/ 一次過滿足你多重願望 /꧁ 友利坊x友利冰室x勿當奴💛꧂ #黃店推介久仰大名!啱啱先知原來開左太子分店 地點方便 就終於去試喇冰室黎講質素超班 性價比高 選擇又多要中式有小菜、燉湯、燒味 要西式有pasta又有得据扒 就連fast food burger都做埋咩M記呀、美心呀、燉呀行埋一邊啦 香港人放棄你嫁喇 (好似係🥲)☘︎︎ 友利坊四季燉湯餐 (燉湯、燒味雙拼、油菜同白飯) $𝟟𝟡☞︎ 椰子桃膠燉雞湯☞︎ 蜜汁叉燒 x 脆皮燒鵝呢個餐抵到傻左 一次過滿足我三個願望 堅過出奇蛋🥺我出街食最忌就係無菜!平時閑閑哋都要加廿蚊先有幾條仔菜 呢度個set包埋 好滾動🥺🥺🥺叉燒半肥瘦好正😍若果面層麥芽糖再多啲 燒到燶邊嘅效果就perfect lah燒鵝肥瘦適中不過略嫌斬到有啲甩皮甩骨燉雞湯超!級!鮮!甜!足料又無味精🥺成個餐都係家的味道🥺🥺🥺☘︎︎ 一人威靈頓牛柳配蜜椒汁 $𝟙𝟚𝟠冰室有威靈頓牛食呢件事好癲 仲要良心價!我自己都整過所以知道絕對係心機菜 呢個價錢呢個質素實在無野好投訴見到入面煮到大概medium well 但咬落唔韌比想像中淋做法尚算正宗 見到有ham 有磨菇醬 唯獨唔太覺有搽到mus
/ 一次過滿足你多重願望 /

꧁ 友利坊x友利冰室x勿當奴💛꧂ #黃店推介

久仰大名!
啱啱先知原來開左太子分店 地點方便 就終於去試喇
冰室黎講質素超班 性價比高 選擇又多

☞︎ 椰子桃膠燉雞湯
☞︎ 蜜汁叉燒 x 脆皮燒鵝

呢個餐抵到傻左 一次過滿足我三個願望 堅過出奇蛋🥺
我出街食最忌就係無菜!

叉燒半肥瘦好正😍
燒鵝肥瘦適中不過略嫌斬到有啲甩皮甩骨
燉雞湯超!級!鮮!甜!足料又無味精🥺
成個餐都係家的味道🥺🥺🥺

☘︎︎ 一人威靈頓牛柳配蜜椒汁 $𝟙𝟚𝟠

冰室有威靈頓牛食呢件事好癲 仲要良心價!
我自己都整過所以知道絕對係心機菜
呢個價錢呢個質素實在無野好投訴
做法尚算正宗 見到有ham 有磨菇醬 唯獨唔太覺有搽到mustard
不過磨菇切得未夠碎同未炒得乾
所以一切開個酥皮就好易散開 但好彩酥皮咬落仲脆脆地無浸濕哂!

☘︎︎ 富士山蘋果伯爵茶 +$𝟠

💬 雖然走快餐店路線但係服務都不錯 人人都好親切咁 另有二人餐非常抵食 絕對會回頭 下次要試埋signature 乳豬卡邦尼意粉😋

ⓄⓋⒺⓇⒶⓁⓁ: 🦦8/10 👱🏻‍♀️8/10

♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎♒︎
📍 友利坊x友利冰室x勿當奴 (太子)
太子彌敦道750號始創中心地庫B02-06

📍 友利冰室 x 勿當奴 (荔枝角)
荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓109號舖
#cty_黃店
#cty_港式
#cty_太子
  • 友利坊四季燉湯餐
  • 一人威靈頓牛柳配蜜椒汁
2021-12-01 146 瀏覽
今日又同大家嚟到呢間新開喺太子始創中心嘅友利冰室,上次同大家食個友利冰室出產嘅燒味,今次就同大家食同間集團嘅另一個品牌勿當奴今次同大家試呢個將軍漢堡餐,以前喺快餐店麥當勞度,我都好鍾意食呢個將軍漢堡,但呢度嘅將軍漢堡,質素有過之而無不及,醬料味道好香,好濃,聽員工講係由日本運到,所以成本比較貴,但質素就好食好多啦依個漢堡走都真係復刻番麥當勞嗰隻薄薄地嘅漢堡😂😂雖然簿簿地,但其實都好好味架👍🏻👍🏻另外佢嘅薯條份量都唔少,薯味充足又炸得夠香脆

