2020-09-10 293 瀏覽
魚介豚骨沾面  83元  多蔥+免費流心蛋   4/5分1. 由於之前儲落3次拉面收據,所以今日可以換1隻流心蛋,其質素相當平均,值得一讚,各間分店的質素都一樣2. 面條的份量200G,比其他拉面店都多,基本上不用加面都夠飽,口感偏硬,我比較喜歡的面底3. 溫體CHA燒就比較薄,味道較淡,我更喜歡厚切一大片的CHA燒4. 多蔥非常重要,配上濃郁的湯底,沾上面條身上,淡淡入味。其實味道好濃,可能香港人偏愛清淡,所以加點湯會好一些,但我就超喜歡濃湯啦~5. 薄荷檸檬冰水透心涼,比許多拉面店的純冰水優勝此店竟然有YELL CARD機,2元抽一張,今次我就抽到一張相當滿意的小卡。價錢十分公道,份量超多的拉面黃店,如果喜歡捧腹而歸的手足,又想一試濃厚湯底的拉面,我就超級建議一試,先試魚介拉面吧,之後有機會再試沾面,不會令你失望。
魚介豚骨沾面  83元  多蔥+免費流心蛋   4/5分

5. 薄荷檸檬冰水透心涼,比許多拉面店的純冰水優勝

2020-09-10
10 分鐘 (堂食)
魚介豚骨沾面
去唔同嘅台風分店都會食唔同款式~ 嚟灣仔分店就揀咗食「濃厚蟹蝦豚骨拉麵」喇😋😋真係不得了💘 湯底好香好濃🤤🤤 而個叉燒肉好特別、同平時其他拉麵鋪(甚至台風其他分店)都唔同,60度慢煮、肉味香濃💛 麵條麵質就更加唔駛講,好好咬口😋

2020-08-30 238 瀏覽
一個人最好去食拉麵,又可以面壁,又可以聽住歌煲住劇食。終於試到台風R, 我叫咗濃厚蟹虾豚骨拉麵,湯底好味好濃,亦都有鮮蝦味,拉麵厚實彈牙,溏心蛋整得幾好,好滑無煮得過熟,有葱絲荀做配菜,中間有幾片嫩豚肉幾鮮味,對女仔嚟講份量岩岩好。疫情期間座位都用膠板隔住,大家都有適當分隔距離,衛生做得唔錯,員工會為進舖既客人量體溫,亦會於每個食客離開後都不停抹枱清潔,餐枱上亦有酒精搓手液消毒,食得安心。員工好有禮貌。

濃厚蟹虾豚骨拉麵
2020-08-30
濃厚蟹虾豚骨拉麵
  • 濃厚蟹蝦豚骨拉麵
📍激濃厚湯底嘅拉麵🦐 -- 台風·R🍜💛台風·R位於灣仔,舖頭用上亮眼嘅紫紅色,以前離遠望一直以為係食台灣嘢🤣🤣後尾發現原來係食拉麵,仲要係黃店嚟💛更加要大大力支持❣️所以前排小編就拉咗朋友一齊去試下😋店舖只專注賣五款拉麵,我哋當日叫咗兩款------------------------------⭐️濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵($88)拉麵賣相吸引💕蝦香撲鼻🦐湯底非常濃郁厚身,滲出好濃嘅蝦同蟹味,而且兩者味道平均,balance得好好,唔會有搶味嘅情況😝拉麵口感係偏煙韌粗身,掛湯力十足😋雖然慢煮豚肉冇咩調味,但係煮得好淋好嫩💕------------------------------⭐️黑松露墨汁拉麵($88)湯底烏卒卒,加埋溏心蛋同粉嫩嘅慢煮叉燒,賣相好吸引😋店員仲好貼心送上圍裙,咁食嘅時候就唔怕墨汁彈到衫❣️墨汁湯頭質感濃稠,而家好鮮甜!絕對唔係死鹹,好有驚喜😆加埋芝士粉帶少少鹹香😋 有劃龍點睛嘅效果🙈不過就食唔出黑松露嘅味道🥺拉麵嘅份量好多(呢到普通份量已經係1.5倍!男仔食都應該好夠)🙈麵條係比較粗身,偏煙韌嘅口感,而且都幾掛湯,令人一啖接一啖❤️慢煮叉燒肉質嫩滑,應該無特別調味,所以會偏淡

