2018-10-30 72 瀏覽
朋友介紹既西餐名捌月,朋友話好食兼抵食😂經過驗證,的確係唔錯😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋D野食真係豐富,份量好多,見menu上個二人餐d野食真係好多>.<餐湯,沙律,小食,主菜,甜品,飲品都有哂,下次再肚餓啲先食😂今次叫左個好似係主打菜,蟹膏蟹肉意粉🦀有個蟹蓋係意粉上,影相啱哂,蟹蓋裏面仲有好多蟹肉同蟹籽,的確好足料意粉金黃色,應該係撈左蟹膏同蛋黃?我估應該係,意粉都好有蟹味,原來意粉都仲撈左蟹肉,真係啖啖都係蟹肉蟹膏味🦀😋😋😋😋😋😋

今次叫左個好似係主打菜,蟹膏蟹肉意粉🦀

蟹膏蟹肉意粉
蟹膏蟹肉意粉
2018-10-29 47 瀏覽
朋友話想試,即使見到個名轉左,唔緊要啦,都試一試。 其實初頭見到外面餐牌價錢都幾離地($498二人餐)~ 因為周圍既西餐都冇咁貴,但朋友想試,咁就試下啦,但試個套餐。我地叫左$168套餐A既霜降牛排配牛脷,有餐湯餐飲。而且佢話送埋出面簡簡單單既沙律甜品bar。我覺得質素係唔錯,有mussels and 煙三文魚,都幾鍾意食沙律既我都覺得okay。而忌廉湯,味道幾好,只係食到點點既麵粉小團。主菜呢,我覺得材料同side dish係一流既作品,牛排有跟據我地既要求medium rare,係juicy ~ 牛脷爽得黎好味。汁同salt既量適中。薯條都好食,冇好油既感覺!Side dish 旁邊既有似脆肉瓜+猜不到似紫薯+果肉波波好好味!呢個係surprisingly yummy and impressive. 不過食物既溫度確實有待改善,牛排同牛脷係好味,但溫度偏暖,感覺唔夠熱。湯都係偏暖。整體而言,我覺得味道質素係95分,係食物溫度扣分(可能係A- 扣到B-)。服務員哥哥好有禮貌,態度非常好,我咳,叫左檸水少冰係真少冰,變返B+。所以我真心覺得呢間絕對值得一試。

自助沙律bar
餐湯
A餐日本霜降牛扒配牛舌
2018-10-29
自助沙律bar
A餐日本霜降牛扒配牛舌
2018-10-29 56 瀏覽
食左二人餐 $498 勁多野食,好抵食👍🏻包咗沙律+湯小食2樣: 黑松露芝士薯條+香煎牛舌配紅酒汁主菜2樣: 日式霜降牛扒+卡邦尼長通粉仲要有埋甜品同野飲😍😍😍前菜新鮮👍🏻👍🏻👍🏻忌廉湯還好👌🏻👌🏻👌🏻黑松露芝士薯條 好重芝士味反而無咩黑松露味🤣卡邦尼意粉 個汁稀左啲 少少美中不足🙈🤣日本霜降牛扒 有牛味 熟度剛剛好 最欣賞呢碟菜👍🏻👍🏻👍🏻個人認為最有心思係 個配菜其實唔只薯條 而且仲有一個好似雀巢仔嘅伴碟(碟醬隔離嗰舊金黃色雀巢) 裏面其實係紅菜頭蓉 幾特別 同好細緻
食左二人餐 $498 勁多野食,好抵食👍🏻

