2016-08-20 610 瀏覽
平時食得太多米線得閒都想轉下食其他面,而台灣面就比較多選擇...面既種類、湯底、同套餐都可以百搭..今次叫佐芝麻手撕雞拉面配清雞湯 再加一個小食 花枝丸好清既一碗拉面..岩哂鐘意清淡既人,而且加佐少少芝麻 令到成碗面既味道都香佐朋友就叫佐日式叉燒拉面配豬骨湯..雖然就無日式既感覺啦不過佢都話OK既而佢就加佐韭菜肉雲吞,亦都多料幾好食飲品方面亦有幾多台式飲品選擇..仲有胚芽奶茶揀
朋友就叫佐日式叉燒拉面配豬骨湯..雖然就無日式既感覺啦
不過佢都話OK既
而佢就加佐韭菜肉雲吞,亦都多料幾好食
飲品方面亦有幾多台式飲品選擇..仲有胚芽奶茶揀
2016-06-18 762 瀏覽
聽聞最近某食店在OP招人寫早餐食評(對! 是早餐食評! 真不可思議!)時,我也來寫篇跟早餐有關的食評。這當然是自費的,我不喜歡看公關文,對寫試食文也是零興趣。自從轉往灣仔上班後,很久沒有踏足台灣麵了。今天有事來荃灣,路經門前,想到久違的早餐,就來吃吃看。這裡店面比九龍灣的大,感覺開揚舒適。早餐MENU跟一年前差別不大,只是多了兩款奄列、火腿煎蛋加牛角包的選擇。至於配搭方面,一如過往的極富驚人彈性。叫了一客魚柳+腸仔奄列,配沙爹牛肉通粉加牛角包,連凍飲$49.......好貴。侍應態度真的很一般,雖不是無禮貌,但也配不上門前由旅協「頒發」的「優質服務標誌」。五分鐘左右,食物上桌。沙爹牛通:熱度充足,通粉略稔,沙爹汁惹味,但牛肉略靭魚柳:比較「細舊」,但炸粉不厚,炸的鬆脆無腥味腸仔奄列:份量算是慷慨的,生熟度剛好,蛋未有炒的過老牛角包:應該是來貨,熱度足夠,算是鬆化,牛油味淡淡的凍檸茶:正常會不會再來﹖隨緣吧。

這當然是自費的,我不喜歡看公關文,對寫試食文也是零興趣。

自從轉往灣仔上班後,很久沒有踏足台灣麵了。

今天有事來荃灣,路經門前,想到久違的早餐,就來吃吃看。

這裡店面比九龍灣的大,感覺開揚舒適。

五分鐘左右,食物上桌。

沙爹牛通:熱度充足,通粉略稔,沙爹汁惹味,但牛肉略靭

魚柳:比較「細舊」,但炸粉不厚,炸的鬆脆無腥味

腸仔奄列:份量算是慷慨的,生熟度剛好,蛋未有炒的過老

牛角包:應該是來貨,熱度足夠,算是鬆化,牛油味淡淡的

凍檸茶:正常

會不會再來﹖隨緣吧。
題外話/補充資料: 本人一向對此店服務都很有保留。今日看到的場面,雖不算很騷擾我,但還真大開眼界。 我坐下不久,鄰座數位人士用餐完畢離開。侍應前來收拾時,才發現原來我們坐位後面是盛放待清潔碗碟位置,侍應捨遠圖近直接將要整理物品在我旁邊直接上演「飛象過河」戲碼....完全不能接受。
2016-06-18
$50 (早餐)
2016-06-04 575 瀏覽
想不到普通台式麵店都會有這種邪惡多士作甜品!多士塗上牛油、蜜糖,烘得很脆!欣賞它伴隨朱古力cream sauce,而不僅是一球雪糕作敷衍,雪糕亦是Hagendaz的,多士條沾着忌廉和雪糕吃就不怕太乾。層層疊 (朱古力/士多啤梨) $68
想不到普通台式麵店都會有這種邪惡多士作甜品

