2019-09-22 70 瀏覽
由細到大都好鐘意食差燒 係其中一種comfort food😌次次去完旅行返黎一定會食🤣一直覺得屋企附近無咩好食既餐廳 見最近開左呢間 仲要係食差燒 緊係要試啦呢日行完山下午兩三點返到黎 過左食飯時間無咩人 坐低即刻叫左個招牌差燒don飯 因為唔食蛋黃 叫佢煎熟蛋等左一陣就有得食 擺盤好靚 差燒一字排開 隔離2張煎蛋 仲有姜蓉差燒係至愛瘦差 燒得燶燶地 加埋蜜汁無得彈 連姜蓉食更加正 飯量十分多!我覺得係出面既2碗飯😍 略嫌豉油多左d 食到底好油如果呢間小店可以保持水準 我一定會做常客😎

如果呢間小店可以保持水準 我一定會做常客😎
2019-08-11
2019-09-19 99 瀏覽
原來七月已經開店,昨日才發現,但已經企滿人無食到!今日再去試試有冇位坐成功有得食店名叫叉燒丼家,我們當然先試叉燒飯啦!三客一樣雖然只係叉燒、煎蛋、葱油真心覺得配合得好好!最正係啲飯都好好食,粒粒分明有咬口,最絕配係個甜豉油生蛋黃撈埋啲飯到最正色香味俱全碗飯夠哂足料,飯底都好大食得飽飽檸檬茶都好飲檸檬好新鮮無澀味飯連飲品$52,喺呢區算貴但我都仲會再幫襯因為見到人地食吉豬都好正!常餐嘅炸脾又勁吸引!好期待下次再幫襯啦
成功有得食

店名叫叉燒丼家,我們當然先試叉燒飯啦!三客一樣

雖然只係叉燒、煎蛋、葱油
生蛋黃撈埋啲飯到最正
色香味俱全

碗飯夠哂足料,飯底都好大
食得飽飽

檸檬茶都好飲
檸檬好新鮮無澀味

飯連飲品$52,喺呢區算貴
但我都仲會再幫襯

2019-09-12 224 瀏覽
位於新蒲崗景福街99-101號啟德工廠大廈第二期地下的叉燒丼家,主打經濟實惠的叉燒丼飯。晚餐有多款飯提供,連熱飲約五十多至六十元。鰻魚叉燒丼飯 來到了。一整條鰻魚來到,頗為震撼。鰻魚汁濃郁惹味,送飯一流。鰻魚肉肉質爽口不霉口,而且表皮烤得微脆。 半肥瘦叉燒口感鬆化,表面燒得微脆,感受到炭火燒香的風味。丼飯的份量充足,壯碩的男士吃也夠飽。朋友特別喜愛 蔥花炒蛋脆多士 。多士烘成金黃色,吃落脆脆的,配上大片半溶的牛油,以及滑溜又香口的蔥花炒滑蛋。胃口小的女士們可以三至四人分享一客。叉燒漢堡配薯條來到了。當中的叉燒大大件,一點也不吝嗇。其他配料還有滑蛋和半溶的芝士,配搭起來味道相當不錯,頗有新意。飲品則點了一杯超級檸檬茶,和紅豆冰。檸檬茶味道冰爽,底下還有爆爆珠,口感豐富。紅豆冰奶味濃郁,十分足料。

2019-08-29
  • 叉燒丼飯
2019-09-12 177 瀏覽
一直想試呢間餐廳,係新蒲崗好似幾出名,今日終於有機會,最後食左佢lunch嘅叉燒丼飯(普通版,另有得貴$1蚊揀淨係肥叉)之前睇相以為碗丼飯會好似台灣肉燥飯個啲咁細碗,但嚟到發現比想像中大,賣相亦都唔錯,只係等左大約5分鐘就有味道方面,叉燒咬落都幾淋同埋有陣蜜汁味,瘦得離又有啲肥膏幾好味蛋嘅話,蛋黃係全流心,攞嚟撈飯一流,而蛋白就煎到個邊有啲燒焦,食落脆脆地總括來說呢碗丼飯性價比算高,大大碗味道就都高過average,有時間不妨試試