📍激濃厚湯底嘅拉麵🦐 -- 台風·R🍜💛
⭐️濃厚蟹蝦豚骨湯拉麵($88)
⭐️黑松露墨汁拉麵($88)
湯底烏卒卒,加埋溏心蛋同粉嫩嘅慢煮叉燒,賣相好吸引😋店員仲好貼心送上圍裙,咁食嘅時候就唔怕墨汁彈到衫❣️墨汁湯頭質感濃稠,而家好鮮甜!絕對唔係死鹹,好有驚喜😆加埋芝士粉帶少少鹹香😋 有劃龍點睛嘅效果🙈不過就食唔出黑松露嘅味道🥺拉麵嘅份量好多(呢到普通份量已經係1.5倍!男仔食都應該好夠)🙈麵條係比較粗身,偏煙韌嘅口感,而且都幾掛湯,令人一啖接一啖❤️慢煮叉燒肉質嫩滑,應該無特別調味,所以會偏淡,但勝在肉味好濃😆整體嚟講頗有特色,有水準,值得一試😝
小編覺得墨汁同蝦湯都各有千秋,味道同樣驚喜❣️想試晒兩個味嘅可以同朋友一齊happy share!!🥰
賣相:7.5/10
地址:灣仔駱克道389號地下
前往方法:灣仔站C出口
2020-08-14
2020-07-31 436 瀏覽
噢~ 麵麵麵麵麵麵麵麵好耐冇出現拉麵拉麵拉麵拉麵今日講拉麵 嘻!食湯拉麵梗係要整啖湯試試係咩料到先啦WOW super蝦!!!!!!! 蝦殼蝦頭蝦腦蝦漿乜都喺入面咁😂 勁濃郁勁thick!即使而家係throwback, 都有陣蝦味喺個腦入面呢度嘅拉麵比起出面嘅粗少少 十分爽口彈牙!肉係慢煮嗰隻 所以係勁嫩勁粉紅!食完成碗啱啱好 超級滿足呢度嘅價錢算係有質量兼且冇overprice到台風。R濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88📍灣仔
噢~ 麵麵麵麵麵麵麵麵好耐冇出現
拉麵拉麵拉麵拉麵今日講拉麵 嘻!
食湯拉麵梗係要整啖湯試試係咩料到先啦
即使而家係throwback, 都有陣蝦味喺個腦入面
呢度嘅拉麵比起出面嘅粗少少 十分爽口彈牙!
肉係慢煮嗰隻 所以係勁嫩勁粉紅!
食完成碗啱啱好 超級滿足
呢度嘅價錢算係有質量兼且冇overprice到

台風。R

濃厚蟹蝦豚骨拉麵 $88

📍灣仔
2020-07-09 310 瀏覽
今次又介紹另一間拉麵黃店 位於銅鑼灣同灣仔之間 餐廳係以日本動漫做主題 擺左好多poster 同figure 動漫迷要留意啦🤪~~🍜濃厚蟹蝦豬骨拉麵 $88呢間拉麵嘅份量注明話比坊間的多1.5倍 食落真係幾大碗 麵條偏粗身 質感彈牙👍🏻湯底好重海鮮味 🦐蝦味較出 冇咩蟹味 但味道都好濃郁😋🍖叉燒比較特別啲 係薄切半生熟 煙薰味幾香 食落好嫩口 有啲似食緊Parma ham🤪🥚溏心蛋幾出色 唔會太鹹~~總結1)唔錯的濃味拉麵 可以一試~~評分📈味道 7.5/10環境 7/10性價比 7.5/10—Rating 📈Taste 7.5/10Environment 7/10Worthiness 7.5/10
🍜濃厚蟹蝦豬骨拉麵 $88

Taste 7.5/10
Environment 7/10
Worthiness 7.5/10
2020-06-18 386 瀏覽
Very yummy. Have the taste of real Japan. About $80. Very big portion. A normal lady can have reduced portion. A big eater can have the normal portion. Good Japanese Anime style decoration. I tried the shrimp dip ramen. Very tasty. You can tell they use a lot of shrimps to make the sauce. 超超超好食,有日本嘅感覺,價錢80蚊左右,裝修係動漫系食左蝦沾麵同蟹麵,沾麵正d,個湯係真材實料,份量超夠,揀普通份量已經食到好飽,自己已經算大食,老婆食唔哂,平時食拉麵都要加麵,超抵