有牛味 熟度剛剛好 最欣賞呢碟菜👍🏻👍🏻👍🏻

2018-10-29
卡邦尼意粉
2018-10-28 50 瀏覽
上星期四收工想食好嘢,返工返到好攰, 諗起食好嘢, 心情都可以好返d. 朋友提意去荃灣, 因為佢day off, 去行陣街先食飯~我出地鐵就行去轉轉天橋嗰邊, 差唔多落到底, 見到有間鋪好特別, 唔似平時普通荃灣鋪, 有d似soho區嘅鋪咁。。。。 行過去見到佢d嘢都幾有心思, 唔識點形容, 就好似好有心機去做咁, 就係因為咁, 就入咗去.好彩真係冇揀錯,本來想揀二人餐, 但係我地最後都係決定散叫, 想食乜就食乜, 返工辛苦嘛。。。。 不過。。。。 到最後都唔知食乜好,叫老闆介紹. 老細叫我地食蟹肉蟹膏意粉同黑毛豬, 個fd就想食三文魚他他同黑松露薯條,叫完先發覺好似有d多, 不過是但啦, 想食乜就食乜(同埋我地都幾大食架其實 ).老細送埋湯同埋原來出面有salad bar可以食, 仲以為得沙律。。。。 原來有埋前菜。。。 駛唔駛呀? 佢嘅前菜唔係hea你, 係有鴨胸, 花之戀同哈密瓜parma ham.... 個parma ham係捲埋俾你, 花之戀又要續個整, 一d都唔hea, 真係有心機做,冇入錯嚟!!! 其實佢仲有cake, 但係食完d嘢真係太飽, 食唔落喇已經.老細推介
上星期四收工想食好嘢,返工返到好攰

,叫老闆介紹

其實佢仲有cake, 但係食完d嘢真係太飽, 食唔落喇已經

老細推介嘅蟹肉蟹膏意粉真係好驚喜, 原本都唔記得自己叫咗咩食, 但係當個fd叉d意粉出嚟嗰陣。。。。 痴線架?! d蟹膏味駛唔駛呀????!!!! 香到呢。。。 冇幾何食到咁真材實料。 平時食蟹粉小籠包,d蟹粉都未必食得出, 但係呢個意粉真係好多蟹肉
. 之後睇吓個蟹蓋, 仲勁, 痴線架!!!!! 我開頭以為個蟹蓋冇乜嘢食, 點知。。。 係FULL晒蟹肉, 係超FULL!!!
正到呢。。。

之後食個黑毛豬, 好淋, 煮得啱啱好, 好厚切呀
好味。 不過塊扒都好大塊, 一個女仔食都應該幾多吓, 兩個share啱啱好
.個汁都好好味架

差d唔記得講個三文魚他他同黑松露薯條。 三文魚他他賣相好靚, 又好好味, 超多料, 正~
. 黑松露薯條都好味, 其實都幾飽, 不過唔叫你會後悔囉, 因為隔離枱一叫,當你聞到d煤氣味,你就會想食

值得一提係真係覺得呢間餐廳係用心經營,連d碗同碟都好似揀過咁, 一路食, 一路睇, 心情都靚d
, 好彩冇嚟錯!冇伏

走嗰陣見到門口原來都有一人餐, 168 一個都幾抵食, 下次過開荃灣會再幫襯
. 我而家有少少卦住個蟹肉蟹膏意粉喇
.....
松葉蟹肉蟹膏意粉
2018-10-25
100 分鐘 (堂食)
松葉蟹肉蟹膏意粉
  • 黑毛豬
  • 蟹肉蟹膏意粉
2018-10-28 45 瀏覽
荃灣雖然好多餐廳,不過西餐嘅選擇就相對較少,今日同👩🏻去到路德圍,見到有間新餐廳,就走咗入去試下雜菌忌廉湯 & 龍蝦湯雜菌打得好細,落足料,未入口已經聞到濃濃嘅菇菌味,唔似坊間嘅罐頭湯咁淡而無味,我地其中一個,仲加咗$12試下個龍蝦湯,估唔到入面真係有龍蝦肉😳凱撒沙律好大一盤,夠晒兩個人份量,略嫌醬汁鹹咗少少法式牛油煮藍青口 佐香草包青口大大粒,忌廉牛油汁好香濃,最後用埋香草包點埋醬汁食夠晒滿足☺日本霜降牛扒牛扒我地叫咗五成熟,同其他dish一樣,味道都幾好,好有牛味,同幾juicy,不過最吸引我地嘅,係伴碟嘅薯波,外層係炸過嘅薯皮,入面就有紅菜頭、紫薯同菇,無論賣相同味道都唔錯蒜泥白汁大蜆意粉侍應無介紹錯呀!未食已經聞到蒜香,好多大蜆,都好有鮮味,意粉都好al dente,絕對唔係普通餐廳嘅質素,我地兩個人都爭住要食tim😛樽仔奶茶,樽仔朱古力呢個好似都幾受歡迎,見到好多枱都有叫,我地又叫黎試下,朱古力都幾濃,奶茶就比較多奶,可能唔係個個人都啱口味最後要提一提呢個吧台,食滿$180就可以任食沙律同甜品,沙律都新鮮嘅,我地都食咗兩轉煙三文魚🙈 甜品選擇都算多人均大概二百蚊到,而且餐廳整

