2016-11-07 971 瀏覽
常常經過都沒有吃到,今天終於買了外賣回家吃!但是結果是😑選了一人餐(🐔腿+🐖耳+🐔珍+百葉豆腐)再加了$10冷麵。本身是可以吃小辣的人,所以加$2元要了麻辣,飢腸轆轆回家途中一直口水直噴。滿懷期待地夾了一口🔥🔥,原來它的辣是用新鮮🌶️指天椒😡,難怪檔面有一碗大大的新鮮辣椒絲。每一箸都見到紅紅的椒絲和辣椒籽,麻就感覺不到,只有🔥🔥口腔的感覺...雖然它的🐔很有嚼勁,豆腐嫩滑適中,冷麵很有嚼頭,但是它的辣,我不能欣賞啊,你可以想像淨吃🌶️的感覺嗎!?所以,要吃辣的時候最好要考慮清楚...
常常經過都沒有吃到,今天終於買了外賣回家吃!但是結果是😑

所以,要吃辣的時候最好要考慮清楚...
2016-10-08 949 瀏覽
係網上睇到依個商場好多野食, 就放工專登黎搵野食, 聽同事講話依間鹽水雞都唔錯而我一向都鍾意台灣既野食, 就諗住當係依個商場既冷頭盤咁試下叫既方法都係劃紙仔, 叫車仔麵咁,  我選擇左皮蛋, 招牌洋蔥同小黃瓜雞其實無咩味, 我以為會好似鹽焗雞咁, 有D咸味, 但可以話係咩味都無, 但雞就一D都唔"鞋"既而佢調既味道, 老實講, 只食到大量既五香粉味招牌洋蔥因為都係生既, 比較生既嗆辣味, 加上香蔥同五香味, 感覺只係有一大堆好重既味道我唔敢講係咪台灣既調味方法, 可能只係自己唔岩食, 但真係唔太好食

2016-09-22
15 分鐘 (外賣自取)
2016-09-18 855 瀏覽
之前聽朋友講葵芳呢間鹽水雞好好食,今日特登入嚟買一盒返屋企試,點知就中伏啦。一盒鹽水雞70幾蚊,老實講雞肉都幾多,而且配料都唔少,係幾大盒好似幾抵食,但問題就嚟啦,成盒鹽水雞嘅味道都非常人工,感覺所有調味都非常化學,好唔真實,係啲調味粉出問題定係雞肉唔新鮮?同埋鹽水雞味道都比較淡,調味粉味道artificial 之餘,都唔夠濃味,屋企人食咗幾啖之後就冇再食了。
2016-09-10
2016-09-18 706 瀏覽
食完行完最多新野食既葵芳廣場臨走前見到有間et雞雖然我每年都去台灣一次但難得香港有 我又去試下 佢有分set abcd我就要seta要雞脾配料要豆乾 雞肝同 玉米分量比起台灣買 起碼小一半 真係太小太小味道都接近台灣風味 夠晒味 唔算太咸 但分量真係……我都明香港租貴 但很難有人回頭 收40幾蚊
食完行完最多新野食既葵芳廣場
配料要豆乾 雞肝同 玉米
分量比起台灣買 起碼小一半 真係太小太小
2016-09-16
2016-09-08 556 瀏覽
依間台式鹽水雞係葵芳其實都已經開左一段時間,但係之前一直都冇機會試。一人份量嘅鹽水雞都算係幾多下,我選擇要雞脾,雞肉預先去晒骨所以食落啖啖肉,另外配菜我揀左西蘭花,海帶同豆干,嫩口嘅雞肉配埋爽口嘅配菜,口感豐富又好惹味。

2016-08-31
2016-08-03 854 瀏覽
一心想解台灣鹽水雞之喝,見到香港終於有啦,即刻帶埋朋友一齊去試,買左$1xx,誰不知換來極度難食,成盤雞像漿糊似的,雞像棉花,味道也不值一提,完全與鹽水雞不可相提並論,極之失望。
2016-08-03
2016-07-11 964 瀏覽
葵涌廣場出名有各式各樣既小食,今日朋友話地下有間鹽水雞唔錯,一於買返屋企加餸!揀左雞脾+四季豆+豬耳+黑木耳(小辣)拎到返屋企再放一放落雪櫃雪一雪,到開飯攞返出黎食。雞脾肉 - 味道ok,好食!四季豆 - 爽口,加埋小辣,好食!豬耳 - 普普通通!黑木耳 - 都爽口,好食!總括黎講,幾樣野既味道都幾好,下次會再試其他配料!
揀左雞脾+四季豆+豬耳+黑木耳(小辣)
拎到返屋企再放一放落雪櫃雪一雪,到開飯攞返出黎食。
雞脾肉 - 味道ok,好食!
四季豆 - 爽口,加埋小辣,好食!
豬耳 - 普普通通!
黑木耳 - 都爽口,好食!
總括黎講,幾樣野既味道都幾好,下次會再試其他配料!
鹽水雞
2016-07-09
10 分鐘 (外賣自取)
$42 (其他)
2016-06-26 926 瀏覽
自從第一次喺度食過鹽水雞都忍唔住encore左幾次,因為無可否認佢好惹味啱晒重口味患者為食豬。我哋過下口癮要左個一人餐,要價42蚊,除左雞仲可以揀3個餸,我哋揀左杏鮑菇,芋絲同凍豆腐。可以自己揀辣唔辣,要唔要蔥蒜,我哋今次要中辣,都已經幾辣下。一人餐嘅分量真係好少下,雞可能只得6件,芋絲只有4紥仲要細細紥,杏鮑菇同凍豆腐分量就可以接受。其實味道係好濃味,除左蔥蒜味仲有濃郁五香粉味,雖然食完覺得又唔抵又口渴但下一次都係忍唔住會食。
一人餐
一人餐
2016-06-08 831 瀏覽
三餸鹽水雞.三款配料選料選了蘿蔔皮蛋芋絲 都是正正常常😌 雞肉選了雞脾位 肉質嫩滑 沒有雪味👍🏼 不過調味方面與台灣的鹽水雞不同 用了很多味粉 吃完會口渴 而且以小食來說 價錢不便宜
三餸鹽水雞.

