2022-01-26 157 瀏覽
工作後相約了同事一起走到旺角港鐵站出口旁的618上海街商場參觀,這個活化了具設計 感的歷史遺跡建築物內,同事推介了一間台式茶飲店「吃茶三千」,它在地下隱蔽角落,很有穩世韻味的茶飲店,它很有文青及簡約感,十分配合懷舊主題的插畫;它主打新鮮研磨現萃的客製化茶飲,有專人現泡茶葉,店面前的萃茶機相當吸睛及專業,以高溫高壓現萃出新鮮茶湯,濃厚的茶香十分引人!點了外賣兩杯茶飲,朋友推介試的主打「國皇珍珠奶茶」,茶底用了比較濃的紅茶,茶味香濃,奶感厚實順滑,與茶的比例相當完美,珍珠大粒,帶溫熱口感,十分彈牙,選了少甜,更能品嚐到源茶味,茶飲杯賣相精緻,有一根草子的手抽,就像在台灣當地買的!我選了熱的「南投薑汁撞奶」,薑味帶微辛口感,香氣與味道出眾,加上又滑的奶,層次十分豐富,甜度適中,不會感到膩,十分好味!整體來說,很推介這間茶飲店,員工專業態度有禮,在歷史建築環境內品味台灣茶飲,飲品水準很好,性價比高,因為新鮮製作,萃茶機製工序需時,可以在這別具風味的建築內參觀走走,懷舊上海街一翻!

2022-01-18
  • 國皇珍珠奶茶
  • 南投薑汁撞奶
女人每個月總有幾日特別心情唔好,特別想飲啲甜嘢。已經好耐冇飲過珍珠奶茶,我本身唔鍾意飲啲用粉溝嘅飲料,而呢間我覺得幾有特色,一嚟佢唔係用粉溝出嚟,二來你可以自己配搭茶底,調味同配料,甜度同冰底都可以簡,只有你想不到,沒有飲不到。我覺得真係唔錯嘅係因為佢真係茶底既茶,而且唔會好甜,仲可以自己選擇配搭,懶人依然可以選擇佢本身已經調好嘅嘢飲因為見到佢嗰度有兩款已經調好嘅我都好想飲,所以冇特登調一杯自己既,但係嗰兩杯我覺得都好唔錯一杯係熔岩黑糖波霸鮮奶,佢入面有鮮奶,古法黑糖同埋國王珍珠。唔知點解去親邊度呢杯都係set定左,唯一呢杯係冇得揀冰同埋甜度,以前總係覺得黑糖係好甜,但係呢杯嘢飲唔會好甜之餘好香奶味,並配搭著有國王稱號取名的大珍珠,咀嚼時QQ口感帶著迷人的嚼勁另一半叫左慢熟濃芋厚奶,佢連芋頭都有幾款選擇,呢款就係用咗鳳凰紅茶,皇家厚奶,慢熟芋泥同埋慢熟小芋圓。一嚟風和紅茶已經覺得好香嘅茶味,而且佢啲芋泥唔會好粉,最緊要係去啲小芋圓,真係覺得幾好食,而且好有咬口。我覺得佢用咗呢個方法拎住啲杯好有特色, 仲可以慳返啲膠袋環保好多👏👏👏👏依家禁左晚市堂食,竟然呢個位都仲咁多人嚟買野飲,果然呢

依家禁左晚市堂食,竟然呢個位都仲咁多人嚟買野飲,果然呢間真係值得一試
2022-01-21 139 瀏覽
旺角作為其中一個珍奶集中地,經過當然要買返杯。今次就揀咗呢間喺朗豪坊附近嘅吃茶三千。睇返menu,佢哋有六款台灣高山茶可以揀,用特製萃茶機現萃取出茶湯去沖泡茶飲。而且每款茶攞到iTi國際風味評鑑風味絕佳二或三星嘅認證,茶香味道各有特色。如果諗唔到揀邊款都可以先聞一聞茶葉罐嘅茶香再揀。之前飲過佢哋嘅芋頭系列覺得唔錯,不過今次我同朋友都係飲返最愛嘅珍珠奶茶同黑糖波霸鮮奶。 國王珍珠奶茶($34)鳳眉紅茶皇家厚奶國王珍珠熔岩黑糖波霸鮮奶($36)用料豐富,採用了香醇鮮奶混拌上手工黑糖,並配搭著有國王稱號取名的大珍珠,黑糖控不能不試。。。吃茶三千 (旺角)@chichasanchen_hk旺角上海街618號地下G04D號舖。。其他分店:尖沙咀/銅鑼灣/南昌/將軍澳#旺角美食 #吃茶三千 #吃茶三千旺角 #旺角茶飲