超超超好食,有日本嘅感覺,價錢80蚊左右,裝修係動漫系
  • 海蝦味噌沾麵
2020-06-18 378 瀏覽
係銅鑼灣附近按完摩,去咗按摩店附件嘅台風R食拉麵!一入到去 都差唔多滿哂人,2個人叫左一個拉麵一個沾麵濃厚蟹虾湯拉麵,加左25$要多份慢煮x燒,好值得俾多25$,因為真係好好食!!!! 個湯好濃虾味,啲湯麵好掛麵,叫左正常份量,但其實都比出面其他拉麵店多麵,女仔食未必食得哂,有糖心蛋,雖然唔係食過最好食,但都ok👍🏼 最好味嘅係,可以加蒜茸,加左生蒜又係另一番風味,蒜頭怪表示正!海虾湯沾麵,佢個湯有得俾你加熱石!!! 喺香港好少可會有咁嘅安排,好有誠意,會keep住熱,個湯都好濃,可以之後加湯飲埋,啲湯都好掛麵👍🏼 啲麵都好有咬口唔會林哂,同樣份量都係比出面其他店多👍🏼但我都係鍾意拉麵多啲,拉麵個湯味道濃郁好多佢唔似平時啲拉麵店,佢只賣拉麵/沾麵,無餃子個啲小食,只做好拉麵,有誠意👍🏼👍🏼👍🏼
係銅鑼灣附近按完摩,去咗按摩店附件嘅台風R食拉麵!

一入到去 都差唔多滿哂人,2個人叫左一個拉麵一個沾麵

但我都係鍾意拉麵多啲,拉麵個湯味道濃郁好多

係lunch時段周圍覓食之下搵到呢間拉麵舖 都唔使點等位 兩個人即到即入座 主要得5個選擇 3款拉麵同2款沾麵同朋友各自嗌咗款沾麵 我就嗌咗熱海蝦味噌沾麵 大量醬汁 同普通份量嘅麵底 同加量叉燒總共113$初初無特別留意 原來呢間舖頭嘅叉燒係用慢煮真空低溫嘅形式整出嚟嘅 都幾特別 未曾試過店舖自稱普通份量比其他拉麵店多1.5倍turn out都的確係幾多 食到好飽碗麵嘅材料大概有甘筍 半隻半熟蛋 一塊紫菜 生蔥同 我嘅增量叉燒 值得一提嘅係的確叉燒唔錯 望落粉嫩粉嫩 切到比較薄 食落都的確十分嫩滑軟熟 唔似平時食開嘅口感 而且都幾有肉味 再浸落碗湯到就更加出色海蝦味噌嘅蝦味都算係十分濃郁 本身睇落好似好多水咁 經驗中沾麵碗嘢都幾稠 雖然味道上個人而言覺得有啲咸 不過都忍唔住一啖又一啖咁飲咗好多 不過比未食過嘅朋友睇相話望落就唔算係好討好 但好味就得啦 最後係收據到見到好似有個優惠係嗌三碗麵就可以送多半隻半熟蛋 另外偷偷試咗啖朋友嘅魚介豚骨都感覺唔錯 味道突出

同朋友各自嗌咗款沾麵
總共113$

店舖自稱普通份量比其他拉麵店多1.5倍
turn out都的確係幾多 食到好飽

不過比未食過嘅朋友睇相話望落就唔算係好討好 但好味就得啦

2020-05-26 312 瀏覽
黃既拉麵唔係咁多正既選擇,呢間就好推薦,雖然地理位置唔係好方便,要專登過去,可能都係呢個原因,餐廳人流唔算好多。餐廳同一般漁場台風唔同,夜晚都有齊拉麵同沾麵比你揀。叫左個蝦湯拉麵同蝦湯沾麵,雖然我好鐘意沾麵,但竟然拉麵勝!(額外加左隻蛋,所以有1.5隻)拉麵湯底濃淡適中,唔會咸到飲唔到,好種重蝦湯鮮味。荀絲夠味,肉就特別啲,係慢煮既粉紅色肉,有別一段既叉燒,麵質彈牙,成碗好協調!沾麵既麵質同樣無得輸,彈牙爽口,瀝水都做得唔錯。至於湯底就太咸啦,我重口味開都唔係太頂得順,咸度調低少少會好啲。沾麵汁唔夠熱會好大罪,呢到就貼心地有熱石比你加,食食下唔夠熱都可以加石,保持返個湯既味道。整體唔錯,係會想Encore既拉麵,仲要係黃。題外話,餐廳主動提供a4紙比客人裝口罩,貼心。

(額外加左隻蛋,所以有1.5隻)