2019-09-11 81 瀏覽
新蒲崗附近有間好吸引嘅新派燒味店啱晒鍾意食肥美叉燒嘅你😍價錢超平民貼地價😏即使唔係街坊 都俾佢嘅王牌叉燒吸引左.叉燒丼家 $52呢款叉燒飯極上叉燒同脆邊雙蛋🍳用半肥瘦嘅叉燒 8成瘦肉 2成肥肉 脂肪黐住叉燒嘅邊 食落口叉燒軟淋淋嘅瘦肉配少少脂肪 口感好正🥳而且叉燒用秘製甜豉油醬汁燒 都好入味煎雙蛋堅係脆邊🍳篤穿中間嘅蛋黃 同米飯🍚撈埋一齊 米飯有叉燒汁同蛋黃汁撈埋🤪口感唔會乾又幾濕潤.鹹牛肉炒蛋多士 $26蔥花炒蛋脆多士 $24兩款多士都係烘過脆口嘅👍🏻鹹牛肉炒蛋多士 蛋漿加咗鹹牛肉一齊炒 味道更加突出😋 牛肉唔算太鹹 味道適中夾埋一片薄薄嘅牛油食 好邪惡啊🌝蔥花炒蛋多士嘅 蛋夾埋大量香蔥炒 食落非常香口😚夾埋一片薄薄嘅牛油 同烘多士 口感都幾豐富鍾意食炒蛋嘅朋友一定要試吓😍.飲品只係需要加$8加咗紅豆冰同埋超級檸檬茶餐牌上面有檸檬茶同超級檸檬茶 真係兩樣野嚟㗎超級檸檬茶加咗大量檸檬🍋 比茶餐廳飲到嘅有少少唔同
新蒲崗附近有間好吸引嘅新派燒味店

加咗紅豆冰同埋超級檸檬茶
餐牌上面有檸檬茶同超級檸檬茶 真係兩樣野嚟㗎
超級檸檬茶加咗大量檸檬🍋 比茶餐廳飲到嘅有少少唔同
2019-09-10 220 瀏覽
經過新蒲崗Mikiki商場附近,無心插柳發現咗呢間新開嘅叉燒丼飯餐廳,以港式叉燒飯做招牌,作為叉燒控緊係要試下…先講賣相,擺盤好靚,兩大隻太陽蛋又夠晒吸睛!煎蛋都算得上係脆邊,但如果同銅鑼灣間「兩草」脆邊煎蛋比較,仍然差少少,未到「薯片脆」嘅感覺。至於叉燒…真心唔錯喎!餐牌寫明係「極上」其實係用咗靚梅頭肉。今次試咗肥叉,肉質夠軟腍,完全唔韌!咬落鬆化,部份更入口即熔,而且燶邊位夠脆,仲輕帶點炭火香。

2019-09-05 95 瀏覽
喺街出面見到門口圖片非常吸引😎不得不讚攝影師既技術🤤燒味亦係H先生所愛好既本土嘢食😹要支持下先😼.慢慢步入中年 飲食方面實在要節制☝🏻但肥叉既誘惑卻係難以抵擋😆😆H先生投降🥺蜜汁幾濃厚 夠甜 燒得好靚🤩出面少少燶燶地 嗒落有焦香味道😚外層好有口感 微微脆☺️不過實在係好肥 有幾舊好似係淨膏黎😅荷包蛋好大隻 篤穿望住蛋汁漏落飯到好心心眼😍配上豉油同蔥粒 美味非常😋飯用上左較迷你size既米 煮得好夠煙韌 驚喜🤗價錢方面都好抵食🤑
喺街出面見到門口圖片非常吸引😎

飯用上左較迷你size既米 煮得好夠煙韌 驚喜🤗
價錢方面都好抵食🤑
肥叉燒丼飯
2019-09-05 147 瀏覽
由於家住西貢 新蒲崗也是蒲點之一,最近突然好想吃好叉燒,見到這家新開的叉燒專門店,特別去試試。看了看裝修老闆也是幾有heart. 我們奌了叉燒蛋飯,又名暗然銷魂飯,甜鼓油和姜蓉為這個飯帶來了一點特色。再來是牛肉丼,牛有點銀,好像比吉野家差一點。紅豆沙,比較重揶汁味,我一般。另外原來重點不在叉燒,而是蔥花炒蛋牛油三文治,包皮切的很薄、蛋也香滑。兩個人 埋單under $200 快餐不錯選擇。吃完還方便到附近電影院看電影。
由於家住西貢 新蒲崗也是蒲點之一,

看了看裝修老闆也是幾有heart.