國王珍珠奶茶($34)
鳳眉紅茶皇家厚奶國王珍珠

熔岩黑糖波霸鮮奶($36)

吃茶三千 (旺角)
@chichasanchen_hk
旺角上海街618號地下G04D號舖

其他分店:尖沙咀/銅鑼灣/南昌/將軍澳
#旺角美食 #吃茶三千 #吃茶三千旺角 #旺角茶飲

2022-01-06 434 瀏覽
成日見到人哋拎住杯野今次終於到我啦!!自己比較鍾意清新小小嘅味同埋飲茶所以叫咗杯水仙桂花蜜($30)淡淡嘅茶味加上小小甜甜地嘅蜜糖味真係配搭啱啱好!唔會太甜亦唔會太攰真係好正!見到啲店員都好細心量每一羹茶葉同埋煲茶嘅溫度,真係令我有啲驚訝。 而且個包裝真係好靚,有個耳仔可以拎住,仲有個牌都好靚!飲完之後都唔捨得扔!真係一間好值得再去嘅飲品店!下次一定要試埋奶茶!!
成日見到人哋拎住杯野
今次終於到我啦!!

自己比較鍾意清新小小嘅味同埋飲茶
所以叫咗杯水仙桂花蜜($30)

淡淡嘅茶味加上小小甜甜地嘅蜜糖味
真係配搭啱啱好!唔會太甜亦唔會太攰
真係好正!

水仙桂花蜜
水仙桂花蜜
這家珍珠奶茶外賣店已經看過不少人打卡,終於輪到我來試了我跟我朋友都點了一杯飲品,因為是第一次喝,都會想先試試看他們本來設定好的甜度,所以我們也沒減糖~ (本來有想要少冰,但店員說冰量沒得改,但不是寫著冰量有得選的嗎?但店員很忙,所以也不敢多問耽誤他們時間)▪️國王珍珠奶茶 HK$36有茶香味,珍珠軟硬度剛剛好,甜度也剛剛好 ▪️熔岩黑糖波霸鮮奶 HK$37就跟一般喝到的黑糖鮮奶差不多,像雲尼拿口味,也好喝 不過本身杯子不大,冰又太多,佔了很多位子,價格相比起來也就特別貴了 客人很多,但人手明顯不足,效率很低等了半小時,而且叫我們的號碼時才發現少了一杯,叫我們再等等,就急著幫我們立馬補做另外一杯。。。 總括:他們的一大賣點就是這賣相:有繩子吊著杯子,很多人都為此來打卡,但畢竟這不難模仿,靠這賣相來提高銷售量就不太行了~不過有一大堆mirror耀耀眼好喝,就是略小杯加偏貴人手熟練度有待加強
這家珍珠奶茶外賣店已經看過不少人打卡,終於輪到我來試了

但店員很忙,所以也不敢多問耽誤他們時間)

▪️國王珍珠奶茶 HK$36
有茶香味,珍珠軟硬度剛剛好,甜度也剛剛好

▪️熔岩黑糖波霸鮮奶 HK$37
就跟一般喝到的黑糖鮮奶差不多,像雲尼拿口味,也好喝

客人很多,但人手明顯不足,效率很低
等了半小時

總括:

