2019-02-12 534 瀏覽
今次係第2次黎食, 等左10分鐘左右. 第一次食要等成個鐘, 少人左好多.叫左個鰻魚飯$98, 一杯啤酒, $3X.落左order之後, 等左3分鐘啤酒就到, 鰻魚飯要等差唔多25分鐘.2樣野應該一齊黎, 因為我杯啤酒飲晒, 個飯都仲未到. 啤酒應該係日本啤黎, 順滑易入口, 啤酒花味唔會好重.個飯就真係幾吸引, 因為即燒, 真係好香. 無骨, 肉夠肉, 汁夠多, 個汁亦都好好味. 係D飯偏小, 男仔一定唔夠食. 順帶一提, 台上有山椒粉提供, 加落鰻魚度會好食左, 兩樣野係好夾
叫左個鰻魚飯$98, 一杯啤酒, $3X.

10 分鐘 (堂食)
雖然相熟友人試過這間來自日本的平民風鰻魚飯過江龍專門店後,評價參差,有些說好,有些只說普通,但十分喜愛吃鰻魚和日式鰻魚飯的我沒有理由不去一試吧,於是在這店開業熱潮稍過之後,找了一天上午在店子差不多開門營業的時候,前往一試。去到的時候店外等候入內的顧客不多,只得寥寥數人,跟隊等候了三數分鐘之後,已可入內,甚好。店內陳設裝潢以紅啡黑色為主調,洋溢著一派既有喜氣,又有格調的氣氛,環境闊落舒適,牆壁紙窗上繪畫著的不同姿態的鰻魚,與店內豔紅色的竹燈罩,更是當中亮點。 雖然餐牌上有多款價錢不同 ,份量各異的鰻魚主食可供客人點選,我也十分愛吃鰻魚,初次到訪的我還是決定先吃便宜些,試試這店的水準,所以兩夫妻只是點了「鰻魚重」($98)和「鰻魚丼」($68)各一作為午餐。 先來碗「鰻魚肝湯」($18),湯味幾清,與日本喝到的味道相若,但鰻魚肝只得指甲片兒般大小,在湯裡幾乎找它不著,就讓我覺得店家應可慷慨一些。「鰻魚丼」和「鰻魚重」的最大分別,在於「鰻魚丼」是以碗上,「鰻魚重」則以日本傳統的漆器奉客,感覺上始終較佳,而且「鰻魚重」有原條鰻魚尾部,份量多些,「鰻魚丼」的鰻魚雖然所用的部位較近魚身中央部分

鰻魚丼」和「鰻魚重」的最大分別,在於「鰻魚丼」是以碗上,「鰻魚重」則以日本傳統的漆器奉客,感覺上始終較佳,而且「鰻魚重」有原條鰻魚尾部,份量多些,「鰻魚丼」的鰻魚雖然所用的部位較近魚身中央部分,但份量就少了一截。
這店子的鰻魚都是即場以備長炭火烤製的,雖然負責烤鰻魚的師傅只得一個,相信在繁忙時間必定忙個不休,但這天我們那麼早到,所以只需等待片刻,便有鰻魚可吃 。