層層疊 (朱古力/士多啤梨) $68
2016-04-08 714 瀏覽
每次來台灣麵,家人總事愛挑選有兩款雙拼套餐,但我認為雙拼套餐每款的份量總是較少,而且我多數獨沽一味牛肉麵,於是很多次都是單點原味牛肉麵。原味牛肉麵 幾乎很多次都是吃原味牛肉麵,因為紅燒牛肉麵比較辣,而原味牛肉則比較清。這分店的牛肉份量不少,好像有四五大片,牛肉肥瘦相間,質素非常穩定,軟綿綿像化境一樣。 肥的部份不是十分油膩,大大件肥膏那般,而是像牛筋一樣,而瘦的部份又不是瘦到痴晒牙,是可以一層一層剝下的。所以要我數牛肉之最,其實這家連鎖的台灣麵也算是非常傑出。 原味牛肉麵的清湯湯底,其實沒有什麼特別味道,的確是清清的牛肉湯,難言沒有什麼味精。粗麵不太粗,扁身的,而且煮得太林,完全沒有彈牙的感覺。 珍珠奶茶,杯子大大,如不叫少冰多數會有半杯冰,少冰之後奶茶會比較濃, 但亦不乏台式奶茶的香甜味,大大杯消暑解渴,亦有彈牙珍珠,客人可以吃完之後慢慢咀嚼,閒聊一番。新裝潢較為亮堂,而且好像淘汰了以往的沙發座椅,全數採用獨立椅子,比較光鮮、乾淨、企理。
,而且我多數獨沽一味牛肉麵,於是很多次都是單點原味牛肉麵

原味牛肉麵

幾乎很多次都是吃
,牛肉肥瘦相間,
質素非常穩定,軟綿綿像化境一樣。

,其實這家連鎖的台灣麵也算是非常傑出

粗麵不太粗,扁身的,而且煮得太林,完全沒有彈牙的感覺。

,閒聊一番。

2016-01-29 507 瀏覽
今日想吃清淡一點,行過台灣麵,就入去坐低了叫左個肉燥豆腐麵,不過肉燥就好少,得少少肉碎...豆腐香滑有豆香,卥水味香濃。卥蛋較為硬身。麵條qq彈牙,亦滑嫩。麵條很不錯!還配有一堆椰菜,算是較清淡既一個麵。豬扒麵,外層炸得酥脆可口,肉味濃,炸至剛熟,肉質嫩滑。兩碗麵份量都不多,需要加點小食才夠飽。
今日想吃清淡一點,行過台灣麵,就入去坐低了
叫左個肉燥豆腐麵,不過肉燥就好少,得少少肉碎...
豆腐香滑有豆香,卥水味香濃。
卥蛋較為硬身。
麵條qq彈牙,亦滑嫩。麵條很不錯!
還配有一堆椰菜,算是較清淡既一個麵。
豬扒麵,外層炸得酥脆可口,肉味濃,炸至剛熟,肉質嫩滑。

兩碗麵份量都不多,需要加點小食才夠飽。

印象中,自我搬到附近這七﹑八年,荃灣天橋下這個鋪位一直都是做台灣麵食生意。從前叫「見一麵」,現在叫「台灣麵」,淺白直接,卻總覺得少了一點心思。台灣對我來說是個充滿回憶的地方,三不五時我都會心思思想吃台灣菜。這天記起西門町的牛肉麵,就來嚐嚐這家時常經過的台灣麵。 紅燒牛肉麵($58)                  我天生就是個牛王妹,又特別鍾情中外麵食,牛肉麵可謂集我兩大最愛,自然是一見傾心。去台北時一日三餐都吃牛肉麵,自己沒吃厭,但同行的人大呼救命。雖然原味已經很好吃,不過紅燒味濃微辣,更合我胃口。這裡的主食基本上都可以任選粗麵、拉麵、米線、飯、乾伴麵、關廟麵﹑或者新竹米粉,這次先來個粗麵。      湯很濃,卻不黏稠,吃得出豆瓣醬的香辣味。牛肉應該是牛腱部分,軟腍入味,肉質很嫩,肉與肉中間夾著一些類似啫喱狀的軟組織,啖啖美味。麵質很滑溜,不黏不糊,煮出了粗麵應有咬口。台灣的牛肉麵,出名的幾家味道都比較有個性,同是美味,卻各不類同。這家的麵﹑肉﹑湯都不錯,特別是牛肉很有水準,不過總的來說,卻吃不出個性,就像是個標緻的靚女,好看卻不驚艷,更無以令人難忘。皮蛋豆

紅燒牛肉麵($58)