2020-05-19 346 瀏覽
朋友介紹😋我來到灣仔嘅台風R入到去環境好光鮮又乾淨😍坐嘅位置舒服,平常好多拉麵店都坐得好迫👀。點拉麵大路都係寫紙圈出自己想要嘅款式&配搭💞。#More推介[濃厚蟹蝦豚骨拉面🦀🦐🐖]拉麵湯底杰身,蝦蟹味唔係超級strong唔會搶哂豚骨湯個味,食哂都唔會太漏🤤拉麵比較沾麵幼身,口感偏硬味道不錯,啖啖掛湯😋食到尾都無影響湯底流心蛋軟滑,白蔥新鮮重點係個筍 #超好食 😍朋友本身好憎食筍都讚好(仲食哂)。[海蝦味噌沾麵]蝦味香濃🦐👍🏻比較上面嘅拉麵湯更杰身&重口味冷拉麵麵身比較粗,方便掛湯不過份量真係超級多😂(弱弱的我食唔哂)😏沾麵有樣超型超特別嘅服務:就係當你啲湯凍咗,係可以要求用「熱石」加熱!我Ig有得睇片有得慢慢食,加熱又有得睇「溫泉沾麵湯😝」。比較平常拉麵店嘅厚叉燒身為女士嘅我會更喜歡台風R這個:[大愛💘]低溫慢煮嘅豚肉切片超級薄身!而且熟度做得非常平均粉紅色肉質十分嫩滑🤤入囗軟綿綿因為好薄,滑滑的微咸香濃豚肉味個感覺有啲似西餐嘅Parma Ham😆(希望咁諗唔會激嬲廚師😂)。。。#好吃拉麵 #回頭率100巴仙 #初音好可愛 #初音純白底底 #灣仔美食 #員工好nice #高質拉麵 #日
朋友介紹😋我來到灣仔嘅台風R
入到去環境好光鮮又乾淨😍
坐嘅位置舒服,平常好多拉麵店都坐得好迫👀

點拉麵大路都係寫紙
圈出自己想要嘅款式&配搭💞

#More推介
[濃厚蟹蝦豚骨拉面🦀🦐🐖]
拉麵湯底杰身,蝦蟹味唔係超級strong
唔會搶哂豚骨湯個味,食哂都唔會太漏🤤
拉麵比較沾麵幼身,口感偏硬
味道不錯,啖啖掛湯😋食到尾都無影響湯底
流心蛋軟滑,白蔥新鮮
重點係個筍 #超好食 😍
朋友本身好憎食筍都讚好(仲食哂)

[海蝦味噌沾麵]
蝦味香濃🦐👍🏻
比較上面嘅拉麵湯更杰身&重口味
冷拉麵麵身比較粗,方便掛湯
不過份量真係超級多😂(弱弱的我食唔哂)
😏沾麵有樣超型超特別嘅服務:
就係當你啲湯凍咗,係可以要求用「熱石」加熱!
我Ig有得睇片
有得慢慢食,加熱又有得睇「溫泉沾麵湯😝」

比較平常拉麵店嘅厚叉燒
身為女士嘅我會更喜歡台風R這個:
[大愛💘]低溫慢煮嘅豚肉切片
超級薄身!而且熟度做得非常平均
粉紅色肉質十分嫩滑🤤入囗軟綿綿
因為好薄,滑滑的微咸香濃豚肉味
個感覺有啲似西餐嘅Parma Ham😆
(希望咁諗唔會激嬲廚師😂)

#好吃拉麵 #回頭率100巴仙 #初音好可愛 #初音純白底底 #灣仔美食 #員工好nice #高質拉麵 #日本師傅
2020-05-18 269 瀏覽
一直都鐘意食台風, 通常都係去荃灣果間, 食得台風都知要排, 不過呢次係喺之前疫情中一個下午, 咁啱迫住要返公司做少少野, LUNCH就去咗灣仔間台風, 果日唔駛排就直入呢. 呢次係知佢灣仔開咗之後第一次去, 裝修有啲驚喜但我唔太習慣, 因為唔太似佢地. 叫咗個平時少食O既海蝦味噌沾麵, 食得沾麵當然要凍麵. 個湯唔算好杰身, 但啱啱好夠沾, 蝦味好香濃, 試一談的確係好重蝦味. 麵比想像中小, 同樣普通感覺荃灣多啲. 肉似係低温煮, 入口即浴亦有香豚肉味, 比醬汁煮豚肉更配合沾汁, 喜歡. 最後湯割飲完整個湯好滿足.

叫咗個平時少食O既海蝦味噌沾麵, 食得沾麵當然要凍麵.