雜菌忌廉湯 & 龍蝦湯

凱撒沙律
好大一盤,夠晒兩個人份量,略嫌醬汁鹹咗少少

法式牛油煮藍青口 佐香草包

蒜泥白汁大蜆意粉

樽仔奶茶,樽仔朱古力

人均大概二百蚊到,而且餐廳整體質素都高,冇將貨就價,cp值絕對高,一定會再去食
  • 蒜泥白汁大蜆意粉
記得之前呢到叫夏捌月,但依家改左名做名捌月,好奇一問先知,原來名捌月係新line, 食材更高質😍什菌湯好杰身,唔係溶哂既菇,仲好有顆粒感,好香濃😋😋龍蝦湯+$12非常濃郁,仲有啖啖龍蝦肉,材料十足👍🏻👍🏻凱撒沙律配風干火腿+$18加左芝士薄片,脆脆地既煙肉干,令口感更豐富黑松露芝士醬薯條+香煎牛舌配紅酒汁黑松露好香,配上呢隻淡淡既芝士,口感有d 沙沙地,雖然無拉絲效果,但好好味😍😍牛舌配紅菜泥,牛舌煎得好惹味,灑上少少黑椒調味👍🏻👍🏻非常欣賞紅菜頭泥甜甜地,味道有d 似紫心蕃薯,仲有d爽口既顆粒感,好好味!厚煎美國帶骨肉眼扒 - 18安士勁大塊,仲大過我手掌🤩🤩勁多肉汁,夠嫩滑,配左薯條,粟米薯蓉,同埋紅菜頭泥,中和返,無甘油膩蒜泥白汁大蜆意粉蜆大隻又好鮮甜,意粉炒得好惹味,陣陣蒜香😍😍凍檸檬茶:平時係加糖漿,佢係加左蜜糖,good, 感覺好滋潤!🍋🍯仲有甜品,點左紐約芝士蛋糕同藍莓芝士蛋糕,餅底少少脆,上層濃烈既芝士味,入口滑溜,而藍莓芝士蛋糕就比較甜少少💖女仔食甜品永遠都有第二個胃😂😂呢個二人套餐真係好豐富,其實三個人加d 小食都夠食😂😋😋呢到靜靜地,食物質素又高,情侶撐台腳or