皮蛋豆腐($31)
       精選小食有特價,點了一客皮蛋豆腐,原價$41,優惠價$31。雖然高志森話皮蛋都有鉛,鉛水飲你唔死食皮蛋都死,不過我還真的蠻喜歡吃皮蛋豆腐,豆腐的滑配合皮蛋的溏心口感,一濃一淡,剛好絕配。這裡還有肉鬆,更多了層口感,味道更豐富。
     可惜勺了一小湯匙就發現用的不是嫩豆腐,豆腐挺身,密度較高,口感很實。
      皮蛋值得一讚,溏心的,那種粉粉的,軟軟的口感,好此道者大喜。至於味道,雖然豆腐不似預期,但還是不錯的,味淋調的醬汁挽回不少分數。

菲芒鳳梨水果茶(跟餐價$8)

跟餐加$8有特飲,因為很懷念在士林喝到的水果茶,所以明知道味道不會一樣,但是選了菲芒鳳梨水果茶。肉眼所見漂浮著大量台灣特產”爸希果”,這種種子吸水會大大膨脹,是很流行的瘦身食品。肉眼看不到的還有一些柚子肉﹑菠蘿肉沉底,一點點聊勝於無。味道酸酸甜甜,卻不像是天然水果的味道,看來士林水果茶的味道暫時只能在回憶中細味了

同樣是賣台灣口味,這家台灣麵和附近的茶木比,麵食水準一點也不會遜色,小吃﹑飲品卻只能算是下位替換了,勝在價格更大眾化一些,又不用排隊。下次當我再懷念台灣的味道,我會再來。

______________________我是分隔線__________________________
2015-11-15
  • 紅燒牛肉麵
2015-11-18 429 瀏覽
叫台灣麵?諗住食碗紅燒牛筋腩麵....簡直浪費金錢!牛腩唔好吃、牛筋得一條咬一啖的怪味)!、湯底同紅燒離哂題喎!!油淋淋!最後我只免為其難食唯一可以入囗既粗麵(其實都唔好食)!!唉!👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻👎🏻
2015-11-09
午餐
2015-09-30 371 瀏覽
lunch time同同事黎左呢間係台灣菜嘅餐廳食飯,我嗌左個台式滷蛋肉燥飯,飲芒果綠茶。有失望嘅地方就係個飯嘅椰菜仲多過肉燥,而且肉燥冇乜味。但個芒果綠茶就有驚喜,配搭得幾好味,又唔會太甜,但又有芒果同綠茶嘅味道。如果再黎一定會嗌芒果綠茶。
2015-09-07 272 瀏覽
叫左兩個下午茶餐一個朱排麵一個手撕雞麵兩個都簡撈麵講個麵先,本身已經怪怪咁啲手撕雞一上 睇個樣都知唔得一食落去好大陣雪味食唔到最後食左啲麵就走唔會有第2次
叫左兩個下午茶餐
一個朱排麵
一個手撕雞麵
兩個都簡撈麵
講個麵先,本身已經怪怪咁
啲手撕雞一上 睇個樣都知唔得
一食落去好大陣雪味
食唔到

最後食左啲麵就走

唔會有第2次
2015-09-04
2015-09-01 307 瀏覽
餐廳翻新後,所以決定試一試!食物選擇挺多的~價錢都比較便宜~我的麵好快就黎到,一試。。。湯只係暖,沒有熱既感覺吧!之後到個飯,個汁同個飯都係凍架塊豬扒都叫暖!到花枝丸好彩係熱既~2杯凍珍珠奶茶唔係好甜,但都唔叫好飲!最後到腐皮絲,係冷盤,但我完全唔知自己食緊咩味道奇怪!唉~食物比一般茶餐廳更差,員工服務更加一般!完~~~~~
餐廳翻新後,所以決定試一試!
食物選擇挺多的~價錢都比較便宜~

我的麵好快就黎到,一試。。。湯只係暖,沒有熱既感覺吧!
芝麻手撕雞粗麵
之後到個飯,個汁同個飯都係凍架
塊豬扒都叫暖!
吉列豬扒飯
到花枝丸好彩係熱既~
花枝丸(配餐)
2杯凍珍珠奶茶唔係好甜,但都唔叫好飲!
凍珍珠奶茶(餐配)
最後到腐皮絲,係冷盤,但我完全唔知自己食緊咩
味道奇怪!
腐皮絲
唉~食物比一般茶餐廳更差,員工服務更加一般!
完~~~~~
2015-08-22
2015-05-26 681 瀏覽
下午菜2點就開始供應,這個好抵食,不用40元個酸辣湯米線,幾對味,酸辣適中。材料有豬肚絲,豬紅,筍絲,木耳,北菇等,用料都幾足,米線又滑一喝就滑入口啦。配個豬扒包整體乾身,包好乾因重新烘熱過,而豬扒都幾花牙力的。包了珍珠奶茶,但無茶味奶味,d珍珠都唔係一粒粒,是一大抽黏在一起。係幾平街坊價,不過味道質素有改進空間。
下午菜2點就開始供應,這個好抵食,不用40元
配個豬扒包
整體乾身,包好乾因重新烘熱過,而豬扒都幾花牙力的。

