2020-09-26
今日同朋友嚟到新蒲崗覓食,見到呢間舖頭做緊優惠,午餐半價,而且又有下午茶,望落又似坐得幾舒服,於是就入去試吓。呢度最出名嘅菜式就係叉燒,一場嚟到就梗係要試試佢。我哋叫咗一碗細肥叉煎蛋飯,雖然是下午茶,但係都幾足料大碗。先講煎蛋,的確煎得唔錯,煎到邊緣帶啲焦脆,蛋黃保留了蛋汁。將蛋汁連埋蔥油撈飯一齊食簡直係一流嘅享受。跟住到重頭戲嘅叉燒,肥叉肥瘦相間,口感一流,而且香味十足。唯一略嫌叉燒嘅叉燒汁唔夠,其他都冇得挑剔。我哋另外叫咗佢嘅半價午餐嘅黑椒牛扒煎蛋飯,碟飯一上枱,我同朋友都嚇親,因為真係好大碟。煎蛋同上面講過嘅一樣,我唔再重複。牛扒方面, size都幾大塊,不過就略嫌用得太多鬆肉粉,冇晒牛肉味。飯嘅側邊有啲沙律菜做半碟,美觀又好味。黑椒汁嘅表現就冇乜特別驚喜,唔夠香濃。嘢飲方面,熱奶茶夠晒大杯,不過就略嫌唔夠奶,茶味偏濃。另外我哋嗌左杯熱華田,表現反而不錯,味道夠濃,夠足料。整體而言,餐廳嘅食物質素都唔錯,份量真係超級大份,趁佢而家做緊優惠,真係值得嚟試一試。