什菌湯
好杰身,唔係溶哂既菇,仲好有顆粒感,好香濃😋😋

龍蝦湯+$12
非常濃郁,仲有啖啖龍蝦肉,材料十足👍🏻👍🏻

凱撒沙律配風干火腿

凱撒沙律配風干火腿+$18
加左芝士薄片,脆脆地既煙肉干,令口感更豐富

黑松露芝士醬薯條

香煎牛舌配紅酒汁
黑松露芝士醬薯條+香煎牛舌配紅酒汁

蒜泥白汁大蜆意粉
蜆大隻又好鮮甜,意粉炒得好惹味,陣陣蒜香😍😍

凍檸檬茶

紐約芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕

呢個二人套餐真係好豐富,其實三個人加d 小食都夠食😂😋😋呢到靜靜地,食物質素又高,情侶撐台腳or 約埋幾個朋友來傾下計食下野都好岩👍🏻👍🏻

而且店員都超nice, 服務好好😊😊等我地差唔多食完一道菜先上下一味,甘就唔會放涼哂d 野食👍🏻👍🏻👍🏻好貼心😘😘

凱撒沙律配風干火腿
黑松露芝士醬薯條
香煎牛舌配紅酒汁
凍檸檬茶
紐約芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕
  • 厚煎美國帶骨肉眼扒
2018-10-26 27 瀏覽
同成班朋友去開荃灣,見到呢間名捌月,應該係改咗名再營業,入去見到都有一半滿就試試。我地5個大男人當然會叫多啲,一人叫一個主菜再叫啲肉同小食 share 下咁。本人一向對意粉同牛扒都好高要求,特别係牛扒,難食嘅真係會燥到爆。見佢有個松葉蟹膏蟹肉意粉好似幾吸引,所以我自己揀呢個,另外再叫份日本雪降西冷 share 黎試試。意粉到時 shock 咗下,佢係連成個蟹蓋上,賣相係幾好,食落真係好味,蟹肉味夠,意粉唔會太淋,個汁入曬味,真心推介,會成為我食過意粉頭3位。個牛都好正,入口即溶,不過真係要襯熱食先,切咗有兩件掛住吹水放耐咗真係冇咁正,個牛價錢唔算平但質素算係咁,唔會話嘥錢。班朋友仲有叫咗蜆肉意粉,豬手同黑松露薯條,薯條好食嘅,不過食到底就冇乜松露,建議食前攪攪佢。豬手又係一絕,皮夠脆,肉唔會好硬,少少唸口好有口感,加埋佢個芥辣汁應該係自家調,成件事同個牛有得揮。蜆肉意粉我冇食所以冇得評,但朋友話都不錯,下次會試試。個牛唔記得影但真心正。絕對會 book mark 再去。
蜆肉意粉我冇食所以冇得評,但朋友話都不錯,下次會試試。
個牛唔記得影但真心正。
絕對會 book mark 再去。
2018-10-25
  • 松葉蟹肉蟹膏意粉
  • 日本雪降和牛
2018-10-26 29 瀏覽
再一次去到名捌月🍽晚餐荃灣店開張之後第3️⃣次去啦🤤餐湯➕頭盤🥗 已經夠曬份量黑松露湯有口感有層次👍🏻沙律好開胃👍🏻主菜🍽霜降牛扒🥩牛肉好林好juice 一啲都吾奀😳就算吾點個汁都已經好有味🤫 仲有卡邦尼長通粉🧀個汁做到啱啱好掛晒系每一條粉度😯難道1️⃣0️⃣分之高✔️到到最後仲有個甜品🍮綠茶紅豆芝士蛋糕作為今餐結尾個樣靚就唔使講啦😏連我平時吾蛋糕嘅人都食晒 就知咩事👍🏻
再一次去到名捌月🍽晚餐

到到最後仲有個甜品🍮
綠茶紅豆芝士蛋糕作為今餐結尾
個樣靚就唔使講啦😏連我平時吾蛋糕嘅人都食晒 就知咩事👍🏻
2018-10-25 51 瀏覽
老婆講明唔想煮飯,諗到爆腦都唔知食咩好。經老友介紹左一間係荃灣的西餐廳,叫"名捌月"。話說新開無耐,簡約風格,仲幾有情調,啱晒二人世界。從天橋望落去會見到好大副招牌,好易認。上網搵埋資料,訂埋枱,一早都諗定食咩。我選擇"慢煮紐西蘭菲力牛柳",而老婆就揀左"加拿大黑毛豬T骨扒"。侍應向我地介紹新張優惠每人惠顧滿180元可以免費任食沙律吧及甜品。我地睇左個沙律吧,佈置簡單精美,但仍不失美感。有三款蔬菜,粟米,車尼茄,最吸引係有煙三文魚,鴨胸,火腿及蜜瓜,有幾款廚師調配的醬汁,而甜品都有六款。咁吸引我地當地要試下。沙律吧的煙三文魚有手掌咁大塊,鴨胸好厚身,蜜瓜好甜。免費食到咁優質的食物,已經超值。食完餐包及湯,黑毛豬T骨扒都送到。我老婆眼定定咁望住個伴碟裝飾,係咁影相,完全唔捨得食。佢先試T骨扒配少少鹽花,肉好嫩滑,味道簡單直接,完全無豬的"蘇"味。 我老婆問待應呢個水晶球係咩黎?佢解釋球形原來係用薯仔皮整出黎,裏面裝住紅菜頭汁煮的薯蓉。 我老婆好欣賞個廚師的心思及耐性。 佢話紅菜頭汁煮薯蓉,味道好清新,裏面仲有紅蘿蔔粒,口感爽脆。半透明的炸薯皮仍然好脆,一碟中仲有另一款的薯蓉,加入左粟米蓉
,啱晒二人世界。從天橋望落去會見到好大副招牌,好易認。