吃過這兒的鰻魚飯後,我覺得這兒的鰻魚烤得還是挺香的,鰻魚肉也沒有吃到碎骨,鰻魚汁濃甜的味道與鬆化的鰻魚肉根本就是絕配,這兒的鰻魚汁下得頗為足夠,配以香烤的鰻魚,挺好吃。
本想吃每日數量限定,只供應60份的「鰻魚燒玉子」($68),但侍應對我們說這天未有「鰻魚燒玉子」,建議我們試試另一款同樣地每日數量限定,只供應60份的「鰻平燒」($58),一場來到,那便試試吧!
所謂「鰻平燒」,其實即是「鰻魚奄列」,賣相不錯,水準過得去,鰻魚份量也算足夠,味道及格,不過我還是想吃更有日本地道風味的「鰻魚燒玉子」多些。
總的來說,以這兒的環境、價錢和食物的質素來衡量,這兒都算是一個吃鰻魚的好地方。
午餐
2019-02-11 277 瀏覽
今日約咗約個舊同事聚舊🍺,當中同行友人特別愛好日本菜🇯🇵,所以就揀咗呢間新開既日本鰻魚店畀佢試下,本來睇食評同報導📝都話好多人👬👭👫,但冇得訂位只好早啲嚟排,七點鐘🕖到有3分2位置都仲係空,差唔多到八點🕗左右先滿坐,而門外都未見有人龍。打開 menu 清一色都係饅魚飯,只係份量既分別,分別點咗雙層饅魚飯,饅魚饅同三食饅魚飯,等咗唔夠五分鐘⏱就上菜,饅魚皮燒得好香脆,亦都好厚實肥美,但略微多骨,飽滿既珍珠米配上肥厚嘅饅魚真係食唔停,後悔😢落單時拒絕咗加飯🍚嘅建議。而饅魚三食最好食係配上高湯既茶漬飯🍵🍚,高湯啲味道冇將饅魚汁沖淡,反而令高湯多咗陣饅魚味,令人一口接一口食晒全部,今餐真係好滿足喔😚!
雙層饅魚饅/饅魚飯
饅魚三食
2019-02-11
雙層饅魚饅/饅魚飯
饅魚三食
可能因為閑日三點幾去食,完全唔使等位,仲要好少客人,好快就食得,又熱有焦香又好味,又軟滑又林,諗起都想食,完全唔似之前啲食評咁講到咁差,唔知係咪因為人少嘅關係。個湯都非常鮮味,雖然鰻魚乾細到差唔多食唔到,但係只飲過湯都值。而嗰啲所謂嘅細骨就比多春魚嘅有肋骨更細,所以我全部直接食埋,完全冇問題,食多春魚都唔會調返嗰啲又肋骨出嚟啦,咪又係直接食埋,呢個鰻魚嘅所謂細骨完全感覺唔到。呢個價錢可以喺香港食到咁嘅水準嘅鰻魚飯,仲要係日本鰻魚,啲飯都好好味,汁都好夠,完全唔覺得有之前食評講嘅問題,個人認為CP爆燈!
2019-02-06 338 瀏覽
無蛋味,無汁,鳗魚沒味,超市仲好食,仲要話over $200 送贈品,又忘記送,隔兩枱又有喎!超吾掂,大家不要浪費金錢不要試!服務也差,忘記落單,人不多,食物也要較長的時間才能到客人手上!
2019-02-03 349 瀏覽
下午2點零鐘去到,等位等10分鐘就入得,比起剛開業嗰時要等成1個鐘,真是大幅減少 <3 加上一個人去食都唔使搭枱,坐得幾舒服鰻魚炭火燒烤,燒得好香,魚身又夠厚,份量多,兼無骨,配埋個秘製鰻魚汁一流❤︎讚一讚呢到居然有提供山椒粉,非常有誠意啊不過要留意飯份量較少,男仔未必夠食,可能會唔夠飽。同埋呢到嘅鰻魚是即叫即燒的關係,等左差不多15-20分鐘先上菜,lunch hour或者趕時間的話真是不得了,要注意時間
午餐
2019-01-29 420 瀏覽
雙層鰻魚丼 $108炭燒同平時食開既鰻魚完全唔同😌魚皮微焦少少脆口,肉質鮮美又實,加埋個鰻魚汁一流丫😍-鰻魚飯三食 $88話明三食,就係原味(即係就咁食啦💁🏻‍♂)配料(washabi)同茶漬饅魚切到細細粒咁,都係一大舊咁食過引dWashabi同茶漬都會遮左鰻魚既味🙈簡單咁講,貪新鮮既可以試下如果唔係,都係大大舊鰻魚正d🤫鰻魚豆腐 🤦🏻‍♀️鰻魚好細舊,豆腐唔滑可以試第二樣小食🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
雙層鰻魚丼 $108
炭燒同平時食開既鰻魚完全唔同😌
魚皮微焦少少脆口,肉質鮮美又實,加埋個鰻魚汁一流丫😍

鰻魚飯三食 $88
饅魚切到細細粒咁,都係一大舊咁食過引d
Washabi同茶漬都會遮左鰻魚既味🙈
簡單咁講,貪新鮮既可以試下
如果唔係,都係大大舊鰻魚正d🤫

鰻魚豆腐 🤦🏻‍♀️
鰻魚好細舊,豆腐唔滑
可以試第二樣小食🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️
好多年前已經聽過名代宇奈呢個平民價錢嘅鰻魚飯, 電視節目都有介紹過😁呢兩三年去日本東京旅行都有嘗試搵呢間嘢食, 唔知係咪真冇緣份, 始終都食唔到, 一次就係去到就過咗營業時間, 一次就係間餐廳裝修😔終於等到佢黎香港喇😋星期日下午三點嚟到, 過咗午飯時間, 餐廳唔算多人, 唔使排隊。星期一至五有餐平d, 星期六日就要散嗌。我order 左雙層鰻魚丼, 男朋友叫左鰻魚重。雙層鰻魚丼: 平民價錢, 味道相當唔錯! 男朋友係鰻魚怪, 佢都覺得呢間算抵食好食! 👍🏻佢仲添飯送饅魚㖭🤣

