2024-09-17
今日行過荃灣,見到呢間叫做「古今二」嘅日式餐廳,平時經過開都冇試過,今晚就決定試一試啦😋 呢間餐廳都幾有feel,走日系簡約風格,燈光唔會太光亦唔會太暗,氣氛幾舒服😌坐位間距算ok,唔會太逼,適合同朋友或者情侶嚟食飯傾偈~而且啲歌都係放啲輕音樂,食住飯都幾chill😎🦐 柚想蝦你 (柚子蝦沙律)呢個前菜一上枱已經覺得好吸引,柚子香味好清新~蝦肉係甜蝦嚟嘅,配埋沙律菜一齊食,唔會覺得膩,反而仲有少少酸甜清新嘅感覺,成件事好開胃🤤 而且份量唔算細,兩個人share都ok👍🏻🔥 火山 (牛油果帶子蟹柳卷物)呢個火山卷真係名副其實,擺盤真係有火,好驚喜🌋牛油果同帶子嘅鮮甜配埋蟹柳,口感好豐富~味道唔錯👍🏻🐉 金龍卷 (三文魚炸蝦芝士卷物)炸蝦外層炸得好脆,入面嘅芝士同埋三文魚好creamy,口感層次分明~每一啖都食到唔同嘅味道,加埋少少醬油同芥辣,真係一流😋🍤 雜錦天婦羅 (炸蝦、魚肉釀秋葵、迷你紫蕃薯)天婦羅炸得好脆,唔會太油膩!炸蝦係基本款,食落去好彈牙~但我最中意嘅係魚肉釀秋葵,呢個配搭好特別,秋葵同魚肉夾埋啖啖肉汁~至於迷你紫蕃薯好甜,口感鬆化,呢個組合唔錯👍🏻
🦐 柚想蝦你 (柚子蝦沙律)
🔥 火山 (牛油果帶子蟹柳卷物)
🐉 金龍卷 (三文魚炸蝦芝士卷物)
🍤 雜錦天婦羅 (炸蝦、魚肉釀秋葵、迷你紫蕃薯)