好喝,就是略小杯加偏貴
人手熟練度有待加強
30 分鐘 (外賣自取)
  • 國王珍珠奶茶
2021-12-26 2430 瀏覽
出去行街,未必次次都會食飯。但整返杯冰凍的手搖飲品,可以說幾乎是我們一家人的指定動作。這一次,同太太去看看裝修材料。剛好,我們經過了一間位於上海街,一間得到了活化的戰前建築。看了精品店、仿古物店 (也許真是古物) 後。在這一個小商場內,我們發現了 (對我們來說) 一個台式茶飲的新名字,《吃茶三千》。當日天氣真的熱,我們也需要在室外的街上慢慢逛,這店的出現,剛好帶給我們消暑的好飲品。排隊時,首先吸引到我的,是下圖的一個疑似咖啡機的東西。我同太太都好奇怪,明明是台式茶飲店,menu 上又沒有咖啡,為何會有咖啡機的出現。之後,看見店員放進茶葉,原來用沖意式咖啡的同一個原埋去泡用來沖台式茶飲的茶,記真是有 gimmick。不一會,叫號了。沖出來的手搖飲品,包裝雖是一樣,但多了一根繩子,像一個手抽。像在台灣買的一樣,這樣會方面大家掛疹摩托車上。天時熱,我比較喜歡飲果茶,於是就選中了松針茶加芒果。用上了即叫即沖的松針茶,清新可口的茶香加上香甜的芒果果汁,是甜美解暑解渴的一杯妙品。茶配上水果,向來都會給人一種清新的感覺。台式的、以及英式的都有異曲同工之妙。堅持要飲珍珠奶茶的內子,就選擇了一杯熔岩黑糖

堅持要飲珍珠奶茶的內子,就選擇了一杯熔岩黑糖波霸鮮奶。可愛的味道完全來自黑糖漿。這次沒有茶底,換來是純鮮奶的味道,飲後比較飽肚,而且整體味道上都同一般的黑糖奶茶分別不太大,我的感覺就是,黑糖味太強烈了,配鮮奶又好,配奶茶又好,我只能 feel 到的味道,就是黑糖味。

試了茶,好飲的原因就是因為用上了即沖的鮮茶。試了黑糖珍珠鮮奶,感覺同一般台茶店的出品差不多。整體評分就是,好飲,但沒有驚喜。
$30 (其他)
2021-11-23 468 瀏覽
📍吃茶三千📮尖沙咀海港城海運大廈2樓OT264號舖.聞名不如見面, 聽過吃茶三千多時, 一直未有機會飲, 適逢去開海港城買野, 決定要試下龍與鳳🤭.玉露青檸·少甜+纖玉菓子HKD36玉露青檸=玉露青茶+青檸原汁, 店員提醒我因為揀左少甜既關係, 味道會更加酸, 偏愛酸既我當然無問題😌誰不知飲落酸尾尾好開胃好refresh, 纖玉菓子就好似硬身啲既蒟蒻好有咬口😋假如平時鐘意飲檸檬🍋/ 青檸💚/ 橘子🍊類型既飲品既朋友千萬唔好錯過.唔記得左講, 呢杯飲品大大話話等左半個鐘, 想試既朋友記著買左先開始行街, 唔係企係度等半個鐘都幾金.好味道:🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳🧑🏻‍🍳👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳性價比:🧐🧐🧐🧐.#nonstopeatingdiarytaiwanesedrink #nonetopeatingdiary台式飲品#nonstopeatingdiarytsimshatsui #nonstopeatingdiary尖沙咀
📍吃茶三千