將軍漢堡餐

另外佢嘅薯條份量都唔少,薯味充足又炸得夠香脆

將軍漢堡餐
2021-11-30 131 瀏覽
黃色勿當奴,唔只賣麥當當食物🍟,重有其他茶餐廳嘅麵飯,完全係fusion 茶餐廳🖖🏻咁就梗係要試下勿當奴套餐!😋巨無罅餐 ($48)🍟🍔打開個盒實物同圖片完全一樣,個包烘到好脆,完全無扁咗😂啲肉汁唔會流濕晒個包,總之成個包到好靚😂牛肉都好有誠意都係比較厚嘅牛肉,食落仲好有肉汁,🐮牛味好濃,但係如果多啲醬會更加好味,所以我自己吱咗啲茄汁落去食😆薯條係波浪薯條🍟,上枱擺咗成5️⃣分鐘先城都仲係熱嘅,同埋條條都好脆好好食。乳豬卡邦尼($68)🍝上面有三舊乳豬🐖,下邊就係正常嘅卡邦尼意粉。乳豬好香好好食,唔鞋口,耐乳豬皮超級脆😍,可惜只係得3️⃣舊,有啲唔夠喉🥲。意粉係正常發揮,好濃嘅蛋味都幾好食😆推薦? 🟡🟡🟡🟡🟡性價比高!支持黃店!🎈友利冰室 x 勿當奴地址: 荔枝角長順街15號D2 place 2期1樓109號舖

巨無罅餐 ($48)🍟🍔

乳豬卡邦尼($68)🍝

推薦? 🟡🟡🟡🟡🟡性價比高!支持黃店!

🎈友利冰室 x 勿當奴
2021-11-27
  • Big  gap
🍽️青椒紅椒洋蔥夠爽甜,唔辣👍🏻 🥄如果加埋菇一齊炒就最好😍😚🌝👀係飯咸到爆🥲👎🏼🙃🍴菜夠甜, 帶子大粒,必叫👍🏻🥄 黑松露味都夠出 🍽️檸茶似淡版維他, 回韻有薄荷葉味🥄雞夠脆, 面頭放左芝士辣粉,但唔辣 😂 🍽️得層皮有味,肉完全冇味🙄👎🏼🥄 蘋果茶整體味好淡
🍽️青椒紅椒洋蔥夠爽甜,唔辣👍🏻
🥄如果加埋菇一齊炒就最好😍😚🌝
👀係飯咸到爆🥲👎🏼🙃

🍴菜夠甜, 帶子大粒,必叫👍🏻
🥄 黑松露味都夠出

🍽️檸茶似淡版維他, 回韻有薄荷葉味

🥄雞夠脆, 面頭放左芝士辣粉,但唔辣 😂
🍽️得層皮有味,肉完全冇味🙄👎🏼

🥄 蘋果茶整體味好淡

2021-11-28 286 瀏覽
友利冰室 勿當奴殺到嚟太子啦又多一間良心小店可以幫襯佢都係啱啱新搬黎始創中心冇耐所以今次12點左右仲諗緊食咩嘅時候就忽然諗起佢搬咗黎始創中心地庫所以午餐就係佢啦之前喺D2都食過一次味道都唔錯又唔貴呢度係先買飛俾錢佢就會俾個牌你幫你搵好位擺個牌喺枱面佢哋就會有人送餐俾你嘢飲就係經過雪櫃自己攞拎今次食咗豬柳強餐個餐有包、薯條同埋汽水個包同薯條都好夠熱而佢個豬柳強既包就同大型連鎖店嗰個包好唔同大型連鎖店嗰個係偏硬嘅而呢度嗰個係好軟身嘅但係又有啲咬口所以我都幾鍾意佢個包而薯條就係粗身薯條都好好味另外佢出面亦都有個位置俾你拎黑椒、茄汁之類我走嘅時候大概1:00多人過我一開始嗰時但係都仍然未滿可能同佢啱啱搬黎或者個位置未係太多人知道所以大家記得去幫襯下啦
友利冰室 勿當奴殺到嚟太子啦