,鴨胸

。 我老婆好欣賞個廚師的心思及耐性。 佢話紅菜頭汁煮薯蓉,味道好清新,裏面仲有紅蘿蔔粒,口感爽脆。半透明的炸薯皮仍然好脆,一碟中仲有另一款的薯蓉,加入左粟米蓉的,口感香甜,又係另一種味道。 一碟T骨扒滿足晒佢所有的味蕾,表情就知佢好滿意。

我期待的慢煮牛柳出場,都配上水晶球薯蓉,兩件牛柳相當厚身,周圍煎煮過,肉的中心係粉嫩的顏色,唔會太生,生熟程度啱晒我心水,砌落去好多汁,口感一流。配搭薯蓉一齊食,有清新的感覺。

除了食物,我地都好欣賞餐廳的氣氛及音樂,好舒適又有情調。忙碌中竟然可以咁寫意,飲飲食食,談天說地。

我老婆對食好有要求,無論係食物質素,廚師的廚藝,餐廳的環境及侍應的服務態度,都好挑剔。總括今次的晚餐,我地一致認為每一項都好滿意。 洗手間的清潔度
更值得我們一讚。 希望佢地會繼續堅持呢份熱誠,你地努力的付出,食客係會睇到。
開張優惠沙律吧

開張優惠沙律吧
  • 慢煮紐西蘭菲力牛柳
2018-10-24 72 瀏覽
經過見呢間野新新淨淨幾靚又型格 個二人餐野食又幾岩食 就試下啦入到去 旁邊有個mini salad dessert bar 話人均$180就可以享用個二人餐$498 雖然本身跟個沙拉 但都出去睇下啦 三文魚5新鮮 無咩選擇 dessert bar有幾件蛋糕^_^好啦 無所謂 反正free都唔方好既 期待下個二人餐啦落單過兩分鐘就有餐湯 還好。另外一碗加左$1x龍蝦湯 完全無龍蝦味 好稀 全碗蕃茄味好快黎左個芝士黑松露 好香黑松露味 但食落去一pat芝士,同埋d薯條好油好乾d邊係硬既 明顯係叮返熱佢 失望牛舌 係好林既 味道ok杯凍檸茶勁奇怪 好似飲緊糖水甘main course係霜降牛肉 好期待啊 好似好正甘仲問我地要幾成熟 之後黎到係 全 熟🌚 😟個底再配乾硬薯條哇 正。完。飽左
經過見呢間野新新淨淨幾靚又型格

之後黎到係 全 熟🌚 😟
個底再配乾硬薯條
哇 正。完。飽左
2人餐
上個星期有個好朋友約咗我去荃灣一間西餐廳話帶我去食好西!我心諗唔係啩荃灣都有好西食?😁😁 誰不知一去到荃灣地鐵站行五分鐘唔使落個旋轉樓梯就行到去依間餐廳"名捌月"Famous August, 個名好特別原來係店舖老闆特別命名真係好有心思... 一坐低我哋就急不及待快啲睇下餐牌睇下有乜好食, 頭盤梗係要飲湯先啦... 我揀咗個"A2法式龍蝦湯", 而我朋友就揀一個"A3意式海鮮濃湯", 個湯嚟到之後伴隨嘅就係法式麵包, 店員話將啲麵包點落啲湯都好好味, 我哋試過真係超好味, 因為麵包浸落湯會更加變鬆軟好容易入口, 而個龍蝦湯就好多龍蝦肉, 至喜歡食龍蝦嘅我就當然讚不絕口喇!而我個朋友嗰個意式海鮮濃湯就係啖啖蜆肉仲有青口肉d湯好濃郁真係好好味... 😍😍飲完個濃湯清咗個喉嚨, 當然要上菜啦!頭盤嚟咗個"C3嘅元貝刺身煙熏三文魚他他 佐牛油果青芥末汁", 個名真係好長真係用少啲腦都記唔曬😅 兩塊元貝真係好大塊加上三文魚仲有蟹子加飯, 啲飯仲用咗啲濃汁拌, 真係見都都好似想食多幾碗白飯!隻碟仲點咗幾點汁拌邊真係好有創意... 又多一個讚👍第二味餸就係"G7松葉蟹肉蟹膏意粉", 依味餸菜你哋真係