性價比:🧐🧐🧐🧐
#nonetopeatingdiary台式飲品
#nonstopeatingdiary尖沙咀
2021-11-20
30 分鐘 (外賣自取)
玉露青檸·少甜+纖玉菓子
  • 玉露青檸
2021-11-22 411 瀏覽
今日經過哩間吃茶三千, 忍唔住買左杯國皇珍珠奶茶試下. 之前見過人話哩間係全港最正嘅珍奶, 心諗有無咁誇張. 結果, 飲左第一啖我就非常同意😜 茶用左比較濃嘅紅茶, 茶味好香. 奶方面口感好厚, 但又好滑, 同茶嘅比例可以話係完美. 珍珠用左大珠, 熱辣辣放入去, 非常有口感同Q彈. 三樣加埋個感覺平衡得啱啱好. Size唔大個但因為個奶同珍珠, 好飽肚. 美中不足就係少冰都有三分一杯冰, 可能係因為用左熱珍珠?Anyway, 哩杯係我so far飲過最滿意嘅珍珠奶茶🧋
Anyway, 哩杯係我so far飲過最滿意嘅珍珠奶茶🧋
2021-11-21 301 瀏覽
台式飲品店林林種種,各有主打與特式。自問不好甜膩但極愛茶,熱飲風味上佳,而變成手搖的凍飲,同樣都別有一番風味。愛茶,對茶底自然有要求,無疑台灣過江龍當中,做茶最令我割目相看的是「吃茶三千」,沒有高調宣傳,默默做最好質素的茶飲。前陣子知道旺角開了新分店,不在鬧市地餔而是隱身於活化後的上海街,很好。吃茶三千沒有太多花巧,主打新鮮研磨現萃的客製化茶飲,亦有專人現泡茶葉。店面有部萃茶機,用高溫高壓現萃出新鮮茶湯風味最佳,現萃茶茶韻濃厚!當日與朋友分別叫了「鳳來蜜冰茶」與「桂花烏龍茶」,前者用上米芝連得獎茶「桂花烏龍茶」作茶底,再加入酸甜百香花蜜調製,口感好清新,女生相信一定會喜歡;至於凍頂烏龍鮮奶茶則是基本款,飲得到茶香濃厚,入喉後略微有回甘,再入牛奶作平衡變身奶茶,味道相當不錯!另外都一讚店員,因為menu選擇太多,好彩店員有主動了解我的個人口味,再suggest。出嚟我都好滿意店員嘅建議!不得不說店舖六款高山茶都得到國際風味鑑評為二星及三星認證,果然一試就懂,真材實料。

2021-11-08 317 瀏覽
近期大熱既一間茶飲店熱門分店閒閒地都要等返45分鐘是日途經旺角活化古蹟 上海街618號就梗係要試試啦鋪面位於較隱蔽角落臨近收鋪時間唔係太多人 只係需要等候5分鐘左右有多款鮮研磨茶可隨個人喜好配搭而今次主要係想試試佢個水果茶-寶島經典水果茶鳳眉紅茶 配 水果百匯(熱情果+檸檬🍋+蘋果🍎+糖漬鳳梨🍍)溫馨提示 要搞勻後再享用~茶味如餐牌指示並唔會太濃水果味道係會比較出有別於 其他連鎖店味道唔會死甜有著天然嘅水果味係一杯好飲既水果茶*呢款有冷熱 選擇但凍飲 🥤 甜度及冰量已固定冇得再調節可愛嘅包裝用麻繩綁住杯野飲同飲管既環保♻️又方便門面好似唔係好大但其實別有洞天有少量座位可以三兩知己 係寂靜既環境聚一聚推介閒時黎參觀及惠顧
近期大熱既一間茶飲店

可隨個人喜好配搭
而今次主要係想試試佢個水果茶

-寶島經典水果茶
鳳眉紅茶 配 水果百匯
(熱情果+檸檬🍋+蘋果🍎+糖漬鳳梨🍍)

溫馨提示 要搞勻後再享用~

茶味如餐牌指示

係寂靜既環境聚一聚

推介閒時黎參觀及惠顧
外賣自取
  • 寶島經典水果茶
成日見到人地fing fing fing杯茶甘得意今次終於到我fing喇🤣🤣包裝真係幾靚😍味道亦意外地有驚喜喎👍🏻✨凍頂烏龍鮮奶茶✨$32🥛杯野好白🦷未飲以為奶味為主啦點知茶同奶比例係岩岩好🥰凍頂烏龍茶底好香‼好飲‼️我叫左50%糖都幾完美😂我5分鐘飲哂成杯🤪✨鳳來蜜冰茶✨ $38🍍呢個都叫左50%糖🍬不過都仲係幾甜🤭茶底用左水仙桂花🌺再加上鳳梨湯同百香花蜜🍍🍯整體都係甜到漏嘅組合😂啖啖都飲到大量鳳梨粒但我覺得有d遮蓋左個茶味☘️