係幾平街坊價,不過味道質素有改進空間。
$40 (其他)
2015-05-24 499 瀏覽
今日想試下新野,係到搵到呢間,覺得幾正,所以去試下今次要左個下午茶餐,台式肉燥豆腐飯味道比台灣食到嘅冇咁濃味,但都算唔錯,不過肉燥實在太少,豆腐食落去係冇任何調味,汁唔夠濃,配埋豆腐其實冇乜味,隻蛋正正常常,冇特別跟著要左個雙拼麵食,紅燒牛肉粗麵配椒鹽排骨米線紅燒牛肉麵唔錯,牛肉燜得夠林,粗麵煙韌好食,而椒鹽排骨米線,排骨可以鬆多少少,至於湯底方面,飲落去都幾味精雖然雙拼可以一次食到唔同口味嘅野,但價錢方面實在唔算抵,分別係$57,$55同$52,視乎點配搭,單叫一碗麵比較抵食另外仲加錢轉左杯台式飲品飲落去都幾滑,飲到胚芽嘅口感,唔錯總括呢餐算係唔錯,下午茶餐比較抵食
今日想試下新野,係到搵到呢間,覺得幾正,所以去試下
今次要左個下午茶餐,台式肉燥豆腐飯
台式肉燥豆腐飯

跟著要左個雙拼麵食,紅燒牛肉粗麵配椒鹽排骨米線
紅燒牛肉粗麵配椒鹽排骨米線

另外仲加錢轉左杯台式飲品
椰香胚芽奶露

飲落去都幾滑,飲到胚芽嘅口感,唔錯

總括呢餐算係唔錯,下午茶餐比較抵食
椰香胚芽奶露
2014-12-14 491 瀏覽
叫侍應落單,佢應左你,一陣黎,結果三分鐘後都係要再叫第二個侍應,重複三次先落到單之後10分鐘後寫餐飲(都係等好耐先有侍應過黎),佢話未落單,成張單漏左之後有一店員解釋成間餐廳得兩個店員識落單,所以好忙,這個是你們請人的問題吧,你知得兩個人識落單都唔去請新人?
2014-12-14
2014-07-25 924 瀏覽
Lunch time和友人來這間台灣麵一試,感受友人讚這裡的肉躁拍得住台灣的風味,我點了鹵水蛋豆腐肉躁飯試之,果然無介紹錯,鹵水蛋夠有味,豆腐滑而不鬆散,肉躁夠味又不會咸與飯混和,味道更出。
2014-07-25
2014-07-07 1073 瀏覽
今日同姊妹完左團契就打萛坐低tea一tea,台灣麵都係我地常到之處,不過食tea就真係第一次,呢度嘅好處係冇乜人,又唔洗點等位,食tea吹水係唔錯嘅選擇炸魚柳沙律-30蚊魚柳炸得金黃色, 賣相唔錯,幾juicy,沙律份量都夠多滷肉豆腐粗麵-30蚊其實佢地嘅滷肉一向都係麻麻地,因為冇乜味道,而且偏油,可以話係好港式嘅滷肉,豆腐和蛋都係偏淡.不過時近黃昏唔上唔落嘅時候, 即係差唔多肚餓但又未係時候食晚飯嘅時份, 用30蚊嘅下午茶價錢當晚餐都係明智嘅選擇, 雖然滷肉麻麻地, 不過佢地嘅粗麵都幾彈牙30蚊一個下午茶有呢個質素和份量都萛係合理, 雖然食物質素不是很出色,不過呢度都係一個唔錯嘅聚腳點

炸魚柳沙律-30蚊
魚柳炸得金黃色, 賣相唔錯,幾juicy,沙律份量都夠多
炸魚柳沙律
滷肉豆腐粗麵-30蚊