再來是牛肉丼,牛有點銀,好像比吉野家差一點。

紅豆沙,比較重揶汁味,我一般。

兩個人 埋單under $200 快餐不錯選擇。
吃完還方便到附近電影院看電影。

• 蛋三文治
2019-09-05 76 瀏覽
暗然銷醜飯系列(一)開左唔係好耐暗然銷魂飯,去試一試先!外表真係好吸引,而且份量相當驚人,舖滿成碟叉燒仲有兩隻煎蛋!其實要兩個人先食得哂!叉燒味道不錯, 不有點偏瘦,飯配鼓油同蔥油,十分惹味,不過食到一半都已經覺得好飽,價錢唔貴,包熱飲都只係50幾蚊!值得一試!不過記得叫少飯!
暗然銷醜飯系列(一)

開左唔係好耐暗然銷魂飯,去試一試先!

2019-09-05 107 瀏覽
試完午餐☀️梗係試埋個早餐🍳叫左一份蛋治分4小份 方便左邊夾蔥蛋 右邊夾凍牛油片三文治底面都脆 good good👍🏻👍🏻$26 如果凍飲+$3食完飽飽 好滿足🤗
試完午餐☀️梗係試埋個早餐🍳
叫左一份蛋治分4小份 方便
左邊夾蔥蛋 右邊夾凍牛油片
三文治底面都脆 good good👍🏻👍🏻
$26 如果凍飲+$3
食完飽飽 好滿足🤗
蔥花炒蛋牛油脆多士
蔥花炒蛋牛油脆多士
話說新蒲崗啱啱開左間主打港式食物既小店😻店名叫得叉燒丼家 就梗係有叉燒飯食啦!叉燒煎蛋飯 可以話係香港人既comfort food 所以小編二話不說 要即刻叫翻碗先😚_{叉燒丼飯套餐 $52 🐷🍳}一片片厚切叉燒 加埋金黃色既煎雙蛋 淨係見到個樣都已經流晒口水啦🤤🤤🤤叉燒用優質梅頭肉製成 肉味鮮甜香濃 肥瘦均勻 肉質軟稔鬆化 同時帶點爽口 重點係佢有燒味嗰種碳燒香😻😻😻 如果鍾意肥叉燒既 仲可以加一蚊 要個肥叉燒丼飯添 等食客可以各取所需~ 有質素!個蛋都煎的好好!蛋邊煎到脆一脆 而蛋黃仲保持完美既流心狀態將個流心蛋黃 同面頭既薑蔥撈埋啲甜豉油同飯一起食 啊 真係不得了🤤同埋唔好睇相以為得好細碗 其實係好大碗的!$52咁既質素份量同價錢仲包飲品 暫時未諗到可以媲美既👍🏼_{蔥花炒蛋脆多士 $24 🥪}烘至微脆既多士 入面夾住嫩滑既炒蛋同蔥花~ 唔只啊 仲有一舊超厚既牛油 真係邪惡至極啊😱😱😱只係小編之前食過海潮食堂既蔥花蛋治 嗰個實在係神級好食難以超越 所以相比起黎 就略顯呢個蔥花唔夠香 同埋多士唔夠鬆脆🙈不過整體都好食既!叫黎過過口癮多唔錯~😆
話說新蒲崗啱啱開左間主打港式食物既小店😻
{叉燒丼飯套餐 $52 🐷🍳}

個蛋都煎的好好!蛋邊煎到脆一脆 而蛋黃仲保持完美既流心狀態
{蔥花炒蛋脆多士 $24 🥪}

不過整體都好食既!叫黎過過口癮多唔錯~😆
{炸大大雞髀 $38 🍗}

呢個名果然冇改錯 因為隻雞髀真係好大隻啊😱
雞髀炸醬厚度唔會太厚 炸得酥脆唔油膩 而裡面既肉質夠晒軟嫩 調味亦啱啱好 夠晒惹味😋 唯獨如果可以再juicy啲就perfect啦!
{咸檸七 $22 跟餐+8 🍋}
{紅豆冰 $26 跟餐+8 🍧}