第二味餸就係"G7松葉蟹肉蟹膏意粉", 依味餸菜你哋真係要試一試, 個蟹蓋超多蟹膏, 大部份蟹膏放曬落啲意粉度煮, 平時冇乜點食蟹膏嘅我都覺得好正好甘甜好香👍

而第三味餸就係我最想要試嘅"F6澳洲M5和牛肉眼"8oz真係超正, 未食過牛可以咁嫩滑嘅牛扒, 8oz都好大塊啊!可以夠兩個人食, d肉汁仲彈曬出嚟, 真係好juicy好可口, 而個牛扒仲有紅菜頭泥做拌鍱, 食落真係好似食薯仔蓉一樣, 但係就好有紅菜頭嘅味道, 大家真係要搭真dd味道喇。。。哈哈!

食完三道菜當然要試埋甜品先捨得走啦!我就鍾意食"藍莓芝士蛋糕"因為鍾意食藍莓可以幫我明目芝士又香口好好味, 我最鍾意芝士果種濃郁嘅味道… 然後我朋友就揀咗"芝麻芝士蛋糕"芝麻芝士蛋糕係用芝麻磨碎成粉, 再Post返條朱古力及用鮮忌廉Post上蛋糕面, 真係一絕!

雖然依餐係貴咗小小, 但係真係物超所值😍😍值得一讚👍之餘下次一定又要再同一大班朋友嚟食先至得, 今次又再次捧住個肚走... ☺☺
2018-10-15
  • A2法式龍蝦湯
  • C3嘅元貝刺身煙熏三文魚他他 佐牛油果青芥末汁
  • G7松葉蟹肉蟹膏意粉
2018-10-23 31 瀏覽
環境幾寧靜,餐廳主要提供西餐,有牛扒、黑豚等,亦有數款意炒或飯,小食種類有9-10款,都幾吸引。但估唔到味道好,份量又足夠,幾抵食。【紅酒牛柳粒意粉】$88,好多牛柳粒,超值又好味。牛柳粒味道濃郁,嫩而有點嚼勁,無筋位所以輕易進食,仲有好多雜菌,吸哂醬汁味,紅酒汁混入牛柳肉汁好香。意粉煮得al dente,保持咬口,仲每條意粉都掛滿汁,正!【小食拼盤】$108,有四款小食,包括燒豬串骨、單骨雞翼、燒牛舌、芝士醬炸薯條,豬串骨好香好有咬口,肉質唔會太乾,幾惹味。單骨雞翼可能無,所以轉 雞鎚 俾我地,醃得入味,不用沾醬也夠味。燒牛舌夠厚身,沾燒汁更美味。芝士醬好香濃,配粗薯條一流,仲有沙律清爽減少膩感。

但估唔到味道好,份量又足夠,幾抵食。

2018-10-20
2018-10-23 50 瀏覽
今日勁好彩 平時好孤寒既老闆竟然肯請我同另一個同事食晚飯 我地係荃灣搵左間望落好似好貴既餐廳 諗住可以屈老闆一筆啦 個間餐廳就係--名捌月。去到間餐廳坐低左之後我哋嗌咗個二人餐同埋一個黑毛豬鞍扒。等左大約3分鐘已經上咗龍蝦湯同埋沙律個龍蝦湯真係世界級。有濃厚嘅蕃茄味對於番茄控既我完全無法抵受。至於個沙律亦都好有風味。大約過多一兩分鐘上咗個黑松露薯條同牛脷。個黑松露薯條非常香脆而個牛脷先到好香口又唔會好油膩。之後就上個主菜啦 我哋叫咗個日本牛扒嗌左五成熟。個牛扒唔會生都唔會過熟剛剛好啊。至於個豬鞍肥瘦適中 肉汁好飽滿。之後再上多個大蜆意粉。佢有少少辣嘅但係辣得來好惹味。其實嗰時已經好飽仲要有甜品未上最後上埋個cheese cake 雖然好好味但係真係太飽食得個幾啖最後買單啊我望到個價錢。心諗屈唔到老細一筆添。我哋三個都好飽但係都係食咗七百幾蚊。嘩真係好抵