海蝦味噌沾麵

麵比想像中小, 同樣普通感覺荃灣多啲.
海蝦味噌沾麵

最後湯割飲完整個湯好滿足.
2020-03-09
2020-05-17 266 瀏覽
眾所周知,港島區拉麵店林立,好多間都米芝連餐廳,但你又知唔知邊間係有良心?前幾日發現原來某間主打蝦湯拉麵係藍店😢,雖然佢係幾好食,但再見,所以今日特意介紹一間良心店,希望大家多點幫襯良心商戶。呢間拉麵店係荃灣同旺角都有分店,最近就終於登陸灣仔!我就試左豚骨拉麵,佢呢款拉麵🍜豚骨湯底係濃厚順滑,我覺得碗麵既蟹味同蝦味主要集中係表頭層油度,所以撈唔勻的話,食到尾香味就唔夠!我會覺得豚骨湯底同蟹蝦味係好突出,但兩種味都好濃而唔太夾。有食評話拉麵掛到湯,我就覺得D拉麵只係掛到表頭層油多D😂。另外,因為拉麵麵量為正常麵店1.5倍,雖然抵食,但出現左另一個問題,就係碗麵變大碗左,令湯底少左,湯就變得唔夠🤷🏻‍♂️。細食既朋友記得落order時同店員講返!配料方面,糖心蛋係半流心,OK!另外,呢度既叉燒真好特別,因為用左真空低溫製法,所以好軟熟,好滑口,但相對薄左,少D口感!總體上,以拉麵店嚟講,台風。R表現係唔錯,低溫叉燒係幾有驚喜,而佢咁大碗麵都係賣$88,其實都真係好抵同好食😋!希望大家係呢段非常時期,可以多點支持愛香港人既店舖。

濃厚蟹蝦豚骨拉麵
濃厚蟹蝦豚骨拉麵
2020-05-04 235 瀏覽
老老實實,如果呢個粉紅門口,經過我真係唔會入去。唔係我style。但見係拉麵,真係專登黎食。無計,因為我真係好鐘意食拉麵。疫情下夜晚真係好少人。連埋我哋8個人都無。窩心咁有A4紙俾你放口罩。水有檸檬加分。叫左個濃厚蟹蝦拉麵。估唔到個湯底真係杰。蝦蟹味其實唔係好激動,但我反而鐘意。拉麵本身係重身嘅麵,偏硬,似一般食沾麵嗰種麵,啱曬佢個濃湯。慢煮豚幾有豚肉味,朋友就麻麻哋個豬味。蛋十分流心。白蔥十分香。佢紙寫明佢哋麵底係一般嘅1.5倍,所以我叫偏少。已經夠曬飽。總結:比較重口味嘅濃拉麵。估唔到好食。相信會返黎試沾麵。

總結:比較重口味嘅濃拉麵。估唔到好食。相信會返黎試沾麵。
今日行過銅鑼灣少少事呢一間開咗冇耐嘅台風R, 係漁場台風嘅灣仔分店!!相信好多人都聽過佢嘅拉麵同沾麵啦😼·間店舖有好多日本嘅動漫做主題,有figure又有海報~同旺角分店比呢一間就冇左客人嘅comment癡晒喺牆🤪·好耐冇食沾麵嘅關係就叫咗佢哋餐牌上僅有嘅兩個沾麵~仲有得揀熱定凍添·個汁一上真係熱辣辣,配埋粉粉紅紅嘅叉燒肉,相機打完卡之後即刻滾一滾佢先,都幾滑㗎~🥓·個麵呢就算係粗麵嚟嘅,有埋啲勁聰、半隻溏心蛋、叉燒、筍一齊食,都幾飽肚~·至於最重要個湯底,魚介豚骨比我想像中出色,特別係個魚嘅味道濃郁🐟,但又唔會濃郁都要特登飲水!!😎海蝦味增反而就相對失色左少少🦐,可能係味增搶咗少少海蝦嘅鮮甜風頭~如果海蝦味再出少少會好啲,不過而家都中上水平😛·不過講係咁講,以前成日食三x製麵所嗰啲質素,會覺得呢兩碗都比嗰啲出色😗行幾步路過嚟都係值得嘅·題外話,附近既橋底辣蟹sss其實係咁消費條鵝頸橋都有啲好笑(藍店好多)🤦🏻‍♀️喺碼頭開店會唔會叫自己做碼頭小食呢⛵️🤣-魚介豚骨沾麵|$83海蝦味增沾麵|$88-台風。R (灣仔)灣仔駱克道389號地下-

魚介豚骨沾麵

海蝦味增沾麵

魚介豚骨沾麵|$83
海蝦味增沾麵|$88
台風。R (灣仔)
灣仔駱克道389號地下
魚介豚骨沾麵