雙層鰻魚丼:

平民價錢, 味道相當唔錯!
雙層鰻魚丼

2019-01-06
雙層鰻魚丼
2019-01-23 542 瀏覽
之前已經聽聞香港開鰻魚飯專門店, 一開張一定會勁多人排隊, 所以過一陣子先黎食。 今次避開咗食飯時間, 等咗一陣就有位喇。我自己本身好鍾意食鰻魚飯, 由其好鍾意食燒到有炭香既鰻魚, 加上甜甜既鰻魚汁撈埋飯, 諗起都會流口水。🔸鰻魚重 特上 ($158)🔸要試就梗係試最基本既鰻魚重, 只有鰻魚同白飯, 睇相你都會見到其實燒到有點乾身, 鰻魚本身唔係掃滿醬汁。 食落仲有唔少小魚骨, 呢樣野確實會令成件事扣咗分, 唔能夠大啖大啖咁享受鰻魚飯。 味道都算ok的。

🔸鰻魚重 特上 ($158)🔸
2019-01-20 746 瀏覽
週日晚上八點幾先見有d餓,既然有新野開仲要係開宗明義鰻魚專門店就試下啦去到門口有小人龍,但大概等左20分鐘就到。門口有大玻璃見到入面燒鰻魚,老實講,嗰個真係算不上係廚房,得個飯煲湯煲3個爐頭仔。唔太聞到汁/鰻魚香。坐低前店員就講明所有order要等20-30分鐘,當時我冇乜所謂,真建議餐廳可以喺門口貼大字報講定,唔係有客等完一輪先知又要再等,都咪話唔金首先叫左個鰻魚肝湯,望落好清,入面有一小粒鰻魚肝,飲落冇乜味,鰻魚肝食落似善字牌魚肉腸 (笑),唔太值得試之後就到燒鰻魚肝,拿,呢個就唔同勒,有肝既味道,比平時既膶軟滑d甘d,但近尾處理得麻麻,有d平時洗魚洗得唔乾淨既苦味,但前段係正常既最後就係鰻魚重 特大,橫掂都係兩個人share,呢個好似抵d。原條鰻魚上,唔係其他咁切開一件件燒,飯既鰻魚汁唔太平均,要食咁d鰻魚再撈底既飯。鰻魚汁偏淡口,鍾意濃既可以會差d。鰻魚食落骨有d多,而且唔夠油脂香,所謂既炭火燒亦唔夠,可能怕燒燶,令鰻魚少左份焦香整體而言,味道唔差可以一試,但冇野令我會特意再去食

鰻魚肝湯

燒鰻魚肝

鰻魚重  特大

整體而言,味道唔差可以一試,但冇野令我會特意再去食
鰻魚重  特大
2019-01-15 905 瀏覽
呢間嘢應該淨係得1個碳燒爐,個爐每次整得個幾份飯。於是等位等左45分鐘,等嘢食上又再等多45分鐘有多,仲要莫名其妙地兩個人叫同一個飯兩個隔20分鐘先到。燒咁耐,至少都要熱卦?錯啦,係微暖嘅,味道超級普通,真係唔值呢個價同埋等咁耐。認真認為普通一間居酒屋都食到呢個水準不單止。想食住小食等,不過特別d嘅小食好珍貴架每日限量發售,所以無得叫。原來蛋係咁稀有架!除非你唔係好肚餓,同埋唔介意食凍飯,其實大把其他餐廳可以食。

2019-01-13 931 瀏覽
星期六放假,知道最近有間日本鰻魚飯專門店起香港開了店,就去試一試。特上鰻魚飯鰻魚肉厚,而且肥美,燒得還算香,放在白飯上,再淋上鰻魚汁,味道不錯,不過不是日本鰻魚飯專門店的水準,以我所見,佢只不過是將一早已加工好既鰻魚再返燒而已。鰻魚飯三食三食是指第一食是食原味,第二食是加入配料,第三食是加入高湯一齊食,是一道料理,可以吃到三種口味。不過呢度一黎已經加了配料,只有wasabi 是分開上,即係少了一食。就咁食同上面的特上鰻魚飯冇咩分別,加入高湯,食起上來有陣陣鮮甜之餘,還有微辣味。鰻魚天婦羅天婦羅炸得乾身冇油淋淋,一口食落去,皮脆肉嫩,非常滋味。總結來說,唔係日本級數既鰻魚飯專門店,只可以講係香港級既水準。