去到間餐廳坐低左之後我哋嗌咗個二人餐同埋一個黑毛豬鞍扒。
等左大約3分鐘已經上咗龍蝦湯同埋沙律

霜降牛
豬鞍
Cheesecake
  • 霜降牛扒
朋友介紹話呢間新餐廳抵食,所以跟佢黎試下個lunch set😏😏環境唔錯,有個小型沙律甜品吧,lunch set 額外加18蚊就可以任食,唔係話好多選擇,但有parma ham同哈密瓜嘅配搭已經夠我食啦🤩望落都新鮮嘅~個格局排得幾靚~ d cheesecake正常啦,無咩特別😝parma ham + 哈密瓜😋😋😋😋😋新鮮!個牛扒餐真係好唔錯!又大塊,個調味都好食,只係60-70蚊,都真係好抵玩😋😋😋第一次試牛骨髓汁,幾特別😜杯朱古力係另外樽上,影相幾靚,味道可以正如標題所講,喜出望外嘅都真係,可以再戰😋

望落都新鮮嘅~

parma ham + 哈密瓜😋😋😋😋😋新鮮!

杯朱古力係另外樽上,影相幾靚,味道可以

正如標題所講,喜出望外嘅都真係,可以再戰😋

2018-10-21
2018-10-22 58 瀏覽
早前有一位住在元朗的同事一直跟我說, 他家附近的”夏捌月”西餐廳, 性價比很高, 著我一定要帶太太去試試… 但礙於元朗對我來講, 實在是有點遙遠, 因此我一直也沒有機會嘗試… 但最近聽同事說, 這家餐廳在荃灣開了分店, 於是我便趁著拍拖紀念日, 帶同太太親臨這家同事推介了很久的餐廳…看過餐牌後, 我們選擇了二人餐…首先上場的是個龍蝦湯+凱撒沙律, 由於我不愛渴湯, 所以我沒有試味, 但太太說個湯龍蝦味十分香濃, 而且湯裏面仲有粒粒真龍蝦肉, 味道不錯…而 凱撒沙律內的沙津菜亦很新鮮, 加上脆脆麵包粒及芝士碎, 絕對對板!接著便是黑松露芝士薯條及紅酒汁牛脷, 前者黑松露頗多, 太太很愛吃黑松露的味道, 她幾乎一人吃了一整盤…但對比起薯條, 我個人會更喜愛這個牛脷, 牛脷經烹調後, 非常軟淋! 味道不太咸, 很美味! 而伴碟的粉紅色薯蓉亦很特別, 細問侍應, 才知道原來是加了左紅菜頭汁, 難怪顏色會這麼美!第一道主菜是霜降牛扒… 這個牛扒真的非常好吃, 肉質香軟柔滑, 肉味十分香濃, 不用沾任何醬汁已非常美味! 吃得出這個食材絕對不是一般餐廳的廉價貨式! 絕對值回票價!第二道主菜, 由於同

看過餐牌後, 我們選擇了二人餐…

龍蝦湯, 凱撒沙津

紅酒汁牛舌
日本霜降牛扒
第二道主菜, 由於同事千叮萬囑我一定要試這間分店非常馳名的松葉蟹意粉 (可惜二人餐牌內並不包括這個意粉)… 但侍廳很好人, 他聽見我很想試這個菜式, 便同意讓我加錢轉成松葉蟹意粉.. .
松葉蟹肉意粉
這個意粉果然不負厚望, 除了賣相非常精緻外, 蟹肉量也是十分之多, 不是誇大, 基本上, 蟹肉的量甚至比意粉還多, 拌勻後食用, 真的是啖啖蟹肉, 十分鮮甜! 吃著吃著, 不經不覺已吃完了一整盤, 飽肚感十足!

最後來到甜品及餐飲時間, 由於太太是個超級芝士迷, 她選了雲石芝士蛋糕及意大利芝士蛋糕 (女士們真的是有甜品胃的嗎?) 她很喜歡雲石芝士蛋糕, 而意大利芝士蛋糕的酒味則較為濃烈… 她不太喜歡,結果最後由我包辦…

雲石芝士蛋糕

意大利芝士蛋糕
由於這個二人餐實在太豐富, 我們點了大路的檸茶來為這天的晚餐劃上完美句號! 太太說很滿意這頓拍拖紀念日晚飯呢! 今次真的要多謝同事的好推介!

雖然二人餐的價錢不算十分便宜, 但吃得出這家餐廳所選用的食材應是頗優質的, 因此我覺得這個二人餐的性價比仍很高!
2018-10-19
慶祝紀念