佢就會俾個牌你
幫你搵好位擺個牌喺枱面佢哋就會有人送餐俾你
嘢飲就係經過雪櫃自己攞拎
今次食咗豬柳強餐

個餐有包、薯條同埋汽水
個包同薯條都好夠熱
而佢個豬柳強既包就同大型連鎖店嗰個包好唔同
大型連鎖店嗰個係偏硬嘅
而呢度嗰個係好軟身嘅但係又有啲咬口

所以我都幾鍾意佢個包
而薯條就係粗身薯條
都好好味
另外佢出面亦都有個位置俾你拎黑椒、茄汁之類
我走嘅時候大概1:00
所以大家記得去幫襯下啦
2021-11-27
  • 豬柳強餐
2021-11-26 112 瀏覽
係荔枝角出名的勿當奴,最近係太子始創中心開店,急不及待要去一試!店面不算很大,在店出面先order食物及付款,再係收銀處隔離揀飲品,再有店員指示安排座位,就座冇耐就有食物送來。一系列的運作十分暢順。勿當奴不單有快餐漢堡飽、薯條,仲有意粉、炒飯、燒味飯,比較特別有鰻魚蛋包飯,鰻魚濃汁且份量大,蛋在飯面上,有少許蛋汁,十分好食!仲有乳豬意粉,汁比較濃、份量唔大但有些膩。辣雞漢堡真係有些辣,order時店員都問清楚係咪食得辣。塊雞扒有肉汁,唔乾身,配辣醬幾好食!
2021-11-25 199 瀏覽
以為係新茶餐廳去睇下, 原來個菜單都好吸引, 一家三口叫左一個二人餐+黑松露帶子西蘭花, 好食!個餐美中不足係無乜菜, 個二人餐有個豬斧頭扒,但唔記得影, 個蘋果醬和黑醋係好夾, 但只有少少菜,只好額外叫多一個蔬菜。個二人餐仲有2個飲品, 我要左一枝凍奶茶: 茶香奶滑, 唔會好似維X盒裝個D甜到死。 老公要左枝羅漢果茶, 唔係太甜, 佢話仲濃味過奶茶,真材實料。
黑松露帶子西蘭花
温泉蛋牛肉意粉
題外話/補充資料: D員工好helpful!
2021-11-24
黑松露帶子西蘭花
温泉蛋牛肉意粉
2021-11-22 237 瀏覽
可能係因為我地到嘅時候係12點幾,未係最多人嘅時間,所以一入就坐低得啦。佢依到係成枱叫左野食先,咁你就會有個牌,跟住就入去坐啦。依到都有自助bar , 你可以去自己拎水呀,飲管呀,餐具呀同埋砂糖呀依啲野。美國穀飼叉燒炒蛋飯$58 好大份!食唔晒,同左人哋share。啲蛋炒得好滑,加加埋埋都有8舊10藥叉燒。啲叉燒切左一片片,冇渣。冬陰功海鮮炒意粉 $68嘩!依個炒意粉真係辣,本身以為係有冬陰功味嘅炒意粉。但係佢係真正嘅冬陰功黎炒,食左三啖意粉之後就要開始飲水啦。不過個意粉係足料嘅。有落啲青椒,洋蔥一齊炒,海鮮呢就有兩隻青口,3隻蜆,仲有帶子啦同埋蝦。

美國穀飼叉燒炒蛋飯$58

冬陰功海鮮炒意粉 $68
2021-11-18 389 瀏覽
同人講去食勿當奴,D人會以為我去食麥當勞!依家勿當奴其實又有冰室,又做快餐!其實真係好似80-90年代既屋邨快餐店咁!又有飯食!選擇真係多嘅!而我就選擇左食佢哋嘅勿當奴餐,咁就叫咗個冚家雞餐!拎到埋台,太心急拎嚟食!辣親隻手!新鮮炸出嚟啦!又係一個加分位!薯條又係即叫即炸,又係脆口嘅!如果薯條落少少鹽可能會更加好食!不過呢,咁樣都好既!食得健康啲!雖然煎炸嘢都好唔健康!但係自在啲嘢好食!如果問我會唔會再嚟食過嘅話!我一定會再嚟食過、仲要帶朋友過嚟食!員工非常之熱情,令人感受到老香港嘅感覺!香港是我家!和大家一起吃勿當奴,我很愉快
2021-11-17
5 分鐘 (堂食)
2021-11-17 288 瀏覽
呢間喺荔枝角好出名嘅友利坊,最近終於喺太子始創中心開幕啦!今日就同大家來試一試佢最出名嘅燒味🥳🥳入咗嚟先喺門口叫嘢食,之後員工會俾個牌你,坐定定就有得食啦!叉燒煎蛋飯呢間友利坊有唔同既野食,今次就叫燒味飯煎蛋:半生熟嘅太陽旦,蛋味濃郁,配合豉油食剛剛好,撈埋飯簡直一流叉燒:呢度嘅叉燒好好食,肥瘦比例啱啱好,外皮有燶燶哋,好Juicy,唔會燒得太乾👍🏻👍🏻整體來講環境好闊落,坐得好舒適,食物質素有高,喺附近嘅記得黎食
呢間喺荔枝角好出名嘅友利坊,最近終於喺太子始創中心開幕啦!
今日就同大家來試一試佢最出名嘅燒味🥳🥳

叉燒煎蛋飯

呢間友利坊有唔同既野食,今次就叫燒味飯

2021-11-09 514 瀏覽
聽到友利係太子開左,今晚就去試一試佢8點幾去到唔太爆場小小自助形式嘅,門囗收銀位自己買嘢食,之後入去坐,兩個人叫左個2人餐,一個主食,一個飯/意粉。。兩個飲品$168 ok la~~飲品擺晒係凍櫃,自助形式自取有罐裝汽水同支裝奶茶等。。我地就揀左一個zero可樂,一支奶茶 主食要左個羊架,冬陰功意粉 好彩唔係好多人有得坐卡位,啲嘢食都幾快上齊味道都OK, 個冬陰功意粉都有啲酸辣味。不過我覺得就唔算太辣 個羊架都幾好食仲擺得好靚不過個奶茶就太淡,希望之後會改善總結:係會回頭食嘅
聽到友利係太子開左,今晚就去試一試佢

8點幾去到唔太爆場
飲品擺晒係凍櫃,自助形式自取
主食要左個羊架,冬陰功意粉
個羊架都幾好食仲擺得好靚

不過個奶茶就太淡,希望之後會改善
總結:係會回頭食嘅