燒道具備傳統日式串燒居酒屋料理之餘 亦匯入多種自家創作fusion 菜式 客人可以食到一啲出面食唔到既特別菜式燒雞髀菇$16小編最鍾意食雞髀菇因為覺得雞髀菇肉質比較厚身可以鎖住本身水份呢道個雞髀菇齋睇外貌已經覺得好吸引餐廳將雞髀菇外皮燒至金黃色再放上木魚絲令味道更香口醬燒秋葵$16秋葵唔係人人鍾意 但係對於小編來講佢係有一種獨特嘅魅力餐廳係燒秋葵嘅時候塗上左秘製嘅醬汁 味道咸中帶甜正好為本身淡淡嘅秋葵添上味道餐廳對燒秋葵嘅時間掌控得好好唔會因為燒得太耐令秋葵變冧和風墨魚咀$25墨魚咀可以話係食燒烤串燒必點嘅食品燒過嘅墨魚咀再塗上特製嘅醬汁 特別惹味小編鍾意食墨魚咀係因為佢特別有咬口比起其他燒烤食品食墨魚咀感覺冇咁熱氣炙燒明太子雞翼兩隻$48係明太子啊哈利!冇人會阻到小編對明太子嘅熱愛餐廳將雞翼嘅外皮燒到脆卜卜同內裡香滑嘅肉質形成對比 造成外脆內軟嘅效果雞翼本身冇落好重嘅調味咁就唔會覆蓋左明太子嘅味道等
開完夜 總係想食啲香口野刺激下味蕾

燒過嘅墨魚咀再塗上特製嘅醬汁 特別惹味
小編鍾意食墨魚咀係因為佢特別有咬口
比起其他燒烤食品食墨魚咀感覺冇咁熱氣

炙燒明太子雞翼兩隻$48

係明太子啊哈利!
冇人會阻到小編對明太子嘅熱愛

餐廳用咗烤焗嘅方式去煮大啡菇 夠哂香口
然後再放上有明太子 蟹肉既餡料上大啡菇上面 賣相十分討好
雖然呢一個組合聽落去味道好似好咸
但實情餐廳對調味掌控得好好
餡料好creamy 係味覺上 口感上都為本身淡而無味嘅大啡菇帶黎一點色彩
2017-07-28
2017-08-27 1867 瀏覽
有時唔算太肚餓,但都會堅持固定一日三餐,所以老公有時會帶我去食串燒,所以放工後就一齊到呢度試試。呢間餐廳係要上一層樓梯的,上到去全層的枱椅都是以木製,最特別的是放了跟日本武士相關的擺設,老公十分喜歡。首先每人點了一個飲品,他為我點了杯柑桔檸蜜,確係甜入心。佢都唔輸蝕,自從上網睇到可樂的 Coke Zero 停產,以 Zero Sugar 取代,响呢度第一次飲 Zero Sugar。作為多年可樂粉絲的他,他認為 Zero Sugar 比 Coke Zero 味道更好。串燒s先來幾條串燒,有雞軟骨、芝心丸、龍蝦丸和牛肉串。芝心丸和龍蝦丸的外面甜甜的,芝心丸咬開之後,裡面的芝士慢慢流出來,而龍蝦丸肉質很彈牙。另外,雞軟骨卜卜脆,而牛肉串啖啖肉,而且味道香濃。秋刀魚秋刀魚燒得很焦香,點埋旁邊的汁確是很惹味。香茅麵豉湯伴北海道帶子碗入面除咗北海道帶子之外,仲有很腍身的菇。只要將旁邊的壺湯倒入碗內就可以食用。個湯的味道濃濃的,而且多了一陣香茅的味道,飲完感覺喉嚨有回甘。蟹膏焗扇貝適量的蟹膏,加上鋪滿面的芝士,不失焗完金黃色的外觀,而且甜甜地的芝士味混合蟹膏香,超香超滑,另外扇貝很厚肉,非常搭配。

首先每人點了一個飲品,他為我點了杯柑桔檸蜜,確係甜入心。

串燒s
先來幾條串燒,有雞軟骨、芝心丸、龍蝦丸和牛肉串。
另外,雞軟骨卜卜脆,而牛肉串啖啖肉,而且味道香濃。

秋刀魚
秋刀魚燒得很焦香,點埋旁邊的汁確是很惹味。

香茅麵豉湯伴北海道帶子
碗入面除咗北海道帶子之外,仲有很腍身的菇。
只要將旁邊的壺湯倒入碗內就可以食用。

蟹膏焗扇貝

2017-08-24
2017-08-27 53 瀏覽
又係happy monday啦!約咗個靚靚妹妹仔去食好野。今次妹妹仔話食日式嘢食:所以去原燒道場。地點都尚算方便。地鐵站C出口行一個字就到。門面門面有日式的燈籠。門牌餐廳嘅字好和式風味嘅味道,一睇就知食日本野。餐牌飲品菠蘿好正,用新鮮菠蘿切粒;食落去粒粒有菠蘿嘅甜味。食物1.) 芝士焗蠔芝士焗蠔一碟碟有三隻,蠔上面鋪左厚厚芝士。有好濃嘅芝士味,蠔肉都好鮮嫩。炸軟殼蟹軟殼蟹一碟有六件:外表炸到金黃色,炸粉唔多,食落去無漿住個口。入面好淋、外面好脆,蟹肉內嘅肉汁亦都保留到,蟹肉好鮮甜。裝修牆身除了寫咗食物之外,仲有一幅江戶時代嘅畫。好有日本風情畫feel。服務態度跟單都跟得足:做野都有交帶。本身我地想叫刺身,但當日無貨,職員主動同我地講無。我亦問佢地有咩好介紹?佢亦有推介食物。
門面

餐牌

飲品
菠蘿好正,用新鮮菠蘿切粒;食落去粒粒有菠蘿嘅甜味。

食物
1.) 芝士焗蠔

炸軟殼蟹

裝修

服務態度
2017-08-22 75 瀏覽
聽人講呢度有多國菜食,好多選擇所以就黎左喇。行左成條街都搵唔倒入口,原來佢係響拳王餐廳度又嫁有燒物,有刺身,仲有意粉都真係幾多野揀,不過食物部份都係有海鮮嘅。明太子蟹肉三文魚酥皮卷,個皮好蘇脆而且一啲都唔厚,入面食落啖啖肉。入面係蟹肉同三文魚各半。一食食倒蟹肉嘅鮮味之餘啲魚肉又好滑蟹肉明太子蛋黃醬配讚歧冷烏冬,個烏冬面頭有好多蟹子,食落索索聲好爽。個烏冬唔係好重蛋黃醬果,食落有好小好小嘅wasabi果,好特別
聽人講呢度有多國菜食,好多選擇所以就黎左喇。

行左成條街都搵唔倒入口,原來佢係響拳王餐廳度又嫁

有燒物,有刺身,仲有意粉
都真係幾多野揀,不過食物部份都係有海鮮嘅。