至於飲品呢 就正常水準啦
不過配埋啲嘢食 感覺就特別滿足😚
_
整體黎講 呢度既野食真心有驚喜!而且價錢合理 絕對值得一試(再試)啊💓
  • 叉燒丼飯
2019-09-05 93 瀏覽
開左一排 終於同埋同事去試下午餐义燒蛋飯係招牌菜 於是點左來試 义燒ok 蛋都煎得好靚唯一不足是蔥油比一般的油膩食完要飲茶解解膩 另外見到早餐都幾抵$25包冷熱飲品 明天去試試
開左一排 終於同埋同事去試下午餐
义燒蛋飯係招牌菜 於是點左來試
义燒ok 蛋都煎得好靚
唯一不足是蔥油比一般的油膩
食完要飲茶解解膩 另外見到早餐都幾抵
$25包冷熱飲品 明天去試試
2019-09-02 76 瀏覽
好耐冇寫食評啦😭大家多多指教20/8/2019 當日收咗工就同朋友前往呢間食店!當日可能係閒日 位都比較多,餐廳都俾我地自己揀位坐。點咗兩款比較有名嘅菜 包括叉燒蛋飯同蔥花三文治!飲品方面我本人就點咗凍檸茶!碗飯整得好靚,都幾眼前一亮!味道唔錯,叉燒肥瘦剛好(本人較愛吃瘦一點)個蛋就因為係太陽蛋我就讓咗俾友人吃,佢話撈埋飯食係正嘅!而我就食咗d蛋白 配埋d蔥 係唔錯!不過最驚喜係蔥花三文治!因為我見到用牛油夾住 我開初唔太接受到!我一向唔食菠蘿油類似的東西 成塊牛油食我覺得唔ok諗住試一啖有牛油就算了 點知發現好match!!!所以食哂全部😂😂整體滿意 係個飯相比 份量細咗少少(可能我兩個人share la 所以一人食係ok)服務生很細心 知道我要杯水食藥 專登換咗暖水俾我!很窩心!
好耐冇寫食評啦😭
大家多多指教

20/8/2019

整體滿意 係個飯相比 份量細咗少少
(可能我兩個人share la 所以一人食係ok)
服務生很細心 知道我要杯水食藥 專登換咗暖水俾我!很窩心!
2019-08-20
2019-09-02 79 瀏覽
Mikiki內無咩野食就出左外面睇下,見到呢個都幾多人就入去。【鰻魚叉燒丼飯】$82叉燒係用梅頭豬,食落軟滑甘香 ,散發碳香,叉燒係乾爽清甜,好食既但多少少肥肉就完美;鰻魚一大條,無細骨又夠味,肉質嫩滑,不過飯好多但啲汁吾夠。【丼家肉餅飯】$45呢個好抵食,飯既份量係外間兩倍,長幼既米粒熱辣辣又香糯,撈埋薑蔥油,第一次係出面食到甘高質既米飯。肉餅肥瘦均稱,煎過咬落特別甘香,吾會過於油膩肉質鬆化啖啖肉汁。【蔥花炒蛋脆多士】$24薄片既即烘多士一層夾住牛油,另一層夾著蔥蛋,奶滑既蛋帶著蔥香,加埋冰涼既半溶牛油,口感好豐富。【紅豆冰】$16一吸就有濃郁椰奶味,紅豆夠哂軟綿綿,不過啲冰太細顆,周不時會吸埋。

【鰻魚叉燒丼飯】$82

【丼家肉餅飯】$45
肉質鬆化啖啖肉汁。

【蔥花炒蛋脆多士】$24

【紅豆冰】$16

2019-09-02 44 瀏覽
屋企附近新開左一間食叉燒飯既餐廳,我當然馬上同屋企人試一試呢間新餐廳啦!佢既叉燒飯有好多配搭,唔單單淨係得叉燒咁簡單!見到呢啲叉燒丼飯都覺得好吸引,直頭係流哂口水啊!我地叫左碗肥叉燒丼飯,呢啲叉燒係特別厚同埋多油脂,食落去超香,配埋流心既煎雙蛋,好正啊!我地仲點左呢個叉燒漢堡配薯條,估唔到將叉燒mix and match落漢堡飽又幾夾喎!我地仲點左蔥花炒蛋脆多士,多士夾住厚厚既牛油,好香口啊!仲有呢杯足料既紅豆冰!
佢既叉燒飯有好多配搭,唔單單淨係得叉燒咁簡單!
見到呢啲叉燒丼飯都覺得好吸引,直頭係流哂口水啊!
我地仲點左蔥花炒蛋脆多士,多士夾住厚厚
既牛油,好香口啊!

仲有呢杯足料既紅豆冰!