特上鰻魚飯

鰻魚飯三食

鰻魚天婦羅
天婦羅炸得乾身冇油淋淋,一口食落去,皮脆肉嫩,非常滋味。
2019-01-13 875 瀏覽
哩間野難食到一個⚫上網睇fb有介紹哩間鰻魚飯店我們在出面排隊近20分鐘,侍應叫我們入去時,有好多吉檯,可能廚房人手唔夠喇,樓面又唔夠員工,唔敢放人入去一坐低,隻杯已經好污糟,已經換杯,叫左份鰻魚玉子燒,侍應放低隻碟,唔熱亦唔夠味道,鰻魚既份量亦好少,雞蛋出水。而鰻魚三食d飯係爛飯,撈極都撈唔勻,那刻已經覺得有伏味。咬落口鰻魚燒焦,口感係硬的,唉,等30分鐘既野食,黎到係唔熱既,俾d誠意得唔得,老實講Aeon賣50蚊即食鰻魚都好食過哩間野#真心哩間野大家可以唔駛幫襯#伏味爆燈
哩間野難食到一個⚫

上網睇fb有介紹哩間鰻魚飯店

#真心哩間野大家可以唔駛幫襯
#伏味爆燈
2019-01-13
20 分鐘 (堂食)
2019-01-13 520 瀏覽
十二點半等位,等了半小時左右,但唔知點解有幾張台坐左二個人既坐四人台唔俾人坐,有超過五張埋左單既台又唔人入去坐⋯⋯😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑一點,入坐本來想叫鰻魚玉子燒,個職員話未ready 咁算啦,只叫雙層鰻魚丼 同 鰻魚重特上。😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑睇下個杯,有污漬⋯⋯再拎箭子,又有污漬⋯⋯😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑轉個頭,左手邊有二位女仔入坐。本來冇在意她們,但個職員幫佢地上菜個刻,嬲左!一碟鰻魚玉子燒!我眼花呀?十至十五分鐘之前話未ready 😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡算,我叫既飯到左。我友人叫既係鰻魚重特上,我叫既係雙層鰻魚丼。食第一啖飯,嘩,林既d飯!好似加多左水咁⋯⋯我問友人既飯個口感如何,佢話正常呀冇咩事。我就試佢既飯,真係正常好多,一粒粒既鰻魚我就覺得冇咩特別,好彩係熱既😞😞😞😞😞😞😞😞😞😞右手邊既情侶上菜,又係鰻魚玉子燒⋯⋯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯我忍住啖氣食埋d野叫埋單,問個職員:點解依加有鰻魚玉子燒佢答:因為你們頭先叫嗰陣未ready,一係依加幫你地order返?我:唔使啦,埋單得啦!🤬我發誓我唔會再幫襯!🤬
十二點半等位,等了半小時左右,
但唔知點解
有幾張台坐左二個人既坐四人台唔俾人坐,
有超過五張埋左單既台又唔人入去坐⋯⋯
一點,入坐
本來想叫鰻魚玉子燒,個職員話未ready
咁算啦,
只叫雙層鰻魚丼 同 鰻魚重特上。
😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑
睇下個杯,有污漬⋯⋯
再拎箭子,又有污漬⋯⋯
😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑😑
轉個頭,左手邊有二位女仔入坐。
本來冇在意她們,但個職員幫佢地上菜個刻,嬲左!
一碟鰻魚玉子燒!
我眼花呀?十至十五分鐘之前話未ready
😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡😡
算,我叫既飯到左。
我友人叫既係鰻魚重特上,
我叫既係雙層鰻魚丼。

食第一啖飯,嘩,林既d飯!好似加多左水咁⋯⋯
我問友人既飯個口感如何,佢話正常呀冇咩事。
我就試佢既飯,真係正常好多,一粒粒既
鰻魚我就覺得冇咩特別,好彩係熱既
😞😞😞😞😞😞😞😞😞😞
右手邊既情侶上菜,又係鰻魚玉子燒⋯⋯
🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯🤯
我忍住啖氣食埋d野

叫埋單,問個職員:點解依加有鰻魚玉子燒

我:唔使啦,埋單得啦!🤬

我發誓我唔會再幫襯!🤬
2019-01-13 384 瀏覽
鰻魚飯超級多骨之餘仲要好硬 要一路食一路用手掹番啲骨出嚟。。本身見到個師傅整鰻魚嘅時候已經覺得唔對路 燒到黑晒同甩皮甩骨,但都係抱住中伏嘅心態入去,結果真係中咗伏。另外加咗個溫泉蛋、一叫完即刻上咗個溫泉蛋,但係鰻魚飯30分鐘後先上。即係我個溫泉蛋放咗係枱面30分鐘先有得食😪
即係我個溫泉蛋放咗係枱面30分鐘先有得食😪