2016-05-05 1074 瀏覽
味道 1成都不及台灣夜市食到既特色跟味道 !! A 1 人餐據稱有一隻雞脾加 3款配菜,但只得幾件雞件,而且切件大件,一點台灣特色都沒有。配菜份量亦不多。垃圾,不值一試!Rating 根本連一粒星都比唔落。
A  餐
2016-04-28 1062 瀏覽
今次你都葵芳食雞😍A餐可自選雞胸/雞腿,再另外自選3個配菜,如洋蔥、海帶、貢丸、青蘋果、冰豆腐等😜今次就嗌左豬耳,皮蛋同薯仔店員會拎蒜同辣粉將所有野撈起佢😋雞肉嫩滑,調味後都幾惹味,但肉既份量不多😭而豬耳,皮蛋同薯仔辣辣地都吾錯,但我就中意質地較粉既薯仔多d💩整體食落冰冰涼涼,好開胃👍🏻但我就覺得吾算特别平喔
台灣鹽水雞 A餐

2016-04-11
2016-04-27 664 瀏覽
我很愛吃台灣正宗的鹽水雞,每次去台灣總會買來食,正如我每次到葵芳都會去呢這店間買一樣,無他,雖說神不似,至少有形。若形神不備,我還要繼續光顧嗎?這店開鋪不久,水準都能保持,日子久了,份量開始少,味道調的每次不同,要辣沒有加,我明白忙中總有錯,偶有一次配少了一款菜是情有可原,不過 貴店亦沒有理由以此作借口,所以我曾經要求此店配還上次欠加的菜,雖然店員是願意配還,但我總覺得他們的眼神在訕笑我。當然我沒有錯,我不會理會,還有一句"不好意思"我都沒有收集到。今日會寫這篇食評,確實用了十蚊買了難以接收的冷面,相對地其他的配菜份量又少了,3分2是面,3分1是菜,感覺是受剝削了。奉勸大家....十蚊,不值。雖然錯漏百出,形不像神不似,我會繼續幫襯嗎?我...相信孔子。

若形神不備,我還要繼續光顧嗎?

2016-04-27
5 分鐘 (外賣自取)
同男朋友星期六去葵芳行街,咁岩經過見到好多人排隊,忍唔住望一望,就已經中左伏,又想排埋一份去買黎食,因為我之前係台灣都有食過,真係好好食,重點係依家唔洗飛去台灣,就已經有得食唉,說好的減肥呢?佢好似車仔面咁,有張紙俾你揀自己想食咩,醬汁都可以因應自己既合味選擇 ,哈哈老套都要講 :有辣有唔辣。我同男朋友2個人就嗌左B餐 - 即係半隻手撕雞 +3個自選配菜 +招牌洋蔥唔知係咪佢地新開同多人買既關係,我地都等左差唔多成十分鐘。望落都好大份,其實2個人黎講,呢度既份量可以話當做一份小食,食完都唔會話好多。雖然點餐紙話半隻雞,但我個人真係覺得無咁多,但D雞肉肉質都算係滑身。而配料我地就揀左皮蛋、黑木耳同蓮藕。皮蛋味道正常,而黑木耳同蓮藕都係爽口。而佢地醬汁相比係台灣係無咁濃味同辣。我個人比較重口味,都加左蒜同蔥,選擇左中辣。但就算選擇左中辣,辣度都係偏少。下次有機會要試試大辣。而環境方面比較尷尬,因為呢間店鋪位於地下層,附近店鋪係賣文具、日用品、衣服等等,企係度食好似好古怪,哈哈,因為3樓個度有一條 '美食街',好多途人都會企定定一齊陪你食野,但係呢間鋪頭買完野食就得你自己一個企係度食。哈哈

唉,說好的減肥呢?
唔知係咪佢地新開同多人買既關係,我地都等左差唔多成十分鐘。

2016-04-09
$35 (其他)
2016-04-10 410 瀏覽
今晚要自己煮飯,所以專登落葵芳買一個鹽水雞做餸。六點到,已經好多人排隊自己。填好要什麼餐和配料,然後就等做好。 我選B餐,即半隻雞加白蘿蔔、冰豆腐及豬耳,小辣。 小辣其實只係有微微辣味,如果可以吃辣,其實可以選擇中辣或大辣。隻雞嘅玉桂味比較重,而且因為加左蒜蓉,所以都幾惹味。然而白蘿蔔唔夠甜,有少少苦,豬耳好爽脆,和鹽水雞原本的味道很配合,冰豆腐就一般。

我選B餐,即半隻雞加白蘿蔔、冰豆腐及豬耳,小辣。
B餐

2016-04-10
15 分鐘 (外賣自取)
B餐
2016-03-24 360 瀏覽
味道雖然是唔錯,但係我食完佢麻辣(小辣)嗰個之後就超級肚痛,搞到我有D後悔去咗嗰一間食,同埋D雞有小小難咬,所以我都係比差評。 如果要囉呢間同台灣嗰間比,咁真係台灣嘅好味好多,起碼唔會肚痛吖係唔係先?

2016-03-20