成日見到人地fing fing fing杯茶甘得意

啖啖都飲到大量鳳梨粒
但我覺得有d遮蓋左個茶味☘️
  • 凍頂烏龍鮮奶茶
2021-10-27 312 瀏覽
鳳來蜜冰茶 $38纖玉菓子幾有𡁻口,加埋鳳梨一爽一軟,增加咗成杯嘢嘅口感👍🏻👍🏻👍🏻同埋因為用左蜂蜜,所以呢杯嘅甜度最少只可以揀半糖,加上啲鳳梨咬落都幾甜,所以個人認為甜咗啲,冰量叫咗少冰但係都覺得有啲多建議可以叫走冰P.S.杯嘢飲一定跟麻繩外賣手抽,方便拎住又唔會整濕隻手,好細心❤️❤️❤️#香港 #旺角 #油尖旺 #旺角美食 #香港美食 #港式 #飲品店 #foodie #foodiehk #hkfoodie #mk #mongkok #mongkokfood #hkrestaurant
鳳來蜜冰茶 $38

纖玉菓子幾有𡁻口,
加埋鳳梨一爽一軟,
增加咗成杯嘢嘅口感👍🏻👍🏻👍🏻
同埋因為用左蜂蜜,
所以呢杯嘅甜度最少只可以揀半糖,
加上啲鳳梨咬落都幾甜,
所以個人認為甜咗啲,
冰量叫咗少冰但係都覺得有啲多
建議可以叫走冰

P.S.杯嘢飲一定跟麻繩外賣手抽,
方便拎住又唔會整濕隻手,
好細心❤️❤️❤️

2021-10-27 225 瀏覽
吃茶三千係由台中開過黎架,用既係台灣本土新鮮現烘茶葉,茶底相當出色!店鋪裝修充滿特色,仲有幾個位比人坐低慢慢飲!有好多款飲品揀,小編每款都想試吓呀!!熔岩黑糖波霸鮮奶($36)珍珠十分煙韌有口感,一路咬啲黑糖味慢慢滲出😋 入口香滑,攪勻後會無咁甜,不過奶香同黑糖混合真係好夾🥰 整體黎講都唔錯呢!凍頂烏龍鮮奶茶($32)烏龍茶底好香濃,茶味喺口腔縈繞不散,奶味尚算濃厚,加埋珍珠(+$4)仲fit仲正呀!

熔岩黑糖波霸鮮奶($36)

凍頂烏龍鮮奶茶($32)
2021-10-25 198 瀏覽
員工態度惡劣又冷淡次次去買嘢飲好似跪係到求佢咁本身以為一次係咁 點知買3次都係咁員工帶住口罩都覺得佢西口西面 最後今次Cut左單又唔講就咁望住d客係出面睇menu簡野飲
員工態度惡劣又冷淡
次次去買嘢飲好似跪係到求佢咁
本身以為一次係咁 點知買3次都係咁
員工帶住口罩都覺得佢西口西面
最後今次Cut左單又唔講
就咁望住d客係出面睇menu簡野飲

🌿黃金比例的「人氣熱賣」茶飲🏆榮獲比利時 iTi 大賽獎章🥤🍋玉露青檸 第一次當然要試原味,青茶入口餘韻回甘無糖也不顯澀味,青檸味道比較突出,喝落好清新,新鮮青檸榨取🍋配合仙草,亦可清熱氣😝另外有條繩方便外帶🧋國王珍珠奶茶用鳳眉紅茶+厚奶+國王珍珠搭配,鳳眉茶香濃郁又加上醇香厚奶,香氣相當特別,珍珠口感Q而不軟糯👍🏻下次叫少甜,口味更佳友人話佢的鮮奶茶使用獲米芝蓮殊榮的基底茶加入「A2β酪蛋白鮮乳」,鮮奶茶搭配得相得益彰,難怪有「Hermes鮮奶茶」之稱厲害的地方就是一部萃茶機😱所有茶的水流速度、溫度、萃茶時間、茶種…等有近千種參數設定,高溫加壓萃取的黃金比例茶湯秘訣😎***知道我第一次買👍🏻女店員有逐一細心介紹
🌿黃金比例的「人氣熱賣」茶飲🏆榮獲比利時 iTi 大賽獎章

🥤🍋玉露青檸

🧋國王珍珠奶茶

***知道我第一次買👍🏻女店員有逐一細心介紹
2021-10-05
15 分鐘 (外賣自取)
  • 國王珍珠奶茶